Test

Test av Panasonic Lumix DMC-FX7

I bruk

Panasonic Lumix DMC-FX7 er på størrelse med et tykt kredittkort - og omtrent like stort som bestselgerne Canon Digital Ixus 40 og Casio Exilim EX-Z55.

Baksiden av kameraet domineres av den 2.5 tommer store LCD-skjermen, og det blir derfor liten plass igjen til knapper. Alle knappene er derfor svært små, noe som kan være frustrerende for de med tykke fingre.

Knappene har en logisk plassering, og vi liker godt zoom-hendelen som er integrert rundt utløserknappen på oversiden av kameraet. Vi liker også plasseringen av modushjulet - denne er delvis skjult inne i kamerahuset og betjenes enkelt med tommelen. Modushjulet kunne vært enda mer presist - det er mulig å stille inn dette "mellom" to modi. Hjulet kunne også hatt mer motstand - det har en tendens til å komme ut av posisjon når man legger kameraet i lomma uten etui.

Ergonomien er god for å være på et så lite kamera, og alle funksjoner kan betjenes med én hånd.

Kameraet har en lekker frostet metallutførelse som skjuler fingeravtrykk godt. På oversiden og på sidene er det imidlertid pyntet opp med blankpusset metall som lettere vil se fettete ut. En luke er lekkert integrert på siden med inngang for strøm og en kombinert USB/videoutgang. Disse kontaktene er dessverre ikke av standard type.

LCD-skjermen stikker ut av kamerahuset og er dermed svært utsatt for riper. Et etui er fornuftig ekstrautstyr til dette kameraet.

For å lade batteriet (og det må man ofte) må batteriet tas ut av batteriluken. Denne batteriluken kunne vært bygget enda bedre. Stativfestet kunne også hatt en bedre plassering.

FX7 har en 3x zoom tilsvarende 35-105 mm. Dette er en fornuftig brennvidde på et slikt lite kamera. Lysstyrken er middels på vidvinkel, med F2.8 som største blender. På tele er lysstyrken ørlite dårligere enn snittet, med F5.0.

Objektivet er laget av Leica, og kundene vil da sikkert forvente høy optisk kvalitet. Objektivet tegner rettere enn det som er vanlig i denne klassen. Det er ørlite tønnefortegning på vidvinkel, men som sagt mindre enn normalt.

På vidvinkel er det imidlertid forholdsvis sterk vignettering (mørke hjørner). Vi vil komme tilbake til objektivegenskapene på neste side.

Med unntak av den optiske bildestabilisatoren er Panasonic Lumix DMC-FX7 et relativt typisk pek-og-klikk kamera.

Man kan stille inn hvitbalanse og ISO manuelt, og man har enkel tilgang på eksponeringskompensasjon. Lukkertid og blenderåpning har man imidlertid ingen kontroll over.

Kameraet har 9 scenemodi som "Party", "Fireworks" og Sports". Disse vil ikke bare påvirke eksponeringen, men også fargegjengivelsen.

FX7 har makromodus, men fordi denne slås på via modushjulet kan man ikke kombinere makromodus med scenemodiene.

Man kan legge lydsnutter til bildene, men ikke bruke kameraet som diktafon. Videomodusen har lav oppløsning, men høy oppdateringsfrekvens. Dessverre kan man ikke spille av lyd via den innebygde høyttaleren - den brukes kun til kameraets pipelyder.

En sammenlikning av funksjoner mot en del andre tilsvarende kameraer finnes her.

Skjermen er på hele 2.5 tommer - det samme som Casio Exilim EX-Z55 og Sony Cyber-shot DSC-T1. En stor skjerm er deilig, men skjermen har dessverre så dårlig oppløsning at det blir håpløst å vurdere skarpheten i bildet. Det har Panasonicen til felles med de fleste andre store kameraskjermer på markedet i dag.

Informasjonen man får på skjermen er god, og det brukes store ikoner og tall. Skjermen bør derfor fint kunne brukes av svaksynte.

Skjermen blir uskarp og mørk i dunkel belysning, og den mangler antirefleksbelegg i sollys. Derfor er det skuffende at ikke kameraet har en optisk søker. I sollys vil man klare seg - man kan skygge for skjermen med venstre hånd. I mørket er man imidlertid nødt til å fotografere i blinde.

Grafene under viser vår vurdering av hvor svakt lys skjermene kan brukes i målt i EV. Forskjellen mellom skjermen til Nikon 5200 og Panasonic FX7 i svakt lys er nesten som dag og natt:

Batteriet er et ikke-standard Lithium-batteri som lades opp i en liten, ekstern lader.

Dessverre er batterikapasiteten med denne batteriløsningen svært dårlig. I følge våre batterimålinger er det kameraer i klassen med nesten 4 ganger så god kapasitet. I batteritesten vår tar vi bilder fortløpende til batteriet er tomt, halvparten av bildene er tatt med blits. Grafene under viser en sammenlikning mot et par andre kameraer:

Vi er heller ikke imponert over hastigheten på autofokusen. Målingene våre ga et middels resultat på både vidvinkel og tele. Grafene viser målingene våre i sekunder:

Vidvinkel:

Tele:

I svakt lys er autofokusegenskapene noe bedre enn snittet. Grafen under viser en sammenlikning av våre målinger på hvor svakt lys kameraene kan fokusere i på teleinnstilling. Tallene er angitt i EV:

På denne testen er hjelpelampen skrudd av. FX7 kan nemlig fokusere i stummende mørke hvis motivet er nærme nok til at hjelpelampen har effekt. Vi tok med kameraet på en fest, og som ventet ble mange av bildene feilfokusert. Det perfekte festkameraet har nok enda ikke sett dagens lys.

Når lyset er godt virker autofokusen noe mer presis enn snittet. I vår test kunne vi riktignok fokusere en del nærmere enn 50 cm som Panasonic oppgir som nærgrense, men bildene vi tok ble rimelig skarpe på grunn av den store dybdeskarpheten små kompaktkameraer har.

I makromodus kunne vi fokusere inntil 4 cm på vidvinkel, Panasonic oppgir 5 cm. Dette er uansett en tilfredsstillende makromodus, en vanlig herreklokke vil fylle hele bildet.

De fleste kameraene i lommeklassen har rask oppstartstid. Vår måling ble litt over 3 sekunder, og det føles som en evighet i forhold til de aller raskeste i klassen. Grafene er angitt i sekunder:

Vi er heller ikke imponert over utløserforsinkelsen. Uten blits er reaksjonen umiddelbar (såfremt man har forhåndsfokusert), men med blits er utløserforsinkelsen dårligere enn snittet:

Mange digitalkameraer oppleves som trege til å bli klare til å ta et nytt bilde. Panasonic FX7 er gjennomsnittlig også på dette. Grafene viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder:

Med blits går ytelsen ytterligere ned, men også her ligger kameraet på snittet:

Hvis blitsen blir fullstendig utladet går ytelsen enda mer ned, men også her ligger kameraet på snittet. I forhold til de fleste andre kameraer i lommeklassen er likevel resultatet bra. Målingene her viser hvor mange bilder man kan ta i løpet av 60 sekunder:

Alle hurtighetstestene er utført med Sandisk Ultra II minnekort.

Alt i alt er vi godt fornøyd med hvordan kameraet er å bruke. FX7 kan nok brukes uten bruksanvisning av de fleste, men menysystemet vil kanskje kreve noe tilvenning.

Vi trekker for at LCD-skjermen ikke er ideell i alle forhold, og at det ikke finnes en optisk søker som nødløsning. Batterikapasiteten er dårlig, og kameraet kunne vært enda raskere i bruk.