Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBærbare PC-er til rundt 5000 kroner

Vi har testet fem rimelige bærbare med stor skjerm

Det ble jevnt, men to av dem havner på topp.

Oversikt og konklusjon

Om du har en nær og kjær – for all del deg selv – som liker å surfe og konsumere diverse medier på en bærbar PC med skjerm av grei størrelse, og eventuelt er skoleelev, student eller i arbeid hvor en egen bærbar PC kan være kjekt å ha, er det mye forskjellig å velge mellom. Nå som det nærmer seg juletider, er det kanskje ekstra aktuelt å ta en titt på hva som finnes der ute av bærbare PC-er som ikke koster absolutt alle dine skjorter.

Vi har tatt på oss det unektelig koselige oppdraget å hjelpe deg med å navigere blant de av alternativene som ikke har den aller mest avskrekkende prislappen.

Derfor kontaktet vi forskjellige produsenter og ba dem sende oss sine beste bærbare med skjerm på mellom 14 og 16 tommer, og som helst på et eller annet tidspunkt i nær fremtid befinner seg omtrentlig i 5000-kronersklassen.

Og sådan hendte det at totalt fem lekre laptoper, alle med Windows 10, fant veien til kontoret vårt – klare til å bli testet og antastet på anstendig og andektig vis av undertegnede.

En utstikker

Vi må allerede nå gjøre leserne våre oppmerksomme på at én av test-laptopene vi fikk tilsendt, ikke var den vi i utgangspunktet hadde bedt om, og derfor hadde en prislapp som er i stiveste laget sammenlignet med de andre i testen.

Men: En identisk modell med en i3-prosessor istedet for en i5-prosessor samt halve lagringsplassen var i hvert fall senest i november å få tak i til under 5000 kroner. Til vanlig bruk merker du neppe stor forskjell på i3 og i5. Vi har derfor vurdert ut fra i3-varianten.

Alle våre fem test-PC-er ligner ellers forholdvis mye på hverandre, både designmessig og med tanke på spesifikasjoner. På papiret skal de ha god batterilevetid og ellers klare å håndtere alt av hverdagslige oppgaver. To av testobjektene har også USB-C-inngang, noe som tyder på at fremtiden endelig begynner å levne sitt merke også på budsjettlaptoper.

HP Notebook 15-ay104noLenovo IdeaPad 310-15Acer Aspire E5-575-36UVAcer Swift SF314ASUS R416S
Pris5499549539956995 (sett til 4995 ved flere tilfeller før jul)4999
ProsessorIntel® Core™ i5 7200U / 2,5 GHzIntel® Core i5 6200U / 2.3 GHzIntel® Core i3 6157U / 2,4 GHzIntel Core i3 6100U / 2,30 GHzIntel® Quad-Core Pentium® N3700 prosessor / 1,6 Ghz
Lagring128 GB SSD1000 GB HDD256 GB SSD256 GB SSD128 GB eMMc
GrafikkIntel® HD Graphics 620Nvidia GeForce 920MXIntel Iris Graphics 550Intel HD Graphics 520Intel HD Graphics
Minne4 GB6 GB6 GB8 GB4 GB
Skjerm15,6 tommer, 1920 x 1080, antirefleks15,6 tommer, 1920 x 108015,6 tommer, 1920 x 1080, antirefleks14 tommer, 1920 x 1080, antirefleks14 tommer, 1920 x 1080, antirefleks
Dimensjoner48,0 cm x 69,0 cm x 3,1 cm37,9 cm x 26 cm x 2,29 cm38,16 cm x 25,9 cm x 2,39 cm34,10 cm x 23,66 cm x 1,80 cm33,9 cm x 23,5 cm x 0,2 cm
Vekt 1,96 kg2,2 kg2,3 kg1,5 kg1,5 kg

Slik testet vi

Alle de fem bærbare har blitt tafset på, tastet på, løftet på, beglodd og ellers brukt til surfing og mediestrømming. Dette er den subjektive delen av testen, som nødvendigvis baserer seg på spesifikke preferanser bygget opp etter en del år som ihuga laptop-bruker.

I tillegg har vi kastet våre sedvanlige ytelsestester på disse fem bærbare, slik at både prosessorer, batterier, skjerm og harddisk har fått kjørt seg på forskjellige vis.

Det ble jevnt resultat på mange av testene, men noen av PC-ene utmerket seg likevel – både positivt og negativt. Størst forskjeller var det kanskje i prosessorytelse, som vi testet ved å konvertere en én times lang film fra ISO-format til mp4-format i programmet Handbrake.

I tillegg kjørte vi prosessor-stresstesten Cinebench på både alle kjernene og én kjerne, hvor det var jevnest resultat på flerkjernetesten og flest forskjeller når programmet testet kun én kjerne. I batterilevetid teller hvert minutt, og her fant vi også noen påfallende forskjeller.

Grafikkytelsen til disse bærbare PC-ene er i utgangspunktet ikke så mye å skrive hjem om. Det forventet vi riktignok heller ikke, all den tid de ikke er bygget for være spill-PC-er. Noen av dem duger likevel rimelig greit til eldre spill og medieredigering, og én utmerker seg spesielt i 3DMark, som tester grafikkortets ytelse.

Resultatene fra bildefrekvenstesten med testverktøyet til det forholdsvis lite krevende spillet Far Cry 2 var også jevnt gode, med noen svært dårlige resultater – som for øvrig var å forvente tatt i betraktning spesifikasjonene og PC-enes tenkte formål.

Høy kvalitet - med matchende prislapp

Acer Swift 3 SF314 (NX.GKBED.006)

Med spesifikasjoner hakket bedre enn de andre i testen og en prislapp som matcher kvaliteten, er det kanskje ikke så overraskende at Acer Swift SF314 med sin 6. generasjons i5-prosessor kommer best ut av denne samletesten.

Den presterer likevel såpass mye mer jevnt enn de andre bærbare i testen til at i3-versjonen, som nylig var å få tak i til under 5000-lappen – og som har samme design, touchpad, tastatur og batterilevetid – også hadde blitt vår vinner, og vi vurderer derfor deretter.

Chassiset i grå aluminium oppleves som både svært estetisk tiltalende og solid. Denne Acer-en har testens eneste bakgrunnsbelyste tastatur. Det er veldig godt å skrive på, og pekeplaten er det rett og slett ingenting å si på. Det er tydelig at Acer lar seg inspirere av Apple – og det kommer de veldig godt unna med.

Viftestøy merker man pent lite til, noe som også er et stort pluss. Enda en fordel er at Full HD-skjermen på 14 tommer er svært lite refleksiv. Den gjengir ellers farger helt greit til vanlig bruk, eventuelt lettere bilde- og videoredigering på hobbybasis.

Med en vekt på 1,5 kg og en batteritid vi testet oss frem til å være på 7 timer og 42 minutter, er den også portabel nok til ta med seg på jobb uten strømladeren.

SSD-disken til denne Acer-en gjør det også jevnt godt i alle våre objektive tester, blant annet på lese- og skrivetesten ATTO. Grafikkmessig havner den dog litt bakpå. Dette er ingen gaming-laptop, men den havner likevel ikke så alt for langt unna de andre bærbare med bedre grafikkort i samletesten vår.

Denne lekre laptopen passer godt til deg som er mye på farten og som trenger litt mer prosessorkraft, enten det er til hverdagslige oppgaver eller de littegrann mer krevende. Det er generelt lite å utsette på den, og den kjennes solid. Tastaturet og pekeplaten er begge svært gode. I tillegg er er dette en laptop som ser veldig bra ut.

Les hele testen av Acer Swift 3

Acer Swift 3 SF314 (NX.GKBED.006)
9
Imponerende

Acer Swift 3 SF314 (NX.GKBED.006)

sitat"En svært vakker og god laptop til allsidig hverdagsbruk."

Fordeler

 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Tynn og lett
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Svært godt tastatur
 • Krysse av
  Svært god pekeplate
 • Krysse av
  Presterer jevnt godt på ytelsestester

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe viftestøy ved spesielt hard belastning

Solid ytelse, god pris

HP Notebook 15-ay104no

HP Notebook 15-ay104no puster Acer Swift SF314 ganske tett i nakken: Dette er også en jevnt over god maskin. Med rillemønster i det grå plastlokket skiller den seg designmessig ut, men den finurlige utførelsen klarer likevel ikke å holde fingermerkene unna.

Pekeplaten er finurlig designet som kun et avtrykk i kroppen, og er overraskende ålreit å bruke tatt i betraktning at den er utformet i plast. Dette er også den letteste av de tre bærbare i samletesten som har en full HD-skjerm på 15,6 tommer, med sine 1,96 kg.

Dens noe klumpete design til tross: Den føles relativt lett å plukke med seg og bære rundt i en sleeve. Tastaturet er greit å skrive på, men bråker litt vel mye og føles kanskje litt billig. Skjermen er også fin – den er matt og har god størrelse.

Batteritiden er nesten syv timer. Det er ikke så verst, men det trekker likevel ned at den ikke varer en hel arbeidsdag. Grafikkytelsen er midt på treet, og man kan neppe komme unna med å spille de nyeste spillene på denne.

Under panseret finner vi Intels nyeste i5-kjerne, nemlig Kaby Lake. Denne gjør det desidert best på prosessorytelsestester. SSD-disken har også rask skrive- og lesehastighet sammenlignet med de andre i testen.

Det som hindrer denne HP-en i å bli testens vinner er både viftestøyen, som slår inn litt for ofte og litt for høyt, sammen med et batteri som gjerne skulle gitt oss minst én time mer og et tastatur som klaprer litt vel mye. Man får likevel en del ytelse for pengene.

I kombinasjon med lav vekt, god pekeplate og et interessant design er dette en bærbar PC som er et ganske så godt kjøpt for en gjennomsnittlige (og kanskje mindre kresne?) bruker på et litt begrenset budsjett.

Les hele testen av HP Notebook 15

HP Notebook 15-ay104no
8
Meget bra
Anbefalt

HP Notebook 15-ay104no

sitat"God ytelse, lav vekt og fin design, men viftestøy og tastaturbråk blir skår i gleden."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilig og annerledes design
 • Krysse av
  Veldig god ytelse
 • Krysse av
  Matt skjerm
 • Krysse av
  Grei batteritid
 • Krysse av
  Lett å bære med seg
 • Krysse av
  Godt tastatur

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt bråkete tastatur

Vakker på utsiden, tilnærmet tom på innsiden

Asus E403SA-FA0029T

Testens aller mest billedskjønne bærbare PC er uten tvil Asus E403SA. Ettersom den har en prosessor i svakeste laget (Intel Pentium N3700), krever den heller ikke mye til kjøling eller strøm, og har derfor svært god batteritid. Ettersom den er vifteløs, er den også herlig stillegående.

Tastaturet er godt å skrive på, om enn littegrann bråkete. Pekeplaten fungerer greit nok, men skrangler litt vel mye når man trykker ned på den. Skjermen på 14 tommer er matt, og har en helt grei fargegjengivelse.

Dette er den eneste prosessoren i sitt slag i denne testen, og den skårer ikke overraskende lavest på ytelsestester. På absolutt alle av vår ytelsestester – unntatt batteritid-testen vår – havner denne laptopen til sist, og oftest lang unna den som havnet hakket over.

Det skulle i grunn bare mangle at en maskin som yter så lite, krever lite strøm. Med 8 timer og 45 minutter havnet denne på førsteplass i batteritesten vår.

Dette er med andre ord en bærbar PC som passer til deg som trenger noe som er lett og har god batteritid, og som stort sett skal utføre relativt grunnleggende oppgaver.

Tekstbehandling, surfing og mediestrømming fungerer helt greit på denne, men straks du skal gjøre noe litt mer krevende, kommer denne skjønnheten til veldig raskt kort. Ytelsesmessig kan man kanskje med hell anse denne Asusen som et nettbrett i en viterlig nydelig og solid innpakning, med et helt greit tastatur og en middels god og bråkete pekeplate.

Les hele testen av Asus E403SA

Asus E403SA-FA0029T
6.5
Helt greit

Asus E403SA-FA0029T

sitat"Godt batteri, lett og veldig pen å se på, men ikke noen ytelsesmaskin."

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårlig ytelse på de fleste områder

En laptop full av motsetninger

Lenovo IdeaPad 310 (80SM00PXMX)

På den ene siden er Lenovo Ideapad 310 en stilig laptop med overraskende god – om enn litt liten – pekeplate og en ytelse som er midt på treet til under middels.

Dette er testens eneste bæbare PC med dedikert grafikkort. Det er derfor overraskende når den havner på en fjerdeplass i våre spill- og grafikkytelsestester.

Batteritiden er testens desidert dårligste: Kun 4 timer og 7 minutter fikk vi ut av denne Lenovo-en. Det er rett og slett alt for lite, med mindre du er av typen som aldri befinner deg mindre enn 4 timer unna en stikkontakt. Med en vekt på 2,2 kg forventer man et litt kraftigere batteri.

Skjermen er ellers grei når det kommer til fargegjengivelse. Det som trekker mest ned er at den oppleves alt for tynn og skjør. At den er veldig refleksiv faller heller ikke i så god smak hos undertegnede.

Harddisken er på hele 1 TB (eller 1000 GB), og er ikke en SSD-disk. Dette merkes i diskytelses-testene, og den veksler mellom å havne på nest siste- og sisteplass.

Det mest frustrerende er det motsetningsfylte tastaturet: Det er, i kjent Lenovo-ånd, en drøm å skrive på. Problemet oppstår idet Lenovo har insistert på en svært uheldig plassering av pil opp-tasten, som befinner seg nøyaktig der man forventer at høyre shift-tast skal være. Dette førte til en del ukvemsord under testingen. Dette kan dog godt være en tilvenningssak.

Det blir for ujevne resultater for Lenovoen i denne testen, og derfor når den ikke helt opp.

Les hele testen av Lenovo Ideapad 310

Lenovo IdeaPad 310 (80SM00PXMX)
6
Helt greit

Lenovo IdeaPad 310 (80SM00PXMX)