×
Annonse fra Delta V for
9 ting du må tenke på før du kjøper en spill-laptop
Annonsørinnhold

9 ting du må tenke på før du kjøper en spill-laptop

Dette må bærbar spillmaskin ha.

  • Delta V Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.

Mange gamere nøyer seg med spillkonsoller som stort sett bare fungerer, som kan stå uforstyrret under TVen – men de virkelige entusiastene velger fortsatt å investere i skikkelige spill-PCer når det er snakk om grafikk og ytelse av ypperste kvalitet.

Og krevende PC-spill fortsetter å komme. Bare i fjor presset titler som for eksempel Witcher 3 grenser for hvor pene og detaljerte åpne verdener kan være. Joda, mange av spillene ser flotte ut på Xbox eller PlayStation også, men det å oppleve den nydelige verdenen i Witcher 3 med alle detaljer skrudd på, med høy oppløsning og samtidig dønn stabil framerate, er en opplevelse som er helt for seg selv.

Finn maskinen som passer for deg

Det er mye man må tenke på før man investerer penger i en spillbærbar. Nedenfor kan du lese våre tips og forslag til hva du bør vurdere og hvilke fordeler og ulemper maskinene har.

Sjekk utvalget her

2016 kommer til å fortsette å friste PC-eiere med nye godbiter. Se for deg nylige Fallout 4 når skaperne av modifikasjoner virkelig har fått tid på seg til å slippe alle tenkelige grafiske forbedringer til spillet. 2016-spill som, la oss si Star Citizen, Rise of the Tomb Raider, The Division, Kingdom Come: Deliverance og flere, vil igjen helt sikkert imponere med lekker grafikk.

Ikke minst blir 2016 året da virtuell virkelighet endelig ankommer spillrommene våre, noe som en solid spesifisert PC for å fungere optimalt.

Med andre ord: I år er tiden virkelig inne for å anskaffe seg en skikkelig maskin. Her er noen poenger det er greit å tenke på før du kjøper:

1 - Hvorfor gå for en bærbar?

Spill-bærbare er de siste årene blitt en glimrende kompromiss mellom kraft og portabilitet, og det er flere fordeler med å gå for en bærbar løsning.

En spill-laptop er gjerne litt for tung til å ha med seg overalt hele tiden, sitte med på kafé eller skolebenken, men den er fortsatt enkel å ha med seg til LAN-party eller andre spillrelaterte aktiviteter. Eller bor du kanskje på hybel og vil ta med deg spillmaskinen når du skal hjem til familien?

Du trenger ikke å tenke på oppsett av komponenter, eller elementer som skjerm, tastatur eller mus. Og om man virkelig har behov, kan man jo koble til ekstern maskinvare senere (for eksempel separat mus eller skjerm), spill-bærbare er stort sett godt utstyrt med porter og tilkoblinger. Alt tilbehør finner du for øvrig hos Multicom.

2 - For den råeste grafikken

Grafikkort er desidert det viktigste elementet i en spillmaskin, og her er det en del å velge mellom. Minstekravet er Nvidias GeForce GTX 950M-brikke, som vil sørge for at du kan spille de nyeste spillene med god kvalitet og 1080p-oppløsning.

Det finnes flere varianter av GeForce-brikkene tilpasset bærbare maskiner. For mange vil kanskje 970M-brikken være den beste løsningen med tanke på pris og ytelse.

Men visste du at du faktisk kan få desktop-grafikk i en bærbar PC? Nvidias GTX 980 finnes i visse modeller og vil sørge for at du vil kunne spille i 4K-oppløsning, uten visuelle kompromisser.

3 - Maskinens hjerne

 

Prosessor er naturligvis også et viktig element. Dagens Intel Skylake-baserte brikker finnes også i flere varianter, fra rimeligste i5 til i7, som kombinerer best pris og ytelse, til den kraftigste løsningen, desktop-versjonen av i7-prosessoren.

En bærbar som bruker desktop-versjoner av både CPU og GPU vil virkelig ikke stå tilbake for fullverdige stasjonære maskiner.

4 - For at spillene skal laste raskest

Når det gjelder andre spesifikasjoner bør mengden RAM være minst 8 gigabyte, men jo mer, desto mer fremtidssikker er maskinen. 16 gigabyte RAM bør uansett holde lenge. Denne testen viser til fordelene med 8 og 16 GB RAM.

Husk at de fleste spillbærbare støtter oppgradering av RAM, så du vil stort sett kunne utvide mengden minne senere.

5 - Vil du ha den kjappeste lagringen?

Lagringsplass er også viktig, særlig siden de mest krevende spillene tar stadig flere gigabyte. Når det er sagt, lønner det seg virkelig å velge en maskin med SSD-lagring, da denne teknologien sørger for at maskinen starter langt raskere og at spillene lastes inn betydelig kjappere.

Det finnes også SSD-enheter som bruker PCIe-tilkoblingen i stedet for det eldre SATA-grensesnittet. Dette åpner for merkbart høyere båndbredde og lavere forsinkelse. Med andre ord blir ytelsen enda bedre, selv om det koster litt ekstra.

En god løsning er ofte en kombinasjon av en mindre SSD-disk og en tradisjonell harddisk som sørger for mer lagringsplass totalt.

6 - Hvor stor skjerm?

Skjermstørrelse er også viktig å tenke på. For mange vil en skjerm på 15.6 tommer være den ideelle størrelsen, men 17.3 tommer kan være aktuelt for deg som ikke har tenkt på å flytte maskinen spesielt ofte. Deretter er det bare å bestemme seg for hvorvidt man ønsker en skjerm med 1080p-oppløsning eller kjøre på med 4K. Det sistnevnte koster selvsagt mest og krever mest av maskinvaren, men spillopplevelsen vil være mest imponerende.

En relevant ting å tenke på er om du skal gå for en såkalt glossy eller matt skjerm. De førstnevnte har tradisjonelt hatt rikere farger (men har utfordringer med refleksjoner), men det har de siste årene kommet matte IPS-skjermer som kombinerer fargedybden til glossy skjermer, samtidig som de ikke reflekterer så mye lys. De kombinerer det beste av to verdener.

Når det gjelder oppløsning, vil 1080p være mer enn bra nok for mange!

7 - Gjør spillopplevelsen best mulig

Kommende VR-løsninger som Oculus Rift trenger kraftig maskinvare!
Kommende VR-løsninger som Oculus Rift trenger kraftig maskinvare!

De fleste PC-spillere kjenner til utfordringer med såkalt riving i bildet (tearing) og hakking, men det finnes en teknologi kalt G-Sync som sørger for å eliminere dette ved å synkronisere skjermfrekvensen og grafikkbrikken slik at spillopplevelsen er mye mer behagelig. Dette fungerer kun på Nvidia-grafikkbrikker, men det er absolutt en teknologi som er verdt å vurdere når man skal investere i en spill-bærbar.

Er du opptatt av bildeflyten, er G-Sync viktig å vurdere!

8 - Spiller du mye på nettet?

Et solid nettverkskort er også viktig - det finnes løsninger som optimaliserer nettverkseffektiviteten og forsterker signalet, samtidig som de sørger for å redusere forsinkelsen noe som er essensielt for online-spilling. Samtidig får man full kontroll over signalet. Nettverkskortene til selskapet Killer er et godt eksempel.

For deg som er opptatt av flerspiller-spill er det helt klart essensielt med et skikkelig nettverkskort.

9 - Noen ulemper

Nye Rise of the Tomb Raider gjør seg best på en skikkelig spill-bærbar.
Nye Rise of the Tomb Raider gjør seg best på en skikkelig spill-bærbar.

Ett viktig poeng det er viktig å ikke glemme er batterilevetiden. Det er ingen hemmelighet at all denne kraften og de store, høyoppløselige skjermene krever sitt, og de fleste gaming-bærbare gir seg etter rundt fire-fem timer. Du kan ikke forvente den samme batterilevetiden som på en MacBook Air!

Spillmaskinen kan også generere ganske mye varme og støy, og det er dermed kanskje ikke så lurt å ha den liggende i fanget til enhver tid - og det kan være en idé å spille med gode hodetelefoner.

N150 P651 P870

Alt-mulig-maskin

Slank og kraftig

Den beste ytelsen

Tynn laptop med nydelig skjerm Slank maskin og ekstrem spillytelse Kraften fra en stasjonær PC!
Intel® Core™ i7-6700HQ-prosessor Intel® Core™ i7-6700HQ-prosessor Intel® Core™ i7-6700K desktop-prosessor
GeForce GTX 965M 2GB GeForce GTX 970M 6GB GeForce GTX 980 8GB
Harddisk eller hybriddisk Nvidia G-Sync Med eller uten G-Sync
15.6 Full HD-skjerm 1080p eller 4K-skjerm 17.3 tommers skjerm, påkostet tastatur, god kjøling
     

Nettbutikken Multicom spesialiserer seg på spillmaskiner, og skrur sammen PC-ene sine på Sørlandet. De selger kraftige spillbærbare i en rekke prisklasser, som dermed passer de fleste krav og de fleste lommebøker. Og ikke bare det - sjekk også deres utvalg av andre spillprodukter her!

Til toppen