Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W

Introduksjon

PC Power & Cooling er en produsent som på verdensbasis er kjent for sine kvalitetsstrømforsyninger i entusiastmarkedet. Deres flaggskip, 1KW-SR, har blitt hedret som en gud av strømforsyninger verden over. Nå er etterfølgeren her - denne gangen med hele 1,2 kilowatt å by på.

Som første nettsted i verden var det med spenning vi satte Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W på vår testbenk. Lever dette beistet av en strømforsyning opp til forventningene?

Takk til OCZ Technology Group som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Mer informasjon om strømforsyningen er enda ikke ute på PC Power & Coolings hjemmesider, men det kommer med tiden.

PC Power & Cooling Turbo-cool 1200 W -
FormfaktorATX12V
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 230 mm
TesterHi-Pot, ATE, REV og Burn-In
GodkjenningerRoHS, CE
OverspenningsbeskyttelseAlle utganger
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF-
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
100-240 V17 A50-60 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-24,0 A--50 mV
+5 V-30,0 A--50 mV
+12 V1-90,0 A--120 mV
-12 V-0,8 A--120 mV
+5 Vsb-4,0 A--50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm24 A30 A90 A---0,8 A4,0 A
Totalt Effekt Ut200 W-------
1200 W--------

Turbo-Cool 1200 W har èn ekstremt kraftig dimensjonert +12 V-linje, som du teoretisk kan trekke så mye som 1080 Watt fra. Tilgangen til strøm på de to andre hovedlinjene er tilnærmet lik det vi finner på en strømforsyning med betydelig lavere effekt.

PC Power & Cooling har valgt en +12 V-linje, noe vi svært sjeldent finner på nyere strømforsyninger. Grunnen til dette er for å redusere tapet i ampere ved høyere effekt. Dette er bra for de som har ekstreme effekt-behov, men det bryter med både punkt 1.2.1 og 1.2.3 i ATX 2.2-standarden.

ATX8-pin +12 VAUXPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin203 (6)(3)1861

Som alt annet på denne strømforsyningen er kabelutvalget stort. Strømforsyningen har hele seks(!) PCIe 6-pins-kontakter, hvor tre av disse kan også konverteres til 8-pins. Hvorfor PC Power & Cooling "bare" har dette på tre kontakter, og ikke fire kontakter vet vi ikke. Med fire 8-pins kontakter hadde mulighetene vært meget store for fire-veis skjermkortoppsett.

Det er også verd og nevne at alle kontakter er forgyldte, noe som skal sørge for bedre kontakt mellom strømforsyningen og komponenten den leverer strøm til.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt51 cm57 cm70 cm70 cm56 cm38, 51, 76 cm51, 84 cm-
Andre punkt-----53, 66, 94 cm66, 99 cm-
Tredje punkt-----80, 112 cm84, 117 cm68 cm

Strømforsyningen har ikke modulære kabler, men et evig kabelkaos som stikker ut av bakenden. Dumt, tenker du kanskje, men med tanke på at dette er en strømforsyning rettet mot entusiastene har det sin grunn.

Modulære kabler lager nemlig enda en skjøt mellom strømforsyningen og komponenten som trekker strøm, noe som betyr enda et punkt hvor spenningen kan synke (resistansen i skjøten). Dette spenningsfallet har meget liten praktisk betydning for de fleste brukerne, men for de ekstreme entusiastene er jo bare det beste godt nok :)

En nærmere titt

Turbo-Cool 1200 W blir levert i en stor, helt nøytral brun pappeske, uten noen som helst annen profilering enn produsentens navn. Kjedelig vil nok noen mene, men det er helt klart innholdet som teller.

Strømforsyningen er lakkert i matt sort og har en perforert bakside. Bortsett fra det, er det ikke noe annet som bryter opp det enkle designet, foruten en klistrelapp på toppen som faktisk er tilnærmet det eneste vi finner av produktinformasjon.

Som i forgjengeren, 1KW SR, har også denne strømforsyningen en Delta EFB0812EH vifte på 80x80 mm. Delta er kjent for å lage vifter med mye kraft, med et proporsjonalt støynivå. Viften skal etter spesifikasjonene kunne flytte 50,2 CFM luft ved toppfarten sin, 5000 RPM, og ha et støynivå på 42,5 dBA.

Under panseret på Turbo-Cool 1200W finner vi hardbarket elektronikk så langt øyet rekker. Det første vi ser på primærsiden av strømforsyningen er en aktiv PFC-krets og en Metalloksyd-varistor. Sistnevnte er et komponent mange produsenter kutter vekk, men med den på plass trenger du ikke å bekymre deg for lynnedslag. Kondensatorene strømforsyningen benytter seg av, er fra Hundai og KV, to merker som er til å stole på.

PC Power & Cooling benytter seg hovedsakelig av aluminiumsribber, men vi finner også noen mindre kjøleribber av messing.

Linjedelingen som er valgt i strømforsyningen, er den beste av det beste. Mange produsenter velger å lage +3,3 V-linjen ved å bruke den samme transformatoren som +5 V-linjen, og gi den en egen utgang, men PC Power & Cooling har valgt den ypperste metoden. Hver enkelt spenning har sin helt egne likeretterkrets, noe som gjør linjene totalt uavhengige av hverandre.

PC Power & Cooling har tatt hensyn til entusiastene hele veien. I et kraftig overklokket system kan spenningene synke noe, men via et par variable motstander montert på strømforsyningen kan man øke spenningen igjen. På høyre side av strømforsyningen (sett forfra) kan du justere +3,3 V-linjen, mens du på venstre side kan justere +12 V- og +5 V-linjen.

Du kan også justere linjene uten å ta av lokket på strømforsyningen. De er gjemt et par hull i siden av strømforsyningen, og på toppen, bak klistremerket for godkjente tester (Hi-pot, burn-in etc.) og spesifikasjoner. Merk at om du gjør dette, bryter du den medfølgende 5-års-garantien. Hardware.no tar ikke ansvar for skader som slike modifikasjoner kan medføre.

PC Power & Cooling er også den eneste strømforsyningsprodusenten i verden som leverer med en unik testrapport for hver enkelt strømforsyning. Denne viser testresultatet fra de 14 gjennomførte testene, og de nøyaktige resultatene akkurat den strømforsyningen du sitter med fikk.

Resultater - Spenninger

Resultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Vi har nylig fått oppdaterte testrutiner. Vi anbefaler alle å lese de nye rutinene for en grundig forklaring på hvordan vi tester strømforsyninger fra topp til tå.

Spenninger

Siden strømforsyningen er såpass kraftig, starter vi med en noe høyere belastning enn hva vi vanligvis ville gjort.

Ved 200 Watts belastning har ingen av spenningene betydelige avvik. Litt urolige blir vi dog av å og se at 3,3 V-linjen avviker med 2,1 % ved såpass lav belastning, men dette får vi avbekreftet så fort vi øker belastningen til 400 Watt. Uten å lure mer på spenningene, går vi videre.

Når vi øker belastningen til 600 og 800 Watt har vi nok en gang ingen spenninger som avviker så mye som på noen måte er betydelige. Det vi ser av avvik er tilnærmet naturlig, så vi går videre.

I det vi øker belastningen til 1000 Watt, finner vi det største avviket på +3,3 V-linjen, som plutselig legger seg 2,7 % fra sitt ideelle ståsted.

Når vi belaster strømforsyningen med dens maksimale utgangseffekt, har vi nok en gang overhodet ingen betydelige avvik på +12 V- og +5 V-linjene. +3,3 V-linjen legger seg nå akkurat 3 % fra der den skal være, men dette har liten betydning.

Under har vi satt opp en tabell som presenterer hvor mye spenningene avviker i prosent.

 +12 V+5 V+ 3,3 V
200 W0,13 %-0,80 %-2,10 %
400 W0,13 %-1,00 %-1,50 %
600 W0,50 %-0,80 %-1,80 %
800 W0,50 %-0,60 %-1,20 %
1000 W0,75 %-1,00 %- 2,70 %
MAKS0,83 %-2,00 %-3,00 %

Resultater - Rippel

Rippel

Vi har målt rippelen ved de samme stadiene som vi målte spenningen. Alle bildene på denne siden er klikkbare for en større versjon. Først ut er +12 V- linjen.

Vel, hva skal vi si? Dette er imponerende! Med en ripple på 20 mV ved 200 Watts belastning, og ikke mindre enn 18 mV ved maksimal belastning, er vi ordløse. ATX 2.2-standarden sier at 120 mV er godkjent, mens PC Power & Cooling holder seg innenfor 17 % av dette!

I likhet med +12 V-linjen er 5 V-linjen som vi ser over mer eller mindre like stabil hele veien. Vi måler en maksimal ripple på 21 mV hele veien, både ved 200 W og maksimal belastning. Meget bra!

+3,3 V-linjen skiller seg ikke mye ut fra mengden, og godt er det. Ved lav belastning, opp til 600 Watt, er den største ripplen 23 mV. Ved større belasting øker den noe, og vi finner et par "peaks" opp mot 35 mV. Dette er derimot et godt stykke fra grensen på 50 mV, satt av ATX 2.2-standarden.

Vi bøyer oss i støvet - dette er meget bra levert!

Resultater - Effektivitet og verdi

Effektivitet

Effektmålingene er gjort mens vi testet strømforsyningen, så det er ikke satt opp en egen målerigg for akkurat dette.

Som vi ser ut av grafen er strømforsyningen også meget energieffektiv. Ved 200 Watts belastning har den en effektivitet på nøyaktig 80 %, og derfra går det ikke nedover.

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W oppfyller da kravet for 80 Pluss-programmet, og anbefalt energieffektivitet i ATX 2.2-standarden.

Krone per Watt

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje har bare halve effekten.

Prisen på Turbo-Cool 1200 W vil ligge på rett under 4000 kroner, noe som betyr at hver Watt vil koste 3,33 kroner. Dette en en høy pris sett i forhold til andre strømforsyninger.

I bruk

Turbo-Cool 1200 W er hele 23 cm lang, noe som fort kan by på plassproblemer i enkelte kabinetter, f.eks. Lian Li PCV2000B. Om du har planer om å sette denne strømforsyningen i et kabinett, pass på at du har nok plass.

Enheten veier også en god del, så det er bra om den har noen støttebraketter den kan hvile seg på, så den ikke kun henger etter de fire monteringsskruene.

Strømforsyningen har sorte kabelstrømper på alle kabler, frem til første/eneste kontakt. Hvorfor PC Power & Cooling ikke har strukket strømpene hele veien vet vi ikke, men på en annen side sitter de meget godt fast.

Viften er som tidligere nevnt fra Delta, og ikke overraskende lager denne bra med lyd. Med denne strømforsyningen i drift kan du ikke akkurat regne med noe husfred. Lillebroren derimot, 1KW-SR, som har samme vifte, er omtalt som relativt rolig.

Et kraftverk som dette blir naturlig nok varm, men vi opplevde faktisk ikke noen betydelig varmegang i strømforsyningen eller luften viften spytter ut.

ATX-kontakten derimot ble meget varm fra 800 Watts belastning. Når vi nærmet oss 1000 Watt ble temperaturen uforsvarlig høy. Dette har blitt et kjent problem for kraftige strømforsyninger, da pinnene i ATX-kontakten rett og slett er for små for så store strømmer.

Konklusjon

Read the summary in English here.

Konklusjon

Med en maksimal og kontinuerlig effekt på 1200 Watt sier det seg selv at dagens testprodukt hovedsakelig er rettet mot de mer ekstreme entusiastene. Og PC Power & Cooling skuffer så absolutt ikke, men leverer et kvalitetsprodukt fra topp til tå.

Spenningene til Turbo-Cool 1200 W er så perfekte som de kan bli. Med minimale avvik på samtlige linjer, kan vi ikke gjøre annet enn å juble. +12 V-linjen avviker med 0,13 % ved laveste belastning, og 0,83 % ved maksimal belastning. +5 V-linjen har sitt største avvik på 2 %, mens +3,3 V-linjen planter seg ganske sikkert 3 % fra sitt ideelle ståsted ved maksimal belastning. Dette er ubetydelige avvik, uansett hvor kresen du skulle være.

Rippelen på linjene er meget lav, spesielt +12 V-linjen. Her finner vi på det meste ikke mer enn 20 mV, ikke i nærheten av hva ATX 2.2-standarden setter som øvre grense. +5 V- og +3,3 V-linje har en rippel vi heller ikke skal klage på.

Turbo-Cool 1200 W gir fra seg en god dose støy, og har en noe varm ATX-kontakt ved større belastning, sistnevnte er et kjent problem for alle større strømforsyninger. Strømforsyningen oppfyller kravene for 80-plus-programmet, og den er RoHS godkjent - godt i disse miljøfokuserte tider.

Strømforsyningen lanseres offisielt i dag, den 25. september. Den har en veiledende pris på rundt 4000 kroner og vil være tilgjengelig i norske butikkhyller fortløpende etter lanseringen.

PC Power & Cooling baner vei for fremtidens kvalitetsstrømforsyninger, og vi kan ikke gjøre annet enn å anbefale denne på det varmeste. Godt jobbet PC Power & Cooling!

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1200 W

+ Perfekte spenninger
+ Meget lav rippel
+ Manuell voltregulering
+ Energieffektiv
+ Godt linje-design
+ 7 års garanti
+ Testrapport medfølger

- Støyer
- Pris
- Fysisk stor og tung

Read the summary in English here.

annonse