Tek.no

Samletest Den beste pizzaovnen

Med disse kan du lage en perfekt pizza på under to minutter

Vi har funnet den beste pizzaovnen.

Niklas Plikk, Tek.no
9 Mai 2020 06:00

Pizzaer kommer i alle mulige størrelser, fasonger og typer, og selvfølgelig kan du lage en god pizza uten spesialutstyr. Men uansett hva du gjør hjemme vil du sjelden eller aldri kunne lage en like god pizza som de gjør på pizzarestauranter, og det hele koker ned til én ting: Det blir ikke varmt nok.

Dedikerte pizzaovner kan nå temperaturer den vanlige ovnen eller grillen din bare kan drømme om, og det er kritisk for visse typer pizza. Frem til et par uker siden visste vi knapt at det eksisterte pizzaovner som de vi har testet, og hele testen har vært en liten åpenbaring på hjemmefronten for oss.

Følg med, så forklarer vi litt nærmere.

Hva gjør en pizzaovn som en vanlig grill ikke kan?

Selv om de ser små og søte ut, kan noen av disse pizzaovnene nå temperaturer på hele 500 grader celsius.

Ovnen din hjemme på kjøkkenet makser nok ut på 275 grader, og mister også mye varme så fort du åpner opp døren. Grillen din på terrassen blir nok enda varmere, kanskje 350 grader, men også her forsvinner varmen så fort du åpner opp lokket.

Overflaten på pizzasteinen måler nesten 500 grader celsius lengst bak, noe som er ypperlig for å lage en perfekt napolitansk pizza.
Niklas Plikk, Tek.no

Jevn og høy varme er kritisk, spesielt for det som anses som den mest ikoniske italienske pizzaen: Napolitansk pizza. Altså pizza fra Napoli i Italia, hvor de har bakt enkle, men ekstremt velsmakende, pizzaer i vedfyrte steinovner i hundrevis av år. Kanten på pizzaen er større og boblende, og du er nesten nødt til å brette pizzabiten for å spise for å ikke miste ingrediensene på tallerkenen. Dette er altså noe helt annet en for eksempel en romersk pizza, som er tynnere og ganske «crispy» gjennom hele, med fyll helt ut til kantene.

Med en temperatur på mellom 400 og 500 grader blir pizzaen stekt på mellom ett og to minutter. Deigen blir gjennomstekt og nydelig, og siden det går så raskt får du både den «krispe» stekeskorpen fra flammene, samtidig som deigen beholder elastiteten og tyggemotstanden du ville ha mistet i en kaldere ovn. Ingrediensene på toppen vil også varmes opp uhyre raskt, men forblir «ferske» i smaken siden de bare er i ovnen i ett til to minutter.

Dette kan etterlignes på ulike vis på enten grillen eller i ovnen hjemme, og vi skal teste hvordan Austin and Barbeques «pizzainnsats» gjør det i grillen, men helt det samme vil det ikke bli.

Disse har vi testet

Slik har vi testet

Både Ooni og Gozney er tydelige på at pizzaovnene deres er skapt for å lage skikkelige napolitanske pizzaer, så derfor var det naturlig for oss å ha dette som utgangspunkt da vi skulle bestemme oss for oppskrifter å bruke. Modellen fra Flying Culinary Circus nevner ikke hva slags pizzatype ovnen er best for, men har en oppskrift på en pizzadeig uten gjær på esken, så vi lagde den i tillegg for deres ovn.

Vi testet ut en rekke forskjellige deigoppskrifter før vi landet på to som ble testet på samtlige ovner: Én enkel og én litt mer avansert.

Den første og enkleste består av billige og helt enkle ingredienser, med vanlig siktet hvetemel (ikke Tipo 0 eller Tipo 00) og vanlig tørrgjær. Oppskriften fant vi i Lofthus Samvirkelags pizzabok.

En pizzadeig har ikke så mange avanserte ingredienser, men lag den en dag i forveien for best resultat.
Niklas Plikk, Tek.no

Den mer avanserte deigen er surdeigs-varianten som Ooni anbefaler. Det forutsetter at du har en surdeigsstarter du kan bruke, og at du har skikkelig finmalt italiensk mel (Tipo 00).

Begge pizzadeigvariantene fikk heve over natten, og var ute i cirka 40 minutter før de ble strekt og stekt i ovnen.

Som topping gikk vi for en enkel margheritapizza: Bare tomatsaus med litt fersk oregano blandet inn, toppet med fersk mozzarellaost og litt basilikum for pynt.

I tillegg lagde vi indiske nanbrød for å se hvordan ovnene fungerte til noe annet enn bare pizza. Vi tenkte nanbrød ville passe godt, da det vanligvis stekes i kjempevarme tandooriovner, og krever høy varme på steingulvet de blir lagt på. Det skulle vise seg at dette fungerte helt utmerket på samtlige ovner!

Sjekk også ut disse pizzaoppskriftene hos våre herlige kollegaer i Godt.no:

En osteblanding med like deler av cheddar, mozzarella, gruyere og gouda ble en suksess.
Niklas Plikk, Tek.no

Slik vurderer vi

Dette er kriteriene vi har lagt vekt på i testen vår:

 • Makstemperatur. Det er kritisk for en pizzaovn å bli skikkelig varm for å kunne lage en skikkelig god napolitansk pizza. Blir det kaldere vil ikke pizzaen stekes raskt nok, og du vil miste mange av de typiske karakteristikkene ved en slik pizza, og du får bare en «vanlig» hjemmelaget pizza. Tro oss, forskjellen er stor.
 • Jevnhet i varmen. Hvis ovnen er varm på feil sted blir det ingen god pizza. Dette skulle vise seg å være et svært avgjørende punkt i testen vår.
 • Enkelhet. Hvor lett er det å komme i gang? Hvor lett er den å bære rundt? Hvor lett er den å rengjøre?
 • Pizzaen. Ingenting er mer avslørende for pizzaovnens kvalitet enn sluttresultatet.
 • Pris. Vi har tatt hensyn til pris i denne testen, og vurderer ut ifra hva som gir deg mest for pengene.

Resultatene kort oppsummert:

Ooni Koda – Den enkleste måten å lage perfekt pizza på hjemme

Det tok ikke lang tid før vi lot oss imponere av den lille pizzaovnen Ooni Koda. Ved første øyekast tenkte vi at den lette vekten og de tilsynelatende tynne veggene ville gjøre det vanskelig for den å holde på temperaturen, og at stripen med gassbrennere lengst bak ikke ville kunne avgi nok varme. Men det tok ikke lang tid før vi lot oss overbevise.

Etter flere iterasjoner er det tydelig at Ooni har lært seg å lage en pizzaovn som er både minimalistisk i uttrykket, samtidig som den er utformet slik at den oppnår ekstrem varme uten å slippe for mye av den ut.

Ovnen veier bare åtte kilogram, og pizzasteinen på innsiden er enkel å ta ut. Det er positivt både for enkelt å kunne flytte ovnen rundt eller ta den med på reise, eller hvis du vil rengjøre den.

Det følger ikke med en gasslange, så dette må du kjøpe i tillegg. Vi brukte en Weber-slange som koster rundt 450 kroner, men det kan nok hende du finner noe enda billigere. Bare Roccbox hadde en medfølgende gasslange, men den passet ikke norske gasstanker.

Så fort gasslangen er på plass er det lekende lett å komme i gang. Du skrur på gassen, vrir om på en vrider på baksiden av ovnen, og gassen antennes. Det skal sies at antenningen ikke alltid var like medgjørlig, men vi fikk til en god teknikk etter hvert ved å bare vri om litt ekstra forsiktig. Da ble gassen antent hver gang.

Ovnen var varm nok til pizzasteking etter cirka 20 minutter, men vi lot samtlige griller varmes opp i 30 minutter før vi sammenlignet temperaturene, for å være sikre på at de hadde nådd tilnærmet maksimal temperatur.

Vi målte Ooni Koda til å bli 480 grader celsius lengst bak på pizzasteinen, men «bare» 220 grader lengst frem. Flammene bakerst er såpass nære pizzasteinen også, som gjorde at du enten må være litt påpasselig hvor du plasserer pizzaen når den går inn i ovnen, eller være ekstra flink til å snu den ofte nok. Med litt trening fikk vi utmerket resultat hver eneste gang vi prøvde.

Flammene bakerst sørger for nydelig stekte kanter, varmen sprer seg godt ut til å treffe toppingen og fordampe all ekstra vann fra tomatsausen og mozzarellaen, og steinen er varm nok til å krispe opp pizzabunnen.

Ooni Koda selges for mellom 3.500 kroner og 4.200 kroner her i Norge, eller 279 euro hos Oonis egen butikk, og for den prisen synes vi du får ganske mye for pengene. Jo da, det er jo en nisjeprodukt for pizzaelskere, men før denne testen trodde vi at det ikke var mulig å få slike resultater uten en diger steinovn til mange, mange tusen kroner. Så feil kunne vi ta!

Obs: Det følger ikke med noe som helst av ekstrautstyr, så husk å kjøpe en pizzaspade også!

Ooni Koda
8.5
Meget bra
Best i test

Ooni Koda

sitat"Aldri har det vært enklere å lage en fantastisk god pizza som blir klar på under to minutter"
 • Krysse av
  Ekstremt enkel å bruke
 • Krysse av
  Kjempelett
 • Krysse av
  Enkelt å ta ut steinen for rengjøring
 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Lager knallgod pizza
 • Krysse av
  Blir varm på bare 20 minutter
 • Krysse av
  Klarer nesten 500 grader celsius
 • Bytt
  Blir veldig varm utenpå
 • Bytt
  Gassen antennes ikke alltid like raskt
 • Bytt
  Flammene er litt for nære pizzasteinen i bakkant
 • Bytt
  Ingen temperaturmåler på utsiden

Gozney Roccbox – Den kompromissløse bautaen

Gozney Roccbox har vært på markedet helt siden 2016, og er på mange måter den ultimate utendørs pizzagrillen. Her trenger du nemlig ikke å velge om du vil ha en vedfyrt ovn eller bruke gass, her får du begge deler. Du skrur helt enkelt av det lille kammeret på undersiden, hvor den ene har rom for ved, mens den andre kan kobles til gass.

De tykke veggene i metall, dekket av farget silikon, sikrer også at ovnen holder seg varmere enn noen av de andre ovnene i testen, og en ekstra tykk pizzastein gir også den jevneste temperaturen ifølge våre målinger.

Etter 30 minutter oppvarming var den bakerste delen av steinen tett opptil 500 grader – 470 celsius – mens fremsiden fortsatt var på respektable 270 grader celsius. Sammenlignet med Ooni Koda får du også litt mer plass i høyden å boltre deg på, som gjør det litt enklere å lage ting som calzone i denne.

Vi liker også godt at gassen brennes som én stor flamme, pekende litt mot bakkanten av ovnen, i motsetning til Ooni Kodas stripe av mindre gassflammer. Dette sprer tilsynelatende varmen bedre, og det er litt større avstand mellom pizzasteinen og flammen, som gjør det lettere å kontrollere stekingen.

Vi har lånt vårt testeksemplar fra Gozneys hovedkvarter i Storbritannia, og gasslangen som følger med i pakken passer dermed ikke norske gassbeholdere. Det var imidlertid ikke noe større problem å kjøpe en gasslange og klemme den fast med en slangeklype til Roccboxen.

Pizzaene vi stekte i Gozney Roccbox ble nesten uten unntak helt perfekte hver eneste gang. Som med alle slike ovner, også profesjonelle, er du nødt til å rotere på pizzaen i løpet av stekeperioden, ettersom det er så mye varmere bakerst i ovnen enn foran. Dette var en enkel manøver med den medfølgende pizzaspaden, som attpåtil har som hull i seg for å slippe igjennom overflødig mel.

Som nevnt har Roccboxen den jevneste temperaturen på innsiden, og en litt mer indirekte flamme bakerst, som gjør det lett å kontrollere stekeresultatet. Du er naturligvis nødt til å følge med hele tiden, men det tar ofte under to minutter for en perfekt stekt pizza. Kanskje klarer du enda kortere steketid med enda tynnere deig og mindre fyll, men vi var godt fornøyde med cirka 120 sekunder for hver pizza.

Vi prøvde naturligvis også muligheten for vedfyring. Dette synes vi imidlertid var mer bry enn det var verdt. Vedkubbene er nødt til å være kortere enn 12,5 centimeter, og det er ikke mye plass å boltre seg på der bak. Dermed måtte vi frem med både øks for å kutte ned vedkubber til mindre biter, samt sage dem ned i passelige lengder. Det gikk greit å tenne på, men selv etter 30 minutter var ovnen «bare» rundt 370–400 grader. Det ble god pizza av dette også, men ikke like godt som med gass. Kanskje hadde det fungert bedre med enda hardere treverk (vi brukte tørket bjørk), men det hadde vi ikke anledning til å teste. Smaken fra vedfyringen synes vi ikke veide opp for det ekstra arbeidet som måtte bli lagt ned.

Alt i alt synes vi Gozney Roccbox er en strålende pizzaovn, selv etter fire år på markedet. Den hadde nok trengt en liten designoppdatering for å henge med utviklingen til Ooni, og vekten på hele 20 kilogram gjør den litt vanskeligere å bære rundt.

Roccbox holdes imidlertid tilbake av prisen. Det finnes tilsynelatende ingen norsk importør av ovnen, og den må bestilles fra selskapets egne sider. Der koster den 399 britiske pund, altså cirka 5000 kroner, inkludert frakt. Før den ankommer døren må du nok legge ut ytterligere 1200–1300 kroner for norsk moms. Så selv om du får en knakende god pizzaovn for denne prisen, er nok pengene bedre utnyttet hvis du kjøper en Ooni Koda.

Gozney Roccbox
8
Meget bra
Anbefalt

Gozney Roccbox

sitat"Den mest allsidige pizzaovnen"
 • Krysse av
  Høy og jevn varme
 • Krysse av
  Klarer nesten 500 grader celsius
 • Krysse av
  Flammen er vinklet bakover, som gir jevnere varmefordeling
 • Krysse av
  Kan brukes med både gass og vedfyring
 • Krysse av
  Pizza-spade følger med
 • Krysse av
  Litt ekstra høyde innvendig åpner opp for flere muligheter
 • Krysse av
  Temperaturmåler på utsiden
 • Bytt
  Tung!
 • Bytt
  Soleklar dyrest
 • Bytt
  Blir varm utenpå, til tross for silikondeksel
 • Bytt
  Vedfyring krever langt mer innsats enn gassfyring
 • Bytt
  Vanskelig å ta ut pizzasteinen

Austin and Barbeque Pizzainnsats – Hvis du vil øke pizzakvaliteten et par hakk

Det flommer ikke akkurat over av forskjellige pizzaovner på det norske markedet, så i vår søken etter gode utfordrere til Koda og Roccbox fant vi denne oppgraderte varianten av en vanlig pizzastein fra Austin and Barbeque. Det er rett og slett en liten innsats du putter på toppen av den vanlige grillen din, som isolerer og samler varmen i en liten metallhule, for å sikre enda høyere temperatur enn du ville fått på den vanlige grillen din.

Det er naturligvis en litt slem sammenligning å sette denne opp mot dedikerte ovner som Roccbox og Koda, men vi ville se hvor mye du kan få ut av en helt enkel boks, uten å bruke altfor mye penger.

Og vet du hva, resultatet ble faktisk ganske bra! Ettersom vi hadde mer kontroll over temperaturen og gassflammene her, kunne vi først sikre maksimal temperatur ved å ha grillen på maks i en halvtime, før vi dempet flammene direkte under steinen mens vi stekte pizzaen. Den holdt en jevn temperatur på hele 370 grader, noe vi faktisk var imponert over at vår aldrende Weber Spirit 300 klarte å gi.

Siden rommet den skal holde varmt er så mye mindre enn en stor grill, gjorde den også at fyllet på toppen av pizzaen ble bedre oppvarmet enn det vi så i Flying Culinary Circus’ dedikerte pizzaovn.

Vi brukte samme oppskrift og ingredienser som i de andre pizzaovnene, og det er tydelig at slike pizzaer gjerne trenger litt ekstra varme for å bli helt perfekte. For uten mye varme på toppen, blir fyllet litt mer fuktig enn vi hadde ønsket. Det blir heller ingen gylden og fin skorpe, selv om bunnen ble godt stekt og smakfull. Med litt bedre tilpasset oppskrift – altså litt mindre fuktig ost og en tomatsaus som har blitt litt kokt i forkant, vil dette kunne gi deg veldig god pizza. Også bedre enn en vanlig pizzastein, ettersom den holder bedre på varmen enn det store rommet i en grill kan gjøre.

Men helt napolitansk pizza ble det ikke, og sammenlignet med Koda og Roccbox er det en tydelig nivåforskjell.

Austin and Barbeque Pizzainnsats
6
Helt greit

Austin and Barbeque Pizzainnsats

annonse
Prisjakt
699 NOK
Sjekk nå
NetonNet
699 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Jevn varme på hele stekeflaten
 • Krysse av
  Den kompakte "hulen" holder godt på varmen
 • Krysse av
  Krever veldig lite innsats
 • Krysse av
  Lagde godt naanbrød og grei pizza
 • Bytt
  Krever at du allerede eier en grill
 • Bytt
  Begrenset makstemperatur
 • Bytt
  Varmen kommer hovedsakelig fra undersiden

Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn – God til nanbrød, men ikke pizza

På papiret virker Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn som en grei sak. Gassbrennere nederst, akkurat som i en grill, med en dedikert plass til en pizzastein på toppen. Stor innvendig plass gir deg mye boltreplass, og en metalldør skal sikre at ovnen blir skikkelig varm, og holder på varmen, når du skal lage mat.

Men i praksis ble dette et komplett mageplask. Gassbrenneren nederst sikrer at pizzasteinen blir jevnt over ganske varm, men det store innvendige arealet gjør at resten av ovnen aldri oppnår noen særlig høy temperatur. Allerede før vi la på den første pizzaen ante vi fare, da resten av ovnen ikke var særlig varm, selv etter 30 minutter oppvarming. Resultatet ble deretter. Etter fire minutter på steinen hadde toppingen begynt å bli litt stekt, men da var det allerede for sent for bunnen. Svimerker på undersiden, akkurat langs der gassbrenneren brant, gjorde dette til en fiasko. Vi fikk det verste av to verdener – brent bunn og ustekt topp.

Forsøk to gikk litt bedre. Vi lot ovnen varme seg opp igjen, dette tok cirka ti minutter, og skrudde deretter ned varmen betydelig. Nå kunne pizzaen ligge på lenger uten at bunnen ble svidd. Men da går også steketiden betydelig opp, og vi snakker en steketid på nærmere ti minutter. Da kunne vi jo like gjerne brukt vår vanlige ovn som også fint klarer 200–250 grader.

På esken til Flying Culinary Circus BBQ Pizzaovn har de også lagt til en oppskrift på en gjærfri pizzadeig, som de tilsynelatende anbefaler oss å lage. Vi prøvde, og resultatet ble nok en gang dårlig. Svidd bunn, ustekt topping.

Pizzaovnens vegger er også såpass tynne at vi tror mye av varmetapet helt enkelt skyldes dette, kombinert med et unødvendig stort innerrom. Vi synes også det er unødvendig klønete at steinen ligger på en rist, som gjør at alt av mel og pizzarester faller ned under brenneren. Dette gjør det enda vanskeligere å rengjøre skikkelig, sammenlignet med konkurrentene.

Stek heller pizzaen i ovnen enn denne.

Flying Culinary Circus Table Top Pizza Oven Classic (Rustfritt)
2.5
Elendig

Flying Culinary Circus Table Top Pizza Oven Classic (Rustfritt)

sitat"En pizzaovn som såvidt kan lage pizza"
 • Krysse av
  Jevn varme på hele pizzasteinen
 • Krysse av
  Mye plass innvendig
 • Krysse av
  Temperaturmåler
 • Krysse av
  Lagde greit nanbrød
 • Bytt
  Blir maks 350 grader
 • Bytt
  Varmen er konsentrert på steinen, ikke ovnen, som gir deg vassent fyll og brent bunn
 • Bytt
  Må åpne opp døren for å sjekke status på pizzaen
 • Bytt
  Hver gang man åpner døren slipper man ut mye varme
 • Bytt
  Krever mye ventetid mellom pizzaer for at ovnen blir varm
 • Bytt
  Lagde ikke én eneste vellykket pizza
 • Bytt
  Vanskelig å rengjøre, siden alt smuss faller ned fra steinen og ned på bunnen
annonse

Les også