Samletest

Den beste turhengekøyen for den som vil ha komfort

Denne hengekøyen kom ikke med i testen, men fortjener hederlig omtale som god parkkøye.

«Alle» har forelsket seg i hengekøyer de siste årene. Det er utvilsomt noe helt eget å våkne opp i skogen, dinglende mellom noen trær. Men med et hav av hengekøyer er det vanskelig å vite hva som er best.

Vi valgte derfor å hente inn en rekke populære hengekøyer for å gjøre jakten på den riktige køyen enklere. I hovedsak har vi ønsket å teste hengekøyer som gjør seg godt over flere netter i skogen. Til dette kreves at de har myggnetting og tarp (en vanntett duk med barduner som gir deg ly for regn og vind), samt en komfort som gjør at du ikke må til kiropraktor så fort du er tilbake.

Det ble rimelig fort konkludert med at noen av dem gjør seg bedre som park-hengekøyer, men med litt attåt. Altså hengekøyer som i utgangspunktet er bedre til parkliv og lek, men som du kan kjøpe myggnetting og tarp til og sove noen få netter i.

Etter noen uker opp og ned i skogen har vi funnet en klar favoritt, som skiller seg tydelig ut fra de andre.

Sovetrenden fortsetter: Vi tester hengekøyer

Disse hengekøyene er med

Amok Draumr 5.0Hennessy Expedition Asym Zip HengekøyeTicket To The Moon Pro HengekøyeAmazonas Moskito Traveller Thermo HengekøyeAmazonas Moskito Traveller HengekøyeSea to Summit Pro Single HengekøyeSea to Summit Jungle HammockHouse of Hygge Single hengekøyeAmok Segl XL HammockTicket To The Moon Original Hengekøye
annonsePris2399 NOK1599 NOK1099 NOK800 NOK450 NOK759 NOK1545 NOK-499 NOK384 NOK
Vekt (g)8801247550650450360775395655600
Personlengde (cm)185180--------
Maks bæreevne (kg)180115150200150180135300200200
L x B (cm)-254 x 132325 x 140240 x 140220 x 140300 x 150260 x 145270 x 140300 x 190320 x 200
Flere størrelserJa, XL inntil 210 cmNei*ByttByttByttJa, finnes som doubleByttJa, finnes som DoubleByttJa, finnes som single
MaterialeRipstop nylon 70DRipstop nylon 210DRipstop nylon 20DRipstop nylon 210D-Ripstop nylon 70DRipstop nylon 70DRipstop nylonRipstop nylonRipstop nylon
Integrert myggnettKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avByttByttBytt
InngangBegge siderEn sideBegge siderBegge siderBegge siderÉn side hvis myggnett-Én side hvis myggnett--
RegnstopperKrysse avBytt-Ja, tau knytes rundt stropper-ByttKrysse avByttByttBytt
LommerJa, mange-Én, i takstroppen m. snurpestrikkTo, i myggnettet-ByttÉn, i takstroppen-Ja, på sidenJa, på siden
OpphengsmetodeEnkle klipsKnytes fastKarabinkrokerT-krokerT-krokerEnkle klipsEnkle klipsKarabinkrokerEnkle klipsKarabinkroker
Tilbehør medfølgerSpenner og stropperTarp, stropper og klips medBare køyenBare køyenBare køyenStropper medfølgerStropper medfølgerStropper medfølgerStropper medfølgerBare køyen
Nødvendig ekstrautstyrLiggeunderlagTeltpluggerSpenner og stropperSpenner og stropperSpenner og stropper----Spenner og stropper
Nyttig ekstrautstyrTarpLiggeunderlag, quiltTarp, quilt, liggeunderlagTarp, quilt, liggeunderlagTarp, quilt, liggeunderlagTarp, myggnett, quilt, liggeunderlagTarp, quilt, liggeunderlagTarp, quilt, liggeunderlag, testet som "Hyggepakke" alt ink.Tarp, myggnett, under-/overquiltTarp, myggnett, under-/overquilt
Andre egenskaperKøyen spennes opp på tvers, kan bli stolAsymmetrisk form - enklere å ligge på siden-Fast plass for oppblåsbart underlag under køyen--Enkelt pakkesystem---

Best i test: Amok Draumr 5.0

Den er kanskje vanskeligere å komme seg opp i Draumr 5.0 enn andre, men når du først er der vil du ikke ut.

Sovekomforten til Amok sin Draumr 5.0 er i en annen liga enn alle de andre vi har testet. Den kan nærmest beskrives som «magisk», der du ligger flatt ut med panoramautsikt over alt rundt deg.

Den er også uhyre enkel å henge opp. Stroppene ligger i hengekøyeposen og kommer med instruksjoner sydd på stroppene. Posen kan du feste med en spenne inne i hengekøyen.

Ekstremt god komfort koster derimot. Selv om myggnetting kommer integrert i hengekøyen, så må du i tillegg kjøpe et liggeunderlag for i det hele tatt å kunne bruke køyen (det er den som gir den dens form), samt en tarp. Totalprisen inkludert et tresesongers liggeunderlag er rundt 4900 kroner, og med firesesongers rundt 5500 kroner. Du kan også kjøpe aluminiumsstenger for å styrke fot-og hodeenden til et par hundrelapper, men pinner gjør samme nytten.

Du kan også kjøpe andre produsenters liggeunderlag såfremt den er riktig størrelse og luftlommene går vertikalt fremfor horisontalt.

Liggeunderlaget presses inn i en egen lomme, som lukkes med en glidelås. Sørg for at oppblåsingshullet ligger øverst til høyre, hvor det er en liten åpning i underlagslommen. Hvis du behøver mer luft kan den etterfylles uten å dra ut hele underlaget.

Det kan derimot oppleves vanskelig å komme seg opp i køyen på første forsøk, men du lærer rimelig fort. Du må ta tak i stroppene på innsiden, sette bena på hver side av fotpartiet og gjøre et lite mini-hopp hvor du drar deg oppover.

En annen ulempe med Amoks hengekøye er pakkstørrelse og vekt. Den tar mye plass og veier mer enn flere av de andre køyene (1285 gram inkludert festebånd). Det finnes en «ultralight»-versjon som følgelig tar ned vekten (850 g inkludert festebånd), men prisen presses da også opp.

Inne i køyen finnes en rekke små og store lommer for oppbevaring av alt fra sko og klær, til mobil, nødlader og briller. I tillegg har den en egen flaskeholder.

Myggnettet er videreutviklet fra tidligere utgaver av Draumr hvor det lå løst, og dras på plass med en glidelås. Det er aldri et problem å få nettet i ansiktet i løpet av natten. Det kan derimot føles litt utrygt å dra glidelåsen langs benpartiet, da vektbalansen trekkes nedover i operasjonen, men vi har til gode å faktisk falle ut.

Tarpen har en god og romslig form og kan fint brukes til ren «tarp-soving».

Denne hengekøyen er det klasse over. Det er tydelig at dette er et produkt det er brukt tid på å perfeksjonere slik at turen til skogs skal bli så komfortabel som mulig. Prisen er høy, men søvnkvaliteten skal det ikke stå på.

Amok sin tarp «Skjold».
Amok Draumr 5.0
9
Imponerende
Best i test

Amok Draumr 5.0

sitat"En hengekøye i sin egen liga"

Fordeler

 • Krysse av
  Ligg flatt og på tvers
 • Krysse av
  Kan heises som hengestol
 • Krysse av
  Masse oppbevaring i køya
 • Krysse av
  Smart løst myggnett på god avstand fra liggeplass
 • Krysse av
  Lett å henge opp med instrukser på stroppene
 • Krysse av
  Tarpen som hører til dekker best av de testede
 • Krysse av
  God utsikt til alt rundt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært dyr som komplett pakke
 • Bytt
  Krever oppblåsbart liggeunderlag
 • Bytt
  Krever litt tilvenning å legge seg i
 • Bytt
  Vekt og pakkstørrelse
Amok Skjold 10 Dark Grey
Amok Fjøl LW

Hennessy Expedition Asym Zip

En svært stabil og behagelig hengekøye finner du i Hennessy Expedition Asym Zip.

Her kommer alt i én pose. Trodde vi, helt til vi stod der uten plugger. Disse må du kjøpe i tillegg.

Den har også det mest irriterende opphenget av alle hengekøyene. Selve køyen festes med et tjukt tau du må knytte mellom noen stropper som skal beskytte trærne. Hvis du er sulten, regnet har meldt sin ankomst og tålmodigheten forlengst er slutt kan stemningen fort dale. Det bør vurderes om et sett karabinkroker burde anskaffes for å gjøre operasjonen hakket mindre tidkrevende.

Når den først er oppe og tarpen er festet på køyen er den derimot ganske solid. I tillegg til å henge mellom trærne, har den også barduner som strekker ut køyen på sidene - i en asymmetrisk form.

Den får kanskje ikke den «dingle»-følelsen fordi den er festet på sidene, men til gjengjeld har du god plass på innsiden til å ligge i nærmest stjerneformasjon (i alle fall så langt det er mulig inne i en sovepose).

Vi testet denne uten liggeunderlaget Hennessy selv produserer, men du kan veldig enkelt legge til underlag, eller kjøpe en spesialdesignet quilt til å legge rundt dem. Den har fester inne i køyen som Hennessys egne underlag kan festes til. Du kan også bruke et hvilket som helst annet underlag, men med fare for at de beveger seg noe rundt i løpet av natten.

Køyen har en rimelig pris, men har dessverre en vektbegrensning på 113 kg. Hennessy Hammock fører derimot så mange hengekøyetyper at vi kunne kjørt en egen test av alle, men valgte «Expedition» fordi den er relativt enkel.

Tross irriterende oppheng får du mye for prisen; hengekøye, tarp og myggnett, god sovestilling og en svært stabil køye.

Tarpen til Hennessy Hammock festes helt nært hengekøya og følger formen dens.
Hennessy Expedition Asym Zip Hengekøye
8
Meget bra
Godt kjøp

Hennessy Expedition Asym Zip Hengekøye

sitat"En fryd å ligge i. Masse plass."

Fordeler

 • Krysse av
  God plass
 • Krysse av
  Komplett pakke
 • Krysse av
  God tarp og vanntett materiale
 • Krysse av
  Ligger stabilt
 • Krysse av
  Myggnett holdes godt unna ansiktet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen hurtigklips for oppheng - må knytes (!)
 • Bytt
  Uvanlig form vanskeliggjør tilbehørsvalg
 • Bytt
  Begrenset personlengde og vekt
 • Bytt
  Teltplugger til barduner ikke med

Ticket to The Moon Pro

Supermykt nylonstoff gjør hengekøyen veldig behagelig.

Denne var vi mest positivt overrasket over. Den har den typiske bananformen og er således svært lik mange andre, men nylonstoffet puster og er innmari behagelig.

Myggnettet kommer med og kan åpnes fra begge sider, samt også bare tas bort og lagres i fotenden. Det kan ramle litt ned hvis du fester på en såkalt Moonquilt (som er ekstrautstyr), men ikke nok til at det blir ubehagelig.

Moonquilten varmer som bare det og selv hun som sover med vinterpose på sommeren savnet for en gangs skyld sommerposen.

Tarpen kommer utenom og du kan velge mellom den letteste varianten (cirka 400 gram), den vanlige og billigste (cirka 660 gram) eller den heldekkende som tar bort mest regn (cirka 750 gram). Alle dekker køyen, men regner det sidelengs i feil retning er det nok best med heldekkende.

Her kommer festestroppene i tillegg til hengekøyen (hvilket også påvirker vekt og pris). Vi testet to ulike fester, henholdsvis Moonstrap og Lightest strap. Moonstrap-ene er tjukke bånd med sydde «lommer» for å feste hengekøyen i med en karabinkrok. Dette fungerer kun sånn passe når man prøver å finne den helt riktige lengden mellom trærne.

Vi foretrakk heller Lightest strap fordi den gir deg mulighet til å knytte en ekstra knute for å få den helt perfekte avstanden. Den har en ekstra lomme i trådbåndet i taket hvor du kan legge fra deg småting.

Alt i alt en komfortabel hengekøye for å sove ute, men som også helt fint kan anvendes til parkheng hvis man vil det.

Hengekøyen med både tarp og Moonquilt på utsiden.
Ticket To The Moon Pro Hengekøye
7.5
Bra
Anbefalt

Ticket To The Moon Pro Hengekøye

sitat"Veldig behagelig materiale å sove i."

Fordeler

 • Krysse av
  Dyp køye som stenger ute omgivelsene
 • Krysse av
  Myggnett langt unna armer og ansikt
 • Krysse av
  Stor lomme i takstroppen
 • Krysse av
  Veldig behagelig materiale

Ting å tenke på

 • Bytt
  Festebånd kommer i tillegg
Ticket To The Moon Tarp
Ticket To The Moon Moonquilt

Sea to Summit Jungle Hammock

Jungle Hammocken er en enkel hengekøye for dem som ikke ønsker for mye dill.

Hvis du er opptatt av vekt og liten pakkstørrelse er Sea to Summit utmerket. Jungle Hammock er noe større pakket sammen enn produsentens Pro Single siden den kommer med integrert myggnett. Men til gjengjeld så må du ikke drasse med en ekstra pakke med myggnetting heller.

Komforten er helt grei, festesystemet er enkelt og den kommer med vannstoppere på festebåndet. Den har en bitteliten lomme som omtrent er stor nok til brillene dine, men mobilen lot vi heller få svømme i soveposen over natten.

Vi hadde kun med oss deres «Ultralight tarp», som har én side som dekker godt for vind og vær, mens den andre nok er for smal til å ta unna så veldig mye. Men de har også en «Jungle tarp» som dekker vesentlig bedre over hengekøyen.

Vi hadde med oss et Ultralight liggeunderlag som er godt å sove på, men fordi det ikke er festet beveger det seg noe om natten.

Dette er en god hengekøye for dem som skal pakke mye med seg og behøver at alt er kompakt og lett.

Unikt pakkesystem på Sea to Summits Jungle Hammock.
Sea to Summit Jungle Hammock
7
Bra

Sea to Summit Jungle Hammock

sitat"Superenkelt oppheng."

Fordeler

 • Krysse av
  Superenkelt oppheng
 • Krysse av
  Gode vannledere på festetrådene
 • Krysse av
  Lav vekt og kompakt innpakning

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kun en liten lomme i festestroppen på innsiden, såvidt plass til en brille
 • Bytt
  Myggnettet er litt for innpåslitent
Sea to Summit Jungle Tarp
Sea to Summit UltraLight Insulated Regular 5.0 (183cm)

Amazonas Moskito Traveller Thermo

Amazonas Moskito Traveller Thermo kommer med spiler som holder myggnettet på plass.

Amazonas Moskito Traveller Thermo har en innebygget lomme under hengekøyen hvor du kan legge inn et liggeunderlag.

Ifølge produsenten selv bør de fleste vanlige underlag passe der, så vi testet likesågodt med to av dem vi allerede hadde fått tilsendt: Amok sitt Fjøl Winterlight, som er rektangulært og kompakt, og Sea to Summit sitt Ultralight Insulated, som har en «mummy»-form og en ganske annen luftfordeling.

Førstnevnte var altfor stort, mens sistnevnte gav hengekøyen en bedre form. Vi bemerket oss derimot at det virker som det dannes et eget lufthull i underlagsposen som gjør at isolasjonseffekten begrenser seg.

Myggnettet strammes opp av spiler som man fester på oversiden av nettet, samt et tau som går på langs mellom trærne. Den kommer likevel med myggstikk-garanti hvis du velger å legge noe som er lettere enn en fjær i lommene på myggnettet. Da faller myggnettet sammen.

Køyen er god nok å ligge i, men det er merkbart at den er sydd sammen av flere stoff fremfor at den er et helt stoffstykke, samt at materialet fremstår billigere enn andre vi har testet. Den oppleves noe stivere i fisken og som en mindre omsluttende køye enn de andre. Her er naturen på utstilling. Om det gjør det lettere å få sove er nok en smakssak.

En stor og romslig tarp tilhørende Amazonas.
Amazonas Moskito Traveller Thermo Hengekøye
6.5
Helt greit

Amazonas Moskito Traveller Thermo Hengekøye

sitat"God oversikt over omgivelsene."

Fordeler

 • Krysse av
  Lomme for liggeunderlag holder det på plass
 • Krysse av
  Stang som holder myggnettet på plass
 • Krysse av
  Kommer med tråder til å feste på snorene for å holde unna regn

Ting å tenke på

 • Bytt
  Håpløse lommer i myggnettet
 • Bytt
  Sømmene til de ulike stofflagene gjør den mindre fleksibel
 • Bytt
  Festebånd kommer i tillegg

Amazonas Moskito Traveller

I utgangspunktet er dette en helt ok hengekøye, men siden den ikke har en lomme til liggeunderlag slik Thermo-modellen har, tenkte vi at underquilten deres burde fungere ypperlig.

Det var korttenkt, for spennene på underquilten sørget for å ødelegge for spennet køyen kunne hatt ved å feste seg rundt trådene som køyen henger i. Dermed kollapset myggnettet helt. Det anbefales å droppe deres egen underquilt og heller sove med et passende liggeunderlag i køyen.

Attpåtil har også denne Amazonas-køyen lommer på selve myggnettingen. Det fungerer ikke når tyngden blir for stor og alt, inkludert de sultne snabelmyggene utenpå nettet, faller mot midten.

Hvis man finner et passende liggeunderlag til køyen er den god nok å ligge i og myggnettet fungerer bedre.

Amazonas Moskito-Traveller Hengekøye
6
Helt greit

Amazonas Moskito-Traveller Hengekøye

Fordeler

 • Krysse av
  God bredde på grunn av stroppene
 • Krysse av
  Legger til rette for å se omgivelsene
 • Krysse av
  Integrert myggnett

Ting å tenke på

 • Bytt
  Fungerer dårlig med deres egen underquilt
 • Bytt
  Vanskelig å stramme opp myggnett godt nok
 • Bytt
  Håpløse lommer på myggnettet

Sea to Summit Pro Single

Sea to Summit sin Pro Single hengekøye er veldig lik Jungle Hammock, men skiller seg ved at den ikke har myggnetting integrert. Du kan kjøpe et myggnett i tillegg (samt også tarp) som du fester rundt og over.

Myggnettet deres er ganske forseggjort og kommer med en glidelås som ikke bare går rett opp og ned, men til siden. Dermed får du en slags døråpning å komme deg inn i. Det er også festet en spile langs taket på myggnettet for å gi myggnettet en form. Men den faller for enkelt ut av sitt gode skinn.

Sea to Summit Pro Single har ingen lommer, men du kan selvsagt bruke enda mer penger og kjøpe en ekstra hengekøyepose til å henge under den, men det medfører også mer vekt og større kostnad.

Sea to Summit sine hengekøyer er som nevnt tidligere laget for dem som er spesielt opptatt av liten vekt og pakkstørrelse, og til det er de et godt valg. Komforten er midt på treet. Den er helt grei, men det er det.

Sea to Summit Pro Single Hengekøye
6
Helt greit

Sea to Summit Pro Single Hengekøye

sitat"Enkel og lett hengekøye."

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig lav vekt og liten innpakning

Ting å tenke på

 • Bytt
  Myggnett kommer i tillegg
Sea to Summit Ultralight Tarp
Sea to Summit UltraLight Insulated Regular 5.0 (183cm)

House of Hygge Hyggepakke

House of Hygge sine hengekøyer går egentlig i kategorien «god til parkheng, og kanskje én natt ute», men vi tok dem med fordi de selger en egen pakke med alt (køye, tarp, myggnett) inkludert til 1500 kroner. Liggeunderlag kommer i tillegg (de selger en pakke for køye, tarp, myggnett og liggeunderlag til 2200 kroner, men da med «dobbel» hengekøye).

Vi fikk tilsendt et liggeunderlag som var ubehagelig å bruke i køyen. Det var altfor stort og drev og surret rundt hvis du beveget deg for mye. Vi anså oss ferdige med hverandre når den om natten endte opp som tak. Dette kan være fordi vi hadde liggeunderlaget i en enkel hengekøye, men at underlaget gjør seg bedre i en dobbel.

Uten liggeunderlaget er den grei, men det er alt. Selv om det er morsomt å sove i det norske flaggets farger så er sømmene som samler dem mindre behagelige og den har lite «ekstra».

Helt greit system, men lite ekstra.
House of Hygge Single hengekøye
5
Middelmådig

House of Hygge Single hengekøye

sitat"Grei køye, men høy pris for veldig lite."

Fordeler

 • Krysse av
  Romslig
 • Krysse av
  Enkelt oppheng

Ting å tenke på

 • Bytt
  Flere lag med stoff sydd sammen gjør den mindre fleksibel
 • Bytt
  Dyrt for så lite ekstra
Hengekøyene ble sovet i gjennom minst én natt.

To gode som falt litt utenfor

Vi fikk tilsendt en rekke hengekøyer, noen ganger flere enn vi ba om. To av dem vi fikk tilsendt viste seg å falle litt utenfor fordi vi ikke fikk testet dem med myggnetting. Like fullt er de såpass komfortable at vi inkluderer bemerkningene våre her, men uten å karaktersette dem.

Amok Segl XL Hammock

Det ser kanskje ikke sånn ut fra bildet, men hengekøyen er skikkelig behagelig.

Nok en gang skaper Amok magi. Hvis du er glad i bananformene og synes det er greit med helt enkle hengekøyer hvor du legger til myggnetting utenpå, så er denne helt utmerket. Stoffet er stabilt og behagelig på kroppen.

Amok selger ikke myggnetting, men de skilter med at du kan bruke de fleste andre typer myggnetting - riktignok uten å spesifisere hvilke som fungerer best.

Den er like enkel å henge opp som Draumr 5.0 med samme festebånd, og man kan bruke samme tarp. Et tips vi fikk var å snu tarpen rundt og bruke langsidene i motsatt retning.

Amok Segl XL Hammock

Amok Segl XL Hammock

Fordeler

 • Krysse av
  Utrolig godt og stabilt materiale
 • Krysse av
  Bra alternativ for nybegynnere
 • Krysse av
  Enkelt festebånd med instruksjoner kommer med
 • Krysse av
  Prisgunstig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite originalt tilbehør

Ticket To The Moon Original Hengekøye

Gøy med stor hengekøye, spesielt til parklek.

Denne er så stor! Den er da også en dobbelvariant av originalen deres. Utrolig deilig å kunne ligge flatt ut og bre seg. Den har samme stoff som Ticket to the Moon Pro og er skikkelig behagelig.

Det krever ekstra myggnetting og tarp for å sove ute, og festebånd kommer i tillegg. Hvis det du trenger en hengekøye til er å dingle i parken fremfor overnatting i skogen, så er dette absolutt en god kandidat.

Ticket To The Moon Original Hengekøye

Ticket To The Moon Original Hengekøye

Fordeler

 • Krysse av
  Utrolig behagelig materiale
 • Krysse av
  Kan ligge helt på tvers grunnet mye stoff

Ting å tenke på

 • Bytt
  Oppheng kommer i tillegg
annonse