Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestHåndholdte støvsugere (2023)

Dette er den beste håndholdte støvsugeren

Vi har oppdatert vår samletest av håndholdte støvsugere - blant annet Dysons nye toppmodell.

Hele fjorten støvsugere er representert i vår oppdaterte samletest. Her finner man alt fra vaskefunksjon, laserlys og pedal for automatisk hårfjerning.
David Auby Johansen, Tek.no
mer

Vi har vært igjennom mange håndholdte støvsugere de siste årene, og ved siste oppdatering var det Dysons heftigste toppmodell – V15 – som stakk av med seieren. Gangen før der igjen var det Philips SpeedPro Max Aqua XC8149, med sin kombinasjon av vaske- og støvsugingsfunksjon, som imponerte oss mest. Nå har vi oppdatert testen med to flunkende nye Dyson-modeller - der den ene kan skilte med vaskefunksjon.

Electrolux har tidligere imponert oss med innovative løsninger som blant annet «Brush roll clean» som løser problemet med å fjerne hår fra munnstykket på en effektiv måte. På sin nyeste modell er denne pedalen også til stede. Bosch på sin side er kjent for sine batteriløsninger, og modellen vi har testet kommer med to batterier og mulighet for hurtiglading.

Den oppdaterte Aqua-modellen fra Philips kommer med dobbelt så stort vaskemunnstykke.
David Johansen Auby, Tek.no

Batteritid, sugekraft og ergonomi er de kanskje viktigste egenskapene til en god støvsuger. I tillegg skader det heller ikke om det følger med munnstykker som takler ulike utfordringer som nedstøvede lister eller tepper fulle av katte- eller hundehår.

Nye funksjoner har kommet: Laserlys og vaskefunksjon

Tråd- og poseløse støvsugere har eksistert på forbrukermarkedet en god stund nå. På den tiden har modellene fått sterkere sugeevne, bedre batteritid og smartere og bedre utformede munnstykker. Samtidig er det sjelden at det kommer helt nye innovative løsninger.

Derfor er det forfriskende å konstatere at flere av modellene i denne testen kan skilte med unik funksjonalitet som laserlys, støvsugervasking og pedal for fjerning av hår.

Når det er sagt så er det ren sugekraft og god ergonomi vi har satt som de aller viktigste kriteriene i vår test. Er støvsugeren ubehagelig å bruke eller ikke fungerer optimalt når det kommer til rengjøring trekker det naturligvis kraftig ned.

Under kan du se hvordan de ulike støvsugerne klarte seg:

9
Dyson Gen5detect Absolute Trådløs
Bytt
9
Dyson V15 Detect Absolute Extra
Bytt
9
Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149
Bytt
8.5
Bosch Unlimited BCS8225POW
Bytt
8.5
Samsung Bespoke Jet
Bytt
8.5
Samsung Jet 90 Multi
Bytt
8.5
Dyson V11 Absolute Extra Pro
Bytt
8
Roborock Mace H6
Bytt
8
Miele Triflex HX1 Pro
Bytt
8
Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349
Bytt
7.5
Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5
Bytt
7.5
Roborock Mace H7
Bytt
7
Dyson V15s Detect Submarine
Bytt
7
Electrolux Ultimate 800 EP81U25ULT
Bytt
6
Ryobi One+ R18SV7
Bytt
5
Roidmi RS70
Bytt

Ellers er det også verdt å nevne at det var relativt store prisforskjeller på modellene i denne samletesten. For Dysons toppmodell må man i skrivende stund ut med rundt 10500 kr. Men da får man til gjengjeld med funksjonalitet som laser-lys og spesialdesignet munnstykke for hårfjerning. Dyson gir deg altså mye støvsuger for pengene, selv om prisen nok vil synes høy for mange.

Best i test: Dyson Gen5detect Absolute

Alle trenger et navnebytte fra tid til annen. Vel, ikke alle - vi mennesker for eksempel. Dyson har i alle fall gått for et navnebytte, og istedenfor å kalle sin nye flaggskipmodell for Dyson V16 har de gått for navnet «Gen5detect Absolute». Likheten med Dysons forrige generasjons V15 er allikevel slående. Her er det fargerike og unike Dyson-designet bevart ned til minste detalj.

Nye Dyson Gen5detect til venstre. Dyson har ikke gjort de store designendringene fra forrige gang, men på-knappen er blant annet endret.
David Auby / Tek.no

Noen forskjeller er det likevel. Det mest markante er den mye omtalte knappen som alltid må holdes inne. Her er den for første gang byttet ut med en standard av/på-knapp. Allikevel synes vi at knappene på Gen5detect er plassert litt for langt unna til at de er behagelig å bruk underveis mens vi støvsuger. Vi blir visst aldri helt fornøyd ser det ut til. Dette er uansett en endring til det bedre.

En annen endring som er gjort er at det nå skjuler seg et lite ekstra munnstykke inne i selve stangen. Dette har vi vært borti på andre modeller, og det er virkelig kult at Dyson også har fått dette på sin nye modell! Dette gjør det mye enklere å gå direkte fra å støvsuge gulvet til å støvsuge inne i kroken der man ikke kommer til.

Inne i stangen skjuler det seg et munnstykke som gjorde jobben langt enklere.
David Auby / Tek.no

I tillegg til dette har Hepa-filteret blitt større siden enkelte brukere skal ha hatt et problem med å få det gamle, mindre filteret helt rent.

Noe annet som også skal være forbedret er batteritiden. Gen5detect skal visstnok ha rundt 10 minutter lengre brukstid enn forgjengeren. Vår test viste imidlertid noe annet. Her hadde Gen5detect faktisk noe kortere brukstid enn V15. Siden vi hadde begge modeller for hånden forsøkte vi flere ganger med begge modeller side om side og med nøyaktig samme munnstykker. Resultatet var ikke til å komme vekk fra at den nye modellen hadde noen minutter kortere brukstid. Men bevares: batteritiden er meget god også på Gen5detect.

Brukstiden har jo heller ikke bare med batterikapasitet å gjøre, men også kraft. Og sugekraften på Gen5detect er forbedret fra 230 såkalte Airwatts til 262 Airwatts (Airwatts er en måleenhet for sugekraften på en støvsuger). I praksis merker vi ikke den store forskjellen. Både V15 og denne suger opp det aller meste den kommer over - Gen5detect skal sågar kunne plukke opp enda mindre partikler enn forgjengeren. Vi har også blitt stadig mer glad i det særegne grønne laser-lyset som nå ser ut til å ha blitt fast inventar på Dyson. Her kommer hvert eneste lille støvkorn i spotlighten!

I håndholdt-modus er Gen5detect rundt en halv kilo tyngre enn V15. Det merkes litt, men vi opplever det ikke som noe stort problem. Det medfølgende motoriserte munnstykket tiltenkt hår gjør fremdeles susen.

Dyson Gen5detect er en utrolig god støvsuger med noen forbedringer. Om det er nok nytt her til å forsvare et innkjøp av en ny modell hvis man allerede eier en V15 eller en annen relativt ny modell, er vi ikke så sikker på. Uansett, Gen5detect er en av de aller beste modellene på markedet, så skuffet kommer du uansett ikke til å bli om du går til innkjøp av denne.

Dyson Gen5detect Absolute Trådløs
9
Imponerende
Best i test

Dyson Gen5detect Absolute Trådløs

9
Imponerende
sitatSmå oppgraderinger fra forrige generasjon, men fremdeles en fantastisk god støvsuger.

Fordeler

  • +
    Overlegen sugekraft
  • +
    Utrolig god på hår og tepper
  • +
    Smart laser-lys
  • +
    Trenger ikke lenger holde inne knappen under bruk
  • +
    Integrert fugemunnstykke inne i stangen

Ting å tenke på

  • Ikke vesentlig bedre enn forgjengeren
  • Omtrent samme, noe lavere batteritid enn forgjengeren
  • Ikke den beste til å støvsuge lavt under sofa og seng

Anbefalt: Dyson V15 Detect Absolute Extra

Med sin V15 Detect har Dyson forsøkt seg på noe helt nytt – nemlig laserlys.
David Johansen Auby

Forbedret batteritid, ergonomi, lys og sugeevne. De ulike støvsugerprodusentene forsøker hele tiden å utvikle nye og bedre utgaver av sine respektive modeller. Det er likevel sjeldent vi treffer på ekte innovasjon, altså helt nye innfallsvinkler til hvordan man skal ta i bruk en håndholdt støvsuger.

Med V15 Detect har Dyson nå altså forsøkt seg på noe helt nytt: Modellen kommer nemlig med laser for å lyse opp støv og skitt du ellers ikke ville ha oppdaget. Det er en spennende og innovativ løsning.

Og ikke minst er det en teknologi som faktisk virker som den skal – i hvert fall til en viss grad. Men, når det er sagt, så er det ikke laserteknologi, men noe helt annet, som gjør Dyson V15 til en av de aller beste støvsugerne vi noensinne har testet.

Les hele vår test av Dyson V15 Detect Absolute Extra her.

Dyson V15 Detect Absolute Extra
9
Imponerende
Anbefalt

Dyson V15 Detect Absolute Extra

9
Imponerende
sitatDen råeste støvsugeren vi har testet, til tross for noen skavanker

Fordeler

  • +
    Overlegen sugekraft
  • +
    Utrolig god på hår og tepper
  • +
    Veldig god batteritid
  • +
    Kommer med to batterier
  • +
    Kommer med en rekke munnstykker
  • +
    Har laser

Ting å tenke på

  • Ikke den beste ergonomien
  • Ikke den beste til å støvsuge lavt under sofa og seng

Anbefalt: Philips SpeedPro Max Aqua XC8149

Fjorårets Aqua-modell fra Philips kommer fremdeles godt ut i vår oppdaterte samletest.
David Auby Johansen, Tek.no

Philips Max Aqua forsøker å gi et tilfredsstillende svar på et typisk problem: skal man støvsuge, vaske, eller begge deler?

Denne modellen kommer nemlig med eget munnstykke som gjør at man kan vaske og støvsuge samtidig. Det høres litt ut som en gimmick, men vi ble faktisk positivt overrasket.

Vi gikk over et flisbelagt baderom, men dette systemet fungerer like fint på parketten. Dette er ikke en optimal løsning og man kommer ikke så lett til i hjørner, men man opplever faktisk at man får gjort to jobber samtidig, og det er uten tvil en god følelse.

Systemet er dessuten veldig enkelt å bruke. Man fyller bare på med vann og litt vaskemiddel i en beholder på selve munnstykket og trykker på en liten knott med foten for å frigjøre vann.

David Auby Johansen, Tek.no

I tillegg til eget vaskemunnstykke kommer Philips Max Aqua også med fugemunnstykke, børste, slangeforlenger, og ikke minst miniturbobørste til bruk på sofa eller tepper med mye dyrehår. Denne fungerer utmerket og er et uvurderlig hjelpemiddel om man har kjæledyr av den pelsete sorten.

I det hele tatt er vi veldig imponert over denne modellen fra Philips. I tillegg til å ha testens beste batteritid er støvsugeren utrolig behagelig å støvsuge med. Med sin lave vekt er den ideell som håndstøvsuger. Det er dessuten enkelt å komme til under lave møbler som seng eller sofa. På designfronten er Philips rett og slett et lite hestehode foran de andre modellene i denne testen.

Vaskemodusen til Philips fungerer rimelig godt.
David Auby Johansen, Tek.no

Det eneste vi kan sette fingeren på er utformingen av hovedmunnstykket – det fungerer som en drøm på parketten, men lugget litt på de tykkeste teppene. Med sine 93/100 gram er den absolutt god, men ikke best i test på opptak av ris. Vi opplever likevel at denne modellen fra Philips er den aller beste i testen. Den er kjempebehagelig å støvsuge med, det følger med en rekke munnstykker (blant annet til hår), den har et behagelig støynivå, man kommer til over alt og batteritiden er suveren.

PS! Om du ikke trenger vaskemodusen og kan klare deg med et par munnstykker mindre finnes også modellen XC8043 til det som i skrivende stund er 1.200 kroner mindre. Vi har også hatt den inne i forbindelse med denne testen, og kan skrive under på at den for de fleste bruksområder er akkurat like god.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149
9
Imponerende
Anbefalt

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149

9
Imponerende
sitatEn utrolig behagelig støvsuger med egen vaskemodus

Fordeler

  • +
    Veldig behagelig i bruk
  • +
    Lav vekt
  • +
    Suveren batteritid
  • +
    Veldig god på dyrehår
  • +
    Egen vaskemodus

Ting å tenke på

  • Hovedmunnstykket kunne ha vært enda bedre
  • God, men ikke best på sugekraft

Bosch Unlimited 8

Da vi første gang testet Bosch sin Unlimited-modell for noen år tilbake var det ikke vanlig at håndholdte støvsugere kom med flere batterier inkludert. Det føltes som en game changer at man kunne lade opp et nytt batteri samtidig som man støvsuget. Derfor er vi heller ikke overrasket at stadig flere produsenter har fulgt etter. To batterier har nå blitt – i hvert fall på de mer eksklusive modellene – såpass vanlig at det nå snarere er regelen, og ikke unntaket.

Men, så må det sies at Bosch Unlimited likevel kan skilte med noe ganske unikt: nemlig en egen hurtiglader. Med den kan man lade opp et batteri på rundt en time, noe som gjør at støvsugeren i praksis nesten har uendelig driftstid. Laderen lager riktignok en del støy når den er i bruk, men slutter heldigvis å lage lyd når batteriet er fulladet.

Bosch sin modell kommer med to batterier og egen lader for hurtiglading.
David Johansen Auby, Tek.no

Batteritiden på hvert enkelt batteri målte vi til 45 minutter på laveste effekt og 15 minutter på maks. Det er ikke verst, og et kvarter på maks effekt er faktisk jevngodt med en toppmodell fra Dyson. Når det kommer til ren sugekraft må vi også si at vi ble imponert. I ris-testen vår klarte støvsugeren å suge inn 97/100 gram ris. Det må også nevnes at sugeevne-testen alltid gjøres på laveste effekt. På maks effekt oppleves Bosch Unlimited virkelig som et beist av en støvsuger. Det er tydelig at motorkraften har økt siden sist vi testet, for det har også støynivået. Denne modellen har et økt støynivå på 10 dB i forhold til forrige modell vi testet for noen år tilbake. Samtidig må vi si at lyden ikke oppleves spesielt plagsomt og at det er helt på det jevne med andre lignende modeller.

Bosch Unlimted 8 kommer også med en rekke munnstykker – blant annet et eget motorisert munnstykke for hår. Det fungerer som det skal, men kan ikke akkurat sies å være noen revolusjon. Dyson V15 for eksempel kommer med et nyutviklet munnstykke som fungerer markant bedre enn dette. Sammenligningen med Dyson er heller ikke tilfeldig. Dette er to modeller som koster omtrent det samme – altså rundt 9000 kr. Når vi først er inne på Dyson er det også verdt å merke seg at ikke alle liker ergonomien og følelsen av å bruke disse støvsugerne. For undertegnede oppleves de blant annet noe vinglete i bruk. Da kan denne modellen fra Bosch være et godt alternativ. Unlimited 8 har en god og ganske nøytral ergonomi som vi tror vil føles riktig for de aller fleste. Her gjelder det uansett å prøve selv før kjøp.

Alt i alt er Bosch Unlimited en utrolig god håndholdt støvsuger. Ekstra batteri og hurtiglader gjør at man kan støvsuge så lenge man vil. Så må det også sies at dette ikke er noen rimelig støvsugermodell og at kvalitetene naturligvis må sees opp mot prisen.

Bosch Unlimited BCS8225POW
8.5
Meget bra
Anbefalt

Bosch Unlimited BCS8225POW

8.5
Meget bra
sitatEn kjempegod, men dyr støvsuger med to batterier og mulighet for hurtiglading

Fordeler

  • +
    Tilnærmet ubegrenset batteritid
  • +
    Kjempegod sugeevne
  • +
    Kommer med to batterier og hurtiglader
  • +
    God ergonomi
  • +
    Har LED-lys

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Finnes enda bedre alternativer til samme pris

Samsung Bespoke Jet

Vi har tidligere vært skeptiske til såkalt “rengjøringsstasjon” for håndholdte støvsugere. Da vi testet Samsung Jet 75 sammen med en slik stasjon konkluderte vi med at dette var et tilbehør du fint kunne styre unna. Vel, rengjøringsstasjonen på nye Samsung Bespoke Jet har fått oss til å - i hvert fall delvis - skifte mening.

En av hovedinnvendingene mot å bruke rengjøringsstasjon er gjeninnføringen av støvsugerposer. Noe av gleden med håndholdte støvsugere er jo nettopp å slippe å bruke penger, tid og krefter på å styre med poser. Akkurat det problemet er fremdeles ikke løst, men i vår test fant vi ut at det ikke var et like stort problem som fryktet. For det første holder en pose ganske så lenge. Vi tømte fire-fem fulle støvkammere i stasjonen, og posen var knapt kvartfull.

For det andre koster ikke nye poser all verden: For 200 kroner får man en pakke med fem. Det er en ekstrautgift verdt å ta i betraktning, men allikevel tror vi det kan være verdt prisen for noen. Den største fordelen er at man får tømt absolutt alt støv, og at man slipper den lille støvskyen som gjerne oppstår når man tømmer manuelt. Så er man allergiker eller ømfintlig for støv, så kan dette være en god løsning.

En annen grunn til at rengjøringsstasjonen på Bespoke Jet er såpass vellykket er at den også fungerer som et ladestativ. At man både kan tømme og lade samtidig gjør at stasjonen blir et naturlig sted å plassere støvsugeren når den ikke er i bruk.

Stasjonen er dessuten flott designet, og kommer i ulike farger som grønn, blå og hvit. Vi irriterte oss allikevel litt over at rengjøringsstasjonen hadde et ganske høyt lydvolum akkurat når den tømmer støvkammeret. Men det tar tross alt bare noen sekunder.

Når det kommer til sugekraft og batteritid presterer Samsung Bespoke Jet omtrent på samme nivå som Samsung Jet Multi 90, som også er med i denne testen. Forskjellen er imidlertid at Bespoke Jet kommer med to batterier og mulighet for å lade begge samtidig. I tillegg hadde den noe bedre batteritid på laveste effekt. Sugekraften målte vi til noenlunde det samme.

Allikevel er Jet Multi 90 et godt og rimeligere alternativ til deg som ikke trenger rengjøringsstasjon. Vi synes også at ergonomien på Bespoke Jet kunne ha vært enda et hakk bedre. Støvsugeren oppleves lett i bruk, men når man støvsuger lavt (for eksempel under en seng eller sofa) er den ikke like lett å manøvrere. Det gjør at man ikke får støvsuget like nøyaktig som man skulle ønske. Modellen har heller ikke LED-lys.

Bespoke Jet er langt ifra noen billig støvsuger og i skrivende stund koster den rundt 11.000 kroner. På kjøpet får man riktignok en hel del: rengjøringsstasjon, to batterier (med mulighet for å lade begge samtidig), og en hel rekke ulike munnstykker, inkludert et eget dedikert munnstykke for hår. For en toppmodell er dette ikke en uhørt pris, men om prisen er verdt avhenger om man har behov for rengjøringsstasjon eller ikke.

Samsung Bespoke Jet
8.5
Meget bra

Samsung Bespoke Jet

8.5
Meget bra
sitatUtmerker seg med velfungerende rengjøringsstasjon

Fordeler

  • +
    Svært god sugekraft
  • +
    Svært god på hår
  • +
    Har rengjøringsstasjon som fungerer godt
  • +
    Kommer med to batterier og to ladere

Ting å tenke på

  • Ganske dyr
  • Har ikke LED-lys
  • Kunne vært bedre ergonomi
  • Rengjøringsstasjon med pose gir ekstrautgift

Samsung Jet 90 Multi

David Auby Johansen, Tek.no

Samsung Jet 90 Multi er et produkt man blir glad av å pakke opp og sette sammen. Modellen har robuste (men likevel lette) deler som klikker på plass sømløst. Vi legger dessuten merke til at Jet 90 er den eneste støvsugeren i testen med justerbart rør. Det er hendig hvis man ikke er så høy og også praktisk hvis man skal rydde vekk støvsugeren.

Samsungs tilbehørspakke.
David Auby Johansen, Tek.no

Vi lar oss også imponere over sugekraften på denne modellen. I vår test med ris på teppe klarte den hele 98/100 gram. Det er delt bestenotering med Mieles modell. Samsungs modell kommer med rull på hovedmunnstykket (noe som også er typisk på både Dyson og Roidmi-modeller). Det fungerer fint og er spesielt praktisk på parketten. På teppe fungerer det også godt, selv om vi gjerne skulle hatt en annen type munnstykke til dette.

Samsung Jet VS90 har i likhet med støvsugerne fra Philips turbobørste for å støvsuge tepper eller sofa med mye dyrehår. Børsten fungerer godt, men er dessverre ikke like imponerende som Philips sin variant. Mens Philips fjernet rubb og stubb av hår, sliter dessverre Samsung Jet 90 med de vanskeligste hårtustene. Støvbeholderen har god størrelse, og utformingen på den er veldig smart.

Alt i alt er Samsung sin Jet 90 en skikkelig god støvsuger med noen mindre irritasjonsmomenter. Batteritiden på 45 min er godkjent, men vi kunne godt tenkt oss at det fulgte med et ekstra batteri – spesielt siden det følger med ladestativ der man kan lade to batterier samtidig.

Samsung Jet 90 Multi
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung Jet 90 Multi

8.5
Meget bra
sitatEn kraftfull støvsuger som det er behagelig å støvsuge med.

Fordeler

  • +
    Veldig god sugekraft
  • +
    Robust, men lett
  • +
    Smart støvbeholder
  • +
    Ladestativ med dobbel lading
  • +
    God på dyrehår

Ting å tenke på

  • Kommer kun med ett batteri
  • Litt få munnstykker

Dyson V11 Absolute Extra Pro

David Auby Johansen, Tek.no

For litt over et år siden testet vi Dyson V11 Absolute (sjekk side 2 i denne testen). Nå fases denne ut til fordel for Dyson V11 Absolute Extra, som også kommer som Pro-modell med ekstra batteri (pluss lader) og ladestasjon. Begge de nye modellene kommer med avtagbart batteri, noe vi ser som en uforbeholden forbedring: lettere å lade og mulighet for å skifte ut batteriet på sikt. 

David Auby Johansen, Tek.no

Ladestasjonen som følger med er av solid byggekvalitet og ser overraskende flott ut, så hvis du først velger å ha støvsugeren din på utstilling, så er dette ikke noe dårlig valg. Om man faktisk har behov for ladestasjon blir et annet spørsmål, spesielt når batteriet kan tas av og lades separat som her.

I batteritesten klokket modellen in på 80 min i Eco-mode og 15 min på maks kraft. På en del støvsugere vi har testet er Eco-mode til å bli flau av, men her er modusen faktisk såpass kraftfull at den holdt mål til det aller meste. I ris-testen vår der vi strør 100 gram ris utover ett teppe klarte Dyson 99 gram på Eco-mode og her var det ikke mange riskorn som lå igjen!

Men, for å jekke ned hallelujastemningen noe, så er vi pent nødt til å komme med et par – også tidligere omtalte – innvendinger. Dyson fortsetter her tradisjonen med knapp som må holdes inne mens man støvsuger. Ja, det er absolutt noen fordeler med dette – som for eksempel at det er batterisparende. Men hvorfor ikke gjøre det valgfritt? Nylig testet vi RoboRock Mace H6. Den har en design som minner om Dyson, og har samme type på-knapp. Forskjellen er at knappen kan låses i på-posisjon, noe som er perfekt for lange økter.

Et annet designvalg som vi kanskje stusser litt over er plasseringen av motor, støvkammer og håndtak. Det gjør at det er vanskelig å komme til under lave møbler som sofa og seng. Det må sies at Dyson ikke er verst i klassen, men de er definitivt ikke best heller. Vi forsøkte oss blant annet på en sofa som ruver ca. 15 cm over bakken og slet med å få støvsuget helt inne ved listen. For noen vil det også være negativt at støvsugeren ikke kommer med led-lys. Når det er sagt så slår denne modellen fra Dyson alt annet vi har testet på ren sugekraft.

Dyson V11 Absolute Extra Pro Gold
8.5
Meget bra
Anbefalt

Dyson V11 Absolute Extra Pro Gold

8.5
Meget bra
sitatEn fantastisk støvsuger, men ikke fri for feil

Fordeler

  • +
    Svært god sugeevne
  • +
    Svært god batteritid
  • +
    To stk batterier
  • +
    Svært god på det aller meste - både hår, støv, tepper og parkett
  • +
    Hendig LED-display

Ting å tenke på

  • Kommer ikke til under lave møbler
  • Må holde inne knappen når man støvsuger
  • Litt tung ved håndholdt bruk
  • Ikke lys

Roborock Mace H6

David Auby Johansen, Tek.no

De fleste kjenner kinesiske RoboRock som en produsent av robotstøvsugere. I vår seneste samletest av disse selvkjørende krabatene kåret vi RoboRocks S6 MAXV til vinner og utropte den til «Den beste robotstøvsugeren vi noen gang har testet». Forventningene til RoboRock Mace H6 var med andre ord satt høyt.

David Auby Johansen, Tek.no

Førsteinntrykket av RoboRock Mace H6 er svært så god. Modellen har et stilig design som ligger tett opptil det ikoniske designet til støvsugerne fra Dyson. Vi har tidligere skrevet om irritasjonen over at man på Dysons modeller må holde inne på-knappen for å støvsuge. Det kan spare batteri på kortere økter, men er slitsomt i lengden. På Roborocks modell er dette valgfritt ved at man kan låse knappen fast. Smart!

I batteritesten klarte Mace 80 minutter i ECO-mode og 11 minutter når vi satte den på full guffe. Det er godkjent, selv om vi kanskje kunne ønske at den kunne gå noe lenger på maks kraft. Selv om ECO-mode er en god idé på papiret var vi litt skuffet over sugekraften. Det er først når man setter den på maks at støvsugeren virkelig får vist potensialet sitt. I vår «ris-test» (der vi strør 100 gram ris utover et teppe) klarte den 92 gram på ECO, noe som er helt på det jevne (her må det også nevnes at støvsugeren går over i «boost»-modus på teppe). Når vi kjører på med maks kraft derimot farer det meste opp.

David Auby Johansen, Tek.no

Andre ting å sette fingeren på er at vi savnet et eget munnstykke til dyrehår. Nå må det sies at hovedmunnstykket fungerte ganske godt på hår, så det var ikke et stort savn, men har du husdyr kan det være noe å ta med i vurderingen. I tillegg synes vi at støvbeholderen var i minste laget, men samtidig var enkel å tømme. Når det er sagt så fungerer det aller meste ellers svært så godt. Verdt å nevne seg er at RoboRock Mace er den letteste modellen i testen, og derfor veldig behagelig å støvsuge for eksempel sofaen med. Vi likte også OLED-displayet som blant annet viser gjenværende batteritid.

Alt i alt er Roborock Mace en god støvsuger til en veldig hyggelig pris. Her får du mye for pengene og derfor får modellen en «Godt kjøp»-anbefaling av oss.

PS: For de spesielt interesserte kan det opplyses at denne modellen er testens eneste med såkalt Li-Po batteri. I praksis har ikke dette så mye å si (Li-Po minner mye om Li-Ion), men begge teknologier har sine fordeler og ulemper.

Roborock Mace H6
8
Meget bra
Godt kjøp

Roborock Mace H6

8
Meget bra
sitatEn jevnt over god støvsuger til en svært behagelig pris

Fordeler

  • +
    Svært god pris
  • +
    Laveste vekt i testen
  • +
    Behagelig i bruk
  • +
    God sugekraft
  • +
    God allrounder

Ting å tenke på

  • Ikke best på dyrehår
  • Ikke best sugekraft
  • Kort batteritid på maks kraft

Miele Triflex HX1 Pro

David Auby Johansen, Tek.no

Miele er mest kjent for sine hvitevarer, og kanskje spesielt sine vaskemaskiner. På støvsugermarkedet har de en rekke modeller, men de fleste er standard modeller med ledning. Miele Triflex HX1 Pro er en toppmodell av det pose- og trådløse slaget. Den er også testens dyreste med en pris på over 10.000 kr i skrivende stund.

Førsteinntrykket når vi setter sammen støvsugeren er at dette er en stor og robust støvsugermodell (med en vekt på nesten 3.7 kg er modellen den tyngste i testen) der delene sitter svært godt i hverandre ved montering. Kanskje for godt, for ved demontering sliter vi med å trekke delene fra hverandre. Monteringen oppleves intuitiv, men vi er ikke imponert over støvbeholder-løsningen. Første gang vi skulle tømme deiset avfallet rett i gulvet. Beholderen klikker heller ikke så godt på plass.

David Auby Johansen, Tek.no

Som eneste støvsuger i testen kan denne modellen settes sammen i tre ulike konfigurasjoner (såkalt 3 i 1): med motordelen høyt plassert, lavt plassert eller som håndholdt variant. Setter man motordelen lavt vil også støvsugeren føles lettere i bruk og armen belastes mindre. Det setter vi pris på. Denne konfigurasjonen gjør også at støvsugeren kan stå av seg selv på gulvet. Samtidig kunne vi ønske at motordelen uavhengig av konfigurasjon var plassert på oversiden slik at vi lettere kunne kommet til under lave møbler.

Den største innvendingen mot Miele må (i tillegg til at modellen er den den tyngste og største i testen) være batteritiden. Vi setter pris på at det medfølger et ekstra batteri, men når batteritiden på laveste hastighet går tom etter 35 minutter (batteri nr. 2 varte kun i 32 min), så er det i korteste laget selv om man kan alternere mellom to batterier. Det følger også med en ekstra batterilader, så om man lader både med denne og direkte i støvsugeren får man ladet to batterier samtidig. Det hjelper absolutt! Men her er det også veldig viktig å nevne at denne Miele-modellen oppleves veldig kraftfull, og det vil naturligvis ha sammenheng med hvor lenge batteriet varer.

Støvsugeren har altså en veldig sterk sugekraft (sammen med Samsung sin modell best i test), og har en rekke munnstykker som passer til det meste. Modellen kommer ikke med et dedikert munnstykke til dyrehår (som Philips og Roidmi gjør), men har et eget munnstykke til sofa/tekstil som fungerer godt, om ikke ideelt.

Støvsugeren er tung, også som håndholdt, og man blir fort sliten i armen. Alt i alt er denne modellen fra Miele en god støvsuger med masse tilbehør men som dessverre er noe tung i bruk.

Miele Triflex HX1 Pro
8
Meget bra

Miele Triflex HX1 Pro

8
Meget bra
sitatEn stor, tung og kraftig støvsuger

Fordeler

  • +
    Veldig god sugekraft
  • +
    Kommer med to batterier og to ladere
  • +
    Robust 3-i-1-konfigurasjon

Ting å tenke på

  • Tung og stor
  • Tung å bruke som håndholdt
  • Vanskelig å komme til under sofa/seng
  • Dyr!

Philips Speedpro Max Aqua XC8349

Den nye Aqua-modellen til Philips er god, men ikke bedre enn fjorårets modell.
David Johansen Auby, Tek.no

Philips Speedpro Max Aqua XC 8149 tronet øverst i vår samletest forrige gang. Modellen utmerket seg ved å være en jevnt over glimrende støvsuger med veldig god batteritid, fantastisk ergonomi og ikke minst: muligheten for å vaske og støvsuge på samme tid. Forventningene var derfor skrudd til bristepunktet da vi fikk tak i denne nye og oppdaterte Aqua-modellen. Kunne Philips overgå seg selv?

Svaret på det er kort og godt nei, det kunne de ikke. Denne nye og oppdaterte modellen er dessverre ikke særlig oppdatert. Faktisk er den mistenkelig lik forrige modell vi testet. Den eneste reelle forskjellen vi kan se mellom den nye og den gamle modellen er at vaskemunnstykket har blitt omtrent dobbelt så stort med to åpninger for innsuging av støv. Det er for så vidt en god tanke, men vi opplever ikke stor forskjell i bruk, og det blir noenlunde like rent som før. Munnstykket har dessuten nå blitt så stort at det er vanskelig å komme til i kriker og kroker, og det har også en lei tendens til å vippe frem og tilbake under bruk. Alt i alt må vi si at vi faktisk likte det gamle vaskemunnstykket bedre.

Støvsugerens svakeste ledd er selve sugekraften, og sammenligner man med for eksempel Dyson og Samsung sine modeller kommer Aqua definitivt en del dårligere ut. Det er ikke slik at Philips Aqua-modell gjør det direkte dårlig her, men det kan se ut til at de andre produsentenes modeller altså har fått et ganske betydelig forsprang siden sist gang vi testet. Når det er sagt så er Philips fremdeles suveren på ergonomi. Her kommer man enkelt til under sofa eller seng, og i håndholdt modus er den med sin lave vekt veldig behagelig i bruk.

Utover dette viser vår test at det meste er som før. Batteritiden er fremdeles svært god med 80 minutter på lav effekt og 30 minutter på maks. Displayet er det samme og viser kun gjenværende batteritid. Vi synes fint Philips kunne ha kostet på seg et bedre display, selv om dette ikke er noen stor innvending.

Er du lysten på en støvsuger som både kan støvsuge og vaske vil konklusjonen altså bli at vi heller anbefaler den gode gamle 8149-modellen fremfor den oppdaterte 8349-modellen, siden denne er minst like god og dessuten koster mindre: en “no-brainer” med andre ord.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349
8
Meget bra

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349

8
Meget bra
sitatVi hadde forventet mer av oppfølgeren til fjorårets beste støvsuger.

Fordeler

  • +
    Veldig behagelig i bruk
  • +
    Lav vekt
  • +
    Suveren batteritid
  • +
    Veldig god på dyrehår
  • +
    Egen vaskemodus

Ting å tenke på

  • Fjorårets modell XC8149 er billigere og bedre
  • Hovedmunnstykket kunne vært bedre utformet
  • God, men ikke best på sugekraft

Samsung Jet 75

David Johansen Auby, Tek.no

I denne samletesten har vi med to modeller fra Samsung: Jet 75 og Jet 90 som har fått vårt “Anbefalt”-stempel. Det er riktignok ikke store forskjeller på modellene, men det er verdt å bemerke seg at Jet 90 kommer med egen ladestand (selv om det kun følger med ett batteri) og justerbart rør. Sistnevnte er en løsning vi gjerne skulle sett på flere håndholdte støvsugermodeller da det løser to viktige problemer i ett enkelt grep: enklere å støvsuge hvis man er lavere eller høyere enn gjennomsnittet, og lettere å komme til dypt under en større sofa eller seng. Ladestand og teleskoprør er i det hele tatt to smarte løsninger som man da altså finner på Jet90, men ikke på Jet75. Jet90 er med andre ord en modell vi liker bedre, selv om det må sies at den koster noe mer enn Jet75.

Når det er sagt så er det et par felles problemer med modellene som gjør at ingen av dem når helt til topps i vår test. De viktigste er mangelen på LED-lys og at ingen av modellene kommer med to batterier. Det siste er mest graverende siden batteritiden her må sies å være ganske skuffende. Oppgitt batteritid fra Samsung er på 60 minutter, men i vår batteritest målte vi kun 44 minutter på laveste effekt. På maks effekt holdt den kun i 10 minutter.

Vi stusser også over at ingen av modellene kommer utstyrt med såkalt turbobørste til bruk på tepper. Det medfølgende rullemunnstykket er riktignok bra, men fungerer aller best på parketten. Vi fikk ettersendt turbobørste fra Samsung, men det er viktig å merke seg at denne altså ikke følger med i “multi”-pakken. Med manglende munnstykke og ekstra batteri blir også den i utgangspunktet ganske så gode prisen ikke så god likevel.

Utover dette må det sies at Samsung Jet75 er en jevnt over god modell med super sugekraft. Den klarte 98/100 gram ris i vår sugekraft-test og det er tydelig at dette er en modell med mye kraft – på både tepper og parkett. Vi synes den var lett og god også ved håndholdt bruk. Med en vekt på 1650 gram i håndholdt modus er det en av aller letteste modellene i testen.

Tilleggsutstyret du ikke trenger

Vi har hatt gode erfaringer med kombinert vasking og støvsuging tidligere, og da spesielt på Aqua-modellene til Philips – som for øvrig er representert med to modeller i denne testen. Siden Jet75 kommer med en egen “wet”-modus ble vi derfor nysgjerrige på hva denne kunne brukes til. Vi fikk derfor tilsendt en våtbørste eller såkalt “cleaning sweeper” fra Samsung. I samme slengen fikk vi også med en “cleaning station” (Modell VCA-SAE90) som er en avansert avfallsbøtte der støv og skit suges ut av støvbeholderen istedenfor at denne må tømmes manuelt.

Samsung tilbyr en mengde tilbehør til sin Jet75-modell du fint kan unnvære.
David Johansen Auby, Tek.no

Vi kan like gjerne plumpe ut i det med en gang: du trenger ikke kjøpe dette tilleggsutstyret til din nye Samsung-støvsuger. Ja, både våtbørsten og avfallsbeholderen virker som tiltenkt, men de løser begge et problem som ikke trenger en løsning. Våtbørsten fungerer som en vanlig mopp bare med spinne-funksjon. Det er ikke mulig å støvsuge og vaske samtidig. Så hva er det da poenget spør du kanskje? Ja, det lurte vi på også. Det samme må sies om avfallsbøtten. Denne kommer i tillegg utstyr med støvsugerpose og eget filter som må byttes ut med jevne mellomrom. En av grunnene til at man kjøper seg en poseløs støvsuger er nettopp for å slippe å kjøpe poser, så dette føles nesten som svindel. Dette er en upraktisk, dyr og plassberøvende løsning vi ikke kan anbefale på noen som helst måte.

I testing av diverse elektroniske dingser er det lett å glemme det viktigste av alt: trenger jeg virkelig denne dingsen? Dette tilleggsutstyret fra Samsung er en god påminner på at man ikke alltid gjør det.

Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5
7.5
Bra

Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5

7.5
Bra
sitatEn god støvsuger med et par sentrale mangler

Fordeler

  • +
    Veldig god sugekraft
  • +
    God på dyrehår
  • +
    God ergonomi

Ting å tenke på

  • Kommer kun med ett batteri
  • Litt få munnstykker
  • Ikke Led-lys
  • Middels batteritid
  • Ikke "teleskoprør" som på Jet90

Roborock Mace H7

David Johansen Auby, Tek.no

H7 er – i hvert fall utseendemessig – nærmest som en blåkopi av H6. Støvkammeret er økt fra 0,4 til 0,5 liter. Også motorkraften har økt, fra 420 til 480 watt. Sugeeffekten, som måles i AW (Air Watts), er økt fra 140 til 160. Bedre på papiret, altså, men erfaring viser at dette alene ikke nødvendigvis gir noen bedre støvsuger.

Også nytt med H7 er muligheten for å sette en støvsugerpose inn i støvkammeret. Hvorfor, spør du kanskje? Det lurer vi på også. Mer om det utover i saken. Utover dette følger det med de samme munnstykkene som på H6 – vi er spesielt fornøyd med at det følger med eget motorisert munnstykke til bruk på sofa, seng og så videre. Dette er i tillegg forbedret siden forrige modell. Nytt med H7 er også at veggfestet som følger med er magnetisk, slik at man kan henge munnstykkene på den.

På H7 er det fremdeles slik at man kan velge om man skal holde inne på-knappen eller bruke låsemekanismen. Vi foretrekker sistnevnte, men er glad for at det er mulig å velge. Det er det for eksempel ikke hos Dyson. At motoren kun går når knappen holdes inne kan være en fordel hvis man for eksempel støvsuger sofa på full effekt – da går gjerne batteriet tomt rimelig kjapt.

Les hele testen vår av Roborock Mace H7 her.

Roborock Mace H7
7.5
Bra

Roborock Mace H7

7.5
Bra
sitatEn god støvsuger med noen irriterende momenter

Fordeler

  • +
    Svært god batteritid på Eco-mode
  • +
    Svært rask ladetid
  • +
    Hendig motorisert munnstykke for hår
  • +
    God sugekraft
  • +
    Lett i vekt

Ting å tenke på

  • Hardhendt på tepper
  • Meningsløst posedesign
  • Ikke spesielt bedre enn forrige modell i samme serie
  • Ikke mulighet for å lade batteri separat
  • Har ikke LED-lys
  • Lite fleksibel når man støvsuger lavt

Dyson V15 Detect Submarine

I vår test av Dyson V15 var vi spesielt imponert over den overlegne sugeevnen og et veldig smart utformet «anti-tangle»-munnstykke til støvsuging av hår.

Nå har Dyson kommet med en ny V15-modell med et flunkende nytt munnstykke ment for våtrengjøring - derav navnet «Submarine». Allikevel er det viktig å nevne at det ikke er mulig å bruke din «gamle» V15-modell med det nye Submarine-munnstykket. Grunnen skal ifølge Dyson være at den nye modellen er omprogrammert til å kunne bytte mellom tørr- og våtrengjøring. Litt synd egentlig, siden det aller beste ville vært om Submarine-munnstykket også kunne vært et tilbehør kjøpt separat.

Det nye Submarine-munnstykket til Dyson.
David Auby / Tek.no

De imponerende egenskapene til Dyson V15 har vi allerede skrevet en del om, men for å oppsummere kjapt: V15 kan skilte med en unikt god sugeevne, et eget munnstykke med laserlys og dessuten flere andre smarte munnstykker beregnet på tepper og fjerning av hår. Alt dette følger også med i pakken på Submarine-modellen.

I vår test av batterikapasiteten klokket Submarine inn på 16 minutter på maks styrke. Det er - ikke overraskende - nøyaktig likt som på standard-modellen. Med Submarine-munnstykket holdt den i 51 minutter, noe som også er bra. Her er det ikke batteriet, men selve vanntanken som går tom først. Denne varer kun i ca et kvarter før man må fylle på nytt vann.

Vanntanken på Submarine er for liten synes vi. Og hver gang man fyller på rent vann risikerer man at skittent vann lekker ut.
David Auby / Tek.no

Dyson er kjent for å levere høy kvalitet, og vi var derfor spente på om de nye våtrengjøringsegenskapene kunne matche sugeevnen. Men nei, det kunne de definitivt ikke. Det er brutalt å måtte si det, men Dyson V15 Submarine er en av de beste håndholdte støvsugerne som vi har testet kombinert med en av de verste vaskeløsningene. Nå er riktignok kravene for en støvsuger med vaskefunksjon ikke like strenge som for en dedikert gulvvasker, men vi hadde forventet noe langt bedre av Dyson.

Submarine fungerer greit til enkel flekkfjerning og den klarte å rengjøre de inntørkede ketchupflekkene og kaffeflekkene som vi hadde smurt utover etter litt om og men. På større partikler og støv og spesielt hår var den derimot helt katastrofal. Submarine etterlater seg klatter med hårrester på gulvet og det virker ikke som om den overhodet klarer å vaske de opp.

Dyson Submarine klarer ikke å moppe opp hår.
David Auby / Tek.no

Som Dyson skriver selv på sine hjemmesider: «For å oppnå best mulig resultat vil det være en fordel å støvsuge gulvene før våtrengjøring.» Dette er også selve kjernen av problemet: Man får ikke gjort to jobber i en fei. Og vi vil påstå at det er mer tungvint å bruke Submarine-funksjonen til Dyson enn å bare bruke en bøtte med mopp.

Å rengjøre munnstykket er dessuten en veldig grisete affære. Når man plukker enheten fra hverandre ser man også hvor mye hår og støv som aldri når frem til skittenvannstanken.

Hadde vi vurdert den separat ville vi gitt en éner til våtmoppen, og 9 til resten av støvsugeren. Totalt ender vi opp på en hyggelig 7/10.

Nei, Dyson leverer fantastiske støvsugere, men denne nye vaskefunksjonen kan vi dessverre ikke anbefale.

Ps: Hvis du heller er på utkikk etter en dedikert våtstøvsuger, anbefaler vi at du også leser vår samletest av dem.

Dyson V15s Detect Submarine
7
Bra

Dyson V15s Detect Submarine

7
Bra
sitatSvak vaskeløsning, men fremdeles en utrolig god støvsuger

Fordeler

  • +
    Fremdeles en fantastisk god støvsuger
  • +
    Overlegen sugekraft
  • +
    Utrolig god på hår og tepper
  • +
    Smart laser-lys

Ting å tenke på

  • Svak vaskeløsning som er spesielt dårlig på hår
  • Ikke mulig å bruke Submarine-munnstykket på tidligere V15-modeller

Electrolux 800

Electrolux 800 er designmessig en sjeldent flott håndholdt støvsuger. Modellen vi har inne til test er i bronsefarge (noen steder oppført som “Mahogny”), men støvsugeren kommer også i hvit. Vi liker spesielt motorenheten med sitt nesten retro-aktige utseende. Det er kanskje ikke et design for alle, men vi syntes definitivt det så kult ut. Også det medfølgende ladestativet har et design som er – om ikke direkte flott – mer enn akseptabelt til å la kunne stå ute på stuegulvet.

Nå er selvfølgelig ikke det viktigste med en støvsuger hvordan den ser ut, men hvor godt den fungerer. Førsteinntrykket da vi kjører den i gang er i så måte veldig bra. Støvsugeren har en kjempegod ergonomi og føles lett i hånden samtidig som den er smidig å manøvrere. Når det kommer til bevegelighet i leddet mellom stangen og munnstykket er det stor forskjell på ulike støvsugermodeller. Modellene til Dyson kan eksempel fort oppleves for ledig, selv om dette nok er en smakssak. På Electrolux 800 føles bevegeligheten perfekt kalibrert. Også i håndholdt modus – til støvsuging av for eksempel sofa eller seng – er den enkel og behagelig i bruk. Her kommer man dessuten til under lave områder selv om motordelen er plassert på undersiden.

Når vi først er inne på ergonomi så må det nevnes at denne modellen fra Electrolux har et par fiffige løsninger vi gjerne skulle ha sett på flere modeller. For det første har den såkalt “teleskoprør” – altså at lengden på støvsugeren kan justeres etter smak. Det gjør det mye lettere å støvsuge om man enten er høyere eller lavere enn gjennomsnittet. Det andre er noe som heter “Brushroll-clean” som fungerer ved at man trykker på en pedal som kutter og fjerner hårrester fra munnstykket. Funksjonen fungerer greit, selv om det må sies at det blir sittende fast en del hår som må fjernes manuelt.

Pedal for fjerning av hår er en smart funksjon, men fungerer ikke helt optimalt.
David Johansen Auby, Tek.no

Så, over til de to absolutt viktigste kriteriene: suge- og batterikapasitet. I vår ris-test der vi sprer 100 gram ris utover et teppe klarte støvsugeren 93 av 100 gram. Det er bra, men langt ifra best i klassen. En støvsuger som det er naturlig å sammenligne med er Samsung Jet75 som i skrivende stund koster rett i underkant av 5000 kr. I samme test klarte den 98/100 gram. Jet75 har i tillegg noe bedre batteritid enn Electrolux (44 min på laveste hastighet). Batterikapasiteten på denne Electrolux-modellen er nemlig skuffende svak. På Eco-mode varte den i 36 minutter, og på maks kraft varte den kun 6 minutter. Det er en for dårlig batteritid i denne prisklassen. Det hjelper litt at ladetiden kun er på to og en halv time, men likevel blir det for mye lading og for kort brukstid.

Electrolux 800 er absolutt en god støvsuger, men har ikke dette vanvittige «draget» som de beste modellene har. Støvsugerens fremste kvalitet er at den er veldig behagelig i bruk og at den har noen smarte finesser som er sjelden vare på håndholdte modeller. Dessverre trekker svak batterikapasitet og kun gjennomsnittlig til god sugeevne en del ned.

Electrolux Ultimate 800 EP81U25ULT
7
Bra

Electrolux Ultimate 800 EP81U25ULT

7
Bra
sitatFlott støvsuger med god ergonomi og noe begrenset batterikapasitet.

Fordeler

  • +
    God sugeevne
  • +
    Kjempegod ergonomi
  • +
    Stilig design
  • +
    Smarte løsninger som hårfjerning fra munnstykke og teleskoprør for å justere lengden
  • +
    Flott ladestativ
  • +
    Har LED-lys

Ting å tenke på

  • Noe svak batteritid
  • Kun ett batteri medfølger
  • Sugeevnen kunne vært enda bedre

Ryobi One + R18SV7

David Auby Johansen, Tek.no

Du har sikkert sett dem. De grønngule elektriske verktøyene er ikke å ta feil av. Det japanske selskapet Ryobi har alt fra motorsager og gressklippere til skrutrekkere i sortimentet sitt – alle drevet av de avtagbare Ryobi-batteriene. Fordelen med dette «One»-systemet er at man kan bruke de samme batteriene til alt du har fra Ryobi. Hvis du skal kjøpe dem løst koster de rundt 1.000 – 1.200 kroner stykket.

Førsteinntrykket av Ryobi One + er at støvsugeren minner mer om et hageredskap enn en støvsuger til innendørs bruk. Designet er definitivt av det litt røffe slaget. Ikke noe galt i det, men til deg som gjerne vil at støvsugeren din skal være et designobjekt pent dandert ved siden av sofaen – du er herved advart.

Lydvolumet er også røft: Denne støvsugeren snakker med «utestemme». Volumet ble målt til 75 desibel, noe som ikke er ekstremt i seg selv, men kvaliteten på lyden er høy og skarp. Av samtlige støvsugere i testen hadde denne definitivt den mest plagsomme lyden.

David Auby Johansen, Tek.no

Med et inntak på 90/100 gram ris vil vi si at sugekraften absolutt er godkjent (nå skal det sies at på vårt testeksemplar slo dessverre ikke motoren på munnstykket seg på ved bruk på laveste hastighet, men kun når vi kjørte på maks). Samtidig føles den bedre på parketten enn på teppet, der den var ganske hardhendt.

Det motoriserte hovedmunnstykket er dessuten lite fleksibelt og ganske smalt. De medfølgende munnstykkene (et fuge- og et børstestykke) fungerer greit nok, men vi savner et munnstykke til å støvsuge sofa eller seng med. Det var også vanskelig å komme til under sofaen siden motordelen på støvsugeren er plassert under skaftet.

Batteritiden, som vi målte til 41 minutter i vanlig modus og 18 på maks, er godkjent. Vi brukte et 5.0 Ah batteri, og her vil batteritiden naturligvis variere med kapasiteten på batteriet. Nå skal det sies at støvsugeren, og spesielt motordelen, allerede er ganske tung, så her må det gjøres en avveining mellom batteri- og muskelkraft. Med et 5.0 Ah-batteri veide den som håndholdt rundt 2,2 kilo, noe som er rimelig tungt. Her blir man fort sliten i armen.

Merk at hverken batteri eller lader følger med i pakken, men må kjøpes separat, men dette er altså en i utgangspunktet rimelig støvsuger – og om du har Ryobi-utstyr fra før klarer du deg sannsynligvis uten.

Ryobi One+ R18SV7
6
Helt greit

Ryobi One+ R18SV7

6
Helt greit
sitatEn rimelig støvsuger med høyt støyvolum og svak ergonomi

Fordeler

  • +
    Rimelig pris
  • +
    God sugekraft
  • +
    Om du har Ryobi-batterier fra før kan du bruke dem til støvsugeren også

Ting å tenke på

  • Ikke så behagelig å bruke
  • Lager veldig høy lyd
  • Ikke god på hår
  • Vanskelig å komme til under sofa/seng
  • Om du ikke har Ryobi-batterier fra før må du ha det i tillegg

Roidmi RS70

Førsteinntrykket av Roidmi RS70 er det ingenting å klage på. Dette er – i likhet med andre Roidmi-modeller – en lekker liten håndholdt støvsuger som designmessig kan minne om en Dyson, bare med enda litt renere linjer. De håndholdte støvsugermodellene fra Roidmi er i det hele tatt utrolig flotte å se på. Derfor er det synd å måtte si at denne modellen faller kraftig igjennom når den tas i bruk.

Det nye med Roidmi RS70 er at den kommer med egen vaskemodus. Det kan kanskje høres ut som et markedsføringsstunt, men vi har hatt god erfaring med vaskefunksjon på støvsugere tidligere – spesielt på Philips sine Aqua-modeller. Å kunne vaske og støvsuge samtidig er som en drøm som går i oppfyllelse – når det fungerer (hint: det gjør det ikke her).

Vaskefunksjonen på Roidmi RS70 er dessverre bare to roterende mopper festet til et munnstykke. Her fyller man vann på tanken og så sørger støvsugeren for at moppene roterer. Men siden det ikke støvsuges samtidig blir bare all skiten og håret skjøvet rundt. Derfor må man støvsuge først, så bruke moppefunksjonen. Og da forsvinner jo hele poenget. Det hjelper heller ikke at det følger med en automatisk rensestasjon som skal rense moppeklutene etter bruk. Rensestasjonen fungerer, men hva er poenget når man like gjerne kan ta av moppeklutene og legge de til vask eller skylle dem og så henge dem til tørk? Det kan hende leserne har andre vaskevaner enn oss, men vi synes dette var mye styr og mye unødvendig “dingseri” for tilnærmet null effekt.

Vaskefunksjonen på Roidmi RS70 er i realiteten kun roterende mopper.
David Johansen Auby, Tek.no

Greit, vaskefunksjonen fungerte dårlig. Men hva med vanlig støvsuging, det må den vel klare? Utrolig nok klarer Roidmi RS70 å svikte også på dette punktet. Eller rettere sagt: på vanlig hardt underlag som parkett og lignende fungerer støvsugeren greit. På tepper derimot er det som å støvsuge et påslått shuffleboard. Det er akkurat som om rullemunnstykket ikke får skikkelig tak i underlaget. Dette gjenspeiler seg også i vår ris-test der vi strør 100 gram ris utover et teppe. Støvsugeren klarte kun 79/100 gram, noe som er blant det svakeste vi har testet. Vi brukte også lang tid på å støvsuge opp resten av risen i etterkant. Vi tror grunnen til at denne modellen fungerer såpass dårlig på tepper er at den kun kommer med såkalt soft-roller munnstykke (også kalt rullemunnstykke). På nettsiden står det at denne fint skal kunne brukes på tepper, men vi må nok si oss uenige her.

Okey, over til det som faktisk fungerer: batteritiden. Roidmi RS70 har en utrolig god batteritid på hele 72 minutter på laveste effekt. 11 minutter på maks effekt er også godkjent. Støvsugeren er også lett i vekt, så den fungerer godt i håndhold modus. Vi savner imidlertid et bedre munnstykke for hår. Mange støvsugermodeller kommer med såkalt motorisert munnstykke tiltenkt dyrehår. På Roidmi følger det riktignok med et munnstykke ment for tekstiler, men til hår er den ikke spesielt god.

Vi liker for øvrig at støvsugeren har LED-lys og et fint display som både viser gjenværende batteritid i prosent og blant annet informasjon om at støvbeholderen er full. Støvbeholderen er for øvrig teknisk sett relativt stor på 0,55 liter, men filterdelen tar så stor plass at støv og må pirkes ut med fingrene.

Roidmi RS70 er en stilig støvsuger med suveren batteritid. Dessverre fungerer den ikke så godt, spesielt på tepper. Den nye vaskefunksjonen kunne de fint ha spart seg. Her vil det fungere mye bedre å støvsuge først, for så å bruke en god gammeldags mopp til vaskingen etterpå.

Roidmi RS70
5
Middelmådig

Roidmi RS70

5
Middelmådig
sitatEn flott designet støvsuger som dessverre ikke fungerer så godt.

Fordeler

  • +
    Kjempegod batteritid
  • +
    Stilig design
  • +
    Lett i vekt
  • +
    Har LED-lys

Ting å tenke på

  • Svak sugeevne
  • Spesielt dårlig til støvsuging av tepper
  • Meningsløs og svakt fungerende vaskefunksjon
  • Mangler munnstykke for hår

Utgåtte modeller:

Dette er alle modellene vi har hatt inne til test

ProductDyson V15 Detect SubmarineDyson Gen5detect AbsoluteBosch Unlimited 8Electrolux Ultimate 800Roidmi RS70Dyson V15 Detect Absolute ExtraMiele Triflex HX1 ProPhilips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8149Ryobi One+ R18SV7Dyson V11 Absolute Ekstra proSamsung Jet75 multiSamsung Jet 90 MultiSamsung Bespoke JetRoboRock Mace H7RoboRock Mace H6
annonsePris10 990,-10 490,-6 490,-5 560,-6 072,-8 422,-8 990,-5 990,-7 499,-2 299,-6 390,-3 990,-4 490,-8 148,-4 070,-6 055,-
Ca. pris testet11000 kr10500 kr9200 kr5600 kr5750 kr8490 kr10193 kr7990 kr6995 kr2399 kr (uten batteri)8500 kr5500 kr6995 kr10995 kr4600 kr3549 kr
Type batteriLi-ionLi-ion2 stk avtagbare Li-ionLi-ionLi-ion2 stk avtagbare Li-ion2 stk avtakbare Li-IonIntegrert Li-ionIntegrert Li-IonAvtakbar Li-Ion (medfølger ikke)Integrert Li-ion1 stk avtakbar Li-Ion1 stk avtakbar Li-Ion2 stk avtakbar Li-ionLi-PoLi-Po
Bruksinnstillinger2-i-12-i-12-i-12-i-12-i-12-i-13-i-12-i-1 + vaskefunksjon2-i-1 + vaskefunksjon2-i-12-i-12-i-1 + moppfunksjon2-i-12-i-12-i-12-i-1
Trinnvis styrkeEco, Auto, BoostEco, Auto, BoostEco, Auto, TurboMin, Med, Auto, Turbo3 trinn3 trinn3 trinn3 trinn3 trinn2 trinn3 trinn3 trinn + wet3 trinn4 trinn3 trinn3 trinn
Munnstykker4 stk + ett integrert fugemunnstykke5 stk + våtmunnstykke5 stk6 stk + fleksibelt munnstykke5 stk7 stk4 stk6 stk + fleksibelt munnstykke5 stk3 stk7 stk5 + fleksibelt munnstykke4 stk5 + fleksibelt munnstykke5 stk5 stk
LED-lysLaserLaserKrysse avKrysse avKrysse avLaserKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttByttByttByttByttBytt
LadestativJa, veggstativJa, veggstativJa, veggstativJa, stående og vegghengtJa, veggstativJa, stående og vegghengtVeggstativ, men kan stå av seg selv. Dobbel ladingJa, veggstativJa, veggstativJa, veggstativLadestasjon (solgt separat) og veggstativJa, stående og vegghengtLadestativ, dobbel ladingRengjøringsstasjon/docking + ekstra ladestativJa (dockingstasjon med magnetfeste)Veggstativ
Vekt total/håndholdt2740/2060 gram3100 /2280 gram2910/1720 gram3280/2040 gram2740/1690 gram2700/1650 gram3690/2090 gram-2770/1570 gram3300/2210 gram3050 gram/ikke veid2700/16502750/1610 gram2730/1430 gram2540/1480 gram2480/1430

Dyson V11 Absolute

David Auby Johansen, Tek.no

Dyson v11 Absolute er en svært allsidig støvsuger som kommer med hele syv munnstykker der man får støvsuget det aller meste–enten du bare skal gå over leiligheten, rengjøre tepper/møbler/sofa eller støvsuge bilen.

David Auby Johansen, Tek.no

Vi vil påstå at dette er den mest allsidige støvsugeren vi har testet noensinne. Modellen er også veldig kraftig og i vår test med ris på teppe klarte den seg utmerket. Også batteritiden var vi imponert over.

Når det er sagt så er det noen småting som vi irriterer oss over. Modellen er litt slitsom å bruke over lengre tid–man blir rett og slett sliten i hånden. Det hjelper heller ikke at man må holde inne på-knappen hele tiden mens man støvsuger. Det burde være unødvendig.

Det må også nevnes at støvsugeren befinner seg i det høyere prissjiktet.

Ønsker du å lese hele vår test av Dyson v11 Absolute, finner du den her.

PS: Dyson har siden lansert en ny «Extra Pro»-versjon av V11, som kommer med to utbyttbare batterier. Den koster i skrivende stund 9.000 kroner.

Dyson V11 Absolute
8.5
Meget bra
Anbefalt

Dyson V11 Absolute

8.5
Meget bra
sitatEn utrolig god støvsuger som dessverre kan bli litt slitsom å bruke i lengden

Fordeler

  • +
    Svært god på det aller meste - både hår, støv, tepper og parkett
  • +
    Overlegen ved støvsuging av møbler
  • +
    Svært god batteritid
  • +
    Hendig LED-display

Ting å tenke på

  • Slitsom å bruke ved lengre økter
  • Må holde inne knappen for å støvsuge

Oppdatert september 20233 med Dyson V15S Detect Subarmine og Dyson Gen5detect Absolute.

Oppdatert juni 2022 med modellen Samsung Bespoke Jet.

Oppdatert februar 2022 med tre nye modeller: Electrolux 800, Bosch Unlimited 8 og Roidmi RS70.

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Dyson Gen5detect Absolute Trådløs
Dyson Gen5detect Absolute Trådløs
9 / 10Dyson V15 Detect Absolute Extra
Dyson V15 Detect Absolute Extra
8.5 / 10Bosch Unlimited BCS8225POW
Bosch Unlimited BCS8225POW
8.5 / 10Samsung Bespoke Jet
Samsung Bespoke Jet
8.5 / 10Samsung Jet 90 Multi
Samsung Jet 90 Multi
8 / 10Miele Triflex HX1 Pro
Miele Triflex HX1 Pro
8 / 10Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349
Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349
7.5 / 10Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5
Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5
7 / 10Dyson V15s Detect Submarine
Dyson V15s Detect Submarine
7 / 10Electrolux Ultimate 800 EP81U25ULT
Electrolux Ultimate 800 EP81U25ULT
5 / 10Roidmi RS70
Roidmi RS70
8.5 / 10Dyson V11 Absolute
Dyson V11 Absolute
annonse