Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ny TV til OL? Vi tester 65-tommere til under 15.000 kroner

Seks TV-er har vært inne til dyst - alle med noenlunde greie spesifikasjoner og bildekvalitet som kostet flesk bare for få år siden.
Ole Henrik Johansen, Tek.no
mer

Vinter-OL fra Beijing er godt i gang, og vi nordmenn blir ofte lystne på å oppgradere TV-en vår under store mesterskap.

Og det er langt fra unormalt at de ulike elektronikkjedene kjører gode tilbud i forbindelse med mesterskap som nettopp olympiske vinterleker.

Og selv om mange liker gigantiske TV-er, er det veldig mange som «nøyer» seg med en 65 tommer. Vi har derfor tatt en kikk hvilken modell som er best til under 15 000 kroner.

Dette er modellene som er med:

 • Hisense 65U8GQ
 • LG 65NANO756PA
 • Philips 65OLED705
 • Samsung UE65Q77A
 • Sony KD-65X89J
 • TCL 65C815 (2021)

Slik tester vi:

Når vi skal sette en karakter på disse TV-ene så er det flere punkter vi vurderer, der noen naturligvis betyr mer eller mindre enn andre. For eksempel vektes bildekvalitet langt høyere enn for eksempel utseende.

 • Det første vi tar en rask titt på er design og byggekvalitet. Her er det greit å ha en god og solid fot, slik at TV-en ikke blir stående ustøtt, samtidig som utformingen gjerne må være tiltalende. En rask kikk på hvordan tilkoblinger og sånt sitter plassert er også med i vurderingen
 • Vi sjekker også hva slags tilkoblinger som TV-en har å by på. Er du en av mange som liker å spille på TV-en så vil for eksempel en HDMI-port av nyere dato med støtte for 4K @ 120 Hz være et must. For andre vil støtte for ARC også være essensielt for å gjøre det enkelt å hente ut lyden til et ekstern anlegg.
 • Så ser vi på brukervennligheten. Her er det helhetsinntrykket som gjelder. Hvordan er menyene og funksjonene sydd sammen, kan du for eksempel styre andre enheter med TV-ens fjernkontroll, er plattformen stabil, og ikke minst; er den rask og responsiv å bruke. Vi tar samtidig et blikk på selve fjernkontrollen, og hvordan denne er utformet.
 • Det viktigste for TV-en er bildekvaliteten. Her bruker vi utstyr fra Calman for å måle hva de ulike skjermene klarer av presisjon i farger og lyskontroll. Samtidig bruker vi tid på å se på ulike typer innhold for å se hvordan skjermene klarer seg på bevegelse og skarphet. Hvordan du leser resultatene av våre målinger med Calman, ser du i en egen faktaboks litt lenger ned i artikkelen. PS: I denne testen sjekker vi modusene TV-ene kommer med fra fabrikken, og gir deg svar på hvilke av disse du bør bruke uten å kalibrere skjermen videre.
 • Et annet element som vektlegges en del er hvor gode skjermene er å spille på. Her bruker vi en inputlag-måler for å se hvor raskt skjermene klarer å respondere på signalene de får fra konsoller og PC-er, samt at vi vurderer egnede tilleggsfunksjoner som synkronisering av grafikken mellom TV og avsender.
 • En punkt vi også er innom er lydkvalitet. Selv om mange velger å bruke ekstern lyd på flatskjermer, er det fortsatt kjekt å ha god nok lyd fra selve skjermen til å se innhold uten å være avhengig av å slå på lydplanken.
 • Til slutt vurderes de overnevnte punktene mot prisen på TV-en. Er to skjermer likeverdige ellers, vil hva du betaler vippe den billigste foran den dyrere.
TCL 65C815 (2021)Hisense ULED 65U8GQLG 65NANO75Samsung QLED QE65Q77A (Q75A)Sony Bravia KD-65X89JPhilips 65OLED705
Oppløsning4K (3840 x 2160)4K (3840 x 2160)4K (3840 x 2160)4K (3840 x 2160)4K (3840 x 2160)4K (3840 x 2160)
PaneltypeLCD VALCD IPSLCD IPSLCD VALCD IPSOLED
KvanteprikkerKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av-
BelysningKant-LEDFull array LEDKant-LEDKant-LEDKant-LED-
Panelhastighet (Hz)12012060120100120
8 eller 10 bit farger?101010101010
Testet lysstyrke (Nits)429630430700630169
Oppgitt lysstyrke (Nits)4001000-500--
Testet responstid (ms)17,935,910,59,314,933,3
Antall HDMI343444
HDMI 2.1-støtteByttJa, 4xByttKrysse avKrysse avBytt
HDMI m. ARCKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avJa, 4x
HDR-støtteHDR10+ & Dolby VisionHDR10, HLG & Dolby VisionHDR10 & HLGHDR10+, HLG & Quantum HDRHDR10, HLG & Dolby VisionHDR10+, HLG & Dolby Vision
Smart OSAndroid TVVIDAAWebOSTizenAndroid TVAndroid TV
Lydsystem med subwooferJa (Onkyo)Krysse avByttByttByttJa (B&W)
Nettverk og trådløstWiFi/Eth/BTWiFi/Eth/BTWiFi/Eth/BTWiFi/Eth/BTWiFi/Eth/BTWiFi/Eth/BT
Annet--Pekefjernkontroll med gyroskopSolcelleladet fjernkontroll, kan dele lydjobben mellom seg og planke-Ambilight

Best i test: Samsung QE65Q77A – beste allrounder

Solid bildekvalitet og knall brukervennlighet fra Samsung.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vinneren av denne testen kommer fra Samsung. De leverer kort fortalt den beste totalpakken.

Ut av esken er det Film-modusen som egner seg best, og da får du presise farger og nokså treffsikkert lys gjennom hele spekteret. Og lysstyrke er det rikelig med. Her får du den mest lyssterke skjermen i testen, hvilket betyr at den klarer seg godt i rom hvor du har mye naturlig lys.

Nytt av året for Samsung-TV-er er fjernkontroll med solcellepanel og USB-C for opplading.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fargene er som nevnt meget presise, og de oppleves også som mest naturlige - sammen med TV-en fra Philips. Skjermen er god på å gjengi detaljer i mørke partier av bildet, og det er verdt å nevne at dersom du vil justere dette, så har denne skjermen en egen justering i menyene hvor du kan justere de mørkere partiene av bildet uten at du påvirker de lyse delene.

Når det kommer til skarphet og bevegelse er dette den beste skjermen i testen. Og med andre ord meget god egnet for deg som liker å se mye idrett hvor panorering av bildet er en essensiell del skjermen bør være god på.

Dette er også den skjermen som gir deg lavest inputlag, og samtidig har støtte for det meste du måtte trenge av spillutstyr. Vår måler viser 9,3 ms, hvilket er hakket bedre enn LG, som er nest best på dette.

Samtidig er menyene og betjeningen enkel og oversiktlig. Du får en enkel fjernkontroll som du ikke trenger å skifte batteri på. Den har nemlig et lite solcellepanel på baksiden, så du trenger kun å legge kontrollen med denne siden opp når du ikke bruker den for fylle opp batteriene. I tilegg har den en ladeport om det skulle være lite lys der du har kontrollen.

Lyden i selve TV-en er ikke testens beste, men den er helt grei. Vi kunne ønsket oss litt mer bass, men de dype tonene glimrer med sitt fravær. Et pluss er at du enkelt kan koble til en ekstern lydplanke, og velger du en fra Samsung kan denne dele på oppgaven sammen med høyttalerne i selve TV-en.

Alt i alt stikker altså Samsung av med seieren i denne testen.

Denne TV-en selges forøvrig også under modellnavnet QE65Q75A.

Beste modus: Film

Samsung QLED QE65Q77A
9
Imponerende
Best i test

Samsung QLED QE65Q77A

9
Imponerende
sitatSamsung leverer den beste totalpakken

Fordeler

 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Meget god bildekvalitet
 • +
  Kurant lydkvalitet
 • +
  Fjernkontroll som lades opp av lyset
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Den mest brukervennlige TV-en
 • +
  Lavest inputlag
 • +
  Meget god på bevegelse

Ting å tenke på

 • Blant testens dyreste
 • Savner litt bass i lyden

Anbefalt: TCL 65C815 (2021) – solid til det aller meste

Som en forholdsvis ny aktør i Norge gjør TCL det uventet bra og hugger etter beina på Samsung i denne testen. Særdeles solid lyd rett fra skjermen er også bra å ha.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

En annen TV som gjør det godt i vår test er denne modellen fra TCL. Dette er en trygg og god totalpakke der du får god valuta for pengene.

Også denne modellen bruker såkalte kvanteprikker i bakbelysningen (QLED), som er med å gi både farger og lysstyrke nødvendige krefter for å gi deg et bilde med mye «punch» i. Dog skal det sies at denne modellen ikke er like rå på lysstyrke som testvinneren.

To fjernkontroller følger med - liten og lekker eller stor og omfattende.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Likevel leverer den et behagelig bilde, som har godt med detaljer – også i mørke partier av bildet. Den leverer også godt på skarphet, men er et lite hakk bak Samsungen når det kommer til bevegelse. Likevel blant de beste i testen. Og sortnivået er også her imponerende til å være en LCD-TV i denne prisklassen.

Når det kommer til spill så er ikke denne skjermen noe førstevalg. Våre målinger viser 17,9 ms ved en oppløsning på 1080p og 60 bilder i sekundet. Ikke avskrekkende dårlig, men likevel et stykke bak de beste i denne testen.

Denne er en av flere skjermer i testen som kjører Android-plattformen. En plattform som ikke er fullt så intuitiv som den Samsung eller LG bruker. Men av de som har Android er TCL sin variant den vi liker best. Den er rask og responsiv, og hadde minst «hikke» under testperioden. Og du får med to fjernkontroller i esken. En fullverdig variant med alle knappene på, og en mindre variant med kun det aller mest nødvendige på.

Noe du får med denne skjermen er god lyd. Dette er testens beste, og kan faktisk klare seg greit på egen hånd uten for mye hjelp fra eksternt utstyr.

Til 12.000 kroner er dette en god og gjennomført skjerm som byr på god bildekvalitet. En vi kan anbefale deg.

Beste modus: Kino

TCL 65C815 (2021)
8.5
Meget bra
Anbefalt

TCL 65C815 (2021)

8.5
Meget bra
sitatLeverer godt på både bilde og lyd

Fordeler

 • +
  Meget god bildekvalitet
 • +
  Grei inputlag
 • +
  Billigere enn flere andre i testen
 • +
  Følger med to gode fjernkontroller
 • +
  Meget god lyd
 • +
  Godt sortnivå

Ting å tenke på

 • Android-plattformen får litt "hikke" innimellom
 • Ikke like god på bevegelse som testvinneren

Anbefalt: Philips 65OLED705 – den beste rene film-TV-en

Fantastisk i mørket og til film, men svakere på lysstyrke og brukervennlighet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I denne testen er det kun Philips som har en billig nok OLED-TV. Og dette en meget god TV til enkelte ting - men ikke fullt så god til andre.

Om vi starter med det positive så er dette den beste TV-en om du skal se film og innhold i et mørkt rom. Da får du gnistrende godt sortnivå og farger som virkelig gir deg timevis med glede. Og så lenge det er mørkt så er HDR-innholdet også meget tilfredsstillende.

Stor og tradisjonelt uoversiktlig fjernkontroll hører til i Philips-land.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men denne skjermen er ikke lyssterk, sånn at den vil mistrives noe mer om den blir plassert i et rom med mye naturlig lys. Selv om det på ingen måte er noen total krise det er snakk om.

Skjermen er, som Philips pleier, god på detaljskarphet og i tillegg grei på bevegelse. Fargene og sortnivået er det som nevnt ingenting å utsette på. Og for mange vil Ambilight-funksjonen bidra til at filmkvelden blir komplett. Heller ikke lydkvaliteten i denne er dårlig. Kun slått av TCL.

Noe som ikke er så imponerende med denne TV-en er Android-plattformen. Her går ting litt tregt, og det oppstod mer «hikke» med denne skjermen enn de to andre TV-ene som kjører samme grunnplattform. Og få ting er mer irriterende enn når du åpner en app, og den låser seg og du kastes tilbake til hovedmenyen. Det skjedde noen få ganger med denne. Samtidig så må du huske på å logge deg på med Google-kontoen din. Ellers kan du oppleve at apper ikke oppdateres - slik vi gjorde.

Fjernkontrollen er det lite å utsette på. Den har alle funksjoner du trenger, og er god og responsiv å trykke på.

Dette er neppe skjermen for deg som skal spille. Du må i så fall leve med inputlag på over 30 millisekunder, som er i tregeste laget for konkurransespill der vinn eller forsvinn handler om umiddelbar reaksjonsevne, gjerne etter at nettverket har forsinket sitt i tillegg. Lokale enkeltspilleropplevelser kan likevel fungere greit.

Så det er først og fremst film og vanlig innhold denne skjermen er egnet til. Og der er den helt rå, spesielt om du velger å bruke den i et rom uten for mye lys. En anbefalt skjerm i så måte.

Beste modus: ISF Dag

Philips 65OLED705
8
Meget bra
Anbefalt

Philips 65OLED705

8
Meget bra
sitatMeget godt egnet til mørke rom

Fordeler

 • +
  Meget gode farger og sortnivå
 • +
  Ambilight
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Meget god skarphet
 • +
  Støtter det meste av HDR-standarder
 • +
  God lydkvalitet

Ting å tenke på

 • Litt treg i bruk
 • Liker seg dårligere i rom med mye lys
 • Høy inputlag
 • Android-plattformen får "hikke" i mellom

Mye for pengene: LG 65NANO75

LG leverer mye skjerm for penga, men sliter med å nå opp. Den liker ikke raske bevegelser så godt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da vi hentet inn disse TV-ene kostet denne skjermen rundt 13.000 kroner. Men i skrivende stund får du den under 9000 kroner. Og spesielt til den prisen får du mye TV for pengene.

Sammenlignet med de beste i denne testen så er likevel ikke dette den beste skjermen på bildekvalitet. Så lenge bildet har mye lyse scener så henger den godt med. Men så fort det blir mye mørke partier på skjermen så mister den en del detaljer sammenlignet med de beste.

Den ser kjedelig ut, men med gyro-basert pekefunksjon er dette en av de beste fjernkontrollene i testen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG-kjermen er heller ikke suveren på raske bevegelser sammenlignet med de aller beste, selv om skarpheten og detaljene er greie.

Likevel er dette en av de aller beste skjermene i testen hva kommer til inputlag. Her får du rett over 10 millisekunders responstid, og ikke minst full støtte for det de nyeste konsollene har å tilby, med 4K og 120 Hz.

Samtidig så er dette en god skjerm å bruke. WebOS-plattformen er sammen med Samsung den mest brukervennlige løsningen. Selv om vi vil holde en liten knapp på den foregående versjonen der du fikk små fliser nederst i bildet. Pekekontrollen er fortsatt en meget god løsning som bidrar til en god brukeropplevlese.

Lyden på denne skjermen er heller ikke blant de aller beste, men grei nok til at du kan se nyhetene uten å trenge et ekstern anlegg.

Og alt i alt er dette mye TV for pengene.

Beste modus: Expert Lys

LG 65NANO75
7.5
Bra
Godt kjøp

LG 65NANO75

7.5
Bra
sitatBillig og grei

Fordeler

 • +
  Brukervennlig
 • +
  Pekefunksjon i fjernkontrolen
 • +
  Grei på skarphet og bevegelse
 • +
  Laveste pris i testen med god margin
 • +
  Lav inputlag

Ting å tenke på

 • Litt slapt på mørke detaljer
 • Middels lydkvalitet
 • Et stykke bak testvinneren på skarphet og bevegelse
 • Ikke like lyssterk som de beste

Sony KD-65X89J – ikke Sony på sitt beste

Sonys deltaker ble litt for slapp i dette utvalget.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denne skjermen fra Sony er ikke direkte dårlig. Langt i fra. Men den er ikke spesielt god sammenlignet med de beste. Den blir en slags middelveisfarer, selv om den fortsatt er en del bedre enn testens dårligste skjerm.

For den er ganske så god på farger og skarphet, samtidig som det er lite å utsette på bevegelse. Men det er noe livløst over bildekvaliteten sammenlignet med de beste. Ofte er bildet for lyst, og lyse detaljer brenner litt ut i hvitt. Så kontrollen på baklyset er ikke fullt så god som hos de beste i denne testen. Vi testet å slå av lyssensoren, uten at det gjorde noe til eller fra.

Sammen med Philips leverer Sony testens trausteste fjernkontroll.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det medfører at bildet ser litt slapt ut, uansett om vi fôrer på med HDR-innhold eller tradisjonelle signaler.

Utenom dette er dette en TV som er helt grei å bruke. Den har Android i bunnen, og som vi har vært inne på tidligere synes vi denne plattformer er litt mer traurig å bruke sammenlignet med de beste. Og ved et par tilfeller stopper appen opp, før vi ble returnert til hovedmenyen. Fjernkontrollen har vi lite å utsette på.

Sony leverer dog bedre når det kommer til lyd. Den har en grei fylde til å være en flatskjerm, og klarer med det å stå på egne bein. Fortsatt er den likevel mange knepp unna å kunne tukte TCL-skjermen.

Skal du primært bruke denne skjermen til å spille på, så er den blant de bedre på inputlag. Det er fortsatt et stykke ned til de aller beste, men med 14,9 millisekunder så er den absolutt brukbar nok til spill.

Alt i alt er dette en god TV. Men den mangler det lille ekstra sammenlignet med de aller beste.

Beste modus: Kino

Sony Bravia KD-65X89J
7
Bra

Sony Bravia KD-65X89J

7
Bra
sitatBlir bare nesten for Sony

Fordeler

 • +
  God på bevegelse og skarphet
 • +
  God lydkvalitet
 • +
  Lav inputlag
 • +
  Bra lysstyrke
 • +
  Grei brukervennlighet

Ting å tenke på

 • Bildet blir ofte for lyst og livløst
 • Android-plattformen er ikke like brukervennlig som de beste

Hisense 65U8GQ – uslepen nykommer som har potensial

Det gnistrer ikke av Hisense-skjermen i denne testen, men den har sine gode sider. Den er ekstremt rask å bruke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sist i denne testen kommer denne modellen fra Hisense, som nylig har lansert TV-er og hvitevarer på det norske markedet. Men U8GQ har potensial til å slå bedre fra seg.

Det første som gjør at denne skjermen havner sist, er at den har dårlige bildemoduser fra fabrikk. Ingen av dem du kan velge blant gir et nøytralt bilde, så skal denne skjermen prestere på sitt beste, må du gjøre nødvendig kalibrering. Alternativet blir enten et bilde med blåstikk eller at det er for gult.

Fjernkontrollen er snasen og lekker, men man kan lure litt på om den er levert av Bang & Olufsen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi tok oss derfor tid til å justere denne skjermen litt ved siden av, for å se hvor mye bedre den kunne bli, og resultatet ble en vesentlig forbedring i bildekvaliteten - men fortsatt ikke en bildekvalitet som overgikk de bestes fabrikkmoduser.

Vi har uansett vurdert bildekvaliteten på lik linje som de andre, altså med de modusene du har å velge blant ut av esken, da folk flest uansett ikke vil ha tilgang til profesjonelle kalibreringsverktøy.

I tillegg til fargestikket mangler det en del detaljer i mørke partier av bildet, også kjent som black crush. Hisense-TV-en er ikke så aller verst på bevegelse, og heller ikke skarpheten er dårlig.

En ting vi liker med denne TV-en er at den er lynrask til å respondere når du klikker deg rundt i menyer eller starter opp apper. Problemer er dog at det er litt slapt utvalg av apper. Nå skal det sies at flere av de norske appene, som NRK og TV 2 Play, er ventet å komme på plass de neste månedene. Det ville bedret totalkarakteren om dette var på plass.

Samtidig så savner vi også noen flere av de internasjonale appene, som for eksempel Disney+. Også denne skal være på vei, og lanseres ifølge Hisense i september.

Ønsker du å spille på TV-en er ikke dette skjermen du burde velge. Våre målinger viser at den klarer ned mot 35,9 millisekunder på det beste, når vi aktiverer spillforbedringen. Det er ikke krisehøyt, men langt unna de beste.

Hisense gjør for så vidt et hederlig forsøk med denne modellen. Med bedre bildemoduser ville den slått langt bedre fra seg.

Beste modus: Kino Kveld

Hisense ULED 65U8GQ
6
Helt greit

Hisense ULED 65U8GQ

6
Helt greit
sitatBommer på bildemodusene

Fordeler

 • +
  Lyssterk
 • +
  Raskt i bruk
 • +
  God på bevegelse og skarphet
 • +
  Har de vanligste, internasjonale appene

Ting å tenke på

 • Mangler foreløpig støtte for flere norske apper
 • Bildemodusene gir enten blåstikk eller gulstikk i bildet
 • Høy inputlag
 • Krever i praksis kalibrering; svake bildemoduser ut av eska
annonse