Tek.no

Test

Fujifilm Finepix Z33 WP

3 Juli 2009 12:44

Overblikk

Dette er sannsynligvis markedets minste vanntette kompaktkamera. Det veier bare 128 gram, alt inkludert, og glir lett ned i en lomme. Og siden kameraer fra Fujifilm pleier å levere god bildekvalitet, ser dette i utgangspunktet meget interessant ut.

Fysisk

Kameraet kan vel ikke akkurat kalles vakkert, men har i grunnen et nokså tiltalende og artig utseende. Når det gjelder robusthet, sier ikke Fujifilm noe om kameraets evne til å tåle støt, slag og kulde – det vi får vite, er at kameraet skal være vanntett ned til dybder på tre meter.

Noe av det negative vi umiddelbart legger merke til, er at fronten på objektivet sitter svært utsatt til. Det finnes ikke noe deksel, og glasset sitter heller ikke nedsenket i forhold til resten av fronten – snarere tvert imot. Men, vi kan forstå at man må inngå noen kompromisser når man skal lage et så lite vanntett kamera som dette.

Selve objektivet har et zoom-omfang som går fra 35 til 105 mm. Kameraet mangler dermed en skikkelig vidvinkel. Men, kameraet er til gjengjeld lite og kompakt.

Medaljen har som kjent ofte en bakside, og baksiden er den delen av kameraet vi er minst begeistret for. Der finner man en heller eksentrisk gummibelagt knapperad som det i beste fall tar litt tid å venne seg til.

I bruk

Kameraet er tålelig kjapt på det fleste områder, selv om autofokusen kan være noe treg, og visningen av bilder kunne ha vært raskere. Den minst brukervennlige siden ved dette kameraet er menyene, som vi vet at flere har irritert seg litt over. Hurtigmenyene er nemlig lagt opp på en slik måte at man ikke ser alternativene før man har valgt dem. Etter hvert som man venner seg til kameraet, vil kanskje ikke dette være noe problem, men sammenliknet med menyene på de beste av konkurrentene synes vi at menyene på Z33 WP er litt for uoversiktelige og spesielle.

Videre mangler kameraet funksjoner som optisk bildestabilisering, super makro og HD-video. Igjen, det mest positive med dette kameraet er at det er lite og lett.

Bildekvalitet

De store overraskelsene kom da vi begynte å analysere bildekvaliteten. Z33 WP setter nemlig nye rekorder – dessverre på de gale områdene. Bildekvaliteten er rett og slett elendig – i hvert sammenliknet med hva man i dag bør kunne forvente av et kompaktkamera. Kameraet sprengte vår vanlige støymålingsskala fullstendig, og vignettering (mørke bildekanter) er også et problem, spesielt på tele. Det er nesten ubegripelig at det står Fujifilm på dette kameraet. Og at Fujifilm på sine nettsider kan få seg til å presentere bildekvaliteten som ”powerful”, helt uten reservasjoner, sier noe om hvor mange klyper med salt man må bruke når man leser produsentenes egne presentasjoner.

Oppsummering

Konklusjon

Z33 WP er det fjerde kameraet i vår ”vanntett-runde” denne sommeren, og det kameraet vi er lengst unna å kunne anbefale.

Canon PowerShot D10 hadde utmerket detaljgjengivelse, Panasonic Lumix DMC-FT1 hadde vidvinkel og HD-video, Olympus Mju Tough 8000 hadde ekstraordinær robusthet. Z33 WP har ingenting av dette – de eneste markante fordelene det har er lav vekt og beskjeden størrelse – i kombinasjon med brukbar vanntetthet.

Bildekvaliteten er imidlertid så dårlig at man skal ha et veldig sterkt behov for lav vekt for å kunne rettferdiggjøre kjøp av Z33 WP framfor andre vanntette kameraer.

Klikk her for å lese hele testen
Bildegalleri

Les også