Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestGeForce GTX 780

Monsterduell: Topp-skjermkort fra Gigabyte og EVGA

Vi stiller opp to av markedets heftigste skjermkort i duell.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

For en stund siden lanserte Nvidia flaggskipet GeForce GTX 780, som vi etter vår test kunne utrope til kongen av toppsjiktet. Skjermkortet kunne ikke by på fullt så ekstreme resultater som GeForce GTX Titan, men det var ikke langt fra – på tross av at prislappen lå et par tusen kroner lavere.

Topputgavene av GeForce GTX 780 fra Gigabyte og EVGA skal få bryne seg på hverandre i dagens test.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I motsetning til GeForce GTX Titan, ble det også klart allerede ved lanseringen av GeForce GTX 780 at Nvidias mange partnere skulle få lov til å lage sine egne varianter av skjermkortet. Det betyr vanligvis helt elleville kjøleløsninger, solid overklokking rett fra fabrikken, og en rekke andre små og store modifikasjoner beregnet på å gi entusiastene akkurat det skjermkortet de har mest lyst på.

I dag er det to slike tilpassede varianter av GeForce GTX 780 som skal til pers, som begge er produsert av skikkelige veteraner i bransjen: Gigabyte og EVGA.

Begge kortene krever PCIe-strøm gjennom både 6- og 8-pins plugger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Tredoble, stillegående vifter

Gigabyte-modellen går under navnet GeForce GTX 780 Windforce 3X, som betyr at det hører hjemme blant deres mest forseggjorte produkter.

Med tre vifter over en blytung kjøleblokk vil det neppe ha store problemer med å dumpe varme fra sin overklokkede kjerne, noe det forrige Windforce-kortet vi testet demonstrerte med glans.

Nå skal det sies at en GeForce GTX 780 genererer en hel del mer varme enn sin svakere lille slektning, men vi har altså høye forventninger Gigabyte-kortet må innfri.

Enda flere megahertz

EVGA sin modell er imidlertid heller ikke noen svekling. Testeksemplaret vi har fått tilsendt fra dem heter GeForce GTX 780 Superclocked ACX, hvor «ACX» er betegnelsen EVGA bruker på sine beste kjøleløsninger.

De to viftene har en litt større diameter enn Gigabyte-kortet sine, men det er likevel langt fra gitt at dét vil hjelpe noe særlig i konkurransen når det begynner å bli hett under kobberblokkene.

Med HDMI, DisplayPort og dobbel DVI byr begge GeForce GTX 780-modellene på nok av utganger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

«Superclocked»-delen av navnet på EVGA-modeller kan dessuten fort bidra til at Gigabyte allerede har vunnet konkurransen om å ha det kaldeste kortet – uten at det nødvendigvis er negativt for EVGA sin del. Deres skjermkort er nemlig enda mer overklokket enn konkurrentens, noe vi er spente på hvordan vil slå ut i ytelsestestene.

Forskjellige, men det er utenpå

De to skjermkortene er like høye, og vil enkelt kunne kjøres i både 2- og 3-veis SLI.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På innsiden benytter begge kortene den samme GK110-kjernen fra Nvidia, og begge skilter med 3 GB minne som kjører den samme klokkefrekvensen på drøyt 6 GHz. Utenpå er de imidlertid svært forskjellige.

Mens EVGA-modellen har de samme ytre dimensjonene som Nvidias referansekort, altså 267 x 111 x 35 mm, er Gigabytes variant kanske mye større. Vi måler kortet til å ta opp 280 x 112 x 36 mm, men med den lille «Windforce» fliken som stikker ut øker bredden på kortet til 123 mm.

EVGA-modellen er også betydelig lettere enn mange andre GTX 780-varianter. Kun 865 gram er faktisk på nivå med GeForce GTX 760-modellene vi nylig testet, mens Gigabyte sitt kort veier over et kilogram – 1025 gram, for å være presis.

Hva design angår er de enda mer forskjellige. Mens Gigabyte-kortet ser litt ut som et Minmatar-romskip fra spillet Eve Online, med masser av stolper og detaljer i forskjellige vinkler, er EVGA sitt Superclocked-kort mer som et funksjonelt, minimalistisk Caldari-skip fra samme spill.

Tekniske detaljer

De tekniske detaljene er gjengitt i tabellen nedenfor, og her finner vi ikke noen særlig store overraskelser. Det eneste som skiller begge modellene fra referansemodellen er kjernens klokkefrekvens, som for Gigabyte-kortet sin del er kjørt opp til respektable 954 MHz som standard, og 1006 MHz som veiledende GPU Boost 2.0-verdi.

EVGA har tatt enda litt hardere i med sin overklokking, med en standardfrekvens 13 MHz høyere enn hva Gigabyte-kortet leverer, og en boost-frekvens 14 MHz høyere. Målt i prosent er dette forsvinnende lite, og vi er altså spente på å se om dette vil ha noe å si for ytelsen kortet leverer.

Derfor starter vi testingen, og på neste side måler vi syntetisk ytelse »

ModellNvidia GeForce GTX TitanGigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3XEVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACXNvidia GeForce GTX 780
GrafikkprosessorGK110GK110GK110GK110
Kjernefrekvens837 MHz954 MHz967 MHz863 MHz
Boost-frekvens876 MHz1006 MHz1020 MHz900 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6008 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde6144 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer2688230423042304
Transistorer7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.
TMU224192192192
ROP48484848
Maks strømforbruk250 W--250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark 11

P e r f o r m a n c e

Vår aller første ytelsestest gjennomføres i 3DMark 11. Dette er en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Både datamaskinens og skjermkortets prosessorer settes på prøve, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker testes ut. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance"-innstillingen i våre tester.

Begge GeForce GTX 780-modellene starter meget sterkt, og legger seg poeng trygt i forkant av resultatet vi presset ut av referansemodellen fra Nvidia.

EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX klarer faktisk å oppnå en knepen førsteplass på hele tabellen med sine 12 755 poeng, selv foran GeForce GTX Titan – men det er ikke langt ned til tredjeplassen, og Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce X3 sine 12 488 poeng.

Sammenliknet med dobbeltkjernede skjermkort er det riktig nok et stykke å gå for begge kortene. Det gode gamle GeForce GTX 690 oppnår et par tusen flere poeng, nærmere bestemt 14 891 tilsammen, men så koster det også et par tusen kroner mer.

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår neste test er også av den syntetiske sorten, og gjennomføres i det aller nyeste 3DMark-programmet fra Futuremark. Her kjører vi den hardeste testen programmet har å by på, ved navn Fire Strike.

Denne testen benytter seg av enda hardere, og enda mer avanserte teknikker enn forrige test – men er i grove trekk bygd over samme lest. Fire Strike er dog litt mer velegnet til å seigpine de nyeste skjermkortene med støtte for DirectX 11.1.

Her fyker også Gigabyte-modellen opp forbi GeForce GTX Titan, og med over 9000 poeng for begge dagens testeksemplarer dominerer de toppsjiktet – en imponerende prestasjon, med prislapper som ligger flere tusen kroner lavere enn Nvidias absolutt kraftigste spillmodell. Nå bruker vi riktig nok litt nyere drivere på dagens to testobjekter enn hva GTX Titan kunne dra nytte av, men dette er de samme driverne referansemodellen av GeForce GTX 780 benyttet – uten at det klarte samme bragd.

Det aller råeste AMD-kortet vi har sett med én kjerne, Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum, ligger til sammenlikning hele 25 prosent bak den overklokkede EVGA-modellen, og selv Nvidias referanseutgave av GeForce GTX 780 må se seg slått med nærmere 10 prosentpoeng.

Vi merker oss imidlertid at Gigabyte-kortet vi tester i dag produserer betydelige mengder støy hver gang vi starter opp et testprogram, i form av såkalt «coil whine». Denne høyfrekvente pipingen fra skjermkortets spoler er påfallende, men viftene er i det minste nærmest helt lydløse.

Hvordan duger de to toppmodellene i spill? Bla til neste side, så finner vi ut »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Dette gir oss en grei måte å klart skille mellom forskjellige modeller på i hele tall, selv når vi har bildekvaliteten satt til høyeste innstilling. Det er verdt å merke seg at resultatene her tradisjonelt tipper i Nvidia-baserte kort sin favør.

Da vi testet referansemodellen av GeForce GTX 780 ble vi svært imponert over hvordan det klarte seg mot GeForce GTX Titan sine testresultater i spill. Dagens to spesialutgaver er dermed enda mer imponerende når vi kjører i gang Battlefield 3 i Full HD.

Med nesten 106 FPS i gjennomsnitt klarer EVGA-modellen faktisk å legge seg foran Nvidias aller mest ekstreme skjermkort, og med sine drøyt 101 FPS i gjennomsnitt er Gigabyte-versjonen virkelig hakk i hæl på GTX Titan sine 102,81 FPS.

Selv i forhold til oppsett med to kjerner er dette rett og slett fabelaktige resultater. Både GeForce GTX 690 og vårt SLI-oppsett med to GeForce GTX 760 klarer til sammenlikning ikke mer enn drøyt 110 FPS i gjennomsnitt på denne testen, dog er de elleville 142 FPS vi fikk i vår test av AMD Radeon HD 7990 ganske langt unna fremdeles.

Når vi skrur oppløsningen opp til mer belastende 2560 x 1600 piksler, fyker også Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X opp forbi GeForce GTX Titan. Her er marginene imidlertid svært små, og våre to duellanter kan ikke diske opp med stort mer enn et halvt bilde ekstra per sekund.

På denne oppløsningen viser det seg også å være mer til hjelp med flere kjerner, da vårt GeForce GTX 690 faktisk får dyttet unna nesten 80 FPS i gjennomsnitt. Da vi monterte opp to GeForce GTX Titan i SLI endte resultatet på hele 105 FPS, men da er vi også i en fullstendig annen priskategori.

Til nå virker det dessuten som det er EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX som er det raskeste av dagens to testobjekter. Det er ikke all verden som skiller dem ad riktig ennå, så det er alt for tidlig å konkludere etter én spilltest – men det ser umiddelbart litt mørkt ut for Gigabyte sin versjon.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter kraftig.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt mye hardere på med innstillingene enn hva vi har våget før. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve.

I Metro 2033 klarer for første gang i dagens test superkortet GeForce GTX Titan å ta tilbake førsteplassen, som det frem til i dag har klart å holde ganske suverent. Mellom våre to testobjekter er det forsvinnende små forskjeller på Full HD-oppløsning, men med grei distanse ned til referansemodellen av GeForce GTX 780 er begge i alle fall sikret en plass på pallen.

Med oppløsningen på det høyeste nivået vår 30-tommers testskjerm takler, opprettholdes tabellen stort sett sånn som den så ut på Full HD. Marginene mellom de fleste kortene blir imidlertid litt mindre.

Ned til det råsterke Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum synker det prosentvise forspranget for våre to testmodeller fra drøyt 30 til nærmere 26 prosent, og opp til GeForce GTX Titan krymper avstanden fra 3,6 til 2,6 prosent.

Her er det også litt interessant å nevne hvordan doble oppsett klarer seg mot dagens testmodeller, for det er ikke himla mye bedre. På Full HD-oppløsning er det ingen oppsett, bortsett fra flere GTX Titan i SLI, som klarer mer enn omkring 10 FPS ekstra i gjennomsnitt, mens dette tallet på 2560 x 1600 piksler synker til under 9 FPS.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er relativt fersk, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

Når vi setter oppløsningen i Sniper Elite V2 til 1920 x 1080 piksler, ender våre to duellanter helt i teten – og med svært god margin. Ned til referansemodellen av GeForce GTX 780 er forspranget drøyt 4 FPS, som utgjør rundt 9 prosent, mens det ned til fjerdeplassen på tabellen er over 10 FPS, eller omkring 30 prosent.

Atter en gang er det EVGA sin Superclocked-modell som kommer best ut, men det er ikke mer enn 0,34 FPS som skiller dette skjermkortet fra Gigabyte sitt Windforce-kort når vi ser på gjennomsnittsverdier. Gigabyte-modellen serverer imidlertid et suverent resultat når vi også tar med minsteverdiene, hvor EVGA-kortet faktisk blir rent pulverisert.

Med oppløsningen satt opp til 2560 x 1600 piksler blir minsteverdiene dog jevnet ut, og det er EVGA som stikker av med en knapp førsteplass. Resten av tabellen forblir ganske langt bak de to GeForce GTX 780-kortene vi tester i dag, og med såpass suverene topplasseringer blir det på ny relevant å ta et sideblikk på resultatene fra noen doble oppsett.

I den lavere Full HD-oppløsningen er det to GTX Titan i SLI som er aller best, som ventet, med 68 FPS i gjennomsnitt. AMD Radeon HD 7990 klarer nesten 65 FPS, mens to GeForce GTX 760 i SLI presterer drøyt 58 FPS.

Disse oppsettene er også de eneste vi har testet som gjør det skarpere enn dagens to testmodeller, da GeForce GTX 690 kun klokker inn på 45,33 FPS – altså såvidt foran referansemodellen av GeForce GTX 780, men trygt bak dagens to testmodeller.

Når vi ser på doble oppsett ved 2560 x 1600, er det kun verdiene som endrer seg – rangeringen forblir den samme som den vi så på 1920 x 1080 FPS.

Bli med videre for å se hvordan våre GeForce GTX 780 gjør det i nyere spill »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på, ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Hitman: Absolution er dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

Rangeringen ved 1920 x 1080 piksler begynner å bli et velkjent syn. Såvidt foran GeForce GTX Titan troner EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX, mens tredjeplassen – mindre enn ett bilde per sekund bak vinneren – tilfaller Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X.

Alle disse tre kortene ligger imidlertid rundt 50 FPS i gjennomsnitt, så forskjellene mellom dem er ikke på noen måte merkbare. Du må faktisk opp til resultatene vi fikk med GeForce GTX Titan i SLI, eller da vi testet AMD Radeon HD 7990, for å få merkbart bedre ytelse enn hva dagens testmodeller leverer.

På høyeste oppløsning er det GeForce GTX Titan som kommer sterkest ut, men begge dagens testmodeller puster superkortet meget varmt i nakken. Med rundt 29 FPS i gjennomsnitt glir Hitman: Absolution helt fint over skjermen og gir et godt spillbart resultat, i motsetning til de stakkars 16 FPS i gjennomsnitt vi fikk det gamle flaggskipet fra Nvidia, GeForce GTX 680.

Ved 2560 x 1600 piksler er det dog mer å hente på å ha et dobbeltkjerne-oppsett enn det var i Full HD-oppløsningen. AMD Radeon HD 7990 sine 44,1 FPS er ganske så imponerende, men som vi så da vi testet om slike oppsett ødelegger spillopplevelsen (Ekstra), er det ikke alltid høyere bildehastigheter alene gjør spillingen glattere og bedre.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Slikt krever sitt av maskinvaren, vi bytter ut forrige implementering av serien med den ferske storlanseringen Far Cry 3.

Dette vil nok også sette moderne skjermkort på prøve, som forgjengerne gjorde i sin tid, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

I vår nest siste spilltest, Far Cry 3, ser vi igjen at dagens to testmodeller dominerer tabellen. Bildehastigheten begynner å komme farlig nær 50 FPS, som gir en meget glatt og problemfri spillopplevelse på begge skjermkortene.

Både referansemodellen av GeForce GTX 780 og superkortet GeForce GTX Titan havner trygt bak godsakene vi tester fra EVGA og Gigabyte, og videre nedover til skjermkortet Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum er avstanden mer enn dobbelt så stor.

Gigabyte sin variant kommer også her bak EVGA-modellen vi tester når vi ser på gjennomsnittet – med ekstremt knapp margin. Når vi tar en titt på minsteverdiene viser det seg dog at vi får en ganske mye jevnere bildeflyt fra Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X enn det som EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX leverer.

Når vi øker oppløsningen fra Full HD til 2560 x 1600 piksler, forblir rangeringen stort sett lik – i alle fall på toppen. Spillet glir glatt og fint, og med en minsteverdi på 25 FPS øker kortet fra EVGA sitt forsprang mot Gigabyte-modellen littegrann, men det er fortsatt under én FPS som skiller disse to.

Begge modellene våre klarer dessuten hver for seg å levere resultater omtrent på nivå med et GeForce GTX 690, eller to GeForce GTX 760 i SLI. AMD Radeon HD 7990 legger seg på drøyt 35 FPS i gjennomsnitt ved høyeste oppløsning, mens GeForce GTX Titan i SLI-oppsett naturlig nok knuser alt annet.

Civilization V

@ H i g h , D X 1 1 , 8 x M S A A , H i g h D e t a i l S t r a t e g i c V i e w

Inntil videre forblir Civilization V en del av våre rutiner, og spillet har vist seg som en grei test for moderne skjermkort. Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Det er dessuten en hel del geometri som skal behandles.

Civilization V er vår aller siste spilltest, og blir det andre spillet i hele testen vår hvor GeForce GTX Titan klarer å ta innersvingen på våre to duellanter. Med henholdsvis 223 FPS og 213 FPS ender likevel EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX og Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X på en meget solid andre- og tredjeplass.

Med oppløsningen skrudd til himmels, rykker også Gigabyte-versjonen opp forbi begge de andre to medaljistene i dette spillet. 118 FPS gir skjermkortet en temmelig trygg førsteplass, og avstanden ned til EVGA-kortet er her faktisk hele 11 FPS, eller drøyt 10 prosent.

Det ble også siste del av ytelsestestene, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket og temperaturen har vært underveis »

Effektforbruk og temperatur

Til å begynne med måler vi strømforbruket. Her ser vi litt grovt hvor mange watt datamaskinen trekker fra stikkontakten når skjermkortet kjører for fulle mugger.

Både EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX og Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X er, som tabellen viser, alt annet enn strømsparende produkter. At Gigabyte-kortet ser ut til å trekke mindre strøm ved belastning enn referansemodellen slår oss som litt pussig, og noe vi må avskrive som målingsfeil – boost-frekvensen på skjermkortets kjerne lå nemlig i samtlige tester rundt angitt nivå.

Når vi ser på temperaturene, fremgår det at Gigabyte sin kjøleløsning fortsatt er en av de aller beste vi har sett. Temperaturen mens kortet slappet av er riktig nok litt høy, på 35°C, noe vi tipper skyldes at viftene også surrer rundt i et ganske bedagelig tempo når kortet ikke arbeider så hardt. Ved belastning ender det imidlertid på lave 61°C, som er det tredje beste resultatet vi har sett – kun slått av Gainward GeForce GTX 760 Phantom, og en annen, svakere Windforce-modell fra Gigabyte.

EVGA sin kjøler er også svært god, men det er kun på grunn av et lavere gjennomsnitt at den kommer såpass mye bedre ut på tabellen enn dagens testmodell fra Gigabyte. Ved belastning er nemlig dette skjermkortet et par grader varmere, noe som plasserer det på en fjerdeplass mot resten av kortene på tabellen. En hviletemperatur knapt varmere enn testrommet vårt er dog høyst imponerende, og har kun blitt slått av Gigabytes GeForce GTX 760 Windforce.

Støy

Vår støytestlab er fortsatt ute av tjeneste, så vi kunne ikke måle et presist støynivå på skjermkortene. Vi kan imidlertid si at viftene på EVGA-skjermkortet bråkte en god del mer enn de nær lydløse viftene på Gigabyte sitt Windforce-kort, uten at det av den grunn kan sies å ha hatt et plagsomt høyt nivå av viftestøy.

Vårt eksemplar av Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X var imidlertid plagsomt på en annen måte, når det kommer til støy. På samtlige ytelsestester var nemlig spolehvin, såkalt «coil whine», meget godt hørbart.

Med det er vi også ferdige med alle våre tester og målinger. På neste side tar vi et tilbakeblikk, og konkluderer ut fra hva vi har sett »

Konklusjon

Kongen av toppsjiktet har kommet i flere varianter, og i dag har vi prøvd å finne ut hva som er raskest av Gigabyte og EVGA sine aller beste GeForce GTX 780-modeller. Mens EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX har en fordel med en såvidt høyere klokkefrekvens på kjernen, stiller Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce X3 med en kjøler som vi antok ville innfri litt bedre – og tilfredsstille selv kresne entusiaster.

Gigabyte og EVGA GeForce GTX 780.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er imidlertid ikke noen tvil om at begge modellene frir ivrig til nettopp entusiastene. Da vi fikk kjørt kortene gjennom våre testrutiner leverte de også resultater som gjorde standardmodellen fra Nvidia til skamme, og ofte måtte selv GeForce GTX Titan bite i gresset mot disse to råskinnene.

På baksiden er det ikke stort mer enn utseendet på skruene som skiller de to utgavene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Til syvende og sist var det faktisk bare to spilltester hvor GeForce GTX Titan klarte å levere såvidt bedre resultater enn dagens to testmodeller.

Imponerende prestasjoner

Gigabyte og EVGA GeForce GTX 780.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I konklusjonen av vår test av Nvidias eget GeForce GTX 780 nevnte vi at vi gledet oss til å se hva slags godsaker Nvidias partnere kunne komme til å levere. De to variantene vi har testet i dag har med slike resultater gjort ventetiden verdt det i våre øyne.

På spørsmålet om hvilket av disse som er raskest, kommer vi dog til kort. På overflaten kan det se ut som EVGA GeForce GTX 780 Superclocked ACX er en klar vinner, ettersom dette endte høyest på tabellen i de aller fleste testene.

Vanskelig å velge

Marginene var imidlertid svært små, og EVGA-kortet leverte i gjennomsnitt én prosent bedre ytelse enn Gigabyte sin modell.

Når du kombinerer dette med at EVGA sitt kort fra fabrikken er marginalt høyere klokket enn Gigabyte GeForce GTX 780 Windforce 3X, og at sistnevnte ble en liten smule kjøligere ved belastning, blir det enda vanskeligere å velge.

Med de mange verktøyene som finnes for enkel overklokking, vil det nemlig være en smal sak å få Gigabyte-kortet til å kjøre samme frekvens som EVGA-modellen, og trolig uten å bli noe særlig varmere.

Både EVGA og Gigabyte sine GeForce GTX 780 yter mer enn godt nok til å få vår anbefaling.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Gigabyte sin Windforce-kjøler var imidlertid litt mer stillegående enn ACX-kjøleren fra EVGA. Dersom problemene vi støtte på med surlyd fra Gigabyte-kortets elektronikk ikke går igjen på mange eksemplarer i serien, kan altså forskjeller i støynivå hjelpe til med å velge mellom disse to modellene.

Prismessig er det dessuten bare en femtilapp som skiller de to variantene ad, så til syvende og sist kan det være designen som blir det du må velge på bakgrunn av.

Vi er i alle fall ikke overbevist om at noen av disse er bedre enn det andre; men vi er overbevist om at du kommer til å bli ganske fornøyd uansett hvilket du putter i PC-en din.

+ Super ytelse
+ Meget effektive kjølere
+ Stillegående

- Det koster å være kar

Nå som vi har tre forskjellige GeForce GTX 780-modeller inne på testlaben, har vi litt lyst til å kjøre en SLI-test også – for selv om det koster, kan det gi eventylig ytelse i spill.

Men kan det ødelegge opplevelsen man får?
Ekstra: Hvordan påvirker SLI og CrossFireX opplevelsen i spill? »

Mer om
annonse