Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFairphone 2

Den rettferdige mobiltelefonen du kan reparere selv

Fairphone 2 skiller seg fra det meste – men er den bra?

Introduksjon

Det testes mye smarttelefoner her på huset, de aller fleste laget av mer eller mindre kjente produsenter. Men dagens testkandidat er ikke laget av verken Sony, Samsung, LG eller andre store navn, men heller en liten, nederlandsk produsent kalt Fairphone. Og telefonen? Jo, Fairphone 2.

Her har man altså tatt sikte på å lage en så rettferdig og miljøvennlig telefon som overhodet mulig, og som navnet antyder er dette andre generasjon.

Selskapet har helt sikkert rukket å få litt erfaring siden sin første telefon, og dermed er Fairphone 2 kanskje ikke bare et etisk riktig valg – men også en relativt god telefon? Det er det vi ønsker å finne ut av her.

Praktisk design og innebygget deksel

Vår enhet ble bestilt allerede i desember, men havnet ikke i postkassa før i midten av mars. Slike ting vil nok alltid små produsenter ha problemer med – spesielt når de samtidig som de produserer en mobil skal forbedre arbeidsvilkårene for afrikanske gruvearbeidere og finne miljøvennlige materialer. Akkurat disse tingene skal vi imidlertid ikke legge oss så veldig opp i i selve testen. Dog skal vi naturligvis nevne det der det seg hør og bør, for både designet og konstruksjonen av telefonen er sterkt preget av denne tilnærmingen.

Designmessig er nemlig dette langt fra det mest oppsiktsvekkende 2016 vil ha å by på, men det er mest av praktiske årsaker og ikke fordi designerne tok en ekstra lang ferie. Fairphone 2 er nemlig laget for å ikke trenge noe ekstra deksel, og derfor er også det medfølgende dekselet ekstra tjukt og beskyttende. Det består utelukkende av gummi, og reiser seg også et par millimeter opp fra skjermen på fremsiden. Slikt lover svært godt for holdbarheten til enheten.

VENSTRE: Fremsiden er nokså nøytral, men ikke spesielt lekker. HØYRE: Baksiden er gjennomsiktig. Elegant? Nei. Stilig? Tja. Særegent? Definitivt.

Hadde det ikke vært for at dekselet på vår enhet er gjennomsiktig, så ville vi vært tilbøyelige til å kalle designet kjedelig. Når du kan se innmaten er vi imidlertid mer fristet til å kalle det særegent og tøft, men om slikt ikke faller i smak fås den naturligvis i mer «vanlige» utgaver også. Fremsiden er svart, og nokså nøytral.

Inngangene er på sin side enkelt plassert, med ladekontakt i bunn og hodetelefonkontakt på toppen. På venstre side av telefonen finner du volumknappen, mens du på høyre side finner av/på-knappen og en dedikert kameraknapp.

En telefon du kan reparere selv

Å kjøpe et ekstra deksel til Fairphone 2 ville vært helt unødvendig. Beskyttelsen fra fabrikk er mer enn god nok.

I motsetning til på mange andre telefoner er det imidlertid designet på innsiden av Fairphone 2 som er mest spennende. Ifølge selskapet selv er dette verdens første modulære telefon, og så vidt vi vet er det også første gangen en produsent faktisk vil at hvermannsen selv skal reparere sin egen telefon.

Tar du av dekselet og popper ut batteriet, skal du i teorien enkelt kunne ta av skjermen ved hjelp av to skyvebrytere i bunnen av telefonen. Deretter skal du kun trenge en liten og helt vanlig stjernetrekker for å skru ut skruene som holder alle delene på plass, og enkelt bytte dem ut med nye deler om nødvendig.

Det hele høres litt ut som Googles Project Ara, om enn i en litt annen forfatning. Modulene her er ikke designet for å bli «hot swapped», men heller for å lett kunne byttes ut om de skulle bli ødelagt. De er heller ikke like modulære, i den forstand at de er helt modellspesifikke og har kompliserte former.

Men formålet er også et helt annet: i stedet for å kjøpe en ny telefon, så skal du reparere den du har. Power to the people, altså – og miljøet vil nok også takke deg.

Fairphone 2 er for øvrig verdens eneste telefon med 10/10 reparasjonspoeng hos iFixit.

Glem Android 6.0 – her venter vi på Android 5.1.1

Strømkontakten sitter i bunn, og er en standard Micro-USB.

I disse dager er det mange som går og venter på Android 6.0, som glimrer med sitt fravær på selv nye telefoner nesten et halvt år etter lansering. Fullt så langt er ikke Fairphone 2 kommet, for her snakker vi stadig om Android 5.1. Det høres kanskje ikke katastrofalt ut, men i neste versjon – 5.1.1 – kom det en rekke små og viktige forbedringer vi skal komme tilbake til senere i testen.

Vi synes det er problematisk at nye telefoner fortsatt leveres med gammel programvare, spesielt når vi snakker om mer enn én versjon bakover. Slikt blir det fort surr av, og det lover ikke godt for senere oppdateringer fra produsentens side heller.

Grafisk er det imidlertid veldig likt, så under daglig bruk vil du nok ikke legge særlig merke til denne mangelen. Det skal også bli mulig å få tak i Sailfish OS til Fairphone 2 etterhvert, om det skulle være mer fristende.

Førsteinntrykk av menyer og hurtighet

Det er alltid spennende å se hva slags sprell forskjellige produsenter gjør med programvaren på en telefon, men desto mer spennende er det å se hva det har å si for hvor responsiv enheten er. Heldigvis har ikke Fairphone 2-skaperne lesset på med unødvendig programvare, og kombinert med en velprøvd, firekjerners Qualcomm-prosessor gir dette god opplevd ytelse og responsive menyer.

Androiden på Fairphone 2 er tilnærmet helt ren, og det som finnes av ekstrafunksjonalitet er ikke så veldig inngripende eller omfattende. Vårt førsteinntrykk er at det er lite hakking i menyene, men ting allikevel er merkbart tregere enn i stort sett alle nye mobiler.

Slik ser de tre startskjermene på Fairphone 2 ut. Til venstre finner du sist brukte kontakter, i midten en vanlig hjemskjerm og til høyre de sist brukte appene og appmenyen. Utenom disse små finessene er det helt ren Android som kjører på telefonen.

Egentlig litt som forventet, med tanke på at prosessoren – Snapdragon 801 – ble lansert helt tilbake i 2014. Ellers noterer vi oss at det følger med svært lite «bloatware», altså unødvendige apper og programmer. Det som finnes er mest av alt hurtigknapper til eksisterende funksjonalitet, bortsett fra én app: iFixit-appen.

Fairphone har nemlig et samarbeid med iFixit, og dermed ser det også ut til at appen deres følger med på lasset. Om den er spesielt nyttig i hverdagen tviler vi sterkt på.

Bruk, ytelse og foto

En miljøvennlig og rettferdig mobil som du skal kunne reparere selv høres veldig bra ut, og førsteinntrykket er at Fairphone 2 er en solid bygget telefon. Den kjører også tilnærmet ren Android, og er rask og responsiv i menyene.

Takket være tanken om åpenhet og reparasjonsmuligheter så er imidlertid ikke designet spesielt elegant eller vakkert. Men praktisk er det, og både på programvare- og maskinvaresiden får du full kontroll over Fairphone 2.

Der andre produsenter aktivt forsøker å hindre deg fra å tukle med noen av delene legger Fairphone faktisk opp til det.

Batteriet er uttagbart, slik det var hos de fleste mobiler for inntil 3-4 år siden.

Men ikke alt er fryd og gammen, noe vi kommer tilbake til om ikke så alt for lenge.

Batteritid, anrop og dobbelt SIM-kortspor

Batteritid er noe som varierer sterkt fra mobil til mobil, og mens noen kan vare i over to dager er det andre som knapt får deg gjennom dagen.

For Fairphone 2 sin del er det en slags mellomting. Man burde plugge den i veggen hver natt, noe de fleste nok vil gjøre uansett. At den klarer seg med overskudd gjennom en hel dag er uansett godkjent.

Batteriet er for øvrig på 2 420 mAh og er utbyttbart, så du kan fint skaffe deg et par ekstra og ha dem på innerlomma om det skulle knipe til.

Telefonen har to plasser for Micro-SIM og én for et Micro SD-kort.
Å bruke telefonen med to SIM-kort fungerer som en drøm. Som i andre Android-telefoner er det også her kun ett kort som kan ta 3G og 4G, mens det andre kun kan brukes til telefonsamtaler og SMS.

Ringekvaliteten på telefonen oppleves som god, med høy og klar lyd. Også SMS-skriving er akseptabelt, men vi opplever noen ganger at tastene ikke er fullt så responsive som vi skulle ønske. Litt feiltrykking blir det da også.

Men telefonen har et annet trumfkort i ermet: et dobbelt SIM-kortspor. Dermed kan du ha to telefonnumre koblet til telefonen samtidig – nyttig om du for eksempel har én jobb-SIM og én privat SIM. På reise er det også en fordel, for da kan du kjøpe et lokalt SIM-kort og allikevel beholde ditt norske mobilnummer til ringing.

Det er imidlertid kun ett av kortene som kan bruke 3G og 4G, mens begge kan ta i mot anrop og SMS.

I motsetning til stort sett alle andre tvilling-SIM-telefoner der ute kan du imidlertid bruke både to SIM-kort og et minnekort samtidig her. Det er utelukkende positivt, og noe andre produsenter burde ta lærdom av.

Mail, lagringsplass og kontorapper

Fairphone 2 leveres med tilnærmet ren Android. Det betyr også at den lener seg sterkt på Googles innebyggede løsninger, som har blitt veldig bra med årene. Dokumenter, Regneark og Presentasjoner er til sammen alt du måtte trenge for å utføre kontoroppgaver eller lese dokumenter på mobilen.

Om du ønsker en mer omfattende løsning, kan du jo alltid også laste ned Microsofts Office-løsning, som er gratis for skjermer mindre enn 10 tommer.

I Gmail-appen er det ikke støtte for Exchange, men det er det til gjengjeld i den innebyggede Android-klienten. Fra modulmenyen kan du få appmenyen tilbake, selv om du har tilgang til den ellers også. klikker du på den, for du opp menyen helt til høyre.

I tillegg får du selvsagt den suverene Gmail-appen. Den støtter imidlertid ikke Exchange, så for å få jobbmailen må du bruke den andre mail-appen som er innebygget i Android. Den er ikke like god, men gjør jobben. Alternativt kan du laste ned noe helt annet.

Lagringsplassen er ganske generøs, med 32 GB innebygget og mulighet for minnekort. Skulle du allikevel få voksekramper i gigabytene dine kan du bruke Google Disk, som kan sikkerhetskopiere dokumentene og filene dine. Der er det 15 GB gratis lagring.

Det finnes også en medfølgende filbehandler kalt «Amaze» som fungerer ypperlig til litt enkel organisering og arkivering.

Privacy Impact og utradisjonelt skjermoppsett

Det er noen genuint nyttige ekstrafunksjoner i Fairphone 2, og én av disse heter Privacy Impact. Den gir deg en personvernsadvarsel hver gang du åpner en ny app, og mens eksempelvis Spotify får klarering blir vi advart mot Messenger. Vi sier ikke nei takk til bedre bakgrunnskunnskap om appene våre.

«Privacy Impact» er en kjekk funksjon som forteller deg hvor mye en app vil gå utover personvernet ditt. Hver gang du tar i bruk en app for første gang, dukker denne menyen opp. Det hele kan for øvrig slås av i innstillingene.

I samme meny får du også mulighet til å velge varselinnstillinger for appen. Dette kan du også velge senere, gjennom en egen app kalt «Appvarsler» eller i innstillingene. På andre Android-telefoner er dette langt mer bortgjemt og uelegant, så vi liker løsningen.

Ellers kan vi nevne at Fairphone 2 har et litt utradisjonelt hjemskjermoppsett. I midten er det en vanlig hjemskjerm, på venstre side hurtigmeny for kontakter og på høyre side dine sist brukte apper. Til høyre finner du i tillegg appmenyen, som også kan hentes frem som en modul.

VENSTRE: På forsiden vises det som standard hvor mye batteritid du har igjen i tid. MIDTEN: Fairphone lar deg prioritere varslinger for hver enkelt app. HØYRE: Nei, du kan visst ikke dra appmenyen ut på hjemskjermen herfra. Men en artig feilmelding får du da i det minste.

For å legge til en ny hjemskjerm, må du dra en modul eller en app langt til høyre side – drar du til venstre skjer det ingenting. En dårlig og lite åpenbar løsning, synes vi.

Noe vi derimot setter pris på, er en meny nederst i appmenyen med «Idle apps». Dette er apper det er lenge siden du har brukt, og som du altså kanskje burde vurdere å slette.

Øverst Xperia Z2, nederst Fairphone 2. Det sitter samme prosessor i disse to, men takket være nyere programvare yter sistnevnte bedre nå enn da Xperia Z2 var ny. Men at Snapdragon 801 er en gammel prosessor merkes uansett.

Noe annet vi liker er den interaktive klokken på låseskjermen, som forteller deg enten beregnet batteritid, hvor lenge telefonen har vært i bruk eller hvor lenge det er siden telefonen har forstyrret deg («Peace of Mind»).

To år gammel prosessor i 2016-drakt

Det sitter som nevnt en kjent og kjær prosessor i Fairphone 2: Snapdragon 801. Selv om den ikke kan måle seg med nyere brikker rent ytelsesmessig, så burde den være mer enn tilstrekkelig til daglig bruk.

Dette er også inntrykket vi sitter igjen med. Menyene glir bra, og responsen er som forventet – rask, men ikke lynrask. Det er noe hakking til tider, men det holdes alltid på et tolererbart nivå. Alt i alt er den opplevde ytelsen god.

Vi har imidlertid også ytelse som kan måles, og som sier noe om hvor telefonen ligger i forhold til resten av røkla. Tar vi en titt på ytelsesgrafene under, så ser vi raskt at Fairphone 2 ligger milevis bak de aller fleste andre telefoner i sin prisklasse der ute.

For sammenligningens skyld tok vi også med Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2, som har samme prosessor som Fairphone 2. Sistnevnte yter noe bedre i Antutu, men det har nok mest av alt med bedre og nyere programvare å gjøre. 3DMark Unlimited nektet telefonen å kjøre, men det er heller ikke helt uvanlig.

untitled link

Underholdning – skjerm, spill, lyd

Skjermen er den kanskje aller mest vitale delen av en smarttelefon, og Fairphone 2 har blitt tilgodesett en skarp og god 5-tommers skjerm med Full HD-oppløsning. Fargegjengivelse og innsynsvinkel er under kontroll, og lysstyrken er akseptabel til daglig bruk – selv i sollys. At det finnes mer lyssterke skjermer skal vi imidlertid ikke nekte for.

Skjermen er god, og kan fint leses i sollys. Den kan imidlertid ikke måle seg med eksempelvis skjermen i Samsungs nye toppmodell, Galaxy S7.

Lyden fra hodetelefonutgangen er også på det jevne, men høyttaleren er vi ikke så fornøyde med. Den spiller rett og slett litt lavt. Øreplugger følger ikke med i pakken av miljøhensyn.

Spill takler Fairphone 2 godt, men mange tyngre spill nekter av uvisse grunner å kjøre på telefonen. Hvorfor har vi ingen god forklaring på. 5 tommer er dessuten litt lite til film, og batteritiden stuper om du prøver.

Tar vi også i betraktning den gamle prosessoren og dertil labre ytelsen tør vi derfor ikke å anbefale Fairphone 2 som en fremtidssikker underholdningstelefon.

Kamerakvalitet og video

Et par bilder fra Fairphone 2 med og uten HDR.

Kamerakvalitet varierer enormt fra telefon til telefon, men i dag tar stadig flere modeller stadig mer og mer akseptable bilder – selv nedover i prisklassene. Det gjelder imidlertid ikke Fairphone 2, som knipser nokså dårlige bilder i bare 8 megapikslers oppløsning. Appen er det Google som står for, en app som for øvrig krasjet flere ganger under testen.

Bildene er ikke bare lavoppløste, men også blasse, harde og flate – spesielt om du tar i bruk HDR-funksjonen. Tanken bak HDR er at du skal få større dynamisk omfang i bildene dine, men Fairphone-kameraet har motsatt effekt. Blå himmel med skyer blir grå og hard, og kontrastene forverres. Og er det motlys? Ja, hvorfor ikke slenge refleksflekker over hele bildet!

Sistnevnte er ikke alltid negativt, men i testperioden skjedde det svært ofte og i overdrevent stor grad. Knipser du derimot bilder uten HDR, får du stadig et veldig tydelig filter over bildene. Jeg vil velge Instagram-filteret mitt selv, takk!

Kameraet er vi ikke spesielt imponerte over.

Når mørket siger på blir forholdene enda verre, og kameraet sliter med å fokusere skikkelig. Den lave oppløsningen gjør også sitt for beskjæringsmulighetene, og forhindrer pikselmagien både Samsung og Sony bedriver i sine toppmodeller. Manuelle innstillinger skal du se langt etter. Frontkameraet på 2 megapiksler skal du ikke forvente mye av, selv under gode forhold.

Videoopptak fra sistnevnte blir på maks 720p-oppløsning, mens hovedkameraet strekker seg til Full HD. Med kun digital bildestabilisering blir resultatet ujevnt, og i likhet med bildene er både farger, kontraster og alt annet skuffende. Ta selv en titt på bildene i karusellen under:

Konklusjon

Fairphone 2 er et unikt og alternativt mobilkonsept myntet på deg som vil ta et etisk valg og skille deg ut fra mengden. Er det hensynet til miljø og rettferdige mineraler som er det viktigste for deg så er valget enkelt: da er det denne telefonen du skal ha. Men fra et mer generelt perspektiv – er Fairphone 2 en god telefon?

Først og fremst kan vi konstatere at den er velbygget og solid. Beskyttelsen er bedre enn det du finner hos de fleste andre telefoner, og selv om den ikke er støv- eller vanntett lover skaperne at den er laget for å tåle røff behandling.

Videre er den god på det aller meste, og fungerer fint i daglig bruk til både kontoroppgaver, appbehandling og nyhetslesning.

Enkel å ta fra hverandre, enkel å reparere

Ved hjelp av disse to skyvebryterne løser du ut skjermen.

Der du på Galaxy S7 Edge vil titte på telefonen og bli imponert over hvor utrolig vakker den er, vil du med Fairphone 2 gjøre det samme og heller bli imponert over hvor langt de har gått for å gi forbrukeren makt over telefonen sin. Dette vises best gjennom det modulære designet, som lar deg enkelt ta fra hverandre hele telefonen og bytte ut delene. Vi måtte selvfølgelig teste dette selv, og satte oss ned med en liten stjernetrekker og Fairphonen.

Å få av gummidekselet og poppe ut batteriet er relativt lett, men å få av skjermen skulle vise seg å være vanskelig. Den låses ut ved hjelp av to blå skyvebrytere i bunn, og skal så dyttes bestemt men forsiktig ut av sporet sitt. I teorien.

I praksis strevde opptil flere redaksjonsmedlemmer lenge med å få den av, og først da vi tok i så hardt at vi rett og slett var redde for at den skulle brekke spratt skjermen av. På det allvitende internettet så dette ikke fullt så vanskelig ut, så vi mistenker at dette er et lokalt problem med vår enhet.

Modulene er enkelt festet med tydelig markerte skruer, og telefonen er ryddig bygget opp.
Denne 5-pins kontakten gjør tilsynelatende ingenting, men hinter om at det senere vil komme nye deler som kan kobles til telefonen – eksempelvis et deksel med NFC-støtte.

Med skjermen av kommer alle modulene til syne, tre av dem totalt. Den øverste inneholder frontkameraet, mikrofon, høyttaler, lyssensor og annet smågodt, mens det i midten sitter en egen modul med kun hovedkamera og blits. Den største modulen er nederst, og inneholder hovedkortet, prosessoren, minnet, lagringen og alt annet viktig.

Alle er festet med helt standard, like lange stjerneskruer og er svært enkle å demontere. Om man føler seg skikkelig eventyrlysten kan man skru opp selve modulene også, men det helt klart enkleste er å skifte hele herligheten.

Vi liker modulariteten, og at det legges opp til at delene kan byttes ut senere. Et bevis på dette finner vi på baksiden av telefonen, der det er plassert en liten kontakt som tilsynelatende ikke gjør noe som helst. Tanken er imidlertid at man skal kunne bytte ut dekselet med et nytt, og få nye funksjoner på kjøpet – eksempelvis NFC.

Langt fra perfekt – og hvor ble det av skjermrotasjonen?

På sett og vis er Fairphone 2 en god allrounder. Unntakene er kameraet og underholdningsbiten, som begge lider under dårlige spesifikasjoner. Men telefonen er langt fra perfekt, og lider av både litt gammel og ustabil programvare.

I Android 5.1 får du ikke hurtigknapp for lukking av alle åpne programmer (A), mulighet til å tilpasse hurtigknappene i nedtrekksmenyen (B) eller menyknapp i lydvelgeren (C).

Telefonen venter stadig på Android 5.1.1, som bringer med seg godbiter som hurtigknapp for fjerning av alle åpne programmer, tilpassing av hurtigknappene i nedtrekksmenyen og bedre lydstyring. Sistnevnte er mest irriterende, for du må inn i menyene for å regulere ringe-, alarm- og medievolum separat. I tillegg virket det helt tilfeldig om skjermrotasjonsknappen befant seg i hurtigmenyen eller ikke. Noen ganger forsvant den, og da var vi låst til én retning.

VENSTRE: Fairphone 2 har for tiden programvareversjon 1.0, og vi håper inderlig at oppdateringer er på vei senere. MIDTEN VENSTRE: Wi-Fi-menyen forsvinner konsekvent ned forbi tastene, noe vi tipper ikke er tilsiktet. MIDTEN HØYRE: Telefonen viser oss både at vi lader og at vi ikke lader samtidig. HØYRE: Mange apper og spesielt større spill vil overhodet ikke kjøre på Fairphone 2.
Strømknappen er plassert irriterende langt oppe, og er vanskelig å nå. Plasseringen av kameraknappen er derimot praktisk, og gir godt grep.

Av andre merkbare bugs kan vi at hurtigmenyen for Wi-Fi-tilkoblinger konsekvent havnet for langt ned og under knappene, og at telefonen fortalte oss at vi både ladet og ikke ladet samtidig. Flere apper krasjet dessuten til tider, deriblant foto-appen, Spotify og en del spill.

Rent fysisk har vi også noen høner å plukke. Telefonen er tykk. Veldig tykk. 1,1 centimeter er nesten dobbelt så mye som både Galaxy S7 Edge og iPhone 6S. Knappeplasseringen er også veldig merkelig, og spesielt strømknappen sitter veldig høyt oppe. Det gjør forsåvidt volumknappene også, selv om det ikke er like prekært.

At det ikke følger med ørepropper eller lader vil for noen kanskje virke merkelig, men på den annen side er det noe mange har fra før av. Den miljøvennlige løsningen lar deg også selv velge ekstrautstyr.

Mange gode konkurrenter til samme eller lavere pris

Men så var det prisen da. 5 500 kroner må du sende til Nederland for å knabbe til deg en Fairphone 2, og selv da er ventetiden på over en måned. Til den prisen er det mye fint å få tak i, blant annet Samsungs forrige toppmodell – Galaxy S6 Edge. Vi tok et raskt overblikk på Prisguide.no, og fant ganske raskt en rekke langt bedre telefoner til omtrent samme pris:

Selv eldre toppmodeller som for eksempel Xperia Z3 yter bedre enn Fairphone 2 på alle områder, og har også nyere programvare. Da sparer du fort også flere tusenlapper.

Du skal med andre ord være spesielt interessert om du kjøper en Fairphone fremfor en annen telefon, men alt i alt kan vi ikke direkte fraråde deg å kjøpe den heller.

En del av prisen vil du kanskje få igjen fordi den veldig lett lar seg reparere, og muligheten for fremtidige maskinvareoppgraderinger hjelper også. At telefonen er robust er det heller ingen tvil om, men bunnlinjen må bli: dette er en telefon for de spesielt interesserte.

Høres ikke Fairphone 2 ut som noe for deg? Ta en titt på testoversikten vår for å se alle mobilene vi har testet! »

annonse