Tek.no

Samletest GeForce GTX 780

Monsterduell: Topp-skjermkort fra Gigabyte og EVGA

Vi stiller opp to av markedets heftigste skjermkort i duell.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
25 Juli 2013 18:00

Introduksjon

For en stund siden lanserte Nvidia flaggskipet GeForce GTX 780, som vi etter vår test kunne utrope til kongen av toppsjiktet. Skjermkortet kunne ikke by på fullt så ekstreme resultater som GeForce GTX Titan, men det var ikke langt fra – på tross av at prislappen lå et par tusen kroner lavere.

Topputgavene av GeForce GTX 780 fra Gigabyte og EVGA skal få bryne seg på hverandre i dagens test.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I motsetning til GeForce GTX Titan, ble det også klart allerede ved lanseringen av GeForce GTX 780 at Nvidias mange partnere skulle få lov til å lage sine egne varianter av skjermkortet. Det betyr vanligvis helt elleville kjøleløsninger, solid overklokking rett fra fabrikken, og en rekke andre små og store modifikasjoner beregnet på å gi entusiastene akkurat det skjermkortet de har mest lyst på.

I dag er det to slike tilpassede varianter av GeForce GTX 780 som skal til pers, som begge er produsert av skikkelige veteraner i bransjen: Gigabyte og EVGA.

Begge kortene krever PCIe-strøm gjennom både 6- og 8-pins plugger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Tredoble, stillegående vifter

Gigabyte-modellen går under navnet GeForce GTX 780 Windforce 3X, som betyr at det hører hjemme blant deres mest forseggjorte produkter.

Med tre vifter over en blytung kjøleblokk vil det neppe ha store problemer med å dumpe varme fra sin overklokkede kjerne, noe det forrige Windforce-kortet vi testet demonstrerte med glans.

Nå skal det sies at en GeForce GTX 780 genererer en hel del mer varme enn sin svakere lille slektning, men vi har altså høye forventninger Gigabyte-kortet må innfri.

Enda flere megahertz

EVGA sin modell er imidlertid heller ikke noen svekling. Testeksemplaret vi har fått tilsendt fra dem heter GeForce GTX 780 Superclocked ACX, hvor «ACX» er betegnelsen EVGA bruker på sine beste kjøleløsninger.

De to viftene har en litt større diameter enn Gigabyte-kortet sine, men det er likevel langt fra gitt at dét vil hjelpe noe særlig i konkurransen når det begynner å bli hett under kobberblokkene.

Med HDMI, DisplayPort og dobbel DVI byr begge GeForce GTX 780-modellene på nok av utganger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

«Superclocked»-delen av navnet på EVGA-modeller kan dessuten fort bidra til at Gigabyte allerede har vunnet konkurransen om å ha det kaldeste kortet – uten at det nødvendigvis er negativt for EVGA sin del. Deres skjermkort er nemlig enda mer overklokket enn konkurrentens, noe vi er spente på hvordan vil slå ut i ytelsestestene.

Forskjellige, men det er utenpå

De to skjermkortene er like høye, og vil enkelt kunne kjøres i både 2- og 3-veis SLI.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På innsiden benytter begge kortene den samme GK110-kjernen fra Nvidia, og begge skilter med 3 GB minne som kjører den samme klokkefrekvensen på drøyt 6 GHz. Utenpå er de imidlertid svært forskjellige.

Mens EVGA-modellen har de samme ytre dimensjonene som Nvidias referansekort, altså 267 x 111 x 35 mm, er Gigabytes variant kanske mye større. Vi måler kortet til å ta opp 280 x 112 x 36 mm, men med den lille «Windforce» fliken som stikker ut øker bredden på kortet til 123 mm.

EVGA-modellen er også betydelig lettere enn mange andre GTX 780-varianter. Kun 865 gram er faktisk på nivå med GeForce GTX 760-modellene vi nylig testet, mens Gigabyte sitt kort veier over et kilogram – 1025 gram, for å være presis.

Hva design angår er de enda mer forskjellige. Mens Gigabyte-kortet ser litt ut som et Minmatar-romskip fra spillet Eve Online, med masser av stolper og detaljer i forskjellige vinkler, er EVGA sitt Superclocked-kort mer som et funksjonelt, minimalistisk Caldari-skip fra samme spill.

Tekniske detaljer

De tekniske detaljene er gjengitt i tabellen nedenfor, og her finner vi ikke noen særlig store overraskelser. Det eneste som skiller begge modellene fra referansemodellen er kjernens klokkefrekvens, som for Gigabyte-kortet sin del er kjørt opp til respektable 954 MHz som standard, og 1006 MHz som veiledende GPU Boost 2.0-verdi.

EVGA har tatt enda litt hardere i med sin overklokking, med en standardfrekvens 13 MHz høyere enn hva Gigabyte-kortet leverer, og en boost-frekvens 14 MHz høyere. Målt i prosent er dette forsvinnende lite, og vi er altså spente på å se om dette vil ha noe å si for ytelsen kortet leverer.

Derfor starter vi testingen, og på neste side måler vi syntetisk ytelse »

Les også