TestASRock Beebox-S

Diskré Beebox-S har ambisjoner om å innta stua di

En av fjorårets smarteste småtasser har fått nyere teknologi og mer datamuskler.

ASRock Beebox-S

I dette tiåret har vi for alvor sett at små datamaskiner også kan ha muskler. Takket være mer energieffektive prosessorer slipper vi også vifteløsninger som får en liten PC til å høres ut som en hårføner.

Faktisk har vi kommet til det punktet hvor vifteløse PC-er ikke lenger er direkte sjeldenheter, og de blir stadig raskere. Ta for eksempel Acer Switch Alpha 12, en passivt kjølt hybridmodell utstyrt med en Core i7-prosessor.

Dagens testobjekt – som er bygd opp rundt Intels NUC-design – har en prosessor i samme familie, nemlig «Skylake-U» med en TDP på 15 watt.

Testeksemplaret har vi for øvrig fått låne av Digital Impuls.

Hvis du synes det er noe kjent med utseendet på denne tassen har du for øvrig helt rett. Vi testet nemlig ASRock Beebox i fjor også, men da var det en vifteløs modell med tokjernet Intel Celeron-prosessor som fikk prøve seg.

Den nye modellen er kjent som Beebox-S, der S står for Skylake, og har mer muskler innabords enn fjorårets utgave. Derfor har den også en vifte. Men lydnivået skal være veldig lavt, uten at vi klarer å finne noen faktiske tall rundt dette på produktets hjemmeside.

Innvendig snakker vi altså om et oppgradert og oppdatert produkt, selv om Beebox-S er kliss lik forgjengeren på utsiden. Det betyr at boksen har et ganske blankt utseende – i hvert fall gjelder dette for den sorte utførelsen – som fort tar til seg fingermerker.

Beskjeden størrelse

ASRock Beebox-S, som har et volum på beskjedne 0,6 liter og kommer med målene 110 x 46 x 118,5 millimeter. Selve boksen er stort sett av metall med et ytterlag i plast og veier 475 gram før du begynner å installere noe i den. Kvaliteten virker ålreit, uten knirking eller punkter som virker svake når du tar litt på den.

Men tar du for mye på den, blir den altså litt «skitten» etter hvert.

ASRock Beebox-S har to HDMI-porter, DisplayPort, gigabit LAN og to USB 3.0-porter. Varm luft kommer ut øverst. Plass til kensingtonlås oppe til høyre, strøminntak til venstre.

Utvendige porter og kontakter er også identisk med den originale Beebox, men noen av disse har fått seg en oppdatering. Den ene HDMI-porten er nå HDMI 2.0, som betyr at den støtter 4K-oppløsning med 60 Hz oppdateringsfrekvens.

Men samtidig er det slik at kun to av de tre videoutgangene kan brukes samtidig – på den originale Beebox kan alle tre tas i bruk.

En 3,5 millimeters lydkontakt, en vanlig USB 3.0 og en Type-C USB 3.1 Gen 2 sitter i fronten. Til høyre har vi den infrarøde mottakeren.

En annen forandring er at USB Type-C-porten i front har nå blitt USB 3.1 Gen 2 – altså skal den takle hastigheter opptil 10 gigabit.

Skal du utnytte dette skikkelig, kan det også være en fordel med mer fart enn vanlig på den innvendige disken. Sånn sett er det en fordel at mSATA-sporet på originalen har blitt et M.2-spor på den nye boksen. Denne har støtte for både SATA- og PCIe-M.2-disker med størrelse 2260 eller 2280 (60 og 80 millimeters lengde).

ASRock Beebox-S med RAM-moduler og en M.2-SSD (2280) på plass.

Faktisk har Beebox-S både PCIe 3.0 x4 og en BIOS/UEFI som støtter NVM Express, så du kan fint benytte deg av de raskere SSD-ene med denne teknologien. Og hørtes forrige setning litt gresk ut, foreslår vi at du tar en kikk på vår ganske ferske test av tre ekstra raske M.2-SSD-er.

Intel Core i3 og Core i5

En annen viktig forskjell fra den første Beeboxen er naturligvis prosessoren. Med Beebox-S har du to valg, enten en Intel Core i5-6200U eller en Core i3-6100U. Disse prosessorene er egentlig kliss like, med 3 MB cache, to kjerner, parallellprosessering (Hyper-threading) og samme grafikkløsning. Dog kan kun i5-modellen skilte med Turbo Boost.

Forskjellen trenger med andre ord ikke være så veldig stor.

Tek Ekstra: Lar du deg lure av Intels klistremerker? >>>

ASRock Beebox-S er også den første datamaskinen vi tester der vi selv er nødt til å sette inn DDR4 SO-DIMM – altså små minnemoduler med den relativt nye DDR4-teknologien.

Dette vil ikke ha så mye å si i praksis dersom du uansett skal kjøpe ny RAM, men betyr en liten ekstrautgift for deg som ellers ville satset på gjenbruk av gamle moduler.

Beebox-S er nemlig en datamaskin du gjerne kjøper som barebone, det vil si at den kommer uten minne, lagringsplass og operativsystem. Så setter du inn RAM, disk(er) og installerer OS etter ønske og behov.

Datamaskinen kommer dog med et trådløst nettverkskort ferdig installert i form av en M.2 Intel Dual Band Wireless-AC 3160. Denne sørger for 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0, samt Wireless Display (WiDi) i tandem med prosessoren.

Av RAM tipper vi de fleste vil gå for åtte gigabyte minne, naturlig nok i konfigurasjon av 2 x 4 GB, ettersom dette utnytter fordelene av doble minnekanaler.

Mulighet for ekstra harddisk

Når det gjelder lagring får du flere muligheter. Som nevnt har Beebox-S en M.2-kontakt med både PCIe- og SATA-støtte. Denne kan ta en M.2-SSD på seks eller åtte centimeters lengde. Går du for sistnevnte må du for øvrig bruke en liten festeforlenger – en slik følger med i pakka.

Med en M.2-SSD på plass. Under disken skimter vi nettverkskortet.

I tillegg er det plass til en vanlig 2,5-tommers harddisk eller SSD i bunnen av det lille kabinettet. Denne kan da brukes til en sekundærdisk eller som systemdisk dersom du ikke vil spandere på deg en egnet M.2-pinnedisk.

ASRock Beebox-S kommer med det du trenger av skruer og kabler. I tillegg får du VESA-feste og en liten fjernkontroll som eksempelvis kan brukes til å styre en mediesenterapplikasjon.

2,5-tommersplassen er dog ikke spesielt enkel å ta i bruk, selv om alt du trenger er i pakka. Den medfølgende SATA-kabelen er nemlig av den stivere sorten selv om den må plasseres på en bestemt måte for å ikke komme i veien for RAM-modulene eller andre deler. Her kunne monteringsanvisningen – som ellers faktisk er relativt god – gjerne vært litt mer detaljert.

En fordel ved å bruke en 2,5-tommer fremfor en M.2-SSD er at plasseringen helt nederst sørger for at den får mer luft og således holder en lavere driftstemperatur. Vi kommer mer inn på dette på neste side.

Med unntak av 2,5-tommeren er installeringen er ganske så rett frem og enkel – etter at du har snudd boksen opp ned og fjernet de fire skruene er det uproblematisk å få på plass minnemoduler og en M.2-pinne.

Etter installasjonen av ønsket maskinvare er det bare å installere operativsystem. Vi brukte Windows 10, hvis installasjon forløp uten problemer. Vi manglet riktignok et par drivere når alt var over, men disse kunne vi så installere fra den medfølgende DVD-en.

Dette krever dog en ekstern DVD-spiller. Et like godt alternativ er å laste ned drivere fra ASRocks hjemmesider – da får du også siste versjon.