Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

Test Asus ROG Ally

En revolusjon for håndholdte

Aldri har spill sett bedre ut på farten.

Jess, her spiller vi faktisk Forza Horizon 5 på den håndholdte Asus ROG Ally.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
mer

OBS: Den originale testen ble laget før ROG Ally ble lansert. Siden har maskinen fått flere store oppdateringer. 1. august er derfor testen oppdatert med nye ytelsesmålinger og info om en ny funksjon.

Asus’ håndholdte spillmaskin ROG Ally må kunne sies å være en slags Nintendo Switch på steroider. Mest presist blir det vel likevel å kalle den en kraftigere Steam Deck-rival.

ROG Ally kan tross alt kjøre alle PC-spill. Og den kjører Windows 11, som du kan bruke enten med analogstikkene eller berøringsskjermen.

Toppmodellen koster 9000 kroner og slippes 13. juni. En mye svakere utgave til 7500 kroner kommer til høsten.

Vi har lekt oss med ROG Ally en ukes tid, og synes Asus har satt riktig kurs med sin første håndholdte. Vi har hatt mye moro med å spille titler vi ikke trodde kunne kjøre på en så liten sak, men vi ser også forbedringsmuligheter og har støtt på feil.

7
Bra
sitatDen kraftigste, artigste og mest allsidige håndholdte spillmaskinen.

Fordeler

 • +
  Helt rå ytelse
 • +
  Fantastisk til de fleste spill (untatt FPS-titler)
 • +
  Kjører alle PC-spill
 • +
  Kan brukes som en vanlig Windows-PC
 • +
  Mange tilpasningsmuligheter i Armoury Crate
 • +
  Lyssterk, klar, mettet og lynrask skjerm
 • +
  God byggekvalitet og stilig design

Ting å tenke på

 • Svært kort batteritid
 • Ergonomien kunne vært bedre
 • Ustabil ROG-programvare
 • Dyr
 • Skjermen er litt liten for enkelte spill
 • Tidvis sprakende lyd
 • Kan bli betydelig viftesus

Det er flere ting som gjør ROG Ally unik.

 • Den støtter ikke bare Steam, men plattformer som Epic Games Launcher, Xbox Game Pass/Microsoft Store, Ubisoft Connect, EA-appen og GOG Galaxy.
 • Du kan også strømme spill til den.
 • Windows 11 lar deg bruke den som en vanlig PC eller et Windows-nettbrett.
 • Den er svært kraftig og har en 120 Hz-skjerm.

Topp moderne systembrikke

På innsiden av ROG Ally skjuler deg seg en Z1 Extreme-systembrikke fra AMD. Den er laget for å være så energieffektiv som mulig, men også ha god ytelse takket være åtte Zen 4-prosessorkjerner og tolv RDNA 3-grafikkjerner. For deg som ikke er så teknisk er dette samme teknologi som AMD baserer sine siste prosessorer og grafikkort på.

Grafikkytelsen tilsvarer nesten et RTX 3050-grafikkort, og prosessorytelsen Apples M1 Pro-brikker.

Hele systemet trekker mellom 15 og 50 watt, mens systembrikken kan trekke mellom omtrent 10 og 30 watt, som er svært beskjedent.

I praksis er det veldig liten forskjell på om du bruker Ally med eller uten lader. Det er mye viktigere hvilken av de tre ytelsesmodusene dens du bruker:

Turbo, der systembrikken trekker 30 watt med laderen i eller 25 watt på batteri, Ytelse - som trekker 15 watt, eller Stille - som bruker inntil 10 watt.

Disse kan du raskt veksle mellom via et eget Asus-«overlay» rett fra spillene, som er nyttig for å øke bildeflyten eller spare strøm, redusere støy og varme, samt forlenge spilletiden når du er på farten.

Juster ytelsen og batterisparingen enkelt fra Armoury Crate.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Svært kraftig

Vi har gjort målinger av ytelsen til ROG Ally i flere spill med hver av ytelsesmodusene.

AAA-spill kjørte gjerne med 40 til 70 FPS ved Full HD-oppløsning, mens indie-titler ikke hadde problemer med å nå over 100 FPS.

SpillTurbo (25W)Ytelse (15W)Stille (10W)Innstilling
Halo Infinite47 FPS24 FPS13 FPSFHD, Low
Cyberpunk 207745 FPS45 FPS-FHD, Low/Med, FSR2 Performance
Divinity 258 FPS53 FPS17 FPSFHD, High
Stardew Valley60 FPS60 FPS60 FPSFHD
Forza Horizon 568 FPS62 FPS22 FPSFHD, Low/Med, FSR2 Balanced
The Witness108 FPS97 FPS33 FPSFHD, High
Hades230 FPS210 FPS72 FPSFHD
Dead Cells320 FPS300 FPS250 FPSFHD

Det er utrolig at en så liten sak som ROG Ally kan kjøre krevende titler som Cyberpunk 2077 og Halo Infinite i Full HD-oppløsning og fremdeles se smashing ut. Selv om grafikkinnstillingene er satt lavt.

Alle spillene vi har prøvd har startet, men enkelte, som Halo Infinite, har ikke gitt ordentlig jevn flyt før vi har tydd til triks som dynamisk oppløsning (som i Halo ga oss vel over 50 FPS i snitt).

Ally skal også støtte Radeon Super Resolution, som oppskalerer spill fra 720p til 1080p og burde være et bedre valg enn å kun sette ned oppløsningen, som gir et mer grøtete bilde. Vi fikk imidlertid ikke RSR til å fungere, så her har Asus fortsatt ei lekse å gjøre to måneder etter lanseringen.

Der vi ser ROG Ally virkelig skinner er i AAA-spill som støtter AMDs FSR 2-oppskalering. Den er overlegen teknologien og kvaliteten til RSR, men fungerer bare i spill der utviklerne har implementert det.

– Det her er fett! Udiskutabelt fett, kom det fra en kollega da han fikk Forza Horizon 5 i hendene med 60–80 FPS takket være FSR 2.

Teknikken rulles ut til stadig flere titler, og det lover godt for deg som vil spille de mest krevende spillene på Ally.

Oppdatert med bedre ytelse og ny funksjon

Vi kunne aldri si noe på ytelsen til Ally når den jobbet på full spiker i Turbo-modus, men før lansering var effektiviteten litt skuffende i både Ytelse- og Stille-modusene.

Gjennom sommeren har imidlertid maskinen fått flere oppdateringer som har gjort Ally betydelig mer effektiv her. Eksempelvis økte bildeflyten fra 37 til 53 FPS i Divinity, fra 38 til 62 FPS i Forza og fra 75 til 97 FPS i The Witness i Ytelse-modus.

Også stillemodusen, som du aktiverer når du spiller lettdrevne spill og har flere timer foran deg uten tilgang til lading, har blitt bedre. Uten å trekke mer strøm har bildeflyten gått fra 27 til 33 FPS i The Witness og fra 16 til 22 FPS i Forza.

Ikke at noen vil spille Forza med 22 FPS, men det er flust av andre lettdrevne titler oppdateringen nå akkurat løfter bildeflyten opp til spillbare nivåer.

Stardew Valley, Dead Cells og Hades er eksempler på spill som er helt fantastiske å spille på farten og som flyter som smør i stillemodusen, der Ally bare bruker 10 til 20 watt totalt - som realistisk gir deg 3 - 3,5 timer spilletid.

Ellers er Ally også oppdatert med en ny funksjon i Armoury Crate som kan være nyttig å vite om.

Tidligere reserverte den 4 av de 16 gigabytene minne til grafikkbrikken. Da måtte Windows og andre apper dele de resterende 12 gigabytene mellom seg, som i enkelte tilfeller kunne bli litt lite. Nå kan du selv styre hvor mye minne - fra 1 til 8 GB - grafikkbrikken kan forsyne seg med.

Kjekt om du skal «docke» Ally til en ekstern skjerm og bruke den til andre ting enn spill en dag, eller vil spille en tittel med store og detaljerte teksturer som krever mer allokert «videominne» for å flyte jevnt.

Halo Infinite er litt vrient å kjøre, men flyter greit med oppskalering fra 720p. Vi synes imidlertid det er litt utfordrende å spille FPS-titler med Allys kontroller.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus ROG Ally

Asus ROG Ally

Slik er den å bruke

Vi har lagt merke til at vi ikke synes Ally er så gjev å bruke for FPS-titler som for andre sjangre.

Det skyldes ikke ytelsen, men formfaktoren og kontrollene. FPS-spill med analogstikker blir aldri like bra som med mus og tastatur, men på Ally presterer vi merkbart svakere enn med en Xbox-kontroller.

Vi tror grunnen er at vi holder over 600 gram mellom hendene, og må holde maskinen oppe samtidig som vi sikter. Grepet føles mer låst, og ergonomien er ikke helt på topp. Særlig for oss med lange fingre.

En vanlig håndkontroll gir mer bevegelsesfrihet i tillegg til at den har større avstand mellom stikker og knapper. Den høyre kontrollstikken presset ofte inntil tommelen når vi skulle bruke knappene, og dette føltes ikke helt bra i titler som Hades, der knappene er i fokus og stikka bare ble i veien.

I andre type spill er ikke dette et problem, og vi koste oss med racingspill som Forza Horizon 5, hjernetrim i The Witness og spill som Stardew Valley og Slay The Spire.

Indie-perlene Hades og Dead Cells, som krever lynrask reaksjon, var også herlige å spille. De nådde fint 120 FPS, noe som ga en utrolig jevn opplevelse og illustrerte forskjellen på Ally og rivaliserende maskiner godt.

Strømmekonsoller gir på sin side altfor lang responstid og stadige utfall som kan bety game over, og andre maskiner som fokuserer på lokal spilling tilbyr «bare» 60 FPS – som fremstår som rene «slideshowet» i forhold.

ROG Ally virker å være laget for akkurat disse spillene.

Vi er litt avmålte til A, B, Y og X-knappene, dog, for de kan henge seg opp i enkelte spill der de brukes veldig hektisk. Som Hades. Asus har fortalt oss at vår preproduksjonsmodell har bittelitt større knapper enn den du kan kjøpe i butikken, slik at dette ikke skal bli noe problem for deg.

Knappene kan i enkelte tilfeller henge seg opp.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Liten tekst kan ødelegge

Det var utrolig kult å spille RPG-mesterverket Divinity 2. Spillet fløt supert med høye grafikkinnstillinger, og fungerer godt med Allys kontroller. Mye av teksten, grensesnitt og detaljer var likevel utfordrende å tyde, så hver spilløkt ble ganske kort, til tross for at vi holdt skjermen nær.

Både dette spillet, Cyberpunk 2077 og andre, er egentlig laget for større PC-skjermer eller enorme TV-er. Utfordringen vil du garantert støte på i noen av spillene du hadde håpet å bruke Ally til. Husk likevel at Ally kan kobles til eksterne PC-skjermer via USB-C.

Tekst og grensesnitt blir vanskelig å tyde i en del spill.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Litt tung å holde

Ally blir også raskt litt tung å holde. Etter 20 minutter endte jeg alltid opp med å støtte den mot kneet, en pute eller lignende. Å slanke den er nok ikke lett, men med et større, mer ergonomisk grep ville vi kanskje holdt ut lenger av gangen.

Flott og lynrask skjerm

ROG Ally har et 7-tommers panel med Full HD-oppløsning. Du ser i praksis ikke individuelle piksler, og tekst og grafikk fremstår sylskarpe. Det byr på pene, mettede farger, et greit sortnivå og god innsynsvinkel.

Lysstyrken, målt til 365 nits, gir deg mulighet til å spille utendørs i sollys.

Det kanskje beste med panelet er likevel støtten for 120 Hz og FreeSync, som gir en helt overlegen flyt i spill.

Panelet er beskyttet av Corning Gorilla Glass DXC, og skal sørge for at panelet holder seg pent etter lang bruk. Det føles imidlertid litt mykt, så vi anbefaler å kjøpe et beskyttelsesetui for transport.

Vi er litt skuffet over at Asus ikke har valgt et OLED-panel som hadde gitt bedre sortnivå og dynamikk, og det hadde definitivt vært plass til å utvide panelet til et 16:10-forhold.

Fryktet av gamere: Armoury Crate

Det å komme i gang med spill er superlett. Bare koble til spillplattformene du ønsker fra Windows og start spillene derfra, eller enda lettere: start dem fra ROG Armoury Crate, som starter med maskinen og viser deg en oversikt over alle du har installert.

Vi vet, Armoury Crate har ingen høy stjerne hos de fleste gamere.

På ROG Ally er imidlertid Armoury Crate vanskelig å unngå, ettersom du bruker det for å velge ytelsesmodus, aktivere oppskalering i spill, sette FPS-grenser for å spare strøm, endre panelhastighet, justere knappeoppsett og kontrollmetode, RGB-lys og mye mer - i tillegg til å holde Ally oppdatert.

Vi synes Armoury Crate har vært nyttig, og liker spesielt godt pop-in-menyen du kan bruke for å nå de viktigste valgene uten å forlate spillet. Vi liker også at appen samler alle spillene i en oversiktlig meny.

Denne menyen er kjekk å hente frem, men har krasjet eller ikke fungert ved flere anledninger.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men, ikke veldig overraskende har Armoury Crate vært ustabilt. Den kan slite med å reagere om vi kommer til å få satt den i stillemodus i svært krevende spill, og det å sette FPS-grenser fungerer ikke alltid. Selv etter sommerens mange oppdateringer fra Asus. De tidvise totalkrasjene, som førte til at vi måtte restarte maskinen, ser det imidlertid ut til at Asus har kvittet seg med.

Kort batteritid

Selv om ROG Ally har en supereffektiv systembrikke tømmes 40 Wh-batteriet raskt.

Typiske AAA-spill som Forza, med «turboytelse» og FPS låst til 60, tømmer det på en time med høyeste skjermlysstyrke. Batteriet kan gå fra 100 til 95 prosent før du kommer gjennom lasteskjermene!

Lettere spill som Hades og Dead Cells, der du kan spille med ytelsesmodus men likevel få 120 FPS, tømmer batteriet på vel 1,5 timer.

Selv i stillemodus og skjermen låst til 60 FPS er det vanskelig å se for seg så mange spill du kan spille i særlig mer enn 3- 3,5 timer.

I all hovedsak er Ally en konsoll du bruker på korte turer, eller hjemme med laderen koblet i. Den lader ellers fra 0 til 90 prosent på en time og støtter selvsagt nødladere på tur.

Problematisk lyd

Asus skryter av Allys høyttalere. Atmos for omsluttende lyd, Smart Amp som skal gi høyt volum og ren musikk uten feil, samt «Hi Res Audio»-støtte er angivelig på plass.

I praksis er høyttalerne en nedtur. Lyden er ikke noe spesielt, og tidvis utsatt for susing og støy på moderat volum. Mens vi ofte opplevde plagsom knitring med kablede hodetelefoner slet vi med forsinkelse ved bruk av trådløse propper. Fikling i innstillinger-menyen fikset noen av problemene, men ikke alle, og vi må ærlig si spillopplevelsen led på grunn av dette.

Om du er bekymret for støy er ikke dette noe å tenke på. Viften lager en del lyd i Turbo-modusen og kan høres i ytelsesmodus, men det er ikke veldig sjenerende for andre i nærheten og vi anbefaler uansett å bruke hodetelefoner når du spiller.

Konklusjon

Asus ROG Ally.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

ROG Ally er en superartig sak og en god første håndholdt spillmaskin fra Asus.

Med rå kraft gir den deg for første gang mulighet til å ta med deg alle PC-spillene dine på tur, eller spille dem hjemme når du ikke har en skjerm å sitte foran.

Spillene ser helt fantastiske ut, og mange kan kjøre med 120 FPS, for en flyt vi hittil bare har sett fra kraftige PC-er eller moderne stuekonsoller. Spesielt er det en fornøyelse å spille titler med FSR 2-støtte, eller lettere indie-titler.

Ytelsen og allsidigheten ved å kjøre spill fra alle spillplattformer, og kunne bruke Windows 11, gjør ROG Ally til en aldri så liten revolusjon i håndholdtmarkedet.

Den er imidlertid dyr, og vi har opplevd litt rusk. Som ustabil programvare og , lydproblemer.

Batteritiden er såpass kort at Ally i realiteten blir en sak du bruker på mindre turer. Ergonomi og vekt gjør sitt til at du ikke sitter med den i timevis selv om du er hjemme og koblet til strøm heller, og flere PC-spill er ikke laget for en så liten skjerm.

Om du er spesielt interessert og har pengene kan ROG Ally absolutt være det du har ventet på. Vi har virkelig digget å bruke den. Men vi har lånt den, ikke cashet ut 9000 spenn.

Vi ser også at det er mulig å forbedre noen sider ved den, og med småfeilene vi har kommet over kan det være fornuftig å avvente et kjøp om du er litt usikker. Kanskje til de selv, eller konkurrentene deres, viser frem andre håndholdte konkurrenter.

For om ikke akkurat ROG Ally er din perfekte håndholdte, har den gitt oss skikkelig smaken på denne type spillmaskin. Vi tror den vil gi andre lyst på en også, slik at det dukker opp flere på markedet fremover.

7
Bra
sitatDen kraftigste, artigste og mest allsidige håndholdte spillmaskinen.

Fordeler

 • +
  Helt rå ytelse
 • +
  Fantastisk til de fleste spill (untatt FPS-titler)
 • +
  Kjører alle PC-spill
 • +
  Kan brukes som en vanlig Windows-PC
 • +
  Mange tilpasningsmuligheter i Armoury Crate
 • +
  Lyssterk, klar, mettet og lynrask skjerm
 • +
  God byggekvalitet og stilig design

Ting å tenke på

 • Svært kort batteritid
 • Ergonomien kunne vært bedre
 • Ustabil ROG-programvare
 • Dyr
 • Skjermen er litt liten for enkelte spill
 • Tidvis sprakende lyd
 • Kan bli betydelig viftesus
annonse