Tek.no

Service

Kriterier ved testing av ultraportable

Stefan Nordbø Halck
12 Des 2002 10:12

Vekt

Lavest mulig sett i sammenheng med spesifikasjoner og ytelse. Det er vanskelig å avgjøre hva som er den optimale kombinasjonen, men man må huske på at vekt er et vanlig brukt middel i markedsføringen av ultraportable maskiner, og derfor vil være et viktig kriterium i seg selv.

NB! Husk at det er viktig å merke seg hva som er tatt med når en maskin veies. Dette varierer noe med produsent, men på de letteste maskinene kan en ekstern enhet fort øke totalvekten med fra ½ til over 1 kg. Det burde derfor være oppgitt fra produsentens side hva som er tatt med når en maskin veies.

Batteri-kapasitet

Lengst mulig sett i sammenheng med spesifikasjoner og ytelse. Viktige faktorer her er skjerm-størrelse, prosessor-type og strømsparingsfunksjoner. Også om det er mulighet for ekstra batterier, og lignende.

Tastatur

Skal være behagelig å bruke til skriving, skal ikke blir for lite og knotete (knapper som brukes ofte, for eksempel Delete, Page up, Page down skal være lett tilgjengelige).

Styreenhet

Skal være plassert hensiktsmessig, og ikke være til hinder for normal bruk av tastaturet.

Funksjonalitet og design

Dette er en helhetlig vurdering av en maskin og omfatter alt fra finish på maskinen, størrelse på rand rundt skjerm, plassering av porter, LED-er og høytalere til antall og type porter. Også om det er innebygget Floppy, osv. Dette er et forholdsvis viktig kriterie, i og med at mange kjøper maskiner på grunn av design (les design som industridesign, som henger sammen med funksjonalitet, og ikke bare ”utseende”). Dette kriteriet er det vanskelig å sette noen skåre på. Grunnen er at det som er bra design for noen, er dårlig design for andre. De vurderingene vi tar med her omhandler de mer funksjonelle sidene ved en maskin.

Serviceavtaler og Total Cost of Ownership (TCO)

For bedrifter som skal kjøpe inn PC-er er det viktig å ha gode serviceavtaler. Dette vil føre til en lavere TCO, som er et viktig kriterium. Grunnen er at kostnadene ved innkjøp av en PC kun utgjør en liten del av de totale kostnadene som bruk av en PC medfører. Dette kriteriet er det vanskelig å teste på, fordi dette i stor grad varierer fra situasjon til situasjon. Det er uansett viktig å være klar over dette ved innkjøp av for eksempel en ultraportabel, bærbar PC til bedriftsbruk. Vi vil i de fleste tilfeller henvise leseren til produsentenes hjemmesider, slik at den kan finne ut av dette på egen hånd.

NB! Faktorer Barbara.no ikke legger særlig vekt på ved testing av ultraportable, bærbare PC-er:

  • Høyest mulig klokke-frekvens på prosessor (ytelse).
  • Stor skjerm (drar mye strøm, tar plass).
  • Dessuten har mange brukere av ultraportable PC-er eksterne skjermer, så dette vil ikke være viktig.
  • Hastighet og størrelse på HDD (standard-HDD på ultraportable PC-er i dag kommer sjelden under 20 GB).
  • Kraftige skjermkort med mye RAM.
  • DVD-spiller og multimedia generelt.
annonse

Les også