Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste spill-PC for 15 000 kroner (julen 2019)

Disse knallgode spillmaskinene kjemper om din gunst

Når vi inviterer butikkene til å levere PC-kupp til 15 000 kroner står du igjen som vinneren.

Disse fire maskinene kjemper om å bli kåret til beste spill-PC.

Her på Tek.no har det raskt blitt en hyggelig tradisjon å med jevne mellomrom kåre «Beste spill-PC». Her sender vi bud ut til både små og store butikker, og om vi ser på hvor vanvittig langt enkelte butikker tidligere har strukket seg i jakten på å fortjene Tek-lesere som kunder tør vi påstå at det rett og slett krever litt mot å delta i kåringen vår.

For å illustrere dette var det denne gang flere butikker som takket nei til oss. Mulig så de at de neppe hadde mulighet til å matche tidligere vinnere.

Forrige gang, i april, vant Multicom kåringen vår av beste spill-PC til 15 000 kroner. Ettersom vi nå er godt inne i den mørke tida og nissen lusker rundt, har vi bestemt oss for å være snille og holde døren på gløtt for de som vil ha revansje.

Budsjettet vårt settes derfor enda en gang til 15 000 kroner, og blant butikkene som skal kjempe om gi deg det beste PC-tilbudet finner vi Digital Impuls, Elkjøp, Komplett og selvsagt tittelforsvarer Multicom.

Siden siste kåring har det dukket opp både en ny generasjon prosessorer og nye grafikkort. La oss se hva butikkene disker opp med denne gangen:

Dette er kandidatene

Digital ImpulsElkjøpKomplettMulticom
ModellGaming PC TEKLenovo Legion T730Premium a175A824R Gaming PC
Pris15 000,-14 995,-14 999,-14 995,-
GrafikkNvidia RTX 2070 SuperNvidia RTX 2070 SuperNvidia RTX 2080 SuperNvidia RTX 2070 Super
ProsessorAMD R5-3600Intel i7-9700KAMD R5-3600AMD R5-3600
Minne16 GB (3200 MHz)16 GB (2666 MHz)16 GB (2666 MHz)16 GB (3200 MHz)
Lagring1000 GB (M.2 SSD)1000 GB (M.2 SSD)500 GB (M.2 SSD)1000 GB (M.2 SSD)
BrikkesettB450Z370B450B450
KommunikasjonWiFi 5, BT 4.1
Strømforsyning600W500W650W600W
FormfaktorATXMini-ATXATXATX

Dette synes vi om maskinene

Digital Impuls Gaming PC TEKElkjøp Lenovo Legion T730Komplett Premium a175Multicom A824R Gaming PC
Grafikkytelse
Prosessorytelse
Minne og lagring
Støy
Temperatur (grafikk)
Bygg/design
Oppgraderingsmulighet

Denne gangen velger vi i praksis å kåre to vinnere. Den ene byr på et bedre skjermkort og dermed mer spillytelse for pengene enn de tre øvrige, men den har også et til dels ganske stort minus.

Beste Spill-PC jul 2019 (1 av 2): Komplett Premium a175

Etter å ha blitt slått av Multicom i forrige runde tar Komplett med sin Premium a175 tilbake tittelen som leverandør av kåringens «Beste spill-PC». Det gjør de med et et svært godt tilbud, men også ved å bruke det «enkleste» trikset i boka, nemlig å levere maskinen med det kraftigste grafikkortet.

Grafikkortet er den desidert viktigste komponenten i en spill-PC, og vi ser at Kompletts maskin yter 10 til 15 prosent bedre i spill takket være sitt Nvidia RTX 2080 Super-kort heller enn RTX 2070 Super-kortet øvrige konkurrenter stiller med.

Absolutt et lønnsomt trekk der altså (i alle fall for kjøperne), men til tross for helt fantastisk ytelse er det tydelig at det koster å gå «all in» på grafikkrefter. Komplett har nemlig måtte fire på både kvalitet og kvantitet andre steder for å holde kostnadene nede. Resultatet blir at Premium a175 er en mindre balansert maskin enn enkelte vil ønske seg, og at vi ikke blir like forelsket i denne maskinen som i noen av de andre konkurrentene.

Det mest kritiske Komplett har bommet på er kjølingen, eller nærmere bestemt støyen som prosessorkjøleren deres lager. Her har butikken gått for en integrert vannkjøler med pumpe og radiator. Disse kan fungere supert, men Komplett sin imponerer ikke. Vi ble i testperioden skikkelig lei av å lytte til den konstante surklingen i pumpen, og viften som kjøler ned radiatoren lager en høyfrekvent lyd som hopper mye opp og ned i hastighet. Maskinen støyer også desidert mest ved både spilling og på tomgang av alle i testen.

Den eksterne viftestyringen lar deg redusere desibeltrykket en smule med et tastetrykk, men aldri den høyfrekvente lyden eller surklingen i pumpa. Og selvsagt vil redusert viftehastighet føre til høyere temperaturer.

For å virkelig trives med denne maskinen kan du ikke være sensitiv for støy, eller du må sitte med lukkede hodetelefoner. Vi ville anbefale å skifte ut hele kjølesystemet. Det er imidlertid ikke en oppgave for «mannen i gata» og koster raskt en tusenlapp.

Raskt etter å ha overtatt denne maskinen må du også regne med å punge ut for mer lagring. Komplett-maskinen leveres nemlig med halvparten så mye lagring som konkurrentene, og 512 GB blir ganske smått når enkelte spill som Destiny 2 og Red Dead Redemption 2 hver opptar rundt 150 GB.

Til Komplett-maskinens forsvar er det flust av muligheter for oppgradering av lagringsplassen, blant annet gjennom et ekstra PCIe M.2-spor, og dette er noe alle kan få til for en relativt billig penge.

Om du velger å svelge disse to nevnte kamelene får du en maskin med kåringens høyeste spillytelse, et stilig og romslig kabinett med komponenter som matcher hverandre utseendemessig samt en AMD-plattform som er klar for fremtidige oppgraderinger.

Beste Spill-PC jul 2019 (2 av 2): Multicom A824R

Komplett leverer maskinen med udiskutabelt best spillytelse og «topper» dermed kåringen vår. Men den vil kun være det beste valget for deg som er villig til å justere på kjøleløsningen i ettertid eller leve med noen merkbare kompromiss.

Kåringen «Beste spill-PC» handler for oss om mer enn ytelse. Ideelt vil vi finne maskinene som gir deg bekymringsfri bruk ut av boksen, null behov for snarlige investeringer, men også mulighet for senere oppgradering av hovedkomponenter når det passer deg takket være den fremtidssikre AMD-plattformen.

Den maskinen vi mener kommer nærmest å gi deg denne bekymringsfrie opplevelsen er denne gang Multicoms A824R.

Selv om den ligger omtrent 10 til 15 prosent under Komplett-maskinen på ren spillytelse er den slettes ingen dagdriver. Her finner du nok krefter til å komfortabelt mate en 1440p-skjerm med 60 FPS eller mer i de fleste krevende titler med alt av innstillinger på maks.

Av maskinene i testen er det denne vi ville valgt til deg som liker å spille, men ikke nødvendigvis å styre så mye med «datadeler». Multicom har plukket ut komponenter som gir deg «oppgraderingsfri» i overskuelig fremtid, men uten å ta fra den som raskt ønsker enda høyere ytelse muligheten heller.

Det er fint å se at Multicom har valgt 3200 MHz-minne fremfor å spare noen tiere på den tregere 2666 MHz-typen. Dette kommer deg til gode gjennom litt økt ytelse og redusert behov for utskifting ved eventuell overgang til raskere prosessor i fremtiden.

Samtidig er maskinen deres en drøm å både se på og bruke. Komponentene du titter inn på gjennom glassruta på maskinen matcher designmessig, og det er enkelt å justere LED-belysningen.

Det vi likte aller best var imidlertid støynivået, eller rettere sagt fraværet av støy. A824R er nesten umulig å høre på tomgang eller når du pusler med mindre krevende oppgaver. Den er også testens mest støysvake ved spilling. Kabinettet som er valgt, Meshify C, er viden kjent for å gi god luftgjennomstrømming og bidrar nok til det lave støynivået selv om også prosessorkjøleren er rimelig «biff».

Digital Impuls Gaming PC TEK

Digital Impuls-maskinen minner veldig om den Multicom leverer på utstyrsnivå. Her får du samme type grafikk og prosessor, og derav omtrent identisk ytelse. Maskinen har også romslig med raskt minne og lagringsplass ut av esken, samt tilsvarende oppgraderingsmuligheter.

For mange kan denne maskinen være et fint alternativ til Multicom-en, og særlig om du foretrekker kabinettet Digital Impuls har valgt. Men maskinen støyer dessverre unødvendig mye under tomgangskjøring og enkle oppgaver.

Dette kan delvis fikses, men løsningen krever at du er komfortabel med å justere viftekurver i maskinens BIOS. Mange av de som ønsker seg en ferdigbygget spill-PC har nok ikke mye erfaring med dette, og ikke så mye å gjøre der med tanke på alt som potensielt kan gå galt. Det er også på det rene at Multicoms prosessorkjøler er et annet vesen enn Digital Impuls’ standard AMD-kjøler. Denne vil aldri bli like støysvak.

Det sagt har vi sansen for de små detaljene Digital Impuls har lagt inn, som gjennomgående kabelstrømper i sort og rødt. Dette kan også være maskinen for deg som ønsker et mer minimalistisk bygg enn Multicom, med mindre fokus på RGB-belysning, kun innsyn gjennom glasset på en side og stort sett sorte og ensfargede komponenter.

Om du er blant dem som liker å justere litt på komponentene dine kan vi melde om at grafikkortet har en såpass kraftig kjøleløsning at det fint vil tåle fem prosent overklokking uten at det går ut over det generelle støynivået.

Elkjøp Lenovo Legion T730

Elkjøp bygger ikke spillmaskiner selv og har derfor sendt oss en aggressivt priset maskin fra Lenovo kalt Legion T730 til vurdering.

Ytelsesmessig står ikke denne særlig tilbake fra maskinene fra Multicom eller Digital Impuls, og dette er dessuten er svært behagelig maskin å spille på takket være lavt støynivå under spill og nesten ikke hørbart viftesus på tomgang.

Som kåringens eneste er denne fiks ferdig for å koble opp mot trådløst WiFi 5-nett (802.11ac), og tilkobling av håndkontrollere og lignende støttes også takket være innebygget blåtann.

Den har også et bærehåndtak som kan gjøre den mer aktuell deg som er mye på farten med maskinen, og selve designet synes vi er stilig.

Generelt skal det imidlertid litt til før en produsentbygget maskin hevder seg mot butikkbygde maskiner hvor komponentene er valgt for akkurat denne kåringen. Og strengt talt vil de fleste også være bedre tjent med en av de andre maskinene.

Blant annet fordi vi har å gjøre med kåringens minst oppgraderingsvennlige maskin. I hjertet av Legion T730 finner vi en Intel i7–9700K-prosessor. Denne yter helt supert ut av boksen, men Intel vil neppe la deg skifte den ut med en kraftigere modell uten å bytte hovedkortet også neste gang de lanserer en ny generasjon. Her skiller maskinen seg kraftig fra de svært oppgraderingsvennlige AMD Ryzen-baserte konkurrentene i kåringen.

Vi tror imidlertid ikke mange kjøper denne maskinen for å overhale den såpass kraftig i nær fremtid, så et litt mer relevant problem blir da at du må kassere de to minnemodulene som er i bruk dersom du en gang vil øke kapasiteten. Hos konkurrentene kan du simpelthen legge til mer minne i de to ledige sporene som deres standard ATX-hovedkort er utstyrt med, noe som er en rask og billig måte å forlenge levetiden til maskinen på.

Fordi hovedkortet er av Mini-ATX-typen har du heller ikke mulighet til å legge til mer superrask lagring. Det eneste PCIe M.2-sporet er nemlig allerede i bruk for systemdisken. Det finnes heller ikke dedikerte plasser for 2,5-tommers SSD-enheter. Disse må i så fall monteres i brønnene for 3,5-tommers snurredisker.

I tillegg må du klare deg uten noen USB-C-port. Det kunne vi latt passere greit for et år eller to siden, men i dag anser vi ikke denne porten som noen fremtidsport lenger, men heller en port du trenger for å ta i bruk mye av ekstrautstyret som selges over disk for tiden. Og mindre viktig blir den heller ikke fremover.

Mens vi fortsatt synes du får mye PC for pengene med Elkjøps kandidat er den ingen god investering for fremtiden. En styrke for stasjonære spillmaskiner er muligheten til jevnelig oppgradering, og det synes vi ikke Lenovos Legion T730 i stor nok grad lar deg utnytte. Om du en gang vil utstyre maskinen med et enda hakk kvassere grafikkort kan det dessuten være du blir begrenset av strømforsyningen, som er minst 100 watt svakere enn konkurrentene sine.

Målinger

Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2019): Stortest av lette og nette bærbare PC-er

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse