På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Blant markedets beste ørepropper
WF-1000XM5 er en påkostet oppdatering fra Sony.
Innhold
Sonys støydempende hodetelefoner har vært blant markedets beste i lang tid. Og for ørepluggenes del har de også vært relativt gode på passform gjennom noen år. Nå er femte generasjon av proppene med det forførende navnet «WF-1000X» her. De følger opp en svært god, men kanskje litt kjedelig - og stor - fjorårsmodell.
WF-1000XM5 har blitt vesentlig mindre både i selve proppene og i ladedekselet utenpå. Japanerne har valgt å beholde skumproppene som går i øret, fremfor de typiske gummiproppene ørepropper flest har.
I år er prisen enda litt høyere enn før, og proppene starter på 3500 kroner. Men til den prisen lover Sony enda bedre lyd og enda bedre kvalitet på telefonsamtalene enn i XM4.
Du får knapt mer musikalske propper med bedre støydemping enn Sony WF-1000XM5.
Fordeler
- +Langt mindre enn forrige modell
- +Fuktbestandig (IPX4)
- +Særdeles god musikklyd
- +God batteritid (innt. 8 timer)
- +Mange funksjoner i app
- +Trådløs lading
- +God passform også for mange vanskeligere ører
- +Kombinasjonen av passiv og aktiv støydemping er særdeles god
Ting å tenke på
- —Mindre å ta tak i enn med forrige modell
- —Svært kostbare
- —Samtalelyden er middels minus
- —En hel del unyttig skrot i appen
- —Dårlig omgivelsesmodus (og tilhørende automatikk)
Batteridekselet har blitt litt mer kompakt, og ørlite grann lettere. Det er fortsatt trådløs lading på plass, slik at du kan nødfylle dem fra mobilen på buss, tog eller fly.
Hele sulamitten er IPX4-sertifisert, og skal altså tåle fukt, men ikke nedsenking i vann, eller støv og sand.
Etuiet har samme type matt plastdesign som i fjorårets utgave, mens proppene har områder med blank plast.
Burde passe de fleste
Skumtuppene på WF-1000XM5 utvider seg etter å ha blitt presset sammen inni øret. Sammen med at proppene blir en «brekkstang» mot baksiden av øret når de vris mot klokken, gir det en god forsegling mot øregangen uten at hele proppen må inn. Det tykke skummet gir også bedre passiv demping enn gummipropper flest.
Det er viktig å få med seg at disse tuppene vil se for store ut for de flestes ører, siden de altså ikke skal trykkes helt inn, men ligge litt utenpå. Det er også en teknikk som skal til for å få disse til å sitte best mulig - forsøk gjerne å trykke sammen skummet før du setter proppene på plass.
I år finnes det en ekstra liten tupp i esken, for deg som likevel sliter med å få god forsegling. Men det følger ikke med vanlige gummitupper, slik de fleste andre ørepropper leveres med.
Ivrig spillestil
WF-1000XM5 har en engasjerende, litt bassig spillestil. Det er vesentlig mer «liv» og «fot» i disse enn jeg syntes det var i XM4. Dermed er også en av mine viktigste ergrelser borte.
Her har jeg flere ganger tatt meg selv i å tenke «oi, hjelp, så bra bra det låter», der «hjelp» er en eufemisme for noe langt mer nordnorsk.
Det er hauger av bassfundament, selv om disse ikke har to drivere, slik en del propper har. De kan bli ganske mørke og bassige, men siden mellomtone og topp alltid er hjertelig til stede blir det alltid en god balanse i lyden. Et temmelig enormt stereoperspektiv gir prikken over i-en.
Propper som er fullt så presise i maling av instrumentene utover som disse kan være er sjeldne. Utgangspunktet for de rimeligste øreproppene er ofte at de knapt gjør det i det hele tatt, men heller nærmest samler lyden på ett punkt «inni hodet». Med WF-1000XM5 hører du at gitaren er halvannen meter til høyre for trommesettet på scenen foran deg.
Trives best med moderne sound
Jeg har i testperioden lyttet aller mest til house og pop, men også skjenet innom jazz og rock. Og disse øreproppene takler det meste, men de kommer nok aller mest til live når opptaket er bra og dynamikken i musikken utnytter potensialet i proppene.
Det betyr gjerne at en del gamle klassikere, enten det er rock eller jazz, låter litt uinspirert, mens mer moderne opptak, eller opptak som fokuserte mer på lyden, virkelig spiller liv i XM5. Friskere saker fra Ola Kvernberg eller Jacob Karlzon vinner for eksempel lett over klassisk sviskejazz á la Artie Shaw, enn hvor kult sistnevnte tross alt kan være.
Metallicas «Master of Puppets» høres ut som den spilles av fra nedi et søplespann. Som nok er omtrent slik den gjerne låter fra et anlegg som ikke er «trashy» nok for klassikeren. Smell på Ghost, Gojira eller Zeal & Ardor og få en helt annen opplevelse.
For mer mainstream sjangrer som alle former for EDM, dance og hiphop og så videre, vil WF-1000XM5 som regel være midt i blinken uansett hva du foretrekker av låtvalg.
Samtaler er fortsatt kryptonitt
Sony skryter atter en gang av å være gode på samtalelyd, og vi begynner vel å bli vant til det nå; disse øreproppene er (likevel) ikke allverdens på akkurat det.
I stille omgivelser gir de helt ok lyd, men det skal ikke mye støy til for å vippe dem av pinnen. Støydempingsalgoritmen kaster seg inn og forsøker å kverke bråket rundt, men i prosessen ofres også stemmen din, og det blir veldig vanskelig for personen i andre enden å høre deg.
Vi har opplevd betraktelig bedre samtalekvalitet i utfordrende forhold fra langt billigere propper enn Sonys nye toppmodeller.
Personlig er jeg heller ingen fan av måten proppene slipper gjennom omgivelseslyd til meg idet samtalen starter. Det er heldigvis mulig å skru av.
Det heter seg at det er stemmer som skal slippe gjennom, men i praksis slipper mye av omgivelsesbråket også gjennom. Og det forsterkes tidvis ganske så høyt sammen med samtalen du forsøker å føre. Jeg foretrekker heller å ikke høre min egen stemme i samtalen enn å høre alt bybråket rundt meg som del av samtalen.
Solid støydemping
Skumgummituppene demper i seg selv bedre enn det meste av tynne gummipropper som ørepropper flest leveres med. Det er omtrent tyst som graven selv når aktiv støydemping står av i WF-1000XM5.
Med aktiv støydemping skrudd på forsvinner litt av det gjenstående duret og bruset fra omgivelsene. Samtidig er det overraskende lite som blir borte - forskjellen er ikke så dramatisk som i hodetelefoner, der det kan være natt og dag i forskjell.
Der den aktive forskjellen gir større effekt er på stemmer, skrik og annen typisk kontor- og utelivsstøy. I sum er det virkelig imponerende hvor stille det kan bli med et par WF-1000XM5 i ørene. Det er mulig Apples AirPods Pro er hakket kvassere på aktiv demping enn Sonys propper, men totalen med aktiv og passiv demping er minst like god hos Sony.
Opptur og nedtur i appen
Sony kaster det meste mot veggen på appfronten. Noen ting er Headphones Connect god på, mens andre ting er direkte irriterende.
For eksempel er det en ganske oversiktlig app, med fin layout. Det er mange nyttige funksjoner her, så som mulighet til å velge om lydkvalitet eller stabil tilkobling skal prioriteres. I testperioden har jeg prøvd funksjonen som lar deg nikke eller riste på hodet for å besvare samtaler - den fungerer veldig godt det lille jeg har prøvd den.
Jeg mottar imidlertid ikke samtaler ofte nok til å være helt sikker på om den virker godt nok hvis du er i mye bevegelse, eksempelvis på treningstur i skogen.
Hvorfor Sony har folk som drømmer opp «awards» du kan få for å trykke på ulike knapper i appen er et mysterium. Jeg tror meningen er at man skal lære å bruke den, men løsningen er bare irriterende. Noen ting er for små til å «gamifye».
Jeg synes også equalizeren er så som så, der flere av forvalgene virker å mest trenge lyden opp i et lyst eller mørkt hjørne, fremfor å legge et naturlig fokus på en del av lydbildet. Autofunksjonens konstante trang til å sette proppene til omgivelsesmodus er så irriterende at den var det første jeg skrudde av. Ikke alle stemmer rundt meg snakker til meg - og det forstår ikke programvaren til Sony.
Konklusjon
Jeg har blitt usedvanlig glad i lyden av Sonys WF-1000XM5 i testperioden. De har også super passiv støydemping, med skumtupper som demper mer enn tilsvarende gummitupper. Den aktive støydempingen er prikken over i-en og tar både stemmer og bråk.
Men prisen har økt fra sist gang, og noen lovnader holdes ikke fullt ut.
Samtaler er fortsatt ikke det Sony-propper liker best. Det er også plenty å ta tak i på appstyring og logikk. En overivrig omgivelsesmodus som helst vil overstyre støydempemodusen så ofte som mulig er irriterende.
At proppene har blitt mindre rent fysisk, og også glattere utenpå, gir utilsiktede bivirkninger for ergonomien. Det er litt mer knotete å sette disse proppene godt inn i øret enn forgjengerne, som var større og litt ru.
Totalen for WF-1000XM5 er altså litt blanda drops.
Lyden har udiskutabelt blitt bedre, og mindre størrelse har alltid sine kjekke sider. Men en fra-salgsstart-pris som har økt med borti 25 prosent (fra 2800 til 3500 kroner) gjør det vanskelig å være storentusiast for propper som tross alt er et knepp eller to bedre enn i fjor og fortsatt blant markedets beste.
I skrivende stund kan du handle deg en Sony WF-1000XM4 fra 2200 kroner. Og du får to av OnePlus’ sine Buds Pro 2 for omtrent samme pris. Og jeg får dype rynker i pannen av å prøve å verdisette de relativt små kvalitetsforskjellene mellom disse tre modellene.
Du får knapt mer musikalske propper med bedre støydemping enn Sony WF-1000XM5.
Fordeler
- +Langt mindre enn forrige modell
- +Fuktbestandig (IPX4)
- +Særdeles god musikklyd
- +God batteritid (innt. 8 timer)
- +Mange funksjoner i app
- +Trådløs lading
- +God passform også for mange vanskeligere ører
- +Kombinasjonen av passiv og aktiv støydemping er særdeles god
Ting å tenke på
- —Mindre å ta tak i enn med forrige modell
- —Svært kostbare
- —Samtalelyden er middels minus
- —En hel del unyttig skrot i appen
- —Dårlig omgivelsesmodus (og tilhørende automatikk)