Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S7 Edge

Samsungs nyeste flaggskip gir oss hakeslepp

Galaxy S7 Edge setter rett og slett standarden for Android-mobiler.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Samsung har akkurat lansert sin nyeste toppmodell. Det blir Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge som skal bære toppmodellfanen for selskapet en stund fremover, og vi har allerede rukket å teste de nye telefonene.

Her skal vi konsentrere oss om Galaxy S7 Edge som er den største utgaven av de to, med 5,5 tommer skjerm der minste variant «bare» har 5,1 tommers skjermstørrelse.

Gir kundene det Galaxy S6 manglet

Selskapet fornyet designen kraftig med fjorårets Galaxy S6. Da hadde de foregående toppmodellene hatt relativt likt utseende i flere generasjoner. De ble i tillegg kritisert for å bruke plastmaterialer som virket billige sammenliknet med andre premiumtelefoner.

Dermed var Galaxy S6 en svært annerledes telefon enn S5 og de andre modellene som hadde kommet før. I hvert fall på materialfronten. Den har glass foran og bak, og metallramme rundt. Foliering og lakk under glasset ga dessuten en ekstra fargepiff vi ikke hadde sett på andre modeller tidligere.

Galaxy S7 er på alle måter en videreføring av Galaxy S6-genene. Men Samsung har lyttet. Til oss og til kundene.

Kritikken som gjensto da Galaxy S6 ble sluppet handlet mye om egenskapene Samsung hadde sett seg nødt til å ta vekk til fordel for strammere design. Galaxy S5 var for eksempel vanntett. Det ble aldri Galaxy S6. Ikke fikk den minnekortplass eller utskiftbart batteri heller. To andre egenskaper Samsung-brukere tidligere har satt stor pris på.

Ser vi spesifikt på Edge-modellen av S6 handlet kritikken av og til også om at den var litt spiss å holde i, fordi den tynne metallrammen ikke var rundet mot baksiden av telefonen.

Galaxy S7 ligger mye bedre i hånden

At også baksiden er avrundet gjør Galaxy S7 Edge mye bedre å holde i enn tidligere Edge-modeller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designen på Galaxy S7 har noen paralleller til bilverdenen, der en modell gjerne kan være litt spissere og sintere ett år, og mer formfull og avrundet det neste.

I Samsungs tilfelle betyr dette at Galaxy S7 har fått en litt mer avrundet list rundt telefonen, men det vi virkelig legger merke til er at glasset på baksiden også er avrundet opp mot kantlisten. Dermed ligger telefonen ekstremt godt i hånden. Den føles ikke spiss i det hele tatt, og det buede glasset gir en nesten myk følelse i hånden.

Frontglasset var buet også på forrige generasjon Edge fra Samsung, men i Galaxy S7-utgaven har de lagt til elementer som vanligvis omtales som 2,5D. Dermed har du mindre avrundinger rundt hele skjermen, ved siden av den kraftige bøyen på hver langsiden.

Joda, Galaxy S7 er vanntett

I det hele tatt er Galaxy S7 Edge omtrent som en liten pute i glass og metall. Den ser kanskje tykkere ut fordi den er mye mer avrundet, men i realiteten skiller det lite mellom gammel og ny modell. På ett punkt har den faktisk krympet. Der kameralinsen stakk godt ut i fjorårets modell, er det bare såvidt den stikker seg frem i år.

Telefonen gir deg visuell varsling om anrop også når den ligger med skjermen ned.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At den ikke har blitt mye tykkere er vanvittig imponerende med tanke på ett av årets store trekkplastere. Galaxy S7 er nemlig vanntett. Det får den til å være uten luker eller annet krimskrams. Det er ikke engang tydelig vanntetting på lukene for SIM-kort og minnekort.

Oi, forresten! Den støtter minnekort også.

Vi mistenker at det fortsatt vil være noen få Samsung-fans igjen der ute som er irritert over mangelen på utskiftbart batteri. Men i det hele tatt er det ikke mye annet vi kan arrestere Samsung for her.

Dessuten er det verdt å nevne at batteristørrelsen har økt kraftig fra i fjor til i år. Minste modell kan nå skilte med 3000 mAh batteri, mens Edge-modellen har hele 3600 mAh. Kanskje det kan avhjelpe ønsket om utskiftbart batteri for noen.

Skjermen ser ut som den dekker hele telefonen

Samsung har alltid vært sterke på skjermer, og det er knapt nødvendig å si det om en ny toppmodell fra selskapet lenger, men vi får ta det med likevel. AMOLED-skjermen som er på forsiden av telefonen er meget god. Den er skarp og fin, og spesielt i kombinasjon med Galaxy S7-utgaven som har en blåsvart farge må man faktisk se ekstra godt etter for å vite hvor skjermen slutter til enhver tid. AMOLED-skjermer lager jo ikke lys der de ikke viser noe. Det gir en følelse av at skjermen omkranser hele forsiden av telefonen, noe den jo ikke egentlig gjør.

Skuler vi et lite øyeblikk til nærmeste konkurrent, Apple, er det imidlertid ikke noen støtte for måling av trykk slik iPhone 6S-modellene har. Foreløpig er det knapt noen telefoner utenom iPhone som har dette. Huawei har lansert en modell, men den er ikke tilgjengelig i Europa.

Oppå skjermen får vi endelig Android 6, og vi får også Samsungs nystriglede utgave av Touch Wiz. Dette betyr at fargepaletten har endret seg litt og i tillegg får vi noen større og mindre endringer i systemet forøvrig. De skal vi komme tilbake til.

Menyene preges av Samsungs Touch Wiz-design. De er raske og enkle å bruke. Har du akkurat fått deg smarttelefon kan du velge en enda enklere menyvariant.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I første omgang nøyer vi oss med å si at menyene flyter godt på Galaxy S7. Opplevelsen av absolutt uanstrengt ytelse har vi så langt kun fått på Nexus-modeller, og Galaxy S7 legger seg nærme, men går ikke forbi det vi har sett på denne fronten. Det er det uansett heller ingen av Samsungs konkurrenter som får til med tilpassede Android-versjoner.

Bare for å ha det sagt. Galaxy S7 er lynrask. Det vi snakker om her er de minste små forsinkelsene som av og til oppstår. Som at ett av fem sveip kan oppleves som bittelitt tregere enn de øvrige fire. Man legger knapt merke til det, men dette er ett av stedene Nexus-varianter med ren Android har et lite fortrinn.

Sikkerhet og spesialfunksjoner

I Galaxy S7 Edge har Knox for første gang blitt et sikkerhetsverktøy for deg og meg. Løsningen har eksistert en stund, men har hovedsakelig vært myntet på avanserte brukere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men Touch Wiz har sine fordeler også. En godt integrert sikkerhetsløsning i form av Samsung Knox er med, og det samme er spesialfunksjoner for de bøyde kantene.

Her kan du trekke frem kalendervisning, hurtig tilgang på apper og annet mens du har en app oppe i fullskjermvisning. Sammenliknet med andre løsninger som skal være tilgjengelig på denne måten synes vi Samsungs lille «skuff» er langt mindre i veien. Det er kun en tynn stripe langs høyre skjermbøy som er synlig når funksjonen er aktiv.

Ellers er det verdt å nevne at skjermen også kan vise informasjon når telefonen er låst. I utgangspunktet gjør den det kun når telefonen er i bevegelse. Dermed sparer den strøm på å ikke stå på hele tiden, og på at AMOLED-skjermen kun trekker strøm for de få pikslene som er aktive. Samsung sier at funksjonen skal trekke rundt 1 prosent av batteriet i timen. Det blir likevel en knapp fjerdedel av den totale kapasiteten i døgnet, så hvis du bruker telefonen ekstremt mye kan det hende du vil ønske å skru av denne funksjonen.

Det er mye som er nytt i Galaxy S7 Edge. Nå er det på tide med et dypere dykk i materien.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

10
Fantastisk

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
annonse
Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Dypdykk i Galaxy S7 Edge

Samsungs Galaxy S-serie er fortsatt serien der selskapet forsøker å gi den mest komplette mobilopplevelsen. Og sjelden har forsøket vært mer vellykket enn i år. Det er rett og slett veldig mye bra å ta tak i med denne telefonen.

Ved siden av en design som skiller seg kraftig ut fra konkurrentene, premiummaterialer og virkelig flott skjerm, er den utstyrt med funksjoner og apper som vi setter pris på. Der Samsung ofte før har latt funksjoner med litt tvilsom nytteverdi sette et preg på produktene sine, virker de denne gang å ha hatt langt bedre fokus. Her er nesten alle nyhetene av det gode.

Vi starter gjennomgangen med minnekortplassen. Det skapte irritasjon blant Samsung-fansen da støtten for minnekort ble tatt vekk i Galaxy S6. I Galaxy S7 er den tilbake, slik at du ikke lenger behøver å klatre så veldig på prisstigen for å få mer lagring i toppmodellen.

Endelig er minnekortet tilbake

Minnekortstøtten er et gledelig gjensyn i Samsungs nye toppmodell.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har ikke fått flere skuffer enn før, men har i stedet både SIM-kort og minnekort i samme fuktsikrede skuff. At den faktisk er fuktsikret er knapt mulig å se om du ikke kikker veldig nærme på løsningen.

En liten skuffelse må vi imidlertid ta med oss. Samsung har ikke tillatt oss å kombinere minnekortlagring med intern lagring. Dette ligger i Googles Android 6.0, og vi hadde håpet det kom til å forenkle bruken av flyttbar lading.

Vi spurte Samsung hva som lå bak, og svaret vi fikk var at de rett og slett hadde problemer med å få løsningen til å virke skikkelig. Ved siden av fikk vi en plansje som viste målte hastighetsforskjeller mellom deres interne lagring og et svært raskt minnekort fra Sandisk. I noen situasjoner kan den interne lagringen være helt opp til 116 ganger raskere enn minnekortet. Med så store forskjeller i hastighet er det altså vanskelig å kombinere disse to, ifølge Samsung. En forklaring vi kjøper.

Grunnleggende funksjoner

Telefonen har utmerket lyd under samtale. Den har dessuten støtte for VoLTE, og det ventes at den raskt vil fungere med Telenors åpnede løsning for ringing over 4G, slik også Samsungs Galaxy S6-modeller kan. Dermed vil du kunne få raskere oppkobling av samtaler, og det vil også virke å ringe der 4G-dekningen står alene, uten 2G eller 3G å koble til, slik de fleste telefoner behøver i dag.

Da vi spurte hvorfor ikke Samsung lar oss integrere SD-kort med den interne lagringen fikk vi denne plansjen tilbake. «Å integrere SD-kort med det interne minnet ville gitt en for treg brukeropplevelse», forklarte Samsung videre. Med hastighetsforskjeller på over 100-gangeren i noen tilfeller virker dette fornuftig.
Samsung

Den store skjermen gir god plass til et fint og flott tastatur. Som vanlig har Samsung lagt inn talltaster øverst, slik at du slipper å veksle mellom tastaturmoduser så ofte.

Det er en liten vanesak å taste på S7 Edge, fordi de ytterste tastene ligger akkurat i skjermbøyen, men det tok meg bare få minutter å venne meg til dette. De første øyeblikkene traff jeg ofte feil.

Det store batteriet gjør seg dessuten gjeldende i ganske god batteritid. Telefonen mister kun få prosent batteri i timen. Da har vi inkludert ganske tung bruk, og latt skjermen vise informasjon konstant, selv når skjermen er er i standby-modus.

Sistnevnte funksjon viser deg tapte anrop, klokkeslett og meldinger uten at du behøver å aktivere skjermen. Du kan velge bakgrunnsbilder og slikt selv, men jo mer du legger til av staffasje jo mer strøm vil skjermen bruke. Skjermen slukker dessuten dersom telefonen ligger i ro lenge, slik at den ikke bruker batteri når du uansett ikke ser på.

MyKnox er en safe for viktig informasjon

Samsung har hatt sin Knox-løsning ganske lenge, men tidligere har den ikke vært markedsført direkte mot privatbrukere. Det blir den nå. Allerede under første oppstart av telefonen blir du informert om Knox-funksjonene, og får spørsmål om du vil laste ned appen som hører til.

Så fort du er i gang får du velge apper som skal omfattes av løsningen. Her er Office-pakken og en rekke andre applikasjoner installert fra før, men du kan velge ekstra apper som får sitt eget lagringsområde i Knox-løsningen.

Du må dessuten sette opp din egen adgangskontroll med passord eller fingeravtrykk.

Deretter fungerer Knox-appen som din private innholdssafe. Hvis du oppretter et dokument i Word gjennom Knox vil ikke dokumentet være tilgjengelig utenfor. Starter du Word utenfor vil du altså jobbe i en helt separat utgave av appen. Så fort du hopper inn i Knox igjen kommer du tilbake til den sikrede filen. Det hele er ganske enkelt og veldig praktisk, spesielt for deg som jobber mye med viktige jobbfiler eller annet som ikke skal være åpent til allment innsyn.

Kontorprogramvare fra Microsoft

Microsofts Office-pakke utgjør en viktig del av nytteprogramvaren i Galaxy S7 Edge. Spesielt Word og OneNote er nyttig for mange, men jobber du med regneark eller presentasjoner setter du gjerne også pris på Excel og PowerPoint.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi nevnte allerede Office-applikasjonene, og her er det altså Microsofts egne Office-apper som hører til, i tillegg til litt mer. Word, Excel, PowerPoint og OneNote er vedlagt. Det samme er skylagring i OneDrive og lynmeldingstjenesten Skype.

Microsoft Office på Android fungerer i det hele tatt utmerket, og du behøver heller ikke å betale for å bruke dem. Skrifttyper og oppsett er dessuten også likt mellom mobilappene og applikasjonene på storskjerm. Det til tross for at mobilversjonen av Office ikke har like mye funksjonalitet som fullversjonen.

En rekke av Googles apper ligger ved, men Office-løsningen Docs ligger ikke her. Du ledes imidlertid raskt til disse dersom du forsøker å redigere en fil fra Google Drive. Dermed har du disse mulighetene også lett tilgjengelig, uten at de tar opp ekstra plass i menyene.

Haugevis av (nyttige) nyttefunksjoner

Heller ikke i denne telefonen får vi legge til Exchange-e-post i Gmail-appen, men Samsungs egen app er tross alt ganske så god.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg irriterer meg som vanlig litt over at Gmail-appen ikke lar seg bruke mot Microsofts Exchange-tjenester. Det ligger støtte for dette her fra Googles side, men foreløpig er det svært få mobilprodusenter som har tatt den i bruk.

På den positive siden har Samsung jobbet mye med sin egen e-postleser, og den fungerer ganske bra. I tillegg er den svært funksjonsrik. Her kan du ha en rekke ulike kontoer, og de kan vises i en kombinert visning. Ønsker du det kan du dessuten sette opp høytrafikkperioder, slik at telefonen sjekker oftere på enkelte tidspunkt enn andre.

Dermed har du e-posten du trenger når du trenger den, mens telefonen sparer strøm resten av døgnet.

I tillegg ligger også strømsparefunksjonen Doze i Android 6, slik at telefonen lærer seg hvordan du bruker den og slapper av samtidig med deg.

Samsung har samlet en rekke nyttefunksjoner under navnet Smart Manager. Den er tilgjengelig fra innstillingsmenyen, og her kan du for eksempel velge å sette telefonen til mer eller mindre ekstreme grader av strømsparing. Her kjenner vi igjen «Ultra strømsparingsmodus» fra tidligere Samsung-modeller, og etter hvert har vi også sett ganske like varianter fra flere konkurrenter.

Her går telefonen over i sort-hvitt-modus, og tilgangen til apper og funksjoner begrenses kraftig. Det samme gjør kommunikasjonen med nettverket. Praktisk om du må klare deg svært lenge uten tilgang på lader, eller dersom du trenger å drøye de siste ti prosentene ut kvelden. Men i det hele og store ikke en løsning du ønsker å bruke på en såpass heftig telefon. Det føles som å gå mange år tilbake i funksjonalitet, og det er tross alt ikke derfor man kjøper en av markedets råeste telefoner.

Det finnes også en mindre heftig variant av strømsparing å velge i, og denne kan du velge at skal aktivere seg selv når en gitt batteriprosent nås.

Det skjuler seg en mengde strømsparemuligehter i menyene. I tillegg kommer Android 6.0 med sine egne løsninger som virker uavhengig. Sammen med et stort batteri betyr dette at Galaxy S7 Edge kan holde lenge på én lading.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er dessuten mulig å la telefonen begrense hvor mye strøm enkeltapper kan bruke. I utgangspunktet velger den selv ut apper som skal begrenses basert på ditt bruksmønster. Har det gått mer enn tre dager siden du sist brukte appen aktivt, får den ikke forsyne seg fritt. Hvis du vil kan du aktivere dette manuelt per app også, eller deaktivere det helt for apper du bruker sporadisk men likevel trenger å ha gående i bakgrunnen.

Her sier nettleseren fra om hvordan du kan surfe privat, og til høyre ser du Spotify kjøre i vindusvisning.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I den samme menyen finner du også antivirusløsning fra Intel, og ryddefunksjoner som leveres av Clean Master. Sistnevnte finnes også som løs app, og er ofte inkludert i enkelte andre merker. I Samsungs variant er den imidlertid pent integrert, og ligger ikke som ekstra slagg i de vanlige menyene.

Samsung har forresten fortsatt en finfin løsning for å dele opp skjermen mellom flere apper. For å aktivere dette åpner du appvelgeren og holder inne fingeren over appen du ønsker å skille ut i eget vindu. Du kan flytte rundt på den eller endre størrelse ettersom du vil.

Selv om løsningen har eksistert en stund er det fortsatt ikke alt som støtter den. Vi ser imidlertid at flere tredjeparts apper kommer til etter hvert, så her må man prøve seg frem.

Egne Edge-funksjoner

Samsungs programvare for kantskjermen er kjekk å ha, men ikke noe vi er avhengige av. Den er ikke i veien, og funksjonene kan dessuten deaktiveres.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hva skal man med den buede skjermen? Jo, Samsung har lagt til menyer som du kan trekke inn fra siden av skjermen. Her kan du ha kontaktene du ringer ofte, eller du kan legge opp nyttige apper lett tilgjengelig.

Det er dessuten lagt ved apper som kan kjøre i selve sidemenyen. Dette kan være nyhetsvarsling, linjal eller en rekke andre ting. Har du tapte anrop dukker disse også opp langs kanten, slik at du har en enkel måte å sjekke hva som skjer, og besvare anrop eller tekstmeldinger.

Vi må innrømme at lite av dette virker så nyttig at det blir noe mer enn kjekt å ha, men funksjonene er heller ikke i veien. Vi liker Galaxy S7 Edge meget godt, men det skyldes ikke først og fremst funksjonene i Edge-skjermen.

Galaxy Labs

Et eget valg i innstillingsmenyen trakk til seg oppmerksomheten vår. Galaxy Labs er visstnok stedet Samsung tester ut nye funksjoner for tiden. Her ligger det foreløpig kun to valg i eksemplaret vi har testet. Vi regner med at det kanskje kommer til flere etter hvert som telefonen har vært på markedet en stund.

I første omgang kan du velge å få alle appene på startskjermen, eller å aktivere oppringning ved å si navnet til den du vil ringe.

Førstnevnte likner på løsningen mange kinesiske mobilprodusenter har valgt, der alt innholdet ditt spres utover de vanlige hjemmeskjermene. Appmenyen deaktiveres når du velger dette.

Her skal det komme til eksperimentelle funksjoner. Foreløpig er det bare to å velge i. Talestyrt oppringning, og en løsning som fjerner appmenyen og flytter alt innholdet til hjemmeskjermene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen lyver imidlertid bittelitt underveis her. Den sier at eventuelle endringer du har gjort i menyoppsettet blir forkastet. Så fort du skrur av igjen funksjonen ser nemlig hjemmeskjermene ut som før. Så vår erfaring er at dette ganske trygt kan prøves, selv om du har tilpasset menyene fra før.

Hvor nyttige disse funksjonene er kan diskuteres, men for deg som ønsker å tilpasse telefonen litt ekstra kan de være kjekke å ha. Vi er dessuten spente på om Samsung vil legge til flere nye funksjoner her. I så fall kan dette bli et sted å følge med på etter hvert som telefonen får oppdateringer. Hvor hyppig det vil bli er imidlertid litt usikkert.

Game Launcher

Spill er ett av punktene Samsung sier de har jobbet mye med i Galaxy S7, og det legger vi saktens merke til. Så fort vi installerte det første spillet på telefonen dukket det opp en melding om at telefonen hadde oppdaget et spill. Herfra kunne vi velge å installere appen Game Launcher.

Inni denne får du en oversikt over spillene du har installert på telefonen, men den fungerer ikke som de klassiske spillsentrene vi har sett i andre produkter. I stedet for å være en rankingløsning for deg og dine venner, er dette i stedet et verktøy for å spille mest mulig «effektivt» på telefonen.

Game Launcher er et virkelig nyttig tillegg i Galaxy S7 Edge. Den lar deg skru av varslinger under spilling, eller forlenge batteritiden for mindre krevende spill.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du kan for eksempel velge å skru av alle varsler underveis i spillingen. Bommer du ofte på skjermen, kan du skru av snarveisfeltene, slik at tilbaketasten ikke reagerer på trykk i vanvare.

Varslingsdempingen fungerer for nesten alt, men Facebooks snakkebobler lar seg imidlertid ikke dempe. Disse må skrus av direkte i appen.

Det er også mulig å stille ned kvaliteten på spillkjøringen, slik at telefonen ikke lar spillene få bruke så mye strøm som ellers. Spiller du et enkelt spill uten den heftigste grafikken, kan du skru på full strømsparing og spille ekstra lenge.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

10
Fantastisk

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
annonse
Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ytelse og kameratesting

Heftig ytelse

Med nyeste generasjon Exynos-brikke fra Samsung er det dessuten haugevis av krefter i telefonen, slik at du kan spille alle de heftigste spillene. Du kan dessuten påregne å ha tilstrekkelig med krefter i overskuelig fremtid.

Dette skal forresten være den første telefonen som støtter grafikkbiblioteket Vulcan, som er en videreføring og ny versjon av det vi så langt har kjent som Open GL.

Løsningen skal være mer effektiv, slik at den tillater enda heftigere grafikk. I tillegg bruker den mindre strøm mens du spiller.

Det forutsetter imidlertid at spille er laget med støtte for dette. Siden det foreløpig ikke har vært telefoner på markedet med støtte for løsningen må du altså sannsynligvis vente en stund på å se effekten av den nye grafikkløsningen. Du vil uansett få kreftene fra den tolvkjernede grafikkløsningen som er bygget inn.

Systembrikken har forøvrig åtte prosessorkjerner, der fire av dem er Samsungs egne tilpassede prosessorkjerner, og fire er av typen Cortex A53. Dette er altså en svært kraftig løsning. I enkelte markeder selges telefonen med Snapdragon 820-brikke i stedet for, men til Norge er det Exynos-varianten som kommer.

Hvordan ytelsen ser ut på papiret kan du se under:

untitled link

Musikk og underholdning

Samsung har lenge hatt en av de mest gjennomførte musikkappene på markedet. Samtidig har flere av konkurrentene gått bort fra sine egne spillere, til fordel for tredjeparts tjenester eller Googles egen Play Music.

Det har Samsung også gjort i Galaxy S7, så om du er glad i den gamle musikkspilleren følger den altså ikke med her.

Produsenten har imidlertid utstyrt telefonen med haugevis av valg for deg som liker å stille på lyden. For det første kan du ta en slags hørselstest med funksjonen Adapt Sound. Deretter korrigerer telefonen lyden slik at den skal høres mest mulig riktig ut selv om du kanskje ikke hører like godt på hvert øre. En smart løsning som har vært med oss en stund, men som vi så langt ikke har sett hos konkurrenter.

Du kan ellers velge i et koldtbord av ulike lydinnstillinger. En egen knapp skal aktivere oppskalering av lyden. Vi er ikke helt sikre på hvor mye vi merker til denne, men for noen kan det være en interessant innstilling å prøve. Vil du ha simulert kringlyd i hodetelefonene dine kan du aktivere Surround-valget, og er du veldig glad i lyden fra analogt utstyr kan du aktivere «Rørforsterker Pro». Nå er det naturligvis ikke plass til en mengde radiorør inni Galaxy S7, så telefonen gjør i stedet så godt den kan med digitale hjelpemidler. Resultatet er en lyd vi oppfatter som litt mer bassig.

En mengde lydinnstillinger er tilgjengelige, og du kan også tilpasse lyden til din egen hørsel. Innstillingene virker enten du bruker Google Play Music som følger med, eller andre tjenester.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers fungerer Google Play Music helt etter oppskriften, selv om spilleren har langt færre funksjoner enn det Samsungs egen spiller har. På den annen side var det ikke ofte vi brukte disse i tidligere modeller. Her ligger naturligvis også Googles egen strømmetjeneste som koster 99 kroner i måneden.

Lydeffektvalgene i telefonen fungerer uavhengig av spilleren du bruker, så du kan legge inn Spotify, Apple Music eller hva som helst annet uten å miste funksjonalitet.

Lyden i hodetelefonutgangen er god, og telefonen gjør ikke påkostede hodetelefoner til skamme. Galaxy S7 Edge trives nok aller best med ganske lettdrevne hodetelefoner, men den kan også spille ekstremt høyt i enkelte av disse, uten at lyden blir merkbart dårligere. Her er det altså lov å prøve også mer krevende utstyr med lavere følsomhet og høyere impedans.

Vi må ta noen forbehold ...

For åpenhetens del er det viktig å få med at telefonen vi har testet er ett av de siste tidlige eksemplarene før masseproduksjon. Den kjører også en av de aller siste programvarene før en feilrettingsoppdatering som er ventet å komme rundt salgsstart. Dermed er altså både programvare og telefon uferdige. At vi likevel er såpass sikre på denne telefonens kvaliteter skyldes at den har oppført seg ekstremt pent. Faktisk penere enn mange produksjonsferdige modeller vi har hatt innom.

Her er en kort liste over de få bugsene vi har støtt på under testing:

  • Facebook-appen forsvant fra skjermen da den viste video og vi forsøkte å snu enheten for fullskjermvideo. Hendelsen gjentok seg et par ganger på rad, men har ikke latt seg gjenskape siden.
  • En gang ga den ikke lyd fra seg da vi forsøkte å ringe ut med den. Men her hadde vi også trøbbel med andre telefoner samtidig, og oppringningen ble gjort fra Spania. Dermed kan det hende roaming var skyld i opplevelsen. Vi har ikke opplevd flere tilfeller av dette heller.
  • Enkelte valg gis to ganger under første oppstart. Dette er en bug Samsung er klar over, og høyst sannsynlig kommer det en feilretting rundt salgsstart. Uansett er dette noe man kun opplever under første oppstart, og siden ikke merker noe til.

Det var det hele. Selv til produksjonsferdig enhet med helt ferdig programvare ville dette vært et ekstremt pent resultat. Likevel må man ta høyde for at det kan finnes bugs her vi ikke har støtt på under testing av telefonen.

Ekstremt godt kamera

Samsung har lånt teknologi fra Canon i denne generasjonen Galaxy S. Teknikken det handler om kalles Dual Pixel, og går ut på at annenhvert bildepunkt i sensoren brukes til å fokusere med såkalt fasedeteksjon. Også tidligere Samsung-mobiler har hatt fasedeteksjon, men tidligere har det kun vært noen få piksler som har vært involvert i denne prosessen. Nå er halvparten med.

Når det er svært mørkt dukker det opp en del støy i bildene, men likevel ikke mer enn at dette er godt brukbart. Bildet er tatt med full auto og med håndholdt telefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I tillegg brukes samtlige bildepunkter til å tegne opp bildet. Selv om det ferdige bildet blir 12 megapiksler stort, har altså kameraet i realiteten dobbelt så mange punkter. Det betyr at støy som skiller seg ut enklere kan forkastes, og det gir også høyere lysfølsomhet.

Begge deler er sterkt merkbare i kameraet som forøvrig også har optisk bildestabilisering og svært lyssterkt objektiv på f/1.7.

Bildene du får fra telefonen i auto-modus skinner. Bildene i vanlig dagslys og gode forhold blir helt ålreite, men her er også de fleste telefoner ganske gode i dag. Det som er mer spesielt er at tilfeldig veiving med kameraet i skumring og halvmørke også kan lede til meget gode bilder.

Vi ser tydelig at det begås digital magi i bakgrunnen. Enkelte tegn på overoppskarping er synlige om du ser etter, og bildene blir ikke helt støyfrie under de vanskeligste forholdene. Men støyen er likevel uniform og skiller seg ikke særlig ut. Dermed vil du antakeligvis, som oss, oppleve at de vanskeligste bildene oftere blir brukbare. Galaxy S7 Edge legger i det hele tatt en etterlengtet demper på savnet etter et «skikkelig kamera» når mørket faller på.

Det sagt er ikke kameraet ufeilbarlig. Vi har fått enkelte svake bilder fra det, og spesielt når det er mørkt har sterke lyskilder i periferien en tendens til å stikke seg ut. Selv om kameraet kommer med en svært omfattende Pro-modus der du kan stille på alt selv, opplever vi at vi ikke får like mye ut av denne som vi hadde håpet. Stjerneeksempelet her er Microsofts billige Lumia 640 som til tross for en nokså enkel bildebrikke kan ta knallgode nattbilder om du gir den mulighet til å eksponere lenge.

Like fullt. Folk flest tar bilder i automodus, og legger kanskje til et filter eller to for godt mål. At automatikken fungerer er det viktigste for at flest mulig skal få gode bilder ut av telefonene sine. Og her er Galaxy S7 Edge meget, meget god.

Vi har også tatt en testvideo i 4K med Galaxy S7 Edge. Se i fullskjerm på høyoppløst utstyr for å få det beste inntrykket.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

10
Fantastisk

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
annonse
Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon og alternativer

Vi har testet Samsungs nylanserte flaggskip, Galaxy S7 Edge. Dette er en svært påkostet telefon med flotte materialer og spesifikasjoner som få andre telefoner kan matche.

Det er like greit å innrømme det først som sist. Vi er dypt imponert over hva Samsung har fått til med denne toppmodellen. Spesielt med tanke på at det bare er to generasjoner siden selskapet bommet litt på markedet med Galaxy S5 er det rett og slett godt jobbet å ha levert et så gjennomarbeidet produkt som Galaxy S7 Edge er.

Forbedringer over hele fjøla

I første omgang er det modellene i svart og gull som kommer til Norge.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det føles litt som om Samsung har sittet med en sjekkliste over alt de ikke var helt fornøyd med i Galaxy S5- og Galaxy S6-generasjonene, og så systematisk ryddet opp i alt i Galaxy S7 Edge. Svært lite her føles som ubegrunnede gimmicker.

Telefonen ligger for eksempel langt bedre i hånden enn før, siden også baksiden er avrundet. I Galaxy S6 Edge var den spissere langs den smale rammen, og enkelte syntes den var ubehagelig å holde i over tid.

Det nye flaggskipet er dessuten IP68-sertifisert, som betyr at den tåler både sprut og uvær. Den er i utgangspunktet tett dersom den skulle falle i vann, selv om produsenten ikke anbefaler at du tar den med deg når du bader.

Raske menyer og minnekortstøtte

En flat utgave av Galaxy S7 kommer også. Den har litt mindre skjerm, men deler ellers spesifikasjoner med Edge-utgaven.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En minnekortplass er et kjærkomment tillegg for mange. Det betyr at du slipper å betale ekstra for en langt dyrere telefon med ekstra lagringsplass, og i stedet kan slippe unna med få hundrelapper i et MicroSD-kort. Du kan imidlertid ikke kombinere SD-kortet med den interne lagringen, noe Samsung begrunner med at den totale ytelsen trekkes kraftig ned.

Menyene er lynraske, og de er ryddige. Her finner du lite det er dobbelt opp av, og appene som følger med er for en stor del de du og jeg bruker allerede i dag. Instagram er hjertelig til stede, og det samme er Facebook. I tillegg får du Office-pakke fra Microsoft, og en del av Googles tjenester.

Gode funksjoner for strømsparing hører til, og en egen spillfunsjon kalt Game Launcher kan skru ned ytelse og oppløsning slik at du kan spille enkle spille enda lenger før strømmen tar slutt. Vi elsker at telefonen kan skru av varslinger under spill.

Praktiske sikkerhetsfunksjoner er det også mange av her. Den raske og gode fingerleseren gjør det lett å sikre telefonen, og har du innhold som er spesielt sensitivt kan du skjerme det i MyKnox-appen, der det må passord eller fingeravtrykk til for å få tilgang.

Paradoksalt nok er det kanskje funksjonene for skjermbøyen langs sidene vi ser minst nytte i. Joda, det er kjekt å kunne ringe kontakter kjapt fra sidemenyen, og små apper eller nyhetsoppdateringer trukket inn fra siden av skjermen kan kanskje også være kjekt å ha. Men det er i grunnen nettopp det. Kjekt å ha, og ikke trengt nødvendig. Vi oppfatter fortsatt skjermbøyen aller mest som et stilig og uvanlig designtrekk.

Et vanvittig flott mobilkamera

Kameraet i Galaxy S7 Edge tar meget gode bilder. Både under gode og dårlige forhold.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det viktigste vi setter pris på med Galaxy S7 Edge er kameraet. Telefonens autofunksjon er helt i toppklasse, og sannsynligvis det beste mobilkameraet på denne fronten akkurat nå. Du kan ta gode og brukbare bilder selv når mørket faller på, og det som dukker opp av støy er såpass godt skjult at man stort sett ikke blir plaget av det.

Mobilene har tatt over som foretrukket feriekamera for de fleste av oss, men når mørket faller på hender det seg savnet etter et dedikert kamera dukker opp. Det savnet blir mindre påtakelig med en Galaxy S7 Edge i lommen.

Nå er design en svært subjektiv sak, men Galaxy S7 Edge gir rett og slett en wow-følelse når man får den i hånden. Det til tross for at designen bygger kraftig på forrige generasjon Galaxy S. Tar man med alt Samsung har fått til på innsiden blir dette rett og slett imponerende. Før vi glemmer det får vi også ta med at skjermen er meget god.

Alternativer

Galaxy S7 Edge er altså en ekstremt god telefon, men alene på markedet er den slett ikke, og prisen er høy. Du må ut med 8300 kroner for denne lekkerbiskenen. Det betyr at hvis du først kan strekke deg til Galaxy S7 Edge, kan du også velge så godt som hva du vil fra mobilhyllen i butikken.

Det er likevel få telefoner vi kommer på som virkelig kan leve opp til standarden Samsung setter med denne modellen. Vi tror faktisk ikke det er noen telefon som alene lever opp til helheten. Men ulike prioriteringer kan likevel bety at en Apple iPhone 6S kan være aktuell. For noen er det nok å vite at den har iOS og gir tilgang på App Store. Ellers er dette også flott designede telefoner, med fine byggematerialer og mye krutt i maskinvaren. De støtter ikke minnekort, og er heller ikke vanntette, selv om demonteringer har vist at Apple har sikret de nyeste iPhone-modellene til en viss grad mot fukt.

Også Sonys Xperia Z5 Premium kan være et alternativ. Dette er foreløpig den eneste telefonen på det norske markedet med ekstremt høyoppløst 4K-skjerm. Et godt kamera og minnekortplass hører til. Designen er ren og pen, men ikke like uvanlig som S7 Edge-designen er.

Vil du ha helt ren Android, og slippe å vente på oppdateringer fra en mobilprodusent er det Nexus som gjelder. Her er råeste utgave Nexus 6P som produseres av Huawei i samarbeid med Google. Også dette en meget god telefon, men den er ikke vanntett og har ikke minnekortplass. En del av fordelene mobilprodusentene baker inn i sine menysystemer må du også leve uten. For noen er dette imidlertid et pluss, ettersom det betyr renere menyer.

Ønsker du deg en litt rimeligere telefon med like egenskaper? I så fall kan den vanlige Galaxy S7-modellen være verdt en vurdering. Den starter på rundt 7300 kroner, men da får du ikke de spesielle buene ytterst på skjermen. En egen test av denne modellen kommer.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

10
Fantastisk

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
annonse
Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse