Test

Test: MiniTV på sitt aller beste

(Publisert 19.09.2009)
Som du kanskje har fått med deg er Norges Mobil-TV (NMTV) godt i gang med å teste ut tjenesten MiniTV i Oslo og omegn. Interessen rundt TV i lite format via DMB-signaler tyder på at dette på sikt vil bli en tjeneste som blir tilgjengelig i større deler av landet, men foreløpig – frem til 2011 – er det altså kun Osloborgere som får nyte godt av tjenesten. Du har seks forskjellige TV-kanaler tilgjengelig, samt en rekke digitale radiokanaler (DAB), og nå begynner det også å bli et par MiniTV-spillere på markedet.

Vi har tidligere testet to spillere med stor skjerm – en fra Cowon og en fra Jensen Scandinavia –, men nå har vi testet en på størrelse med en vanlig mobiltelefon. Cowon S9 er produsentens flaggskip, og det med temmelig god grunn.

Perfekt på flere måter
Jeg har gledet meg til å tafse på Cowon S9 i lengre tid av flere grunner; For det første var jeg spent på hvordan en MiniTV-spiller på størrelse med en mobiltelefon ville egne seg til MiniTV. Et tilbakevendende motargument mot MiniTV har jo nettopp vært at tjenesten ikke er tilgjengelig på mobiltelefoner, mens NMTV hele tiden har svart at det ikke nødvendigvis er mobiler som er best egnet til bruk med MiniTV – men i stedet mediespillere, GPS-er og så videre. En avspiller med litt større skjerm en det som er vanlig på en mobiltelefon. For det andre ryktes det at Cowon S9 er den desidert beste MiniTV-spilleren på markedet, og for det tredje og fjerde har den en AMOLED-skjerm på 3,3 tommer (touch), samtidig som den er lekker i form og utførelse.

Forventningene var med andre ord skrudd til værs allerede før vi satte kloa i Cowons mediespiller, men som du vil se har jeg også lite å utsette på den.
(Artikkelen fortsettes.)

Skjerm og bildekvalitet
Med en touchskjerm på 3,3-tommer – mindre enn på flere populære mobiltelefoner –, var vi noe skeptiske til om Cowon S9 virkelig var godt egnet som en MiniTV-spiller. I motsetning til en mobil er jo hovedhensikten at du skal bruke enheten til medieavspilling. Jeg synes imidlertid at skjermen er akkurat passe stor, og jeg får med meg det som skjer på den lille skjermen uten problemer. Nå har jo dessuten Cowon S9 en AMOLED-skjerm med en oppløsning på 480 x 272 piksler, og det hjelper stort på bildekvaliteten.

Med avspillerens gjengivelse av 16 millioner farger fremstår MiniTV-sendingene som meget gode. Jeg hadde litt problemer med å følge landskampen mot Island, men ved å nedjustere lysstyrken ble det også fullt mulig å følge en fotballkamp på Cowon S9. Det eneste jeg har å utsette når det gjelder skjermen, er at den – i likhet med 99 prosent av andre lignende enheter – er relativt svak i sterkt sollys.
(Artikkelen fortsettes.)

Grensesnitt
Når du skrur på mediespilleren får du frem en meny. På menyen har du musikk, videoer, bilder, dokumenter, Flash, mapper, DMB, radio, opptaker, tilbehør og innstillinger. Alle ikonene er tydelig merket, og det er god nok plass til at en fet pekefinger klarer å treffe riktig valg hver gang. Jeg registrerer at Engadget.com ikke er videre imponert over grensesnittet på Cowon S9, men jeg er ikke helt enig. Sammenlignet med iPod Touch – eller iPhone, for den saks skyld – blir den selvsagt stilt i skyggen, men grensesnittet fungerer etter min mening tilfredsstillende. Touchskjermen responderer raskt på våre valg, og det går samtidig fort å skru den av eller på.

Det jeg imidlertid er enig med Engadget.com i, er at det med fordel kunne vært en mer synlig ”tilbake-knapp”, selv om jeg følte at jeg kunne bruke spilleren helt uten problemer eller unødig irritasjon.

MiniTV – signalmottak og brukeropplevelse
Vi har testet mediespilleren Cowon S9 som en MiniTV-spiller, og har av den grunn brukt mest tid på å vurdere hvordan dette fungerer i praksis. Jeg opplever at signalstyrken er meget god – også innendørs –, og som nevnt er det lite å pirke på når det gjelder bildekvalitet. Den er dessuten rask til å innhente signalet – for eksempel etter at T-banen har kjørt gjennom en tunnel.

Ja, apropos kollektiv transport; Som nevnt ved flere anledninger tidligere er MiniTV ideelt for dem som bruker buss, trikk, T-bane eller tog i Oslo-området. Kanskje med et lite unntak når det gjelder T-bane rundt sentrum av Oslo – det er ingen DMB-dekning i tuneller foreløpig. Men i motsetning til Cowon O2 og Jensen Scandinavia ML1000, som vi har testet tidligere, er Cowon S9 både liten og lett, og derfor meget portabel. Når du samtidig utmerket godt kan bruke spilleren som musikkspiller – og videospiller –, fremstår Cowon S9 som en Oslo-pendlers våte drøm.
(Artikkelen fortsettes.)

Glimrende lydkvalitet
Jeg skal ikke påstå at jeg er en ekspert når det gjelder lyd, men etter mitt skjønn leverer Cowon varene og vel så det når det gjelder lyden i Cowon S9. Du hører, etter min mening, betydelig forskjell på for eksempel iPod Touch og Cowon S9, selv med samme headsett og likt lydformat og lydkvalitet på MP3-filen. Cowon S9 støtter dessuten FLAC.

Lyden på MiniTV-sendinger og DAB-radiosendinger var upåklagelig.

Design
Når det gjelder design er det også lite negativt å melde. Cowon S9 kommer i to fargevarianter – Chrome Black og Titanium Black –, som begge ser ganske stilrene og tøffe ut. Baksiden av spilleren er buet, noe som gjør at den ligger godt i hånden, og knappene er fornuftig plassert. Knappene krever imidlertid litt tilvenning, og jeg tok ofte feil av ”neste”/”forrige” og ”lyd opp”/”lyd ned”-knappene til å begynne med.

Hodetelefoninngangen – 3,5 millimeter jackplugg – er logisk plassert på bunn av spilleren hvis du holder den vertikalt. Du kan med fordel benytte ditt eget headsett, gjerne med en buet kontakt – slik som på populære Koss Porta Pro –, for da blir brukeropplevelsen bedre når du holder spilleren horisontalt.
(Artikkelen fortsettes.)

Øvrige funksjoner og finesser
Cowon S9 lades via medfølgende USB-kabel som kobles til PC. Slik overfører du også musikk, bilder, videoer og dokumenter. Spilleren veier kun 77 gram, noe som selvsagt er smak og behag, men jeg synes dette var positivt. Batterikapasiteten oppleves som god, selv om antall timer ved videoavspilling/MiniTV ikke er oppgitt i spesifikasjonene. Det tar omtrent fem timer å lade via USB, eller cirka 3 timer via strømadapter.

Den har støtte for Bluetooth.

Verdt hver eneste krone
I Norge selges spilleren i 8 GB eller 16 GB, og ifølge tjenesten Prissøk er billigste pris henholdsvis 2 131 kroner og 2 435 kroner – begge hos Datakjeden – i skrivende stund. Etter min mening er i så fall det et meget godt kjøp hvis du er ute etter både MiniTV-spiller og musikkspiller.

Cowon S9 får min høyeste anbefaling – terningkast 6.

Les også
Test av MiniTV-spilleren Invix 600
Les også
Kjøp TV på Narvesen og Statoil
Les også
- TV på mobilen kommer
Les også
Test: Cowon O2 MiniTV-spiller
Les også
Lunken mottakelse for mobil-TV
Les også
Siste nytt om MiniTV
Les også
Østfold kan se miniTV
Les også
Slik vil MiniTV lykkes i Norge
Les også
Jensen Media:Link 1000 – MiniTV-spiller med stor skjerm
annonse