Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCreative Sound Blaster Recon3D Professional

Alt annet blir pysete

Creative imponerer med nytt lydkort.

Introduksjon

Flere år tilbake var det et selskap som hadde monopol på lydmarkedet, gjennom sin markedsledende EAX-teknologi. Selskapet, Creative, ga oss lydkort som blant annet Sound Blaster 16 og Audigy. Selskapets siste store skare var Creative X-Fi. Selv undertegnede husker med fryd sin første maskin med Audigy og en eller annen eldgammel versjon av Counter-Strike. Det var noe spesielt med Creative kort, deres kvalitet, finurlighet og de utrolig lokkende navnene på de ulike modellene. Det var kanskje grunnen til at selskapet skapte et stort monopol på begynnelsen av dette årtusenet.

Deres største konkurrent har de siste årene vært Asus' lydkortserie Xonar. Selv om de har kjempet om størst andel forbrukere, hadde de to selskapene forskjellig målgruppe. Xonar var hovedsakelig for Hi-Fi entusiastene, mens X-Fi var rettet mot spillere.

Problemet for Creative lå ikke i selve maskinvaren, men driverne som kom ut i etterkant. Tidligere har selskapet ødelagt relativt bra maskinvare med dårlig drivere. For Creative sin egen del så håper vi at selskapet har endret holdningen på nettopp dette punktet.

Teknologien i dag har kommet så langt at produsenter av hovedkort lanserer integrerte lydkort som takler lyd på en veldig god måte, samtidig som det trekker svært lite kraft fra prosessoren.

Det har gjort at markedet for eksterne lydkort nesten har dødd ut, og det er nesten bare entusiaster som søker best lyd for anlegg eller hjemmekino, som fortsatt ikke nøyer seg med integrerte lydkort.

En annen gruppe entusiaster som krever det beste er spillere. I mange spill er lyd essensielt for å ha et overtak i spillet, og mange ser på det like viktig som å ha et velfungerende skjermkort. For disse har Creative endelig lansert sin nye skare med lydkort, Sound Blaster Recon3D.

Selskapet har lansert tre PCIe-kort med en drøss av funksjoner som skal hjelpe spilleren å ha overtaket, samtidig som det skal sikre for krystallklar lyd. Vi har tatt tak i ett av dem, Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional. Trenger vi eksterne lydkort lenger? Er Creative endelig tilbake med noe nytt og markedsledende? Vi har svaret.

Installasjon

Montering

Dette lydkortet er et PCI Express 1x-kort, så derfor bør du se om du har et slikt spor ledig. Montering er svært enkelt: plasser kortet i sporet, og skru fast i kabinettet. Slå på datamaskinen og PC-en din blir opplyst av rød LED som kortet har på oversiden.

Spesifikasjoner -
-
Linjeinngang/mikrofoninngang delt 1/8-tommers minikontakt
Høyttalerutgang 3 x 1/8-tommers minikontakter
Høytalerstøtte Stereo-/2.1-høyttalere 5.1-høyttalere Hodetelefoner
Busstilkobling PCI Express 1x
Garanti Ett års begrenset maskinvaregaranti
Teknisk 24-biters analog-til-digital konvertering av analoge innganger ved sampling på opptil 96 kHz 24-biters digital-til-analog konvertering av digitale kilder ved sampling på opptil 96 kHz til analoge utganger 16-biters til 24-biters sampling for innspilling: 8,11,025,16, 22,05, 24, 32, 44,1, 48 og 96 kHz

Kortet drives av SoundCore3D-lyd og taleprosessor med fire kjerner. Dette skal gjøre at lydkortet ikke skal ta for mye kraft fra datamaskinens prosessor, når du f.eks bruker THX TruStudio Pro for å konfigurere lyden slik du ønsker den. Denne egenskapen gjør at kortet blir like energigjerrig som et integrert, og det er veldig positivt.

THX TruStudio Pro

Sammen med kortet kommer installasjons-CD til THX TruStudio Pro, som er programvaren som skal til for å virkelig utnytte kortet. Installasjonen er lett og kjapp. Det virker som om det ikke er lagt til masse juggel i programvaren, og brukergrensesnittet er veldig enkelt. Dette er altså ikke samme programvare som man bruker på Creatives tidligere lydkort som X-Fi.

Først har vi TruStudio Pro hvor man kan teste ut 3D-lyden ved å kjøre en demonstrasjon laget av THX. Det er spennende å høre at det faktisk fungerer, og opptil flere ganger snudde jeg meg rundt for å se om det var noe bak meg, overrasket over at det var demonstrasjonen som lot meg høre plasseringen av lyder.

THX TruStudio Pro

Å lage sin egen profil er en utrolig grei funksjon som lar deg bestemme selv hvordan du vil ha det, ut ifra aktiviteten din. Det er også noen forhåndslagde profiler i programmet, blant annet mannen bak lydkortet, Jonathan "Fatal1ty" Wendel sin egenkomponerte profil. Denne saken satte vi stor pris på under testen.

Skap din egen profil eller bruk Fatal1ty sin!

Videre kan du også styre equalizer slik du selv måtte ønske. Creative har selvsagt lagd ferdig noen innstillinger til EQ, som skal passe best for musikksjangeren du hører på. Disse kan du også bruke som et bra utgangspunkt for å stille inn slik du selv liker det. En spennende funksjon er Scout mode. Ifølge Creative selv skal denne gjøre slik at du hører motstanderen din før han hører deg i spill som Counter-Strike, Battlefield 3 og Call of Duty. Les mer om hva vi syntes om Scout Mode på bruk-siden.

Tester

Lav prosessorbruk

På vår testmaskin fyrte vi opp RightMark for å teste CPU-forbruk av lydkortet. I henhold til at Creative skryter på seg at de fire kjernene tilhørende lydkortet skal avlaste maskinens prosessor for kraft. Når en ønsker å bruke ulike funksjoner i programvaren mens man spiller kraftkrevende spill som Battlefield 3, gjør det at komponenter som lydkort må holde en veldig lav profil. Resultatet ble veldig interessant.

Lav prosessorbruk
Testmaskin -
-
Hovedkort Asus P8P67 LE
Strømforsyning Corsair CX 600W V2
Harddisk Western Digital Caviar Black 1 TB 64MB
Skjermkort Gainward GeForce GTX 550 Ti 1GB
Headset Beyerdynamic DT-770

Lydkort er kanskje den komponenten hvor man er mest subjektiv i sine valg. Selv om lydkortet kommer med lovord om nyskapende teknologi, så er man nødt til å dømme etter å bruke sansene sine. Høres det bra ut, ja da er det som regel bra. Så enkelt er det med Creative Sound Blaster Fatal1ty Professional. Det finnes et bredt spekter med ulike meninger om selskapets lydkort, hvorvidt drivere og livslengde er noe å skryte av.

Creative Sound Blaster Recon3D Professional

Creative skuffer dog på et ganske kritisk punkt for mange. Kortet støtter kun 5.1-Surround og ikke 7.1, som kan være avgjørende om vedkommende ønsker seg nettopp dette kortet. Det er ikke helt klart for meg hvorfor Creative utelater en så populær teknologi, da det hadde vært mye bedre for både produsent og forbruker om kortet støttet 7.1-surround. Kanskje ser Creative for seg lansering av et nytt kort i samme klasse med nettopp 7.1 støtte.

Da jeg testet dette lydkortet ble jeg forbløffet over hvor godt lyden den leverte var. Lyden fra det integrerte lydkortet på samme maskin kan ikke måle seg på noen punkter. Dette er et viktig punkt i den evige debatten om hvorvidt man behøver et eksternt lydkort når man har et bra integrert.

I bruk

Kjedelig som golf

Se for deg scenen fra Oslo-VM i fjor, da vår norske helt Petter Northug hånte svenskene, spesielt erkerival Marcus Hellner, foran et fullsatt Holmenkollen. Husker du fortsatt de elleville brølene da Northug skrenset ved mållinjen og så seg tilbake? Enda viktigere, husker du det adrenalinet du satt inne med da? Tenk deg nå at noen kommer borti fjernkontrollen og skrur på Viasat Golf, i det en eller annen slår ballen i vannet etterfulgt av sukket til et titalls personer som har dukket opp for å se på. En stor følelse av skuffelse brer over deg, gjør den ikke?

Inngangen på Recon3D

Den samme skuffelsen hadde jeg da jeg skulle gå fra Creative Sound Blaster Recon3D tilbake til det integrerte lydkortet. Alt jeg skulle gjøre var å forfriske minnet mitt om at det eksterne kortet var ekstremt bra til musikk. Forfriskelsen ble mildt sagt etterfulgt av stor skuffelse. Å høre Dire Straigts - Brother in Arms på hva nå hørtes ut som et lydkort fra forrige årtusen var ikke underholdende. Vil du ære Knopfler-brødrene på best mulig måte? Bruk Creative Sound Blaster Recon3D.

Poenget er at du aner ikke hva du går glipp av. Min personlige bærbar bruker et Realtek High Definition Audio-integrert lydkort. Det høres veldig greit ut, i hvert fall ikke noe jeg klager over. Jeg er redd lommeboken min kommer til å svi etter denne testen, for det føles bare kjedelig å gå tilbake til integrert. Creative Sound Blaster Recon3D har innebygd hodetelefonforsterker som gjør andre eksterne kort til pyser. Til og med forgjengeren, X-Fi Titanium virker kjedelig i forhold til dette.

Wow, det smalt

Å ta med Battlefield 3 som et relevant spill for testen er en selvfølge. Spillet er en vakker symfonisk utgave av krig, og med Recon3D så høres det vakrere ut en noen gang. Det som er interessant er hvordan lyder som på tidligere tester – da vi testet Qpad tastaturene – var så fjerne, nå får hele krigsopplevelsen til å høre ut som en symfoni. Et slikt visuelt pent spill fortjener å nytes audiovisuelt også. Det gjør det med dette lydkortet. Å få en tanksgranat skutt i husveggen ved siden av meg, har aldri gitt meg mer gåsehud enn nå.

Selv om Call of Duty: Modern Warfare 3 ikke er prist for å være det beste spillet rent teknisk og visuelt, så har Infinity Wards skapt et veldig heftig lydbildet. Ja, altså til de som har maskinvare til å høre det. Miljølydene i flerspiller-delen er av ypperste kvalitet, og fraser som "Enemy Predator Missle incoming" etterfulgt av et forferdelig hvin gir meg på samme måte gåsehuden som i Battlefield.

Sur mikrofon

Sammen med kortet medfølger det en mikrofon som i utgangspunktet virker veldig beleilig. Den kan plasseres hvor som helst på bordet, til å med til skjermen og har en lang kabel. Programmet som medfølger inneholder også en egen funksjon som heter CrystalVoice hvor man kan leke seg med mikrofoninnstillingene. Man kan skru på støyfilter, begrense hvor bredt mikrofonen skal fange opp og en morsom stemmeforvrenger.

Vel, det er ikke like gøy som det høres ut som. Greit nok at mikrofonen ikke er av beste slaget med alle funksjonene i CrystalVoice skrudd av, men at det høres enda verre ut med såkalte hjelpemidler skrudd på er et stort skuff. Det virker som Creative har gått for en veldig billig løsning her, og det høres surt og forskrudd ut.

CrystalVoice mikrofon

En av funksjonene som var veldig skrytt opp av Creative er den mystiske Scout mode. I teorien skal denne kunne øke ulike lydnivåer slik at du skal høre fienden før han hører deg. Selvfølgelig måtte vi prøve ut dette. Jeg kan vel med en eneste gang poengtere at dette bare er en tullefunksjon og hjalp meg egentlig ingenting. Unødvendig oppstyr men folk faller sikkert for fristelsen.

Konklusjon

Definitivt til spill

Jeg har rost Creative for å levere utrolig krystallklar lyd når vi spiller av musikk, men jeg vet det finnes personer der ute som sverger til langt bedre løsninger enn dette kortet. Creative ønsker å treffe spillerne med dette kortet, og det er derfor det er så utrolig bra til spill. Samtidig så leverer det varene når det gjelder musikk, men kanskje ikke for den mest hardbarka Hi-Fi-entusiasten.

Det store spørsmålet er fortsatt, er du egentlig nødt til å ha et eksternt lydkort når hovedkortprodusenter lager overkommelige integrerte? Svaret er nei, men som du går glipp av noe! Flere nyere spill er egentlig verdt en god audiovisuell opplevelse mens du spiller. Lydbildet er helt forandret for meg etter å ha testet Creative Sound Blaster Recon3D Professional.

I spill som Battlefield 3 er det for mange et ukjent lydbilde som gir deg en kald følelsen ned ryggen. La oss ikke ignorere de utrolig dyktige utviklerne ved å ikke utnytte spillet til det fulleste. Den innebygde høytalerforsterkeren er toppen av kransekaka. Funksjonen for alle andre lydkort til å høres pysete ut i forhold. Ikke helt overraskende sviktet Scout mode-funksjonen totalt, og ga ingen nevneverdig resultater.

Bra for bransjen

For bransjen er det veldig positivt at noen tar opp arven etter at eksterne lydkort ble ansett som overflødig, og for de som vet at de ønsker seg ekstern lydkort har det vært positivt med nye produkter. Spørsmålet er om Creative nok en gang skaper monopol, noe jeg tror de kan hvis de støtter utgivelsene sine med gode brukervennlige drivere. Det kommer an på hvorvidt produsenten har endret tankegang fra tidligere år, da de forlot forbrukerne sine med elendige drivere og løsninger på problemer.

Mange er skeptiske til dyre eksterne løsninger, og det med god grunn. Det er lenge siden det har vært et kort på markedet som har vært verdt prisen målt i kvalitet og ikke minst nødvendighet. Jeg mener kortet endelig har kommet, og forventer en lysere fremtid på lydkortfronten. Er du en av dem som investerer i bedre skjermkort og skjerm for å få mest mulig fordel, så er Creative Sound Blaster Recon3D Professional et nødvendig arsenal.

+ Krystallklar lyd i spill og musikk
+ Enkel og lett installering
+ Innebygd høytalerforsterker
+ God og brukervennlig program


- Medfølgende mikrofon er dårlig
- Stiv pris
- Ikke støtte for 7.1-surround

annonse