TestAcer Switch Alpha 12

Det ser kanskje ut som en Surface, men dette råskinnet er laget av Acer

Det er mye å like ved denne hybrid-maskinen.

Acer Switch Alpha 12

Taiwanske Acer har vært med oss i en årrekke og lager en rekke forskjellige elektronikkprodukter – fra nettbrett og mobiltelefoner via skjermer til ymse PC-er. Men her på berget er det nok Acers bærbare datamaskiner folk flest har et forhold til.

Dagens testobjekt hører utvilsomt til siste kategori, og med en prislapp på tretten tusen kroner snakker vi om et produkt fra en av de øverste hyllene. Acer Switch Alpha 12 heter den nye modellen, som for øvrig er en hybrid eller såkalt 2-i-1-modell.

Det betyr at det er lagt til rette for at du også kan bruke enheten som et rent nettbrett, og da kan du brette tastaturet rundt eller ta det helt av slik at det ikke er i veien.

Acer har lansert Switch-modeller tidligere også, men disse har da vært av den litt rimeligere typen. Med Switch Alpha 12 introduserer de et produkt i en ganske annen klasse, og dette blir da en modell som konkurrerer direkte med blant annet Microsoft Surface Pro 4 og den elegante Huawei MateBook M3.

Det er også klart at Acer ikke bare later som de vil spille i samme liga. Spesifikasjonene forteller at IPS-skjermen har en oppløsning på 2160 x 1440 piksler, altså det samme som i nevnte Huawei. Acer har også fått på plass en USB Type-C-port, og dette i tillegg til standard USB.

På den måten er Switch Alpha 12 anvendelig med eksisterende USB-utstyr – selv uten adapter – mens den samtidig er ekstra fremtidsrettet. Å ha mer enn én USB-port er heller aldri feil.

Vi lar oss dog irritere over at den nye USB-porten markedsføres som «USB 3.1 Type-C» uten å spesifisere at det er USB 3.1 Gen 1som er synonymt med USB 3.0. Altså et sleipt markedsføringtriks Acer ikke er alene om å benytte seg av.

Helt passivt kjølt

Acer Switch Alpha 12 har støttebein integrert.

Det som er ganske spesielt med Acers nye hybridmodell er at den er helt vifteløs. Det er for så vidt også Huawei MateBook M3, men da snakker vi om en bærbar med langt svakere prosessor.

En væskebasert kjøleløsning Acer kaller «LiquidLoop» gjør at du får den lydløse Switch Alpha 12 utstyrt med opp til en Core i7-prosessor. En tilsvarende Surface Pro 4 vil ha vifte, men til sitt forsvar spinner denne opp kun når det er nødvendig.

En av tingene vi lurte på var om Acer Switch Alpha 12 faktisk klarer å holde koken når den skal jobbe hardt over lenger tid. Vi vet jo fra før av at flere av de nye og tynne modellene – og da især de med passiv kjøling – får en knekk i ytelsen etter en stund ettersom de ikke klarer å kvitte seg med varmen fort nok.

Men dette er noe vi skal ta nærmere for oss først på neste side.

Som typisk nok er for tynne hybrider og andre bærbare kan du ikke akkurat sette inn og ta ut komponenter i ettertid. Derfor får du også datamaskinen i flere forskjellige konfigurasjoner. I den rimeligere enden snakker vi da om en Intel Core i3-prosessor, 4 GB minne og 128 GB lagringsplass.

Vårt testeksemplar hører dog til en av de mest påkostede og er utstyrt med en Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM og 512 MB SSD. Prosessoren hører til Skylake-generasjonen og har en normalfrekvens på 2,5 GHz. Grafikkdelen er integrert og heter Intel HD Graphics 520.

Innvendig sitter også et trådløst nettverkskort fra Qualcomm. Dette gjør at datamaskinen kan by på 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0.

Mye til felles

Vi startet med å nevne Huawei MateBook M3 og Microsoft Surface Pro 4 sammen med Switch Alpha 12, og det er egentlig ikke så merkelig – dette er tre hybridmodeller som ligger i samme prisklasse og har mange fysiske fellestrekk.

Samtlige har et avtagbart tastaturdeksel som holdes på plass med magneter og beskytter den berøringsfølsomme skjermen under transport. Men der MateBooken bruker dekselet også som støtte, har Switch Alpha 12 og Surface Pro 4 et støttebein integrert i selve datamaskinen.

Acer Switch Alpha 12 bruker «ramma» som støtte, mens Surfacen bruker hele plata.

Dette er så avgjort å foretrekke, ettersom den da kan stilles opp selv om du skulle finne på å bruke den uten tastatur. I likhet med Surface Pro 4 kan også Switch Alpha 12s støttebein stilles trinnløst slik at du i praksis har en haug vinkler å velge mellom. Dette støttebeinet føles og virker også mer solid enn det ser ut til.

Ellers er Aceren bygd som forventet i denne prisklassen, altså med et tilsynelatende robust metallytre. Vi noterer 914 gram på vår vekt, men i de fleste tilfeller vil du nok dra med deg tastaturdekselet også. Da får vi 1286 gram – som er over hundre gram mer enn Huawei MateBook og to hundre gram mer enn Surface Pro 4.

Ettersom PC-en kan leveres med forskjellig innmat, varierer også prisen mellom omtrent syv og tretten tusen kroner avhengig av konfigurasjon. Dette er da inkludert tastatur, mens skjermpennen Acer Active Stylus (ASA610) normalt sett kommer i tillegg. Da må du legge til en femhundrelapp.

Som sine nærmeste konkurrenter har nemlig også Acer lagd Switch Alpha 12 med støtte for stylus eller en skjermpenn. Denne er trykksensitiv gjennom 256 nivåer og kan festes i en hempe ved siden av tastaturet. En slik skjermpenn er et utmerket tilleggsverktøy for deg som liker å tegne eller notere for hånd.

Dersom du er sikker på at du vil ha pennen, kan det for øvrig muligens være smartere å gå for en Switch Alpha 12 med Pro-utgaven av Windows – denne vil ifølge Acer koste omtrent 500 kroner mer enn den med Windows 10 Home, og da skal faktisk stylusen være inkludert.

De fleste normale hjemmebrukere vil riktignok ikke ha spesielt mye nytte av de «proffe» egenskapene som kommer med Windows 10 Pro, men slikt som litt ekstra sikkerhet og fjernstyring kan jo være kjekt å ha.

Fysisk sett

På produktets venstre side sitter tre knapper. Den nederste fungerer som Windows-tast, den øverste er av/på-knappen og den i midten er for volum opp og ned.

På den andre siden sitter de to USB 3.0-portene, inngang for strøm og lydport for 3,5 millimeters jackplugg. Bak støttebeinet finner vi minnekortleseren. Sistnevnte er av microSD-typen og kan være en kjekk måte å utvide lagringsplassen på dersom det etter hvert skulle bli litt trangt på disken. Det er jo ikke alle som har råd eller lyst til å punge ut for de største SSD-ene heller.

At den ene USB-porten er av Type-C har vi allerede nevnt, men vi tok ikke med at du faktisk også kan bruke den som skjermutgang eller til å lade datamaskinen. Den medfølgende laderen er dog av den mer konvensjonelle typen, så faktisk har du da to måter å lade PC-en på.

En ekstra fordel er det da at USB Type-C-ladere vil være universielle, noe som betyr at du vil kunne bruke en «fremmed» lader dersom du skulle glemme din egen hjemme. På Switch Alpha 12 koblet vi for eksperimentets skyld til Apple MacBooks USB Type-C-lader, og denne tok villig jobben med å fylle Aceren med strøm.

For ordens skyld nevner vi også at to ladere tilkoblet samtidig ikke fikk datamaskinen til å lade dobbelt så raskt.

I tillegg til dette er Switch Alpha 12 utstyrt med to kameraer. Den ene er vendt mot deg som et typisk webkamera, det andre kan du bruke til å ta «vanlige» bilder eller filmsnutter med – men fem megapiksler og sånn passe kvalitet gjør at du ikke vil bytte ut det vanlige kameraet ditt.

Vi nevner til slutt at brettet har to innebygde høyttalere som sitter i «toppen» når datamaskinen brukes sammen med tastaturet. Lyden er ikke noe spesielt å skrive hjem om, noe som er typisk for tynne bærbare og nettbrett. Du bør heller spandere på deg et par anstendige hodetelefoner eller bruke et eksternt anlegg dersom du skal nyte musikk eller en film.

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)
8
Meget bra

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

sitat"Kjapp og helt lydløs Surface-klone med USB Type-C og anstendig pris."

Fordeler

 • Krysse av
  To ladepunkter (vanlig og USB-C)
 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Helt passivt kjølt (lydløs)
 • Krysse av
  Høyoppløst skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Tastaturdeksel av god kvalitet medfølger
 • Krysse av
  To USB-porter (vanlig og USB-C)
 • Krysse av
  God prosessorytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan bli skikkelig varm under jobbing
 • Bytt
  Noen tastaturer har ikke baklys
 • Bytt
  Batteritiden kunne vært bedre
 • Bytt
  USB 3.1 er USB 3.0
 • Bytt
  Ikke akkurat noen lettvekter