Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDen beste pizzaovnen (2023)

Disse lager perfekt pizza på under to minutter

Vi har testet 14 pizzaovner – her er den beste.

En pizza på vei ut av Ooni Koda 16.
Niklas Plikk, Tek.no
mer

Pizzaer kommer i alle mulige størrelser, fasonger og typer, og selvfølgelig kan du lage en god pizza uten spesialutstyr. Men uansett hva du gjør hjemme vil du sjelden eller aldri kunne lage en like god pizza som de gjør på pizzarestauranter, og det hele koker ned til én ting: Det blir ikke varmt nok.

Dedikerte pizzaovner kan nå temperaturer den vanlige ovnen eller grillen din bare kan drømme om, og det er kritisk for visse typer pizza.

De siste årene har det dukket opp stadig flere slike pizzaovner, hvor deres viktigste funksjon er knyttet til én ting: Skyhøy temperatur.

Hva gjør en pizzaovn som en vanlig grill ikke kan?

Den viktigste forskjellen mellom grillen du har fra før, eller stekeovnen, er at disse sjelden klarer mer enn 275-350 grader. Og det blir litt i slappeste laget om du skal få det beste resultatet.

Overflaten på pizzasteinen måler nesten 500 grader celsius lengst bak, noe som er ypperlig for å lage en perfekt napolitansk pizza.
Niklas Plikk, Tek.no

Jevn og høy varme er kritisk, spesielt for det som anses som den mest ikoniske italienske pizzaen: Napolitansk pizza. Enkle pizzaer som smaker kjempegodt, og som italienerne har laget i vedfyrte steinovner i århundrer.

Med en temperatur på mellom 400 og 500 grader blir pizzaen stekt på mellom ett og to minutter. Selv om det går raskt får du likevel den «krispe» stekeskorpen fra flammene, samtidig som deigen beholder elastiteten og tyggemotstanden du ville ha mistet i en kaldere ovn.

Ingrediensene på toppen vil også varmes opp uhyre raskt, men forblir «ferske» i smaken siden de bare er i ovnen i ett til to minutter.

Høy temperatur er kritisk. Ooni Koda 16 kom seg opp i 500 grader etter drøye 30 minutter oppvarming.
Niklas Plikk, Tek.no

Resultatene kort oppsummert:

9
Ooni Koda
Bytt
8.5
Ooni Koda 16
Bytt
8
FCC BBQ Pizza Chef Grande
Bytt
7.5
Wilfa Pizzaovn 13"
Bytt
7
Wilfa Pizzaovn 16"
Bytt
8
Ooni Karu 16
Bytt
8
Gozney Roccbox
Bytt
8
Sage Pizzaiolo
Bytt
7.5
Ooni Karu 12
Bytt
7.5
Flying Culinary Circus Pizza chef
Bytt
7
Ooni Volt 12
Bytt
7
Ooni Fyra
Bytt
6
Austin and Barbeque Pizzainnsats
Bytt
5
Austin and Barbeque AABQ 16"
Bytt

De beste på gass, pellets eller ved:

Ooni Koda 12 – Den enkleste måten å lage perfekt pizza på hjemme

Ooni har etablert seg som «the one to beat» i pizzaovnmarkedet, og Ooni Koda 12 er deres modell «for folk flest».

Her får du en god og velfungerende pizzaovn for deg som er nysgjerrig på lage rykende ferske pizzaer hjemme, men som kanskje ikke har plass til de aller største.

Ovnen veier bare åtte kilogram, og pizzasteinen på innsiden er enkel å ta ut. Det er positivt både for enkelt å kunne flytte ovnen rundt eller ta den med på reise, eller hvis du vil rengjøre den.

Gasslange følger med, og det er lekende lett å komme igang. Du skrur på gassen, vrir om på en vrider på baksiden av ovnen, og gassen antennes.

Ovnen var varm nok til pizzasteking etter cirka 20 minutter, men vi lot samtlige griller varmes opp i 30 minutter før vi sammenlignet temperaturene, for å være sikre på at de hadde nådd tilnærmet maksimal temperatur.

Vi målte Ooni Koda til å bli 480 grader celsius lengst bak på pizzasteinen, men «bare» 220 grader lengst frem. Flammene bakerst er såpass nære pizzasteinen også, som gjorde at du enten må være litt påpasselig hvor du plasserer pizzaen når den går inn i ovnen, eller være ekstra flink til å snu den ofte nok. Med litt trening fikk vi utmerket resultat hver eneste gang vi prøvde. Akkurat dette gjelder samtlige av de «små» ovnene. De krever litt mer tilsyn og pizzaen må snus litt oftere, men pizzaen blir strålende.

Flammene bakerst sørger for nydelig stekte kanter, varmen sprer seg godt ut til å treffe toppingen og fordampe all ekstra vann fra tomatsausen og mozzarellaen, og steinen er varm nok til å krispe opp pizzabunnen.

Ooni Koda selges for rundt 2800 kroner, og til den prisen synes vi du får ganske mye for pengene.

Ooni Koda
9
Imponerende
Best i test

Ooni Koda

9
Imponerende
sitatAldri har det vært enklere å lage en fantastisk god pizza som blir klar på under to minutter

Ooni Koda 16 - Stor og dyr, men gir fantastisk pizza

Ooni Koda 16 er rett og slett en diger versjon av den vanlige Kodaen.

Økt størrelse gir deg mulighet til å lage pizzaer opp mot 40 centimeter i diameter (16 tommer).

Dette er ikke en pizzaovn som er like enkel å ta med seg rundt som lillebroen på 12 tommer. Og vil du la den stå ute i vær og vindt, finnes det et beskyttelsestrekk du kan kjøpe som ekstrautstyr.

Det var Ooni som startet med dette utseende på sin pizzaovn, mens stadig flere inspirerte modeller har kommet.

Men likevel er det noe spesielt over kvalitetsinntrykket du får med denne ovnen. Den er stor og står stabilt, mye takket være tre smarte ben som kan foldes inn får mer kompakt lagring.

Vi forvarmet grillen som de andre i 30 minutter, og da hadde den nådd en temperatur på 500 grader bakerst, 420 på midten og 310 grader lengst framme. Flammene som flommer ut på både siden og bakerst i ovnen skaper en imponerende jevn og høy varme, til tross for at det ikke er noen luke på fremsiden. Steinen holder også på varmen bedre enn på den vanlige Kodaen mellom stekingen, takket være en tykkere stein, slik at du kan steke flere pizzaer med kortere mellomrom.

De doble brennerne steker pizzaen jevnere, og det holder å snu pizzaen én gang 180 grader, fremfor 3–4 ganger i 90-graders-roteringer, og stort sett er det hele unnagjort på rundt 60–90 sekunder.

Denne pizzaovnen taklet alt. Store pizzaer på 40 centimeter, nanbrød og calzone stekes alle til perfeksjon. Den store stekeoverflaten og generøse takhøyden gjør også at den er lekende lett å bruke Koda 16.

Alt i alt er det lettere å lage en knallgod pizza med Koda 16 enn den vanlige Koda, med to brennere, jevnere varme og mer boltreplass.

Siden første gangen vi testet denne modellen har dessuten prisen gått kraftig ned. Så nå kan du få kjøpt denne modellen for under 5000 kroner.

Ooni Koda 16
8.5
Meget bra
Anbefalt

Ooni Koda 16

8.5
Meget bra
sitatEt beist av en pizzaovn

FCC BBQ Pizza Chef Grande

Norske Flying Culinary Circus har kommet en lang vei siden selskapets første pizzaovn, som ikke kan beskrives som noe annet enn et solid mageplask.

Årets nyeste modell fra FCC - Pizza Chef Grande - er en solid og god pizzaovn.

Når vi ser på Chef Grande så er det lite tvil om hvem de har hentet inn inspirasjon fra hva gjelder design. Fasong og funksjonalitet minner mye om Ooni Koda 16, og er det én konkurrent du vil stjele av så er det nettopp denne.

Akkurat som Ooni-originalen har denne ovnen også en L-formet brennerløsning slik at du får varme fra siden også, ikke bare fra baksiden. Vi merker oss dog at brennerne i FCC-ovnen sitter en del høyere i ovnen enn hos andre pizzaovner, noe som gir enda mer direkte varme fra oven.

Det gjør også at det gjelder å følge med i timen når du lager pizza i denne. For det er fort gjort at toppingen får litt vel mye varme. Men med litt fokus ender du opp med knallgode pizza.

Når vi først snakker om varme så er denne ovnen ganske så rask, og kan i grunn tas i bruk etter 15 minutter med oppvarming. Steinen som følger med er tykk, og magasinerer mye varme slik at du kan lage flere pizzaer på rappen.

Husk at det ikke følger med slange eller regulator når du kjøper denne modellen, men til gjengjeld følger det med et praktisk trekk.

Alt i alt gjør denne nye modellen fra FCC BBQ et solid inntrykk på oss, og er et produkt vi trygt kan anbefale deg.

FCC BBQ Pizza Chef Grande 16"
8
Meget bra
Anbefalt

FCC BBQ Pizza Chef Grande 16"

8
Meget bra
sitatEn velfungerende og stor pizzaovn til en ikke så alt for avskrekkende pris

Ooni Karu 16: Når du vil ha det beste, uansett hva

Dette er en videreutvikling av selskapets proffmodell Ooni Pro 16, med en rekke spennende funksjoner.

For det første er Ooni Karu 16 diger. Og tung. Det var faktisk helt på grensen til at den ikke fikk plass på vårt avlastningsbord fra Ikea som måler 70 x 50 centimeter.

28 kilogram veier beistet! Den er også betydelig dypere enn Ooni Koda 16, selv om stekeflaten er omtrent den samme. Dette er fordi Karu 16 bygger ekstra utover i dybden for å få plass til en stor vedfyringskurv. Denne kan du også ta ut og erstatte med en gassbrenner, men dette kjøpes i tillegg. I vår test har vi brukt den mest med gass.

På fremsiden sitter en fantastisk solid og god glassdør. Vi satte virkelig pris på at denne var i glass, og ikke metall, slik at vi faktisk kunne titte inn og se hvordan pizzaen stekte.

Som oftest må du gjerne må snu pizzaen i de minste ovnene tre-fire ganger, men det holder stort sett med én gang i Ooni Karu 16.

Med gassfyring blir ovnen god og varm etter en halvtime, men den varmes opp litt saktere enn Koda 16. Etter en halvtime målte vi 441 grader lengst bak på steinen, 423 i midten og 315 foran. Ga vi den ytterligere 10 minutter var temperaturen oppe i 490 grader i midten - mer enn varmt nok.

Ooni gassbrenner til Karu 16
Ooni gassbrenner til Karu 16

I motsetning til Karu 16 er det ikke gassfyring rundt pizzasteinen, men en gigantisk flamme lengst bak. Litt mer «autentisk», kanskje, men resultatet blir stort sett det samme. Det er dog hakket mer klønete å justere kraften til flammene i den nye Karuen, ettersom justeringsknotten er bakerst på ovnen, fremfor på siden.

Vi prøvde oss også på vedfyring. Vi fyrte med litt knusktørr bjørkeved, og måtte tilpasse størrelsen litt for å få plass til veden oppi kurven der bak. I løpet av cirka 20 minutter var ovnen varm.

Fordelen med vedfyring er at det kan bli knallvarmt, og at du slipper å styre med gass. Du kan også få litt mer deilig røyksmak på maten ved å justere på lufteventilene. Ulempen er at det er langt mer styr å holde på med enn gass, og ovnen blir skitten. For med mindre du opprettholder en skyhøy varme inni der vil det bli litt røyk, og dette setter seg på vegger, i pipa og på den fine glassdøren.

Ooni Karu 16 er pizzaovnen for deg som vil ha alt, og litt mer, og skal lage pizza for mange. Og helst kan ha ovnen stående på en dedikert plass, for denne kommer du ikke til å ville flytte mye rundt på. Og du må være villig til å betale en god del ekstra for denne modellen.

Ooni Karu 16
8
Meget bra

Ooni Karu 16

8
Meget bra
sitatDen nye kongen av pizzaovner, men den er både stor, tung og veldig dyr

Gozney Roccbox – Den kompromissløse originalen

Gozney Roccbox har vært på markedet helt siden 2016, og er på mange måter den ultimate utendørspizzagrillen. Her trenger du nemlig ikke å velge om du vil ha en vedfyrt ovn eller bruke gass, her får du begge deler.

De tykke veggene i metall, dekket av farget silikon, sikrer også at ovnen holder seg varmere enn noen av de andre små ovnene i testen, og en ekstra tykk pizzastein gir deg også jevn og høy temperatur, selv etter flere hyppige pizzarunder.

Etter 30 minutter oppvarming var den bakerste delen av steinen tett opptil 500 grader – 470 celsius – mens fremsiden fortsatt var på respektable 270 grader celsius. Sammenlignet med Ooni Koda får du også litt mer plass i høyden å boltre deg på, som gjør det litt enklere å lage ting som calzone i denne.

Som i de andre ovnene med utbyttbar brensedel brenner gassen som én stor flamme lengst bak, pekende litt mot bakkanten av ovnen, i motsetning til de dedikerte gassovnene med striper av flammer. I denne ovnen er resultatet at varmen spres godt, og det er stor nok avstand mellom pizzasteinen og flammen, som gjør det lett å kontrollere stekingen.

Vi prøvde naturligvis også muligheten for vedfyring. Dette synes vi imidlertid var mer bry enn det var verdt. Vedkubbene er nødt til å være kortere enn 12,5 centimeter, og det er ikke mye plass å boltre seg på der bak. Det gikk greit å tenne på, men selv etter 30 minutter var ovnen «bare» rundt 370–400 grader. Det ble god pizza av dette også, men ikke like godt som med gass.

Alt i alt synes vi Gozney Roccbox er en strålende pizzaovn, selv etter mange år på markedet. Den hadde nok trengt en liten designoppdatering for å henge med utviklingen til Ooni, og vekten på hele 20 kilogram gjør den litt vanskeligere å bære rundt.

Roccbox holdes også tilbake av prisen, hvor du må regne med å punge ut litt under 6000 kroner for et eksemplar.

Gozney Roccbox
8
Meget bra

Gozney Roccbox

8
Meget bra
sitatDen mest allsidige pizzaovnen

Flying Culinary Circus Pizza Chef - Billig og god!

Den første FCC-pizzaovnen vi testet i 2020 var en liten skamplett på selskapets produktutvalg, men med Pizza Chef er alt glemt og tilgitt. Pizza Chef-ovnen huker nemlig av på alle de riktige punktene, og fremstår som den mest prisgunstige pizzaovnen du kan finne der ute.

Og det er vel kanskje ikke så rart - det ser jo ut nesten ut som en blåkopi av Ooni Koda 12, dog med et par justeringer. Blant de mest synlige er at gassvrideren er plassert på siden fremfor rett bak, noe vi synes er et godt valg.

Pizza Chef har hakket mindre stekeflate innvendig enn Koda 12, det skiller et par centimeter, noe som gjør det hakket trangere å snu rundt på pizzaen i ovnen. Flying Culinary Circus har imidlertid sluppet en rekke tilbehør som kan utvide funksjonaliteten til pizzaovnen litt.

Det inkluderer en liten metalldør du kan sette på for å gjøre oppvarmingen litt raskere, og et lite bord du kan montere på fremsiden for å gjøre det enklere å inspisere og snu pizzaen under steking. Begge deler virker som fine tillegg, men strengt tatt ikke nødvendige.

FCCs pizzaovn blir god og varm, og etter 30 minutter oppvarming måler vi den til 405 grader celsius bakerst på steinen, 350 på midten og 332 foran. Sammenlignet direkte med Koda 12 er det omtrent 20 prosent kaldere bakerst og midt på, men hakket varmere foran. Gir du ovnen ytterligere 10 minutter, eventuelt om du kjøper metalldøren, vil den ha oppnådd perfekt temperatur.

De to første pizzaene vi stekte i Pizza Chef-pizzaen ble godt stekt på toppen, men vi opplevde at bunnen ikke var helt gjennomstekt. Ikke dårlig, men heller ikke helt perfekt. Vi ga derfor ovnen litt ekstra tid til å varme seg opp, og deretter ble resultatene langt bedre. Nydelige «leopardprikker» rundt på siden, stekt underside som fortsatt er myk og perfekt temperert topping. Virkelig natt og dag-opplevelse sammenlignet med selskapets forrige pizzaovn.

Som med andre pizzaovner i denne størrelsen må du regne med å snu litt oftere, siden varmen i all hovedsak kommer fra baksiden.

Alt i alt synes vi Flying Culinary Circus Pizza Chef er en svært god pizzaovn, spesielt tatt prisen i betraktning. Når de først skulle la seg inspirere av noen, var det i hvert fall godt at de valgte nettopp Ooni Koda 12, for begge ovnene fremstår som gode «start»-ovner for alle som vil prøve seg på skikkelig pizzasteking hjemme.

Flying Culinary Circus Pizza Chef
7.5
Bra
Godt kjøp

Flying Culinary Circus Pizza Chef

7.5
Bra
sitatEn positiv overraskelse

Wilfa Pizzaovn 13"

Wilfa stiller til start med to modeller i denne testen, og vi ville nok valgt den minste modellen av disse to.

Grunnen er egentlig så enkel som at den minste gjør en vel så god jobb som den større modellen, annet enn den åpenbare forskjellen i størrelse. Utseende har likehetstrekk med Ooni, det samme gjelder også føttene, men disse er litt lite vinklet mot sidene på Wilfa-ovnen, og gjør at den ikke står like støtt mot underlaget som konkurrentene.

Du får varmen tilføyd fra bare baksiden i denne ovnen, noe som gjør jevnheten i varmen fra steinen ikke er like god som på større ovner som Ooni 16 eller FCC BBQ Pizza Chef Grande. Du må følge godt med når du lager pizza, og belage deg på å snu den flere ganger siden varmen bakerst i ovnen er en del høyere.

Men du sparer også en del penger på denne versus de andre, hvor får en helt komplett løsning i pakken. Her følger både slange, regulator og trekke med. Og i tilegg får du med en pizzaspade. Vi vil vel ikke si at spaden er av ypperste kvalitet, men likevel har du alt du trenger for å knekke i gang uten å måtte kjøpe noe ekstra.

Ovnen er kurant å tenne opp, men vi liker likevel ikke reguleringsløsningen de har valgt. For du kan trinnløst regulere varmen fra maks til minimum, men det er ingenting som stopper deg fra å skru forbi maks på veien tilbake. Dermed kan du ende opp med å skru av hele tilførselen av gass om du ikke følger med.

Likevel er dette en helt kurant pizzaovn som kommer helt komplett, og som vil gi deg mange gode pizzastunder.

Wilfa Pizzaovn 13”
7.5
Bra

Wilfa Pizzaovn 13”

7.5
Bra
sitatDen minste pizzaovnen fra Wilfa er den vi ville valgt av de to

Wilfa Pizzaovn 16"

Wilfa Pizzaovn 16 er mer eller mindre lik lillebroren på 13 tommer med unntak av størrelsen. Og det er også det som gjør at denne ovnen kommer litt bak sin lillebror i totalen.

For du betaler ganske mye mer for den ovnen, men fortsatt er det bare én brenner i bakkant. Det er helt vanlig for mindre ovnen, men i denne klassen er det vanlig å få varme tilført fra siden også.

Det gjør at du opplever de samme utfordringene som med den lille modellen fra Wilfa, altså at varmen er markant høyere i bakkant, og dermed krever noe mer enn om du går for en ovn med brenner også på siden.

Igjen liker vi at ovnen kommer komplett med alt du trenger i pakken, men også på denne, større modellen er hele konstruksjonen litt vinglete på grunn av litt vel rette føtter på undersiden.

Igjen har du også samme problem med reguleringen av gass, hvor det ikke er noe knepp som forteller deg at du har skrudd av tilførselen.

Likevel er det også en del positive ting med denne modellen, slik at den ikke gjør seg helt bort heller. Men til denne prisen får du testvinneren til så vidt en billigere penge.

Wilfa Pizzaovn 16”
7
Bra

Wilfa Pizzaovn 16”

7
Bra
sitatStor og grei, men vi savner en sidebrenner i denne vektklassen.

Ooni Karu 12 - Kostbar fleksibilitet

Ooni Karu 12 er på mange måter en billigere og mindre variant av toppmodellen Karu 16. Den er vedfyrt, men gassbrenner kan kjøpes som tillegg. I motsetning til Karu 16 er det imidlertid ingen hengslet glassdør her, men en tykk metalldør du må ta inn og ut mens du lager pizzaen.

Vi har testet den hovedsakelig med gassbrenneren.

Vi ser også at pizzasteinen her er relativt tykk - 1,5 centimeter, sammenlignet med den centimetertykke steinen hos Koda 12. Dette er altså samme tykkelse som de større Ooni-ovnene byr på, og gjør også at den holder på temperaturen bedre enn Koda 12.

Karu 12 er ikke den raskeste til å varme opp med gass, og etter 30 minutter målte vi 397 bak, 377 midt og 344 foran på steinen. Dette er fortsatt et lite hakk unna temperaturen du helst vil steke pizzaen på, så du må nok regne med cirka 40 minutter oppvarming før den er skikkelig i gang.

Ettersom gassflammen i Karu 12 stikker såpass mye opp, merker vi at pizzaen blir jevnere stekt enn med de andre små pizzaovnene. Fordelen er at du slipper å snu pizzaen så ofte, men du mister også den intense flammen lengst inn i ovnen som kan gi en skikkelig god stekeflate på pizzaskorpen.

Med vedfyring blir pizzaen bedre, men ikke uten ulempene vi har nevnt tidligere; Det krever mer innsats å holde flammen gående med vedfyring, ovnen blir mye mer skitten, det ryker en del og du må time når du legger på ved, slik at du får maks varme når pizzaen skal inn.

På under to minutter er pizzaen klar, og som forventet blir resultatene svært gode. Vi ville kanskje pekt på at kantene ikke ble like godt stekt som hos de andre Ooni-ovnene.

Som med de andre ovnene med enten ved- eller pelletsfyring er konklusjonen følgende Tenk deg nøye om før du velger dem over ovnene med bare gass. Det er mer styr med vedfyring, og selv om Karu 12 (og 16) kan bruke gass, må du kjøpe gassbrenner som tilbehør. Men prishoppet opp for å ha muligheten til vedfyring også er likevel ikke avskrekkende.

Ooni Karu 12
7.5
Bra

Ooni Karu 12

7.5
Bra

Ooni Fyra - Pelletskongen

Vi har vært usikker på om denne engang skal få være med i testen lenger ettersom det er den eneste pizzaovnen som ikke kan bruke gass.

Når du får Fyra levert er alle delene pakket separat i esken, men du trenger ingen verktøy for å sette dem alle sammen. På baksiden er det enkelt å ta ut selve brenselskurven, og det samme med sylinderen man fester over den. Det hele er rett og slett veldig enkelt å installere og komme i gang.

Ovnen bruker som sagt pellets. Vi fikk med en pakke bøkpellets fra Ooni, men vi prøvde andre pellets (eik) også uten problemer. Det viktigste er bare at de er kompakte, tørre og rene. Ooni selger også naturlige ildstartere som skal gjøre det lettere å antenne pelletene, men dette fikk vi ikke med. Dette tror vi imidlertid kan være en lur investering for alle som kjøper en ovn som dette, da antenningen kan være et ganske irriterende punkt å stå fast på hvis du vil lage pizza til hele vennegjengen.

Vi brukte cirka 800 gram pellets for en runde hvor vi nådde makstemperatur på rundt 530 grader, og deretter stekte tre pizzaer med litt lavere temperatur. Med litt lavere temperatur og effektiv baking kan du nok regne med enda mindre pellets for cirka fire pizzaer.

Ooni Fyra blir varm på bare et kvarter. Vi målte over 530 grader innerst i ovnen da flammene virkelig rullet, og 300 grader på fremsiden. Man kan regulere varmen delvis ved å justere på åpningen på skorsteinen, men ved et tilfelle lukket vi for mye, og drepte nesten flammene på innsiden.

Fyller du pelletssylinderen helt full skal det holde i 15 minutter, men det er anbefalt at du putter på pellets i små doser oftere enn det.

Men hva med resultatet? Det er her Fyra virkelig skinner. Som belønning for litt mer innsats i fyring og vedlikehold får man jevnere varme og enda bedre smak på pizzaen. Både surdeigspizzaen og den vanlige deigen gjorde seg utmerket i Fyraen, og den enorme varmen vi oppnådde gjorde underverker for pizzastekingen. Varmen var jevnere fordelt, noe som gjorde at vi ikke trengte å snu den like hyppig som med de andre ovnene.

Total steketid var jevnt over hakket kortere enn konkurrentene, men ikke noe nevneverdig. 30 sekunder her eller der spiller uansett ikke så stor rolle synes vi, så lenge resultatet blir såpass bra. Med treverk som brensel i stedet for gass får du litt ekstra smak på pizzaen. Litt røyk setter igjen smak i ingrediensene, og de små, brente områdene på kantene og under pizzaen gir en ekstra dimensjon til hele opplevelsen.

Men til tross for strålende pizzaresultat plasserer vi Fyra ganske langt ned på listen vår, rett og slett fordi vi føler at det er såpass mye enklere å bruke de gassfyrte ovnene enn Ooni Fyra.

Ooni Fyra
7
Bra

Ooni Fyra

7
Bra
sitatEn strålende vedfyrt pizzaovn, men det krever mer arbeid enn de gassfyrte konkurrentene

Austin and Barbeque Pizzainnsats – Hvis du vil bruke den vanlige grillen i stedet

Vil du ikke ha nok en ovn på terrassen din så kan vurdere denne oppgraderte varianten av en vanlig pizzastein fra Austin and Barbeque. Det er rett og slett en liten innsats du putter på toppen av den vanlige grillen din, som isolerer og samler varmen i en liten metallhule, for å sikre enda høyere temperatur enn du ville fått på den vanlige grillen din.

Det er naturligvis en litt slem sammenligning å sette denne opp mot dedikerte ovner som Roccbox og Koda, men vi ville se hvor mye du kan få ut av en helt enkel boks, uten å bruke altfor mye penger.

Ettersom vi hadde mer kontroll over temperaturen og gassflammene her, kunne vi først sikre maksimal temperatur ved å ha grillen på maks i en halvtime, før vi dempet flammene direkte under steinen mens vi stekte pizzaen. Den holdt en jevn temperatur på hele 370 grader, noe vi faktisk var imponert over at vår aldrende Weber Spirit 300 klarte å gi.

Siden rommet den skal holde varmt er så mye mindre enn en stor grill, gjorde den også at fyllet på toppen av pizzaen ble godt og skikkelig stekt.

Vi brukte samme oppskrift og ingredienser som i de andre pizzaovnene, og det er tydelig at slike pizzaer gjerne trenger litt ekstra varme for å bli helt perfekte. For uten mye varme på toppen, blir fyllet litt mer fuktig enn vi hadde ønsket. Det blir heller ingen gylden og fin skorpe, selv om bunnen ble godt stekt og smakfull. Med litt bedre tilpasset oppskrift – altså litt mindre fuktig ost og en tomatsaus som har blitt litt kokt i forkant, vil dette kunne gi deg veldig god pizza. Også bedre enn en vanlig pizzastein, ettersom den holder bedre på varmen enn det store rommet i en grill kan gjøre.

Men helt napolitansk pizza ble det ikke, og sammenlignet med Koda og Roccbox er det en tydelig nivåforskjell.

Austin and Barbeque Pizzainnsats
6
Helt greit

Austin and Barbeque Pizzainnsats

6
Helt greit

Austin and Barbeque Pizza Ovn Gas 16"

Denne ovnen fra Austin and Barbeque er rimelig og stor. Her betaler du under 2500 kroner for å få en ovn som kan ta opp til 16 tommer store pizzaer. Men vi ville ikke løpt i butikken for å kjøpe denne modellen – i alle fall ikke om du ikke er en dreven pizza-lager.

Denne modellen blir mer enn varm nok, i flere tilfeller for varm. For pizzasteinen blir over 500 grader om du venter litt, og når du ikke har så altfor mye tilførsel av varme ovenfra, ender du opp med at bunnen blir svidd før toppingen og osten rekker å bli det. Da ender du opp med en pizza som smaker svidd og en ost og tomatsaus som ikke er skikkelig tilberedt.

Pizzaovnen i seg selv tar som nevnt 16 tommer store pizzaer, og det betyr at den trenger litt plass der den skal stå. Føttene på grillen kan ikke slås sammen etter bruk, slik for eksempel du kan på flere av Ooni sine modeller, og disse står samtidig plassert helt ut mot endene av grillen. Så det krever et stort bord for å ha denne stående på.

Dette er heller ingen spesielt nyskapende ovn hva gjelder designen. Her får du et godt utprøvd design som nok var mer nyskapende for noen år siden enn det er nå. Likevel får det jo jobben gjort. Men vi liker dårlig dørløsningen. Det er kronglete å få denne satt på plass, og er tilsvarende utfordrende å få tatt av igjen nå ovnen har blitt varm.

Og når vi først snakker om varme, så blir denne ovnen ekstremt varm utvendig. Så her gjelder det å være våken så du ikke dulter borti ovnen mens du lager pizza. Og det er åpenbart noe som bør holdes langt unna nysgjerrige barnehender.

Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven Gas 16"
5
Middelmådig

Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven Gas 16"

5
Middelmådig
sitatRimelig pizzaovn som er krevende å få et vellykket resultat i.

De beste på strøm:

Sage - The Smart Oven - Pizzaiolo

Sage - The Smart Oven - Pizzaiolo
8
Meget bra
Anbefalt

Sage - The Smart Oven - Pizzaiolo

8
Meget bra
sitatTrolig den enkleste pizzaovnen i bruk, med gode og smakfulle resultat

Ooni 12 Volt

Dette er den dyreste pizzaovnen vi har testet, men også her leverer Ooni et gjennomført og godt produkt. Den store forskjellen med Volt 12, og forklaringen på den skyhøye prisen, er at denne varianten kan brukes på strøm. Fordelen er åpenbar for alle som ikke har mulighet til å bruke gass der de bor, eller at du kanskje vi lage pizza innendørs også.

Og du får i praksis ikke noe spesielt bedre pizza i denne ovnen fra Ooni enn fra rivalen Sage. Og det gjør at denne ovnen faller en del ned på karakterskalaen. Over 10.000 kroner for ovn som denne blir i overkant mye, spesielt når du kan hanke inn konkurrenten til en betydelig lavere pris.

Volt 12 blir dog hakket varmere enn Sage-konkurrenten, og du får opp mot 450 grader varme på steinen, men på full spiker møter du utfordringer i at steinen gir litt for mye varme i forhold til topptemperaturen. Det gjør at undersiden av pizzaen blir småsvidd før ost og annen topping rekker å blir ferdig. Vi endte opp med å skru ned varmen til rundt 400 grader, og selv om det kanskje ikke høres ut som noen stor forskjell, er det dét i praksis. Da gir du nok tid til at osten smelter og vannet i tomatsausen fordamper nok før bunnen blir svidd.

En annen ting vi liker med denne ovnen er at den er rask til å få opp varmen. Etter bare 15 minutter piper ovnen for at den er klar, og da viser måleren vår at steinen holder rundt 400 til 410 grader. Som viser seg å være den aller mest ideelle temperaturen om du skal lage napolitansk pizza.

Ovnen har en meget god byggekvalitet, og den blir ikke spesielt varm på utsiden selv når ovnen står på maks. Den er riktig nok varm nok til at det vil være svært ubehagelig å ta på den, men du slipper dog unna med bare skrekken, og ikke forbrenning, som er tilfellet hos andre.

Vi liker måten man justerer denne ovnen på, men skulle gjerne ønsket at lyset i bryterne var noe mer tydelig. Det blir litt vanskelig å tyde når du står utendørs selv i skyggen.

Alt i alt er dette likevel en knakende god ovn, men du betaler i overkant mye for en elektrisk variant der rivalen har vist at du kan få det samme resultatet for en langt lavere pris.

Ooni Volt 12 Electric
7
Bra

Ooni Volt 12 Electric

7
Bra

Slik har vi testet

Utgåtte modeller

Oppdatert 9. juli 2020: Ooni Fyra testet.

Oppdatert 3. september 2021: Ooni Koda 16 testet.

Oppdatert 27. mai 2022: Ooni Karu 12, Ooni Karu 16 og FCC Pizza Chef testet. Flere karakterer justert og FCCs første pizzaovn fjernet fra testen.

Oppdatert 15. mai 2023: Ooni Volt 12, Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven Gas 16" og Sage Pizzaiolo lagt til.

Oppdatert 7. september 2023: Lagt til FCC BBQ Pizza Chef Grande, Wilfa Pizzaovn 16" og Wilfa Pizzaovn 13".

I tillegg har vi tatt en nærmere kikk på prisutviklingen på disse ovnene den siste tiden, hvor det viser at spesielt de større ovnene nå har fått en langt hyggeligere pris enn tidligere.

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Ooni Koda
Ooni Koda
8.5 / 10Ooni Koda 16
Ooni Koda 16
8 / 10FCC BBQ Pizza Chef Grande 16"
FCC BBQ Pizza Chef Grande 16"
8 / 10Ooni Karu 16
Ooni Karu 16
7.5 / 10Flying Culinary Circus Pizza Chef
Flying Culinary Circus Pizza Chef
7.5 / 10Wilfa Pizzaovn 13”
Wilfa Pizzaovn 13”
7 / 10Wilfa Pizzaovn 16”
Wilfa Pizzaovn 16”
7.5 / 10Ooni Karu 12
Ooni Karu 12
7 / 10Ooni Fyra
Ooni Fyra
6 / 10Austin and Barbeque Pizzainnsats
Austin and Barbeque Pizzainnsats
8 / 10Sage - The Smart Oven - Pizzaiolo
Sage - The Smart Oven - Pizzaiolo
7 / 10Ooni Volt 12 Electric
Ooni Volt 12 Electric
Mer om
annonse