Tek.no

Samletest Sporingsbrikker

Disse brikkene var nyttigere enn vi hadde trodd

Vi tester seks forskjellige sporingsbrikker – her er de beste.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
10 Des 2015 06:00

Introduksjon og sammenligning

Ingen av oss liker å miste ting, spesielt ikke om det du har mistet er veldig viktig og du har litt hastverk. For å ta et eksempel: det er tidlig på morgenkvisten, du har gått ut døra og går kjekt mot bilen for å kjøre til jobb eller skole. Men hvor i himmelens navn er bilnøklene?

Dette scenarioet er nok ikke helt utypisk for morgentrøtte nordmenn landet over, og er nok til å ødelegge humøret til selv den største optimist. Men hva hvis du hadde kunnet spore opp nøklene dine enkelt og greit via en app på mobiltelefonen din?

Dette er det selvfølgelig noen som har tenkt på, og det er også nettopp det vi skal ta en titt på i denne samletesten: sporingsbrikker.

Hva er en sporingsbrikke?

En sporingsbrikke er ganske enkelt en liten dings du kan feste på gjenstander, og som via en app på mobiltelefonen din lar deg spore opp brikken. Dermed kan du enkelt finne igjen lommeboka, nøkkelknippet, kameraet eller hva det nå enn skulle være ved å klikke deg inn i appen og se hvor dingsen befinner seg.

De fleste sporingsbrikker har dessuten mulighet for å finne telefonen din, ved at du rister, klikker eller gjør andre ting med brikken – hvorpå telefonen vil ule en eller annen form for alarm. Hvis du er et skikkelig rotehue, er altså sporingsbrikke noe du definitivt burde ønske deg til jul i år.

Alle brikkene samlet. Chipolo (oransje) og Eletra Bluetooth Tracker (grønn) er omtrent på størrelse med en 20-kroning, men ingen av brikkene er – som du kan se – spesielt store. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi har fått inn seks forskjellige sporingsbrikker til test, og felles for dem er at de er relativt små, billige og funksjonsrike:

De tre første sporingsbrikkene kan kjøpes i butikk i Norge, mens de tre siste må bestilles fra leverandørens nettside. Det finnes også flere andre typer sporingsbrikker der ute, men dette er de som er lettest tilgjengelige både transportmessig og økonomisk for den jevne nordmann.

Selv om tre av brikkene altså må bestilles over nettet og fra andre land, tok det faktisk ikke mange dagene før de dumpet inn i postboksen vår i Oslo. To av dem er dessuten såpass billige at de glir under den magiske momsgrensen på 350 kroner (prisene over er oppgitt med frakt).

Alle brikkene oppå hverandre. Ingen er spesielt tykke, men Chipolo er den klart tynneste av dem. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Små, men viktige forskjeller

Forskjellene mellom brikkene er som nevnt ikke så fryktelig store, og de gjør stort sett det samme. Spørsmålet blir derfor ikke først og fremst hva de gjør, men heller hvor godt de gjør det. Det er tross alt grenser for hvor mye du kan variere et nisjeprodukt på størrelse med en 20-kroning, som først og fremst skal gjøre én ting – nemlig å spore opp tingene dine.

Selv om formfaktoren varierer noe, er brikkene altså nokså like rent fysisk, og på papiret skal de ha mer eller mindre de samme grunnleggende funksjonene. Det som derimot varierer mer i utformingen– og kvaliteten – er appene. Vi vil derfor vie en god del plass til en gjennomgang og test av disse, ettersom det er helt avgjørende for brikkens totalkarakter at appen er intuitiv, effektiv og lett å bruke.

Testen vil således bli en direkte og helhetlig sammenligning mellom brikkene og deres medfølgende apper, for å finne ut hvilket produkt som kan spore eiendelene dine mest effektivt, tryggest og for minst mulig penger. Men før vi kaster oss ut i selve testen, la oss ta en titt på spesifikasjonene til de individuelle brikkene: