Til hovedinnhold

Test: HTC Desire – Lett å bli glad i

Test: HTC Desire – Lett å bli glad i

Testresultater

Meget stor og god skjerm, enkelt brukergrensesnitt, fornuftig pris, personsentrisk, GPS, WLAN, turbo3G, nettleser med Flash-støtte.
Ikke frontkamera. Batteriet må ut ved bytte av minnekort, svak fotolampe, ikke equalizer.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nøyaktig hva det er som gjør denne mobiltelefonen så spesiell er litt vanskelig å sette fingeren på. Det finnes mobiltelefoner med større skjerm, mer minne, bedre kamera og minst like mange funksjoner.

Nexus II

Google-mobilen Nexus One har sågar tilnærmet identiske spesifikasjoner.

HTC Desire er en relativt stor mobiltelefon. Den er litt høyere og litt tykkere enn iPhone, men til gjengjeld er den smalere. Den har også en langt bedre skjerm.

HTC Desire har navigasjonstast og fire andre fysiske taster under skjermen. Disse er fra venstre ”Hjem”-tasten som er merket med et lite hus, ”Meny”, ”Tilbake” og ”Søk”. Av en eller annen grunn henger ”Tilbake” og ”Søk” sammen. Muligens er det for å skape en optisk illusjon av at menytasten sitter midt under skjermen, og ikke litt til høyre, slik den vitterlig gjør.

Uansett liker vi at Desire har fysiske taster, og ikke bare berøringsfelt, slik det er på Nexus One. Telefonen har en ørliten knekk nederst der tastene sitter, men denne er på ingen måte så markert som på Legend og Hero. Telefonen har også godt avrundede kanter. Bakdekselet er i matt sort plast, og det er også feltet under skjermen der tastene sitter. Overflaten gir god friksjon og får telefonen til å ligge stødig i hånden.

Alt i alt er Desire en lekker mobiltelefon, selv om vi ikke snakker om noe design-ikon. Den er stor, men ikke så stor at det plager oss å ha den i lomma.

Skjerm

HTC Desire er en mobiltelefon med operativsystemet Android 2.1. Skjermen måler 3,7 tommer. HTC har valgt å bruke den samme AMOLED-skjermen på Desire som på Nexus One. Fargene på skjermen er skarpe og klare under de aller fleste lysforhold. Men i direkte sollys kan skjermen være vanskelig å se.
 
Vi merker det best når vi skal ta bilder ute i sola. I andre situasjoner holder det som regel å snu på telefonen for å unngå at den blir badet i lys.

Med Google 2.1 har telefonen støtte for 16 millioner farger, og HTC har gjort en god jobb med å tilby ulike bakgrunner og paletter som får telefonens grafikk til å fremstå som svært helhetlig og god. Her kan også brukes animasjoner i bakgrunnsbildene.

Batteri

Prosessoren i Desire er en Snapdragon med klokkefrekvens på 1GHz. AMOLED-skjermer er strømsnille, men med stor belastning på prosessoren går batteriet likevel raskt unna. Som på andre smartmobiler er det mulig å tappe batteriet tomt på noen timer.

Vi har brukt telefonen ganske mye siden vi fikk den, og har da også måttet lade den hver natt. Da har vi spilt musikk, sett film, brukt GPS og knipset en rekke bilder.

Sense 2.1

Brukergrensesnittet Sense 2.1 gir oss en hjemmeskjerm med seks tilleggspaneler som vi kan hente inn ved å sveipe fingeren på tvers over skjermen. Alternativt kan vi gjøre en knipemanøver på skjermbildet, og få opp alle de syv alternativene samtidig. Det samme skjer om vi trykker en ekstra gang på ”Hjem”-tasten. Knipemanøveren er den samme som vi bruker for å krympe bildet i flere av de andre programmene.

Det er nå så mange Widgets å velge mellom at de syv startskjermene raskt kan bli fylt opp. Enkelte av disse miniprogrammene beslaglegger en hel side, som Friendstream, Nyhetsleser, favoritter med bilde eller aksjekursene. For en del av miniprogrammene kan vi imidlertid velge varianter som viser litt mindre av innholdet, men til gjengjeld tar mindre plass. Mange av miniprogrammene er skrollbare.

Desire er gjennomført fingervennlig, og responsen i menyene er den beste vi har opplevd. Telefonen reagerer momentant, enten vi skroller, panorerer eller zoomer. Oppdateringen av skjermen går så raskt at vi ikke ser antydning til blanke felter ved rask panorering i nettsider.

Optisk "styrekule"

Det optiske punktet som erstatter styrekulen er en god nyhet. Men egentlig er det ikke ofte vi har bruk for det, ettersom telefonens store skjerm reagerer både raskt og presist på berøring. Men skal vi markere tekst eller flytte oss til et spesielt punkt i en tekst, så kommer styrepunktet godt med.

Det gjør det også enkelt å hoppe fra lenke til lenke på en nettside.

Sosialt nav

Telefonen er det HTC kaller personsentrisk. Det betyr at hver enkelt kontakt i telefonen kan kobles til de ulike sosiale nettverkene vedkommende bruker. Ved å åpne en kontakt i kontaktlisten kan vi derfor se ikke bare navn og telefonnummer, men også statusoppdateringer, bilder og annet vedkommende har valgt å publisere. I tillegg finner vi kronologisk oversikt over meldingshistorikk, enten vi har chattet med, sendt e-post til eller på andre måter hatt samtaler med.


Å sende meldinger med HTC Desire er lekende lett. Vi kan åpne meldingsapplikasjonen ved å trekke skjermbildet ned fra overkant, ved å trykke på meldingsikonet, ved å gå til meldings-widget, eller ved å åpne en kontakt og velge å sende melding til denne.
Adresseboken gir selvsagt også full oversikt over alle kommunikasjonsmulihetene vi har i forhold til den enkelte kontakten. Å starte en samtale, en chat, sende e-post eller å ringe vedkommende er gjort med et tastetrykk. Ved talesamtaler er lyden god begge veier. Den innbygde høyttaleren gir litt mye diskant når vi bruker telefonen som høyttalende, men lyden er likevel klar.
Skjermtaster
Tastaturet på skjermen har i utgangspunktet bare de engelske bokstavene, men om vi trykker og holder på a eller o, så dukker det opp alternativer som lar oss velge æ, ø eller å. Når vi bruker autofunksjonen i telefonen retter den dessuten selv opp de fleste ord. På den måten blir ”saret” automatisk til ”såret”, mens ord som ”far” og ”får” ikke rettes automatisk. I stedet kommer ”får” opp som alternativ når vi skriver ”far”.
På Desire er det også mulig å velge et virtuelt T9-tastatur, for den som foretrekker å tekste på ”gamlemåten”, fremfor å bruke qwerty.

Vi lastet ned det norske tastaturet som ligger gratis på Android Market. Dette fungerer greit, men de norske tegnene tar plass, og gjør tastaturet litt trangt å skrive på. Med ordforslag på originaltastaturet er behovet for norsk tastatur minimalt.

Kamera

HTC Desire har ikke noe frontkamera, og er heller ikke i stand til å gjøre videoanrop. Om noen vil savne det er en annen sak. Videosamtaler er fremdeles ingen hit. Kanskje like greit, ettersom undersøkelser viser at mange tar telefonen når den ringer, også når de sitter på toalettet eller utøver kjærlighetsakten. (Kilde)
På baksiden sitter et kamera som tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Det kan også filme video opp til 800x480 punkter med 15 bilder per sekund.

Vi er kjent med at enkelte har kritisert kameraet på Desire, men som eksempelbildene vi har tatt viser, så holder kameraet grei standard. Kameralampen er riktig nok i svakeste laget, og kameraet har ingen utløsertast på siden. I stedet kan vi knipse bilder ved å trykke på navigasjonsknappen, eller ved å berøre det området på skjermen der vi vil ha fokuspunktet.

Kamerainnstillingene er enkle, og kameraet fungerer greit nok.

Synkronisering

HTC Desire støtter Exchange Server, og her er løsningen godt integrert. Vi slipper med andre ord unna dobbelt bokføring, slik det enn så lenge er på telefoner som Xperia X10. Vi kan laste ned og lese vedlegg, eller vi kan lagre dem til senere bruk.

Kalender og adressebok oppdateres øyeblikkelig, med mindre vi har definert en oppdateringsfrekvens.

FriendStream

FriendStream er en HTC-løsning som lar oss følge oppdateringer fra flere sosiale nettsteder, og også oppdatere egen status direkte fra en startskjerm-widget. Løsningen minner litt om Sony Ericssons Timescape, men er ikke like omfattende.

I tillegg til FriendStream, har HTC lagt til Footprints på Desire. Footprints er en enkel funksjon der vi knipser et bilde som blir geomerket og plassert på Google Maps. I tillegg til informasjon om hvor og når bildet er tatt, kan vi legge til egne kommentarer og plassere bildet i ulike kategorier. Disse ”fotavtrykkene” kan vi så dele med andre via e-post. Vi savner imidlertid muligheten for å laste informasjonen opp til Facebook, eller dele den via MMS.

Underholdning

HTC Desire er en underholdende mobiltelefon. Den fungerer utmerket som mediespiller, men mangler støtte for DivX/Xvid. Slik støtte får telefonen om vi laster ned YXFlash, men dette er et program som koster penger. På Android Market finner vi også en rekke e-bøker vi kan laste ned til telefonen. Blant annet kan vi laste ned Dan Browns siste bok ”the Lost Symbols” uten å betale fem øre for den.

Vi stusser litt over dette, for Google sprer vel ikke piratkopiert materiale via Android Market? Uansett fungerer den store skjermen utmerket til å lese bøker på.

Musikkspilleren er god, og det er enkelt å lage sine egne spillelister. Som vanlig på Android-mobiler, så savner vi muligheten for å kunne justere lydbildet i de ulike frekvensbåndene. Noen slik funksjon har telefonens mediespiller ikke.
Men vi merker oss at vi kan betjene musikkspilleren uten å måtte åpne tast/skjermlåsen. For den som hører på lydbok er det også en fordel at telefonen husker hvor du sluttet sist, og tar opp tråden der du slapp neste gang spilleren startes.

Minne

HTC Desire kunne med fordel hatt noe mer minne til applikasjoner og medier. Minnekortet som følger med er på 4GB, mens telefonen støtter kort opp til 32GB. Vi la inne ett 16GB minnekort stappet med musikk og bilder. Desire hadde ingen problemer med å la oss bla raskt gjennom albumbilder og fotografier. Riktig nok ser bildene først litt uskarpe ut når vi blar raskt. Stopper vi opp blir imidlertid bildene raskt skarpe igjen.

Med en så stor skjerm og så kjapp prosessor er det også duket for en bedre spill-opplevelse. Telefonen leveres imidlertid bare med ett eneste spill. Det er spillet Teeter, der vi skal balansere en kule mot et mål uten at den triller ned i en av de mange sorte hullene på brettet. I praksis er det omtrent samme spill som Brios legendariske labyrint. Flere spill kan lastes ned fra Android Market.

GPS

Det følger ikke med noen programvare for navigasjon, ut over Google Maps. Det skal riktig nok finnes en betaversjon av en gratis stemmeguidet ”sving for sving”-navigasjon fra Google, men denne virker ikke på vår Desire. Vi har lastet ned en oppdatering av Google Maps som angivelig har denne funksjonen, men det er mulig den ikke virker i vår region.

GPS-funksjonen er rask og presis, men vi savner magnetisk kompass. Kompasset er særlig nyttig når vi befinner oss til fots i byer med dårlig skilting, eller når vi er på steder uten kjente referansepunkter. Telefonen har angivelig magnetisk kompass også, men vi har ikke funnet noen måte å kombinere det med Google Maps på. Først når vi lastet ned en egen kart-og-kompass-applikasjon fikk vi et kart so orienterte seg automatisk mot nord. Men dette kartet er ikke søkbart.

Konklusjon

Vårt totalinntrykk av HTC Desire er at den lever opp til navnet sitt. Telefonen er svært avansert, men likevel så enkel å bruke at det ikke krever noen større læringsprosess. Selv ”vanskelige” funksjoner som oppsett av trådløse nett og deling via Bluetooth er gjort enkelt på Desire.

Skjermen er briljant, og sentraliseringen av all kommunikasjonshistorikk rundt enkeltkontakter gjør at vi får en god oversikt over hva som foregår i de sosiale mediene vi bruker.

Vi finner svært lite å utsette på Desire. Selvsagt kunne batterikapasiteten vært bedre, men den er akseptabel. Ørepluggene som følger med kunne vært bedre, men også de er akseptable. Frontkamera savner vi ikke, men kanskje finnes det noen som gjør det. Støtten for synkronisering av e-post, kalender og adressebok fungerer upåklagelig enten vi bruker Exchange, Gmail eller en annen tjeneste.

Enn så lenge har vi imidlertid ikke fått telefonen opp i vårt system for fjernadministrasjon med tvungen policy. Dette er en tjeneste brukere flest misliker, men som en del IT-ansvarlige setter som forutsetning for mobiler som skal ha tilgang til postservere eller andre tjenester innenfor bedriftens brannmur.

Men HTC Desire er et kommunikasjonsverktøy snarere enn et lommekontor. Riktig nok kan den utføre de fleste oppgaver en businessbruker vil trenge, men det er som nav i ditt nettbaserte sosiale liv at Desire har sin styrke.

HTC Desire er både underholdende og sjarmerende. Hadde den bare kunnet koke kaffe eller styrke klær, så skulle den fått terningkast sju.

Her er noen bilder vi har tatt med HTC Desire:

Bildeeksempler

Testresultater

Meget stor og god skjerm, enkelt brukergrensesnitt, fornuftig pris, personsentrisk, GPS, WLAN, turbo3G, nettleser med Flash-støtte.
Ikke frontkamera. Batteriet må ut ved bytte av minnekort, svak fotolampe, ikke equalizer.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Meget stor og god skjerm, enkelt brukergrensesnitt, fornuftig pris, personsentrisk, GPS, WLAN, turbo3G, nettleser med Flash-støtte.
Ikke frontkamera. Batteriet må ut ved bytte av minnekort, svak fotolampe, ikke equalizer.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse119 x 60 x 11.9 mm
Vekt134g
Standby-tid340/360 timer GSM/UMTS
Taletid6,5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingGode skjermtaster uten æøå
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokJa Ja, XT9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakJa Ja, wvga@15 fps
Skjermstørrelse480x800, 3,7 tommer AMOLED
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet512/576 ROM/RAM
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32GB. 4GB medfølger
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn meget god mobiltelefon
PrisklasseMedium
MenynavigeringSvært bra
BrukervennlighetSvært bra
DesignPen, men ikke spennende
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java/Android
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchKapasitiv, meget bra respons0
Mer om
annonse