Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestSmarte strømplugger

Oppdatert: En ny testvinner inntar tronen

Clas Ohlson topper lista med lav pris og bunnsolid kjernefunksjonalitet.

På vårparten i 2017 publiserte vi en samletest av en helt ny produktkategori: smarte strømplugger. Dette er kort og godt den billigste måten du kan automatisere deler av hjemmet ditt på, simpelthen ved å bestemme når et produkt skal slås av og på.

Med andre ord er det et typisk «smarthus»-produkt, en kategori som vanligvis inkluderer alt fra kjøleskap som snakker, til bevegelsesstyrte lys og fjernlåste dører. Alt koblet opp til nettet, selvfølgelig.

Smarte strømplugger, eller «strømbrytere», om du vil, er derimot løsrevet fra slike omfattende systemer. Dermed er de også billige inngangsbilletter til universet for hjemmeautomatisering.

Med dét sagt, så er alle de virkelig smarte pluggene vi har med del av et større økosystem, men du blir ikke påtvunget dette systemet. Dermed kan du også benytte pluggene som en slags prøveordning før du eventuelt investerer i mer utstyr – som rutere, lyspærer og sensorer.

Det er også det nærmeste du kommer en slags universalløsning for å kontrollere elektronikk av alle slag.

Philips Hue er vel og bra, men du kan ikke kontrollere vannkokeren med en smart lyspære. Kobler du en smart strømkontakt på kokeren kan du derimot sørge for å få varmt vann nøyaktig samtidig som du står opp.

Gull for deg med panelovner

Vannkoker-eksempelet er en fiffig idé, men kanskje enda mer nærliggende er det å koble slike strømbrytere til husets panelovner. Dette er stadig en svært populær form for oppvarming rundt om i det ganske land, og selv om de er langt mer effektive enn eksempelvis vedfyring, kan strømregningen fortsatt mangedobles når temperaturen synker. Har du et ikke-smart aircondition-anlegg kan du om sommeren støte på samme problem ved høye temperaturer.

Etter tre oppdateringer av denne samlesten har vi nå testet totalt åtte forskjellige smartplugger, med Clas Ohlson WiFi Smart Plug som nykommeren:

  • Clas Ohlson WiFi Smart Plug
  • Clas Ohlson Digital Koblingsur
  • D-Link DSP-W215 (Wi-Fi Smart Plug)
  • Elgato Eve Energy EU
  • TP-Link HS110/HS100 (Wi-Fi Smart Plug)
  • Koogeek P1EU Plug
  • Malmbergs Wi-Fi Smart Plug
  • Mill Wifi Socket

Som før fokuserer vi også her først og fremst på panelovner, som kan være et virkelig strømsluk for mange husholdninger. Om du lurer på hvilken løsning som er best for deg, burde du ta en titt på denne guiden.

Har man mange nok plugger, kan man få et veletablert system.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/kollasj

Siden forrige versjon av denne testen har imidlertid undertegnede flyttet, og har ikke lenger panelovner. Derimot har det nåværende kollektivet en lang rekke frittstående ovner, som nok er enda mer strømslukende – og dermed perfekte for pluggifisering.

Vi fikk låne en hel bråte med smarte strømplugger fra Clas Ohlson, og prøvde oss på å samle det meste vi hadde av relevante produkter i ett og samme system. Ja, selv kaffetrakteren ble smart og begynte å pumpe ut kaffe automatisk klokka 7 hver morgen.

Uansett: å skru av og på ovnene manuelt kan fort bli en (irriterende og slitsom) løsning for å dempe strømbruken, men med det resultatet at det er iskaldt når man kom hjem og iskaldt når man står opp. Ikke spesielt behagelig. Dermed er det både snakk om komfort og penger om man velger å gjøre noe med problemet.

Så, klarer Clas Ohlson å hamle opp med resten av pluggene vi allerede har testet?

  • PS: Se bildekarusellen nederst for alle skjermdumpene og flere bilder!

Billig alene, desidert billigst med flere – og fantastisk brukeropplevelse

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug

Clas Ohlsons har per nå to plasser i testen vår: topplasseringen og bunnplasseringen. Så skal det da også sies at bunnplasseringen strengt tatt ikke er en smartplugg i det hele tatt, men et nokså «dumt», digitalt apparat som må programmeres analogt. Det er et elendig produkt, og noe av det minst brukervennlige vi har vært borti.

Clas Ohlsons Home-app er svært pen og brukervennlig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Skjermumdp/kollasj

Kontrasten kunne ikke vært større til dagens testvinner, som utmerker seg spesielt på nettopp brukervennlighet. Appen som medfølger, Clas Ohlson Home, er den desidert enkleste, peneste og generelt mest gjennomarbeidede i hele testen – og glir rett inn i Apples iOS-filosofi. Dette har noen positive konsekvenser rent utenom det estetiske. For eksempel er det svært intuitivt og enkelt å finne frem, ettersom du høyst sannsynlig har navigasjonen svidd inn i fingertuppene allerede – også om du skulle befinne deg på en Android-enhet slik vi testet den med.

Som de andre pluggene i testen tilbyr Clas Ohlson tidsstyring av inn- og utslag, og dét på en veldig elegant måte. I stedet for å programmere de to typene individuelt, lagres begge som én bolk. Og om du kun ønsker den ene? Vel, da legger du bare inn én av dem når du programmerer valget. Enkelt og greit. Det er også lekende lett å aktivere og deaktivere programmene, og du kan enkelt skille mellom dager – også spesifikt mellom helg og ukedager. Avanserte egenskaper som temperaturmåling, strømforbruk eller integrasjon med andre smartsystemer finnes ikke, men om du kjøper en smartplugg er det nok neppe dét du først og fremst er ute etter. Og på kjernefunksjonaliteten, vel, der leverer Clas Ohlson.

Spesielt oppsettet av hver enkelt plugg kan være noe herk på en del andre plugger, der QR-koder på baksiden av pluggen skal scannes (noe som ikke går så lenge den er plugget i, men den må skannes mens pluggen har strømføring... blegh), Wi-Fi-nøkler skrives inn manuelt og lokale nett fra pluggene velges i menyene. Clas Ohlson gjør det enkelt for deg: sett pluggen i veggen, velg den fra lista og vent et minutt eller to. Vips!

Det er også en egen modus som kan skru lys av og på med jevne mellomrom for å simulere at noen er hjemme, sannsynligvis for å skremme bort innbruddstyver i feriene. Nøyaktig hvor nyttig dette er, vel, det vet vi ikke helt. For oss er det viktigere at inngangsprisen på 299 kroner er blant testens desidert laveste, og at om du kjøper tre plugger eller mer får du hver enhet for skarve 199 kroner. Slikt blir det utvilsomt anbefalinger av.

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug
8.5
Meget bra

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug

8.5
Meget bra
sitatClas Ohlson gir deg det du trenger til en lav penge, med super brukeropplevelse på kjøpet.

Fordeler

  • +
    Nokså kompakt i støpselet
  • +
    Desidert enklest i bruk og oppsett
  • +
    Billig, kommer i flerpakke
  • +
    Best på kjernefunksjonaliteten

Ting å tenke på

  • Ikke avansert funksjonalitet

Svær plugg, men ellers veldig god

Mill WiFiSocket

Etter fire forskjellige testrunder kan vi trygt si at den norske smartpluggen Mill Wifi Socket er en av de beste smartpluggene hvis du vil ha smart styring på panelovnene dine.

Da vi publiserte andre iterasjon av denne samletesten fikk vi mange oppfordringer fra lesere om å teste en plugg fra selskapet Mill, som visstnok skulle være god på tre ting: app, temperatur og pris. Det første kan vi bekrefte at stemmer, for sjelden har vi sett en mer intuitiv eller mer gjennomtenkt appløsning enn dette.

Mill-appen finnes til både iOS og Android, og er gjør både oppsett og kontroll til en lek. Av alle appene vi har testet til smartplugger er dette den desidert mest «snappy» opplevelsen vi har hatt. Dessuten er det hele svært moderne og lekkert designet, og enkelt å navigere i. På hovedskjermen får du oversikt over pluggene dine, som enten kan være tilegnet et spesielt rom eller markert som en «uavhengig enhet». Sistnevnte betyr at du for eksempel kan lage komplette løsninger for et helt rom, men samtidig kontrollere enkelte bestanddeler individuelt.

Mill-appen kan stilles inn etter rommets temperatur, og det bestemmer også hvordan tidsplanen justeres.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Apropos individuelt: Mill-pluggens store salgspunkt er at den har innebygget temperatursensor. Dette gjennomsyrer også appens tidsplan, der du ikke bare setter opp tider for inn- og utslag, men også temperatur. Det betyr at du kan holde enkeltrom ved en spesifikk temperatur til ulike tider av døgnet. Eksempelvis kan du holde rommet der hunden din befinner seg på 21 grader mens du er på jobb, mens alle andre rom i huset holder eksempelvis 12 grader for å spare strøm. Det betyr også at du kan sørge for at soverommet holder 15 grader når du skal sove, og mer behagelige 21 grader i den perioden du skal stå opp og kle på deg.

Temperaturene kobles til ulike tilstander, som så kan justeres grafisk og enkelt i tidsplanen. På forsiden av appen har du dessuten hurtigknapper for overstyring av modusene. Det betyr at om du for eksempel skal ut på en to timers gåtur på kvelden, så kan du velge å overstyre "Hjemme" med "Borte" (og dertil lavere temperatur) med en enkelt nedtelling i det tidsrommet.

Den kan også fungere som en vanlig smartplugg til for eksempel vannkokeren eller kaffetrakteren din, hvor den ignorerer temperaturen i rommet.

Prismessig kommer også Mill-pluggen svært gunstig ut. 349 kroner er nokså lavt, kun slått av TP-Link og Clas Ohlson. Det eneste virkelig negative vi kan komme på er at pluggen er svær. Virkelig gedigen. Heldigvis er den kun dét i én retning, og bygger svært lite i alle andre. Dermed kan du, i motsetning til med TP-Links plugg, enkelt plugge i noe over Mill-pluggen om denne plugges i en av de ytterste tilgangene. Det er også medvirkende til at den kniver helt i toppen.

Mill WiFiSocket
8
Meget bra

Mill WiFiSocket

8
Meget bra

Fordeler

  • +
    Svært god app
  • +
    Android- og iOS-kompatibel
  • +
    Temperaturmåler
  • +
    Billig

Ting å tenke på

  • Stor utstikker (men bare i én retning)

TP-Link kniver helt i toppen i vår test. Her får du potensielt god kontroll på strømforbruket, ettersom HS110-varianten av pluggen har strømmåler innebygget. Det finnes også en annen modell (HS100) som ikke har dette, og er en hundrelapp billigere. Hva du ønsker av funksjonalitet blir dermed opp til deg selv.

Appen er uansett noe av det penere vi har sett der ute, og heter «Kasa». Dette fungerer som en sentral som kan styre mange andre smartprodukter der ute også, det være seg lyspærer eller luftfuktere. Siden forrige gang vi testet den har den dessuten fått en aldri så liten overhaling, og er blitt både enda mer snappy og dessuten mer oversiktlig og funksjonell.

TP-Link har også en finfin app, som kan kobles opp mot både IFTTT og Amazons Alexa. Også egne dagsmoduser finner du her. Én av pluggene vi fikk måler strøm, og har følgelig en «Usage»-meny.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Grensesnittet er moderne og enkelt å forstå seg på, og har direkte integrasjon mot både IFTTT og – enda viktigere – Amazons taleassistent Alexa. Dermed kan du kjøpe for eksempel selskapets egen Echo-høyttaler, og styre TP-Link-utstyret med stemmen din, sammen med både musikk og for eksempel lys (om enn kun på engelsk). IFTTT-integrasjonen lar deg dessuten sette opp «scener», som for eksempel «God morgen», der mer komplekse handlingsmønstre kan programmeres.

Mer nyttig er tidsplanen, som her settes opp akkurat som alarmer på en moderne smarttelefon. Dermed er grensesnittet gjenkjennelig og lettforståelig, om enn ikke det mest grafisk oversiktlige. Men det enkle er jo ofte det beste.

Strømstyringen fungerer knirkefritt, og også manuell styring av pluggen. Oversikten over strømforbruket og brukstiden ble vi spesielt glad i, ettersom det gjør det svært enkelt å se hvor mye strøm akkurat dette utstyret trekker (og når på døgnet den gjør det).

Om vi har noe å utsette på TP-Links plugg, så måtte det være at den er ganske svær og unødvendig klumpete designet. De runde linjene ser kanskje pene ut, men blokkerer mye plass rundt selve pluggen. Den grafiske oversikten kunne også vært bedre, men siden i fjor er det uansett blitt bedre. Prisen er svært gunstig sett mot konkurrentene, noe som også er hovedgrunnen til at TP-Link igjen stikker av med seieren.

TP-Link HS110
7
Bra

TP-Link HS110

7
Bra
sitatTP-Link leverer godt – men med strømmåler blir det fort litt dyrt.

Fordeler

  • +
    Fin og oversiktlig app
  • +
    Måler og viser strømforbruk
  • +
    Kan integreres mot Alexa
  • +
    Stabil og pålitelig

Ting å tenke på

  • Stor og klumpete
  • Dyr med strømmåler

Eve Energy gjør mye riktig – utenom pris og platform

ElGato Eve Energy EU

Eve Energy er et produkt som i likhet med mange andre plugger er del av et større økosystem, et økosystem som for øvrig virker svært gjennomarbeidet. Appen er noe av det desidert peneste vi har sett, og det er både funksjonelt og greit satt opp. Selve tilkoblingsprosessen ved første oppsett er dessuten det kanskje mest sømløse vi har vært borti – takket være Apple HomeKit. Her holder det å rett og slett holde telefonen i nærheten av pluggen, velge Wi-Fi-nettverk og, bing-bang-bom, så er du i gang.

Dette er for øvrig en løsning som minnet oss sterkt om den vi finner i Koogeek-pluggen, og det virker å være en kobling her; Koogeek-pluggen synes i Eve-appen og omvendt. Neppe spesielt overraskende, ettersom begge er HomeKit-lisensierte, og dermed skal fungere sømløst sammen. Det betyr også at du vil kunne koble dette sammen med eksempelvis Philips-, Netatmo-, Logitech- og Nest-produkter. Smart!

Eve Energy har en litt alternativ og kronglete måte å sette opp strømstyringen på, men når du først har det oppe og går fungerer det bra. Bare synd appen kun finnes til iOS...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Appen i seg selv er noe utradisjonelt bygget opp, med "Scener", "Regler", "Typer" og "Rom". Det kan være litt overveldende i starten, men du kan fint sette opp tidsplaner her også. Det gjør du ved å først lage scener, bestemme hva de gjør og deretter koble disse til hver sin tidsplan. Ikke fullt så brukervennlig som de grafiske menyene hos enkelte konkurrenter, men samtidig: det byr på langt større fleksibilitet.

Spesielt kombinert med reglene du kan sette opp ved siden av kan du lage fiffige løsninger. Vil du at Philips Hue-lysene på soverommet skal slås sakte på mens varmtvann kokes på kjøkkenet, men nøyaktig klokka 07:15 hver ukedag og i helga først ved "soloppgang"? Vel, det kan du. Det skal for øvrig også nevnes at appen utelukkende finnes til iOS, så Android-brukere må belage seg på å se andre steder.

Det siste, og prisen på rett under 500 kroner, er det som i våre øyne trekker mest ned. Pluggen er den hittil mest kompakte vi har testet, og appen støtter dessuten 3D-Touch og Siri, så funksjonalitetsmessig er det toppmodellmateriale. Legg til strømmåling og kostnadsberegning per måned, uke eller år målt mot lokale strømpriser, og du har en komplett – om enn ganske dyr og iOS-begrenset – løsning.

ElGato Eve Energy EU
7
Bra

ElGato Eve Energy EU

7
Bra

Fordeler

  • +
    Siri-støtte
  • +
    Apple HomeKit gjør pluggen lett å sette opp
  • +
    Pen og kompakt
  • +
    Fin app med mange muligheter

Ting å tenke på

  • Litt kronglete å sette opp tidsplan
  • Dyr
  • Finnes bare til iOS

Veldig god løsning med stemmestyring

Koogeek P1EU Plug

Nede på fjerdeplass finner vi en relativt ny modell, kalt Koogeek P1EU Plug. Som navnet hinter om er pluggen av kinesisk opphav, men spesialtilpasset Europa og godkjent i alle bauger og kanter. Koogeek har i likhet med TP-Link et større økosystem rundt pluggen, med for eksempel lyspærer og internettforsterkere.

Pluggen i seg selv er en tanke mer plassvennlig enn de to fra fjorårets test, men fortsatt ganske klumpete. Vi skulle gjerne sett at den ikke var like tykk på alle kanter, men for eksempel samlet elektronikken i én kant slik at man lettere kunne plassere den sammen med andre kontakter i en normal strømpadde. Designet i seg selv synes vi imidlertid er utmerket, og LED-lyset i selve Koogeek-logoen er lekkert implementert.

Koogeek-appen er super, men foreløpig kun til iOS.

Lekkert implementert er også appen, som vi faktisk vil påstå er et hakk over TP-Link sin i ren modernitet. Skjønt, den er ikke alltid like enkel å bruke. For eksempel må du inn i «Details»-fanen på en plugg for å finne den lille menyen for å stille inn automatisk inn- og utslag, og scenene er litt forvirrende i starten. Men når man først har forstått konseptet er saken biff.

Appen oppfører seg på samme måte som IFTTT, altså «If this then that». Det betyr at du kan koble hendelser til inn- og utslag, slik at du for eksempel får automatisk innslag av belysning idét solen går ned.

En annen svært fiffig ting er at Koogeek P1EU Plug har innebygget Apple HomeKit- og Google Home-integrasjon. Dermed kan du enkelt snakke med både Siri og Google Assistant for å kommandere pluggen til å slå seg av og på – og om du har flere produkter fra samme økosystem kan du kontrollere alle i større makrohendelser programmert via scenene. Strømmåler er også integrert i pluggen, så du kan se nøyaktig hvor mye strøm produktet bruker.

Det eneste virkelig negative vi kan komme på med pluggen er at appen til iOS er svært mye mer funksjonell enn den tilsvarende til Android. Dette vil nok endre seg fremover, og det er ingenting i veien for å programmere produktet via en iOS-enhet og deretter «bruke» den via en Android-enhet. Foruten dette har vi imidlertid svært lite å utsette på pluggen – men prisen ligger en drøy hundrelapp over TP-Link sin tilsvarende plugg. Dermed må du vurdere om stemmestyring og mer funksjonell app er viktig for deg. Uansett en god andreplass!

Koogeek P1EU Plug
7
Bra
Anbefalt

Koogeek P1EU Plug

7
Bra
sitatEn mer avansert plugg som også koster litt mer – men det kan fort være verdt det!

Fordeler

  • +
    Kan styres med stemmen (Siri og Google Assistant)
  • +
    Kompakt formfaktor
  • +
    Nokså pen og svært funksjonell app
  • +
    Integrert strømmåler

Ting å tenke på

  • Ikke så lettbetjent som en del andre å sette opp
  • Dyr
  • Dårlig app til Android

En billigere plugg med ålreit og grei app

Malmbergs Wi-Fi Smart Plug

Malmbergs er en produsent vi ikke er så kjent med, men svenskene lager visst smartplugger, de også. Her er det snakk om en plugg som er integrert i det vi antar er et kinesisk økosystem for smartprodukter, hvor du også tilsynelatende kan skaffe til veie en rekke andre former for automatisering om du så ønsker.

Pluggen i seg selv er imidlertid finfin å bruke enkeltstående, og i motsetning til alle andre plugger vi har testet er den også relativt kompakt. Gitt formen på Malmbergs-pluggen vil du neppe ha problemer med å bruke kontaktene rett ved siden av, om du bare utnytter plassen riktig.

Malmbergs-appen (REC) er ikke helt toppmoderne, men fungerer finfint og har mange muligheter.

Når det kommer til appen, heter den «REC» og er helt klart av kinesisk opphav. Ikke er den helt hypermoderne heller, men funksjonell er den ihvertfall. Gitt at du kommer deg inn i den, altså. I starten var den nemlig ikke spesielt samarbeidsvillig med å la oss lage en konto, noe som er en forutsetning for å få bruke pluggen. Etter litt om og men, og bytte av telefon, kom vi oss imidlertid inn – og deretter var både oppkobling og bruk plankekjøring. Appen er av enklere omfang enn de andre i testen, men gjør det den skal.

Du kan, foruten å sette opp tidspunkt og dager for til- og fraslag, sette opp nedtelling for til- og fraslag – samt sette opp en «anti-tyveri»-funksjon. Denne fungerer enkelt og greit slik at om enheten som er plugget inn i Malmbergs-pluggen blir fjernet, vil du få et varsel på telefonen. Så om du håpet på at tyven skulle få 10 000 volt gjennom kroppen eller noe slikt, må vi dessverre skuffe deg.

Gitt prisen på 379 kroner, den litt trøblete appen, mangelen på strømmåling og den noe smalere funksjonaliteten greier vi ikke helt å anbefale en plugg som i det store og det hele ikke gjør noe veldig galt. Den er bare ikke spesielt god på noe heller.

Malmbergs Wi-Fi Smart Plug
6
Helt greit

Malmbergs Wi-Fi Smart Plug

6
Helt greit
sitatEn god plugg, som rett og slett bare overskygges av de bedre konkurrentene.

Fordeler

  • +
    Kompakt og fin
  • +
    Fungerer bra med både Android og iOS
  • +
    Ikke veldig dyr

Ting å tenke på

  • Litt gammeldags app
  • Ikke peneste designet
  • Ikke innebygget strømmåler

Dyrere og med dårligere app

Taperen av smartpluggene er D-Links alternativ, som felles av hovedsakelig to ting: størrelsen og appen. For det er ikke til å komme utenom at begge deler gjør at produktet føles betydelig eldre enn de andre, og en del ting oppleves som unødvendige.

Også TP-Links plugg er en en ganske gedigen og klumpete kloss, men D-Link har prestert å spytte noe om mulig enda mer uhåndterlig ut av samlebåndet.

Der førstnevnte til nøds enkelte ganger kan finne på å passe ved siden av en annen type plugg, er det bare å glemme hele prosjektet med D-Links koloss. Her må du belage deg på å ofre strømuttak på alle bauger og kanter så lenge de ligger inntil uttaket D-Links plugg skal benytte seg av. Unna vei!

D-Links app bærer preg av å være litt eldre enn de andres. Det fungerer greit, men det er ikke fryktelig intuitivt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Så langt vi kan se er det bare IFTTT som kan integreres mot pluggen, og den er også dyrere enn TP-Links HS100-modell. Strømmåler har den da. Strømmålingen er bare ikke så enkel å forstå seg på, og vises ikke i en enkel oversikt med tall som hos TP-Link. Du kan imidlertid sette en budsjettgrense, og får en grafisk oversikt over når det er forbrukt mest strøm.

Dette er vel og bra, men det virker ikke som om målingen er like presis som TP-Links. Det er slett ikke alltid den viser at det forbrukes noe som helst selv om ovnen freser av gårde, og når ovnen er av har den til tider vist et konstant forbruk på 5 kW.

Appen i seg selv er ikke av det nyeste slaget, og er lite intuitiv. Tidsplanen du kan sette opp er grafisk, men fryktelig dårlig egnet til mobilskjermer. Den er lang, og du må dra og strekke i blå streker for å få det som du vil. Her hadde vi heller satt pris på en løsning som lot deg programmere planen selv, som hos TP-Link, og deretter fikk den grafiske oversikten.

Lang historie kort: D-Links plugg er for dyr, for lite funksjonsrik og for lite intuitiv til at vi vil anbefale den.

D-Link DSP-W215/E
4
Svakt

D-Link DSP-W215/E

4
Svakt
sitatD-Link trenger å friske opp både produktet og appen sin før dette blir bra.

Fordeler

  • +
    Kan gi deg varsler for forbruk og temperatur
  • +
    Fungerer stort sett stabilt
  • +
    Gir deg en grafisk tidsplan

Ting å tenke på

  • Dyr for én måler
  • Gammel app
  • Lite intuitiv i bruk
  • SVÆR (og klumpete)
  • Vanskelig å lage tidsplan

Digitalt koblingsur

I tillegg til «smarte» plugger finnes det også automatiserte strømstyrere som kan programmeres lokalt – altså uten appstyring eller nettilgang. Disse er gjerne en del billigere, spesielt om du ser etter de enklere modellene. Undertegnede hadde sett Clas Ohlson reklamere rundt om i Oslo en stund for nettopp et slikt produkt, og siden de tydeligvis ønsket å fremheve akkurat denne dingsen tok vi en nærmere titt.

«Digitalt koblingsur» het tingesten. Den var firkanta, kosta rundt 100-lappen og hadde en liten skjerm på toppen. Samme produkt selges av en rekke andre forhandlere rundt om, så vi snakker nok om generiske Kina-produkter ulike selskaper kan klaske logoen sin på.

For å gjøre en lang historie kort: vi hater dette produktet. For det første er det et svare strev bare å programmere den. Ved hjelp av to lite responsive knapper og en liten skjerm uten eget baklys skulle man klikke seg gjennom menyene og programmere tilslag og fraslag for uka.

Men for å programmere ett slikt tilfelle krevdes intet mindre enn 10 (!) trykk. Og skulle du – gud forby – stoppe og og tenke i mer enn 15 sekunder, ja, da kastes du tilbake til hovedmenyen.

Ikke var det helt klart hva som var fraslag og hva som var tilslag heller, og bruksanvisningen var lang og forvirrende. Ulike diskusjonsfora på nettet tydet dessuten på at det ikke bare var undertegnede som var evneveik, men at dette var et generelt problem.

Selv da vi trodde vi hadde fått pluggen riktig programmert, viste det seg at den overhodet ikke gjorde som vi trodde. Kundeservice hos Clas Ohlson henviste oss bare til bruksanvisningen, og da vi møtte opp i butikken skjønte de ansatte like lite som oss. Etter rundt en halvtimes knoting fra forskjellige ansatte fikk vi enkelt og greit tilbud om pengene tilbake.

Da er det bare én ting å si: styr unna!

Digitalt koblingsur
1
Styr unna

Digitalt koblingsur

1
Styr unna
sitatEtt av de verste produktene vi har tatt i. Styr unna!

Fordeler

  • +
    Ingenting

Ting å tenke på

  • Fungerer ikke
  • Ekstremt knotete programmering
  • Direkte fiendtlig brukervennlighet
  • Selv ikke kundeservicen skjønner seg på produktet
annonse
TP-Link WiFi Smart Plug HS100 EUI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug
Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug
Mill WiFiSocket
Mill WiFiSocket
TP-Link HS110
TP-Link HS110
ElGato Eve Energy EU
ElGato Eve Energy EU
Koogeek P1EU Plug
Koogeek P1EU Plug
Malmbergs Wi-Fi Smart Plug
Malmbergs Wi-Fi Smart Plug
D-Link DSP-W215/E
D-Link DSP-W215/E
Digitalt koblingsur
Digitalt koblingsur
annonse