Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Når du vil gå fra grilling til BBQ: Vi tester pelletsgriller

Mange muligheter, men også ett stort irritasjonsmoment.

Vi tester pelletsgriller
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Å grille er noe vi nordmenn er glade i. Og tradisjonelt er det strøm, kull eller gass som gjelder. Men det finnes også andre muligheter for å prøve å imponere sultne venner og familie som kommer på besøk.

Griller som bruker pellets har vært på det norske markedet allerede i noen år. Her trenger du kun koble grillen til strøm og fylle på med pellets i ulike smaker for å komme i gang.

I tillegg til å kunne grille mat som vanlige griller på høy varme, har de også et slags ess i ermet. Det er nemlig enkelt å lage BBQ med lavere temperaturer over lengre tid. Kombinert med røyk i ulike smaker fra pelletene, kan du riste mer liv i smaksløkene dine.

Som Wikipedia forklarer det: «I amerikansk engelsk bruk referer grilling til en rask prosess over høy varme, mens barbecuing refererer til en saktere prosess som bruker indirekte varme eller varm røyk».

Traeger har vært produsenten som har ledet an på det norske markedet de siste årene. Men nå har også Weber kastet seg på trenden med sin nye Smoke Fire-serie. Dermed er det duket for en duell mellom Weber Smoke Fire EX4 og Traeger Ironwood D2 650.

I denne testen har vi hatt hjelp av tidligere norgesmester i både grilling og BBQ, Ole-Harald Gystad. Han har bistått med selve matlagingen og tilberedningen, men ettersom han tidligere har vært sponset av Weber har han ikke fått anledning til å bidra i vurderingen av grillene.

Grillene er ingen direkte småtasser. Her Traeger til venstre og Weber til høyre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Relativt store griller

De to grillene er ulike i designen, hva gjelder finish, plassering av pelletskammeret og skjerm med tilhørende knapper. Men grunnutformingen på de to er like.

Om du ser dem fra siden så er begge ovale, hvor den lengste delen er fra topp til bunn. Det er fordi varmen skal sirkulere rundt i grillen etter at brenneren i bunnen har fortært pellets.

Grillene har greit med plass inni.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og begge grillene tar opp omtrent like mye plass på terrassen sin. Dette er ikke smågriller, men heller ikke blant de største om du sammenligner med gassgriller som har mange brennere. Du må regne med å avsette rundt 120 x 70 centimeter gulvplass til disse.

Innvendig er Weber den største. Du får noen få centimeter ekstra rist i bredden, og i tillegg har Traeger noen festebraketter, til det vi antar er ulike tilbehør, på innsiden av sideveggene, som også stjeler litt plass. Samtidig så er hovedristen noe smalere på midten, hvor mye av varmen fra brenneren sendes opp i grillen.

Det kan også være verdt å nevne at om du for eksempel har en Weber-grill fra før, er sjansene store for at du kan bruke tilbehør som den runde biffristen også på pelletsgrillen.

8
Meget bra
sitatWeber treffer godt med sin første pelletsgrill

Fordeler

 • +
  315 grader maks varme
 • +
  Gir greit med røyk
 • +
  Overhyllen er enkel å trekke frem og tilbake
 • +
  Flere uttak til steketermometer
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Støyer mindre enn konkurrenten på lavere varme / røyking
 • +
  Enkel å trille rundt
 • +
  Billigere enn Traeger Ironwood 650
 • +
  Mer plass inne i grillen
 • +
  Tilbehør som biff-risten til Weber passer også her
 • +
  Hendig skuff for oppsamling av aske og fet
 • +
  Bluetooth + Wifi

Ting å tenke på

 • Dårligere app en Traeger
 • Støyer en del på maks varme
 • Litt smalt kammer (hopper) gjør det vanskeligere å fylle opp pellets
 • Bør stå så rett som mulig for at lokket skal gå enkelt opp og igjen.
Traeger Ironwood D2 650
7
Bra

Traeger Ironwood D2 650

7
Bra
sitatSolid grill

Fordeler

 • +
  Enkel i bruk
 • +
  God app med mange tips til retter
 • +
  Solid bygget
 • +
  Bråker litt mindre enn Weber på maks varme
 • +
  Kammeret (hopper) er enkel å fylle opp med pellets
 • +
  Enkel å trille rundt
 • +
  Gir greit med røyk
 • +
  Steketermometer
 • +
  Bluetooth + Wifi

Ting å tenke på

 • Støyer mer enn Weber på lav varme / røyking
 • Litt mindre plass inne i grillen pga blant annet braketter på sideveggene
 • En del dyrere enn Weber
 • Lavere maks/direkte varme
Pelletene ser slik ut.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Kammerne på disse grillene er ganske så forskjellige. Weber til venstre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ganske robuste

Traeger har valgt å plassere oppbevaringskammeret av pellets samt styringselektronikken til høyre for lokket. Informasjonsskjermen sitter en del lavere enn hos Webers alternativ, men vi kan ikke si å være plaget av det. På den andre siden av grillen har du et praktisk, men kanskje litt lite, bord som gjør det enklere å ha sauser og så videre enkelt tilgjengelig når du griller. I tillegg til at du kan henge fra deg grillutstyr som klype og spade.

Weber har på sin side valgt å legge kammeret for pellets på baksiden av grillen. Samt at elektronikken bygger videre fra dette kammeret og opp på den høyre siden av grillen, hvor du har et bord i fremkant. Her sitter skjermen høyere montert, og vi vil holde en liten knapp på dette hva gjelder lesbarhet.

Men denne løsningen er ikke like pen å se til som Traeger sin. Blant annet så er vi litt undrende til hvorfor de ikke har strukket kammeret ut litt lenger slik at det hadde vært like bredt som resten av grillen. Og de kunne fint brukt noe annet enn hvitt lim for å feste sammen kammeret der elektronikken holder hus. Dette har ingen stor betydning for funksjon eller lignende, men det ser ikke bra ut når du åpner kammeret og møtes av noe som virker dratt ut med fingeren.

Traeger er mindre inni blant annet på grunn av noen braketter på siden som i praksis gir deg mindre plass å rutte med.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Weber har en skuff i bunnen av grillen som lar deg tømme aske og fett på en enkel måte.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Begge grillene må sies å være robuste og solide i konstruksjonen. Begge lokkene er relativt tunge og solide, men vi har ingen problemer med å ta dem opp eller ned. Weber har en slags demping i bevegelsen når du nærmer deg å åpne lokket helt opp, men det kan være verdt å nevne at denne grillen også tilsynelatende er mer avhengig av å stå på et helt rett underlag enn Traeger sin modell. Hvis ikke kan lokket klype litt og trenge litt mer overtalelse for å lukkes skikkelig.

Begge grillene kommer med hjul, slik at du enkelt kan flytte dem. Weber har fire hjul som roterer rundt sin egen akse, mens Traeger har to slike hjul pluss to større varianter som ikke svinges.

Det høres kanskje ikke så nødvendig ut, men på dager hvor du skal røyke mat over tid, så er det absolutt en klar fordel å kunne plassere dem slik at du slipper å få røyken på deg.

Begge oppbevaringskamrene rommer godt med pellets. Men vi vil kanskje si at løsningen til Traeger er hakket enklere å fylle på. Weber sitt kammer er mer avlangt, og vi klarte ved et par anledningen å sende litt pellets utenfor den smalere åpningen.

Traeger har et stort brett under hovedristen som fanger opp blant annet dryppende fett, og fører dette videre til oppsamleren som er en klassisk liten bøtte på utsiden av grillen. Det som blir igjen av aske kan du enkelt støvsuge ut om du fjerner denne platen.

Weber på sin side har en litt annen løsning. Her samles asken og stekefettet i bunnen av grillen. Du trekker enkelt ut en skuff hvor alt havner til slutt, og dette er en vel så praktisk løsning, etter vår mening.

Appen til Traeger er klart best.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enkle å bruke – både med og uten app

Begge grillene plugges til strøm, og de trekker ikke avskrekkende mye heller. Vi grillet i alle fall med begge to på en og samme 10 amperes kurs uten problemer.

De to grillene er nokså like i måten du bruker dem på. Meningen er at du skal laste inn appen til de to respektive selskapene, og via noen få steg har du opprettet kontakt mellom grillen, mobilen og hjemmenettverket ditt. Begge modellene kan kommunisere via både Bluetooth og Wi-fi.

Under vår test så oppdaget vi at Traeger-grillen hadde litt vanskelig for å kommunisere med et 5 GHz-nettverk, men ved å velge 2,4 Ghz gikk alt helt fint.

Begge appene er enkle å komme i gang med. En forskjell som er verdt å merke seg er at du må opprette en bruker for å bruke Traeger sin app. Men den er til gjengjeld den beste av de to. Det er ingen stor forskjell i hvordan du starter grillen, men heller i hvor mye hjelp du får til å finne ut hva du skal lage.

For mens Weber Connect har ganske sparsommelig med retter, og heller fokuserer direkte på type kjøtt og størrelse, er Tragerer sin app fylt opp med en rekke oppskrifter hvor du enkelt kan filtrere på for eksempel hvilket kjøtt du har liggende, tiden du har til rådighet og så videre.

Basert på dette så får du opp en rekke forslag til oppskrifter, og finner du en som passer deg så kan du trykke i menyen for å sette opp grillen slik at du kan følge oppskriften videre. Weber på sin side krever altså at du er mer oppfinnsom selv ettersom hva du skal lage på grillen.

I tillegg til appen så har du også et eget kontrollpanel på selve grillen som også er enkel å bruke. Vi holder nok en liten knapp på Weber sin løsning, siden skjermen sitter noe mer synlig. Men annet enn det så er begge løsningene enkle å bruke, og du trenger ikke fordype deg i flere sider med bruksanvisning før du er i gang.

Begge modellene kommer med et steketermometer som enkelt kobles rett i grillen. Traeger har kun et uttak til dette, mens Weber har totalt fire. Så skal du lage flere type kjøttretter, vil Weber sin la deg passe på de ulike samtidig.

Pelletsgrillene bråker en del. Her ser du Weber-grillens innside.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mer støy enn gass og kull

Disse grillene er enkle å bruke. Du kobler dem til strømnettet og passer på at det er nok pellets i grillen. De sier også fra når nivået begynner å bli lavt i appen dersom du må fylle på mer underveis.

Men, det er en ting vi kan si først som sist. Er du plaget med støy, så vil disse grillene potensielt kunne irritere deg langt mer enn for eksempel en gassgrill kan. Disse bruker nemlig et forbrenningskammer der pelletene blir brent ved hjelp av luftstrøm. Og det betyr at de har en vifte.

Traeger sin modell er den som oftest irriterte oss hva gjelder støy under testene. Kjører du på med røyk og lavere varme, vil viften i denne slå inn og ut – mens Weber Smokefire slår inn langt mindre hyppig, og samtidig er ikke viftestøyen så høyfrekvent av seg som Traeger sin løsning.

Når du skal grille på maks varme endrer ting seg. Da er det Weber som støyer marginalt mer.

Skal du dermed ha folk på besøk, og grille samtidig som dere skal prate og hygge dere med noe godt i glasset, vil du være tjent med å sette disse grillene på avstand. Og ikke minst ta med i beregningene at de bruker mellom 15 og 20 minutter på å kjøle seg ned etter bruk, så du kan ikke bare slå dem rett av så fort maten er klar.

Skal du raskt lage deg en lunsj med litt kylling, er det greit å raskt kunne få opp varmen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fylte poteter gjør seg også godt på pelletsgrill.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Høy varme om du vil

Pelletsgriller bruker ikke mye mer tid enn gass på å bli klare til å grille. Vi tok tiden på de to modellene, og begge bruker om lag 20 minutter fra vi setter dem på til maksimal temperatur er oppnådd.

Her kan det være verdt å merke seg at Weber-grillen blir en del varmere på maks. Vi målte 315 grader, mens Traeger stoppet på 260 grader.

Samtidig så gir Weber Smokefire mer direkte varme, hvilket kommet godt med om du skal ha skikkelige svimerker på biffen. Brettet som sitter i Traegeren virker å hindre den direkte varmen, og lager på den måten ikke like gode svimerker i kjøttet som konkurrenten.

Om du bare skal grille med høy varme, så vil trolig en gassløsning være noe billigere over langen. Vi målte aldri hvor lenge en pose pellets holder på maksimalt varme, men du ser i alle fall godt at det synker unna godt i kammeret når du griller på maks.

Med pellets kan du fint starte med BBQ. Når spareribsen har ligget og godgjort seg med litt røyk og lang steketid, kan du legge på resten av tilbehøret, og vips, så er middagen komplett.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Et enkelt steg inn i BBQ-ens vidunderlige verden

Men du kjøper ikke en pelletsgrill for å kun grille vanlig. Siden du har så god kontroll på temperaturen via disse grillene, gir det også gode muligheter for å langtidsgrille i mye større grad.

Traeger kan by på en lavere minimumsvarme med sine 75 grader, mot Weber som starter på 95 grader. Dette kan komme godt med om du skal «reverse sear»-tilberede en biff.

Ved lavere varme, som regel under 105 grader, kan du i tillegg legge på røyk for å gi kjøttet en ekstra farge og tekstur. Vi testet å lage blant annet spareribs med disse grillene, hvor du ofte starter med å røyke ribsene i en times tid før du går videre.

Spareribs er en av flere ting retter som du fint kan lage på en pelletsgrill.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og noe av det vi savner på begge modellene er muligheten til å regulere mengden røyk. Begge lager en relativt grei mengde røyk, men sammenlignet med en ren smoker, ville vi gjerne hatt muligheten til å gi mer røyk til blant annet å lage spareribs. For andre varianter som fisk, vil mengden røyk du får med disse grillene nok være mer riktig, selv om det naturligvis er en smakssak hvor mye røyksmak du foretrekker. En mulighet til å justere dette er uansett noe vi savner.

Pelletsgriller gir greit med røyk. Men det hadde vært kjekt å kunne justert mengden mer enn bare av eller på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det som er fascinerende med BBQ er at du kan kjøpe det som normalt er litt dårligere kjøtt, gjerne med mye marmorering og fett, og gjøre dette til et minnerikt måltid. Det er noe helt eget å røyke inn smak av for eksempel hickory og la kjøttet få god til å stekes etter det.

Siden du har så god kontroll på temperaturen på disse grillene, kan du enkelt drive med andre ting mens grillen gjør jobben sin til punkt og prikke. Nå er også en ren smoker også relativt selvgående når du først har fått justert den inn riktig, men med pellets er det likevel langt enklere å komme i gang med å utforske BBQ.

Røyk og langtidssteking gjør spareribsene både saftige og møre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi lagde en rekke ulike ting med disse grillene. For eksempel er det ganske fint å kunne varmrøyke ost. Det gir en helt egen opplevelse. Eller for å ikke snakke om røykt fisk. Har du vært heldig, og fått for eksempel en ørret eller to på kroken, er det mulig å få denne til å bli en knallgod middag. Selv om undertegnede heller ikke fnyser på nesen av å brune disse i en jernpanne med godt smør om du ikke har tid til å røyke fisken.

Under testen så hadde vi ingen store problemer med å disse to modellene, og begge klarerer å lage en anstendig mengde røyk i tillegg til at de er gode til å regulere temperaturen riktig. Riktignok vil temperaturen svinge noen få grader opp og ned, men langt innenfor det som er akseptabelt.

Pelletsgriller er ganske så allsidige.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Konklusjon

Etter å ha prøvd pelletsgriller til en rekke ulike formål, så må vi si at disse klarer seg greit til det aller meste. Du kan fint drive med BBQ på lav varme, og du kan legge til røyk for piffe opp måltidet. Samtidig så har spesielt Weber mulighet til å guffe på med høy varme slik at du også kan grille på samme måte som med gass.

Den største ulempen med pelletsgriller er støy. Her får vi håpe at begge produsentene klarer å redusere lyden viftene lager i kommende generasjoner. For dette er den åpenbare akilleshælen ved teknologien.

Traeger har lengre fartstid enn Weber på denne type grill. Og de er flinke på flere områder. For eksempel er appen til selskapet flere hestehoder foran Weber sin løsning. Her kan du filtrere ut ifra for eksempel type kjøtt, tid og vanskelighetsgrad rett i appen, og få gode forslag til retter du kan lage. Og med et tastetrykk er grillen informert og stilt inn til det du skal lage. Samtidig syns vi nok Traeger Ironwood 650 er hakker mer stødig og robust sammenskrudd.

Likevel er Weber bedre på en del andre ting. Som for eksempel mer og høyere direktevarme om du skal grille deg en biff. Da er forskjellen på 260 og 315 grader ganske stor.

I tillegg støyer den mindre når du røyker eller langtidssteker mat, noe som kan telle en del for mange. Og ikke minst sparer du over fire tusen kroner kontra å kjøpe Traeger Ironwood 650. Samtidig er den mer praktisk, hvor du har bedre plass inne i grillen uten braketter og innsnevringer i risten.

Totalt stikker derfor Weber Smokefire EX4 av med seieren, selv om Traeger Ironwood 650 også er et godt og gjennomført produkt.

8
Meget bra
sitatWeber treffer godt med sin første pelletsgrill

Fordeler

 • +
  315 grader maks varme
 • +
  Gir greit med røyk
 • +
  Overhyllen er enkel å trekke frem og tilbake
 • +
  Flere uttak til steketermometer
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Støyer mindre enn konkurrenten på lavere varme / røyking
 • +
  Enkel å trille rundt
 • +
  Billigere enn Traeger Ironwood 650
 • +
  Mer plass inne i grillen
 • +
  Tilbehør som biff-risten til Weber passer også her
 • +
  Hendig skuff for oppsamling av aske og fet
 • +
  Bluetooth + Wifi

Ting å tenke på

 • Dårligere app en Traeger
 • Støyer en del på maks varme
 • Litt smalt kammer (hopper) gjør det vanskeligere å fylle opp pellets
 • Bør stå så rett som mulig for at lokket skal gå enkelt opp og igjen.
Traeger Ironwood D2 650
7
Bra

Traeger Ironwood D2 650

7
Bra
sitatSolid grill

Fordeler

 • +
  Enkel i bruk
 • +
  God app med mange tips til retter
 • +
  Solid bygget
 • +
  Bråker litt mindre enn Weber på maks varme
 • +
  Kammeret (hopper) er enkel å fylle opp med pellets
 • +
  Enkel å trille rundt
 • +
  Gir greit med røyk
 • +
  Steketermometer
 • +
  Bluetooth + Wifi

Ting å tenke på

 • Støyer mer enn Weber på lav varme / røyking
 • Litt mindre plass inne i grillen pga blant annet braketter på sideveggene
 • En del dyrere enn Weber
 • Lavere maks/direkte varme
annonse