Til hovedinnhold
Service

Her finner du 4K-skjermen som passer deg

Du får både billige, raske, nøyaktige, store og små høyoppløste skjermer viser vår Prisguide.

Shutterstock/ wavebreakmedia, Dell, Samsung, Asus, Acer

Tidligere var 4K-skjermer, med oppløsning på minst 3840 x 2160, for de spesielt interesserte. 2015 ligger imidlertid an til å bli 4K-oppløsningens år, med modeller for ethvert bruksområde og til forholdsvis edruelige priser. Under har vi samlet et knippe spennende og svært populære skjermer innenfor sin kategori, som kanskje passer perfekt for akkurat deg.

Ypperlig kontorskjerm – Dell P2815Q

Dell P2815Q. Foto: Dell

Dell P2815Q byr på en 28-tommers skjermflate med oppløsningen 3840 x 2160 piksler, på folkemunne kalt 4K. Skjermen benytter et TN-panel, noe som nok er litt av hemmeligheten bak den lave prisen som i skrivende stund ligger på snaue 3 500 kroner.

TN-panelet byr på godt sortnivå, en responstid på 5 ms og en lysstyrke på 300 nits. Noen spillskjerm er det likevel ikke, for panelet greier ikke mer enn 30 Hz ved bruk av 4K-oppløsningen.

Prisen og den gode oppløsningen tatt i betraktning skulle skjermen imidlertid passe ypperlig til den som er på budsjett men fortsatt liker å ha full oversikt over arbeidet, som gjerne involverer å ha både tre og fire vinduer side ved side. Til vanlig kontorbruk har nemlig ikke skjermens dårlige oppfriskningsrate like mye å si som for eksempel til spill.

Om du skulle få lyst til å bryte opp fra arbeidet kan skjermen levere 60 Hz, men da «bare» i full HD-oppløsning. Av tilkoblinger finner vi DisplayPort og HDMI 1.4/MHL 2.0. Dell har også fått på plass en USB 3.0-hub.

Finn beste pris på Dells rimelige «kontor»-skjerm i Prisguide »
Les mer om Dell P2815Q »

For deg med liten plass – Dell P2415Q

Dell P2715Q. Foto: Dell

Det går faktisk an å få tak i en 4K-skjerm med sylskarpt bilde som ikke tar over hele kontorpulten. Dells P2415Q er som navnet impliserer en hendig 24-tommers skjerm med høy oppløsning. Panelet er av IPS-typen, som gjerne er anerkjent for noe bedre farger enn de rimeligste skjermene som gjerne er av TN-typen.

Oppfriskningsfrekvensen er på 60 Hz, og egner seg dermed noe bedre til spilling enn Dells tildigere nevnte 30 Hz-skjerm.

Lysstyrken er på 350 nits, mens responstiden er oppgitt til ni millisekunder.

P2415Q kan snurres i alle retninger, samt roteres. Det er også mulig med skjult kabelføring inne i foten og opp til selve skjermen – noe som kan være en fin detalj om du bestemmer deg for å feste skjermen på veggen.

Om 24 tommer blir for smått finnes skjermen også i en 27-tommersvariant med samme spesifikasjoner.

Finn beste pris på Dells 4K IPS-skjerm i Prisguide »
Les mer om Dell P2415Q »

For bildebehandling – LG 31MU97

LG 31MU97. Foto: LG

4K-skjermer har høy oppløsning, men ikke alle har like gode, ei heller riktige, farger. Om du holder på med bildebehandling har du frem til nå sannsynligvis måtte se deg fornøyd med skjermer med lavere oppløsning, men ikke nå lenger.

Med sin 31MU97 retter LG seg mot profesjonelle som jobber med fotografering og grafisk design. Skjermen deres oppfyller nemlig den tekniske standarden kjent som DCI (Digital Cinema Initiativ). Det betyr at skjermen kan gjenskape 97 prosent av det såkalte DCI P3-fargerommet, noe som innebærer ekstremt naturtro fargegjengivelse.

Det 31 tommer store IPS-panelet har dessuten 10-bits fargedybde og kan vise 99,5 prosent av Adobe RGB-fargerommet.

At skjermen støtter ekte 4K-oppløsning, altså 4096 x 2160 piksler, er heller ikke å forakte. Prisen er dog relativt stiv, så kanskje må du følge nøye med i vår Prisguide for å få med deg eventuelle gode tilbud i tiden som kommer.

Finn beste pris på LGs 4K-skjerm i Prisguide »
Les mer om LG 31MU97 »

5K-oppløsning – Dell UP2715K

Dell UP2715K. Foto: Dell

Om du er av den særs kresne typen, eller av de som allerede eier en 4K-skjerm, bør du likevel la deg imponere av Dells Ultrasharp UP2715K.

Denne skjermen har nemlig et 5K-panel, og byr med det på 77 prosent flere bildepunkter enn 4K-skjermer. Oppløsningen 5120 x 2880 punkter betyr hele 14,7 millioner bildepunkter å leke seg på.

Skjermen er med sine 218 bildepunkter per tomme i første rekke tiltenkt proffbrukere som gjerne modellerer og visualiserer, eller til medisinsk personale.

En skal likevel ikke undervurdere det å kunne redigere 4K-film på en 5K-skjerm, noe som gir plass til både selve innholdet samt alle innstillingspanelene i Premiere eller Final Cut på samme tid.

Finn beste pris på Dells 5K-skjerm i Prisguide »
Les mer om Dell UP2715K »

Raskt panel – Samsung UD590

Samsung SD590. Foto: Samsung

Normalt har ikke 4K vært noe å satse på for spillere, da både responstid og oppdateringshastighet har ligget langt bak de mer tradisjonelle Full-HD-skjermene.

Dette kan for mange likevel endre seg med Samsungs 28 tommer store UD590. Denne 4K-skjermen er nemlig utstyrt med et TN-panel som tillater å vise bilder med kun ett millisekund responstid.

Videre leverer panelet en oppfriskningsfrekvens på 60 hertz, noe som er det minste anbefalte for spill med mange hurtige bevegelser. Skjermpanelet har en kontrast på 1000:1 og kan vise én milliard farger samtidig. Lysstyrken oppgis til 370 nits.

Prisen er det ikke så mye å si på, og selv de med et budsjett å overholde kan briske seg med en 4K-skjerm om de føler spesifikasjonene vil gjøre jobben.

Finn beste pris på Samsung raske 4K-skjerm i Prisguide »
Les mer om Samsungs UD590 »

For budsjettspilleren – Asus PB287Q

Asus PB287Q. Foto: Asus

Asus vil være med på 4K-spillbølgen, og med deres PB287Q kan du også kose deg med et skjermpanel som er i stand til å vise 60 Hz. Det er riktignok et stykke opp til dagens spillskjermer med Full-HD-oppløsning som lover deg godt over hundre bilder i sekundet, men likevel absolutt noe som man kan spille på.

PB287Q benytter seg av et TN-panel på 28 tommer og har en pikseltetthet på 157 punkter per tomme. Skjermen har videre lav input-lag og relativt lite ghosting, og Asus lover at anstrengelsen på øynene skal være redusert, siden baklyset på PB287Q ikke flimrer, men lyser konstant.

Finn beste pris på Asus' rimelige 4K-spillskjerm i Prisguide »
Les vår test av Asus PB287Q »

HDMI 2.0 – Acer S277HK

Acer S277HK. Foto: Acer

Med Acers 27 tommer store S277HK er du sikret en god bildeflyt over HDMI 2.0-standarden. Standarden har nemlig hele 18 gbit/s tilgjengelig. Det er godt innenfor å kunne drive en UHD-skjerm med 60 bilder i sekundet, noe en tidligere har måtte se mot DisplayPort for å få til.

Selve panelet har UHD-oppløsning, altså 3840 ganger 2160 punkter, og panelet er videre av IPS-typen, noe som gjerne foretrekkes av dem som vil ha bedre bildekvalitet og innsynsvinkel enn det vi ofte finner på standard TN-paneler.

Foten og rammen på skjermen er laget av aluminium. Siderammene er dessuten såpass beskjedne at skjermen nok vil fungere veldig godt i et flerskjermoppsett.

Finn beste pris på Acers 4K-skjerm med HDMI 2.0 i Prisguide »
Les mer om Acer S277HK »

Best spillopplevelse – Asus ROG Swift PG27AQ

Asus ROG Swift PG27AQ. Foto: Asus

Om du ønsker den ultimate spillopplevelse i 4K-oppløsning må du nok vente litt lenger, men den som venter på noe godt skal ikke vente forgjeves, i alle fall om skal tro vår utsendte journalist til CES-messen i Las Vegas i januar. Der fikk han nemlig stifte bekjentskap med etterfølgeren til den særs populære spillskjermen ROG Swift PG278Q fra Asus, kalt ROG Swift PG27AQ – og førsteinntrykket var svært bra.

Skjermpanelet baserer seg på IPS-teknologi, noe som betyr gode farger og bred innsynsvinkel. 4K-oppløsningen gir deg mange bildepunkter å leke med, men rosinen i pølsa er likevel det faktum at skjermen også er utstyrt med Nvidias G-Sync-teknologi (Ekstra).

Da får det heller være at skjermen er begrenset til å vise 60 bilder i sekundet, en nedgang fra forgjengerens 144 bilder i sekundet, men noe G-Sync-teknologien nok uansett vil gjøre sitt til å minimere savnet av.

Sett opp et lagervarsel i Prisguide for å få beskjed straks ROG Swift PG27AQ er tilgjengelig »
Les mer om Asus ROG Swift PG27AQ »

annonse