SamletestDen beste pizzaovnen

Med disse kan du lage en perfekt pizza på under to minutter

Vi har funnet den beste pizzaovnen.

Oppdatert 9. juli 2020: Ooni Fyra testet.

Oppdatert 3. september 2021: Ooni Koda 16 testet.

Pizzaer kommer i alle mulige størrelser, fasonger og typer, og selvfølgelig kan du lage en god pizza uten spesialutstyr. Men uansett hva du gjør hjemme vil du sjelden eller aldri kunne lage en like god pizza som de gjør på pizzarestauranter, og det hele koker ned til én ting: Det blir ikke varmt nok.

Dedikerte pizzaovner kan nå temperaturer den vanlige ovnen eller grillen din bare kan drømme om, og det er kritisk for visse typer pizza. Frem til et par uker siden visste vi knapt at det eksisterte pizzaovner som de vi har testet, og hele testen har vært en liten åpenbaring på hjemmefronten for oss.

Følg med, så forklarer vi litt nærmere.

Hva gjør en pizzaovn som en vanlig grill ikke kan?

Selv om de ser små og søte ut, kan noen av disse pizzaovnene nå temperaturer på hele 500 grader celsius.

Ovnen din hjemme på kjøkkenet makser nok ut på 275 grader, og mister også mye varme så fort du åpner opp døren. Grillen din på terrassen blir nok enda varmere, kanskje 350 grader, men også her forsvinner varmen så fort du åpner opp lokket.

Overflaten på pizzasteinen måler nesten 500 grader celsius lengst bak, noe som er ypperlig for å lage en perfekt napolitansk pizza.

Jevn og høy varme er kritisk, spesielt for det som anses som den mest ikoniske italienske pizzaen: Napolitansk pizza. Altså pizza fra Napoli i Italia, hvor de har bakt enkle, men ekstremt velsmakende, pizzaer i vedfyrte steinovner i hundrevis av år. Kanten på pizzaen er større og boblende, og du er nesten nødt til å brette pizzabiten for å spise for å ikke miste ingrediensene på tallerkenen. Dette er altså noe helt annet en for eksempel en romersk pizza, som er tynnere og ganske «crispy» gjennom hele, med fyll helt ut til kantene.

Med en temperatur på mellom 400 og 500 grader blir pizzaen stekt på mellom ett og to minutter. Deigen blir gjennomstekt og nydelig, og siden det går så raskt får du både den «krispe» stekeskorpen fra flammene, samtidig som deigen beholder elastiteten og tyggemotstanden du ville ha mistet i en kaldere ovn. Ingrediensene på toppen vil også varmes opp uhyre raskt, men forblir «ferske» i smaken siden de bare er i ovnen i ett til to minutter.

Dette kan etterlignes på ulike vis på enten grillen eller i ovnen hjemme, og vi skal teste hvordan Austin and Barbeques «pizzainnsats» gjør det i grillen, men helt det samme vil det ikke bli.

Høy temperatur er kritisk. Ooni Koda 16 kom seg opp i 500 grader etter drøye 30 minutter oppvarming.

Disse har vi testet

ProductOoni KodaOoni Koda 16Ooni FyraGozney RoccboxFlying Culinary Circus Table Top Pizza Oven Classic (Rustfritt)Austin and Barbeque Pizzainnsats
annonsePris3 895,-6 699,-3 299,---599,-
Vekt9,25 kg18,2 kg10 kg20 kg8 kg4,2
Maks pizzadiameter33.7 cm40,6 cm33.7 cm31,5 cm36 cm33,5 cm
Maksimal oppgitt temperatur500 grader500 grader500 grader500 grader"Høy varmeevne"-
BrenselGassGassTrepelletsGass eller vedGassIngen (settes på vanlig grill)
Tilgjengelige fargerSortSortSortGrønn, gråRustfritt stålRustfritt
Medfølgende tilbehørIngentingIngentingIngentingPizza-spade i rustfritt stål, gasslange (passer ikke norske beholdere), bærestropp og oppsett for å bruke ved som brenselIngentingIngenting

Slik har vi testet

Både Ooni og Gozney er tydelige på at pizzaovnene deres er skapt for å lage skikkelige napolitanske pizzaer, så derfor var det naturlig for oss å ha dette som utgangspunkt da vi skulle bestemme oss for oppskrifter å bruke. Modellen fra Flying Culinary Circus nevner ikke hva slags pizzatype ovnen er best for, men har en oppskrift på en pizzadeig uten gjær på esken, så vi lagde den i tillegg for deres ovn.

Vi testet ut en rekke forskjellige deigoppskrifter før vi landet på to som ble testet på samtlige ovner: Én enkel og én litt mer avansert.

Den første og enkleste består av billige og helt enkle ingredienser, med vanlig siktet hvetemel (ikke Tipo 0 eller Tipo 00) og vanlig tørrgjær. Oppskriften fant vi i Lofthus Samvirkelags pizzabok.

En pizzadeig har ikke så mange avanserte ingredienser, men lag den en dag i forveien for best resultat.

Den mer avanserte deigen er surdeigs-varianten som Ooni anbefaler. Det forutsetter at du har en surdeigsstarter du kan bruke, og at du har skikkelig finmalt italiensk mel (Tipo 00).

Begge pizzadeigvariantene fikk heve over natten, og var ute i cirka 40 minutter før de ble strekt og stekt i ovnen.

Som topping gikk vi for en enkel margheritapizza: Bare tomatsaus med litt fersk oregano blandet inn, toppet med fersk mozzarellaost og litt basilikum for pynt.

I tillegg lagde vi indiske nanbrød for å se hvordan ovnene fungerte til noe annet enn bare pizza. Vi tenkte nanbrød ville passe godt, da det vanligvis stekes i kjempevarme tandooriovner, og krever høy varme på steingulvet de blir lagt på. Det skulle vise seg at dette fungerte helt utmerket på samtlige ovner!

Sjekk også ut disse pizzaoppskriftene hos våre herlige kollegaer i Godt.no:

En osteblanding med like deler av cheddar, mozzarella, gruyere og gouda ble en suksess.

Slik vurderer vi

Dette er kriteriene vi har lagt vekt på i testen vår:

 • Makstemperatur. Det er kritisk for en pizzaovn å bli skikkelig varm for å kunne lage en skikkelig god napolitansk pizza. Blir det kaldere vil ikke pizzaen stekes raskt nok, og du vil miste mange av de typiske karakteristikkene ved en slik pizza, og du får bare en «vanlig» hjemmelaget pizza. Tro oss, forskjellen er stor.
 • Jevnhet i varmen. Hvis ovnen er varm på feil sted blir det ingen god pizza. Dette skulle vise seg å være et svært avgjørende punkt i testen vår.
 • Enkelhet. Hvor lett er det å komme i gang? Hvor lett er den å bære rundt? Hvor lett er den å rengjøre?
 • Pizzaen. Ingenting er mer avslørende for pizzaovnens kvalitet enn sluttresultatet.
 • Pris. Vi har tatt hensyn til pris i denne testen, og vurderer ut ifra hva som gir deg mest for pengene.

Resultatene kort oppsummert:

ProductOppsett:I bruk: Resultat: PizzaResultat: NaanSteketid for ferdig pizza:Temperatur bak på stein etter 30 minTemperatur midt på stein etter 30 minTemperatur foran på stein etter 30 minMålt temperatur på utsiden
Ooni Koda
Ooni Koda 16
Gozney Roccbox
Ooni Fyra
Flying Culinary Circus BBQ gassfyrt pizzaovn
Austin and Barbeque Pizzainnsats

Ooni Koda – Den enkleste måten å lage perfekt pizza på hjemme

Det tok ikke lang tid før vi lot oss imponere av den lille pizzaovnen Ooni Koda. Ved første øyekast tenkte vi at den lette vekten og de tilsynelatende tynne veggene ville gjøre det vanskelig for den å holde på temperaturen, og at stripen med gassbrennere lengst bak ikke ville kunne avgi nok varme. Men det tok ikke lang tid før vi lot oss overbevise.

Etter flere iterasjoner er det tydelig at Ooni har lært seg å lage en pizzaovn som er både minimalistisk i uttrykket, samtidig som den er utformet slik at den oppnår ekstrem varme uten å slippe for mye av den ut.

Ovnen veier bare åtte kilogram, og pizzasteinen på innsiden er enkel å ta ut. Det er positivt både for enkelt å kunne flytte ovnen rundt eller ta den med på reise, eller hvis du vil rengjøre den.

For testenheten vår fulgte det ikke med gasslange, men dette skal være standardutstyr hvis du kjøper i butikk.

Så fort gasslangen er på plass er det lekende lett å komme i gang. Du skrur på gassen, vrir om på en vrider på baksiden av ovnen, og gassen antennes. Det skal sies at antenningen ikke alltid var like medgjørlig, men vi fikk til en god teknikk etter hvert ved å bare vri om litt ekstra forsiktig. Da ble gassen antent hver gang.

Ovnen var varm nok til pizzasteking etter cirka 20 minutter, men vi lot samtlige griller varmes opp i 30 minutter før vi sammenlignet temperaturene, for å være sikre på at de hadde nådd tilnærmet maksimal temperatur.

Vi målte Ooni Koda til å bli 480 grader celsius lengst bak på pizzasteinen, men «bare» 220 grader lengst frem. Flammene bakerst er såpass nære pizzasteinen også, som gjorde at du enten må være litt påpasselig hvor du plasserer pizzaen når den går inn i ovnen, eller være ekstra flink til å snu den ofte nok. Med litt trening fikk vi utmerket resultat hver eneste gang vi prøvde.

Flammene bakerst sørger for nydelig stekte kanter, varmen sprer seg godt ut til å treffe toppingen og fordampe all ekstra vann fra tomatsausen og mozzarellaen, og steinen er varm nok til å krispe opp pizzabunnen.

Ooni Koda selges for mellom 3.500 kroner og 4.200 kroner her i Norge, eller 279 euro hos Oonis egen butikk, og for den prisen synes vi du får ganske mye for pengene. Jo da, det er jo en nisjeprodukt for pizzaelskere, men før denne testen trodde vi at det ikke var mulig å få slike resultater uten en diger steinovn til mange, mange tusen kroner. Så feil kunne vi ta!

Obs: Det følger ikke med noe som helst av ekstrautstyr, så husk å kjøpe en pizzaspade også!

Ooni Koda
8.5
Meget bra
Best i test

Ooni Koda

sitat"Aldri har det vært enklere å lage en fantastisk god pizza som blir klar på under to minutter"

Fordeler

 • Krysse av
  Ekstremt enkel å bruke
 • Krysse av
  Kjempelett
 • Krysse av
  Enkelt å ta ut steinen for rengjøring
 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Lager knallgod pizza
 • Krysse av
  Blir varm på bare 20 minutter
 • Krysse av
  Klarer nesten 500 grader celsius

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blir veldig varm utenpå
 • Bytt
  Gassen antennes ikke alltid like raskt
 • Bytt
  Flammene er litt for nære pizzasteinen i bakkant
 • Bytt
  Ingen temperaturmåler på utsiden

Ooni Koda 16 - Stor og dyr, men gir deg mye spillerom og fantastisk pizza

Ooni Koda 16 er rett og slett en diger versjon av den vanlige Kodaen. Det gjør at du kan steke gigantiske pizzaer - opptil 16 tommer (40,6 centimeter) - samtidig som utformingen også gjør at den er merkbart høyere innvending. For å steke såpass store pizzaer jevnt, er det også lagt til enda en gassbrenner. Der Kodaen bare har en brennerstripe bakerst, har Koda 16 en stripe på venstresiden i tillegg. Se sammenligningsbilde av de to ovnene lengst bak i bildekarusellen over.

Mens vi påpekte at Ooni Koda var overraskende lett med sine drøye 9 kilogram, er Koda 16 tilsvarende overraskende tung. Den veier rett og slett dobbelt så mye, og er mer slepbar enn flyttbar. For all del, det er ikke noe problem å ta den ut av boden og sette den opp på terrassen for litt kveldskos, men den økte størrelsen og vekten gjør at det neppe er noe du vil flytte rundt på særlig ofte. Det er nok også derfor Ooni ikke selger bærebag til denne, slik de gjør med resten av sortimentet sitt. Et beskyttelsestrekk kan du imidlertid kjøpe ekstra, til rundt 600 kroner.

Utformingen ellers minner veldig om Oonis andre pizzaovner, bare større. En lekker svart og ru finish på overflaten, tre utfellbare bein som løfter ovnen opp fra bordet eller gulvet du setter den på, og en diger pizzastein på innsiden som skal vise seg å holde godt på varmen.

For testenheten vår fulgte det ikke med gasslange, men dette skal være standardutstyr hvis du kjøper i butikk.

Vi forvarmet grillen som de andre i 30 minutter, og da hadde den nådd en temperatur på 500 grader bakerst, 420 på midten og 310 grader lengst framme. Flammene som flommer ut på både siden og bakerst i ovnen skaper en imponerende jevn og høy varme, til tross for at det ikke er noen luke på framsiden. Steinen virker også å holde på varmen bedre enn på den vanlige Kodaen mellom stekingen, slik at du kan steke flere pizzaer med kortere mellomrom på denne enn på 12-tommer-versjonen.

I bruk er ovnen lekende lett å bruke. Faktisk lettere enn den «vanlige», ettersom du har litt mer spillerom i ovnen å leke med. De doble brennerne steker pizzaen jevnere, og det holder å snu pizzaen én gang 180 grader, fremfor 3–4 ganger i 90-graders-roteringer, og stort sett er det hele unnagjort på rundt 60–90 sekunder.

Vi gikk også til innkjøp av en enorm stekespade for å kunne teste ut hvordan den taklet 40 centimeterspizzaer, og heller ikke det var noe problem. Det skal dog sies at såpass store pizzaer gjerne kan være inne litt lenger, for å sikre at alt blir nok stekt. På det meste var pizzaen inne i drøye to minutter.

Naan gikk like enkelt som på de andre, akkurat som forventet, og med den ekstra takhøyden Koda 16 byr på, kan du også ha større hell med for eksempel calzone og andre bakverk. Det er den vanlige Kodaen for lav til, og fører bare til svidd topp. I Koda 16 kunne vi imidlertid skru ned varmen et lite hakk, og steke en calzone ytterst til høyre, hvor temperaturen på både steinen og ovnen er litt lavere. Allerede på første forsøk fikk vi ganske gode resultater (sjekk bildene), og her øyner vi store muligheter med litt mer trening.

Alt i alt er det lettere å lage en knallgod pizza med Koda 16 enn den vanlige Koda, med to brennere, jevnere varme og mer boltreplass.

Da er den vel best, tenker du? Vel, vi vurderer også andre aspekter, slik som størrelse, pris og funksjonalitet. Koda 16 koster betydelig mer enn lillebroren, 6800 kroner mot drøye 4000 kroner for den vanlige. Den tunge vekten teller heller ikke i favør for 16-tommeren, da det for mange vil gjøre at ovnen ikke blir brukt like ofte som den lille og hendige Kodaen.

Derfor plasserer vi denne hakket under Ooni Koda, selv om det er en helt fantastisk pizzaovn. Og hvis du uansett har et fast sted å ha pizzaovnen, har litt ekstra penger å brenne, og elsker fordelene 16-tommeren byr på, kommer du til å digge Koda 16.

Ooni Koda 16
8
Meget bra
Helt rått

Ooni Koda 16

sitat"Et beist av en pizzaovn, men det gjenspeiler seg i både pris og vekt"

Fordeler

 • Krysse av
  Enkelt å bruke
 • Krysse av
  Enkelt å ta ut steinen for rengjøring
 • Krysse av
  Lager fantastisk god pizza
 • Krysse av
  Stor innvendig plass gjør økt fleksibilitet
 • Krysse av
  Brennere både bak og på siden
 • Krysse av
  Holder på varmen godt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tung
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Ingen temperaturmåler på utsiden

Gozney Roccbox – Den kompromissløse bautaen

Gozney Roccbox har vært på markedet helt siden 2016, og er på mange måter den ultimate utendørs pizzagrillen. Her trenger du nemlig ikke å velge om du vil ha en vedfyrt ovn eller bruke gass, her får du begge deler. Du skrur helt enkelt av det lille kammeret på undersiden, hvor den ene har rom for ved, mens den andre kan kobles til gass.

De tykke veggene i metall, dekket av farget silikon, sikrer også at ovnen holder seg varmere enn noen av de andre ovnene i testen, og en ekstra tykk pizzastein gir også den jevneste temperaturen ifølge våre målinger.

Etter 30 minutter oppvarming var den bakerste delen av steinen tett opptil 500 grader – 470 celsius – mens fremsiden fortsatt var på respektable 270 grader celsius. Sammenlignet med Ooni Koda får du også litt mer plass i høyden å boltre deg på, som gjør det litt enklere å lage ting som calzone i denne.

Vi liker også godt at gassen brennes som én stor flamme, pekende litt mot bakkanten av ovnen, i motsetning til Ooni Kodas stripe av mindre gassflammer. Dette sprer tilsynelatende varmen bedre, og det er litt større avstand mellom pizzasteinen og flammen, som gjør det lettere å kontrollere stekingen.

Vi har lånt vårt testeksemplar fra Gozneys hovedkvarter i Storbritannia, og gasslangen som følger med i pakken passer dermed ikke norske gassbeholdere. Det var imidlertid ikke noe større problem å kjøpe en gasslange og klemme den fast med en slangeklype til Roccboxen.

Pizzaene vi stekte i Gozney Roccbox ble nesten uten unntak helt perfekte hver eneste gang. Som med alle slike ovner, også profesjonelle, er du nødt til å rotere på pizzaen i løpet av stekeperioden, ettersom det er så mye varmere bakerst i ovnen enn foran. Dette var en enkel manøver med den medfølgende pizzaspaden, som attpåtil har som hull i seg for å slippe igjennom overflødig mel.

Som nevnt har Roccboxen den jevneste temperaturen på innsiden, og en litt mer indirekte flamme bakerst, som gjør det lett å kontrollere stekeresultatet. Du er naturligvis nødt til å følge med hele tiden, men det tar ofte under to minutter for en perfekt stekt pizza. Kanskje klarer du enda kortere steketid med enda tynnere deig og mindre fyll, men vi var godt fornøyde med cirka 120 sekunder for hver pizza.

Vi prøvde naturligvis også muligheten for vedfyring. Dette synes vi imidlertid var mer bry enn det var verdt. Vedkubbene er nødt til å være kortere enn 12,5 centimeter, og det er ikke mye plass å boltre seg på der bak. Dermed måtte vi frem med både øks for å kutte ned vedkubber til mindre biter, samt sage dem ned i passelige lengder. Det gikk greit å tenne på, men selv etter 30 minutter var ovnen «bare» rundt 370–400 grader. Det ble god pizza av dette også, men ikke like godt som med gass. Kanskje hadde det fungert bedre med enda hardere treverk (vi brukte tørket bjørk), men det hadde vi ikke anledning til å teste. Smaken fra vedfyringen synes vi ikke veide opp for det ekstra arbeidet som måtte bli lagt ned.

Alt i alt synes vi Gozney Roccbox er en strålende pizzaovn, selv etter fire år på markedet. Den hadde nok trengt en liten designoppdatering for å henge med utviklingen til Ooni, og vekten på hele 20 kilogram gjør den litt vanskeligere å bære rundt.

Roccbox holdes imidlertid tilbake av prisen. Det finnes tilsynelatende ingen norsk importør av ovnen, og den må bestilles fra selskapets egne sider. Der koster den 399 britiske pund, altså cirka 5000 kroner, inkludert frakt. Før den ankommer døren må du nok legge ut ytterligere 1200–1300 kroner for norsk moms. Så selv om du får en knakende god pizzaovn for denne prisen, er nok pengene bedre utnyttet hvis du kjøper en Ooni Koda.

Gozney Roccbox
8
Meget bra
Anbefalt

Gozney Roccbox

sitat"Den mest allsidige pizzaovnen"

Fordeler

 • Krysse av
  Høy og jevn varme
 • Krysse av
  Klarer nesten 500 grader celsius
 • Krysse av
  Flammen er vinklet bakover, som gir jevnere varmefordeling
 • Krysse av
  Kan brukes med både gass og vedfyring
 • Krysse av
  Pizza-spade følger med
 • Krysse av
  Litt ekstra høyde innvendig åpner opp for flere muligheter
 • Krysse av
  Temperaturmåler på utsiden

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tung!
 • Bytt
  Soleklar dyrest
 • Bytt
  Blir varm utenpå, til tross for silikondeksel
 • Bytt
  Vedfyring krever langt mer innsats enn gassfyring
 • Bytt
  Vanskelig å ta ut pizzasteinen

Ooni Fyra - en fantastisk vedfyrt pizzaovn

Ooni Fyra var ikke med i vår opprinnelige test av pizzaovner, rett og slett fordi den ikke hadde kommet på markedet ennå. Nå er den sluppet, og kan på mange måter beskrives som en Ooni Koda med dør og skorstein, som drives av vedfyring fremfor gass.

Hele den nyeste generasjonen av Ooni-ovner ser veldig like ut. De har alle det samme pulverlakkerte karbonskallet, som gjør at vekten er svært lav sammenlignet med for eksempel Gozney Roccbox, og som ifølge Ooni selv byr på skyhøy varme takket være utformingen på innsiden.

Som andre slike dedikerte vedfyrte pizzaovner har Fyra en skorstein som stikker opp fra toppen av ovnen, en metalldør, en skuff på baksiden for brensel, samt et rør på baksiden hvor man kan helle på trepellets. Ooni har imidlertid gjort et par justeringer for å skille seg positivt ut fra konkurrentene, noe vi kommer tilbake til.

Når du får Fyra levert er alle delene pakket separat i esken, men du trenger ingen verktøy for å sette dem alle sammen. De to skorsteinsdelene sklir enkelt inn i hverandre, og vris fast og låses i selve ovnen. Et varmeskjold festes på innsiden for å spre flammene ut på stekeområdet, og pizzasteinen sklir enkelt inn. På baksiden er det enkelt å ta ut selve brenselkurven, og det samme med sylinderen man fester over den, hvor man senere kan helle trepellets inn for å holde varmen igang.

Det hele er rett og slett veldig enkelt å installere og komme i gang.

I motsetning til gassvariantene vi har testet, hvor man bare trenger å koble til gass, antenne og vente, er det litt mer styr med en vedfyrt ovn. Likevel skal Ooni ha skryt for å gjøre prosessen både enkel og forståelig i dokumentasjonen som følger med.

Ovnen er som sagt vedfyrt, men Ooni anbefaler å bruke trepellets. Vi fikk med en pakke bøkpellets fra Ooni, men vi prøvde andre pellets (eik) også uten problemer. Det viktigste er bare at de er kompakte, tørre og rene. Ooni selger også naturlige ildstartere som skal gjøre det lettere å antenne pelletsene, men dette fikk vi ikke med. Dette tror vi imidlertid kan være en lur investering for alle som kjøper en ovn som dette, da antenningen kan være et ganske irriterende punkt å stå fast på hvis du vil lage pizza til hele vennegjengen.

Vi løste det med litt tynne kvister, bark og treverk av bjørk vi hadde liggende, som vi la på toppen av pelletsene. Det antente raskt og enkelt, og vi passet på å ha skorsteinens åpning på maks for full antenning. Vi brukte cirka 800 gram pellets for en runde hvor vi nådde makstemperatur på rundt 530 grader, og deretter stekte tre pizzaer med litt lavere temperatur. Med litt lavere temperatur og effektiv baking kan du nok regne med enda mindre pellets for cirka fire pizzaer.

Mens de andre ovnene brukte opp mot en halvtime på å bli skikkelig varme, ble Ooni Fyra varm på bare et kvarter. Ooni sier dette gjelder deres andre ovner også, men vi fikk i hvert fall mye raskere varme på den vedfyrte ovnen. Og ikke bare ble det varmt, men soleklart varmest av ovnene i testen. Vi målte over 530 grader innerst i ovnen da flammene virkelig rullet, og 300 grader på fremsiden. Man kan regulere varmen delvis ved å justere på åpningen på skorsteinen, men ved et tilfelle lukket vi for mye, og drepte nesten flammene på innsiden.

Fyra krever også mer jevnlig oppsyn enn de gassfyrte modellene. Du må helle på pellets med jevne mellomrom for å holde varmen oppe, og drøyer du for lenge vil flammene dø helt ut. Fyller du pelletssylinderen helt full skal det holde i 15 minutter, men det er anbefalt at du putter på pellets i små doser oftere enn det. Vi merket at hvis man lot det brenne for langt ned kunne flammen fort snu, og gi så flammegufs opp gjennom pelletskurven, i stedet for via skorsteinen. Dette alene gjør det litt mer stressende å lage pizza med Fyra enn de gassdrevne modellene, og ikke noe du bare kan sette på i bakgrunnen alene mens du lager pizzaen.

Men hva med resultatet?

Det er her Fyra virkelig skinner. Som belønning for litt mer innsats i fyring og vedlikehold får man jevnere varme og enda bedre smak på pizzaen. Både surdeigspizzaen og den vanlige deigen gjorde seg utmerket i Fyraen, og den enorme varmen vi oppnådde gjorde underverker for pizzastekingen. Varmen var jevnere fordelt, noe som gjorde at vi ikke trengte å snu den like hyppig som med de andre ovnene. Dette veide opp for at det var litt mer klønete å styre med døren på ovnen, som må tas av og på hver gang pizzaen skal snus. Vi likte veldig godt at man kan henge døren via en liten krok på undersiden av ovnsåpningen, slik at man alltid var beredt til å sette på døren igjen når man var ferdig med å snu pizzaen.

Total steketid var jevnt over hakket kortere enn konkurrentene, men ikke noe nevneverdig. 30 sekunder her eller der spiller uansett ikke så stor rolle synes vi, så lenge resultatet blir såpass bra.

Med treverk som brensel i stedet for gass får du litt ekstra smak på pizzaen. Litt røyk setter igjen smak i ingrediensene, og de små, brente områdene på kantene og under pizzaen gir en ekstra dimensjon til hele opplevelsen. Rett og slett den beste pizzaen i testen.

Men til tross for best pizzaresultat plasserer vi Fyra under både Ooni Koda og Gozney Roccbox, rett og slett fordi vi føler at det er såpass mye enklere å bruke de gassfyrte ovnene enn vedfyrte Ooni Fyra. De gassfyrte modellene krever absolutt ingen forberedelse før du lager pizzaen, eller rengjøring i ettertid. Det gjør Fyra. Synes du det er helt greit er Ooni Fyra en strålende pizzaovn som er både enkel å bruke, lett å bære med seg og som gir fantastisk resultat.

Ooni Fyra
8
Meget bra

Ooni Fyra

sitat"En strålende vedfyrt pizzaovn, men det krever mer arbeid enn de gassfyrte konkurrentene"

Fordeler

 • Krysse av
  Kan bli ekstremt varm (over 500 grader!)
 • Krysse av
  Blir raskt varm
 • Krysse av
  Sprer varmen bedre over hele pizzasteinen
 • Krysse av
  Trenger ikke å rotere pizzaen like ofte
 • Krysse av
  Vedfyring gjør smaken hakket bedre
 • Krysse av
  Enklere å ta med seg, siden man ikke trenger gass
 • Krysse av
  Smarte løsninger med både dør og skorsteinlokk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt mer krevende oppstart
 • Bytt
  Krever jevnlig vedlikehold av flammen (helle på pellets) for å holde seg varm
 • Bytt
  Blir mer grisete etter bruk enn gassovnene
 • Bytt
  Døren må tas av og på under baking
 • Bytt
  Kan være litt farlig å helle på pellets hvis det har gått for lang tid, og flammene skyter "bakover"

Austin and Barbeque Pizzainnsats – Hvis du vil øke pizzakvaliteten et par hakk

Det flommer ikke akkurat over av forskjellige pizzaovner på det norske markedet, så i vår søken etter gode utfordrere til Koda og Roccbox fant vi denne oppgraderte varianten av en vanlig pizzastein fra Austin and Barbeque. Det er rett og slett en liten innsats du putter på toppen av den vanlige grillen din, som isolerer og samler varmen i en liten metallhule, for å sikre enda høyere temperatur enn du ville fått på den vanlige grillen din.

Det er naturligvis en litt slem sammenligning å sette denne opp mot dedikerte ovner som Roccbox og Koda, men vi ville se hvor mye du kan få ut av en helt enkel boks, uten å bruke altfor mye penger.

Og vet du hva, resultatet ble faktisk ganske bra! Ettersom vi hadde mer kontroll over temperaturen og gassflammene her, kunne vi først sikre maksimal temperatur ved å ha grillen på maks i en halvtime, før vi dempet flammene direkte under steinen mens vi stekte pizzaen. Den holdt en jevn temperatur på hele 370 grader, noe vi faktisk var imponert over at vår aldrende Weber Spirit 300 klarte å gi.

Siden rommet den skal holde varmt er så mye mindre enn en stor grill, gjorde den også at fyllet på toppen av pizzaen ble bedre oppvarmet enn det vi så i Flying Culinary Circus’ dedikerte pizzaovn.

Vi brukte samme oppskrift og ingredienser som i de andre pizzaovnene, og det er tydelig at slike pizzaer gjerne trenger litt ekstra varme for å bli helt perfekte. For uten mye varme på toppen, blir fyllet litt mer fuktig enn vi hadde ønsket. Det blir heller ingen gylden og fin skorpe, selv om bunnen ble godt stekt og smakfull. Med litt bedre tilpasset oppskrift – altså litt mindre fuktig ost og en tomatsaus som har blitt litt kokt i forkant, vil dette kunne gi deg veldig god pizza. Også bedre enn en vanlig pizzastein, ettersom den holder bedre på varmen enn det store rommet i en grill kan gjøre.

Men helt napolitansk pizza ble det ikke, og sammenlignet med Koda og Roccbox er det en tydelig nivåforskjell.

Austin and Barbeque Pizzainnsats
6
Helt greit

Austin and Barbeque Pizzainnsats

Fordeler

 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Jevn varme på hele stekeflaten
 • Krysse av
  Den kompakte "hulen" holder godt på varmen
 • Krysse av
  Krever veldig lite innsats
 • Krysse av
  Lagde godt naanbrød og grei pizza

Ting å tenke på

 • Bytt
  Krever at du allerede eier en grill
 • Bytt
  Begrenset makstemperatur
 • Bytt
  Varmen kommer hovedsakelig fra undersiden

Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn – God til nanbrød, men ikke pizza

På papiret virker Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn som en grei sak. Gassbrennere nederst, akkurat som i en grill, med en dedikert plass til en pizzastein på toppen. Stor innvendig plass gir deg mye boltreplass, og en metalldør skal sikre at ovnen blir skikkelig varm, og holder på varmen, når du skal lage mat.

Men i praksis ble dette et komplett mageplask. Gassbrenneren nederst sikrer at pizzasteinen blir jevnt over ganske varm, men det store innvendige arealet gjør at resten av ovnen aldri oppnår noen særlig høy temperatur. Allerede før vi la på den første pizzaen ante vi fare, da resten av ovnen ikke var særlig varm, selv etter 30 minutter oppvarming. Resultatet ble deretter. Etter fire minutter på steinen hadde toppingen begynt å bli litt stekt, men da var det allerede for sent for bunnen. Svimerker på undersiden, akkurat langs der gassbrenneren brant, gjorde dette til en fiasko. Vi fikk det verste av to verdener – brent bunn og ustekt topp.

Forsøk to gikk litt bedre. Vi lot ovnen varme seg opp igjen, dette tok cirka ti minutter, og skrudde deretter ned varmen betydelig. Nå kunne pizzaen ligge på lenger uten at bunnen ble svidd. Men da går også steketiden betydelig opp, og vi snakker en steketid på nærmere ti minutter. Da kunne vi jo like gjerne brukt vår vanlige ovn som også fint klarer 200–250 grader.

På esken til Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn har de også lagt til en oppskrift på en gjærfri pizzadeig, som de tilsynelatende anbefaler oss å lage. Vi prøvde, og resultatet ble nok en gang dårlig. Svidd bunn, ustekt topping.

Pizzaovnens vegger er også såpass tynne at vi tror mye av varmetapet helt enkelt skyldes dette, kombinert med et unødvendig stort innerrom. Vi synes også det er unødvendig klønete at steinen ligger på en rist, som gjør at alt av mel og pizzarester faller ned under brenneren. Dette gjør det enda vanskeligere å rengjøre skikkelig, sammenlignet med konkurrentene.

Stek heller pizzaen i ovnen enn denne.

OBS: I etterkant av publisering har vi blitt gjort oppmerksom på at FCC har kommet med en ny versjon av pizzaovnen, hvor flere av punktene vi har nevnt skal være adressert. Det inkluderer hengslet dør og bedre evne til å holde på varmen. Varmen er imidlertid fortsatt sentrert under pizzasteinen og ovnen er like stor. Den nye modellen skal testes og vurderes.

Flying Culinary Circus Table Top Pizza Oven Classic (Rustfritt)
2.5
Elendig

Flying Culinary Circus Table Top Pizza Oven Classic (Rustfritt)

sitat"En pizzaovn som såvidt kan lage pizza"

Fordeler

 • Krysse av
  Jevn varme på hele pizzasteinen
 • Krysse av
  Mye plass innvendig
 • Krysse av
  Temperaturmåler
 • Krysse av
  Lagde greit nanbrød

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blir maks 350 grader
 • Bytt
  Varmen er konsentrert på steinen, ikke ovnen, som gir deg vassent fyll og brent bunn
 • Bytt
  Må åpne opp døren for å sjekke status på pizzaen
 • Bytt
  Hver gang man åpner døren slipper man ut mye varme
 • Bytt
  Krever mye ventetid mellom pizzaer for at ovnen blir varm
 • Bytt
  Lagde ikke én eneste vellykket pizza
 • Bytt
  Vanskelig å rengjøre, siden alt smuss faller ned fra steinen og ned på bunnen

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse