Tek.no

Test AMD A10-7850K

Denne prosessoren har fullverdig Radeon-grafikk

AMD pakker både prosessor- og skjermkortkraft inn i én brikke.

Sindre Eldøy - Hardware.no
5 Apr 2014 10:00

Spesifikasjoner

AMD lanserte i midten av januar sine nyeste APU-enheter (Accellerated Processing Unit), med oppdatert prososessorarkitektur og kodenavn Kaveri. Kort fortalt er dette AMDs prosessorer med integert grafikkløsning. Videre skal APU-modellene i følge AMD levere både «god nok» prosessorytelse, og grafikk-prosessering egnet for multimediabruk og moderat spilling.

I fjor testet vi den daværende toppmodellen A10-6800K fra AMD's forrige generasjon APU-serie. Denne viste seg å være et spennende valg om du ikke hadde store krav til ytelse, men trengte en grei og allsidig prosessor til dagligdagse oppgaver.

AMD har foreløpig lansert tre prosessorer med Kaveri-arkitekturen, modellene AMD A8-7600, A10-7700 og A10-7850K. Sistnevnte er den nye toppmodellen for AMD's sokkel kalt FM2+, og det er denne som nå har funnet veien til testbenken.

Digital Impuls Trondheim lånte prosessoren til test.

Kaveri til folk flest

AMD A10-7850K.Foto: AMD

AMD tilbyr i dag to plattformer, AM3+ og FM2+. Førstnevnte huser AMDs kraftigste prosessorer, med åttekjernen FX-9590 som produsentens flaggskip, som kan skilte med arbeidsfrekvenser helt opp mot 5 GHz. Likevel har prosessorene for sokkel AM3+ havnet i skyggen av Haswell-prosessorene fra Intel.

AMD's andre plattform kalt FM2+, er derfor blitt AMDs viktigste satningsområde. Fremfor for å konkurrere med Intel om å tilby den råeste prosessorytelsen, ønsker de å lage prosessorer som dekker behovet til folk flest, til en konkurransedyktig prislapp.

Haken ved AMDs satsing i mellomsegmentet er at det også her er beinhard konkurranse. Intel tilbyr nemlig også rimelige modeller, som er basert på samme gode teknologi som vi finner i de dyrere Intel-prosessorene. Dette så vi tydelig da vi testet billigmodellen Intel Core Pentium G3220, som bød på helt kurrant ytelse til snaue 400 kroner.

Prosessor og skjermkort i samme enhet

AMD har hatt en vanskelig posisjon i prosessormarkedet helt siden lanseringen av Intels andre generasjon Core-prosessorer i 2006. Samme år kjøpte AMD opp skjermkortprodusenten ATI, som både før og etter oppkjøpet har laget de populære skjermkortene best kjent under navnet Radeon.

Resultatet av AMDs oppkjøp av ATI ser vi nå for alvor, da Kaveri med dagens testprodukt i følge AMD er deres første prosessor med ekte Radeon-grafikk. For å være nøyaktig snakker vi om en R7-kjerne, basert på grafikkprosessoren som vi finner i AMD Radeon R7 260X. Det er denne kombinasjonen av prosessor og skjermkort i en og samme enhet som AMD nå håper at skal friste deg til å velge dem fremfor Intel i din neste datamaskin.

Totalt 12 kjerner

AMD A10-7850K har totalt 12 prosesserende kjerner, hvor fire av disse er tradisjonelle prosessorkjerner mens de resten hører til grafikkprosessoren. De fire prosessorkjernene har en arbeidsfrekvens på opp til 4 GHz. APU-enheten er forøvrig produsert med 28 nm-teknikk, er utstyrt med 4 MB L2-cache og har et oppgitt strømforbruk på 95 watt.

Grafikkløsningen kalt R7 består av åtte prosesserende kjerner med en arbeidsfrekvens på 720 MHz. Denne låner minne fra maskinens systemminne, og kan ta opp til 2048 MB.

AMDs nye APU er bygget med HSA-arkitektur, Heterogeneous System Architecture, som i følge AMD skal sørge for en sømløs fordeling av oppgavene mellom prosessordelen og skjermkortdelen i dagens APU. I praksis må imidlertid programmer kodes på ny for å støtte en slik fordeling av oppgavene, og vi kan derfor ikke regne med å få programmer som drar nytte av HSA-arkitekturen i Kaveri med det aller første.

Videre frister AMD med at Kaveri støtter Mantle, tilbyr 32-bit surround lydprosessering, og ikke minst støtte og oppskalerings-behandling for 4K-oppløsning.

Sammenlikner vi dagens testprosessor med forrige generasjon APU i tabellen under, ser vi at produksjonsteknikken er krympet fra 32 nm til 28 nm, en solid reduksjon i arbeidsfrekvens og oppgradert grafikkløsning. Oppgitt effektforbruk er også redusert med 5 watt.

Les også