Tek.no

Test

Overvåking for nybegynnere

24 Okt 2009 06:00

Overvåking for nybegynnere

Overvåking er et ord som lett får en litt negativ betydning, ikke minst om du er av dem som føler deg overvåket hvor enn du går. Og det blir da også mange av oss - hvor vi går og hva vi gjør blir registrert av dusinvis av kameraer hver dag; i trafikken, på bussen, i butikken og på stasjonen.

Men uansett hvordan du føler om det med overvåking, er det ikke til å legge skjul på at det også kan være praktisk, spesielt for den som står for overvåkingen. Og enkle gleder som å bare kunne sjekke at alt er som det skal hjemme er noe som kan gi deg sjelefred på ferieturen.

Men overvåkning handler ikke nødvendigvis bare om å skikre hus eller annen viktig eiendom - det kan like gjerne være å kunne holde et lite øye med bikkja som er alene hjemme eller en sovende baby på barnerommet. Eller hvorfor ikke visuelt kunne sjekke om det er skiføre på hytta?

Enkle hjemmesystemer

Det finnes mange overvåkningssystemer på markedet, og kostnadene varierer. De rimeligste løsningene består av gratis programvare og et webkamera koblet til en PC, og i den andre enden har vi profesjonelle løsninger til hundretusenvis av kroner. I tillegg finnes det ferdige systemer for vanlige hjem - i teorien ukompliserte og kjappe å sette opp, og samtidig skalerbare løsninger som ikke koster et bein og en arm.
 
Vi skal denne uka ta en nærmere kikk på to slike overvåkingssystemer, og starter med Panasonic Cameramanager Home & Office watch. Denne pakken består av et IP-kamera fra Panasonic (BL-C111), og er en løsning som gjør at du strengt tatt ikke trenger ha en PC i huset. Men du må ha bredbånd og en bredbåndsruter å koble kameraet til.

Hovedkomponenten er innendørskameraet Panasonic BL-C111, som må kobles til strøm og (naturligvis) en ruter via nettverkskabel. Det er stødig nok til å stå av seg selv, men kan også henges rett på vegg eller settes på stativ da den har standard feste under. Kameraet kan "se" fra side til side i en vinkel på omtrent 100 grader, 10 grader opp og 40 grader ned. En mikrofon gjør at du kan lytte til det som skjer i rommet, og få med lyd på opptak.

Nettbasert løsning

Cameramanager.com er enkelt og greit forklart en internettjeneste som hjelper deg å holde kontroll over ett eller flere IP-kamera, altså kamera som kobles til et datanettverk. Når du kjøper pakken og registrerer kameraet får du tilgang til tjenesten og kan laste ned Java-applikasjonen som brukes for å sette opp kameraet, se live-bilder eller spille av opptak. At programvaren er Java-basert betyr at den kan kjøres på Linux, Mac og Windows.

Selve Cameramanager-applikasjonen er et grensesnitt som hovedsaklig lar deg gjøre tre saker. Det første er live overvåking, der du kan styre kameraet ved å klikke i bildet med musa. Ser du noe interessant kan du ta bilder eller videoopptak rett på harddisken til PC-en du bruker akkurat da. Du trenger altså ikke en dedikert PC til overvåkingsrollen, men kan bruke en hvilken som helst datamaskin med en nettleser og Java.

Det andre du gjør via grensesnittet er å sette opp kameraet for bevegelsesregistrering, som måten du får spanet på når du ikke ser hva som skjer live. Kameraets (du kan selvsagt også ha flere kamera, da koblet på samme ruter eller på helt forskjellige steder i verden for den saks skyld) bevegelsessensor kan stilles inn etter følsomhet og størrelse, slik at den for eksempel reagerer på mennesker men ikke naboens katt.

Når bevegelsesregistrering er påslått (markert med grønt over) tar den automatisk opptak av det som skjer og lagrer det på nederlandske Cameramanager.com sine servere. Dette er noe du ikke betaler ekstra for, men med knappe 50 MB lagringsplass og en dag å gå på før ting slettes er nok forretningsmodellen at du skal trenge mer. Du kan også velge om du vil bli varslet dersom du får utslag, da via e-post (gratis) eller SMS (ikke så gratis). Disse varslene har ingen bilder, det er bare en melding om at kameraet har registrert bevegelse.

Kalenderen lar deg detaljstyre hele sulamitten, for eksempel for å ha på bevelgelsesregistrering hele dagen og da med e-postvarsling til bestemte tider og SMS til andre tider. Du kan også sette kameraet til å ta kontinuerlig opptak enten det skjer noe eller ikke.

Den siste greia med Cameramanager-applikasjonen er at du naturligvis kan sjekke ut hva som har skjedd. Du får listet opp dager og tidspunkt kameraet har registrert bevegelse, du kan se på opptakene, og om du vil laste disse ned lokalt. Men forvent deg ikke mirakler av disse opptakene - for å spare plass på serveren snakker vi om omtrent ett bilde hvert annet sekund. (Opptak du selv gjør direkte til harddisken er dog mer i webcam-kvalitet.)


Enkelt oppsett
Trikset med disse pakkene er å gjøre det enkelt å sette opp. 10 minutter er alt du trenger lover esken med Panasonic Cameramanager Home & Office watch, og de er nok ikke så langt unna. Har du UPnP på bredbåndsruteren din (noe de fleste nyere rutere har i dag), er det faktisk så banalt enkelt som å koble kameraet til en ledig LAN-port i ruteren, lage en konto hos Cameramanager og registrere kameraets Mac-adresse der. Og du får med en detaljert trinn-for-trinn-guide på norsk som hjelper deg gjennom hele prosessen.
Er du en av dem som satser hardt på trådløst nettverk og skal ha kameraet langt unna ruteren bør du passe på at du kjøper pakken med et PLC (Power Line Connector)-sett, altså små bokser som kobles til hver sin stikkontakt - en i nærheten av ruteren, den andre der kameraet skal plasseres. I stedet for å strekke en lang nettverkskabel gjennom rom og etasjer fra ruteren til kameraet, kan du da ta en kort kabel fra ruter til PLC 1 og en annen kabel fra PLC 2 til kameraet. PLC-ene sørger da for å bruke strømnettet ditt som alternativ kabel.
Alternativet til dette igjen er å oppgradere til et kamera med støtte for trådløst nettverk. Cameramanager.com kan brukes med en rekke forskjellige kamera.
Panasonic Cameramanager Home & Office watch har en pris på litt under 2000 kroner (for settet med PLC).
Vi vil til slutt rette en takk til Datakjeden for lånet av pakken.
Neste uke skal vi se på Logitechs Digital Video Security System, og se hvordan dette virker i forhold.