Test

Opera Mini 5

Brukergrensesnittet er delikat og oversiktlig.
Speed Dial er en kjærkommen nyhet.

Opera går for å ha en av de beste, om ikke den aller beste, nettleseren for mobiltelefoner. Mange har derfor ventet i spenning på Opera Mini 5.

Det er nesten gått et halvt år siden vi skrev at Opera Mini 5 var lansert i en beta-utgave.

Nå er endelig den ferdige versjonen her, og vi har selvsagt testet den.

Velg rett versjon

Opera leveres i forskjellige versjoner avhengig av hvordan telefon du har. Dersom du har enten S60 eller Windows Mobile er det Opera Mobile du skal velge. Egne versjoner for Iphone og Android vil forhåpentligvis også dukke opp etterhvert.

Har du en telefon som Opera Mobile støtter, bør du normalt velge denne varianten for å få en mest mulig komplett nettleser.

Dersom du har en enklere telefon, finnes Opera i en variant kalt Opera Mini. Dette er en Java-basert nettleser som lar seg installere på de fleste mobiltelefoner.

Dette er en av grunnene til at Opera Mini har blitt svært populær variant av Operas nettlesere.

Bedre enn originalen

De viktigste forskjellene på Opera Mini og den ofte enkle nettleseren som er innebygget i mobilen din, er kort fortalt at Opera Mini skal være kjappere og enklere å bruke.

For å levere nettsidene til deg i ekspressfart har Opera et triks i ermet. Nettsider blir nemlig komprimert før de sendes til telefonen din. Dette skjer på serverne til Opera, og er ikke noe du som bruker nettleseren trenger å forholde deg til. Dette gjør at selve nedlastingen tar kortere tid, samt at telefonen får mindre data å jobbe med og dermed kan utføre sine oppgaver raskere.

Det er enkelt å markere og kopiere tekst.
Du får full kontroll over nedlastingene dine.

Vi gjorde noen uhøytidelige tester av hastigheten på Opera Mini 5. Først testet vi med en Nokia N95. Vi la umiddelbart merke til at Opera Mini 5 er dårligere enn forgjengeren på et område, nemlig oppstartstiden. Der Opera Mini 4.2 kun brukte 6 sekunder på å starte opp, bruker Opera Mini 5 13 sekunder. Til sammenligning brukte telefonens innebygde nettleser under et sekund på å starte.

En forklaring på dette er at du får presentert mye mer innhold når du først er inne i Opera Mini 5, og grafikken er selvsagt oppgradert og mer tiltalende.

Det som er vel så viktig, er hvor kjapt det går å laste forskjellige nettsider. Vi gikk inn på www.amobil.no, noe som tok 22 sekunder med Mini 5. Til sammenligning trengte telefonens innebygde nettleser 61 sekunder, mens forgjengeren Opera Mini 4.2 trengte hele 70 sekunder.

Når det gjelder sammenligningen med telefonens innebygde nettleser skal det sies at nettsiden var synlig og kunne navigeres i før siden var helt nedlastet, slik at hastighetsforskjellen nok ikke alltid vil oppleves som like stor i praksis.

En annen fordel ved at sidene blir komprimert før de sendes til telefonen din er at du slipper unna med mindre datatrafikk. Der telefonens nettleser lastet ned hele 2,33 MB med data for å vise forsiden på Amobil, er den komprimerte versjonen av forsiden kun 163 kB stor for Opera Mini 5. Opera Mini 5 gjør altså godt for telefonregningen. I utlandet kan du fort spare store summer på å surfe med Opera Mini.

Vi gjorde tilsvarende tester på en Samsung M5650, og trenden var den samme. Samsungen trengte riktignok noe lengre tid på å starte Opera Mini 5, men klarte å laste ned sidene enda raskere. Vi synes imidlertid ikke brukeropplevelsen alltid var like god på en telefon med trykkskjerm, selv om Opera har kommet med blant annet mulighet for kinetisk scrolling. Noe som hjalp på opplevelsen på touchtelefoner var å skru av Operas eget tastatur og heller bruke telefonens innebygde tastatur.

Svært mange telefoner med trykkskjerm vil kunne brukes med en av Opera Mobile-variantene, som nok vil være et bedre valg for mange.

Opera Mini 5 gjør det enklere å surfe på vanlige nettsider på mobilen.
Du kan ha flere sider oppe samtidig i hver sin fane.

Nyttige funksjoner

En praktisk nyhet ved Opera Mini 5 er den såkalte Speed Dial startskjermen. Dette betyr rett og slett at du får ni små ruter som viser skjermbilder av dine favoritt-nettsteder, og som gir deg kjapp og enkel tilgang til disse. Både Speed Dial og bokmerkene kan forøvrig synkroniseres med Opera på PC-en din.

En annen funksjon du kanskje kjenner igjen fra nettleseren på PC-en, er at du kan ha flere nettsider oppe samtidig i forskjellige faner. Her kan du åpne så mange faner du vil, riktignok begrenset av hva telefonen din takler.Vi hadde seks faner oppe på vår gamle Nokia N95 uten problemer.

Dersom du synes det blir uoversiktlig å surfe på vanlige nettsider på en liten mobilskjerm, har du noe som heter Mobile view. Velger du dette vises nettsiden som en enkelt kolonne, noe som kan være fordelaktig hvis du har en mobil med liten skjerm.

Som før har du en rekke snarveistaster tilgjengelig. De som surfer mye vil sette pris på muligheten til å utføre mye brukte kommandoer med korte tastetrykk.

Noe som ofte kan være knotete på en mobiltelefon, er å taste inn lange brukernavn og passord. Opera Mini 5 har derfor selvsagt en funksjon som lar deg lagre brukernavn og passord, slik at du slipper å taste dette hver gang du går inn på en side som krever innlogging.

Storbrukere av nettleseren på telefonen vil også finne Download manager nyttig. Nå får du oversikten over nedlastingene på mobilen din akkurat slik du gjør i nettleseren på PC-en din.

Konklusjon

Kombinasjonen av en nettleser som fungerer på nær sagt alle mobiltelefoner, ser delikat ut, er enkel å bruke samt ikke minst er lynkjapp, er nærmest uslåelig. Har du brukt Opera Mini 4, er det definitivt bare å oppgradere til versjon 5, som oppleves som en stor forbedring.

Har du en avansert telefon, kanskje også med trykkskjerm, ville vi heller valgt Opera Mobile 10 dersom den er tilgjengelig til din telefon. Da får du en enda mer avansert nettleser som gir en enda mer komplett opplevelse.

annonse