Tek.no

Test

Raga Rockers - Übermensch

Raga Rockers tråkker opp gamle stier med den nye plata "Übermensch".
Terje Nomeland
24 Sept 2007 12:00

Har du befunnet deg i nærheten av et radioapparat de siste ukene, har du ikke kunnet unngå å høre ”Aldri mer”, A-listet som den er på P3. Låta er første single fra Raga Rockers første studioalbum på sju år, ”Übermensch”. Som en av ”de fire store” i norskspråklig rock forventer man mer enn det man får på deres tiende album. Gjennom platas ti låter klarer ikke Raga å begeistre; ei heller overbevise om at et comeback på plate (bandet har vært på turne flere ganger siden forrige utgivelse i 2000) var nødvendig.

Ingen gnist

Den nevnte ”Aldri mer” er en knakende god rockelåt, men foruten den er det få låter som blir sittende i hodet etter flere gjennomlyttinger. Man sitter igjen med en følelse at Raga kan så mye, mye bedre; flere låter er uten gnist, og uten gnist ingen rock som det lukter svidd av. Med ”Übermensch” finner ikke Raga Rockers opp kruttet på nytt; de holder seg til den gamle oppskriften de har brukt siden debuten i 1983, nemlig gitarbasert rock ispedd vokalist Michael Krohns selvutleverende tekster om livets mange sider.

”Positiv” er fin og rolig låt, mens ”Falsk” har et kult riff som gjør låten til en av de bedre på plata. ”Nærmere deg” har et gitarspill som fenger, men forblir bare en ordinær låt. ”Varulv” er derimot kjedelig og grenseløst irriterende med det stadig gjentatte ”Åh, åh”. ”Jungelens lov”, ”Trass” og ”Viking” blir uforløste og lite engasjerende.

Krohns tekstunivers

Michael Krohn står ikke overraskende for alle tekstene på albumet. Krohns tekster er underfundige, men er kanskje det beste med hele albumet. Med tekstlinjer som ”jeg er tapernes konge, jeg lever på trass”, og ”jeg skal kutte ut alt som er mørkt og trist” leverer han tekster til ettertanke. Og slik er det over hele linja; ikke ulikt slik Jokke gjorde det i sine glansdager.

Sammen med tekstene, er Krohns stemme det som gjør at man holder ut med å lytte til ”Übermensch”, selv om også den kan bli en smule monoton og kjedelig. Krohn har liksom ikke så mange strenger å spille på, men allikevel passer stemmen hans som hånd i hanske med Ragas musikalske stil. Bare synd at låtene ikke er av god nok kvalitet.

Konklusjon

Raga Rockers overbeviser ikke med sitt comeback-album. ”Übermensch” er uforløst, og i lengden fryktelig kjedelig. Med bare en skikkelig god låt ("Aldri mer"), og flere heller svake prestasjoner, kan ikke dette bli mer en karakter midt på treet.

annonse

Les også