TestNokia PureView 808

Her er verdens beste mobilkamera

... dessverre henger ikke brukeropplevelsen på greip.

Design, skjerm og menyer

Noka 808 PureView var sannsynligvis den største overraskelsen under årets Mobile World Congress i Barcelona. Ikke bare er det en real toppmodell med Symbian, noe Nokia mer eller mindre lovte at vi ikke ville få se da de lanserte samarbeidet med Microsoft om Windows Phone-baserte telefoner, men det er også en kameraråtass med sensor på hele 41 megapiksler.

Vi har alt sett litt på kamerafunksjonen i Nokias så langt siste toppmodell med Symbian, men hvordan er telefonen å bruke?

Særegen design

Det første du legger merke til når du plukker opp en Nokia 808 er at den er helt annerledes nesten alle andre telefoner. Den bærer en svak likhet med Nokias forrige kamerakjempe, Nokia N8.

Den er lang og smal i høyde, men forholdsvis tykk over det hele – akkurat som på N8 finner du en stor utbuling i ene enden av telefonen. Det skyldes at kameramodulen tar stor plass og ikke passer inn i telefonen der den er på sitt tynneste.

Nokia 808 føles overraskende tung når du løfter den. Vi forventet ikke helt at en telefon som for det meste er bygget i plast skulle bli så tung som 808 er – den veier hele 175 gram med batteri, SIM-kort og minnekort.

Telefonen er solid bygget

Vekten er ikke det eneste som overrasker med Nokia 808. Den føles også påfallende solid i hånden. Det kan hende vekten bidrar til dette inntrykket, men det svært tykke og stive batteridekselet må også ta sin del av skylden.

Skjermen er dekket av Gorilla Glass, og glasset fortsetter ut over hele fronten av telefonen til det støter på den hvite plasten som dekker baksiden og sidene av telefonen.

Under skjermen finner du tre snarveistaster. De er satt sammen i én stor fysisk tast som går over mesteparten av telefonens bredde. Øverst på telefonen har Nokia plassert logoen sin, et såvidt synlig frontkamera og, selvsagt, en høyttaleråpning.

Ellers har telefonen tre knapper. Alle sitter på venstre langside. Fra øverst til nederst er det volum opp, volum ned, skyveknapp for skjermlås og en dedikert kameratast.

Langs kortsiden øverst på telefonen finner du hodetelefonkontakt, Micro-USB-tilkobling og Micro-HDMI-tilkobling for storskjermen.

Skjermkvaliteten er svært viktig for en mobiltelefon. Den er tross alt bindeleddet mellom deg og maskinvaren. Mellom deg og appene dine. Skjermen er, om mulig, enda viktigere for en telefon som utgir seg for å ha det råeste mobilkameraet som fins.

Lavoppløst skjerm

Nokia har utstyrt 808 PureView med en fire tommer stor AMOLED-basert skjerm. Nokias skjermvariant er kjent som Clear Black Display, et navn Nokia lanserte under Nokia World i London for et par år tilbake.

Skjermen har voldsom kontrast og fin fargegjengivelse. Siden det er en AMOLED-variant har den heller ingen problemer med innsynsvinkel – du kan se på skjermen fra alle mulige kanter uten at fargene forandrer seg.

Vi snakker imidlertid om en svært lavoppløst skjerm her. 640 x 360 piksler fordelt ut over fire tommer høres ærlig talt mest ut som noe du kunne kjøpt i en billig Android-telefon for et par år siden – slett ikke i en av toppmodellene i 2012. Nokia 808 har ingen god unnskyldning prismessig heller. Den koster 4600 kroner.

Bedre skjerm i konkurrentene

Den lave oppløsningen gjør at tekst er kantete og ofte vanskelig å lese på telefonskjermen. I tillegg gjør den at du kan skyte en lang pil etter å se detaljer i de svært høyoppløste bildene 808 PureView tar.

Pikseltettheten er på 184 piksler per tomme. Svært få av årets telefoner har under 250 piksler per tomme.

For all del – det er godt mulig å bruke telefonen, og fargene i skjermen er fine. Å kombinere markedets mest høyoppløste kamera med en av de mest lavoppløste mobilskjermene er et underlig valg. Nesten uansett hvilken telefon du velger til over 2500 kroner vil du få en bedre skjerm enn 808 PureView gir deg.

Stadig en brennende plattform?

Da Nokias amerikanske toppsjef Stephen Elop ble ansatt for et par år siden var noe av det første han gjorde å erkjenne at Symbian ikke ville klare å konkurrere med Android eller iOS.

– Vi står på en brennende plattform sa Elop i fjor. Kort tid senere annonserte han at Nokia ikke lenger satset på hverken Symbian eller MeeGo. Toppmodellene fremover ville leveres med Windows Phone.

Symbian har blitt fornyet

Her sitter vi to og et halvt år senere mens Symbian surrer og går på skjermen til en ny toppmodell fra Finland.

Utgaven av Symbian som leveres med Nokia 808 er kjent som Belle. Nokia har gjort mye for å modernisere sine gamle menyer, og det synes i form av nye ikoner, noe bedre flyt i menyene og for det meste en langt mer logisk oppbygging.

Ikke alt er på stell

Likevel henger en del gamle synder igjen, og det er slett ikke alt her som er like lett å bruke – spesielt om du stiller høye krav til tilpasning av telefonen. Vi kommer tilbake med konkrete eksempler på dette på neste side.

Grunnleggende funksjonalitet og de fleste apper er imidlertid såpass enkle og greie i dagens Symbian at du neppe vil ha store problemer.

Trege menyer

PureView 808 har forholdsvis kraftig innmat, men likevel merker vi oss at den ofte må ta pustepauser når menyene tegnes opp. Ting stopper opp i små øyeblikk, og skjermen følger sjelden fingeren feilfritt.

En konsekvens av at telefonen ikke alltid følger fingeren feilfritt er at den ikke alltid forstår hva det er du vil gjøre. Dette går oftest galt når vi skal bla opp og ned i applikasjonsmenyen.

Titt og ofte starter vi applikasjonen som er under fingeren på skjermen i stedet for å bla i menyen, og siden 808 PureView tar seg relativt god tid når den skal åpne apper tar det også en stund før vi er tilbake der vi var igjen.

Tregheter ved låsing

Vi merker oss blant annet at telefonen ofte har en stor forsinkelse fra du trekker i låsetasten til skjermen faktisk går i svart. Ofte dukker nøkkelsymbolet som viser at skjermen er låst opp lenge før skjermen slukker. Det hadde i og for seg vært greit om det var slik det skulle fungere, men halvparten av tiden slukker skjermen med det samme. Dermed blir det ofte til at vi ikke tror telefonen har registrert låsebryteren på første forsøk. Trekker vi i den på nytt låser vi opp telefonen.

Slik den er satt opp rett ut av esken går forresten aldri skjermen helt i svart. Den viser en diger klokke når skjermen er låst. Vi vet ikke helt hvor mye strøm denne funksjonen forbruker, men vi deaktiverte funksjonen med det samme.

Ulogiske menyer

Også i menyene støter vi på en pussighet. Nokia har strødd valgene for skjerminnstillinger litt rundt i menyene. For å skru av klokken i dvalemodus må du inn i et av valgene under "Tema" fra innstillingsmenyen. Her ligger også valg for bakgrunnsbilder og liknende. For å stille på belysning og skriftstørrelser må du inn i menyvalget "Display" under "Telefon" i stedet.

Den ene av snarveistastene under skjermen legger på samtaler. I menyene fungerer den imidlertid som en tilbaketast. Du kan når som helst holde inne tasten for å få opp dialogen som lar deg skru telefonen helt av.

Et irritasjonsmoment her er at tasten henter opp skru av-menyen umiddelbart hvis du trykker på den fra en hjemmeskjerm. Menyen som lar deg velge å for eksempel sette telefonen i flymodus eller lydløs modus har en avbryt-tast nederst, helt inntil "Slå av". Dermed er det lett for å skru av telefonen i tide og utide – spesielt om du haster gjennom menyene for å rekke noe.

Alt i alt er Nokias Symbian-baserte menyer omtrent der i dag som de burde vært for å ha en sjanse den gang Apples iPhone dukket opp på markedet. Det fungerer greit, men det krever en viss mengde tålmodighet og innsatsvilje.

Inni esken

Nokia 808 PureView kommer med det mest nødvendige. Det betyr at du ikke får med minnekort eller HDMI-kabel selv om telefonen støtter dette. Resten av innholdet i esken er det du behøver for grunnleggende bruk og noen manualer.

  • Nokia 808 PureView
  • Batteri (1400 mAh)
  • Ørepropper
  • USB-kabel
  • Lader
  • Håndleddsreim

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av lignende tester? Lik oss på Facebook!