Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung NP900X3C

En herlig liten bærbar

Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien kan være vår nye favoritt.

Innledning

Den nye og enda slankere 9-serien fra Samsung fikk vi det første glimtet av i vinter, da bærbarprodusentene kranglet om å ha den tynneste PC-en på CES-messa i Las Vegas.

Siden da har vi egentlig bare ventet på at Intel skulle slippe sin nye Ivy Bridge-prosessor, og at et testeksemplar av det ferdige produktet skulle dumpe ned på pulten vår.

Så er den her altså. Og førsteinntrykket er at Samsung NP900X3C, eller "nye" 9-serien, er et småimponerende stykke sandblåst aluminium. Vekten er på under 1,2 kilogram, og tykkelsen ikke mer enn 1,3 centimeter. På toppen av dette har 13,3-tommeren en relativt smal skjermramme, noe som gjør maskinen ligger mellom en 11,6-tommer og en tradisjonell 13,3-tommmer.

Men det er selvfølglig ikke bare tykkelse og tyngde det handler om i ultrabook-klassen. Med hard konkurranse, blant annet fra Apple og Asus, er det viktig at resten av selve maskinvaren også holder kvalitet.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317U (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1600 x 900 pikslers oppløsning Antirefleksbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth Intel Wireless Display (WiDi)
Batteri 4 celler, 40 Wh
Annet -
Størrelse 1,3 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,18 kg Strømforsyning: 305 gram
Pris Omtrent 10 500 kroner

Modellen skal også komme i en bedriftsversjon med litt større batteri, TPM og Pro-versjonen av Windows.

I tillegg til å være tynnere og lettere enn andre 13,3-tommere vi kjenner til, er det også en annen ting som er spesielt ved NP900X3C. Skjermen er nemlig av den matte typen, mens flere av konkurrentene benytter seg av blanke kontrastbelegg. Videre er oppløsningen på 1600 x 900 piksler, også kjent som HD+, noe som kler denne skjermstørrelsen godt.

Motoren i denne datamaskinen er en strømgjerrig Ivy Bridge Intel Core i5-prosessor. Denne har den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics 4000, som skal bety noe bedre ytelse enn med den gamle Sandy Bridge-generasjonen.

Med Samsung NP900X3C følger det også med en LAN-adapter. Denne kobles til noe som fysisk ligner en microUSB-kontakt, men er tydligvis en proprietær løsning. Skulle du miste den, må du med andre ord kjøpe en ny fra Samsung.

Bla om, så skal vi se nærmere på godsaken.

Takk til Samsung for lån av datamaskinen.

I bruk

I bruk

Vi begynte denne testen med å beskrive Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien for et småimponerende stykke sandblåst aluminium, og holder fast ved det. Samsungs designteam har i våre øyne gjort en god jobb, og lagd en bærbar som er attraktiv uten å oppleves som jålete. Fargen er ifølge Samsung selv "mineralaske", mens vi i redaksjonen heller mot betegnelsen "mørk blågrå". Linjer i sølv gjør at den ser litt skarp ut i kantene, men den er mer avrundet enn Asus' Zenbook.

Hele karosseriet er i aluminium, kun tastaturet og hengselfestet på basen er i plast. Overflaten virker relativt resistent mot riper, men mineralaskefargen står seg ikke spesielt godt mot fettete fingre – her gjør de sølvgrå konkurrentene det bedre. En kjapp omgang med pussekluten en gang i blant kan altså være på sin plass dersom du er nøye på slikt.

Metallet sørger for at kvalitetsinntrykket er godt, selv med den beskjedne tykkelsen. Lokket har riktignok noe fleks, men mindre enn det vi finner på plastdekte bærbare. I forhold til vekten virker maskinen ganske enkelt solid og fast i fisken.

Som på de fleste andre ultrabooker er det ikke meningen at du skal bytte batteri eller skifte ut noen komponentere selv. Men om du absolutt vil, kan du skru ut de ti skruene som holder den tynne bunnplaten på plass. Her kan du ta en kikk på hvordan ting er skrudd sammen, og du kan se at det er mulig å bytte batteripakken og den lille SSD-en uten å måtte bruke magi. Men noen andre store sprell er ikke denne maskinen lagd for.

Tastatur og pekeplate

Samsung NP900X3C har et tidsriktig "island style" tastatur, der hver enkelt av de kvadratiske tastene har sin egen åpning i basen. Tastaturet er relativt behagelig. De enkelte tastene byr på kort aksjon og et anstendig lavt støynivå.

Tastaturets layout er ganske så standard for bærbare datamaskiner. Av ekstrataster har vi bare den lille av/på-knappen over tastaturet på høyre side. For andre funksjoner får du god bruk for Fn-tasten.

Datamaskinens lyssensor sørger for at tastaturets baklys skrur seg på i mørke omgivelser, men dette kan du også regulere selv – både når det gjelder styrke og hvor lenge det skal være påskrudd. Baklyset er dempet og har en behagelig grønn karakter.

Pekeplata med glassoverflaten er ganske stor, og har støtte for bevegelser med opp til fire fingre. Den gir jevne bevegelser og følsomheten er god. For å klikke kan du velge å trykke ned hele platen, eller tappe som normalt. Som du ser er det ikke synlige museknapper på NP900X3C, disse er intuitivt integrert i pekeplaten.

Som tilfelle er for Asus Zenbook, har også Samsung en funksjon som deaktiverer pekeplaten når du skriver på tastaturet.

Alt i alt har vi sansen både for tastaturet og pekeplaten på den nye 9-serien.

Skjerm

Skjermen virker solid hengslet, og motstanden er slik at du kan åpne med lokket med kun én hånd. Rammen rundt panelet er ganske smal, noe som bidrar til å gjøre datamaskinen såpass liten og nett.

På NP900X3C finner vi et såkalt PLS-panel. PLS er Samsungs egen variant av IPS-teknologien, og denne kan by på bedre farger og langt større innsynsvinkler enn det som er vanlig på bærbare. Oppløsningen er på hele 1600 x 900 piksler – for 13,3-tommere ligger normalen på 1366 x 768.

Samsung selv oppgir 400 nit (candela per kvadratmeter) lysstyrke, og det stemmer bra med våre målinger. Sammen med antirefleksbelegget får du da en datamaskin som ikke er kresen når det gjelder lysforhold.

I tabellen over har vi sammenlignet med tre bærbare fra forrige generasjon ultrabooker: Apple MacBook Air, Toshiba Satellite Z830 og Asus Zenbook UX31E – alle 13-tommere. Skjermen til Samsung NP900X3C er som du kan se blant de mest lyssterke vi har sett på en bærbar datamaskin.

I våre øyne leverer skjermen et klart bilde og gode farger. Fra fabrikk er panelet også godt kalibrert. Samsung NP900X3C har ganske enkelt en skjerm som ligger godt over det du får på en billig bærbar.

Høyttalere

De to innebygde høyttalerne sitter under maskinen på hver sin side, og er lagd slik at lyden skal reflekteres i underlaget. Lyden vil nok ikke imponere gåsehud på noen, men løsningen spiller åpent nok til at vi slipper den typiske "bokslyden" som belemrer en del små bærbare. Bass er som forventet fraværende, mens diskant og stemmer er tydelige. Sterobildet er også godt når maskinen er plantet på bordflaten.

For så små bærbare pleier vi å konkludere med at lyden er god og høy nok til å se YouTube-klipp med noen venner, eller høre litt musikk når ikke noe bedre er for hånden. Dette er også tilfelle med Samsung NP900X3C.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Micro-HDMI Proprietær port for VGA (adapter medfølger ikke)
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0 1 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD

Som på Asus' Zenbook har Samsungs folk brukt noen ekstra små porter for å få plass til alt de vil ha. Men det betyr dessverre også proprietære løsninger med adaptere. På den nye 9-serien er det to slike porter. Den ene er for kablet nettverk, og adapter for dette følger med i pakken. Den andre er for deg som trenger koble til en skjerm eller projektor med gammeldags VGA. Trenger du dette, må du kjøpe selve adapteren fra Samsung i tillegg.

Vi merker oss også at maskinen mangler Thunderbolt. Det er egentlig ikke spesielt viktig i skrivende stund, men det hadde vært betryggende å ha det på plass.

På venstre side finner du en USB 3.0-kontakt, Micro-HDMI og den lille porten for LAN-adapteren.

Høyre side, her sett med maskinens underside opp, har en USB 2.0-kontakt, minijackport for lyd inn og ut, en proprietær kontakt for VGA-adapter og minnekortleser bak en nedfellbar luke.

Temperatur og støy

Samsungs nye ultrabook er kanskje ikke best i klassen når det gjelder temperaturer. Men her er det relativt små forskjeller, og de viktige temperaturene på håndleddsstøtten er uansett lave nok.

I tillegg til holde varmen nede, er dette også en modell som kommer til å glede støyallergikere over det ganske land. Viftene hører vi så å si kun i forbindelse med vedvarende tung belastning. For vanlig, enkel bruk snakker vi altså om en maskin som er tilnærmet lydløs. Og når viftene først setter i gang, er de egentlig ikke spesielt sjenerende – noe som nesten er litt imponerende med tanke på den beskjedne størrelsen. Selve viftestøyen er jevn og uten piping eller andre sjenerende bilyder.

Siden maskinen er utstyrt med en SSD, er det heller ikke noe sjenerende sus som kommer fra en overivrig harddisk. På toppen av dette er det en Fn-snarvei til "stille modus", dersom du skulle ha behov for å ofre ytelse mot mindre viftestøy.

Batteri

Samtidig med generasjonsskiftet for bærbare, har vi også tatt grep når det gjelder våre batteritester. Heretter kommer vi til å teste på to måter. Vi fortsetter med "bransjestandarden" MobileMark, men kaster ut den nokså trøblete 2007-versjonen. I stedet blir det nå 2012-utgaven som gjelder, der vi kjører testløpet "Office Productivity".

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen holder ut på batteridrift.

Vi slutter også å teste med maksimal og minimal lysstyrke. I stedet måler vi lysstyrken og sikter oss inn mot 150 candela per kvadratmeter (nits). Denne lysstyrken holder greit for vanlig innendørs bruk, og blir holdt ved begge de nevnte testløp.

Dette betyr at sammenligningsgrunnlaget vil være noe mangelfullt i begynnelsen.

Med sitt 4-cellers batteri klarer Samsungen fire og en halv times videoavspilling av 720p-materiale. For MobileMark 2012s Office Productivity, som skal simulere en vanlig arbeidsøkt på kontoret, holder den i fem og en halv time.

Hvor godt dette vil stå seg mot denne generasjonens konkurrenter gjenstår å se. For ordens skyld tar vi med at den nevnte Toshiba Satellite Z830 med MobileMark 2007 klokket inn på tilnærmet samme tid, men da med full lysstyrke på skjermen. Samtidig er ikke 2007- og 2012-utgavene av MobileMark sammenlignbare.

I likhet med andre moderne bærbare har selvfølgelig også den nye Samsungen en hurtigstartfunksjon som gjør det ekstra enkelt å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den for eksempel går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

Samsungs nye 9-serie kommer med Windows 7 Home Premium som installert operativsystem, men takler også Linux. Vi testet den kjapt med Ubuntu 12.04. Helt problemfritt var det dog ikke, med et par små feilmeldinger og litt ivrige vifter. Men her vil det nok dukke opp drivere og løsninger etter hvert.

Systemytelse

Som nevnt tidligere i testen har vi satt Samsung NP900X3C opp mot Apple MacBook Air, Toshiba Satellite Z830 og Asus Zenbook UX31E. Merk at dette er forrige generasjon maskinvare, altså kjører de Intels Sandy Bridge-plattform, mens Samsungen har Ivy Bridge. La oss se litt på hva dette betyr for den faktiske ytelsen.

Alle datamaskinene har strømgjerrige ULV-prosessorer. Asus Zenbook har en Core i7 med 1,8 GHz klokkefrekvens, mens Apple og Toshiba har Core i5-modeller på henholdsvis 1,7 og 1,6 GHz. Samsungens nyere Ivy Bridge-modell er en Core i5 på 1,7 GHz.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her ser vi at Ivy Bridge-prosessoren som sitter i Samsungen trives ekstra godt når den får jobbe med flere ting samtidig.

Også i videokonverteringsprogrammet Handbrake viser Samsungen at den nye prosessoren gjør en liten forskjell i vanlige applikasjoner.

Spillytelse

Ivy Bridge-plattformen betyr også bedre grafikk med Intel HD Graphics 4000.

Den helt store forskjellen ser vi dog ikke. Det er riktignok en markant ytelsesøkning på de syntetiske testene, men tallene fra våre faste spill viser at økningen ikke er spesielt merkbar. Krevende spill som Far Cry 2 på høy kvalitet, er altså fremdeles et stykke unna.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Samsung NP900X3C er 13,3-tommeren i selskapets nye 9-serie og den første ultrabooken vi tester med Intels nye Ivy Bridge-prosessor. Og vi kan jo med en gang si at vi er imponert – en prestasjon det i hovedsak er Samsung som står for.

For denne klassen av tynne og lette bærbare har i årevis vært dominert av Apples ikoniske MacBook Air. Og da resten av bransjen bråvåknet i fjor, virket det først som om ingen helt var villige til å ta opp den tunge kampen mot Air, som nærmest har blitt å betrakte som en type bærbar andre produsenter prøver å lage, men ikke riktig får til.

Men mye kan skje på ett lite år, og her dukker altså denne nye kreasjonen fra Samsung opp. Utseende og design er distinkt forskjellig fra en MacBook Air, selv om begge har aluminiumskarosseri av høy kvalitet, godt bakgrunnsbelyst tastatur og stor pekeplate i glass. Samsung har dessuten klart å gå forbi Apple på flere punkter. 13,3-tommeren i den nye 9-serien er nemlig tynnere, mindre og lettere enn en tilsvarende MacBook Air.

Den nye Samsung-modellen har også fått en skjerm som er til å bli forelska i. En matt, lyssterk PLS-skjerm med oppløsning på 1600 x 900 piksler på en 13,3-tommer er noe mange har ventet lenge på, og ventingen har vært verd det. Her får du god innsynsvinkel, naturtro farger og ingen irriterende refleksjoner.

Som de fleste andre syltynne bærbare er ikke Samsung NP900X3C spesielt godt utstyrt. Vi har minnekortleser og to USB-porter, hvorav én av disse er USB 3.0. For video har du Micro-HDMI og en liten port for VGA, men til den må du kjøpe en adapter. For kablet nettverk er du også avhengig av en adapter, men dette følger i det minste med. En annen liten skuffelse er at Thunderbolt glimrer med sitt fravær.

Men en slik bærbar er selvfølgelig ment for en relativt trådløs tilværelse. Bluetooth 4.0 er på plass, sammen med Intel WiDi (Wireless Display) og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd.

Datamaskinens ytelse er som forventet – et lite skritt opp fra forrige generasjon ultrabooker. Det vil si at den er god for alle typer jobber, selv om den kanskje viser seg fra sin aller beste og responsive side under hverdagslige oppgaver. Den er ingen typisk bærbar du velger for spilling, men den gjør likevel en god jobb med litt enklere eller eldre spill.

Denne bærbare klarer i tillegg å jobbe uten å lage nevneverdig støy, noe en del av dere vil sette stor pris på. Faktisk opplevde vi Samsung NP900X3C som tilnærmet lydløs når den holdt seg til de enkleste oppgavene.

Etter det vi opplevde er ikke utholdenhet på batteridrift blant denne modellens sterkeste sider, men fem og en halv times jobbing med typiske kontorprogrammer er da heller ikke noe dårlig resultat. Den er ingen batterikonge, men med litt godvilje kan den sies å holde en hel liten arbeidsdag.

Samsung NP900X3C får du til litt over ti tusenlapper i de rimeligste nettbutikkene. Det er noen hundrelapper mer enn nye MacBook Air, og litt mindre enn Asus' nye Zenbook-generasjon – og begge disse kommer det test av i den nærmeste fremtid.

Men uansett hva konkurrentene skulle diske opp med, er det bare å innse at Samsungs nye 9-serie er et imponerende stykke bærbar med mange gode egenskaper. Denne kan klart anbefales.

+  God kvalitet, meget tynn og lett
+  Stillegående, nesten lydløs
+  Anstendig ytelse
+  Flott og lyssterk antirefleks skjerm, HD+


-  Tilkoblinger med proprietære adaptere, ingen Thunderbolt

Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
Les også
Slik får du en ekstra time på batteriet
Les også
Apples nye MacBook Pro med Retina er her
Les også
Dell XPS 15: Ny generasjon, nye muligheter
annonse