Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock Beebox-S

Diskré Beebox-S har ambisjoner om å innta stua di

En av fjorårets smarteste småtasser har fått nyere teknologi og mer datamuskler.

Vegar Jansen, Tek.no

ASRock Beebox-S

I dette tiåret har vi for alvor sett at små datamaskiner også kan ha muskler. Takket være mer energieffektive prosessorer slipper vi også vifteløsninger som får en liten PC til å høres ut som en hårføner.

Faktisk har vi kommet til det punktet hvor vifteløse PC-er ikke lenger er direkte sjeldenheter, og de blir stadig raskere. Ta for eksempel Acer Switch Alpha 12, en passivt kjølt hybridmodell utstyrt med en Core i7-prosessor.

Dagens testobjekt – som er bygd opp rundt Intels NUC-design – har en prosessor i samme familie, nemlig «Skylake-U» med en TDP på 15 watt.

Testeksemplaret har vi for øvrig fått låne av Digital Impuls.

Hvis du synes det er noe kjent med utseendet på denne tassen har du for øvrig helt rett. Vi testet nemlig ASRock Beebox i fjor også, men da var det en vifteløs modell med tokjernet Intel Celeron-prosessor som fikk prøve seg.

Den nye modellen er kjent som Beebox-S, der S står for Skylake, og har mer muskler innabords enn fjorårets utgave. Derfor har den også en vifte. Men lydnivået skal være veldig lavt, uten at vi klarer å finne noen faktiske tall rundt dette på produktets hjemmeside.

Innvendig snakker vi altså om et oppgradert og oppdatert produkt, selv om Beebox-S er kliss lik forgjengeren på utsiden. Det betyr at boksen har et ganske blankt utseende – i hvert fall gjelder dette for den sorte utførelsen – som fort tar til seg fingermerker.

Beskjeden størrelse

ASRock Beebox-S, som har et volum på beskjedne 0,6 liter og kommer med målene 110 x 46 x 118,5 millimeter. Selve boksen er stort sett av metall med et ytterlag i plast og veier 475 gram før du begynner å installere noe i den. Kvaliteten virker ålreit, uten knirking eller punkter som virker svake når du tar litt på den.

Men tar du for mye på den, blir den altså litt «skitten» etter hvert.

ASRock Beebox-S har to HDMI-porter, DisplayPort, gigabit LAN og to USB 3.0-porter. Varm luft kommer ut øverst. Plass til kensingtonlås oppe til høyre, strøminntak til venstre.
Vegar Jansen, Tek.no

Utvendige porter og kontakter er også identisk med den originale Beebox, men noen av disse har fått seg en oppdatering. Den ene HDMI-porten er nå HDMI 2.0, som betyr at den støtter 4K-oppløsning med 60 Hz oppdateringsfrekvens.

Men samtidig er det slik at kun to av de tre videoutgangene kan brukes samtidig – på den originale Beebox kan alle tre tas i bruk.

En 3,5 millimeters lydkontakt, en vanlig USB 3.0 og en Type-C USB 3.1 Gen 2 sitter i fronten. Til høyre har vi den infrarøde mottakeren.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen forandring er at USB Type-C-porten i front har nå blitt USB 3.1 Gen 2 – altså skal den takle hastigheter opptil 10 gigabit.

Skal du utnytte dette skikkelig, kan det også være en fordel med mer fart enn vanlig på den innvendige disken. Sånn sett er det en fordel at mSATA-sporet på originalen har blitt et M.2-spor på den nye boksen. Denne har støtte for både SATA- og PCIe-M.2-disker med størrelse 2260 eller 2280 (60 og 80 millimeters lengde).

ASRock Beebox-S med RAM-moduler og en M.2-SSD (2280) på plass.
Vegar Jansen, Tek.no

Faktisk har Beebox-S både PCIe 3.0 x4 og en BIOS/UEFI som støtter NVM Express, så du kan fint benytte deg av de raskere SSD-ene med denne teknologien. Og hørtes forrige setning litt gresk ut, foreslår vi at du tar en kikk på vår ganske ferske test av tre ekstra raske M.2-SSD-er.

Intel Core i3 og Core i5

En annen viktig forskjell fra den første Beeboxen er naturligvis prosessoren. Med Beebox-S har du to valg, enten en Intel Core i5-6200U eller en Core i3-6100U. Disse prosessorene er egentlig kliss like, med 3 MB cache, to kjerner, parallellprosessering (Hyper-threading) og samme grafikkløsning. Dog kan kun i5-modellen skilte med Turbo Boost.

Forskjellen trenger med andre ord ikke være så veldig stor.

Tek Ekstra: Lar du deg lure av Intels klistremerker? >>>

ASRock Beebox-S er også den første datamaskinen vi tester der vi selv er nødt til å sette inn DDR4 SO-DIMM – altså små minnemoduler med den relativt nye DDR4-teknologien.

Dette vil ikke ha så mye å si i praksis dersom du uansett skal kjøpe ny RAM, men betyr en liten ekstrautgift for deg som ellers ville satset på gjenbruk av gamle moduler.

Beebox-S er nemlig en datamaskin du gjerne kjøper som barebone, det vil si at den kommer uten minne, lagringsplass og operativsystem. Så setter du inn RAM, disk(er) og installerer OS etter ønske og behov.

Datamaskinen kommer dog med et trådløst nettverkskort ferdig installert i form av en M.2 Intel Dual Band Wireless-AC 3160. Denne sørger for 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0, samt Wireless Display (WiDi) i tandem med prosessoren.

Av RAM tipper vi de fleste vil gå for åtte gigabyte minne, naturlig nok i konfigurasjon av 2 x 4 GB, ettersom dette utnytter fordelene av doble minnekanaler.

Mulighet for ekstra harddisk

Når det gjelder lagring får du flere muligheter. Som nevnt har Beebox-S en M.2-kontakt med både PCIe- og SATA-støtte. Denne kan ta en M.2-SSD på seks eller åtte centimeters lengde. Går du for sistnevnte må du for øvrig bruke en liten festeforlenger – en slik følger med i pakka.

Med en M.2-SSD på plass. Under disken skimter vi nettverkskortet.
Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg er det plass til en vanlig 2,5-tommers harddisk eller SSD i bunnen av det lille kabinettet. Denne kan da brukes til en sekundærdisk eller som systemdisk dersom du ikke vil spandere på deg en egnet M.2-pinnedisk.

ASRock Beebox-S kommer med det du trenger av skruer og kabler. I tillegg får du VESA-feste og en liten fjernkontroll som eksempelvis kan brukes til å styre en mediesenterapplikasjon.
Vegar Jansen, Tek.no

2,5-tommersplassen er dog ikke spesielt enkel å ta i bruk, selv om alt du trenger er i pakka. Den medfølgende SATA-kabelen er nemlig av den stivere sorten selv om den må plasseres på en bestemt måte for å ikke komme i veien for RAM-modulene eller andre deler. Her kunne monteringsanvisningen – som ellers faktisk er relativt god – gjerne vært litt mer detaljert.

En fordel ved å bruke en 2,5-tommer fremfor en M.2-SSD er at plasseringen helt nederst sørger for at den får mer luft og således holder en lavere driftstemperatur. Vi kommer mer inn på dette på neste side.

Med unntak av 2,5-tommeren er installeringen er ganske så rett frem og enkel – etter at du har snudd boksen opp ned og fjernet de fire skruene er det uproblematisk å få på plass minnemoduler og en M.2-pinne.

Etter installasjonen av ønsket maskinvare er det bare å installere operativsystem. Vi brukte Windows 10, hvis installasjon forløp uten problemer. Vi manglet riktignok et par drivere når alt var over, men disse kunne vi så installere fra den medfølgende DVD-en.

Dette krever dog en ekstern DVD-spiller. Et like godt alternativ er å laste ned drivere fra ASRocks hjemmesider – da får du også siste versjon.

Ytelse og konklusjon

Ytelse

ASRock Beebox-S kommer som nevnt i to utgaver, hvorav vårt testeksemplar er utstyrt med den raskere prosessoren. Dette er en tokjernet Intel Core i5-6200U med standard klokkefrekvens på 2,3 GHz. Den har også Hyper-threading, slik at vi her snakker om fire logiske prosessorkjerner.

Den eneste forskjellen fra utgaven med Core i3-prosessor – som for øvrig koster syv hundre kroner mindre – er at «vår» prosessor også har «turbomodus» (Intel Turbo Boost Technology). Det vil si at den over perioder kan sette opp klokkefrekvensen enda noen hakk. På sitt beste kan Core i5-6200U nå 2,8 GHz.

Prosessoren har HD Graphics 520 som grafikkdel.

ASRock Beebox-S til venstre, Asus VivoMini til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

En klar konkurrent til Beebox-S er Asus VivoMini, som også er en liten PC med samme prosessorfamilie innabords. Denne har i likhet med Beebox-S plass til både M.2- og 2,5-tommers disk, men bruker DDR3-minne i stedet for DDR4.

Den utgaven av VivoMini vi sammenligner med her er for øvrig utstyrt med den samme prosessoren som sitter i den litt rimeligere Beebox-S-en: Intel Core i3-6100U. Det er greit å vite dersom du skulle få lyst på den nye Beebox-S og ikke er sikker på hvilken utgave du bør gå for.

Foruten Asus' lille PC har vi også valgt å sammenligne med den lignende MSI Cubi, som er én prosessorgenerasjon eldre. I tillegg har vi tatt med Apple Mac mini, selv om den ikke har fått en oppdatering på to år.

Og det vil jo være interessant å se forskjellen mellom Beebox-S og den lydløse originalen, så vi har med den opprinnelige ASRock Beebox også.

Innen ren prosessorytelse er det et målbart hakk ned til Asus VivoMini med Core i3 og Apple Mac mini med en eldre Core i5-variant. Hvorvidt du vil merke stort i praksis er et annet spørsmål – og vi vil mene at du ikke kommer til å gjøre det i de fleste tilfeller.

Det som virkelig er opplagt her er at Beebox-S er i en helt annen klasse enn den opprinnelige med Celeron-prosessor. Men så er det jo også et par tusenlappers forskjell i pris på de to.

Når vi begynner å se på spillytelse er det igjen ingen tvil om hvilke PC-er som gjør det best. Faktisk kan vi si at de to datamaskinene med Core i3-prosessor ligger skuffende langt bak.

Dette har dog ikke så mye med prosessorene å gjøre. Grunnen til at de gjør det såpass dårlig er at de to datamaskinene ble levert med – og derfor testet med – kun én minnemodul installert.

Og når det gjelder integrert grafikk vet vi jo hvor viktig det å utnytte begge minnekanalene.

I grafen under har vi derfor også tatt med spillytelsen til Asus VivoMini med både én og to minnemoduler installert. Som vi ser utgjør dette en påtagelig forskjell, og med to RAM-brikker på plass får den en ytelse som i større grad begynner å nærme seg Beebox-S med i5-prosessor.

Uansett ser vi at Beebox-S ikke er noen stor gamingmodell – men den kan faktisk fint brukes til å spille litt eldre titler så lenge du er villig til å lempe noe på detaljer og oppløsning. Det samme kan ikke sies om den gamle Beeboxen.

Støy og varme

Prosessoren er listet til å ha en TDP på 15 watt, noe som betyr at Beebox-S' kjøleløsning bør være konstruert for å få unna såpass. Med en vifte innabords er dette heller ikke noe problem, men ASRock har utvilsomt prioritert et lavt viftestøyvolum fremfor lave temperaturer.

PC-en kan nemlig knapt høres. I kontorlokalet må vi omtrent legge øret inntil den lille boksen for å oppfatte suset. I et normalt stille rom uten lufteanlegg eller annen bakgrunnsstøy får vi problemer med å høre noe når vi er et par meter unna.

ASRock Beebox-S trekker inn litt luft fra undersiden.
Vegar Jansen, Tek.no

Sånn sett er bør det ikke være noe problem i å bruke denne lille tassen som en stue-PC – vifta kan riktignok sette opp farten litt når du bruker den til å spille av en film, men det vil du trolig ikke legge merke til.

Med mindre du da sitter rett ved den og ser på stumfilm.

I datamaskinens UEFI/BIOS er det for øvrig å stille viftehastigheten over fra normalen til «silent mode» eller «performance mode». Sistnevnte betyr at vifta kjører på bånn pinne uansett og er ikke noe vi ville brukt. Silent mode fikk vifta til å spinne litt saktere når PC-en var uvirksom og slå seg helt av når det er mulig. Men i praksis spørs det om du vil merke noen faktisk forskjell.

Den relativt lave viftehastigheten fører på den annen side til at datamaskinens interne temperaturer er på et nivå som ligger et stykke over det vi er vant med fra større PC-er med bedre kjølemuligheter – også når Beebox-S-en er helt uvirksom («idle»).

Spesielt når PC-en utstyres med både M.2-SSD og en vanlig snurredisk kan det være aktuelt å holde et øye med temperaturene. Under avspilling av et HEVC-videoklipp i 1080p – som ga oss en prosessorbelastning på mellom ti og tyve prosent – opplevde vi at både prosessoren og M.2-SSD-en la seg på 70 grader Celsius. Harddisken fant seg til rette på 50 grader.

Dette er kanskje innafor de fleste grenseverdier, men det er da også på håret. Samsung 950 Pro har en anbefalt makstemperatur på nettopp 70 grader. Og ved 75 grader senker SSD-en hastigheten, så her skal du ikke gjøre så veldig mye krøll med disken før den setter på bremsene.

Vi opplevde dog aldri at selve prosessoren fant på å senke hastigheten på grunn av temperaturen.

Ved å fjerne snurredisken fikk vi ned temperaturen på M.2-disken til 65 grader, og med tanke på at Samsung 950 Pro heller ikke er den M.2-pinnen som genererer minst varme, trenger ikke høye temperaturer være noe reelt problem. Men at M.2-SSD-en ikke får noe særlig lufting er så avgjort verdt å merke seg.

Konklusjon

ASRock Beebox-S er en PC eller «barebone» du enten kjøper ferdigbygd eller uten minne, disk(er) og operativsystem – som du da kan putte inn selv. Størrelsen er veldig beskjeden, og hvis du av en eller annen grunn ikke skulle klare å finne plass til den på pulten, får du med et VESA-feste slik at den eksempelvis kan festes på baksiden av skjermen.

En slik plassering vil også være en ekstra beskyttelse mot viftestøy, men for å høre denne PC-en skal du også ha god hørsel og sitte i et veldig stille rom. Ved enkel, normal bruk vil nok ikke viftestøy være noe problem.

Den lille datamaskinen kan settes opp med både en M.2-SSD og en vanlig 2,5-tommers disk. Sistnevnte er ikke spesielt enkel å få på plass. Kombinert med at dette gir en høyere temperatur på hele systemet – og da snakker vi om et system som prioriterer lite viftestøy fremfor lave temperaturer – ville vi nok holdt oss til kun én disk på denne datamaskinen.

Beebox-S vil fint kunne ta rollen som en enkel kontor-PC, men den peker seg også ut som ekstra passende i stua – med både DisplayPort, HDMI 2.0 og medfølgende fjernkontroll. Vi skulle gjerne sett en dedikert digital lydutgang også, men hvis du klarer deg med én skjermutgang kan i teorien den andre brukes som det.

Datamaskinen får du med 802.11ac trådløst nettverkskort inkludert, samt en «Skylake» Intel Core i3- eller Core i5-prosessor. Det er ikke store forskjellen på prosessorene – kun at i5-versjonen har turbomodus. For en arbeids-PC kan det være kjekt å ha litt ekstra guffe av og til, men du vil trolig ikke merke noen faktisk forskjell.

For bruk av Beebox-S som mediesenter i stua ville vi i hvert fall spart de syv hundrelappene og gått for i3-utgaven.

Alt i alt har vi sansen for denne godt utstyrte tassen som knapt høres eller synes. Bare husk at prislappen ikke inkluderer RAM, disk og operativsystem – noe som fort blir minst et par tusenlapper dersom du vil ha Windows 10 på den. Da kan alternativer som Asus VivoMini være et vel så godt valg.

Her gjelder det altså å orientere seg litt i markedet før du klasker til.

For spilling og VR må det mer krutt til:
Zotac har lagd en vannkjølt og VR-klar «mini-PC» >>>

annonse