TestSony NEX-6

Lillebror er størst

Sjekk bildekvaliteten på Sony Nex-6!

Fysisk

Foto: Anton Ligaarden

NB!

Denne testen har vært publisert tidligere, som en omtale. Vi har nå oppdatert den med seksjonen om bildekvalitet, og oppgradert den til full test. Noen andre småting er også fikset på hist og her.

Introduksjon

Helt siden Sony NEX-6 ble annonsert på Photokina, har undertegnede ikke kunnet vente på å få fatt i det. Med en pris på 6000 kroner plasserer Sony nyheten mellom NEX-5R og det vi nå kan kalle traveren Sony NEX-7. Med en spesifikasjonsliste som langt på vei belyser problemstillingen om Sony NEX-7 nå presses ut av "lillebroren", har vi gått løs og sjekket om det egentlig stemmer. NEX-6 er et hastighetsmonster, har innebygget elektronisk søker og imponerende videomuligheter. Dessuten har Sony har bremset seg selv i megapikselracet og lagt inn en 16 megapiksels bildebrikke i NEX-6. Så spørs det, er dette Sonys nye speilløse vidunderkamera?

Aller først, noen spesifikasjoner:

Sony NEX-6 Sony NEX-7 Olympus OM-D E-M5
Oppløsning16,1 megapiksler24 megapiksler16,1 megapiksler
BrikketypeCMOSCMOSLive MOS
Brikke- størrelse23.5 x 15.6 mm (APS-C)23.5 x 15.6 mm (APS-C)17.3 x 13.0 mm (mFT)
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Batterikapasitet360 bilder350 bilder330 bilder
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 21/01 2013ca kr 6000,-ca kr 7400,-ca kr 6980,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Sony NEX-6 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Det er ikke bare de tekniske spesifikasjonene som får mange til å dra en likhetslinje fra NEX-6 til storebroren NEX-7. Størrelsesmessig er de nesten identiske, og NEX-6 veier rett over 340 gram med batteri og minnekort. Vi har med et relativt kompakt kamera å gjøre. På et punkt skiller NEX-6 seg fra NEX-7. Hovedingredinsen er ikke metall, som i NEX-7, men polykarbonat, som er transparent termoplast. Med andre ord oppleves byggekvaliteten på NEX-6 som noe billigere og mindre eksklusiv enn NEX-7. Det er likevel viktig å påpeke at NEX-6 føles solid, men det er ikke først og fremst byggekvaliteten som gjør dette kameraet spennende.

Foto: Anton Ligaarden

Sony har vært sparsomme med antall knapper til NEX-6. Vi syns faktisk dette er befriende. Knappene som er fordelt ut over bakdelen og toppen til kameraet er ikke bare smart plassert, men det er også de knappene du trenger for å utføre de mest grunnleggende og mer avanserte justeringer. På toppen av kameraet finner vi dessuten en integrert blits, rett til høyre for kameraets blitssko. Denne blitsskoen er forøvrig ny av slaget, og i tillegg til NEX-6 er også Sonys SLT-A99 og vidunderkompaktenRX1 utstyrt med denne. Denne nyheten er rett og slett en vanlig blitssko, men med datakontakter i fronten. Det betyr at den proprietære Minolta-blitsskoen som har vært vanlig på Sony-kameraer, deriblant NEX-7, er borte.

Sammenligningsbilde mellom NEX-6 og NEX-7s blitssko. NEX-6 har datakontakter helt i front.

Store deler av bakenden til Sony NEX-6 er viet til skjermen, som vi skal komme nærmere inn på i neste del. På høyre side av kameraet er det plassert et håndgrep som er belagt av gummi, og vi opplever at selv om håndgrepet kanskje er noe lite, føles det naturlig å holde kameraet i høyre hånd.

Skjerm

Tilbake til toppen

Sony NEX-6 er utstyrt med en tre tommers skjerm. I likhet med majoriteten av den siste tids nyslupne kameraer er den utstyrt med 921.000 bildepunkter. Dette er verken mer eller mindre enn hva vi forventer. Et punkt hvor skjermen derimot imponerer, er på respons og skarphet. Under live-view modus har skjermen en veldig rask frekvensoppdatering, og så fremt du har gjort ting riktig, vil bildet ditt se fint og skarpt ut på skjermen.

Det er stort sett ikke behagelig å ta bilder i sterkt motlys, og Sony NEX-6 er forsåvidt ikke noe unntak i denne sammenhengen, men den lyssterke og skarpe skjermen er i hvert fall ikke med på å gjøre jobben vanskeligere. Dessuten kan du ty til den innebyggete søkeren dersom jobben blir for vanskelig.

Skjermen kan også vippes ut fra kamera, men vi mener måten Sony har gjort det på er noe kronglete. Du kan bare vippe skjermen ut fra kameraet og vende det enten opp eller ned, uten muligheter for å vende skjermen inn mot kameraet. Opp kan den tiltes omtrent 90 grader, mens nedover kan den tiltes 40 grader. Slik Sony har gjort det, fungerer det for deg som vil ta bilder fra fugle- eller froskeperspektiv, men det er vanskelig å tilpasse den til andre behov, du kan blant annet ikke vri den sidelengs. Selv om skjermens bevegelighet er begrenset, er den vesentlig bedre en enhver låst skjerm. For øvrig synes monteringen av den vendbare skjermen å være noe skjør, men du skal være ganske klumsete dersom du klarer å ødelegge den.

Foto: Anton Ligaarden

Søker

Tilbake til toppen

I NEX-6 har Sony valgt å inkludere en søker, som er plassert helt øverst til venstre bak på kameraet. Undertegnede foretrekker langt på vei å bruke søker foran skjerm til å komponere og ta bilder, noe som gjør søkeren til et stort pluss. I likhet med skjermen er søkeren både lyssterk og skarp. Det er likevel et problem med søkeren, og det er at øyekoppen til søkeren ikke isolerer øyet godt nok, og det blir et lite irritasjonsmoment når du tar bilder.

Siden søkeren er elektronisk og deler akkurat det samme signalet som skjermen, vil du kunne lese akkurat den samme informasjonen begge steder. Søkeren har dessuten en sensor som merker når øyet (eller andre objekter) er nære, noe som aktiverer søkeren og skrur av skjermen. Det er en funksjon som etterhvert har blitt ganske så vanlig, spesielt blant Sony sine kameraer. Oppløsningen til OLED-søkeren er på 2.3 millioner bildepunkter, noe som gir en svært god oppløsning og detaljgjengivelse. Så vidt vi kan forstå er dette den samme søkeren som sitter i Sonys NEX-7.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.