Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Air 2014

MacBook Air klarer fortsatt å imponere

Vi har testet den nye modellen.

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning

Helt på tampen av april måned kunne Apple melde om at populære MacBook Air nå skulle gi enda mer valuta for pengene. Nyhetene var en ny og litt kjappere prosessor for grunnmodellen, samt en litt lavere pris.

Samtidig kunne vi lese av Apples nettsider at MacBook Air nå hadde enda bedre batteritid – men uten at det skulle dreie seg om et større batteri.

Forandringene er strengt tatt ikke store nok til å rettferdiggjøre en fullstendig test over den vi gjorde i fjor, men likevel var nysgjerrigheten i redaksjonen nok til at vi syntes dette burde sees nærmere på.

Dette førte til at vi hanket inn et testeksemplar, både av av 11,6-tommeren og 13,3-tommeren. På den «nye» Air-modellen er som nevnt den rimeligste innstegsmodellen blitt hakket raskere, med en klokkefrekvensen som er 100 MHz over det du fikk på 2013-modellen. Dette kommer av at Apple nå putter inn Intels Core i5-4260U i disse modellene, en prosessor som hører til den nye «Haswell Refresh»-familien.

Ny prosessor, gammel innpakning.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-4260U (1,4 GHz, 3 MB cache, opp til 2,7 GHz turbo)
Minne 4 GB LPDDR3 1600 MHz RAM
Skjermkort Intel HD Graphics 5000
Operativsystem OS X 10.9 Mavericks
Harddisk Fra 128 GB SSD
Skjerm 11,6 tommer med 1366 x 768 piksler 13,3 tommer med 1440 x 900 piksler Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11ac WiFi Bluetooth 4.0
Batteri 11,6-tommeren: 38 Wh 13,3-tommeren: 54 Wh
Annet -
Størrelse 1,7 cm tykk
Vekt 11,6-tommeren: 1,07 kg 13,3-tommeren: 1,33 kg Strømforsyning: 200 gram
Pris 11,6-tommeren: Fra 7690 kroner 13,3-tommeren: Fra 8590 kroner

Ved siden av ny prosessor, er den største forandringen at den rimeligste 11,6-tommeren har blitt en hundrelapp rimeligere.

Testeksemplarene vi mottok var dog begge utstyrt med 256 GB SSD mot grunnmodellens 128 GB SSD. Dette øker prisen med 1600 kroner, både for 11,6- og 13,3-tommeren.

Ytelse

Siden årets utgaver av Apple MacBook Air av utseende og kvaliteter er mer eller mindre identiske med fjorårets modeller, ser vi ikke noen større grunn til å gå inn på de finere detaljene – for det sender vi deg heller over til fjorårets fine test.

Nei, her hopper vi like så greit rett til det som har skjedd under panseret. Ved siden av det vi allerede har vært inne på, altså prosessoren, kommer naturligvis årets Air med den nyeste utgaven av OS X installert. Men OS X 10.9 Mavericks er strengt tatt ikke noe stort salgsargument, ettersom dette er en fritt tilgjengelig oppgradering også for eldre Mac-modeller.

Likevel er det slik at Mavericks også byr på noen helt nye funksjoner og teknologier som skal kunne by på bedre strømsparing og ytelse. Av den grunnen har vi kjørt alle våre vante tester på nytt, for å få et inntrykk av hvor stort spranget er fra fjorårets modeller.

En datamaskin fra Apple bør så langt det lar seg gjøre testes i med operativsystemet OS X. Men vi har også installert og brukt Windows 7 på disse to datamaskinene, ettersom det gjør det enklere å teste spill.

Prosessorytelsestestingen med Cinebench og Handbrake har derfor blitt gjort i OS X, mens 3DMark og spilltester har blitt gjort i Windows 7.

Noen vil kanskje stusse litt over helt identiske resultater for 11,6- og 13,3-tommeren, men med samme prosessor innabords var også resultatene svært like. Med forskjeller som er godt innenfor vanlig variasjon ved testing, fant vi det like greit å bruke de samme tallene for begge modeller. Likevel har vi beholdt de begge i listen, ettersom de også skiller seg fra hverandre på visse punkter.

Vi starter med det mest opplagte: prosessoren. Hundre megahertz er ikke all verden, men årets grunnmodell burde likevel by på litt bedre ytelse.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her byr som forventet den nye Air på en beskjeden ytelsesøkning. Det samme ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake, der jobben er å knekke om en DVD-film av omtrent én times varighet. En litt raskere prosessor betyr at vi sparer oss for et par minutters ventetid.

Men for normal, enkel bruk er ikke denne forskjellen noe du vil legge merke til.

En graf vi mangler her er SSD-ytelsen, men vi har om ikke annet de nøyaktige resultatene fra årets modeller. Der har vi notert anstendige 578 MB/s for skriving og 717 MB/s for lesing. Merk dog at dette ble testet på SSD-en med 256 kapasitet – om den er like god for 128 GB-varianten er vi ikke sikre på.

Grunnen til at vi nevner dette, er at vi i fjor fikk 11,6-tommeren med 128 GB SSD, og denne hadde langt lavere skriveytelse enn 256 GB-SSD-en som satt i 13,3-tommers Air.

Spillytelse

MacBook Air er ingen utpreget spillbærbar, og har heller aldri vært det. Men det betyr ikke at du bare kan glemme all spillmoro. Haswell-prosessoren har trosse alt Intel HD Graphics 5000 integrert, og det er en helt habil løsning – også for litt digital moro.

De syntetiske testene våre viser ingen klar vinner. Her veksler de to årsmodellene på å ligge i tet, og forskjellen er uansett ganske så liten.

I våre to testspill er det dog ingen tvil om at den kjappere prosessoren også gjør det et lite hakk bedre på spillfronten – men i praksis er forskjellen så liten at du ikke vil merke noen forskjell fra den ene til den andre datamaskinen.

Andre forskjeller

Etter litt nøyere inspeksjon er det altså flere ting som skiller de «gamle» og de nye utgavene av MacBook Air. Vi tok naturligvis for oss det som kanskje skuffet litt med 2013-modellen, som da var lysstyrken på 13,3-tommeren. Her har det heldigvis blitt forandringer siden sist. Begge våre nye Air-modeller viser nå bedre takter, og får nå ingen klager fra oss på dette punktet.

Apple skryter videre av opp til tolv timers batteritid på nye MacBook Air på 13,3 tommer – mens 11,6-tommeren skal klare ni timer med lett jobb. Vi følger dog vårt eget testløp med vårt vante HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, med lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) vi kommer. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Air skal så vidt vi vet ha det samme batteriet som fjorårets modell, men med de nye funksjonene vil vi tro at det nye operativsystemet OS X Mavericks vil kunne gjøre en forskjell uansett.

Her har det blitt merkbart bedre for 13,3-tommeren, som øker batteritiden med ganske nøyaktig én time og ender opp på ni og en halv time totalt, noe som egentlig er imponerende. 11,6-tommeren holder seg dog på sine drøye syv timer. Et godt resultat, men skulle vi fulgt Mavericks-forklaringen vi begynte på burde også denne modellen hatt noe bedre batteritid.

Oppsummering og konklusjon

Årets nye Apple MacBook Air-modeller er fryktelig like sine forgjengere. Innvendig har det skjedd en forandring i form av at grunnmodellen har fått en ny prosessor med 100 MHz raskere klokkefrekvens, men bortsett fra dette er det veldig lite nytt å spore.

Vil du lese mer om selve datamaskinen, kan du altså gå til fjorårets test.

Av våre tester ser vi likevel at det er noen flere forskjeller fra da vi testet fjorårets modell. Batteritiden har blitt bedre – noe vi trodde vi kunne legge på nyvinningene i Apples nye operativsystem OS X 10.9 Mavericks – men ettersom vi bare kunne se en forskjell for 13,3-tommeren på dette punktet er vi jammen ikke så sikre.

Apples nye operativsystem er fullt av moro:
Vår test av OS X Mavericks >>>

Det kan jo hende at Apple har tuklet litt med batteripakka på den største Airen, men uten en fjorårsmodell å kunne sammenligne med direkte er og blir dette spekulasjoner fra vår side.

En annen ting er at skjermene nå har bedre lysstyrke, og spesielt for 13,3-tommeren er dette en god nyhet. Men hvorvidt dette er noe nytt av året, eller om det er noe Apple har fikset underveis – enten i selve produksjonen eller med en fastvareoppdatering – kan vi dessverre heller ikke si noe bestemt om uten flere testeksemplarer.

Oppgradere eller ikke?

Det store og tilbakevendene spørsmålet ved enhver ny årgang med produkter fra Apple, er om den nye modellen betyr at det er på tide å åpne lommeboka for å få seg noe nytt og blankt. Har du 2013-modellen av MacBook Air fra før, er denne gangen det korte svaret nei. Ifølge våre målinger er riktignok de to inngangsmodellene litt kjappere, men det er ikke noe du vil kunne legge merke til i praksis.

Skulle du likevel føle et slags instinktivt behov for ny Air, er det altså for 13,3-tommeren vi ser noen nevneverdig forskjell når det kommer til lysstyrke og batteritid. Problemet er bare at vi ikke vet om disse forskjellene skal tilskrives 2014-modellen, eller om de har kommet inn på et annet tidspunkt.

For alle andre – altså dere som ikke har en 2013-modell Air – er det egentlig ikke så veldig mye å lure på. Hvis du først skal ha en bærbar fra Apple, er MacBook Air er et særdeles velpolert produkt. Det at Apple nå bytter ut prosessoren uten å samtidig gjøre andre smågrep, viser egentlig hvor fornøyd selskapet selv er med den.

«Same procedure as last year».

MacBook Airs største svakhet er nok skjermoppløsningen. 1366 x 768 piksler på 11,6-tommeren og 1440 x 900 piksler på 13,3-tommeren er riktignok ikke spesielt lavt, men i de fire årene MacBook Air har hatt denne oppløsningen har verden gått videre. For bærbare i Airs prisklasse forventer vi nesten i dag Full HD – eller bedre. Her sitter Apple i en liten kattepine, ettersom Air med enda bedre oppløsning kan sparke beina under for den litt dyrere MacBook Pro med Retina-skjerm.

Skjermen endrer dog ikke på det faktum at MacBook Air har ålreit ytelse, lavt støynivå, god kvalitet og veldig lang batteritid. Det gjør den til en klar anbefaling i våre øyne.

Det er ikke så veldig mange direkte alternativer til 2014-modellen av MacBook Air, men er du heldig kan du jo snuble over noen gode tilbud på 2013-modellen, som altså ikke nødvendigvis er merkbart dårligere. Også MacBook Pro med Retina-skjerm kan være et mulighet – den koster riktignok litt mer og er litt tyngre, men har enda bedre ytelse, bedre skjerm og bedre lyd.

Slik kan neste OS X bli seende ut:
Her er det vi hittil vet om «OS X Syrah» >>> (Hardware.no)

annonse