Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SamletestTrådløse håndkontrollere for PC

Wow! Én av disse imponerer stort

Vi har testet fem håndkontrollere mellom 450 og 1.700 kroner.

Her spiller vi med Microsofts Xbox Elite Series 2. Bak lurer fire konkurrenter.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi PC-spillere kan være fornøyde med å ha valgt plattformen med størst utvalg, lavest priser, best grafikk og mulighet for høyest billedfrekvens. Men på særlig ett punkt har konsollbøndene det ofte bedre enn oss: mens vi sitter anspent og krøket over kontorpultene våre med mus og tastatur, slynger de seg i sofaen med en langt mer behagelig håndkontroller.

Men vent litt. For selv om vi til daglig trives best med presisjonen mus og tastatur gir oss kan vi da lene oss bakover med en håndkontroller, vi også. Ikke i de mest konkurransebaserte skytespill- eller sanntidsstrategi-titlene, kanskje, men for bilkjøring, slåssing, rollespill eller plattformspill kan ingenting måle seg med komforten og styringen en dedikert håndkontroller gir.

Og nettopp for de gangene du vil lene deg tilbake og nyte som en konsollspiller er det vi i dag tester fem trådløse håndkontrollere for PC.

Kontrollerne i testen vår er valgt ut basert på popularitet i prissammenligningstjenester og elektronikkjedenes salgsoversikt. Alle kontrollerne er kompatible med Windows 10 og støtter spilling via blåtann-forbindelse eller annen trådløs teknologi, samt med kabel. I tillegg passer de gjerne med enten PlayStation- eller Xbox One-konsollene. De strekker seg fra omtrent 450 kroner helt opp til 1700 kroner.

Dette er testdeltagerne

NavnSony DualShock 4 V2Microsoft Xbox One S V2SteelSeries Stratus DuoRazer Raiju TEMicrosoft Xbox Elite Series 2
Pris450,-500,-650,-1300,-1700,-
Fungerer medPC, PlayStation 4PC, Xbox OnePCPC, PlayStation 4PC, Xbox One
Steam-støtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
TilkoblingBlåtann, Micro-USBBlåtann, Micro-USBTrådløs-adapter, Micro-USBBlåtann, Micro-USBBlåtann, USB-C
Ekstra knapperByttByttBytt44
ProfillagringByttByttByttJa (1 på kontrollen, 500 online)Ja (3 på kontrollen, 250 online)
Utskiftbare spaker og brytereByttByttByttByttKrysse av
TriggerlåsByttByttByttJa (2 nivåer)Ja (3 nivåer)
Justerbar motstand for styrespakByttByttByttByttKrysse av
MinijackKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse av
VibrasjonKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse av
Oppladbart batteriKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse av
Vekt220g280g245g320g340g

Dette synes vi om håndkontrollerne

NavnSony DualShock 4 V2Microsoft Xbox One S V2SteelSeries Stratus DuoRazer Raiju TEMicrosoft Xbox Elite Series 2
Ergonomi
Byggekvalitet
Design
Paring/kompatibilitet
Justeringsmuligheter
Batteritid

Microsoft Xbox Elite Series 2 – selve definisjonen av kvalitet

Elite Series 2 fra Microsoft setter en ny standard for hva vi kan forvente av en spillkontroller. Både for PC og for Xbox One. Fra stunden vi plukket den opp var det ingen tvil: Vi holdt selve definisjonen av kvalitet mellom fingrene.

Elite Series 2 tar egenskapene til den vanlige Xbox-kontrolleren og forbedrer dem på nesten alle områder. Plast er fortsatt hovedingrediensen, men denne holder svært høy kvalitet og er gummiert i ulik grad over hele kroppen. Sammen med svært ergonomisk utforming er denne virkelig god å holde i, særlig for dem med gjennomsnittlige eller store hender.

Det er likevel «ekstrafunksjonene» og innstillingene som virkelig gir oss mersmak. I bakkant finner du fire ekstra spaker, eller knapper. Disse speiler A-, B-, X- og Y-knappene i front som standard, og mens du kan endre dette likte vi oppsettet godt. Å ha tilgang til å hoppe, slå, lade magasinet eller brekksladde samtidig som man eksempelvis holder tommelen på kamerastikka – eller siktet – kan nemlig være uvurderlig i mange tilfeller. Plasseringen har Microsoft også truffet på, og de kan dessuten fjernes.

Apropos stikker. Styrespakene gir overlegent best grep i testen takket være en virkelig røff gummiert ytterkant og passe konkav overflate. Liker du dem ikke kan du dessuten bytte dem ut med to helt andre typer. Den virkelige rosinen i pølsa var imidlertid muligheten til å plukke av spakene for å justere motstanden deres. Vi ble umiddelbart mer treffsikre med litt ekstra motstand i den høyre styrespaken når vi siktet inn fiender i Destiny 2. Hovedsakelig fordi vi ikke lenger veivet siktet langt forbi målet vårt når vi ble ivrige og tempoet i kampen økte.

De såkalte triggerne i bakkant er silkemyke og lydløse. Dessuten kan du justere hvor langt du må trykke dem ned med en fysisk bryter, eller velge aktiveringspunkt digitalt i Xbox Tilbehør-appen. I praksis kan du dermed avfyre skudd, bruke skjoldet ditt eller dele ut slag raskere. Dette fungerte som juling.

Utformingen av det digitale styrekorset gjør det lettere å velge eller bevege seg diagonalt. Et tradisjonelt styrekryss følger imidlertid også med.

Vibrasjonene er ganske kraftige, men mulig å justere, slik som nesten alt annet ved kontrolleren. Alle digitale innstillinger kan dessuten spares i tre profiler på selve kontrollen eller i «skyen» om du lager flere. Selve oppsettet er selvforklarende og lynraskt, og kontrolleren er blant dem med best støtte på PC-plattformen.

Batteriet skal klare opptil 40 timer og lades enten direkte med USB-C, eller ved å legge kontrolleren på en ladeplate i eller utenfor det medfølgende etuiet.

Når vi skal oppsummere Microsoft Xbox Elite Series 2 er det ikke en eneste negativ ting å si. Vi tar av oss hatten for det Microsoft har fått til her, og kanskje noen flere plagg med. Hvordan skal vi ellers få nok penger til denne? Men selv om prisen er helt rå så er kontrolleren enda råere, og vil for mange være verdt hver krone.

Microsoft Xbox Elite Series 2
10
Fantastisk
Best i test

Microsoft Xbox Elite Series 2

10
Fantastisk
sitatRådyr, men råbra. Kvalitet og detaljfokus på alle områder.

Fordeler

 • +
  Kompatibel med mange spill
 • +
  Kan tilpasses på svært mange måter, fysisk og digitalt
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Svært god ergonomi
 • +
  Stilig design
 • +
  Lang batteritid og USB-C-lading
 • +
  Etui med lader og utskiftbare knapper medfølger
 • +
  Styrespakene gir godt grep

Ting å tenke på

 • Dyrest i testen

Xbox One S V2 – det beste kjøpet for «folk flest»

Xbox One S V2 vil være en enklere investering enn Elite Series 2 for mange. Den koster under en tredjedel, er like lett å sette opp og fungerer med alle de samme spillene.

Luksusfølelsen mangler kanskje, men byggekvaliteten og alt det andre som er viktig for en spillkontroller er fortsatt godt ivaretatt.

Faktisk vil vi gi skryt for hvor solid kontrollen virker. Triggerne i bakkant er like silkemyke og behagelige som de til Elite Series 2, bare uten låsemekanismen. Videre er belegget til spakene det samme som Elite Series 2 sine standardspaker og altså såpass røft teksturert at fingrene dine sitter som limt til dem, selv når du holder dem i spisse vinkler og presser på skikkelig. Den forsiktig konkave utformingen bidrar til at fingertuppene føler seg «hjemme», men aldri fastlåst.

Ergonomien er også blant testens aller beste, med de mest brukte knappene og spakene plassert like under fingrene dine. Den svakt teksturerte plasten i bakkant er en fin detalj. Om det bidrar til bedre grep er vi usikre på, men det føles i alle fall behagelig.

Vibrasjonsmotoren gjør en god jobb med å hente deg dypere inn i spillet, og vår erfaring er at du kan bli i spillet lenge. Batteritiden er oppgitt til inntil 40 timer, avhengig av bruk og valg av AA-batterier. Enkelte vil nok mene det er en ulempe at batteriet ikke er oppladbart.

Det du gir avkall på i forhold til Elite-kontrolleren er ekstraknappene bak, justering av motstand i kontrollspakene samt bytte av disse og mulighet for å spare profiler. Mange trenger ikke dette, og for prisen er den standard Xbox-kontrolleren et overlegent valg.

9
Imponerende
sitatPasser som hånd i hanske. Det beste valget for folk flest.

Fordeler

 • +
  Kompatibel med mange spill
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Svært god ergonomi
 • +
  Gjennomført design
 • +
  Lang batteritid
 • +
  Styrespakene gir godt grep

Ting å tenke på

 • Bruker utskiftbare batterier

Sony DualShock 4 V2 – mye for pengene

PlayStation 4-kontrolleren har jo bevist hva den er god for simpelthen ved å overleve helt fra starten i 1995 og til i dag. Den har selvsagt gått gjennom flere revisjoner, og nå foreligger den i versjon 4, annen utgave. I forhold til første utgave kan den nyeste sende datasignaler over USB-kabelen for spilling med redusert forsinkelse, skilte med et mer slitesterkt belegg over spakene samt noe bedre batteritid.

Kontrolleren er lett å koble til en PC med blåtann, i tillegg til at den enkelt gjenkjennes av Steam, slik at kompatibilitet med majoriteten av spill du eier er sikret.

Den skilter med rask respons, har store og solide hovedknapper som gir tilfredsstillende tilbakemelding og jevne triggere med akkurat passe bevegelse. Det digitale styrekrysset er det beste blant alle kontrollerne i testen og svært støysvakt. Vibrasjonene sitter som et skudd, og kan være både raske og kontante, eller tydeligere alt ut fra situasjonen.

Det er mulig vi blir upopulære blant en del svorne Playstation-fans når vi hevder det er mer anstrengende å bruke den venstre styrespaken på denne kontrolleren enn på noen av Microsofts alternativer. Her ligger jo venstre styrespak lenger ned og mot midten av kontrolleren, heller enn direkte under tommelens naturlige posisjon når man griper rundt kontrolleren.

Dette er nok delvis en vanesak, men vi synes umiddelbart oppsettet til Xbox-kontrolleren er mer naturlig og ergonomisk. Der må du nemlig bare skifte grep når du bruker kamerastikken til høyre, ikke ved den langt mer regelmessige bruken av venstre styrespak slik du må på DualShock-kontrolleren.

Av og til kan fingrene dessuten gli fra styrespakene. Disse kunne vært langt mer teksturerte, og beslutningen om å gi dem en konveks overflate fremfor en konkav er også noe merkelig.

Batteriet er oppladbart, og mens Sony utrolig nok ikke oppgir driftstiden ligger denne erfaringsmessig mellom 10 og 15 timer. Det er ganske svakt og du vil ofte oppleve at du må plugge i kabelen for å få spilt.

Denne kontrolleren er likevel godt bygget, og selv om vi absolutt foretrekker Xbox-kontrolleren om vi måtte velge, vil denne fungere fint for deg som allerede er vant til utformingen fra tidligere Playstation-konsoller.

Sony DualShock 4 V2
7.5
Bra

Sony DualShock 4 V2

7.5
Bra
sitatEn god kontroller med enkelte merkelige ergonomivalg.

Fordeler

 • +
  Kompatibel med mange spill
 • +
  God byggekvalitet og behagelige knapper
 • +
  Gjennomført design
 • +
  Rimelig

Ting å tenke på

 • Relativt kort batteritid
 • Glatte styrespaker
 • Xbox-kontrollerene har bedre ergonomi

Razer Raiju Tournament Edition – unike taktile knapper

Razers Raiju er deres påkostede tolkning av PlayStation-kontrolleren til Sony. Den er både mer interessant, men også for de spesielt interesserte og den går dessverre i noen helt unødvendige feller som senker inntrykket.

Potensielt skulle dette være en virkelig toppkandidat. Den har fire ekstra konfigurerbare knapper plassert henholdsvis bak og på toppen av kontrolleren. Dessuten kan trigger-knappene låses på midten for raskere respons. Den har styrespakene satt opp som på en Xbox-kontroller, altså mer ergonomisk for den venstre tommelen, og den har helt unike hovedknapper med taktil tilbakemelding.

De to sistnevnte egenskapene er de vi liker desidert best. Knappeoppsettet er godt planlagt der de er enkle å nå, og de taktile hovedknappene gir tydelig tilbakemelding som føles skikkelig godt i forhold til de mer «hule» knappene til andre kontrollere.

I tillegg til dette støttes flere profiler, men kun én kan lagres lokalt på kontrollen.

Prisen er imidlertid relativt høy. Det trenger ikke være negativt om kontrolleren leverer varene, men dessverre svikter den på enkelte områder.

Ekstraknappene bak gir for eksempel ulik tilbakemelding. Den ene høres det et distinkt knepp fra, mens den andre bare klikker litt usikkert. De føles også litt forskjellige fra hverandre. Ekstraknappene på toppen føles dessuten som de er hentet fra et leketøy, og høres slik ut også. En annen ting er at kontrolleren ikke byr på stort og dypt nok grep til deg med lange fingre. Det føles trangt bak kontrollen, rett og slett.

Vibrasjonene er ganske kraftige og en smule trege i forhold til de mer kontante vibrasjonene i Xbox-kontrollerne. Et rask pistolskudd oppleves som man har fyrt av en hagle, og mens dette klart er en tilvenningssak liker vi andre tilnærminger bedre.

Om du tror du vil ha nytte av en kontroller med flere knapper, triggerlås og profiler vil du få en langt bedre opplevelse ved å øke budsjettet litt og heller velge Xbox Elite Series 2-kontrolleren.

Razer Raiju Tournament Edition
7
Bra

Razer Raiju Tournament Edition

7
Bra
sitatHar mye funksjonalitet og unike knapper, men ikke polert nok til å hevde seg.

Fordeler

 • +
  Kompatibel med mange spill
 • +
  Gode taktile hovedknapper og triggere
 • +
  Ekstra knapper og triggerlås
 • +
  Støtte for profiler
 • +
  Stilig design

Ting å tenke på

 • Lite plass til lange fingre på baksiden
 • Ekstraknappene føles billige

SteelSeries Stratus Duo – ingen match for konkurrentene

Stratus Duo fra SteelSeries er testens «original». Den skiller seg nemlig fra alle de andre ved at den ikke støtter blåtann-tilkobling mot PC. Blåtann-tilkoblingen bruker den kun for tilkobling til smarttelefoner eller VR-briller, som den også kan koble seg opp mot.

For PC-er kommer den i stedet med en egen superkompakt RF-mottager som du smetter inn i USB-porten på maskinen din. Det er kjekt for deg som ikke har en maskin med blåtann-støtte og som vil spille trådløst. Responsen oppleves like god som de andre kontrollerene brukt trådløst.

Dessverre er dette det eneste virkelig positive vi har å si om denne kontrolleren. Den er nemlig underlegen både Xbox- og PlayStation 4-kontrolleren på alle andre områder.

Umiddelbart har den et godt grep, men når man inntar en mer aktiv spillestil oppdager man at triggerne bak ikke er like raffinerte som konkurrentene. De føles rett og slett mer plastaktige, slik også andre deler av kontrolleren gjør. Konstruksjonen er også ganske pussig, der den høyre tommelen din må kjempe mot en forsenkning eller list for å nå ned til hovedknappene.

Enda verre er det imidlertid at styrespakene er såpeglatte. Fingrene sklir av støtt og stadig og vi fikk raskt nok. Vel inne i spillene våre oppdaget vi til vår skuffelse at kontrolleren ikke støtter vibrasjoner. Det tar mye vekk fra opplevelsen.

Et av testspillene våre, «The Witness», ville kontrolleren ikke fungere med i det hele tatt. Det får oss til å lure på hvor god kompatibiliteten faktisk er i litt mindre kjente spill, og spesielt titler som ikke ligger på Steam.

Det er neppe noen «deal breaker», men vi nevner at kontrolleren er den eneste som kommer uten lydutgang. Det blir til syvende og sist tydelig for oss at Stratus Duo ikke er en kontroller for PC-spilling, men for andre plattformer som Android. Det er imidlertid helt greit, for til PC finnes det minst fire bedre alternativer. Alle nevnt i denne testen.

4.5
Svakt
sitatEn kontroller som ikke står ut på noen områder og sliter med kompatibilitet.

Fordeler

 • +
  Leveres med trådløs adapter

Ting å tenke på

 • Ikke kompatibel med like mange spill som konkurrentene
 • Har ikke vibrasjonsmotor
 • Ekstremt glatte styrespaker
 • Et design som føles i veien for enkelte knapper
 • Generelt lavere kvalitetsfølelse enn konkurrentene
 • Ikke lydutgang
 • Dyrere enn sammenlignbare konkurrenter

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Microsoft Xbox Elite Series 2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Microsoft Xbox Elite Series 2
Microsoft Xbox One S V2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Microsoft Xbox One S V2
Sony DualShock 4 V2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Sony DualShock 4 V2
Razer Raiju Tournament Edition
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Razer Raiju Tournament Edition
SteelSeries Stratus Duo
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SteelSeries Stratus Duo
annonse