Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestKaffetrakter under 300 kroner

Norges billigste kaffetraktere

Biltema møter Clas Ohlson til duell. Duger noen av dem?

Biltemas kaffetrakter til venstre, og Clas Ohlsons til høyre.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det siste året har vi testet både de mest eksklusive kaffetrakterne, og modeller under tusenlappen.

Det vi fant ut var interessant:

Flere av de rimeligere trakterne laget like god kaffe som toppmodellene. Enkelte av dem var også gode på andre områder.

Dette ga oss en idé.

I forrige samletest satte vi prisgulvet til 500 kroner. Kunne vi gå enda lavere og finne en trakter som laget god kaffe?

Jakten på en skjult kaffejuvel var i gang, og raskt pekte to traktere seg ut.

En fra Biltema til 200 kroner, og en fra Clas Ohlson til 280 kroner. Prisen gjør dem til to av Norges aller billigste kaffetraktere.

De er riktig nok veldig enkle av seg og strippet for ekstra-funksjoner. Men tenk om Biltema- eller «Claser’n»-trakteren kunne hamle opp med de dyrere vi har anbefalt?

Om så bare på bare smaken, som jo er det viktigste.

Vi tok dem inn til test for å finne ut om 200 kroner gir deg god kaffe!

PS: Vi forsøkte også å teste de tilsvarende rimelige trakterne fra Jula og Europris, men disse var enten utgående eller ikke på lager.

Disse trakterne er testet

ProduktBiltema «Kaffetrakter 1,5 liter»Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»
annonsePris199249.9
Pris ved test200 kroner280 kroner
Effekt1000 Watt1080 Watt
Kapasitet1,5 liter (12 kopper)1,5 liter (12 kopper)
ECBC-godkjentByttBytt
Avtakbar vanntankByttBytt
TimerfunksjonByttBytt
Slå av varmeplateByttBytt
Auto-avKrysse avKrysse av
KabeloppbevaringKrysse avBytt
DryppstoppAutomatiskAutomatisk
Mål (HxBxD)34 x 21,5 x 23 cm32 x 25 x 15,5 cm
UtførelseBlank plastBlank og matt plast

Styrker og svakheter ved trakterne

Utvid tabellen for å se detaljerte beskrivelser, eller åpne i fullskjerm for best oversikt!

ProduktTemperaturTidsbrukSmaktest 1 liter-bryggSmaktest 1 kopp-bryggStøyBrukervennlighetTilpasningerByggekvalitetDesignRengjøring
Biltema «Kaffetrakter 1,5 liter»
Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»

Clas Ohlsons kaffetrakter 12 kopper

Vi må innrømme at vi ikke hadde store forventninger til denne testen. Prisen var ekstremt lav, noe som ofte gir produkter med lavere kvalitet.

Det sagt var det aldri noen tvil om at trakteren fra Clas Ohlson var denne duellens vinner.

Det er det én grunn til: den trakter helt «grei» kaffe som også var klart bedre enn hva konkurrenten fra Biltema disket opp med.

Kaffen dens vil ikke hylles av kaffenerder, og satt opp mot testvinneren vår i premiumsegmentet, Wilfas Svart Precition som brygger med korrekt tid og innenfor korrekt temperatur, var den sjanseløs i smakstesten vår.

Likevel lykkes den i å fange i alle fall noe av den særegne smaken i kaffen vi matet den med. Og like viktig: vi rynket aldri på nesen over usmaker.

Vi noterte oss at vår syrlige testkaffe ble litt i overkant syrlig, og at den manglet mye av sødmen vi finner hos bedre traktere. Det gjaldt både på literstesten og ved brygging av bare en kopp.

Men, selv om den ikke trakter like godt og balansert som dyrere testvinnere, skal Clas Ohlson-trakteren ha skryt for at den ikke produsere bitter eller overekstrahert kaffe som tørker ut munnen i etterkant.

Uten en konstant kritisk tunge, eller forventning om at trakteren vil hente ut det beste fra dyr spesialkaffe, tror vi denne vil gjøre jobben for en del kaffedrikkere.

Det sagt må du være klar over at smakstesten er der trakteren gjør det «best».

På alle andre områder står det ganske dårlig til.

For det første er trakteren veldig treg, der en liter bruker over 10 minutter på å bli klar. Andre traktere klarer literen på nesten halv tid. Underveis må du også holde ut med konstant høy og plagsom støy.

Det er også klart at ingen har lagt sjelen sin ned i arbeidet med utformingen av trakteren. Et beskrivende eksempel på det er hvordan filterkurven svinger ut mot veggen – fra deg – slik at trakteren må løftes frem hver gang den skal fylles eller tømmes for kaffe. Det er komplett idiotisk.

Ellers oser det «billig» av trakteren, som er konstruert i hundre prosent hardplast. Én ting er at den knapt veier noe slik at den sklir rundt på kjøkkenbenken når du setter i eller trekker ut kolben. En annen er at trakterens blanke overflater raskt tiltrekker seg støv og fettmerker, samt får masse småriper som skjemmer den ytterligere.

De få positive punktene blir dermed begrenset til at karaffelen er god å helle av og at det er lett å fylle på vann i den store vanntanken.

Mange av problemene og de dårlige løsningene denne trakteren sliter med slipper du helt unna om du omtrent dobler prisen du betaler. Da blir også selve kaffen merkbart bedre. Har du mulighet og ønske om en bedre totalpakke ville vi derfor vurdert en av de rimeligere testvinnerne fra samletesten vår av traktere mellom 500 og 1000 kroner i stedet.

Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»
4.5
Svakt

Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»

4.5
Svakt
sitatKan vurderes om budsjettet trumfer alt annet.

Fordeler

 • +
  Lager helt allright kaffe. (Både liter og kopp)
 • +
  Lett å fylle vann
 • +
  God karaffel
 • +
  Rimelig

Ting å tenke på

 • Treg
 • Støyer veldig
 • Elendig løsning for filterholder
 • Ustabil dryppstopp
 • Ingen tilpasningsmuligheter
 • Lav byggekvalitet og kjedelig design
 • Overflaten blir raskt stygg

Biltemas «Kaffetrakter 1,5 liter»

Vi fant ingen rimeligere og like tilgjengelig kaffetrakter som denne fra Biltema. Hadde den levert en grei kopp kaffe for 200 kroner, kunne det alene vært argument nok for flere til å plukke opp en til kjøkkenet, arbeidsplassen eller hytta. Uansett hvordan den ellers opplevdes i bruk.

Dessverre må vi si at prisen er det eneste som imponerer med trakteren.

Kaffen den lager er ikke bare flere hakk dårligere enn hva konkurrenten disker opp med, men smakte også direkte overekstrahert og bittert. Faktisk til et slikt nivå at munnen tørket ut og det prikket i tungen vår etter hver slurk. Det var også stort underskudd av sødme her, og koppen var langt fra balansert og god.

Ved å levere såpass svakt på selve smakstesten var det aldri mulig å redde seg inn for Biltema-trakteren. Og det forsøkte den heller ikke.

Her får du riktig nok en smartere løsning for å tømme filterholderen enn hos konkurrenten, men bare om du ikke har overskap som lokket dens enkelt kan stange opp i. Og som hos konkurrenten er karaffelen god å helle av.

Men konstruksjonen i blank hardplast sanker ingen poeng. Heller støv, riper og fettmerker. Åpne/lukke-mekanismen til filterholder og vanntank gir også en dårlig følelse og holder lav kvalitet.

Å fylle vann er dessuten mer kronglete med intern vanntank bak filterkurven. I tillegg bidrar den lave vekten til at trakteren ofte må holdes igjen når du betjener den og ikke vil den skal bevege på seg.

Trakteren er veldig treg der den bruker nesten 10 minutter på en liter, og den støyer nesten like mye som konkurrenten.

Om vi skal oppsummere tror vi faktisk vi har funnet ut at prisgulvet for en grei kaffetrakter ligger et stykke over denne til to hundrelapper.

Har du stramt budsjett å bruke på kaffetrakter vil modellen fra Clas Ohlson være et bedre valg som gir deg bedre kaffe. En langt bedre totalopplevelse, både for smak og betjening, får du imidlertid først om du tar steget opp til trakterne mellom 500 og 1000 kroner.

Biltema «Kaffetrakter 1,5 liter»
3.5
Dårlig

Biltema «Kaffetrakter 1,5 liter»

3.5
Dårlig
sitatLav pris gjør ikke opp for det du serveres her.

Fordeler

 • +
  Ekstremt rimelig
 • +
  God karaffel
 • +
  Grei å betjene uten overskap
 • +
  Kabeloppbevaring

Ting å tenke på

 • Kaffen er ikke god (bitter og gir tørr munnfølelse)
 • Treg
 • Støyer en del
 • Lite brukervennlig med overskap
 • Ustabil dryppstopp
 • Ingen tilpasningsmuligheter
 • Lav byggekvalitet og kjedelig design
 • Overflaten blir raskt stygg

Vi har flere tester for kaffedrikkere:

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»
Clas Ohlson «Kaffetrakter 12 kopper»
Biltema «Kaffetrakter 1,5 liter»
Biltema «Kaffetrakter 1,5 liter»
annonse