Tek.no

Test

Slik får du bedre kamera

Einar Eriksen
3 Juni 2005 00:24

Innledning

Det finnes knapt en telefon på markedet i dag uten innebygget kamera. Men det er ikke bare å anskaffe seg en hvilken som helst kameratelefon og forvente å bli profesjonell mobilfotograf. Spennet i kvalitet mellom de forskjellige modellene er nemlig enormt. Mens noen telefoner tar grøtete bilder i frimerkeformat, er andre telefoner så proppet med funksjoner og muligheter at de kan ta opp kampen med et fullblods digitalkamera.

Det at noen telefoner tar bedre bilder enn andre skyldes ikke bare optikken og kamerabrikkene inni telefonen. Programvaren er en vel så viktig brikke i puslespillet.

Den siste tiden har det dukket opp en rekke forskjellige kameraprogrammer som lover å gjøre kameraet i telefonen din både bedre og mer funksjonsrikt. Med et nytt program til å holde kameraet ditt i tømmene får du tilgang til helt nye menysystemer med nye funksjoner og en annen kvalitet på både søker og bilder.

Kameraprogrammer har større innvirkning på kamerakvaliteten enn de fleste tror. Programmet styrer nemlig en rekke variabler som lysstyrke, kontraster, skarphet og farger. Med dette kan programmet "jukse" seg til et så bra resultat som mulig ut fra det kameraet som finnes på telefonen. I tillegg til dette kan også enkelte programmer ha flere funksjoner enn andre. Dette kan eksempelvis være små effekter som rammer, tunnelsyn, en hatt eller briller man kan plassere inn i bildet. I tillegg kan man få funksjoner for ekte fotoentusiaster, som for eksempel panorama.

For å få utnyttet kameraet på telefonen din fullt ut bør du altså ha et så bra kameraprogram som mulig. Spørsmålet er bare om det egentlig er den originale programvaren som er best, eller om det finnes bedre alternativer. For å finne ut av nettopp det har vi testet de tre mest populære kameraprogrammene for Series 60 opp mot Nokias eget alternativ.

Les også