TestFairphone 2

Den rettferdige mobiltelefonen du kan reparere selv

Fairphone 2 skiller seg fra det meste – men er den bra?

Introduksjon

Det testes mye smarttelefoner her på huset, de aller fleste laget av mer eller mindre kjente produsenter. Men dagens testkandidat er ikke laget av verken Sony, Samsung, LG eller andre store navn, men heller en liten, nederlandsk produsent kalt Fairphone. Og telefonen? Jo, Fairphone 2.

Her har man altså tatt sikte på å lage en så rettferdig og miljøvennlig telefon som overhodet mulig, og som navnet antyder er dette andre generasjon.

Selskapet har helt sikkert rukket å få litt erfaring siden sin første telefon, og dermed er Fairphone 2 kanskje ikke bare et etisk riktig valg – men også en relativt god telefon? Det er det vi ønsker å finne ut av her.

Praktisk design og innebygget deksel

Vår enhet ble bestilt allerede i desember, men havnet ikke i postkassa før i midten av mars. Slike ting vil nok alltid små produsenter ha problemer med – spesielt når de samtidig som de produserer en mobil skal forbedre arbeidsvilkårene for afrikanske gruvearbeidere og finne miljøvennlige materialer. Akkurat disse tingene skal vi imidlertid ikke legge oss så veldig opp i i selve testen. Dog skal vi naturligvis nevne det der det seg hør og bør, for både designet og konstruksjonen av telefonen er sterkt preget av denne tilnærmingen.

Designmessig er nemlig dette langt fra det mest oppsiktsvekkende 2016 vil ha å by på, men det er mest av praktiske årsaker og ikke fordi designerne tok en ekstra lang ferie. Fairphone 2 er nemlig laget for å ikke trenge noe ekstra deksel, og derfor er også det medfølgende dekselet ekstra tjukt og beskyttende. Det består utelukkende av gummi, og reiser seg også et par millimeter opp fra skjermen på fremsiden. Slikt lover svært godt for holdbarheten til enheten.

VENSTRE: Fremsiden er nokså nøytral, men ikke spesielt lekker. HØYRE: Baksiden er gjennomsiktig. Elegant? Nei. Stilig? Tja. Særegent? Definitivt.

Hadde det ikke vært for at dekselet på vår enhet er gjennomsiktig, så ville vi vært tilbøyelige til å kalle designet kjedelig. Når du kan se innmaten er vi imidlertid mer fristet til å kalle det særegent og tøft, men om slikt ikke faller i smak fås den naturligvis i mer «vanlige» utgaver også. Fremsiden er svart, og nokså nøytral.

Inngangene er på sin side enkelt plassert, med ladekontakt i bunn og hodetelefonkontakt på toppen. På venstre side av telefonen finner du volumknappen, mens du på høyre side finner av/på-knappen og en dedikert kameraknapp.

En telefon du kan reparere selv

Å kjøpe et ekstra deksel til Fairphone 2 ville vært helt unødvendig. Beskyttelsen fra fabrikk er mer enn god nok.

I motsetning til på mange andre telefoner er det imidlertid designet på innsiden av Fairphone 2 som er mest spennende. Ifølge selskapet selv er dette verdens første modulære telefon, og så vidt vi vet er det også første gangen en produsent faktisk vil at hvermannsen selv skal reparere sin egen telefon.

Tar du av dekselet og popper ut batteriet, skal du i teorien enkelt kunne ta av skjermen ved hjelp av to skyvebrytere i bunnen av telefonen. Deretter skal du kun trenge en liten og helt vanlig stjernetrekker for å skru ut skruene som holder alle delene på plass, og enkelt bytte dem ut med nye deler om nødvendig.

Det hele høres litt ut som Googles Project Ara, om enn i en litt annen forfatning. Modulene her er ikke designet for å bli «hot swapped», men heller for å lett kunne byttes ut om de skulle bli ødelagt. De er heller ikke like modulære, i den forstand at de er helt modellspesifikke og har kompliserte former.

Men formålet er også et helt annet: i stedet for å kjøpe en ny telefon, så skal du reparere den du har. Power to the people, altså – og miljøet vil nok også takke deg.

Fairphone 2 er for øvrig verdens eneste telefon med 10/10 reparasjonspoeng hos iFixit.

Glem Android 6.0 – her venter vi på Android 5.1.1

Strømkontakten sitter i bunn, og er en standard Micro-USB.

I disse dager er det mange som går og venter på Android 6.0, som glimrer med sitt fravær på selv nye telefoner nesten et halvt år etter lansering. Fullt så langt er ikke Fairphone 2 kommet, for her snakker vi stadig om Android 5.1. Det høres kanskje ikke katastrofalt ut, men i neste versjon – 5.1.1 – kom det en rekke små og viktige forbedringer vi skal komme tilbake til senere i testen.

Vi synes det er problematisk at nye telefoner fortsatt leveres med gammel programvare, spesielt når vi snakker om mer enn én versjon bakover. Slikt blir det fort surr av, og det lover ikke godt for senere oppdateringer fra produsentens side heller.

Grafisk er det imidlertid veldig likt, så under daglig bruk vil du nok ikke legge særlig merke til denne mangelen. Det skal også bli mulig å få tak i Sailfish OS til Fairphone 2 etterhvert, om det skulle være mer fristende.

Førsteinntrykk av menyer og hurtighet

Det er alltid spennende å se hva slags sprell forskjellige produsenter gjør med programvaren på en telefon, men desto mer spennende er det å se hva det har å si for hvor responsiv enheten er. Heldigvis har ikke Fairphone 2-skaperne lesset på med unødvendig programvare, og kombinert med en velprøvd, firekjerners Qualcomm-prosessor gir dette god opplevd ytelse og responsive menyer.

Androiden på Fairphone 2 er tilnærmet helt ren, og det som finnes av ekstrafunksjonalitet er ikke så veldig inngripende eller omfattende. Vårt førsteinntrykk er at det er lite hakking i menyene, men ting allikevel er merkbart tregere enn i stort sett alle nye mobiler.

Slik ser de tre startskjermene på Fairphone 2 ut. Til venstre finner du sist brukte kontakter, i midten en vanlig hjemskjerm og til høyre de sist brukte appene og appmenyen. Utenom disse små finessene er det helt ren Android som kjører på telefonen.

Egentlig litt som forventet, med tanke på at prosessoren – Snapdragon 801 – ble lansert helt tilbake i 2014. Ellers noterer vi oss at det følger med svært lite «bloatware», altså unødvendige apper og programmer. Det som finnes er mest av alt hurtigknapper til eksisterende funksjonalitet, bortsett fra én app: iFixit-appen.

Fairphone har nemlig et samarbeid med iFixit, og dermed ser det også ut til at appen deres følger med på lasset. Om den er spesielt nyttig i hverdagen tviler vi sterkt på.