Tek.no

Test

Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Begynnelsen på slutten for Jesse James.
Kim-Marius H Olsen
14 Nov 2007 13:00

Brad Pitt har i løpet av sin karrière vært innom et vidt spekter av roller. I "Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" prøver han seg som den historisk westernlegenden og notoriske tog-raneren Jesse James i en film som, til tross for at den finner sted i det ville vesten, ikke nødvendigvis føles som en western.

Begynnelsen på slutten

Filmen åpner med at den notoriske James-gjengen er i ferd med å planlegge sitt aller siste togran, med brødrene Frank og Jesse i spissen. En av brødrenes største fans, Robert Ford, prøver å smigre seg inn på Jesse for å få bli en del av gjengen, noe Frank ikke er så alt for begeistret for.

Robert blir etterhvert et ganske vanlig syn omkring både Jesse og resten av James gjengen. Dog opplever han raskt at en ikke skal komme for nært innpå sine helter, da de raskt blir degraderte mennesker. Jesse begynner også raskt å bli paranoid og ser politimenn overalt da medlemmer av gjengen plutselig begynner å forsvinne.

Midt oppi det hele får Robert muligheten til å ta ett oppdrag fra staten; nemlig å sørge for arrestasjonen av, eller døden til, sitt forbilde Jesse James. Da Jesse selv dukker opp igjen etter å ha vært som sunket i jorden en stund og tar med seg Robert på det som skal bli det neste store James-brekket, begynner en psykologisk kamp som bare kan ende med død.

Mangler litt støvsmak

På mange måter er dette et godt eksempel på en film som gir inntrykk av å være noe annet enn det den faktisk er. Ved å ha en karakter som Jesse James i sine westernomgivelser skulle en nemlig tro at dette var en tradisjonell western, mens sannheten snarere er den at dette er et psykologisk drama plassert i det gamle vesten. Selv om det fungerer bra som sådan, kan en likevel ikke la være å føle seg litt snytt for støvsmaken fra øvrige westernfilmer.

Casey Affleck er skremmende god i rollen som Robert Ford.

Filmen gir tilskueren en veldig kald, noe distansert følelse. Likevel er det vanskelig å ikke la seg bli revet med og bli engasjert, da skuespillprestasjonene både til Brad Pitt, i rollen som Jesse, og i enda større grad Casey Affleck, som Robert Ford, er fremragende. Regien til Andrew Dominik kan tidvis virke litt seig og ujevn, men i de viktigste scenene sitter den som et skudd.

Scenene rett før-, og under det tittelannonserte mordet har faktisk klassikerverdige kvaliteter. En litt morbid form for humor går igjen gjennom hele filmen, en humor som kanskje ikke faller like godt i smak hos alle, men som absolutt kler filmen.

Midt oppi alt positive i en film om et et mord, skal det nevnes at det ikke bare er tittelen til "Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" som er lang. Selve filmen ikke er så alt for langt unna å tippe mot tretimersmerket, noe som også merkes. Filmen blir i enkelte deler rett og slett litt vel langdryg, selv om man med det gode øyet lagt til kan hevde at nettopp lengden bidrar til effekten av det endelige klimakset.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

"Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" er en film som er intelligent, moden, morsom og tidvis spennende, men som blir plaget av tidvis ujevnhet og sin lange spilletid. Skuespillet er fremragende, støttet av passende bilder, musikk og regi. Likevel mangler det lille magiske ekstra som må til for at filmen skal ta det store skrittet opp blant genrens sanne klassikere.

annonse

Les også