Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N810

Dingsefaktoren på Nokias Linux-PDA-er er høy.  Nokia fortsetter nå sin satsing på disse enheten, som populært kalles "surfebrettene". Den nyeste heter N810, og er oppfølgeren til N800 som vi testet i fjor

Det er lett å tro at N810 er en mobiltelefon siden det tross alt står "Nokia" på den, men det er det altså ikke. N810 er bare en liten internettmaskin. Den er laget for å kunne surfe på internett uansett hvor du måtte befinne deg. 

N810 passer seg godt på stuebordet. På denne måten kan du kjapt sjekke Facebook-kontoen din selv om ikke PC-en er påslått. Med N810 kan du også sjekke e-posten din med den innebygde e-postleseren. Og ikke minst, kan N810 underholde. For eksempel kan du ta et slag sjakk mot en venn, spille musikk og se på film.

For å koble N810 til internett bruker du  trådløst nettverk, slik at du får full bredbåndshastighet. Dersom du er på farten er det også svært enkelt å koble N810 til mobilen din ved hjelp av Bluetooth. Da bruker du mobilnettet til å komme deg på internett.

En regulerbar støtte på baksiden gjør at N810 kan stå på bordet av seg selv. (Foto: Einar Eriksen)

Solid design

Designen til N810 føles svært solid. Surfebrettet er tungt, noe som bidrar til den gode kvalitetsfølelsen. Det bidrar imidlertid også at du må passe på å stramme beltet ditt dersom du har den i lomma.

Skjermen er trykkfølsom og dekker nesten hele fremsiden av enheten med sine 4,13 tommer. Skjermen er ikke spesielt høy men veldig bred, noe som gjør at du slipper å rulle fra side til side i så stor grad mens du surfer. 

Oppløsningen i skjermen er 800 x 460 piksler, noe som gjør skjermen ekstremt skarp. Fargegjengivningen er også god, og skjermen er lyssterk. Dette gjør det til en fryd å bruke N810 til å surfe på internett. Du kan zoome langt ut i nettleseren uten å få problemer med å lese teksten, og surfebrettet egner seg godt til å titte på bilder med.

Det fulle tastaturet gjør det enkelt å skrive inn nettadresser og annet. (Foto: Nokia)

Fullt tastatur

Du kan skyve opp skjermen for å få frem et fullt qwerty-tastatur som gjør det enkelt å skrive inn for eksempel internettadresser eller e-post. Tastene er rimelig store, og litt opphøyde. Det gjør at det er lett å treffe dem, og med litt tilvenning går det raskt å skrive e-post. Vi synes imidlertid tastene var litt for harde, og de kunne gjerne vært lettere å trykke inn.

En navigasjonstast er plassert på venstre side av tastaturet. Vi synes det ville vært mye mer logisk å ha denne på høyresiden siden de fleste foretrekker å bruke høyrehånda til slikt, men med litt tilvenning fungerte det helt greit å bruke venstrehånda til å navigere.

En egen tastelås-skyvebryter gjørt det lett å aktivere og deaktivere tastelåsen. Denne låser også den trykkfølsomme skjermen.

En støtte på baksiden av enheten gjør at du kan ha surfebrettet stående oppreist på bordet mens du surfer. Foten holder brettet stødig, og du kan fortsatt bruke den trykkfølsomme skjermen forsiktig uten at enheten faller overende.

Siden skjermen er så stor, er N810 stor nok til at du ikke vil ha den i lomma til vanlig. Surfebrettet er imidlertid ikke spesielt tykt.

Fantastisk nettleser

Nettleseren gir god oversikt. (Foto: Einar Eriksen)
Det fulle tastaturet gjør også at du kan bruke diskusjonforumer aktivt fra N810.

Nettleseren i N810 er ikke levert av Opera, slik man kanskje skulle tro. Denne gangen har Nokia istedet valgt Mozilla til å levere nettleseren.

Nettleseren er noe av det mest brukervennlige vi har prøvd noensinne på en hånholdt enhet. Rent maskinvaremessig må vi si at den store skjermen gjør at du får full oversikt. En egen tast på enheten kan dessuten blåse nettsidene opp til fullskjerm. Enheten har også egne taster som du kan bruke til å zoome.

Selve nettleseren føles som oftes lynkjapt. Nettsidene lastes nesten like fort som på PC-en. Det går imidlertid litt tregt å bla rundt i nettleseren helt fram til siden er ferdig lastet. Når siden er ferdig lastet inn, føles nettleseren svært responsiv.

For å bla rundt på nettsidene setter du pekepennen eller fingeren på skjermen, og drar siden opp og ned eller til sides. Dette gjør det superenkelt å beholde oversikten mens du panorerer. Dessverre må du passe på å holde fingeren på skjermen lenge nok, for dersom du holder den en for kort periode risikerer du å trykke på en link uten at det var meningen. Du kan også bruke navigasjonstasten til å bla med. 

Ikoner nederst til venstre lar deg bruke flere oppgaver samtidig.

Overbelastet e-postleser

E-postleseren har vi også mye positivt å si om. Denne er svært oversiktlig og grei, og minner mye om vanlige e-postprogrammer for PC-en, som Microsoft Outlook og Mozilla Thunderbird. Leseren støtter både POP3 og IMAP4, og SMTP for å sende. Den har også søkefunksjon, mulighet for signaturer og alt annet vanlige e-postbrukere trenger.

Vi hadde imidlertid ett stort problem med e-postleseren: Den har ingen mulighet til å begrense seg til bare å laste de siste e-postene du har mottatt, som for eksempel de 100 siste. For vår del betyr det at 5000 e-post måtte lastes inn, noe som ikke er et problem i seg selv. Men; e-postleseren blir faktisk overbelastet når så mange e-post skal lastes inn, og hele programmet kræsjer. 

Det vi endte opp med var rett og slett en helt ubrukelig e-postleser som kræsjer hver eneste gang vi starter det. Dermed sitter vi igjen med en N810 uten fungerende e-postleser.

Dette er forhåpentligvis noe som korrigeres i en fremtidlig programvareoppdatering, for hvis ikke er faktisk e-postleseren ubrukelig for mange.

Et eget nettkamera er innebygget i N810. Med dette kan du også ta vanlige bilder, men siden kameraet er plassert på samme side som skjermen blir dette en vanskelig oppgave. 

Kameraet egner seg imidlertid ikke spesielt godt som fotokamera, da det kun har en VGA-oppløsning, som tilsvarer 0,3 megapiksler. Dette er mer enn nok til bruk som nettkamera, men altså ikke særlig bra til foto.

N810 kan plassere deg på et kart ved hjelp av den innebygde GPS-en.

GPS og mye moro

N810 er ikke bare en knallgod surfemaskin, men tilbyr også en stor mengde undeholdningsfunksjoner. For eksempel har den innebygget sjakk med mulighet for å spille to spillere om gangen, så vel som tre andre innebygde spill: Blocks, Mahjong og Marbles. 

Mediaspilleren er helt genial, og minner mye om mediaspillere på PC-en. Når du ser video dobbelklikker du bare i skjermbildet for å få det i fullskjerm. Den store skjermen gjør at du uten problemer kan se en full spillefilm på N810 uten å bli sliten i øynene. 

Mediaspilleren spiller også musikk, med mulighet for å spille av i tilfeldig rekkefølge. Mediaspilleren fungerer bra til dette, og dersom du trenger noe mer avansert anbefaler vi å installere musikkspilleren Rhapsody, som er godt kjent i Linux-verdenen.

Det følger med et hodesett i pakken som enkelt kan byttes ut.

Lydkvaliteten er absolutt helt topp, og vi setter stor pris på at N810 støtter tilkobling av 3,5 millimeters minijack. Det gjør at du kan bruke hvilket som helst hodesett uten at du trenger noen spesielle overganger.

I N810 finner du to innebygde høyttalere som spiller lyd i stereo. Disse fungerer helt utmerket til video, og de er faktisk gode nok til å nyte musikk fra.

I tillegg til disse underholdningsfunksjonene, finner du også en rekke nyttefunksjoner i N810, som for eksempel kalkulator, notatblokk, PDF-leser, et tegneark for skisser og en innebygget søkefunksjon. En klokke med alarm er selvsagt også på plass.

Nerdene vil kanskje også sette stor pris på at det ligger en innebygget terminal (X Terminal). Denne sørger for at det ikke er noe problem å bruke vanlige Linux-kommandoer. Det er ikke noen problem å få en oversikt over prosesser ved å skrive ps -a, og drepe en prosess med killall-kommandoen.

N810 har innebygget GPS. Denne kan fortelle deg hvor du befinner deg på et kart, som også er forhåndsinstallert, men dersom du vil at N810 skal fortelle deg veien, må du kjøpe et navigasjonsprogram fra Nokia.

Installer nye programmer

Det er ikke noe problem å installere nye programmer. Og med "ingen problem" mener vi faktisk er rekordenkelt. N810 er nemlig utstyrt med en egen pakkehåndterer, akkurat som de fleste moderne Linux-distribusjoner som Ubuntu, Fedora eller Gentoo.

Det er imidlertid ikke så mange programmer tilgjengelige i pakkesystemet med de orginale innstillingene foreløpig, men det blir trolig mer innholdsrikt etter hvert.

Vanlige programmer til PC-er fungerer ikke rett på N810, men programmer fra tidligere versjoner av "surfebrettet" ser ut til å fungere strålende. Blant programmene du finner i pakkehåndtereren med dens standardinnstillinger, er for eksempel både en Skype-klient, 
musikkspiller og videostrømspiller. 

I hvilemodus kommer det opp endel nyttige snarveier som et Google-søk. Nye programmer du installerer kan finne på å lage en nyttig eller unyttig snarvei her, og du kan skreddersy listen dersom du ønsker. Du kan også helt fritt flytte på de snarveiene som ligger her.

Menyene til N810 er ellers enkle i bruk. Alle programmene ligger logisk plasserte og lett tilgjengelige. Du har også full mulighet for fleroppgavekjøring. Alle programmene som er åpne ligger synlige og lett tilgjengelige helt til venstre på skjermen.

N810 har et spor for mini-SD.

God maskinvare

Surfebrettet har også svært responsive menyer, og prosessoren virker kraftig om enn vi klarte å overbelaste prosessoren dersom vi kjørte flere krevende prosesser samtidig. Prosessoren kjører på 400 MHz, og kommer fra Texas Instruments som lager maskinvare til en rekke mobiltelefoner.

Av og til virker det også som om det gjerne kunne vært mer hurtigminne i N810, da programmene kan finne på å hikke litt av og til, men dette skjer ikke så ofte at det er noe stort irritasjonsmoment. 

Det som derimot er et irritasjonsmoment, er den fryktelig lange oppstartstiden til N810. Det tar nær sagt en evighet før du kommer i gang med surfingen dersom enheten har vært avslått lenge.

Du får opp nøyaktig informasjon om gjenståenmde batterilevetid.

Batterilevetiden er også god, med sine oppgitte opptil 14 døgn med hviletid. Eventuelt kan du la den stå tilkoblet til internett, og da holder den i stedet ut i fem døgn. Hører du på musikk varer enheten i ti timer. Dersom du bruker N810 aktivt, varer den i fire timer.

Vi kunne imidlertid ønsket oss en skikkelig hvilemodus, der enheten ikke bruker så mye strøm. Slik det er nå, må N810 enten stå ligge på lading ganske ofte eller slås av dersom du har den liggende på stuebordet.

N810 har 128 MB innebygget minne, noe som riktignok er ganske lite. Heldigvis støtter enheten minnekort av typen mini-SD. Dessverre har Nokia fjernet den ekstra minnekortplassen som fantes i forgjengeren. Dermed er det ikke mulig å bruke to minnekort samtidig på N810.

Konklusjon

Menyen og de programmene som følger med N810 er svært brukervennlige. Surfebrettet kan fint ligge i stuen og være til nytte også for mor. Enheten føles også solid, og har en svært god design. 

Skjermen til N810 er svært skarp og klar, med en skyhøy oppløsning og stor størrelse. Det gjør at den egner seg godt til å surfe på internett, se på bilder eller titte på video. Her kan du surfe på internett mens du er på farten, så vel som å la deg underholde med musikk, film eller spill.

Det eneste vi har å utsette på N810, er at e-postleseren har en lei tendens til å kræsje dersom du har mange e-postmeldinger liggende på serveren og bruker IMAP. Utenom dette er ulempene svært få.

Alt i alt er det ikke annet å si enn at N810 er den perfekte underholdningsmaskinen på bussen eller på flyturen. I tillegg er N810 genial til å ha liggende sammen med fjernkontrollene i tilfelle du trenger å for eksempel sjekke fasitsvaret kjapt på Wikipedia mens du ser "Vil du bli millionær". 

Dingsefaktoren til N810 er høy, og surfebrettet er kanskje mest en av de tingene som bare er "kjekt å ha". 

Les også
BenQ satser på bærbart internett
Les også
Nå blir Linux-mobilen heftigere
Les også
Nå kan du kjøre Android på WM
Les også
Nytt surfebrett fra Nokia?
annonse