Til hovedinnhold

Overvåking for nybegynnere

Overvåking for nybegynnere

Overvåking er et ord som lett får en litt negativ betydning, ikke minst om du er av dem som føler deg overvåket hvor enn du går. Og det blir da også mange av oss - hvor vi går og hva vi gjør blir registrert av dusinvis av kameraer hver dag; i trafikken, på bussen, i butikken og på stasjonen.

Men uansett hvordan du føler om det med overvåking, er det ikke til å legge skjul på at det også kan være praktisk, spesielt for den som står for overvåkingen. Og enkle gleder som å bare kunne sjekke at alt er som det skal hjemme er noe som kan gi deg sjelefred på ferieturen.

Men overvåkning handler ikke nødvendigvis bare om å skikre hus eller annen viktig eiendom - det kan like gjerne være å kunne holde et lite øye med bikkja som er alene hjemme eller en sovende baby på barnerommet. Eller hvorfor ikke visuelt kunne sjekke om det er skiføre på hytta?

Enkle hjemmesystemer

Det finnes mange overvåkningssystemer på markedet, og kostnadene varierer. De rimeligste løsningene består av gratis programvare og et webkamera koblet til en PC, og i den andre enden har vi profesjonelle løsninger til hundretusenvis av kroner. I tillegg finnes det ferdige systemer for vanlige hjem - i teorien ukompliserte og kjappe å sette opp, og samtidig skalerbare løsninger som ikke koster et bein og en arm.
 
Vi skal denne uka ta en nærmere kikk på to slike overvåkingssystemer, og starter med Panasonic Cameramanager Home & Office watch. Denne pakken består av et IP-kamera fra Panasonic (BL-C111), og er en løsning som gjør at du strengt tatt ikke trenger ha en PC i huset. Men du må ha bredbånd og en bredbåndsruter å koble kameraet til.

Hovedkomponenten er innendørskameraet Panasonic BL-C111, som må kobles til strøm og (naturligvis) en ruter via nettverkskabel. Det er stødig nok til å stå av seg selv, men kan også henges rett på vegg eller settes på stativ da den har standard feste under. Kameraet kan "se" fra side til side i en vinkel på omtrent 100 grader, 10 grader opp og 40 grader ned. En mikrofon gjør at du kan lytte til det som skjer i rommet, og få med lyd på opptak.

Nettbasert løsning

Cameramanager.com er enkelt og greit forklart en internettjeneste som hjelper deg å holde kontroll over ett eller flere IP-kamera, altså kamera som kobles til et datanettverk. Når du kjøper pakken og registrerer kameraet får du tilgang til tjenesten og kan laste ned Java-applikasjonen som brukes for å sette opp kameraet, se live-bilder eller spille av opptak. At programvaren er Java-basert betyr at den kan kjøres på Linux, Mac og Windows.

Selve Cameramanager-applikasjonen er et grensesnitt som hovedsaklig lar deg gjøre tre saker. Det første er live overvåking, der du kan styre kameraet ved å klikke i bildet med musa. Ser du noe interessant kan du ta bilder eller videoopptak rett på harddisken til PC-en du bruker akkurat da. Du trenger altså ikke en dedikert PC til overvåkingsrollen, men kan bruke en hvilken som helst datamaskin med en nettleser og Java.

Det andre du gjør via grensesnittet er å sette opp kameraet for bevegelsesregistrering, som måten du får spanet på når du ikke ser hva som skjer live. Kameraets (du kan selvsagt også ha flere kamera, da koblet på samme ruter eller på helt forskjellige steder i verden for den saks skyld) bevegelsessensor kan stilles inn etter følsomhet og størrelse, slik at den for eksempel reagerer på mennesker men ikke naboens katt.

Når bevegelsesregistrering er påslått (markert med grønt over) tar den automatisk opptak av det som skjer og lagrer det på nederlandske Cameramanager.com sine servere. Dette er noe du ikke betaler ekstra for, men med knappe 50 MB lagringsplass og en dag å gå på før ting slettes er nok forretningsmodellen at du skal trenge mer. Du kan også velge om du vil bli varslet dersom du får utslag, da via e-post (gratis) eller SMS (ikke så gratis). Disse varslene har ingen bilder, det er bare en melding om at kameraet har registrert bevegelse.

Kalenderen lar deg detaljstyre hele sulamitten, for eksempel for å ha på bevelgelsesregistrering hele dagen og da med e-postvarsling til bestemte tider og SMS til andre tider. Du kan også sette kameraet til å ta kontinuerlig opptak enten det skjer noe eller ikke.

Den siste greia med Cameramanager-applikasjonen er at du naturligvis kan sjekke ut hva som har skjedd. Du får listet opp dager og tidspunkt kameraet har registrert bevegelse, du kan se på opptakene, og om du vil laste disse ned lokalt. Men forvent deg ikke mirakler av disse opptakene - for å spare plass på serveren snakker vi om omtrent ett bilde hvert annet sekund. (Opptak du selv gjør direkte til harddisken er dog mer i webcam-kvalitet.)


Enkelt oppsett
Trikset med disse pakkene er å gjøre det enkelt å sette opp. 10 minutter er alt du trenger lover esken med Panasonic Cameramanager Home & Office watch, og de er nok ikke så langt unna. Har du UPnP på bredbåndsruteren din (noe de fleste nyere rutere har i dag), er det faktisk så banalt enkelt som å koble kameraet til en ledig LAN-port i ruteren, lage en konto hos Cameramanager og registrere kameraets Mac-adresse der. Og du får med en detaljert trinn-for-trinn-guide på norsk som hjelper deg gjennom hele prosessen.
Er du en av dem som satser hardt på trådløst nettverk og skal ha kameraet langt unna ruteren bør du passe på at du kjøper pakken med et PLC (Power Line Connector)-sett, altså små bokser som kobles til hver sin stikkontakt - en i nærheten av ruteren, den andre der kameraet skal plasseres. I stedet for å strekke en lang nettverkskabel gjennom rom og etasjer fra ruteren til kameraet, kan du da ta en kort kabel fra ruter til PLC 1 og en annen kabel fra PLC 2 til kameraet. PLC-ene sørger da for å bruke strømnettet ditt som alternativ kabel.
Alternativet til dette igjen er å oppgradere til et kamera med støtte for trådløst nettverk. Cameramanager.com kan brukes med en rekke forskjellige kamera.
Panasonic Cameramanager Home & Office watch har en pris på litt under 2000 kroner (for settet med PLC).
Vi vil til slutt rette en takk til Datakjeden for lånet av pakken.
Neste uke skal vi se på Logitechs Digital Video Security System, og se hvordan dette virker i forhold.
 

Hjemmeovervåking fra Logitech

I forrige uke sjekket vi ut en hjemmeovervåking fra Panasonic og Cameramanager.com, en nettbasert løsning der du koblet et kamera til bredbåndsruteren din og kunne sjekke ut hva som skjedde på det via en internettjeneste. Den hadde også bevelgelsessensor, kalenderfunksjon og kunne varsle på e-post og SMS når noe skjedde (om du da ønsket det).
Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du lese hele den testen før du går videre.
Denne uka har vi sett på Digital Video Security System, en løsning fra Logitech. Dette systemet kommer som innendørs og utendørs "Master System", og kan bygges ut med ekstra kamera etter ditt ønske og lommebok. Det vi har testet er innendørssystemet med et klokke/spionkamera i tillegg. Et utendørskamera er også tilgjengelig, og infrarødt nattlys om du har behov for å holde et øye med ting i mørket.
Logitech og systemet vi testet forrige uke har en del til felles, men allerede fra starten er det også klart at de har en fundamental forskjell. Logitechs løsning krever at du har programvaren (WiLife Command Center) kjørende på en PC, som da må være påslått for at systemet skal fungere. Og PC-en må kjøre Windows, fordi programvaren ikke finnes for Mac eller Linux - et problem vi ikke hadde i forrige uke.
Men dersom du har alt dette på plass (og synes det er greit at PC-en står på en del) er det kjapt og enkelt å sette opp systemet. Orker du ikke lese den medfølgende dokumentasjonen er det best å begynne med å installere den medfølgende programvaren (eller enda bedre - last ned siste versjon fra nettet først), og når du starter opp for første gang får du trinn-for-trinn veiledning til oppsett og registrering.

Som med forrige ukes løsning bruker Logitech husets strømnett som nettverk. Dette gjør det latterlig enkelt å sette opp, men betyr også at du som hadde håpet å bruke kablet eller trådløst nett bare kan glemme dette. Uansett, du kobler en PLC (Power Line Connector) til strøm og via USB til den PC-en du har satt opp som kontrollsenter. Når det er gjort er det bare å plugge de kameraene du skal bruke til en ledig stikkontakt, og så går resten av seg selv.

Dette får du

Men før vi kikker nærmere på kommandosenterets muligheter (og umuligheter), la oss ta en kikk på maskinvaren, altså kameraene. Det standard innendørs sikkerhetskameraet er en smekker sak og kommer med holder, føtter og fester for de fleste steder du skulle ønske å ha den - til og med sugekopp til vinduet. Kameraet har et "øye" som kan tiltes opp og ned og styres til venstre eller høyre, men kun dersom du betaler ekstra. Mer om dette litt senere.


Tilkoblingen til en PLC skjer med en tynn nettverkskabel, som også forsyner den med strøm. PLC-en er ikke bare relativt stor og klumpete, den kommer også med en vifte innebygd. Av alt denne journalisten har sett av bilder av dette systemet har det vært vifteløse PLC-er, tør vi gjette på et varmeproblem med den gamle typen? Uansett, nå er den altså "oppgradert" med vifte og tilhørende støy, noe som i undertegnedes tilfelle ville forhindret meg i å bruke denne løsningen i et hvilket som helst rom jeg befant meg i selv.
Dersom du er interessert i dette systemet kan det være smart å sjekke om din forhandler har et eldre sett på lager, forhåpentligvis med en PLC uten viftebråket.
Klokkekameraet har heldigvis ikke vifte innebygd, men bortsett fra å vise tiden (og selvfølgelig, fungere som et kamera), gjør det ikke så mye annet heller. Du kan altså ikke bytte ut klokkeradioen din med denne.
WiLife Command Center
I motsetning til Cameramanager som vi kikket på sist må Logitechs kommandosentral ligge på en PC i huset. Her blir også video lagret - som standard er systemet satt til å reagere på bevegelse (du kan stille inn følsomheten) og ta opp alt som skjer. Men du kan også slå dette av for ett eller flere kamera, eller få de til å alltid ta opp til visse tider på døgnet. Som med Cameramanager kan du sette opp en kalender som bestemmer hele uka.

Du kan også velge om du vil varsles på e-post når noe skjer. Her bruker Logitech din egen e-post som avsender, så du må sette opp dette selv. (E-post til SMS er også mulig om du har tilgang til en slik tjeneste.) Du kan velge om å bare få et tekstvarsel, eller om du vil ha med et bilde eller videoklipp i e-posten.

Av funksjoner har kommandosenteret de tre sedvanlige hovedfunksjonene med live video, avspilling av opptak og oppsett av systemet. Opptak legges som nevnt rett på harddisken, og grensesnittet gjør det enkelt å når på døgnet det har vært aktivitet foran hvilke kamera. Opptakene lagres som WMV-filer (Windows Media Video), så du er ikke avhengig av å bruke kommandosenteret for å se dem.


Hvis du liker å høre så vel som å se må vi dessverre melde at det ikke er noen lyd på opptakene, eller når du ser på kameraene live.
"Må ha" Platinum
Når du bruker dette systemet tar det ikke mange minuttene før du innser at alt ville vært mye bedre med Platinum, som er en frivillig "oppgradering". Dette koster 80 dollar i året, og gir deg litt ekstern lagringsplass på WiLife Online (50 MB), mulighet for å fjernstyre kommandosenteret og spille av opptak over nettet fra andre datamaskiner. Uten Platinum kan du kun se kameraene live over nettet.
Dette er i og for seg greit nok, men Logitech har også lagt inn en del kunstige sperrer som du må ha Platinum for å "låse opp". Å kunne styre hvor det vanlige innendørskameraet ser er en av dem, av andre eksempler har vi e-post-varsling når ett av kameraene går offline, eller noe så banalt som å få datamaskinen til å spille av et lydvarsel når et kamera oppdager bevegelse. Mens vi ser at en årlig betalingsløsning kan være på plass for å få tilgang over nett, ser vi ikke noe poeng i å sette inn ekstra begrensninger når du kun bruker produktet lokalt.
Når vi er inne på kostnader - ett av disse "Master" systemene med ett kamera koster deg omtrent 2500 kroner, og regn med omtrent 2000 kroner om du skal ha et ekstra kamera. Og ja, du må bruke et Logitech-produkt, et vanlig IP-kamera vil ikke fungere med dette systemet.
Dette gjør naturligvis Logitechs Digital Video Security System enkelt å bygge ut og få til å virke, ettersom Logitech da kan kjøre sin egen greie. Ulempen er at det koster en del dersom du ønsker å bygge ut - for andre systemer (som den vi testet sist) er det mulig å kjøpe langt rimeligere ekstra utstyr.
Alt i alt virker altså systemet stabilt og med god kvalitet. Det er nesten latterlig enkelt å sette opp, og kommer med det du trenger av fester og kabler. Men vi har altså en rekke punkter å sette fingeren på. Innendørskameraets PLC støyer, du må oppgradere til Platinum for å få full utbytte av systemet (selv i ditt eget hjem), PC-en din må alltid stå påslått og det er ingen støtte for Mac eller Linux.
Om en eller flere av overstående punkter plager deg kan du i stedet sjekke ut Panasonic Cameramanager Home & Office watch.

Mer om
annonse