TestMobilbetaling med mCash

Vi brukte mobilen for å betale på Bunnpris

Vi lot kortet ligge hjemme, og handlet med mobilen i stedet.

Det er nesten ingen grenser for hva smarttelefonen kan gjøre for oss i dag, og den får stadig flere bruksområdet. Mobilbetaling er ennå ganske nytt, men flere aktører har såvidt begynt å prøve seg fram i Norge. Sist i rekken er matvarekjeden Bunnpris, som for kort tid siden introduserte en helt ny betalingsløsning.

Fra og med 2. september har det vært mulig å betale matvarene via appen mCash i alle landets Bunnpris-butikker.

mCash er for øvrig en betalingstjeneste à la Apple Pay, men har også samme funksjonalitet som for eksempel DNBs Vipps – altså vennebetaling.

Løsningen har blitt omtalt i flere aviser allerede, men ingen har så langt tatt seg bryet med å teste ut hvor brukervennlig løsningen er når alt kommer til stykket – eller hva som faktisk skjer når du betaler på denne måten.

Som det forbrukerorienterte nettstedet vi er, kunne vi naturligvis ikke gå glipp av en slik sjanse. Dermed tok vi på oss det ærefulle oppdraget med å teste ut løsningen, og satte kursen mot en av Oslos mange Bunnpris-butikker.

Mobilbetaling av matvarer –- hvordan virker det?

Det er en blid og hyggelig butikksjef som møter oss. Stein H. Bakken er daglig leder Bunnpris Kampen, og har selv prøvd ut systemet flere ganger tidligere for å lære seg hvordan det hele fungerer. Etter litt om og men fikk tak i en ledig kasse der vi kunne prøve ut betalingen, og ble møtt av et noe uvant syn – en stor touchskjerm.

Slik ser forsiden til mCash-appen ut. Det er ikonet øverst i midten du skal se etter hvis du skal betale hos Bunnpris. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

På forhånd hadde vi lastet ned mCash-appen, og satt den opp så den var klar til bruk – instruksjoner til dette finner du i faktaboksen oppe til høyre. Etter at butikksjef Bakken hadde registrert varen i kassen, var det vår tur.

Etter at varene våre hadde blitt registrert på vanlig vis, var det på tide å betale. Men i stedet for å dra fram kortet, trykket vi på en liten knapp på den store skjermen. Deretter hadde vi tre steg igjen:

  1. Klikk på «Betal med mCash».
  2. Lås opp appen (PIN), trykk «Betal» og scann QR-koden på skjermen.
  3. Trykk «Betal» i vinduet som dukker opp.
Slik ser steg 3 ut i appen. Når du trykker «Betal» her, vil kassaoperatøren bekrefte operasjonen, og du blir tatt med videre til bekreftelse. Foto: Einar Mortenssønn Løken, Teknofil.no

Vi ventet et øyeblikk mens kassamedarbeideren verifiserte kjøpet, og så ble vi presentert med en kjøpsoversikt. Fra dette vinduet kunne vi sveipe en bryter fra venstre til høyre, og så var det gjort – undertegnede hadde kjøpt sin første matvare med mCash.

Enkelt –- men kan du la kortet bli hjemme?

Opplevelsen må i det hele tatt beskrives som nokså intuitiv, og overraskende enkelt. Dette var faktisk veldig greit! Da undertegnede utbrøt nettopp disse ordene, måtte butikksjef Bakken si seg enig:

– Ja, er det ikke det? Det går jo... sånn!

Butikksjef på Bunnpris Kampen, Stein H. Bakken, synes det nye systemet fungerer bra. Foto: Einar Mortenssønn Løken, Teknofil.no

Fra jeg tok mobiltelefonen opp og til betalingen var gjennomført, gikk det ikke mer enn kanskje 20 sekunder. Med litt mer tilvenning vil det nok kunne gå betraktelig raskere.

Før besøket var det en smule bekymring for at skanningen av QR-kode, dataoverføring og inntasting av koder og bekreftelser hos både kasserer og kunde ville skape problemer. Det gjordet imidlertid ikke.

Det kan være lurt å registrere deg i appen før du går og handler. Det tar nemlig et par minutter å sette den opp. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Det er klart så lenge bankkortet uansett er med oss overalt, så vil det kanskje være vanskelig å snu et helt samfunn bort fra kortbruk. Mobilbetaling blir imidlertid mer og mer utbredt, så på et tidspunkt vil det sannsynligvis bli såpass vanlig at du bekymringsfritt vil kunne la kortet bli hjemme. Det så vi også et symptom på da vi var på Bunnpris.

På det tidspunktet vi ankom butikken var det nemlig kø foran kassa, men så langt vi kunne se var det ingen som brukte mobilen til å betale med.

I ettertid må vi nesten gå ut i fra at dette er fordi de enten ikke har hørt om løsningen, eller simpelthen ikke tar bryet med å prøve den ut.

4 000 nye brukere siden lanseringen

Under «Mine penger» er det mulig å legge til flere pengekilder. Det gjør det enkelt å velge om du skal betale med MasterCard, vanlig VISA eller for eksempel familiens fellesbankkort. Foto: Skjermdump fra mCash/Torstein Norum Bugge/Teknofil.no, montasje

Vi satt imidlertid igjen med noen spørsmål. Hadde utrullingen gått like bra i alle landets 251 Bunnpris-butikker? Før vi fikk napp hos Bunnpris Kampen, hadde vi kontaktet tre andre butikker, der systemet enten ikke fungerte eller ikke hadde blitt innført enda. Samtlige butikksjefer vi pratet med bedyrer imidlertid at mCash-betalingen vil være funksjonell også i deres butikker i løpet av uka.

Da vi rettet disse spørsmålene til hovedkontoret til Bunnpris, fikk vi beskjed om at deler av krøllet skyldtes en mail mange butikksjefer hadde misforstått. Det var ikke mCash-systemet som var nede, men en intern-app.

Øyvin Domaas, IT-sjef hos Bunnpris, synes imidlertid den nye løsningen fungerer utmerket, og at det er smidig når man først kommer til kassen. Men han innrømmer også at det kan være problematisk nå i starten:

– Det er fort å sette seg inn i det, men det krever litt tilvenning for både butikk og kunde.

Han mener at responsen fra kundene har vært god, selv om det har kommet en del spørsmål om bruken av tjenesten. En gledelig nyhet for lavpris-kjeden er imidlertid at mCash har fått 4 000 nye kunder i Norge siden lanseringen av systemet. Domaas tror de nyregistrerte kundene kommer som en følge av Bunnpris sin satsning på mCash.

På spørsmål om løsningen er mer effektiv enn eksisterende løsninger, er Domaas mer eller mindre samstemt med undertegnede:

– Nei, den er ikke mer effektiv i form av at den virker fortere. Selve gjennomføringen fungerer imidlertid like fort som å betale med bankkort.

Domaas mener imidlertid at det i fremtiden godt kan tenkes at mobilbetaling vil bli langt vanligere enn det er i dag. Ja, sågar at det kan utradere bruken av kontanter og kort nærmest fullstendig. Han mener imidlertid at det vil ta tid før det kan skje, og at det er en utfordring at det i dag eksisterer så mange forskjellige mobilbetalingsløsninger der ute.

Takk til Bunnpris Kampen og daglig leder Stein H. Bakken for samarbeid om testen.

Visste du at mCash kan brukes i en rekke andre butikker også?
Flere steder kan du betale fast food med mobilen din »

Les også
Med mobilen i lomma skal du kunne si «Jeg betaler med Google», og betalingen blir gjennomført
Les også
Derfor kan Valyous død være gode nyheter
annonse