Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samletest10,8V-driller

En av drillene er mye bedre enn alle de andre. Og to av dem bør du for all del unngå

Vi har sett på lette skrudriller som kan brukes der store maskiner ikke kommer til.

For mange er en skrudrill med et 10,8 volts batteri midt i blinken. De er mindre og lettere å håndtere enn den tyngre klassen på 18 volt, og som regel billigere. Men det er hovedregelen som alltid har unntak.

Det er batterispenningen som kjennetegner disse drillene. De bruker tre såkalte «18650» litiumioneceller. Det er selve standardcellen med denne batterikjemien og de er 18 mm i diameter og 65 mm lange. Litt større enn alkaliske AA-celler altså.

Stor forskjell i energiinnhold

I dette formatet finner vi et stort antall varianter og generasjoner, og i drillene vi har inne til test finner vi celler som kan lades til litt ynkelige 1,3 Ah, og til de beste som klarer hele 3 Ah. Når vi ganger med spenningen og multipliserer med tre celler får vi et spenn i energiinnhold fra 14 til 32 wattimer.

Men som testen viser, så er det ikke noe 1:1-forhold mellom energiinnholdet og arbeidet drillen klarer å utføre. Noen, slik som den blå Boschen, som også er testens letteste modell, klarte å bore nesten dobbelt så mange hull som Milwaukee-drillen, selv om den hadde litt mindre batteri.

Det er mange faktorer som avgjør hva en drill får ut av en bestemt mengde energi. Motortypen er viktig. Såkalte børsteløse motorer har bedre virkningsgrad enn de med børstemotorer. Så varierer nok også de oppgitte amperetimene også litt fra de virkelige. Og så kommer det an på om den typen test vi har kjørt er optimal for den enkelte drill.

Samleobjekter

Det er blitt veldig vanlig å selge batteriverktøy i såkalt soloutførelse, det vil si bare maskinen uten batterier og lader. Poenget er selvfølgelig å få kjøperne på kroken og tilby dem billige maskiner hvis de allerede har passende batterier og ladere, siden det jo er grenser for hvor mange ladere og batterier man trenger til ulike maskiner.

Dessverre er ikke utvalget av forskjellige verktøytyper i 10,8-voltsegmentet som i 18 volt, men noen av produsentene kan vise til en ganske bra samling. Det kan være verdt å ta en titt på før du bestemmer deg, i tilfelle du allerede har et stort utvalg ladere og batterier av et spesielt slag.

Amerikansk og europeisk spenning

Spenningen kan være litt misvisende. I USA måler man batteriene fulladet og ubelastet, og da runder man av til 4 volt i stedet for 3,6 volt. Følgelig blir et 10,8 volt batteri til 12 volt. I Europa måler man spenningen belastet, men det ser ut som den amerikanske målestandarden vinner fram.

Bosch har begynt å bruke 12 volt også på noen maskiner. Det samme gjentar seg med batterier med 5 celler. De blir betegnet som 20 volt i USA, men pussig nok tilpasser amerikanske produsenter som Milwaukee og DeWalt disse til den europeiske betegnelsen og kaller dem 18 volt her.

Noen av 10,8 volt-drillene vi testet kan også fås med større batterier, det vil si med to parallellkoblede serier på 3 celler hver. Det er kanskje greit å ha et slikt batteri, men det gjør drillen større og tyngre, og da forsvinner litt av poenget med små driller.

I 18-voltsdriller er det omvendt. Der kommer de aller fleste med to parallellkoblede batteriserier, slik at de har til sammen 10 celler. Men der er ofte kraft og utholdenhet enda viktigere enn i de små drillene, og batterier med 5 celler er mindre utbredt selv om mange produsenter har dem.

Vekt

Den ideelle drill i 10,8 voltklassen er både sterk og utholdende, men også liten og lett. De brukes ofte mer til å skru enn til å bore hull, og da er størrelse og vekt viktige faktorer.

Av og til må du skru på utilgjengelige steder, som inne i skap, og da er størrelse viktig. Lav vekt gjør drillen enklere å håndtere.

Man skulle tror at vekt og størrelse ville slå negativt ut på ytelse, men det er mange gode unntak fra denne hovedregelen.

De fleste modellene i testen har batteriet inne i håndtaket. Fordelen med det er at maskinen blir kortere og kommer lettere til på trange steder.

Pris

Vi har testet alt fra de aller billigste til de dyreste drillene. Og både fra produsenter rettet mot forbrukere og de som rettes mot proffer. Men dette er ikke noe skarpt skille. Svært mange vanlige forbrukere velger å kjøpe fra proffsegmentet.

Proffmodellene er stort sett konstruert med bedre kvalitet og kan ventes å vare minst dobbelt så lenge som de i forbrukersegmentet. Det er i hvert fall hovedregelen, men i praksis er nok forholdet mellom de aller billigste og de dyreste mye større enn som så.

Det du må spørre deg om er hvor mye du kommer til å bruke dem. En proffdrill skal vare flere hundre timer før den er utslitt. De færreste forbrukere vil slite ut en slik.

Er et annet argument er minst like viktig, og det er ytelsen. De dyre drillene har bedre data enn de billige. Igjen, som hovedregel. Testen viser at grensen er flytende.

MerkeBosch (grønn)MilwaukeeMakitaMakitaHitachiCotechBiltemaBosch (blå)RyobiBlack&DeckerDeWalt
ModellPSR 10,8 LI-2M12 CCDDF330DDF332DDS10DALHD 10,8-LICD108BGSR 10,8 V-EC ProR12DDBDCD12KDCD710D2
Oppgitt Ah på batteri231,3231,51,32,51,31,32
Oppgitt maks dreiemoment i Nm2237303536221230302624
Spennvidde chuck i mm1013101010101010101010
Max turtall 1. og 2 gir i o/min350/1100450/1700350/1300450/1500350/1300350/ 1050350/ 1200400/1300400/1500550/-400/1500
Innebygget lysKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Indikator for ladestrømBytt4 trinnBytt4 trinnByttByttBytt3 trinn3 trinnByttBytt
Strømstyrke fra lader i A1,54,51,6531,50,531,50,43
Vekt med batteri i kilo0,961,321,051,061,281,011,010,891,0311,08
Høyde og dybde i cm15,5/1719/2018,9/1922/15,523/1719/1919,5/ 20,517/1615/1722/1820/19
Pris med 2 batterier og lader14402 850133825382035798718259015575991955

Testen

I tillegg til å måle størrelsen på drillene og veie dem, har vi testet hvor mange 20 millimeter-hull det var mulig å bore i 48 millimeter tykt konstruksjonsvirke. Det gav et begrep om hvor mye jobb maskinene klarte å utføre på en lading. Bare to av drillene klarte å bore hullene på høyeste gir, og det gjorde boringen svært mye raskere enn med dem som måtte klare seg med første gir.

Hvis vi bare hadde sett på de oppgitte spesifikasjonene for moment, turtall og batterikapasitet burde det vært mulig å gjette seg til resultatet. Så langt derifra. Noen maskiner skuffet stort på utholdenhetssiden, andre gav oss nesten hakeslepp. Spesielt den blå Boschen. Denne delen av testen viser tydelig at det ikke er mulig å sammenlikne maskiner bare ved å sammenlikne produsentenes data.

I tillegg målte vi hvor langt maskinene klarte å skru en 6 millimeter galvanisert treskrue inn i eik, i et 2 millimeter forboret hull på høyeste gir. Det ville gi oss et begrep om noe av det som betyr mest i en slik test: Hvor kraftig er den når det røyner på?

Slike maskiner oppgis gjerne med både hardt og mykt moment. Det harde er det dreiemomentet motoren klemmer ut før den stopper. Vi har tatt med det harde momentet produsentene oppgir, fordi ikke alle oppgir det myke. Det harde er alltid mye høyere og tar seg bedre ut i brosjyren. Men her er det bare med som en indikasjon. Det er det myke momentet som betyr noe, og som bidrar til å vri skruene ned i eikeplata.

Justering og gir

Alle drillene i testen har en mekanisk momentjustering, som er greit å ha slik at skruer ikke sendes for dypt inn i treverket. Da vi testet var momentjusteringen satt til boring, som betyr at chucken er låst til motoren og ikke slipper.

Alle modellene hadde to mekaniske gir utenom modellen fra Black&Decker. Den hadde bare ett gir, men så var det også den billigste maskinen i testen.

Eksempelvideo fra drilltestingen

Videoen viser tydelig forskjellen på noen av de billigste, beste og dyreste drillene. Alle borer med et 16 mm trebor som selv drillen fra Biltema orker å trekke rundt, om enn på førstegir. Vinnerdrillen fra Bosch har ingen problemer med jobben, men kraftkaren fra Milwaukee er aller raskest. Problemet med den er prisen og vekten.

Bosch GSR 10,8 V-EC (Uten batteri)

Bosch deler markedet i farger. Grønt er forbrukermaskiner og blått myntet på proffene. Men selv om de prøver å gjennomføre dette via ulike forhandlere så er det nok temmelig mange forbrukere som handler blått. Disse maskinene har bedre spesifikasjoner og er mer robuste.

Utenom fargen ser den grønne og den blå skrudrillen ganske like ut. Men, som det står i sangen, så er det utenpå. For inni er det forskjeller. Den blå er testens minste og letteste maskin og den man kommer aller best til på trange steder. Vekta stopper på 890 gram, og det er virkelig imponerende.

Men imponatorfaktoren stopper ikke her. Riktignok klarer ikke «Blåboschen» å bore 20 millimeters hull i andregir. Vi måtte ty til førstegir, men den gav seg ikke før den kom til 79 hull. Det var 27 hull mer enn nesteplassen, som gikk til Hitachi. På tross av at Hitachien hadde et 3 Ah batteri og Boschen bare 2,5 Ah. Det må bety at vi har med en svært effektiv børsteløs motor å gjøre, om ikke noen oppgir batterikapasiteten for optimistisk. Mange av resultatene i testen kan tyde på dét, så det er nok bedre å ta en titt på ytelsestallene og ikke se seg blind på antall amperetimer.

Alle proffmaskinene koster mer enn forbrukermodellene, og den blå Boschen er ikke noe unntak. Du må legge på mer enn en tusenlapp om du bytter fra grønt til blått, og da må du ta en titt på behovslista og i lommeboka. Skulle vi velge selv ville det vært enkelt. Denne maskinen kombinerer så mange gode egenskaper at grønt hadde tapt. Det hadde alle de andre maskinene i testen også. Det eneste unntaket hadde vært om vi først og fremst skulle bore 20 millimeters hull. Da hadde den nyeste Makitaen vært valget. Det enorme antallet hull Boschen presterte ville vi ofret for å kunne bore dem i andregir.

Bosch GSR 10,8 V-EC (Uten batteri)
9
Imponerende

Bosch GSR 10,8 V-EC (Uten batteri)

sitat"Liten og svært lett drill med en utrolig kondis"

Fordeler

 • Krysse av
  Nesten utrolig batterikapasitet
 • Krysse av
  Liten
 • Krysse av
  Aller lettest
 • Krysse av
  God byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris

Makita DF332DSMJ (2x4,0 Ah)

Det er utrolig hva et lite hopp i produktnummeret kan bety. DF332D er Makitas nye 10,8 volt skrudrill og er noe helt annet enn sin eldre bror under. Det er prisen også.

Selv om denne maskinen er giret høyere enn den eldre modellen er den mye kraftigere og har en børsteløs motor. Den er en av to driller som klare å bore 20 mm-hullene på andregir, og det betyr mye for produktiviteten. Dette er en maskin som på mange områder konkurrerer med 18 volts modeller, men med en mye lavere vekt.

Den imponerer derimot ikke i batteristørrelse. Standardbatteriet er på bare 2 Ah, men det forhindret ikke maskinen i å bore hele 42 20 mm-hull. Den er også veldig momentsterk og klarte å få skruen nesten helt gjennom eikeplata på 40 millimeter.

I motsetning til den andre Makita-modellen, og en del andre maskiner i testen, har denne et såkalt slide-batteri. Det betyr at det glir inn langs sokkelen av håndtaket. Fordelen er at det ikke er battericeller i selve håndtaket og det gir litt bedre grep. (I hvert fall for dem med litt mindre hender, som Donald Trump).

Slidebatterier har samme festemekanisme som større 18 volt-maskiner benytter, men i disse småtassene, hvor maskinens byggemål betyr mye på grunn av tilgjengelighet i trange rom, er det en ulempe. Det gjør maskinen 22 centimeter høy, og det er hele 5 centimeter mer enn den verste konkurrenten som er den blå Bosch-maskinen.

Makita selger også større batterier på 4 Ah. Når de ikke er begrenset av hva som rommes i håndtaket kan de legge på et dobbelt antall celler. Ulempen er selvfølgelig at maskinen blir enda større og tyngre.

Laderen som presterer hele 5 Ah er imponerende potent. Det er 12,5 ganger mer enn laderen til jumbomodellen fra Black&Decker og betyr at den kan lade opp et 2 Ah batteri på under halvtimen.

Makita DF332DSMJ (2x4,0 Ah)
8.5
Meget bra

Makita DF332DSMJ (2x4,0 Ah)

sitat"Skal noen utfordre testvinneren vår er det denne."

Fordeler

 • Krysse av
  Sterk
 • Krysse av
  God batterikapasitet
 • Krysse av
  Imponerende lader
 • Krysse av
  Godt grep

Ting å tenke på

 • Bytt
  Veldig høy

Milwaukee M12 CDD (Uten batteri)

Det er ingen tvil om at dette er den kraftigste maskinen i testen. Den har det høyeste oppgitte dreiemomentet og kom seg nesten helt gjennom eikeplata på 40 millimeter. Faktisk stikker skruen mange millimeter ut på undersiden, men maskinen gir opp på målstreken. Dette er imponerende fordi den med 1700 o/min har det høyeste turtallet på andregir. Sammen med den beste Makita-maskinen hadde den ikke problemer med å bore hullene på andregir. Turtallet gjør denne aller raskest og mest produktiv.

Men så er det noen pussigheter. Den har et 3 Ah batteri og klarer å bore 40 hull på en lading. Det er bra, men Makita-en klarer 42 hull med et 2 Ah batteri. Så selv om også Milwaukee-maskinen både har børsteløs motor og er litt kraftigere og litt raskere, går det ut over virkningsgraden.

Milwaukee selger også større batterier. Men med 6 Ah vil de stikke lenger ut fra håndtaket og gjøre maskinen tyngre og høyere. Og denne er tung nok som det er. Den er vesentlig tyngre enn de andre modellene i testen. På plussiden noterer vi mye bruk av metall og svært god byggekvalitet. Det betyr mer vekt og det vil vi helst unngå med slike småmaskiner som skal komme til over alt.

Til tross for voltklassen kan denne konkurrere med maskiner i 18 volt-segmentet. Den har ytelsen på plass og er den eneste maskinen i testen som har 13 mm chuck. Og med så mye moment som denne har kan den faktisk ha glede av så grove metallbor.

NB: Etter at testen ble publisert ble vi kontaktet av Milwaukee som pekte på at prisen vi hadde oppgitt i første omgang er rundt 1000 kroner feil. Vi har lagt sammen de prisene vi fant på nettet, men de er i ferd med å lansere dette i en såkalt kitversjon med drill, to batterier og lader. Slike er alltid vesentlig billigere enn hver for seg. Derfor er både prisen, som teller mye, endret, og derav karakteren vi gir den.

Milwaukee M12 CDD (Uten batteri)
8
Meget bra

Milwaukee M12 CDD (Uten batteri)

sitat"Rask og råsterk, men alt for dyr."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært kraftig
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  13 mm chuck
 • Krysse av
  God batterikapasitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kostbar
 • Bytt
  Tung

Cocraft HD 10,8-LI (1x1,5 Ah)

Cocraft er Clas Ohlsons eget merke. Som regel er dette vesentlig billigere enn de andre merkene de selger. Og HD 10,8-LI er billig. Det følger i utgangspunktet med kun ett batteri, men selv når vi legger på ett til koster den bare 80 kroner mer enn Biltemas modell, og det er vel investerte penger.

For Clas Ohlsons modell er vesentlig bedre på nesten alle områder. Før det første virker byggekvaliteten bedre og den ligger bedre i hånden. Fremfor alt er den vesentlig sterkere til tross for at den veier det samme og er litt mindre.

Clas Ohlson-drillen har batterier på 1,5 Ah, men imponerer likevel ikke på utholdenhet. Med 19 hull ligger den dårlig an.

Den er oppgitt til 22 Nm, men klarer heller ikke å bore skruen særlig langt inn. Så denne vinner ingen medalje for utholdenhet og styrke.

På den positive siden har den en grei lader. Med 1,5 Ah burde den klare å lade opp et batteri på litt over en time. De to andre veldig billige drillene har rett og slett elendige ladere.

I forhold til de dyrere har den dårlig med både ytelse og batterikapasitet, men det oppveies langt på vei av prisen. Og de andre billige er helt ræva.

Cocraft HD 10,8-LI (1x1,5 Ah)
8
Meget bra

Cocraft HD 10,8-LI (1x1,5 Ah)

sitat"Langt fra den beste drillen, men likevel svært mye for pengene."

Fordeler

 • Krysse av
  Lav pris
 • Krysse av
  God lader
 • Krysse av
  God ytelse til prisen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Langt fra like god ytelse som de dyrere modellene
 • Bytt
  Svak batterikapasitet

DeWalt DCD710D2 (Uten batteri)

DeWalt eies av Stanley, som også eier Black&Decker. Mens sistnevnte skal være billig skal DeWalt henvende seg til proffer og de mer betalingsvillige forbrukere.

Så koster også denne maskinen mer enn tregangeren av Black&Decker’n. Men så er dette maskineriet også noe helt annet.

Batteriene er bare på 2 Ah, men som utholdenhetstesten viser gjør den mye ut av strømmen. Den klarer hele 40 20 millimeters hull før det er på tide å bytte batteri.

Riktig så bra går det ikke med momenttesten, og maskinen klarer ikke å få skruen mer enn 28,4 mm inn i eika. Det er bra for forbrukermodellene, men litt svakt for en proffmodell.

Byggekvaliteten er veldig bra, men vi synes en reststrømindikator burde ha vært på plass i denne prisklassen.

DeWalt DCD710D2 (Uten batteri)
7
Bra

DeWalt DCD710D2 (Uten batteri)

sitat"Skulle vært litt sterkere i denne klassen."

Fordeler

 • Krysse av
  God batterikapasitet
 • Krysse av
  God byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Relativt svak

Ryobi R12DD (2x1,3Ah)

Ryobi oppgir et hardt dreiemoment på 30 Nm. Det er målt i førstegir, og i dette giret klarer også maskinen å dra skruen gjennom eikeplata uten problemer.

Men Ryobi har valgt et høyt rotasjonstall i høyeste gir, og da klarer den bare å få skruen 13,2 millimeter inn før den stopper. Med andre ord er den svak i andregir, men har til gjengjeld et høyt omdreiningstall som gir produktivitet på lettere oppgaver.

Ryobi har de siste årene tatt godt for seg av forbrukersegmentet i elektroverktøymarkedet. Men først og fremst med 18 volt-maskiner. De har også et bra utvalg på 10,8 volt, eller 12 volt, som de ønsker å kalle det.

Testresultatene er ikke helt på topp, dessverre. Maskinen slår glatt de aller billigste, men den sliter mot den grønne Boschen.

Ryobi R12DD (2x1,3Ah)
6
Helt greit

Ryobi R12DD (2x1,3Ah)

sitat"En litt for svak motor for det ambisiøse turtallet"

Fordeler

 • Krysse av
  Rimelig
 • Krysse av
  Hendig størrelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak

Hitachi DS10DAL WA 10,8 V (2x1,5Ah)

Hitachi er et av de velrenommerte merkene som i utgangspunktet henvender seg til proffmarkedet, men som man ofte ser med gode tilbud for å friste forbrukere. Denne skrudrillen er nok et sted midt imellom, med en pris deretter.

Maskinen klarer hele 52 20 mm-hull før batteriet er tomt. Hadde det ikke vært for «blåboschens» 79 hull hadde det vært testens beste, så utholdenheten er bra. Momentstyrken, til tross for et høyt oppgitt hardt moment, er ikke imponerende. Den kommer 3 cm ned i eika, og det er litt kortere enn den grønne Boschen.

Batterikonfigurasjonen er litt pussig hos Hitachi. Batteriet har en slags føring du stikker inn i håndtaket. Det kan være plass til en standard celle inne i føringen, men om batteriet har en slik er ikke godt å si. Uansett er det to, eller tre i foten på utsiden. Det gjør maskinen til den høyeste i testen, og da lider smidigheten.

Det tynne håndtaket gjør den god å holde i, men vekten er høy. 1,28 kg er 390 gram mer enn den blå Bosch-en, som er den letteste i testen.

I denne prisklassen ville vi også forventet en reststrømindikator på maskinen.

Hitachi DS10DAL WA 10,8 V (2x1,5Ah)
6
Helt greit

Hitachi DS10DAL WA 10,8 V (2x1,5Ah)

Fordeler

 • Krysse av
  Utholdende

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Tung

Black & Decker BDCD12K

Dette er testens billigste drill. 599 kroner med to 1,3 Ah-batterier og lader er det absolutt ingenting å si på. Men dette handler om mer enn pris. For det første er dette den eneste drillen i testen som bare har ett gir. Den har et turtall på 550 o/min, og det gjør at den er lavt giret i forhold til de andre, som ble målt på høyeste gir.

Bortsett fra maskinen til Biltema, som ikke klarte å bore et eneste hull på 20 millimeter, var denne testens nest dårligste, med bare 15 hull. Det betyr at batteriet går raskt tomt. Maskinen fikk skruen godt inn i eikeplaten, men det skyldes at den med bare ett gir kunne «løpe i indre bane». Den ble målt mot de andre maskinene i andregir. Alle klarte å få skruen tvers gjennom 4 cm eik i førstegir, med unntak av denne og maskinen fra Biltema.

Fraværet av et høyt gir gjør Black&Decker’n mye mindre praktisk enn de andre maskinene. Husk at testen er myntet på å tyne ytelsen til maskinene, og de fleste jobbene du kommer borti er mye lettere enn disse. Skal du skru inn en masse små skruer er det turtall du vil ha, og det har ikke denne skrudrillen.

Det er fire maskiner i testen som bare har 1,3 Ah batteri. De andre har mer kapasitet. Ingen har derimot en så ynkelig batterilader som denne. Med en ladekapasitet på 0,4 Ah tar det mange timer å fylle opp selv et av de små batteriene. Selv om maskinen har to batterier vil du gå tom for strøm i det ene lenge før det andre er ladet opp om du jobber mye med maskinen.

Pris eller ikke. Dette er nok en taper.

Black & Decker BDCD12K
4
Svakt

Black & Decker BDCD12K

Fordeler

 • Krysse av
  Lav pris

Ting å tenke på

 • Bytt
  Bare ett gir
 • Bytt
  Svak ytelse
 • Bytt
  Dårlig batterikapasitet
annonse
Makita DF332DSMJ (2x4.0Ah)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Nå kan du låne elverktøy gratis hos Clas Ohlson

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse