Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDen beste kaffetrakteren (2023) - Samletest

Vi har funnet den aller beste kaffetrakteren

11 storselgere og toppmodeller er testet. 3 gjør det spesielt godt.

Et utvalg fra testlaget vårt. Moccamaster KBGC982 AO, Smeg DCF02, Wilfa Svart Performance og Sage Precision Brewer.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
mer

Oppdatert oktober 2022 - Electrolux Explore 7 og Zwilling Enfinigy er lagt til i testen. Enkelte tidligere karakterer er justert basert på nye erfaringer eller endrede priser siden forrige oppdatering.

Nordmenn er blant de mest kaffetørste folkene i verden. Vi lager den sorte drikken for å hygge oss når vi får besøk eller er ute på tur, og vi bruker den for å få søvnen ut av øynene om morgenen. Kaffe er både kos og konsentrasjon på kopp.

Tidligere har vi gjort grundige tester av kaffekverner, for å anbefale deg det verktøyet som fremfor noe annet legger grunnlaget for en god kopp.

Men uansett hvor god kaffe du kjøper eller hvor godt du bearbeider den, er det til liten nytte om ikke selve bryggeprosessen går riktig for seg.

Så her har vi testet det som skal være de beste kaffetrakterne over 1500 kroner, der mange av de såkalte «toppmodellene» finnes.

Mange små forskjeller og mye god kaffe

Vi har tatt for oss 11 traktere over eller rundt 1500 kroner som enten har ligget høyt på popularitetslistene til prissammenligningstjenestene Prisjakt og Prisguide, eller som produsentene selv har fortalt oss at de satser stort på og vi har funnet interessante.

Ved publisering ligger trakterne mellom 1300 kroner og 3350 kroner i pris, og er testet med spesielt fokus på riktig bryggetemperatur (som vi kontinuerlig har målt og viser frem for hver trakter), brukervennlighet og funksjoner. Vi har selvsagt også smakt på kaffen de lager, både i form av brygging av 1 liter samt en enkelt kopp. Dette har spilt inn i rangeringen.

Størst forskjell på smak fant vi mellom trakterne som er godkjent av ECBC (European Coffee Brewing Centre) i Oslo, og den ene som ikke var det. Ellers bemerket spesielt to av trakterne seg med å lage en fantastisk «single» kopp, noe kaffetraktere generelt sliter med sammenlignet med manuelle bryggemetoder som V60 eller Aeropress.

Vi fant også ut at det å forsøke å innovere ikke alltid er så enkelt, og raskt kan slå tilbake på en.

Generelt laget imidlertid alle trakterne i testen god kaffe, men det er store forskjeller i brukervennlighet og antall ekstra funksjoner. Som om de har mulighet til å starte brygging automatisk på morgenen eller lar deg tilpasse bryggingen på andre måter. Om du ønsker deg en stille trakter som ikke vekker huset på morgenen har du også mye å hente på å lese testen vår.

Disse trakterne er testet

ProduktMoccamaster OptioMoccamaster Automatic SWilfa Svart PresisjonBraun MultiServeSage Precision BrewerSmeg DCF02Wilfa Svart PerformanceMoccamaster ManualZwilling EnfinigyElectrolux E7CM1-4GBIlou Premium
annonsePris3 449,-2 749,-3 299,-2 778,-2 699,-2 089,-2 429,-2 067,--999,--
Pris ved test3350 kroner2900 kroner2500 kroner2200 kroner2100 kroner2100 kroner2000 kroner1900 kroner1900 kroner1600 kroner1300 kroner
Effekt1520 W1520 W1880 W1750 W1650 W1050 W1800 W1520 W1960 W1600 W1550 W
Kapasitet1.25 liter1.25 liter1.25 liter1.25 liter1.8 liter1.4 liter1.25 liter1.25 liter1.5 liter1.1 liter1.25 liter
ECBC/SCA-godkjentKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Avtakbar vanntankByttByttKrysse avKrysse avByttByttKrysse avByttByttByttKrysse av
Tømmes helf for vannByttByttKrysse avByttByttByttKrysse avByttByttByttBytt
TimerfunksjonByttByttByttKrysse avKrysse avKrysse avByttByttKrysse avByttBytt
Slå av varmeplateByttByttByttKrysse avKrysse avKrysse avByttByttByttByttBytt
Auto-avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
DryppstoppAutomatiskAutomatisk10 trinnAutomatiskAutomatiskAutomatisk10 trinn3 trinnAutomatiskAutomatisk3 trinn
Bredde320 mm320 mm375 mm330 mm310 mm245 mm340 mm320 mm280 mm340 mm290 mm
Dybde170 mm170 mm210 mm180 mm170 mm255 mm165 mm170 mm150 mm180 mm160 mm
Høyde360 mm360 mm340 mm380 mm405 mm360 mm345 mm360 mm350 mm345 mm330 mm
UtførelseSort, Sølv, Gull, Rosegull, RødSølv børstet/polert, Sort, Turkis, Rosa, Gul, Mørk grønn, Mørk blå, Lys blåRustfritt/krom, Sort, Sølv, Aluminium, Grå/AntrasittRustfritt/krom, SortRustfritt/krom, Sølv, Grå/AntrasittHvit, Rustfritt/krom, Sort, Sølv, Rosa, Grønn, Grå/Antrasitt, Blå, Rød, Beige, KremSortBørstet/polert/matt sølv, Matt sortMatt sølv, Matt sortMørk grågrønnHvit, Sølv, Sort

Styrker og svakheter ved trakterne

9
Wilfa Svart Performance
Bytt
8.5
Moccamaster Optio
Bytt
8.5
Sage Precision Brewer
Bytt
8
Electrolux E7CM1-4GB
Bytt
8
Moccamaster Automatic S
Bytt
8
Wilfa Svart Presisjon
Bytt
7
Moccamaster Manual
Bytt
7
Ilou Premium
Bytt
7
Zwilling Enfinigy
Bytt
6.5
Braun MultiServe
Bytt
6
Smeg DCF02
Bytt

Best i test: Wilfa Svart Performance

Wilfa Svart Performance.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når et nytt kjøkkenapparat skal designes faller mange for fristelsen til å inkludere en haug av ulike funksjoner, og så blir designet og betjeningen en ettertanke. Resultatet blir raskt overkompliserte maskiner som er krøkkete å bruke.

Wilfa går imot denne måten å jobbe på. Det er basisfunksjonene det handler om, og å gjøre disse så gode og tilgjengelige som mulig.

Og når nyheten deres Svart Performance bygger på forgjengeren, gjelder dette også for den, som ytterligere forbedrer brukervennligheten og designet. Design er jo to ting. Det er det estetiske, og det funksjonelle. Her er begge elementer kombinert til perfeksjon.

Nye Svart Performance er mer kompakt enn forgjengeren, slik at den passer inn på flere kjøkkenbenker. Den ikoniske sylinderformede vanntanken, med hjelpetekster for både mengde vann og kaffe, er fremdeles avtakbar for rask vannfyllig. Nå er den dessuten bare å «klipse» på fremfor å måtte skrus på etter å først ha funnet riktig «spor» som hos forgjengeren. Videre er serveringskannen nå utelukkende konstruert i glass. Det er pent, men viktigere er det at den kan tømmes helt for kafferester og at rengjøring virkelig er null stress.

Trakteren skiller seg ut ved at den tømmes helt for vann mellom hver trakting takket være pumpen. Slik brukes bare friskt vann, der det hos andre traktere kan ligge igjen en del i «systemet» fra forrige bruk.

Materialmessig er det kanskje noen som vil savne den solide sølvblanke aluminiumen og kromdetaljene forgjengeren hadde. Ved å bruke matt sort plast for basen, og droppe «kromen» til fordel for anodiserte sorte detaljer, er imidlertid trakteren mindre utsatt for synlig skitt og fingermerker. Og plasten er altså av høy kvalitet, mens stangen som holder filteret på plass stadig er laget av metall for å tåle daglig håndtering.

Måten filterholderen nå bare hektes på en knagg gjør at trakteren kan stå nesten helt inntil andre maskiner eller en vegg. Filterholderen trenger bare et par centimeter klaring til andre apparater, og vanntank og glasskolben er selvsagt lett tilgjengelig fra flere sider. Dette er testens mest plasseringsvennlige trakter.

Wilfas 10-stegs dryppregulator er fremdeles til stede, og selv om de tre første stillingene i praksis sperrer komplett for vannet, har du 7 andre knepp å regulere vanngjennomstrømmingen med. Det er mer enn dobbelt så mange som andre traktere i testen. Ved å bruke denne aktivt kan du hjelpe til å gjøre kaffen litt sterkere eller svakere, og eksempelvis oppnå en grei kopp eller to når du ikke vil trakte en liter av gangen.

I tillegg til designet er pumpen, varmelement, ventiler og temperatursensorer endret fra Svart Presisjon, og det samme er samspillet mellom disse. Dette gir seg utslag i at trakteren er ekstremt rask til å oppnå riktig bryggetemperatur – faktisk testens beste – og at støynivået er et helt annet. Du må fremdeles regne med høy surkling i starten av bryggingen, men trakteren roer seg betraktelig ned utover i prosessen og er ikke lenger noen bråkebøtte.

Under vår smakstest noterte vi oss gode resultater, og beskrev «literen» som balansert, men med noe mer syrlighet i koppen enn Moccamasteren som kommer inn på andreplass i testen vår. Enkeltkoppen vi brygget var også godkjent, også her med noe mer syrlighet enn konkurrentene i samme gruppe, som var fra Smeg og Ilou. En del syrlighet skal det jo være i kaffen vår, så her er potensialet stort til å lage en god kanne kaffe.

Det er ikke så mye vi har å utsette på nye Svart Performance og skal være forsiktige med å ønske oss funksjoner som gjør den mindre brukervennlig. Likevel: Wilfa har tidligere utstyrt en av sine kaffekverner med blåtann. Kunne det vært en idé å gjøre det samme med trakteren, for å gi den timerfunksjon? Med berøringspåknapp settes det nemlig en stopper for ettermontering av timerfunksjon med smartplugg, som rivalen Moccamaster lett kan settes opp med.

Ellers savner vi stadig muligheten til å slå av varmeplaten når vi brygger små mengder kaffe.

Om det er gode basisfunksjoner og mektig høy brukervennlighet du er ute etter, er uansett Wilfas Performance et veldig godt valg. At designet er så flott, og trakteren rimeligere enn Svart Presisjon er bare en bonus.

Wilfa Svart Performance
9
Imponerende
Best i test

Wilfa Svart Performance

9
Imponerende
sitatTar seg godt ut på benken mens den lager god kaffe rask og enkelt.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur fra start
 • +
  Rask
 • +
  Svært brukervennlig med hjelpetekster og avtakbar vanntank
 • +
  God kontroll på vanngjennomstrømming
 • +
  Høy byggekvalitet og moderne, funksjonelt design
 • +
  Svært enkel å rengjøre
 • +
  Plasseringsvennlig og kompakt
 • +
  God serveringskanne
 • +
  Tømmes helt for vann etter trakting

Ting å tenke på

 • Lager noe støy, særlig i starten
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate

Anbefalt: Moccamaster Optio

Technivorm Moccamaster Optio.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

«Optio» kom inn som en ny toppmodell i Moccamaster-serien vinteren 2022.

Navnet spiller på at trakteren kan optimalisere traktingen for mindre mengder kaffe. En ny knapp lar deg velge om du vil lage «halv kanne» eller «hel kanne» kaffe. Trakteren er ellers identisk med lillebroren, Automatic S.

Spørsmålet er da om den nye Optio-funksjonen fungerer som forventet.

Og, når vi trakter omtrent 0,5 liter og kobler inn den nye Optio-funksjonen, får vi både en målbar og merkbar forskjell i resultatet. Trakteprosessen tar et halvt minutt lenger tid og brygget blir både rikere og mer balansert sammenlignet med forgjengeren.

Dette er veldig gode nyheter for deg som lager mellom 0,5 og 1 liter kaffe av gangen!

Og «literen» vet vi jo fra før at Moccamaster mestrer til det fulle. For lillebroren beskrev vi litersbrygget som perfekt balansert og helt uten bitterhet eller andre lumske smaker. Slik er det fremdeles.

Temperaturen og tiden vi målte underveis bekrefter også at forholdene ligger til rette for at brygget skal bli bra uansett hva slags kaffe du foretrekker.

Konkurrenter som Sage Precision Brewer, Electrolux Explore 7 (og Melitta Excellent 5.0 til en brøkdel av prisen) klarer imidlertid å lage virkelig gode enkeltkopper på 2–3 desiliter også.

Vi klager ikke på enkeltkoppene Optio produserer. De er såpass gode at undertegnede ofte lar håndbryggeutstyret stå. Men, skal vi pirke er de nevnte konkurrentene et hode foran her. Optio-funksjonen virker nemlig ikke for bare 2–3 desiliter, noe som er veldig synd.

Generelt vil vi si nye Optio er en forbedring over forrige toppmodell. Den er bedre til å trakte halv kanne og like god som forgjengeren på alle andre områder.

Til tross for det får ikke nykommeren noen høyere karakter enn den gamle sjefen. Det skyldes en kombinasjon av høy pris og forventning.

For det første kan OBH Nordicas Blooming lage omtrent like god kaffe (uansett mengde) til en tredjedel av prisen. Optio er også testens dyreste trakter.

Vi savner også at Optio-funksjonen fungerer for enkeltkopper og vi savner avtakbar vanntank som særlig gjør påfylling smidigere på kjøkken med overskap.

Det som likevel taler for Moccamasters nykommer er også en kombinasjon av egenskaper. Kaffen er alltid god uansett mengde, og vi vil faktisk kalle den helt perfekt fra 0,5 liter og oppover.

I tillegg er trakteren svært støysvak, lynende rask, har høy byggekvalitet og svært god tilgang på reservedeler. Vi synes også trakteren er solid bygget og ser bra ut. Et universelt pluss er at fingermerker og skitt ikke synes på den matte metalloverflaten.

Med automatisk dryppstopp (som faktisk fungerer i våre tester), en kanne som både er god å helle av og lett å rengjøre, samt få innstillinger slår trakteren også et slag for brukervennligheten.

Og, selv om tidsstyring ikke er bygget inn fungerer trakteren med en smartplugg. Det kan ikke testvinneren fra Wilfa vise til.

Om valget står mellom denne og testvinneren fra Wilfa ville vi valgt Optio om du brygger mest mindre mengder kaffe, vil ha så lite støy som mulig og mulighet for å ettermontere tidsstyring. Wilfa er tilsvarende et bedre valg om du vil ha en praktisk avtakbar vanntank og spare en god slump penger.

Tilsvarende gir Sage Precision Brewer mange flere tilpasningsmuligheter og bedre enkeltkopper, og Electrolux Explore 7 viser at en trakter faktisk kan «naile» både literbrygg og enkeltkoppene om den vil.

Optio vinner ingen «mye for pengene»-pris, men går du først til skrittet med å anskaffe den tror vi du blir veldig fornøyd.

Moccamaster Optio
8.5
Meget bra
Anbefalt

Moccamaster Optio

8.5
Meget bra
sitatBrygger god kaffe enkelt, raskt og i stillhet. Ekstra god på halvliteren og oppover.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Forbedret trakting av halv mengde kaffe
 • +
  Brukervennlig med automatisk styring av vanngjennomstrømming
 • +
  Solid byggekvalitet og stilig design
 • +
  Veldig støysvak
 • +
  Kan få timerfunksjon med smartplugg
 • +
  God serveringskanne

Ting å tenke på

 • Svært dyr
 • Andre takler enkeltkopp-brygg bedre
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Litt kronglete håndtering av filterholder
 • Fastmontert vanntank

Anbefalt: Sage The Precision Brewer

Sage The Precision Brewer.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sage Precision Brewer er testens klart mest interessante trakter. Spesielt for deg som er over middels interessert i kaffe og ikke går av veien for å teste ulike tilnærminger for å perfeksjonere brygget ditt.

Precision Brewer kommer med ferdige program som gir deg god kaffe helt ukomplisert, som det ECBC-godkjente «Gold»-programmet eller «Coldbrew» over natten. Vil du bruke litt mer tid på å kanskje hente ut enda mer av smaksprofilen i akkurat din kaffe har du dessuten «Mybrew»-programmet til å hjelpe deg.

Her kan du stille inn vannmengde og tid som brukes under den første «blomstring»-fasen, samt nøyaktig temperatur og hvor raskt vannet skal tilsettes under hovedbryggingen.

Før testen var vi litt lunkne til disse innstillingsmulighetene. Ville de gjøre en forskjell? Vel, gjennom testløpet har Mybrew-programmet gjentatte ganger produsert testens desidert beste enkeltkopp med kaffe, som vi noterte oss var både balansert, behagelig søt og hadde akkurat riktig syrlighet. Også det standard «Gold»-programmet gir et veldig godt resultat, men det er Mybrew som får trakteren til å virkelig stå ut i mengden.

Det hjelper også at varmeplaten kan slås av for mindre brygg. Da blir ikke kaffen så varm og du må drikke den med en gang, men så er det heller ingen grunn til å vente!

Trakting av en liter kaffe gjør den også godt. I vår smakstest noterte vi oss en noe «tørrere» følelse enn de fleste andre. Tid- og temperaturmålingene våre gir oss imidlertid ingen indikasjoner på at dette var noe annet enn litt «uflaks» for trakteren med akkurat vår type kaffe og kvernegrad. Her er potensialet stort.

Takket være gode valgknapper og oversiktlig skjerm er det enkelt å bytte mellom program eller lage sitt eget i menyen, og ditto å sette opp timerfunksjonen så du kan våkne til nybrygget kaffe på morgenen. Klokken må stilles på ny om kontakten trekkes ut, og vi savner et batteri som sparer på tiden, men det er uansett lynende fort gjort.

Når det kommer til utseendet og konstruksjon blir nok trakteren en «hit or miss». På en side er det enhetlig og solid i aluminium, på den annen kan den beskyldes for å være kald og litt industriell. Vi hadde klart oss uten de mange tydelige og tospråklige advarslene om varme væsker og diverse som pryder trakterens flater. Dette er også en høy sak å ha stående på kjøkkenbenken. Med overskap må du skyve den ut for å fylle på vann, for vanntanken er dessverre ikke avtakbar.

Det er klart at trakteren egentlig er designet for amerikanere. Målene på vanntanken og karaffelen er i hovedsak i «ounces» og «cups», mens milliliter er slengt på som en parentes. En konsekvens er at det er angitt 150, 300, 450, 600, 900 og 1200 milliliter, men ingen «liter» på vanntanken. Det er irriterende å stadig måtte gå veien om et litermål. I tillegg er angivelsen upresis om du bruker trakteren uten det inkluderte vannfilteret montert (som gjerne skal byttes med ulike mellomrom). Dette kan hindre oppbygning av kalk, og er jo i teorien positivt, men flere steder i Norge er vannet så bra at det ikke nødvendigvis er noe «must».

Filterholderen har to «kurver». En kjegleformet for inntil en liter kaffe, og en «skjellformet» med flat bunn for større mengder. Kanskje nyttig noen få ganger, men for de fleste gjør dette bare at skylling av filterholder tar litt mer tid.

Den automatiske dryppstoppen har en tendens til å lekke noen dråper når du fjerner karaffelen, så for å unngå søl må du vente lenger enn til trakteren selv melder om ferdig brygg før du forsyner deg.

Glasskaraffelen er veldig god å helle av, men skyll ut skikkelig etter hver bruk. Høyden gjør den litt vanskeligere å skrubbe ren med oppvaskbørste enn andre.

Dessverre lager trakteren en del støy og vibrasjoner. Det durer, surkler og hveser fælt. Det er imidlertid ikke nok for å stoppe oss i å anbefale trakteren til alle kaffenerder der ute, som nok vil sette pris på tilpasningsmulighetene den gir. Ikke minst de dagene du ikke orker tanken på å styre med håndbrygg for bare en kopp. Da er denne en sterk erstatter.

Sage Precision Brewer
8.5
Meget bra
Anbefalt

Sage Precision Brewer

8.5
Meget bra
sitatKaffenerdens valg, med utallige tilpasninger og herlige enkeltkopper.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur fra start
 • +
  Rask
 • +
  Menyene og programmene er lette å navigere i
 • +
  Ekstremt mange tilpasningsmuligheter med enkel timerfunksjon
 • +
  Suveren på brygging av kun 1 kopp
 • +
  Varmeplate kan slås av
 • +
  Enhetlig design og god byggekvalitet
 • +
  God serveringskanne

Ting å tenke på

 • Stor og høy
 • Støyer ganske mye
 • Dryppstoppen kan lekke litt
 • Målene er tilpasset USA og blir helt feil uten vannfilter montert
 • Flere advarselmeldinger som forstyrrer designet
 • Fastmontert vanntank

Electrolux E7CM1-4GB

Electrolux «Explore 7» E7CM1-4GB
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Electrolux’ Explore 7-kaffetrakter er den første vi har testet som lager perfekt kaffe enten du brygger en liter, eller bare en kopp av gangen.

Slik skiller den seg fra Moccamaster Optio, som først får full score om du brygger en halv liter eller mer, eller Sage Precision Brewer og den rimeligere Melitta Excellent 5.0 som er bedre på små mengder enn store.

Ved å slå på «Aroma»-funksjonen når du trakter mindre mengder forlenges bryggetiden med 175 prosent sammenlignet med om den er av (som for større mengder kaffe). Det gir blant annet tid til at kaffen kan «blomstre», og står i kontrast til flere andre traktere som er optimalisert for brygging av større mengder kaffe raskt.

Resultatet vil selvsagt avhenge av kaffen du bruker, men vi noterte oss at Explore 7 klarte å hente ut overraskende mye sødme fra testkaffen vår, samtidig som den karakteristiske syrligheten ikke ble borte. Resultatet ble aldri over/eller underekstrahert, og vi fikk en lettdrikkelig, balansert kopp uten antydning til «tørrhet» eller bitterhet.

Målingene våre viser at trakteren brygger kaffen ved rett temperatur og på riktig tid for litersbrygget, noe også ECBC har slått fast gjennom sine kontroller.

Trakteren er stort sett grei å ha å gjøre med. Den høres bedre enn en Moccamaster mens den jobber, med høyere slurpelyder og lett vibrering(!) ved oppstart. Men, den er ellers selvforklarende og lett å betjene, og har smarte detaljer som en filterholder som svinger ut mot deg og en luke til vanntanken som ikke trenger mye klaring for å åpnes.

Når den også er litt mindre enn andre traktere - fordi den trakter 1,1 liter fremfor 1,25 liter som er vanlig - er den veldig plasseringsvennlig.

Designet er pent, og den mørke grågrønne(?) fargen skiller den positivt ut fra flere av de tradisjonelle sorte konkurrentene.

Den er hovedsaklig konstruert i plast, og noen deler er litt slarkete, men dette er ikke noe stort problem. Electrolux har unngått å bruke blank plast, slik at utseendet holder seg pent også etter at trakteren er tatt i bruk.

Utover at trakteren mangler timerfunksjon, er det hovedsaklig én grunn til at den ikke havner enda lenger opp på listen vår: den skikkelig dårlige dryppstoppen.

Her må du regne med at det drypper varme, fresende kafferester på varmeplaten etter at du har fjernet serveringskaraffelen, eller på kjøkkenbenken når du svinger filterholderen ut for å tømme den.

Dette er ganske irriterende, så velger du denne trakteren bør du ha tørkepapir lett tilgjengelig, eller eventuelt skylle og tørke alle bruksdelene med en gang etter bruk.

For en del kan nok likevel dette veies opp av den gode kaffen og den store fleksibiliteten trakteren gir deg.

Electrolux E7CM1-4GB
8
Meget bra

Electrolux E7CM1-4GB

8
Meget bra
sitatLager super kaffe uansett mengde! Dårlig dryppstopp trekker ned.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Brygger optimalt for store og små mengder
 • +
  Lett å bruke
 • +
  Plasseringsvennlig
 • +
  Pent design
 • +
  Rask (for litersbrygg)

Ting å tenke på

 • Dårlig dryppstopp
 • Middelmådig byggekvalitet
 • Ingen timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Fastmontert vanntank

Moccamaster Automatic S

Technivorm Moccamaster Automatic S
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sammenlignet med Moccamasters nyere toppmodell, Optio, er Automatic S i praksis identisk. Vi tar derfor ikke for oss alle egenskapene til Automatic S her.

Men, på ett område skiller Automatic S seg veldig fra Optio. Toppmodellen kan nemlig tilpasse traktningen til en halv tank kaffe av gangen, og lager dermed bedre kaffe når du ikke kjører full kanne.

Det kan dermed være verdt å tenke over vanene dine før du velger trakter.

Smaksprofilen er på sin side balansert og helt uten bitterhet i ettersmaken. Det tyder på at den automatiske dryppregulatoren gir riktig kontakttid. For enkeltkoppen slås trakteren, akkurat som alle andre i testen, av modellen fra Sage og Electrolux, men likefullt er resultatet helt akseptabelt med en noe høyere syrlighet enn snittet. Både traktetid og temperatur er absolutt godkjent.

Noe av Moccamasterens styrker ligger også i at den har god byggekvalitet og svært god tilgang på reservedeler om uhellet skulle være ute. Trakterne er også testens desidert mest støysvake. Skuldrene senker seg når denne putrer i vei.

Designet er modernisert noe i forhold til tidligere utgaver, og materialvalget er også godt, med aluminium som er anodisert i en hel haug artige eller stilige farger. Vår matte sorte utgave er jo også ganske tøff da, synes vi, og et pluss er at fingermerker og skitt ikke synes så lett på de matte utgavene.

I forhold til Moccamaster Manual har denne automatisk dryppregulator som doserer ut vann selv og hindrer søl. Det høres trivielt ut, men det er greit å slippe at kaffen har rent over fordi du glemte å åpne dryppstoppen sist, eller at den er så slitt at det drypper ned på varmeplaten når du forsyner deg fra kannen.

Trakteren har ingen ekstrafunksjoner, så er det timer eller så gode enkeltkopper kaffe som mulig du er ute etter må du vurdere noen av de andre i testen.

Men husk at selv om trakteren ikke har en timerfunksjon bygget inn, kan dette «ettermonteres» om du går til anskaffelse av en smartplugg.

Vi vil påpeke at det eneste som skiller Automatic S fra den vesentlig rimeligere Automatic-modellen, er en kalkindikator. Om du ikke bor i et område som er spesielt utsatt for kalk i vannet, ville vi spart pengene og valgt den vanlige Automatic-modellen som gir deg mye mer for pengene.

OBS: Moccamaster Automatic S var tidligere solgt som «KBGC982 AO»

Moccamaster Automatic S
8
Meget bra

Moccamaster Automatic S

8
Meget bra
sitatBrygger god kaffe i stillhet. Du betaler mye ekstra for kalkvarslingen.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Solid byggekvalitet og stilig design med mange fargevalg
 • +
  Veldig støysvak
 • +
  Kan få timerfunksjon med smartplugg
 • +
  God serveringskanne

Ting å tenke på

 • Betaler mye ekstra for kalkvarsling
 • Fastmontert vanntank
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Litt kronglete håndtering av filterholder
 • Andre er bedre på små mengder
Moccamaster Automatic
Moccamaster Automatic

Wilfa Svart Presisjon

Wilfa Svart Presisjon.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Wilfas Svart Presisjon er selskapets – og testens – dyreste kaffetrakter. Etter vår mening er den imidlertid hverken selskapets eller testens beste. I alle fall ikke nå lenger. Den nye Svart Performance, som ble sluppet i høst, gjør nemlig alt hva denne kan både bedre og billigere.

Det sagt er ikke Svart Presisjon noen dårlig trakter. Det vet undertegnede godt, som har levd med en selv de siste par årene. Den er svært solid bygget i røff sølvgrå aluminium og har en design som gjør at den virkelig står ut på kjøkkenbenken med stilige kromdetaljer. Ikke minst er den ekstremt praktisk i bruk. Den avtakbare vanntanken er helt genial, da det å måle opp riktig mengde vann går lynende raskt og du aldri fristes til å bruke glasskolben som kanskje har oljerester i seg til å fylle opp. Tanken har også kjekke markeringer for hvor mange gram kaffe du bør bruke til mengden vann du har fylt opp med.

Pumpen sørger også for at det aldri ligger igjen gammelt vann i systemet til trakteren etter bruk som kan smaksette neste brygg.

Dryppregulatoren har 10 ulike innstillinger, og til tross for at de tre første av disse i praksis bare stenger for vannet, gir de resterende syv større tilpasningsmuligheter enn traktere med automatisk dryppstopp eller bare åpen/halvåpen mekanisme.

Filterholderen er også lett å håndtere, og glasskolben god å servere fra.

Når det kommer til smak er det umulig å skille denne fra nye Svart Presisjon. I vår test noterte vi oss at de begge var gode og balanserte, og hakket syrligere enn Moccamasters toppmodell. Temperaturmålingen viser at Svart Presisjon er litt tregere enn Svart Performance, men at hoveddelen av traktningen skjer vel innenfor anbefalte temperaturintervaller.

Du kan trakte bare en kopp med denne og få et greit resultat om du leker deg litt med dryppregulatoren, men vi savner mulighet til å slå av varmeelementet i slike tilfeller.

Som en som har levd med denne trakteren en stund er det lett å legge ekstra merke til de negative siden ved den. Som at basen på trakteren svært dyp slik at den legger beslag på mye benkeplass. Berøringsknappen som starter trakting responderer heller ikke alltid på første forsøk, og gjør det umulig å gi timerfunksjon ved å koble trakteren til en smartplugg.

I forhold til den nylanserte testvinneren Svart Performance er også kolben litt vanskeligere å holde ren, da den alltid holder igjen litt kafferester etter servering. Å ta av lokket på den er også ganske upraktisk da du må gripe ned i trakten det har rent varm kaffe gjennom minutter tidligere. Ikke minst støyer trakteren langt mer enn sitt nye søsken, og mest i testen. Svart Presisjon er en effektiv samtaledreper mens den holder på, der den hveser og surkler høyt gjennom hele prosessen.

På mange måter var denne trakteren forut for sin tid da den kom, men nå har flere andre fått avtakbar vanntank og Wilfa har jo også lansert en bedre versjon selv.

Med mindre det solide designet i sølvgrå aluminium tiltaler deg spesielt er nye Svart Presisjon et rimeligere og smartere kjøp.

Wilfa Svart Presisjon
8
Meget bra

Wilfa Svart Presisjon

8
Meget bra
sitatEn brukervennlig trakter som både synes og høres.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Svært brukervennlig med hjelpetekster og avtakbar vanntank
 • +
  God kontroll på vanngjennomstrømming
 • +
  Høy byggekvalitet og moderne, funksjonelt design
 • +
  Enkel å rengjøre
 • +
  Plasseringsvennlig
 • +
  God serveringskanne
 • +
  Tømmes helt for vann etter trakting

Ting å tenke på

 • Bråker under brygging
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Dyr

Moccamaster Manual

Technivorm Moccamaster Manual.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Her har vi en gammel klassisk salgsleder som putrer på hundretusener av kjøkkenbenker rundt om i landet. Visst finnes det etter hvert stiligere og mer avanserte apparater å sette på hedersplassen på kjøkkenet, men kaffen, den blir bør bli helt fin om du gjør riktig forarbeid.

I vår smakstest passerer både enkeltkoppen og «literen», men vi noterer oss at denne Moccamasteren legger seg på den litt «kraftigere» siden. Brygget kan også bli noe mer bittert i avslutningen, som i munnen kjennes som en tørrhet etter du har svelget. Dette tror vi skyldes den noe lengre traktertiden, men for all del: vi snakker om nyanser her. Typen kaffebønner, og eventuell kvernegrad om du kverner selv, vil ha en større effekt enn trakteren, som målingene våre viser opprettholder rett temperatur i størsteparten av prosessen.

For trakting av mindre mengder kaffe savner vi muligheten til å slå av varmeplaten, og ikke bare redusere varmen et hakk.

Selve bryggeprosessen tar ikke så lang tid, men de siste dråpene bruker laaang tid på å forlate filteret, noe som er irriterende å vente på.

Av erfaring vet vi dessuten at den manuelle dryppstoppen er en akilleshæl. Den kan begynne å lekke veldig etter en tids bruk. Vanntanken er heller ikke avtakbar. Da er det lett å falle for fristelsen å bruke en halvskitten kolbe til å fylle på vann. Det kan bli skjebnesvangert ettersom rengjøring av kalk fra vanntanken ikke er veldig lett og skippertak-metoden ikke fungerer her. Vi har sett mange «gulnede» og matte Moccamaster-tanker, og sjansen er der for at dette blir en til med tiden uten riktig bruk!

Alle plastdeler kan tas i oppvaskmaskinen, men ikke glasskolben eller det rustfrie dusjhodet. Disse er imidlertid grei skuring for oppvaskbørsten. God tilgang på rimelige reservedeler er noe å tenke på, og slik sett er det knapt noen som slår Moccamasters modeller på sjansen til et langt liv. Selve kroppen er solid bygget i aluminium, og vil trolig overleve deg.

Til slutt vil vi gi kudos for at støynivået er blant testens desidert laveste, og av en helt annen klasse enn rivalen Ilou Premium leverer. Dette skal ikke undervurderes om noen i husstanden liker å stå opp tidligere enn andre, eller du har en åpen kjøkkenløsning.

Dette er fremfor alt en mulighet for deg som vil holde det sikkert, enkelt og velkjent, og ikke noe å vurdere om du vil ha mange tilpasningsmuligheter. Mekanismen i på-bryteren gjør imidlertid at du kan gi trakteren en slags timerfunksjon ved å koble den til en smartplugg. Det er dog dryppstoppen som er jokeren her. Den er forbedret hos storebroren, som faktisk ikke koster særlig mer for modellen uten automatisk kalkvarsling. Vi ville klart gått for den, om valget stod mellom disse to.

OBS: Moccamaster Manual var tidligere kjent som «KB952 AO».

Moccamaster Manual
7
Bra

Moccamaster Manual

7
Bra
sitatTestens billigste Moccamaster er et arbeidsjern med enkelte svakheter.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Veldig støysvak
 • +
  Kan få timerfunksjon med smartplugg
 • +
  God serveringskanne

Ting å tenke på

 • Dryppstoppen lekker med tiden
 • Fastmontert vanntank
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Andre er bedre på små mengder

Ilou Premium

«Elkjøps» Ilou Premium.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ilou Premium er produsert av kaffemaskinprodusenten Bravilor Bonamat for Elkjøp og er en av trakterne Norges største elektronikkforhandler satser stort på for tiden. Til prisen er det naturlig å sammenligne trakteren mot typiske storselgere som den håper å ta markedsandeler fra.

Og i forhold til Moccamster KB952 AO, som er nummer én i Norge, har denne flere fordeler. Som en praktisk avtakbar vanntank som gjør det lettere å holde trakteren ren og lettere å fylle på vann om trakteren står under et overskap på kjøkkenet. I tillegg har den en sikring som sørger for at traktingen ikke starter om dryppstoppen er lukket. Det har potensial til å spare deg for mye gris og gloser.

I vår smakstest kommer trakteren inn helt i toppsjiktet når vi lager en liter kaffe. Vi beskriver kaffen som balansert og søtere enn både den rimeligste Moccamasteren og begge trakterne fra Wilfa. Også ved brygging av bare en kopp klarer trakteren seg fint, selv om den blir slått av Sage Precision Brewer der. Trakteren lager uansett jevnt over minst like god kaffe som modeller vi er mer kjent med i Norge fra tidigere.

Vi har hatt litt lyst til å dytte Ilou-trakteren ett hakk lenger opp i testen vår. Når den likevel ikke havner over den rimeligste Moccamasteren, så skyldes det hverken smak eller praktisk design. På disse områdene er den ofte bedre. Det handler heller om byggekvalitet, materialvalg og støy.

Trakterens ytre består utelukkende av plast. Den fremstår som billig ved at den bøyer seg når du tar på den. Det knirker i den under brygging, og du bør ha en klut klar til å dra over de store blanke skitt- og støyutsatte områdene. Filterholderen vakler også litt ved justering av dryppregulatoren, og støynivået under trakting er ganske høyt. Når denne er i aksjon savner vi kjøkken med dør. En Moccamaster er rett og slett mer elegant under trakting, og kannen dens lettere å helle av. Her blir det igjen en del kaffe, og du må omtrent snu den på hodet ned i koppen før den begynner å helle når det er en kopp eller to igjen.

Ettersom på-knappen ikke er en bryter kan du heller ikke gi trakteren timerfunksjon ved å koble den til en smartplugg, og det er ingen måte å slå av pipelyden som spiller av når trakteren starter.

Til vel over 2000 kroner mener vi du får god brukervennlighet og veldig god kaffe, men byggekvaliteten er på et lavere nivå enn konkurrentene.

Skulle du derimot se denne til rundt 1500 kroner finner du imidlertid ikke noen bedre «deal» for pengene dine. Særlig den avtakbare vanntanken og dryppsikringen gjør da sitt til at denne gjerne kan vurderes som et alternativ til Moccamasters bestselger, om dette er viktigere enn lite støy og materialbruk.

Ilou Premium
7
Bra

Ilou Premium

annonse
Utvalgte butikker
7
Bra
sitatImponerer på smak og betjening, men faller på kvalitetsfølelsen og mye støy.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Svært brukervennlig med hjelpetekster og avtakbar vanntank
 • +
  Enkel å rengjøre
 • +
  Plasseringsvennlig
 • +
  Smart dryppstopp som hindrer start om aktivert

Ting å tenke på

 • Lager ganske mye støy
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Serveringskannen er vanskelig å servere fra og tømme helt
 • Middels byggekvalitet og bruk av mye blank plast

Zwilling Enfinigy

Zwilling Enfinigy kaffetrakter.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Zwilling er ikke særlig kjent på det norske markedet, men den tyske trakteren er likefullt godkjent av ECBC sin «søsterorganisasjon» i USA, SCA. Det betyr at den skal trakte med riktig temperatur og tidsbruk, og ha potensial til å brygge god kaffe.

Vår test viser imidlertid at den er treg ut fra startblokka, og bruker mye tid på å få opp temperaturen i selve bryggekurven selv om vanntemperaturen i seg selv er grei. Når en stor porsjon av bryggingen skjer ved for lav temperatur kan det gi en litt «vannete» kaffe, uten fyldigheten og syrligheten høy temperatur fremmer.

I teorien, i alle fall. For litersbrygget, som vi benyttet oss av trakterens «blomstring»-funksjon for, er det nyanser som skiller brygget fra de beste. Direkte sammenlignet merker vi likevel antydning til overekstrahert «kraftig» kaffe som ikke var like «leskende» som fra de aller beste. Kanskje på grunn av noe lang tidsbruk totalt sett med blomstring påslått?

For enkopp-brygget - hvor vi også brukte trakterens blomstring-funksjon - var kaffen absolutt godkjent, men mindre fyldig og noe underekstrahert sammenlignet med den beste koppen fra Electrolux Explore 7.

For de fleste er smaksforskjellen såpass liten at det er andre egenskaper som vil avgjøre om trakteren er et godt kjøp. Og på ren funksjonalitet er det flere ting som frister med Zwillings Enfinigy. Som at den kan trakte inntil 1,5 liter kaffe av gangen, eller at den har en innebygget timer som er veldig lett å stille inn og bruke. Slik kan du våkne til nytraktet kaffe på morgenen.

Designet er også ganske unikt, og rullehjulet med stilig nedtonet belysning i front gjør det lett å bruke alle funksjonene, som timer eller innstilling av ønsket tid for «blomstring», som kan tilpasses hvor mange kopper du brygger.

Vi liker imidlertid ikke at lokket til vann- og filterkurv er i blank plast som tiltrekker seg riper, fett og skitt. Filterholderen må også virkelig røskes ut og hamres på plass etter bruk for å falle på plass, og dryppstoppen er ikke god nok. Regn med fresende kaffe ned på varmeplaten. Dessuten, når du etter bruk løfter lokket til filterkurven - som dusjhodet er fastmontert i - vil det renne mye fuktighet ned hele innersiden av trakteren. Vi måtte alltid stå klare med et papir.

Detaljer som at trakteren ikke er spesielt stillegående, at du trenger hele 55 centimeter klaring til overskap for å åpne lokket til filterkurven, og at serveringskannens lokk må tas av hengselen sin hver gang du vil vaske den, er også litt irriterende.

Om du kan leve med et design som ikke akkurat kan kalles optimalt må det likevel poengteres at trakteren tross alt leverer god kaffe og er en av få med en intuitiv og enkel timerfunksjon bygget inn.

Med «blomstring»:

Uten «blomstring»:

Zwilling Enfinigy
7
Bra

Zwilling Enfinigy

7
Bra
sitatElegant trakter med timerfunksjon. Men også mye søl.

Fordeler

 • +
  Lager god kaffe
 • +
  Enkelt timerfunksjon
 • +
  Juster blomstringtiden
 • +
  Pent design
 • +
  Stor kapasitet

Ting å tenke på

 • Ikke spesielt stille
 • Mye søl ved filterskifte. Vond mekanisme.
 • Dårlig dryppstopp
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Deler i blank plast krever ofte rengjøring
 • Bør ikke stå under overskap
 • Ikke så praktisk serveringskanne

Braun Multiserve KF9170SI

Braun Multiserve KF9170SI.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Braun MultiServes forsøk på å innovere i kaffetraktermarkedet går langt fra på skinner, men kan ha potensial til å tekkes enkelte grupper kaffedrikkere.

Det som skiller trakteren fra alle andre i testen er at den er ment å stå med strøm hele tiden og gjerne med en full vanntank. Den doserer nemlig selv mengden vann den trenger for å brygge kaffen du ønsker deg. Braun har komplett gått bort fra standardmål som desiliter, og du må i stedet velge om du vil ha en liten «kopp», et «krus», en større «termokopp» eller en full glasskaraffel.

En slik tilnærming vil umiddelbart avskrive kaffenerdene som sirlig veier opp vann og kaffe i gram før trakting. Men kan det fungere for dem som har et mer tilbakelent forhold til de daglige koffeindosene sine?

Vel. Det store problemet er at maskinen ikke doserer selve kaffen. Og hvor mye kaffe skal man egentlig tilsette for en «kopp» eller en «XL termokopp»? Vi aner ikke, og løsningen kan raskt bli at du må utarbeide tabeller der du har konvertert Brauns kopper til desiliter, og så må styre med rene mattestykker for å oppfylle utgangspunktet om 60 gram kaffe per liter vann. Eventuelt må du ta vare på manualen, som gir tips til dosering med måleskjeen som heller ikke følger noen målestandarder og kommer med to doseringskamre. Bare for å gjøre det enda særere.

Brauns definisjon av en «kopp» målte vi oss for øvrig frem til produserte omtrent 105 gram ferdig kaffe i koppen. Det er ekstremt lite.

For vår smakstest satte vi doseringen til den «kopp»-størrelsen som minst ga oss den literen vann vi hadde fylt opp tanken med. Og resultatet ble faktisk veldig bra. Vi noterte oss blant annet at koppene våre ble «avrundet», med lav men fin syrlighet og en god sødme i avslutningen.

Du kan altså lage strålende kaffe med MultiServe, men vi opplever at Brauns egne mål gjør prosessen vanskeligere.

Dette fikk vi ikke minst demonstrert da vi ba den trakte med 2,5 desiliter vann og 15 gram kaffe. Resultatet ble klart dårligst i testen, noe som overrasket oss veldig gitt maskinens «en kopp»-funksjon. Her plasserer du en kopp på en egen nedfellbar hylle, og maskinen tilpasser vanngjennomstrømming til den mindre mengden kaffe. Vi ser automatikken fungerer, ved å blant annet bruke mye lengre tid på dosere ut vannet, men koppen ble gang på gang beskrevet som overekstrahert, og altså bitrere og mye kraftigere enn de andre. Ulik kvernegrad endret ikke på dette. Kopphyllen er for øvrig ikke høydejusterbar, så du må også bruke høye krus for å hindre sprut og søl.

Det er også andre grunner til at det er vanskelig å anbefale Brauns MultiServe.

Ved bruk legger vi merke til at filteret lett krøller seg i filterholderen ved skylling. Den blanke plasten på lokket til vanntanken og filterholderen er en magnet for støv, fettmerker og riper. Videre er trakteren stor og høy, og ikke ideell for deg med overskap ettersom filterluken vil stange i skapet.

Glasskaraffelen er vanskelig å tømme helt, er høy og den smale åpningen i toppen gjør den vanskeligere å skrubbe med oppvaskbørsten.

Den er relativt stille under trakting og vi liker at den ikke starter før du har åpnet dryppstoppen, men vi liker ikke de høye lydsignalene som dukker opp ved oppstart, ferdig trakting og hvert eneste tastevalg. Men vi forstår at de ikke kan skrus av, for dette er eneste indikasjon på at berøringsknappene har oppfattet trykket ditt. Og det gjør de ikke hver gang. Særlig de små knappene øverst for justering av klokke og timerfunksjon er direkte klønete, og det er ikke bedre at du må slå opp i manualen for å lære hvordan de brukes.

Her er det mye å ta tak i til neste utgave.

Braun MultiServe
6.5
Helt greit

Braun MultiServe

6.5
Helt greit
sitatInnovasjon må gjøres riktig, her er for mange kompromiss.

Fordeler

 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Avtakbar vanntank som selv doserer vann
 • +
  Smart dryppstopp som hindrer start om aktivert
 • +
  Mange tilpasningsmuligheter
 • +
  Kan brygge rett i kopp eller termos
 • +
  Timerfunksjon

Ting å tenke på

 • «Single»-kopper blir overekstraherte
 • Høye lydsignaler for alt av kommandoer og start/stopp
 • Ikke selvforklarende oppsett av trakter/funksjoner
 • Berøringspanel vanskelig å betjene
 • Baserer seg ikke på standardmål
 • Filter «kollapser» lett i holderen ved skylling
 • Kopphyllen er ikke høyderegulerbar
 • Delene med blank plast ser fort skitne ut
 • Stor og høy. Bør ikke stå under overskap

Smeg DCF02

Smeg DCF02.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Smegs design-trakter bommer helt på kravene for korrekt temperatur under brygging, som altså skal være mellom 92 og 96 grader celsius. Dette vil i de fleste tilfeller utelukke trakteren for dem som er kresne på smak.

Trakteren starter bryggingen med vann som knapt kan kalles lunkent, og vi målte altfor lav temperatur under hele den mest kritiske delen av bryggeprosessen. Den bommer altså I teorien skal dette føre til at flere av aromaene i kaffen ikke hentes ut riktig. Vi kjente dette som at kaffen hadde klart mindre syrlighet enn hos samtlige andre traktere i testen.

Det sagt syntes vi kaffen dens var god nok, og beskrev den både som «avrundet», «lettere» (enn de andre) og «mindre syrlig». Da med det standard «delikat»-programmet fremfor «aroma»-programmet som lager kraftigere brygg ved å hale ut bryggetiden.

Også en enkelt kopp disker trakteren opp med, via et eget program som korrekt slår av varmeelementet under karaffelen og reduserer hastigheten på bryggeprosessen et hakk. Vi hadde absolutt ikke rynket på nesen om andre serverte oss noe herfra på besøk. Men det er jo kjedelig å ikke klare å hente frem smaksprofilen som beskrives på posen vi kjøpte. Og ingen justering av kverneinnstillinger vil kunne bøte på det.

Vi tror likevel det unike designet til trakteren bidrar til at mange vil ønske å gi Smeg et forsøk. Og vi skal ikke klandre deg, for med denne klarer Smeg å hente frem akkurat de retro 60-talls-vibbene de prøver på. Trakteren fremstår mindre «hard» og teknisk på kjøkkenbenken, og mer som et stilig dekorelement. Vår hvitlakkerte «glossy» trakter med «liksom»-kromdetaljer gjør et godt inntrykk, og flere mye spenstigere utførelser finnes også. Byggekvaliteten er absolutt godkjent.

Vit bare at du velger design over potensiell smakseksplosjon, og at stort sett det som finnes av andre traktere er enklere i bruk. Hos oss var den største frustrasjonen at hullet du fyller vann gjennom er svært lite og sitter klønete inntil vippemekanismen som åpner lokket. Vi sølte ofte. Lokket kan ikke tas av, og vil dessuten stange mot eventuelle overskap du har på kjøkkenet slik at du stadig må flytte trakteren. Filterholderen kan ikke stå av seg selv, så å eventuelt veie opp kaffe trenger du egen kopp til. Det er også klønete å få grep om filterholderen når du skal tømme den.

Ved første gangs bruk må du stille inn hardheten på vannet der du bor og sette klokkeslettet. Dette er umulig å forstå fremgangsmåten på uten å slå opp i manualen og følge den omhyggelig mens trakteren piper skingrende høyt for hvert valg. Lyden kan du heldigvis slå av fra menyen – så gjør det før manualen blir borte.

Klokka åpner for at du kan bestille ferdigbrygget kaffe når du våkner, men da må du selvsagt alltid la det stå strøm på maskinen, ellers nullstilles klokkeslettet. Og det er som nevnt prosjekt å stille inn igjen.

Smeg DCF02
6
Helt greit

Smeg DCF02

6
Helt greit
sitatDesignet trumfer alt. Også presisjonen og brukervennligheten.

Fordeler

 • +
  Unikt og flott retrodesign
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Eget program for få kopper med avslått varmeplate
 • +
  Timerfunksjon

Ting å tenke på

 • Brygger med alt for lav temperatur
 • Henter ikke ut all aroma og smak den skal
 • Luken i toppen er hengslet. Bør ikke stå under overskap
 • Vanskelig å fylle vann
 • Lager en del støy
 • Ikke selvforklarende oppsett av trakter/funksjoner

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Wilfa Svart Performance
Wilfa Svart Performance
8.5 / 10Moccamaster Optio
Moccamaster Optio
8.5 / 10Sage Precision Brewer
Sage Precision Brewer
8 / 10Electrolux E7CM1-4GB
Electrolux E7CM1-4GB
8 / 10Moccamaster Automatic S
Moccamaster Automatic S
8 / 10Wilfa Svart Presisjon
Wilfa Svart Presisjon
7 / 10Moccamaster Manual
Moccamaster Manual
6.5 / 10Braun MultiServe
Braun MultiServe
6 / 10Smeg DCF02
Smeg DCF02
annonse