Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBest i test smartknapper

Vi har testet elleve «smarte» knapper

Kjapp tilgang til funksjonene i smarthjemmet.

Vegar Jansen / Tek.no

Et lite gjennomtenkt «smarthjem» kan fort føles fremmed og tungvint. Hvis alt av styring skjer via apper på mobiltelefonen, eller om du stadig må gi kryptiske talekommandoer for å få ting gjort, er det ikke så smart som det kan bli.

Dette spesielt om den ansvarlige har satt opp noen merkelige regler, eller om du er på besøk og må spørre verten om hvordan du får lys på badet.

Men det trenger ikke være så veldig komplisert. Mye kan også gjøres ved hjelp av et enkelt trykk på en knapp. For det finnes en rekke forskjellige smartknapper på markedet, og i denne testen skal vi se nærmere på en håndfull av dem.

Felles for de alternativene vi har hanket inn til test, er at de er batteridrevne og naturligvis støtter en eller annen trådløs standard som er vanlig i smarte hus.

De fleste produsentene har valgt seg Zigbee-standarden, som krever lite strøm og blant annet benyttes i de mange produktene fra Philips Hue og i Ikeas smarthjemssatsing Trådfri. Men vi har også eksempler på knapper med andre trådløse standarder innabords.

Trådløs teknologiAntall støttede trykkAnnen funksjonalitetFestemåteBatteri
Aqara Wireless Switch Mini
Zigbee3ByttSelvklebendeCR2032
Eva Stemningsbryter
Zigbee6 + dimTermometerMagnetisk, selvklebende, festeplateCR2450 x 2
Fibaro The Button
Z-Wave6ByttSelvklebendeER14250
Ikea Styrbar Fjernkontroll
Zigbee4 + dimByttMagnetisk, selvklebende, festeplateAAA x 2
Ikea Trådfri Shortcut Button
Zigbee3ByttMagnetisk, selvklebende, festeplateCR2032
Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)
Zigbee4 + dimByttMagnetisk, selvklebende, festeplateCR2032
Philips Hue Smart Button
Zigbee1 + holdByttMagnetisk, selvklebende, festeplateCR2032
Philips Hue Tap Dial Switch
Zigbee4 + ringByttMagnetisk, selvklebende, festeplateCR2032
Samsung SmartThings Button
Zigbee3TermometerMagnetisk, selvklebendeCR2450
Shelly Button 1
Wi-Fi4Wi-Fi aksesspunktIngenOppladbart
Xiaomi Mi Wireless Switch
Zigbee3ByttSelvklebendeCR2032

Her har vi altså knapper både merket Ikea og Hue, men også andre kjente aktører. Navnene Xiaomi, SmartThings og Fibaro vil kanskje ringe en bjelle, mens færre trolig har vært borti Aqara og Shelly tidligere.

De syv knappene fra den første utgaven av testen.
Vegar Jansen / Tek.no

Med unntak av Ikea Styrbar kommer samtlige knapper med batteri inkludert. Hvor lenge dette varer vil selvsagt være avhengig av bruk, men typisk listes «opptil» to år.

Det er også verdt å notere seg at alle knapper opprinnelig er konstruert for å fungere med produsentens egen smarthub. Men ettersom enhetene bruker kjente kommunikasjonsstandarder, kan de fleste knappene også brukes med minst én tredjeparts hub.

Noen unntak er det. SmartThings-knappen vil ikke uten videre vil fungere med noe annet vi kjenner til. Heldigvis er SmartThings et system vi liker ganske godt.

Men ... hva gjør de egentlig?

Ideen bak denne typen knapper er egentlig svært enkel. Et klikk er vanligvis ment å sette i gang en eller annen form for automasjon – og siden vi da snakker om smarte hus, er det helt opp til deg selv å bestemme hva dette skal være.

For noen kan klikket slå av eller på alle lysene i huset. Andre vil kanskje sette opp en kjede med hendelser som å skru på TV-en og forsterkeren, dempe lyset og senke rullegardinene – altså gjøre klar for litt kvalitetstid med filmer eller noe helt annet.

Form og størrelse varierer noe mellom knappene, men enorme forskjeller er det ikke.
Vegar Jansen / Tek.no

Eller du kan ha en «panikknapp» som sørger for at det sendes meldinger til alle naboene mens alarmen går i høy beredskap. Det er egentlig bare fantasien og smarthussystemet som setter grenser.

Smartknapper flest er også lagd slik at de kan registrere flere forskjellige typer klikk. Sånn sett går det an å sette opp smarthuset til å reagere forskjellig på slikt som korte klikk, lange klikk og dobbeltklikk. Det betyr altså at knappen kan programmeres til mer enn én ting, avhengig av hvor mange ganger du klikker på den.

Et klikk er ikke bare et klikk, det må slippes også.
Vegar Jansen / Tek.no

En av knappene kan faktisk programmeres med hele seks forskjellige klikk – opp til fem raske etter hverandre pluss ett langt klikk.

For å ta et annet eksempel: En av kandidatene i testen er en lysbryter med fire knapper. Ved å pare bryteren med smarthuben Homey, kan vi sette den opp slik at forskjellige typer trykk på de forskjellige knappene kan utløse åtte forskjellige scener.

Et kort trykk på knapp én, og robotstøvsugeren kjører i gang. Et langt trykk på samme knapp, og støvsugeren ruller tilbake til ladestasjonen. Et trykk på knapp to, og høyttalerne spiller opp til dans mens lyset dempes. Det er altså helt opp til deg selv å velge hva som skal skje når du trykker – knappen bryr seg ikke om at den egentlig bare skulle styrt lyset.

8.5
Samsung SmartThings Button
Bytt
8
Ikea Styrbar fjernkontroll
Bytt
8
Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)
Bytt
8
IKEA Trådfri Shortcut Button
Bytt
7.5
Philips Hue Smart Button
Bytt
7
Philips Hue Tap Dial Switch
Bytt
7
Xiaomi Mi Wireless Switch
Bytt
6.5
Aqara Wireless Switch Mini
Bytt
6
Eva Stemningsbryter
Bytt
6
Fibaro The Button
Bytt
5
Shelly Button 1
Bytt

Riktig knapp til riktig hub

Helst skulle vi hatt huset fullt av forskjellige smarthuber for denne testen. Det har vi dessverre ikke, og uansett er det ingen god løsning å kjøpe og sette opp en ny smarthub for hver nye knapp vi vil ha i huset. Det beste er derfor å holde seg til utstyr fra så få forskjellige aktører som mulig.

Athom Homey vil fungere med de fleste knappene i denne testen.
Vegar Jansen / Tek.no

Derfor har vi sett på hvordan vårt utvalg av knapper fungerer med huber som skal takle enheter fra forskjellige produsenter: Athom Homey, Futurehome og Samsung SmartThings.

Nå er det lett å tenke at den beste knappen er den som støtter flest huber, men de fleste nøyer seg tross alt med ett system, og en knapp kan i de fleste tilfeller uansett bare være koblet til én hub om gangen.

Den beste knappen vil derfor snarere være den som er kompatibel med akkurat ditt smartsystem.

Våre mer oppmerksomme lesere vil merke seg at det i vårt utvalg av knapper er laber støtte mot Futurehome, men relativt god støtte i retning Athom Homey. I slike tilfeller er det ikke verre enn å aktivt oppsøke støttede produkter for førstnevnte, men det gir jo også en pekepinn om at Homey stadig peker seg ut som en mer «altetende» smarthub.

Vår favoritt: Samsung SmartThings Button

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: SmartThings-huber.

Denne smartknappen er blant våre absolutte favoritter. Samtidig er den en av de minst anvendelige, ettersom den – så vidt vi vet – kun virker med en SmartThings-hub.

Men om du altså har en slik hub, alternativt en nyere Samsung-TV eller noe annet med en SmartThings-kompatibel hub innebygd, er denne knappen egentlig en skikkelig godsak.

Da vi først publiserte denne testen var vi usikre på SmartThings’ fremtid, men plattformen har heldigvis holdt koken. Det er bare det at andre fabrikanter har tatt over produksjonen av maskinvaren.

Med magnetisk bakside er noen knapper ekstra enkle å plassere, eksempelvis på kjøleskapet eller på en oppslagstavle. Her er SmartThings-knappen, bryteren fra Philips Hue og Ikeas snarveisknapp.
Vegar Jansen / Tek.no

Uansett er dette en smartknapp det ikke er noe vondt å si om, altså så lenge du faktisk bruker SmartThings.

I egenskap av å være en knapp er det nemlig en god del å like. Størrelsen er fin, baksiden er magnetisk og den har et tydelig og tilfredsstillende klikk. I tillegg har den innebygget termometer, noe som gjør at den plutselig blir enda mer anvendelig.

Siden den også overvåker temperaturen, kan du for eksempel sette opp SmartThings til å sette på varmeovnen hvis knappen registrerer at det skulle bli litt kjølig, eller senke rullegardinen når sola varmer den opp. Jo da, dette kan gjøres med frittstående temperatursensorer også, men det er egentlig ganske praktisk å ha slike ting kombinert.

Samsung SmartThings Button
8.5
Meget bra

Samsung SmartThings Button

8.5
Meget bra
sitatEn skikkelig godknapp, vel å merke kun for den som har SmartThings.

Fordeler

  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Innebygd termometer
  • +
    Enkel og god å klikke på

Ting å tenke på

  • Fungerer kun med SmartThings

Ikea Styrbar Fjernkontroll

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Ikea Trådfri Gateway, Ikea Dirigera og Homey – samt trikses til å virke med Futurehome (vi har testet) og SmartThings (vi har ikke testet)

Denne knappen er Ikeas svar på Philips Hue Dimmer Switch. Sånn sett er den heller ikke noen «ekte» knapp, og Ikea later ikke som noe annet heller – tross alt listes og omtales den som en fjernkontroll.

I praksis er fjernkontrollen en dimmebryter med fire knapper. I Ikeas eget smartsystem (Home Smart) fungerer den heller ikke som noen generell smartknapp, kun som en lysbryter for å slå av og på – samt dimme, selvfølgelig – ett eller flere Trådfri-lys. I tillegg gjør den deg i stand til å enkelt bytte mellom forskjellige fargetemperaturer for hvitt lys eller skikkelige farger dersom lyspærene støtter slikt.

I praksis kan den også kobles til andre Zigbee-huber, men offisielt er det bare Homey som støtter dette i skrivende stund. Med akkurat Homey vil den faktisk fungere som seks knapper, ettersom systemet også ser forskjell på langt og kort klikk på de to «dimmeknappene».

Ikea Styrbar bruker AAA-batterier (som faktisk ikke følger med i pakken).
Vegar Jansen / Tek.no

Fysisk sett er Styrbar litt større og litt tynnere enn en snusboks. Den føles solid og har en god tyngde ettersom den drives av to AAA-batterier, som for eksempel kan være Ikeas egne oppladbare. Knappene i seg selv både høres og føles tydelig når de trykkes på.

Utgaven med topplate i rustfritt stål får den også til å skille seg ut i en verden av plastknapper.

Som tilfelle er med mange av Ikeas knapper eller fjernkontroller er undersiden magnetisk. Hvis du ikke vil ha den liggende på bordet, kan den derfor settes rett på overflater av stål eller jern. Eller finn et passende sted å feste metallplaten som følger med i esken.

Med en prislapp på 149 kroner får du med Ikea-hub en alternativ måte å styre husets smarte lyspærer på, mens den faktisk kan være enda mer anvendelig med slikt som Homey eller Futurhome da den kan benyttes til å starte flere forskjellige «flows» eller scener.

Ikea Styrbar fjernkontroll
8
Meget bra

Ikea Styrbar fjernkontroll

8
Meget bra
sitatEn kjekk Ikea-lysbryter som også kan være interessant for andre smarthjemsbrukere.

Fordeler

  • +
    Fire knapper i ett
  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Benytter AAA-batterier
  • +
    Festeplate følger med i pakka

Ting å tenke på

  • Laber (offisiell) støtte hos tredjeparts smarthuber
  • Fungerer kun som lysbryter med Ikeas huber

Philips Hue Dimmer Switch

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Homey, Philips Hue Bridge (og kan lures til å fungere med SmartThings)

Nei, Philips Hues knapp er langt unna å ligne på noen av de andre knappene i denne testen. Men vi hadde lyst å ha den med likevel. For selv om det visstnok også finnes en Hue Smart Button, har vi aldri sett den på det norske markedet.

Samtidig er altså denne dimmerbryteren ganske så anvendelig. Jo, den er større enn de andre kandidatene i denne samletesten, men så får du faktisk også fire forskjellige knapper i ett.

Bryteren kommer med en festeplate som kan skrus eller teipes fast på veggen.
Vegar Jansen / Tek.no

Denne knappen/bryteren har for øvrig nylig kommet ut i en nyere og forbedret versjon. Tidligere var det festeplaten til å ha på veggen som var magnetisk, nå er det selve knappedelen. Den er også blitt rundere i kantene, og plasten er nå matt.

I Hue-appen oppfører den gamle og nye seg også litt annerledes – men det viktigste er uansett at prisen for den nye varianten er den samme, og drøye 200 kroner er ikke spesielt avskrekkende.

I hvert fall ikke om målet er å bruke den sammen med Athom Homey, som sørger for at hver knapp kan programmeres med både kort og langt trykk. Det vil si at én Hue Dimmer Switch kan sette av minst åtte forskjellige automasjoner eller scener.

Dessverre er det ikke like grei skuring å bruke dimmerbryteren med andre smarthuber – selvfølgelig med unntak av Philips Hue Bridge – men som med andre Zigbee-knapper er det visse muligheter for hacke noe på plass for SmartThings. Det er dog dessverre ingen spesielt god, enkel eller garantert løsning.

Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)
8
Meget bra

Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)

8
Meget bra
sitatEn god lysbryter for Hue, men det er med Homey at den virkelig skinner.

Fordeler

  • +
    Fire knapper i ett
  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Festeplate følger med i pakka

Ting å tenke på

  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber

Ikea Trådfri Shortcut Button

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Ikea Trådfri Gateway, Ikea Dirigera og Homey (pluss SmartThings med hack)

Vi skal ikke kjøre et stort dypdykk i Ikeas snarveisknapp. Denne knappen har vi nemlig en hel test av fra før. Det viktigste å få med seg fra den, er at knappen ikke må forveksles med Ikeas trådfrie lysbryter/dimmer, og at den har blitt bedre med alderen. Opprinnelig støttet den kun ett klikk med Ikeas Gateway, nå støtter den tre. Hvert klikk kan trigge én bestemt scene.

Men hvis den smarthuben kobles mot Apple HomeKit, kan snarveisknappen også konfigureres i Apples Hjem-app. Der støtter den dog kun kort og langt klikk.

Nylig kom Ikea på banen med Dirigera, en ny og mer fremtidsrettet hub. Men denne er ikke bedre på alle måter, ettersom den akkurat nå kun takler ett eneste klikk fra snarveisknappen. Det skal liksom ikke være enkelt. Forhåpentligvis får vi snart støtte for tre klikk her også.

Full pakke for 129 kroner: Knapp, batteri, festeplate, teip, klistremerker og enkel dokumentasjon. Eventuelle skruer må du stå for selv.
Vegar Jansen / Tek.no

Foruten dette kan knappen også trikses til å virke med Samsung SmartThings, men det er ustabilt og knotete. På det drøye året den nå (per vinter 2022) har vært på markedet, hadde vi forventet at bedre tredjeparts støtte var på plass, men dessverre har ikke det skjedd.

Men holder du deg uansett til Trådfri-systemet får du totalt sett egentlig mye for pengene med Ikeas knapp. Den er magnetisk, og systemet med at knappen kan merkes individuelt med selvklebende lapper – som følger med i esken – er smart og praktisk. At det følger med en festeplate i metall er også et pluss.

Ikea Trådfri snarveisknapp
8
Meget bra

Ikea Trådfri snarveisknapp

8
Meget bra
sitatEn kjekk og relativt rimelig knapp for Ikea Trådfri-systemet.

Fordeler

  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Kan merkes etter ønske og behov
  • +
    Festeplate følger med i pakka

Ting å tenke på

  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber

NY 2023: Philips Hue Smart Button

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Homey, Philips Hue Bridge (og noe kan fikses til med SmartThings)

Vi har tidligere klaget vår nød over at den eneste knappformede knappen i Philips Hue-serien ikke er å få tak i her på berget, men det viser seg at den i det minste kan bestilles via produsentens egne nettsider.

Så da kan vi ta den med vår liste.

I motsetning til de andre Hue-merkede «knappene» er altså dette en ekte knapp uten spesielle triks eller ekstra funksjoner. Den kan registrere et trykk, og der stopper det. Vel, nesten. Den merker også om knappen holdes inne, noe som i belysningens verden betyr at den for eksempel også kan settes opp som en slags dimmer.

Fysisk sett er knappen på størrelse med en litt kraftig bruskork. Den har en gummiaktig overflate og et tydelig klikk som både merkes og høres.

Magnetisme sørger for at knappen sitter på festeplaten(e) og kan tas av ved behov.
Vegar Jansen / Tek.no

Baksiden er magnetisk, noe som gjør at den enkelt kan plasseres på forskjellige overflater av jern eller stål. I tillegg følger det med to festeplater i esken. Den ene er firkantet, med mål på 76 x 76 millimeter og kan monteres med skruer eller dobbeltsidig teip. Den andre er rund, har dobbeltsidig teip på baksiden og er litt mindre enn selve knappen.

Festeplatene sørger for at knappen enkelt kan få sin faste plass på steder som ikke reagerer på magnetisme også.

Som en ren lysbryter til Philips Hue-systemet kan den konfigureres på flere måter i appen. Vi kan bruke den til å slå av og på ett eller flere lys, rom eller soner. Og i tillegg til å slå dette lyset av og på, kan knappen altså brukes til å dimme lysene.

Som en bonus er det ingenting som hindrer deg i å trykke på knappen flere ganger etter hverandre – noe som i appen kan settes til å bety at Hue-systemet veksler mellom opptil fem forskjellige lysscener.

Dette gjør knappen faktisk ganske anvendelig, men kanskje ikke like intuitiv som den større Philips Hue Dimmer Switch dersom den skal settes opp og brukes på en avansert måte.

På den annen side tar den mindre plass, og for de som ikke liker å forholde seg til brytere med flere ting å trykke på er denne knappen i realiteten fryktelig enkel med sitt ene klikk.

For den som har et Homey smarthjemsystem kan Philips Hue Smart Button på sin side fungere som en knapp til hva som helst, så den er ikke nødvendigvis begrenset til å styre belysningen. Men da finnes det også andre alternativer som strengt tatt gjør den samme jobben til lavere pris.

Og det er nok nettopp prislappen som gjør at dette produktet ikke allerede finnes i de tusen Hue-hjem. «Storebror» Dimmer Switch koster nemlig det samme – eller til og med mindre – enn denne knappen.

Da blir Philips Hue Smart Button forståelig nok et vanskelig salg.

Philips Hue Smart Button
7.5
Bra

Philips Hue Smart Button

7.5
Bra
sitatHue-knapp for deg som helst vil ha det enkelt.

Fordeler

  • +
    Liten og plasseringsvennlig
  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Enkel og god å klikke på
  • +
    Festeplater følger med i pakka

Ting å tenke på

  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber

Philips Hue Tap Dial Switch

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Philips Hue Bridge, Homey (via Hue Bridge) og SmartThings (i beta)

Hue Tap Dial Switch er nok den mest forseggjorte knappen vi har vært borti. Problemet er bare at dette egentlig ikke er en knapp – her har vi faktisk en avansert lysbryter.

I Hue-appen kan den naturlig nok kun styre lys, og ellers vil den visstnok kun fungere med SmartThings (etter hvert) og Homey. For sistnevnte må også kontrollen gå via en Philips Hue Bridge, og dimme-ringen støttes ikke.

Selve knappens form og størrelse minner om en vanlig vri-dimmer som finnes i de tusen hjem. Den kommer også med en monteringsplate på 8 x 8 centimeter som gjør at den ser ut som en kablet dimmer dersom du monterer den på veggen. Men den er selvsagt trådløs og holdes på plass ved hjelp av magnetisme – så hvis du vil ta den med deg i sofaen eller sette den på kjøleskapet er ikke det noe stress heller.

Bryteren har fire knapper merket med en til fire prikker. Knappene omkranses av en ring som kan dreies i begge retninger – akkurat slik du ville gjort med en vanlig vri-dimmer.

Følbare prikker på knappene gjør at de kan betjenes i dunkle omgivelser også.
Vegar Jansen / Tek.no

Ellers har Tap Dial Switch en god tyngde og en gummilist på undersiden som gjør at den ikke glir for mye dersom den ikke er på plassen sin i veggfestet.

Ringen har en tydelig og tilfredsstillende «hakkete» gange når den dreier rundt. De fire knappene er faste og gir fra deg et fast klikk som både kjennes og høres. Disse er dessuten utstyrt med små, følbare prikker som gjør at du med litt trening faktisk kan kjenne forskjell på dem.

De største ankepunktene mot Hue Dial Tap er den nokså høye prisen, det faktum at den i skrivende stund fungerer aller best mot nettopp Philips Hues eget system og at dimme-ringen ikke er smart nok.

Med mindre du absolutt vil styre flere soner med samme enhet eller har falt for designen, må vi peke på at Hue Dimmer Switch er langt rimeligere og gjør mye av det samme. Den vil derfor i mange tilfeller være et mer fornuftig kjøp.

7
Bra
sitatAttraktiv Hue-lysbryter med potensial

Fordeler

  • +
    Fire knapper i ett
  • +
    Dreibar ring for dimming
  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Festeplate følger med i pakka

Ting å tenke på

  • Prisen
  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber
  • I Hue-appen: Ringen bytter ikke fokus etter hvilken knapp det trykkes på

Xiaomi Mi Wireless Switch

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Homey, Xiaomis hub (og kan hackes til å fungere med SmartThings)

Bortsett fra fasongen og at knappen dekker hele fronten, har Xiaomis smartknapp svært mye til felles med kandidaten fra Aqara. Samme type plast, samme type selvklebende etikett – og de kan visstnok begge bruke Aqaras smarthub. Homey bruker på sin side faktisk den samme appen for begge knappene.

Sånn sett virker de to ganske så identiske, og undertegnede ville gjerne gjettet på at knappene er produsert på samme fabrikk. Men selv om begge er oppgitt til å støtte tre klikk hver med sine opprinnelige huber, lar Homey oss programmere opptil fem klikk på Xiaomi-knappen.

Hvorfor dette ikke også gjelder Aqara aner vi ikke, men det kan altså bety at det er en faktisk forskjell i maskinvaren. Uansett fører det til at den som har en Homey får mer ut av en Xiaomi-knapp enn en Aqara Wireless Mini Switch.

Siden man trykker inn hele fronten, er den også enklere å treffe, og den lave profilen gir mer presisjon når den skal trykkes inn flere ganger etter hverandre. Dette spesielt sammenlignet med Fibaros knapp, som har større vandring og mindre tilfredsstillende «klikk».

Blant smarthubene vi har prøvd med, er det dessverre kun Homey som er grei skuring å pare med. For SmartThings er det mulig å hacke det til ved å finne (eller programmere selv) en tredjeparts «device handler», men det er ingen garanti for full funksjonalitet.

Xiaomi Mi Wireless Switch
7
Bra

Xiaomi Mi Wireless Switch

7
Bra
sitatEn ganske god Zigbee-knapp.

Fordeler

  • +
    Enkel og god å klikke på

Ting å tenke på

  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber

Aqara Wireless Switch Mini

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Homey, Aqaras hub, Xiaomis hub (og kan visstnok «macgyvres» til å fungere med SmartThings)

Dersom du allerede har lest om Xiaomi-knappen over, vet du allerede det meste du trenger å vite om Aqara Wireless Switch Mini. Her har du altså en ganske enkel Zigbee-knapp, men med en mer konvensjonell form.

Den måler omtrent 4,5 x 4,5 centimeter og er 1,2 centimeter høy. Dette er åpenbart en ganske vanlig størrelse – de fleste smartknapper ligger rundt dette. Unntakene i dette selskapet er Fibaros knapp, som er høyere, og Samsungs SmartThings-knappen, som faktisk er litt mindre.

Aqaras knapp skiller seg også ut ved at du ikke trykker inn hele knappen, men kun den runde delen i midten. Den leverer likevel en tydelig taktil tilbakemelding samt et godt og hørbart klikk.

Akkurat som med mange av de andre Zigbee-knappene i denne testen, er denne knappen i hovedsak aktuell dersom du har en Athom Homey – eller i dette tilfellet Aqaras egen hub.

Vi rangerer Aqara-knappen et halvt poeng bak Xiaomis kandidat på grunn av sistnevntes større trykkeoverflate og muligheter for flere typer klikk med Homey. Men ellers er de altså ganske så like.

Aqara Wireless Switch Mini
6.5
Helt greit

Aqara Wireless Switch Mini

6.5
Helt greit
sitatEn helt grei Zigbee-knapp.

Fordeler

  • +
    God å klikke på

Ting å tenke på

  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber

Eva Stemningsbryter

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Eva Hub og Homey

Denne multiknappen er også kjent som Eva Scene Selector, og akkurat som navnet hinter til er den i hovedsak ment som en snarvei for å sette scener eller «stemninger» i smarthussystemet Eva fra norske Datek.

Vi har riktignok kun sett på Eva i forbindelse med deres måleravleser for strøm, men også denne stemningsbryteren har noen egenskaper som gjør den verdt å omtale.

I likhet med flere av de andre aktørene i denne testen har Dateks knapp et magnetisk feste som gjør det enklere å plassere den. En medfølgende monteringsplate på 8,5 x 8,5 centimeter gjør at den også kan festes på enhver vanlig vegg.

Foruten seks knapper – fire for å sette stemning og to «dimmeknapper» som normalt sett brukes til lys – har enheten et termometer innabords og rapporterer den aktuelle temperaturen til systemet. Så ja, knappen fungerer også som en temperatursensor så lenge den får stå i fred.

Festeplate er inkludert.
Vegar Jansen / Tek.no

I esken følger det med klistremerker med symboler som kan festes på de forskjellige knappene. På overflaten har knappene i tillegg små prikker som kan «avleses» med fingertuppen – veldig kjekt.

Ute av veggfestet er multiknappen litt mindre enn Ikea Styrbar. Akkurat som de andre Eva-enhetene har den en plastoverflate som får den til å se og føles litt «billig» ut. I tillegg har ikke alle knappene den samme taktile responsen. Ikke at det trenger å ha noe å si for kvaliteten eller funksjonaliteten, men førsteinntrykk er viktige. Det heller ikke at knappen har en prislapp på 800 kroner.

Litt av problemet ligger nok i at Eva som smarthussystem ikke er spesielt utbredt. I Evas app er det dessuten kun støtte for én scene for hver av de fire vanlige knappene, og dimmeknappene er ikke lure nok til å kunne bytte fokus etter hvilke lys som aktiveres med de fire vanlige stemningsknappene. I det minste kan de både dimme og slå lyspærer (eventuelt smartplugger) av eller på.

Nei, det er folk med en Athom Homey som virkelig kan få aller mest ut av denne multiknappen. Ifølge Homeys hjemmesider støtter de nemlig flere typer klikk, noe som i hvert fall i teorien burde doble nytten.

Men med tanke på at du kan få en Ikea Styrbar eller Philips Hue Dimmer Switch til under en fjerdedel av prisen for en Eva Stemningsbryter, så ser vi ikke helt hvorfor noen skulle være interessert i å gå den veien.

Eva Stemningsbryter
6
Helt greit

Eva Stemningsbryter

6
Helt greit
sitatFiffig men kostbar smartknapp som i hovedsak vil tekkes Eva-brukere.

Fordeler

  • +
    Seks knapper i ett
  • +
    Magnetisk bakside
  • +
    Innebygd termometer
  • +
    Festeplate følger med i pakka
  • +
    Klistrelapper for merking av knapper følger med

Ting å tenke på

  • Prisen
  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber
  • I Eva-appen: Støtter kun ett klikk per vanlig knapp

Fibaro The Button

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Futurehome, Homey, SmartThings, Fibaro Home Center (og evt. andre smarthuber med Z-Wave-støtte)

Be noen om å se for seg en klassisk «panikknapp», og mange vil nok mane fram et bilde av noe som ligner ganske mye på Fibaros «The Button». Gjerne denne røde, selv om knappen er få i et lite utall forskjellige farger.

Dette er den eneste knappen i testen som benytter seg av Z-Wave-protokollen, og i likhet med Z-Wave-enheter flest er den heller ikke spesielt rimelig. Kvaliteten virker grei nok, men heller ikke noe mer, da hele greia er av plast. Det gjør at prislappen på nærmere fire hundrelapper virker en tanke drøy – og ekstra skuffet ble vi over at den ikke har magnetisk feste i bunnen.

Denne knappen må altså enten stå løst, eller festes med dobbeltsidig teip, som i det minste følger med i pakken.

Med sin relative høye profil, kan vi heller ikke kalle The Button spesielt diskret. Men anvendelig, det er den – tross alt støtter knappen opptil seks forskjellige typer klikk. Vi skulle dog ønsket oss at den var enda litt bedre å klikke på.

Den store fordelen med denne knappen er at den har vært på markedet en god stund, og støttes derfor av alle de tre smarthubene vi har i hus: Futurehome, Homey og SmartThings.

Samtidig må det være lov å sette et spørsmålstegn ved at Fibaros smartknapp faktisk bruker Z-Wave. Ikke at det er noe galt med protokollen, men for tiden er det nok Zigbee som virkelig er på fremmarsj i smarthusmarkedet.

Et eksempel vi ikke kan unngå å nevne, er at Amazon nå inkluderer Zigbee (men ikke Z-Wave) i sin nye generasjon av smarthøyttalere. Det betyr kanskje ikke så mye her hjemme akkurat nå, men i visse andre markeder – der Amazons Alexa-produkter og Echo-høyttalere er mer utbredt – vil det si at man heller kan plukke seg en kompatibel Zigbee-knapp og spare seg for en egen smarthub.

Det forundrer oss egentlig heller ikke om Google med tiden får den samme idéen med sin smarthjemssatsing.

Vi må også nevne at The Button også er å få i en Apple HomeKit-kompatibel versjon med Bluetooth LE i stedet for Z-Wave. Men da kan ikke knappen brukes med så mye annet enn Apples system.

Fibaro The Button
6
Helt greit

Fibaro The Button

6
Helt greit
sitatKostbar, men støtter flere huber.

Fordeler

  • +
    Kommer i flere farger
  • +
    Støtter flere smarthuber
  • +
    Takler mange forskjellige klikk

Ting å tenke på

  • Prisen

Shelly Button 1

Vegar Jansen / Tek.no

Virker med: Homey, Shellys egen skytjeneste

Shelly Button 1 er knappen som skiller seg mest fra de andre kandidatene i testen. Wi-Fi er med god grunn gjerne kun brukt i lyspærer, smartplugger og andre enheter som er permanent koblet til strøm, ettersom den ellers har en tendens til å sluke batteri.

For å bøte på dette har denne knappen noe spesielle egenskaper. Den ene er et oppladbart batteri, samt mulighet for å kobles til USB-strøm – noe som gjør at den vil reagere kjapt.

På ren batteridrift unngår knappen vanlig «stand by»-modus og stenges ned når den ikke blir trykket på. Da må den våkne og gjenoppta kommunikasjonen med nettverket ditt hver gang den klikkes med. Dette tar gjerne et par sekunder – en ekstra forsinkelse vi ikke får med Zigbee eller Z-Wave.

I tillegg går kommunikasjonen – i hvert fall i vårt tilfelle – via Shellys egen skytjeneste. Og mens mye fint sikkert kan sies om det bulgarske firmaet bak Shelly, har de stadig litt å gå på når det gjelder apper og brukervennlig design.

Knappen lades via Micro-USB, eller kan være koblet til permanent for å reagere kjappere.
Vegar Jansen / Tek.no

Vi dro med oss en Shelly Button 1 i håp om at den kanskje skulle fungere med flere enheter, men selv om både SmartThings og Google Home byr på integrasjon mot Shellys skyløsning, har vi ikke fått knappen til å dukke opp i de respektive apper. Men den ble faktisk med på notene med Homey.

Opprinnelig ville vi sagt at skyintegrasjonen ikke er noen fordel, men med akkurat denne knappen betyr det at vi kan være på hvilket som helst trådløst Wi-Fi-nettverk og sette i gang operasjoner på smarthuben hjemme med et knappetrykk. Det vil sikkert være til nytte for noen.

For folk som bare trenger en knapp, vil de fleste andre alternativer være rimeligere og enklere å bruke.

Fysisk sett har enheten helt grei størrelse i seg selv, og en LED-indikator rundt selve knappen i midten viser status ved hjelp av blink og farger. Knappedelen gir et tilfredsstillende klikk. Skallet har en åpning for snorfeste i det ene hjørnet.

Da den må lades med visse mellomrom – produsenten sier opp til 3000 klikk – er det forståelig at den ikke er ment å festes permanent på veggen. Men et magnetfeste hadde uansett vært kjekt.

Shelly Button 1
5
Middelmådig

Shelly Button 1

5
Middelmådig
sitatLite egnet som generell smartknapp, men den har til gjengjeld høy nerdefaktor.

Fordeler

  • +
    Bruker Wi-Fi
  • +
    Oppladbar
  • +
    Farget LED-ring viser status

Ting å tenke på

  • Bruker et par sekunder på å «starte opp»
  • Laber støtte hos tredjeparts smarthuber
  • Lite brukervennlig app
  • Avhengig av skytjeneste

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Samsung SmartThings Button
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Samsung SmartThings Button
Ikea Styrbar fjernkontroll
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Ikea Styrbar fjernkontroll
Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Philips Hue Dimmer Switch (2021 mod)
Ikea Trådfri snarveisknapp
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Ikea Trådfri snarveisknapp
Philips Hue Smart Button
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Philips Hue Smart Button
Philips Hue Tap Dial Switch
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Philips Hue Tap Dial Switch
Xiaomi Mi Wireless Switch
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Xiaomi Mi Wireless Switch
Aqara Wireless Switch Mini
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Aqara Wireless Switch Mini
Eva Stemningsbryter
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Eva Stemningsbryter
Fibaro The Button
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Fibaro The Button
Shelly Button 1
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Shelly Button 1
annonse