Tek.no

Samletest Håndholdte støvsugere (2020)

Vår nye støvsuger-favoritt kan både støvsuge og vaske

Seks splitter nye støvsugere har vært testet på ris, tepper og parkett. Et par av dem kan både støvsuge og vaske gulvet.
David Auby Johansen, Tek.no
David Auby Johansen
5 Juli 2020 16:30

Pollensesongen er godt i gang og for de av oss med rennende nese, kløende hals og sandpapir i øynene er det nå enda viktigere enn før å være nøye med rengjøringen innendørs.

I denne testen har vi testet seks av de nyeste tråd- og poseløse støvsugerne på markedet. I tillegg har vi tatt med Dyson V11, som vi har testet tidligere.

Sist gang vi gjorde en samletest av støvsugere var det Bosch med sin «Bosch Unlimited» som stakk av med seieren. Modellen kom med to avtakbare batterier, noe som sørget for tilnærmet ubegrenset batteritid. I tillegg var støvsugeren både kraftig og behagelig i bruk.

Enkelte av støvsugerne kan både støvsuge og vaske. Her modellen fra Roidmi.
David Auby Johansen, Tek.no

Batteritid, sugekraft og ergonomi er med andre ord de kanskje viktigste egenskapene til en god støvsuger. I tillegg skader det heller ikke om det følger med munnstykker som takler ulike utfordringer som nedstøvede lister eller tepper fulle av katte- eller hundehår.

Fuktig innovasjon

Tråd- og poseløse støvsugere har eksistert på forbrukermarkedet en god stund nå. På den tiden har modellene fått sterkere sugeevne, bedre batteritid og smartere og bedre utformede munnstykker. Samtidig er det sjelden at det kommer helt nye innovative løsninger.

Derfor er det forfriskende å konstatere at to av modellene vi har testet denne gangen skiller seg ut med en ny funksjon, nemlig egen vaskemodus. Å kunne både vaske og støvsuge i samme slengen høres jo perfekt ut for badet eller parketten. På papiret virker det som en strålende ide, men vi er nysgjerrige på om dette faktisk fungerer i praksis.

Dette er støvsugerne vi har testet:

Oppsummert

Denne gangen ble det et jevnt kappløp mellom fire veldig gode modeller, og det er åpenbart at det generelle nivået på håndholdte støvsugermodeller har økt siden sist vi testet. Ved forrige test var det som nevnt Bosch med sin Bosch Unlimited-modell som vant.

To avtagbare batterier og mulighet for hurtiglading ga suveren batteritid. Modellen var veldig behagelig i bruk, men dessverre kom den med litt få munnstykker – der ingen av dem føltes som den perfekte match mot dyrehår.

Det er store forskjeller i hvor lavt man kommer med støvsugerne. Foran Philips, bak Miele.
David Auby Johansen, Tek.no

Testvinneren denne gangen hadde eget munnstykke dedikert til dyrehår. Den var minst like komfortabel i bruk og batteritiden, selv om den kun har ett integrert batteri, var svært god. Vi ser med andre ord testvinneren denne gang som bedre enn testvinneren forrige gang. Når det er sagt så er Bosch sin støvsuger en veldig god modell som man nå får til en svært god pris.

I tabellen under har vi tatt med Bosch Unlimited, men verdt å merke seg er at ris-testen for den og Dyson V11 er gjort med et annet teppe, så disse tallene er ikke direkte sammenliknbare.

I denne samletesten var det store prisforskjeller mellom modellene. For Mieles Triflex HX1 Pro må man i skrivende stund ut med over ti tusen kroner. Det er testens dyreste modell, med nesten dobbel så høy pris som den rimeligste Philips-støvsugeren. Vi var imponert over Mieles modell, men den var i overkant stor og tung.

En annen modell vi også var imponert over var Samsung Jet 90. Samsung leverer en jevnt over solid modell som det var en fryd å støvsuge med. Men der Samsung var god, var Philips ofte enda bedre.

Vi tror nok at vaskemodusen er en innovasjon det kommer til å være ulike meninger om. Det er ikke like effektivt som å støvsuge og vaske separat, men vi tipper at resultatet er cirka 90 prosent sammenlignet med støvsuging og full vask etterpå. Og tidsbruken, ja den halverer du. Er det godt nok? Vi synes det - i alle fall til vedlikeholdsvasken innimellom.

Men, det er ikke på grunn av vaskemodusen at Philips Max Aqua stikker av med seieren. Det er fordi det er den mest gjennomførte støvsugermodellen vi testet.

Vi er veldig imponerte over hvor gjennomtenkt Philips-modellen er. Den er utformet på en måte som gjør at man kommer helt ned langs gulvet og kan støvsuge under lave sofaer eller senger. Den har den best utformede støvbeholderen og har de beste munnstykkene for dyrehår. Batteritiden, den nest beste i testen, var på godt over en time. Modellen var ikke best på vår test med ris på teppe, men ser man på helheten så var det Philips som var best i denne omgangen.

Philips 8000 Series SpeedPro Max Aqua

David Auby Johansen, Tek.no

Philips Max Aqua forsøker å gi et tilfredsstillende svar på et typisk problem: skal man støvsuge, vaske, eller begge deler?

Denne modellen kommer nemlig med eget munnstykke som gjør at man kan vaske og støvsuge samtidig. Det høres litt ut som en gimmick, men vi ble faktisk positivt overrasket.

Vi gikk over et flisbelagt baderom, men dette systemet fungerer like fint på parketten. Dette er ikke en optimal løsning og man kommer ikke så lett til i hjørner, men man opplever faktisk at man får gjort to jobber samtidig, og det er uten tvil en god følelse.

Systemet er dessuten veldig enkelt å bruke. Man fyller bare på med vann og litt vaskemiddel i en beholder på selve munnstykket og trykker på en liten knott med foten for å frigjøre vann.

David Auby Johansen, Tek.no

I tillegg til eget vaskemunnstykke kommer Philips Max Aqua også med fugemunnstykke, børste, slangeforlenger, og ikke minst miniturbobørste til bruk på sofa eller tepper med mye dyrehår. Denne fungerer utmerket og er et uvurderlig hjelpemiddel om man har kjæledyr av den pelsete sorten.

I det hele tatt er vi veldig imponert over denne modellen fra Philips. I tillegg til å ha testens beste batteritid er støvsugeren utrolig behagelig å støvsuge med. Med sin lave vekt er den ideell som håndstøvsuger. Det er dessuten enkelt å komme til under lave møbler som seng eller sofa. På designfronten er Philips rett og slett et lite hestehode foran de andre modellene i denne testen.

Vaskemodusen til Philips fungerer rimelig godt.
David Auby Johansen, Tek.no

Det eneste vi kan sette fingeren på er utformingen av hovedmunnstykket - det fungerer som en drøm på parketten, men lugget litt på de tykkeste teppene. Med sine 93/100 gram er den absolutt god, men ikke best i test på opptak av ris. Vi opplever allikevel at denne modellen fra Philips er den aller beste i testen. Den er kjempebehagelig å støvsuge med, det følger med en rekke munnstykker (blant annet til hår), den har et behagelig støynivå, man kommer til over alt og batteritiden er suveren.

PS! Om du ikke trenger vaskemodusen og kan klare deg med et par munnstykker mindre finnes også modellen XC8043 til det som i skrivende stund er 1.200 kroner mindre. Vi har også hatt den inne i forbindelse med denne testen, og kan skrive under på at den for de fleste bruksområder er akkurat like god.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149
9
Imponerende
Best i test

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149

sitat"En utrolig behagelig støvsuger med egen vaskemodus"

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig behagelig i bruk
 • Krysse av
  Lav vekt
 • Krysse av
  Suveren batteritid
 • Krysse av
  Veldig god på dyrehår
 • Krysse av
  Egen vaskemodus
 • Krysse av
  Mange munnstykker

Ting å tenke på

 • Bytt
  Hovedmunnstykket kunne ha vært enda bedre
 • Bytt
  God, men ikke best på sugekraft

Samsung Jet 90 Multi

David Auby Johansen, Tek.no

Samsung Jet 90 Multi er et produkt man blir glad av å pakke opp og sette sammen. Modellen har robuste (men allikevel lette) deler som klikker på plass sømløst. Vi legger dessuten merke til at Jet 90 er den eneste støvsugeren i testen med justerbart rør. Det er hendig hvis man ikke er så høy og også praktisk hvis man skal rydde vekk støvsugeren.

Samsungs tilbehørspakke.
David Auby Johansen, Tek.no

Vi lar oss også imponere over sugekraften på denne modellen. I vår test med ris på teppe klarte den hele 98/100 gram. Det er delt bestenotering med Mieles modell. Samsungs modell kommer med rull på hovedmunnstykket (noe som også er typisk på både Dyson og Roidmi-modeller). Det fungerer fint og er spesielt praktisk på parketten. På teppe fungerer det også godt, selv om vi gjerne skulle hatt en annen type munnstykke til dette.

Samsung Jet VS90 har i likhet med støvsugerne fra Philips turbobørste for å støvsuge tepper eller sofa med mye dyrehår. Børsten fungerer godt, men er dessverre ikke like imponerende som Philips sin variant. Mens Philips fjernet rubb og stubb av hår, sliter dessverre Samsung Jet 90 med de vanskeligste hårtustene. Støvbeholderen har god størrelse, og utformingen på den er veldig smart.

Alt i alt er Samsung sin Jet 90 en skikkelig god støvsuger med noen mindre irritasjonsmomenter. Batteritiden på 45 min er godkjent, men vi kunne godt tenkt oss at det fulgte med et ekstra batteri – spesielt siden det følger med ladestativ der man kan lade to batterier samtidig.

Samsung Jet 90 Multi
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung Jet 90 Multi

sitat"En kraftfull støvsuger som det er behagelig å støvsuge med."

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig god sugekraft
 • Krysse av
  Robust, men lett
 • Krysse av
  Smart støvbeholder
 • Krysse av
  Ladestativ med dobbel lading
 • Krysse av
  God på dyrehår

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kommer kun med ett batteri
 • Bytt
  Litt få munnstykker

Dyson V11 Absolute

David Auby Johansen, Tek.no

Dyson v11 Absolute er en svært allsidig støvsuger som kommer med hele syv munnstykker der man får støvsuget det aller meste – enten du bare skal gå over leiligheten, rengjøre tepper/møbler/sofa eller støvsuge bilen.

David Auby Johansen, Tek.no

Vi vil påstå at dette er den mest allsidige støvsugeren vi har testet noensinne. Modellen er også veldig kraftig og i vår test med ris på teppe klarte den seg utmerket. Også batteritiden var vi imponert over.

Når det er sagt så er det noen småting som vi irriterer oss over. Modellen er litt slitsom å bruke over lengre tid – man blir rett og slett sliten i hånden. Det hjelper heller ikke at man må holde inne på-knappen hele tiden mens man støvsuger. Det burde være unødvendig.

Det må også nevnes at støvsugeren befinner seg i det høyere prissjiktet.

Ønsker du å lese hele vår test av Dyson v11 Absolute, finner du den her.

PS: Dyson har siden lansert en ny «Extra Pro»-versjon av V11, som kommer med to utbyttbare batterier. Den koster i skrivende stund 9.000 kroner.

Dyson V11 Absolute
8.5
Meget bra
Anbefalt

Dyson V11 Absolute

annonse
Prisjakt
5997 NOK
Sjekk nå
NetonNet
1049 NOK
Kjøp nå
sitat"En utrolig god støvsuger som dessverre kan bli litt slitsom å bruke i lengden"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god på det aller meste - både hår, støv, tepper og parkett
 • Krysse av
  Overlegen ved støvsuging av møbler
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Hendig LED-display

Ting å tenke på

 • Bytt
  Slitsom å bruke ved lengre økter
 • Bytt
  Må holde inne knappen for å støvsuge

Miele Triflex HX1 Pro

David Auby Johansen, Tek.no

Miele er mest kjent for sine hvitevarer, og kanskje spesielt sine vaskemaskiner. På støvsugermarkedet har de en rekke modeller, men de fleste er standard modeller med ledning. Miele Triflex HX1 Pro er en toppmodell av det pose- og trådløse slaget. Den er også testens dyreste med en pris på over 10.000 kr i skrivende stund.

Førsteinntrykket når vi setter sammen støvsugeren er at dette er en stor og robust støvsugermodell (med en vekt på nesten 3.7 kg er modellen den tyngste i testen) der delene sitter svært godt i hverandre ved montering. Kanskje for godt, for ved demontering sliter vi med å trekke delene fra hverandre. Monteringen oppleves intuitiv, men vi er ikke imponert over støvbeholder-løsningen. Første gang vi skulle tømme deiset avfallet rett i gulvet. Beholderen klikker heller ikke så godt på plass.

David Auby Johansen, Tek.no

Som eneste støvsuger i testen kan denne modellen settes sammen i tre ulike konfigurasjoner (såkalt 3 i 1): med motor-delen høyt plassert, lavt plassert eller som håndholdt variant. Setter man motordelen lavt vil også støvsugeren føles lettere i bruk og armen belastes mindre. Det setter vi pris på. Denne konfigurasjonen gjør også at støvsugeren kan stå av seg selv på gulvet. Samtidig kunne vi ønske at motordelen uavhengig av konfigurasjon var plassert på oversiden slik at vi lettere kunne kommet til under lave møbler.

Den største innvendingen mot Miele må (i tillegg til at modellen er den den tyngste og største i testen) være batteritiden. Vi setter pris på at det medfølger et ekstra batteri, men når batteritiden på laveste hastighet går tom etter 35 minutter (batteri nr. 2 varte kun i 32 min), så er det i korteste laget selv om man kan alternere mellom to batterier. Det følger også med en ekstra batterilader, så om man lader både med denne og direkte i støvsugeren får man ladet to batterier samtidig. Det hjelper absolutt! Men her er det også veldig viktig å nevne at denne Miele-modellen oppleves veldig kraftfull, og det vil naturligvis ha sammenheng med hvor lenge batteriet varer.

Støvsugeren har altså en veldig sterk sugekraft (sammen med Samsung sin modell best i test), og har en rekke munnstykker som passer til det meste. Modellen kommer ikke med et dedikert munnstykke til dyrehår (som Philips og Roidmi gjør), men har et eget munnstykke til sofa/tekstil som fungerer godt, om ikke ideelt.

Støvsugeren er tung, også som håndholdt, og man blir fort sliten i armen. Alt i alt er denne modellen fra Miele en god støvsuger med masse tilbehør men som dessverre er noe tung i bruk.

Miele Triflex HX1 Pro
8
Meget bra

Miele Triflex HX1 Pro

sitat"En stor, tung og kraftig støvsuger"

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig god sugekraft
 • Krysse av
  Kommer med to batterier og to ladere
 • Krysse av
  Robust 3-i-1-konfigurasjon

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tung og stor
 • Bytt
  Tung å bruke som håndholdt
 • Bytt
  Vanskelig å komme til under sofa/seng
 • Bytt
  Dyr!

Roidmi RS60 Pro

David Auby Johansen, Tek.no

Førsteinntrykket når vi pakker ut støvsugeren fra Roidmi er svært så bra. Modellen minner nesten om et Apple-produkt med munnstykkene pent dandert i hver sine små esker. Her finnes det munnstykker til det meste – enten man skal støvsuge sofa, tepper eller hva det måtte være.

Roidmi RS60 (kalt NEX 2 Pro i hjemmemarkedet Kina) fremstår på en måte som får deg til å ønske at den skal være bra. Modellen er slank og pen, den har OLED-skjerm, en rekke munnstykker til all slags bruk, og kan dessuten kobles til en app via Bluetooth. Her kan man blant annet sjekke batteritid og status på filter. Det er fint nok, men kanskje ikke kjempenødvendig.

Mye tilbehør til Roidmi-støvsugeren.
David Auby Johansen, Tek.no

Det meste stemmer med denne modellen, unntatt det viktigste – nemlig sugekraften. Støvsugeren hadde det laveste opptaket av ris og det er veldig merkbart at sugekraften ikke er av det sterkeste slaget, heller ikke når man setter den på full effekt. Her blir det liggende både hår og støv igjen i hjørnene.

Med unntak av støvbeholderen, der vi måtte bruke en kniv for å få ut restene, er Roidmi RS60 et gjennomtenkt og godt designet produkt - altså et greit kjøp hvis man har behov for en allsidig støvsuger. Den har en utrolig batteritid på nesten en og en halv time (men kun 11 min på høyeste effekt) og en rekke munnstykker – blant annet eget munnstykke for vasking og støvsuging samtidig. Siden kluten er mye mindre og sugekraften svakere fungerer det ikke like godt som på Philips sin Max Aqua, men man har nå i hvert fall muligheten.

Roidmi RS60 er en stilig, allsidig og lett støvsuger som dessverre ikke er kraftig nok til å nå helt opp i denne testen. Den er også dyrere enn man kanskje forventer, med en veiledende pris på over 7.000 kroner når den lanseres i fjerde kvartal.

Xiaomi Roidmi RS60 Pro
6.5
Helt greit

Xiaomi Roidmi RS60 Pro

sitat"Ser fantastisk ut, men i bruk er den dessverre litt skuffende"

Fordeler

 • Krysse av
  Slankt og flott design
 • Krysse av
  Suveren batteritid
 • Krysse av
  Lett å bruke, har egen app

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak sugekraft
 • Bytt
  Irriterende støvbeholder

Ryobi One + R18SV7

David Auby Johansen, Tek.no

Du har sikkert sett dem. De grønn-gule elektriske verktøyene er ikke å ta feil av. Det japanske selskapet Ryobi har alt fra motorsager og gressklippere til skrutrekkere i sortimentet sitt – alle drevet av de avtakbare Ryobi-batteriene. Fordelen med dette «One»-systemet er at man kan bruke de samme batteriene til alt du har fra Ryobi. Hvis du skal kjøpe dem løst koster de rundt 1.000 - 1.200 kroner stykket.

Førsteinntrykket av Ryobi One + er at støvsugeren minner mer om et hageredskap enn en støvsuger til innendørs bruk. Designet er definitivt av det litt røffe slaget. Ikke noe galt i det, men til deg som gjerne vil at støvsugeren din skal være et designobjekt pent dandert ved siden av sofaen – du er herved advart.

Lydvolumet er også røft: Denne støvsugeren snakker med «utestemme». Volumet ble målt til 75 desibel, noe som ikke er ekstremt i seg selv, men kvaliteten på lyden er høy og skarp. Av samtlige støvsugere i testen hadde denne definitivt den mest plagsomme lyden.

David Auby Johansen, Tek.no

Med et inntak på 90/100 gram ris vil vi si at sugekraften absolutt er godkjent (nå skal det sies at på vårt testeksemplar slo dessverre ikke motoren på munnstykket seg på ved bruk på laveste hastighet, men kun når vi kjørte på maks). Samtidig føles den bedre på parketten enn på teppet, der den var ganske hardhendt.

Det motoriserte hovedmunnstykket er dessuten lite fleksibelt og ganske smalt. De medfølgende munnstykkene (et fuge- og et børstestykke) fungerer greit nok, men vi savner et munnstykke til å støvsuge sofa eller seng med. Det var også vanskelig å komme til under sofaen siden motordelen på støvsugeren er plassert under skaftet.

Batteritiden, som vi målte til 41 minutter i vanlig modus og 18 på maks, er godkjent. Vi brukte et 5.0 Ah batteri, og her vil batteritiden naturligvis variere med kapasiteten på batteriet. Nå skal det sies at støvsugeren, og spesielt motordelen, allerede er ganske tung, så her må det gjøres en avveining mellom batteri- og muskelkraft. Med et 5.0 Ah-batteri veide den som håndholdt rundt 2,2 kilo, noe som er rimelig tungt. Her blir man fort sliten i armen.

Merk at hverken batteri eller lader følger med i pakken, men må kjøpes separat, men dette er altså en i utgangspunktet rimelig støvsuger - og om du har Ryobi-utstyr fra før klarer du deg sannsynligvis uten.

Ryobi One+ R18SV7
6
Helt greit

Ryobi One+ R18SV7

sitat"En rimelig støvsuger med høyt støyvolum og svak ergonomi"

Fordeler

 • Krysse av
  Rimelig pris
 • Krysse av
  God sugekraft
 • Krysse av
  Om du har Ryobi-batterier fra før kan du bruke dem til støvsugeren også

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke så behagelig å bruke
 • Bytt
  Lager veldig høy lyd
 • Bytt
  Ikke god på hår
 • Bytt
  Vanskelig å komme til under sofa/seng
 • Bytt
  Om du ikke har Ryobi-batterier fra før må du ha det i tillegg
annonse

Les også