På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Dette er de aller beste trådløse ørepluggene du kan kjøpe
Vi har testet 21 forskjellige modeller.
Innhold
- Slik testet vi
- Best i test
- Sennheiser Momentum In-Ear Wireless
- Sony WI-1000X
- Beats by Dr. Dre BeatsX
- RHA MA-750 Wireless
- RHA MA650
- Jabra Sport Pulse
- Sennheiser Momentum Free
- B&O Play BeoPlay H5
- JBL Reflect Mini BT
- Monster Clarity HD In-Ear
- Jabra Halo Smart
- Plantronics Backbeat 100
- Bose SoundSport Pulse
- FitBit Flyer
- Sony SBH70
- JayBird Sport X3
- JayBird Freedom F5
- Sudio VASA Blå
- Creative Outlier Sports
- Plantronics BackBeat GO 3
- Jabees BeatING
Da Apple fjernet hodetelefoninngangen med iPhone 7, satte de for alvor fart i overgangen til trådløse hodetelefoner.
I det siste har stadig flere kastet seg på trenden med «helt trådløse» øreplugger, men mange disse har så langt vært plaget med tilkoblingsproblemer og til dels svak batteritid.
Da er den mer tradisjonelle varianten med kabel bak nakken eller krage mer pålitelig, og frihetsfølelsen er ikke stort lavere enn med de helt trådløse variantene.
- Hvis du vil gå helt trådløst: Sjekk ut vår samletest av helt trådløse øreplugger »
Vi har hatt inne totalt 21 forskjellige modeller til test, og samtlige med unntak av noen få har tråd som går over nakken. De siste har en eller annen variant av en stivere krage som plasseres over nakken. De fleste er også utstyrt med «vinger» som du fester inne i øret for at de skal sitte bedre på plass. Med noen ytterst få unntak er de alle kanalplugger, altså plugger som festes inne i øregangen, og de lades alle enten via micro-USB, USB-C eller i Beats' tilfelle Apples Lightning-plugg.
Noen kjøpetips når du skal ha trådløse øreplugger:
- Tenk nøye over hva du trenger. Er det viktig med treningsfunksjoner? Trenger de være svetteresistente? Vil du ha kanalplugger eller plugger som bare sitter i øret? Hvor lang batterilevetid trenger du?
- Kan du bruke plugger som er festet i en krage? Disse er ikke like umerkbare å ha på, men kan ha betraktelig bedre batterilevetid, blant annet.
- Når du først har kjøpt et par: Bruk god tid på å tilpasse gummi-/skumputer og eventuelle ørevinger. Det er essensielt at pluggene sitter godt på plass om du skal få optimal lyd. Spesielt lider bassgjengivelsen om ikke pluggene sitter der de skal.
- Husk at menneskekroppen og bluetooth-signaler sjelden er en god kombinasjon. Om du skulle ha problemer med at signalet hopper ut, prøv å flytte signalkilden (antageligvis mobilen) til et sted med friere «sikt» til ørepluggene.
- Bluetooth-antennene i disse bittesmå enhetene er jevnt over ganske svake. De fungerer godt med fri sikt, gjerne også over de oppgitte 10 meterne i rekkevidde, men så fort det kommer en vegg mellom kilden og mottakeren får de problemer.
Slik testet vi
Vi har brukt alle settene slik vi bruker hodetelefonene vi bruker til daglig - hørt på ulike typer musikk, litt radio og snakket litt i telefonen med dem. Vi har også tatt alle settene med på løpetur for å sjekke hvordan de sitter under trening.
PS: Hvis du helst ikke vil bruke mer enn noen få hundrelapper på trådløs lyd, sjekk vår test av billige trådløse ørepropper.
Best i test
Sennheiser Momentum In-Ear Wireless
Momentum-serien til Sennheiser har stort sett vært forbundet med et visst kvalitetsstempel, og når selskapet nå lanserer trådløse øreplugger i samme serie, er det kanskje ikke overraskende at resultatet blir svært bra.
Nakkekragedesignet kan nok for mange fremstå som litt underlig, men det har utvilsomt også en del fordeler. Først og fremst gir det plass til et større batteri enn variantene kun med bånd og en liten mikrofon. I tillegg fungerer kragen som en slags forankring for pluggene, og ledningen drar derfor ikke i pluggene på noe vis, slik de gjerne gjør om det henger fast en mikrofon. Det gjør at de føles veldig lette og nærmest umerkbare i ørene, som igjen gjør komforten svært høy. Pluggene sitter i tillegg særdeles godt i undertegnedes ører, selv uten ørevinger eller liknende festeanordninger.
Selve kragen er hakket mer eksklusivt utformet enn på de øvrige nakkekragepluggene vi har testet, med mykt skinn og en kontrastsøm i rødt. Utformingen gir selvfølgelig de samme utfordringene som vanlig, hovedsakelig at det kan være litt knotete å bruke pluggene sammen med skjerf eller liknende.
Lydmessig kan det virke som om Sennheiser har skrudd Momentum In-Ear til å fokusere mer på de nedre delene av registeret enn vi kanskje har vært vante til fra tyskerne. De leverer nemlig både plenty, potent og presis bass – om du liker musikk som er produsert med mye gøy i bunnen vil du neppe bli skuffet her. Lydbildet er luftig og bredt til øreplugger å være, og både oppløsning og instrumentseparasjon er svært bra. Vi synes nok vokalområdet og diskanten er plassert litt for langt bak i lydbildet, og Kari Bremnes’ stemme mister litt av nerven den har i de beste hodetelefonene.
Litt equalizer-hjelp for å fremheve området fra mellomtone til diskant gjør dermed Momentum-pluggene godt, og deretter blir det riktig så bra. Det låter ekte, naturlig og riktig. Tendensen med vokalen er kanskje ørlite mer fremtredende med iPhone enn med Android som kilde, uten at det skyldes manglende kodekstøtte: Momentum In-Ear støtter både Apples mye brukte AAC og Android-leirens Aptx.
Batteritiden er oppgitt til 10 timer, og det synes vi stemmer godt, kanskje er anslaget til og med litt konservativt. Sammenliknet med store around-ear-hodetelefoner er batteritiden selvfølgelig litt mager, men i dette segmentet er det helt i toppklassen. Kontrollknappene er plassert på innsiden av den venstre delen av kragen, og fungerer fint så fort du lærer deg hva som er opp og ned.
Alt i alt synes vi Sennheiser leverer den beste totalpakken vi har testet så langt. De låter fabelaktig, sitter svært godt i ørene, har god batterilevetid og er meget komfortable å ha på. Prismessig ligger de i skrivende stund på snaut 1800 kroner. Det er selvfølgelig en del, men du får definitivt mye moro for pengene.
Sennheiser Momentum In-Ear Wireless
Fabelaktig lyd, god komfort og god batterilevetid. Men kragen er ikke for alle
Fordeler
- +Svært velbalansert og flott lyd
- +Sitter svært godt i ørene
- +God batterilevetid
Ting å tenke på
- —Trenger litt equalizer-hjelp for å låte så godt som de kan
- —Nakkekragen er ikke for alle
Sony WI-1000X
Sonys flaggskipserie 1000X tok oss med storm i fjor, og i år er den utvidet blant annet med de trådløse pluggene WI-1000X. Også her dreier det seg om en nakkekrage, og den er attpåtil litt tjukkere i hver ende enn hva tilfellet er hos Sennheiser.
Det er sannsynligvis nødvendig for å gjøre batterilevetiden akseptabel tross at WI-1000X har aktiv støydemping ombord. Jogging med disse kan du sannsynligvis glemme, da kragen har en tendens til å hoppe opp og ned på kragebeinet, noe som i alle fall for undertegnede ikke er spesielt behagelig.
Lydmessig er det også mye å juble for her. Sony-pluggene spiller med stort engasjement, overskudd og glede. I basisinnstillingen "Flat" låter de nok hakket for livløst for undertegnedes smak, men med litt boost i bunnen blir det riktig så gøy.
WI-1000X har et luftig og flott lydbilde, og Clear Bass-innstillingen gjør tilsynelatende at du kan gi dem den nødvendige dytten i bunn uten at det låter bløtt og seigt. Vi synes kanskje vokalen er plassert en smule for langt bak i lydbildet, men det kan avhjelpes noe i appen, det og.
I all hovedsak er vi meget fornøyde med lyden WI-1000X leverer, og de fungerer godt både til uptempo og roligere musikk. De spiller med både nerve, fylde og trøkk, selv om vi synes Sennheiser Momentum In-Ear kanskje har et bittelite overtak når det gjelder detaljnivå og oppløsning.
Støydempingen er også god, selv om inntrykket er at Bose fortsatt er hakket bedre til å kansellere vekk ujevne lyder, stemmer og liknende. Sony-pluggene kan også justere støydempingen automatisk etter om du står, sitter eller befinner deg på bussen, for eksempel.
Batteritiden er oppgitt til 10 timer med støykansellering aktivert, og det virker å stemme godt overens med vår erfaring i løpet av testperioden. Det er i tilfelle i det øvre sjiktet for trådløse øreplugger, og spesielt med tanke på at det er støykanselleringskretser involvert her er det et relativt imponerende resultat.
Prisen er imidlertid unektelig en innvending, for WI-1000X havner nok over 3000 kroner når de endelig innfinner seg i butikk. Det er mye penger for øreplugger, men samtidig er det såpass mye å like her at vi tviler på at du føler at det var bortkastede penger om du først åpner lommeboka. De har imidlertid en fordel sammenliknet med alle de andre ørepluggene i denne testen, og det er at de faktisk også kan brukes med kabel. Det er svært praktisk på fly, hvis du vil ha støydempingen sammen med flyets underholdningssystem.
Om du synes kanalplugger sperrer ute nok lyd som de er, kan du like godt spare en drøy tusenlapp og heller velge Sennheiserne over.
Les hele testen av Sony WI-1000X >>
Sony WI-1000X
Fabelaktige trådløse øreplugger med støydemping, men de koster flesk
Fordeler
- +Meget solid lydkvalitet
- +God støykansellering
- +Kan justere lydgjennomslipp automatisk etter hva du gjør
- +Sitter godt i ørene, mange gummiputer i esken
- +God batterilevetid
- +Kan brukes med kabel
Ting å tenke på
- —Nakkekrage-designet er ikke for alle
- —Auto-justeringen piper unødig i øret
Beats by Dr. Dre BeatsX
Beats X er så langt det billigste produktet utstyrt med Apples W1-brikke. Denne gjør blant annet at det dukker opp en forespørsel om du vil koble sammen når du holder den i nærheten av Apple-telefonen din. Det er kjekt. W1-brikken virker også å gi et ganske betraktelig rekkeviddehopp når den parres med en iPhone, og akkurat som Beats Studio3 imponerer Beats X på rekkevidde. Vi testet også mot en Samsung Galaxy S9, og der var rekkevidden mer som vanlig, kanskje også litt svakere.
Beats X er utformet med en ekstra tjukk ledning over nakken, med to små batteribokser i hver ende. I tillegg har de en egen liten boks med mikrofon og fjernkontroll, som kan være litt vanskelig å fikle seg frem til i begynnelsen. De er meget behagelige å ha på, og sitter godt i ørene. Det følger med fire ulike par gummiputer, og dessuten tre størrelser av ørevinger som du kan bruke uavhengig av putene. Du kan også bruke dem uten vinger om du foretrekker det, men vi vil kanskje anbefale å ha dem på om du planlegger å bruke Beats X til trening eller løping.
Lyden er imponerende til at Beats X ikke koster mer enn 800 kroner, og er ikke mange hakk under testvinnerne fra Sennheiser, som koster omtrent det doble. Lydbildet er både stort og luftig, og på typisk Beats-vis har det en viss boost helt i bunnen. Det gir plenty av bass, men den er heldigvis både tørr og presis og går ikke nevneverdig utover resten av registeret. Detaljnivået er også godt, selv om vi kanskje skulle ønske oss litt mer nerve og varme i vokalområdet i enkelte typer musikk.
Batteritiden er oppgitt til åtte timer, noe som ser ut til å stemme godt, etter vår erfaring. Det er i øvre sjikt blant ørepluggene uten nakkekrage, men lavere enn vanlige trådløse hodetelefoner som går over ørene. Et punkt som er verdt å merke seg er også at Beats X bruker Apples Lightning-kontakt for å lade, som sikkert kan være et pluss om du allerede er dypt inne i Apple-universet.
Jevnt over er dette likevel meget bra til 800 kroner, selv om du definitivt får mest ut av dem sammen med en nyere iPhone.
Beats by Dr. Dre BeatsX
Solid lyd og god passform til en relativt billig penge. Og W1-brikken er bonus.
Fordeler
- +Solid lydkvalitet, mye bass
- +Sitter godt i ørene, avtagbare vinger
- +Relativt god batteritid
- +W1-brikken gir nye funksjoner og bedre rekkevidde sammen med iPhone
Ting å tenke på
- —Kanskje i overkant mye bass for enkelte
- —Du får ikke full valuta for pengene om den ikke parres med et Apple-produkt
RHA MA-750 Wireless
Mens lillebror MA650 har en litt mer «normal» utforming med plugger inn i øret, bruker MA750 en løkke rundt øret for å hjelpe til med å holde pluggene på plass. Og det behøves - selve husene er bygget i rustfritt stål, og er derfor noe tyngre enn hva som gjerne er vanlig.
Britene i RHA har valgt en litt uortodoks utforming med en mykere og mer fleksibel nakkekrage som ender i to små «endestykker» som vi antar huser batterier, i tillegg til USB C-port og på-knapp.
Utformingen gjør dem mer komfortable enn en typisk nakkekrage, samtidig som du får flyttet mikrofonen og fjernkontrollen nærmere munnen. Noen av fordelene og ulempene er imidlertid de samme. Kragen fungerer som et anker for selve ørepluggene, noe som gjør at de blir nærmest vektløse i ørene dine, noe som gjør at det er mindre problematisk å få dem til å sitte på plass. Å løpe med disse er imidlertid ikke optimalt.
Passformen er relativt god, selv om undertegnede kanskje synes Sennheiser Momentum sitter mer umerkbart i ørene enn hva disse gjør.
Lyden er som vi kjenner fra RHA, og det er en hedersbetegnelse. De er meget veloppløste, med masse detaljer i alle deler av registeret. I noen veldig få låter kan det bli litt mye av det gode, med litt spisse S-er, og RHA pumper heller ikke på med like mye bass som mange av konkurrentene gjør. Det bør tas med i betraktningen om du er et typisk basshode, for disse har rett og slett ikke den samme morofaktoren som Sennheiser Momentum eller Sony WI-1000X har. Gjerne skulle vi også ønsket litt mer luftighet og dynamikk i vokalområdet, for her kan det iblant låte litt flatt.
Sammenliknet med lillebror MA650 låter disse likevel noen hakk mer raffinert, og de er heller ikke like spisse i toppen som MA650 kan være. De låter rett og slett slik 1500 kroner skal gjøre når du sammenlikner med 1000 kroner fra samme selskap.
RHA MA-750 Wireless
Topp for deg som liker en mer klinisk klang og ikke skal bruke dem til løping.
Fordeler
- +Klinisk, veloppløst og luftig lyd
- +Behagelige å ha på, sitter godt
- +Meget god byggekvalitet
- +God batterilevetid
Ting å tenke på
- —Nakkekragen er ikke for alle
- —Egner seg ikke godt til løping
- —Litt flate i vokalområdet iblant
- —Mindre bass enn mange andre
RHA MA650
Lillebror MA650 har stort sett samme utforming som 750, men her er det tradisjonelle øreplugger hvor tråden henger ut under øret, ikke over øret. Alt vi skrev om passformen på 750 gjelder altså også her.
Lydsignaturen er også stort sett den samme, og slik vi kjenner den fra tidligere erfaringer med merket. Det betyr en svært veloppløst diskant og et luftig og stort lydbilde. De er litt mer tilbakelente i bassen enn mange andre vi har hørt, og i noen låter glir diskanten litt over i det skjærende.
Dua Lipas «New Rules» er et slikt eksempel. MA-650 overaksentuerer en del S-er litt, og det kan være slitsomt å høre på. Som vanlig er dette mindre prekært på Android enn iPhone, som gjennomgående virker å ha en litt skarpere signatur på lyden. I starten på Burak Yeters «Tuesday» savner vi også litt av det basstrøkket vi har opplevd enkelte andre steder, men RHA-ene tar igjen med en gnistrende nerve i Kari Bremnes’ vakre «E du nord».
Dette er uansett meget god lyd, og personlig smak og behag kan til dels justeres noe ved hjelp av for eksempels Spotifys innebygde equalizer.
Alt i alt synes vi RHA treffer meget godt med MA-650 Wireless. De låter fabelaktig til prisen, er behagelige å ha på, sitter stort sett godt i ørene og koster altså under tusenlappen.
Sennheiser Momentum har mer bass å by på, men samtidig en litt mindre veloppløst diskant. Vi er ikke sikre på at vi hadde villet betale nesten dobbelt så mye for dem, tross at vi har kalt dem testvinnere.
Samtidig er Beats X et mer fleksibelt produkt om vi først ser på pluggene under tusenlappen. De sitter bedre og er bedre egnet til løping, selv om batterilevetiden er litt kortere og de er bygget i plast.
RHA MA650
God lyd og god batterilevetid til en relativt rimelig penge
Fordeler
- +Særdeles veloppløst diskant
- +Meget god batterilevetid
- +Komfortable å ha på
- +Mange øreputer følger med
Ting å tenke på
- —Iblant litt skjærende diskant, spesielt fra iPhone
- —Litt lite dypbass
- —Nakkekragen er ikke for alle
Jabra Sport Pulse
Jabra har satset hardt på kombinasjonen lyd og trening i sine trådløse plugger, og toppmodellen Sport Pulse låter riktig bra. Lyden er velbalansert, og pluggene klarer å beholde oppløsning i toppen uten å bli vonde og skjærende.
Samtidig kunne de med fordel vært enda litt mer veloppløst på lyse vokaler, men lydbildet er luftig og gir god plass til de ulike frekvensområdene. Bassen er på sin side litt for lett for manges smak, uten at det betyr at de ikke har «oomph» å by på. Når vi skal skal trene hardt hadde vi likevel satt pris på litt mer trøkk.
Jabra Sport Pulse sitter veldig godt i ørene, men vi vil som vanlig anbefale at du bruker god tid på å finne putene og vingene som sitter best. På løpetur opplevde vi det samme, men ledningen har en tendens til å gjengi litt vindstøy, og det kan være irriterende. Silikonputene holder for øvrig ute støy fra omgivelsene på en svært god måte, men du kan også velge skumputer om du foretrekker det.
Det som skiller Sport Pulse fra mengden, er at de har innebygget pulsmåler, som ser ut til å fungere bra, i tillegg til at de i kombinasjon med Jabra-appen kan analysere ditt maksimale oksygenopptak (VO2 Max). Det sørger uheldigvis for at batterilevetiden ikke blir helt på topp, med rundt fem timer. Vi skal ikke gå så veldig nøye inn på sportsfunksjonene, men om lyden er det mest vesentlige kan du droppe pulsmåler og gå ned til modellen Sport Coach. Den har også mange praktiske sportsfunksjoner, men en litt mer tiltalende pris.
Alt i alt synes vi Jabra-modellen er et godt valg, selv om det har kommet mange svært gode alternativer siden vi testet disse første gang. Prisen er imidlertid blitt langt mer overkommelig nå enn i starten.
Jabra Sport Pulse
Sitter godt, god lyd og smarte treningsfunksjoner
Fordeler
- +Sitter godt i ørene
- +Velbalansert lyd
- +Pulsmåler
Ting å tenke på
- —Middels batterilevetid
- —Litt lett bass til trening
Sennheiser Momentum Free
Sennheisers krageløse Momentum-plugger er stort sett nøyaktig det samme som vi likte så godt med varianten med krage, men designet bringer med seg noen ulemper også her. Når kragen forsvinner blir også «ankeret» for kabelen borte, og det gjør at kabelen drar i de veldig lette pluggene i øret i mye større grad.
Det skyldes delvis også at Momentum Free har en stor boks til batteri og fjernkontroll under det venstre øret. Kabelen er også litt stiv og uhåndterlig, og i sum gjør det at disse ikke sitter helt like godt som søstermodellen med krage.
Lyden er imidlertid den samme fabelaktige som vi liker så godt, med masse basstrøkk og flott timing og luftighet. Det betyr imidlertid også at litt equalizer-hjelp til å bringe frem luft i toppen av lydbildet bare gjør godt her. Batterilevetiden lider litt av formatbyttet, med rundt seks timer på Momentum Free. Det er litt under middels i denne klassen, spesielt med tanke på at Momentum Free ligger i øvre prissjikt.
Alt i alt får du omtrent som forventet her. Undertegnede hadde nok valgt varianten med krage på grunn av bedre passform og bedre batteri, men den er relativt ubrukelig til for eksempel løping, så om du ikke liker krageformatet er dette et meget solid alternativ.
Samtidig kommer vi ikke unna at Beats X koster under halvparten og låter nesten like godt.
Sennheiser Momentum Free
Like god lyd som søstermodellen med krage, men formfaktoren introduserer noen problemer.
Fordeler
- +Fabelaktig lydkvalitet
- +Pent skinnetui følger med
- +God til samtaler
Ting å tenke på
- —Middels batterilevetid
- —Ikke like umerkbar i ørene som søstermodellen med krage
- —Diskanten trenger litt equalizer-hjelp
B&O Play BeoPlay H5
Om lyden er det absolutt mest vesentlige og du har litt penger å bruke, er Bang & Olufsens Beoplay H5 settet du skal se på.
De koster godt over 2000 kroner, men låter til gjengjeld noen hakk bedre enn alle de øvrige settene i denne testen, med flott oppløsning og krisphet gjennom hele registeret. De er ikke veldig basstunge, men har til gjengjeld en enorm kontroll i toppen som gjør at du kan spille høyt uten at det låter skjærende.
Det gjør gåsehud-faktoren høy, og løftet i refrenget til Sias «Chandelier» har en helt annen effekt med disse enn noen av de andre i testen kommer i nærheten av.
Klangen er litt på den kjølige siden, og det er definitivt purist-lyd vi snakker om her. Ser du etter pumpende bass er det definitivt andre sett å se på.
De kommer uten ørevinger, og det gjør at de ikke sitter helt på plass hos undertegnede. Det gjør også at de for meg er ubrukelige til trening, uansett hvilke silikon- eller skumputer jeg prøver.
Batterilevetiden er rundt fem timer, noe som er middels, og ladeløsningen er dessuten litt underlig. H5 kommer nemlig med en egen liten boks som pluggene «klikker» fast i. Ikke noe stort minus, men vi hadde definitivt foretrukket å kunne plugge kabelen rett i ørepluggene.
En artig liten funksjon er for øvrig at pluggene har magneter som holder dem sammen om du vil henge dem rundt halsen, og som i tillegg skrur av pluggene når de finner sammen.
B&O Play BeoPlay H5
Til dels gåsehudfremkallende lyd, men de koster
Fordeler
- +Fantastisk veloppløst lyd
- +Enorm kontroll i toppen
- +Smart magnetfunksjon
Ting å tenke på
- —Sitter ikke veldig godt i ørene
- —Middels batterilevetid
- —Dyre
JBL Reflect Mini BT
JBLs Reflect Mini BT var tidlig en favoritt hos oss, men mens mange av konkurrentene har beveget seg betraktelig nedover i pris, har Reflect stått omtrent på stedet hvil. Det gjør dem til en litt mindre attraktiv pakke enn tidligere.
De sitter imidlertid fabelaktig undertegnedes ører, og kollegene som har prøvelyttet har sagt det samme: De lirkes enkelt på plass i øret og sitter deretter bom fast. De er dessuten svært komfortable å ha på, i alle fall om du ikke lytter i timevis i gangen. De litt stive ørevingene kan nemlig bli litt slitsomme etter hvert.
Vi har også prøvd dem på løpetur, og det samme gjelder der – ingen antydning til at de glir ut, og ledningen lager heller ingen uønsket gnissing i lyden. En liten detalj er for øvrig at kabelen er dekket med et reflektivt materiale, noe som kan gjøre det enklere å se om du har for vane å løpe i mørket.
JBL-pluggene er ikke like basstunge som enkelte av de øvrige, men er til gjengjeld hakket krispere jevnt over og føles svært velbalanserte. Toppen av registeret kan bli ørlite i lyseste laget på noen låter, og de mangler dessuten luftigheten og varmen til dyrere elementer. Klangen er litt over på den metalliske siden, men det låter likevel nesten like godt som i de dobbelt så dyre Jabraene.
Batteritiden er dessuten gode åtte timer, og lading gjøres enkelt i en microUSB-port på fjernkontrollen. Det vi kanskje er mest skeptiske til er holdbarheten. Ledningen er veldig tynn og festet i selve ørepluggene ser ikke veldig tillitvekkende ut.
Enten du skal ha øreplugger til trening eller bare trådløse øreplugger: JBL Reflect Mini BT løser oppgaven utmerket, og det uten å ruinere deg.
JBL Reflect Mini BT
Super passform og kurant lyd til en fornuftig pris
Fordeler
- +Sitter bom fast i ørene - også til trening
- +God batterilevetid
- +Velbalansert lyd
Ting å tenke på
- —Tynn ledning
- —Litt metallisk klang
Monster Clarity HD In-Ear
La oss si det først som sist: Clarity HD låter imponerende godt ut fra prisen på 800 kroner. De har velkjent Monster-lyd, med pumpende, dansevennlig bass, relativt varm klang og trøkk i massevis. Lydbildet er luftig og fint, og Monster-pluggene klarer å bevare godt med oppløsning og detaljer tross et visst fokus på den nedre delen av registeret. Helt i toppen kan det iblant bli litt skingrende, men dette låter likevel svært godt.
Så til det vi kanskje ikke liker så godt. Clarity HD har batterier i hver øreplugg, noe som gjør at pluggene står langt ut av ørene. Likevel makter de ikke stort mer enn fem timer før de tar kveld. De har heller ingen vinger eller annen festemekanisme, men sitter likevel greit på plass så lenge du ikke beveger altfor mye på hodet. Vi ville ikke valgt disse om du planlegger å bruke dem til løping eller annen aktiv trening.
Det gjør også at de ikke når helt opp i dette selskapet, men dette er definitivt et godt kjøp.
Monster Clarity HD In-Ear
Trådløse øreplugger for de bassglade
Fordeler
- +Flott lyd med tung bass
- +Sitter greit på plass
Ting å tenke på
- —Store plugger som stikker langt ut av øret
- —Ikke spesielt treningsvennlige
- —Middels batterilevetid
Jabra Halo Smart
Om du dropper treningsfunksjonene viser Jabra med Halo Smart at de kan lage flott lyd også til en langt billigere penge. Nakkekragen er stor og relativt stiv, så den kan være vanskelig å ha på sammen med et skjerf eller liknende, men det gir til gjengjeld plass til et relativt sett enormt batteri.
Halo Smart kan nemlig skilte med klasseledende 15 timers batteritid til musikk, og enda et par timer ekstra om du bruker den kun som handsfree. Lyden er velbalansert og detaljert, men vi savner litt trøkk i bassen også her. Det er sprettent og fint, men går ikke helt så dypt som vi skulle ønske. Det låter i det hele tatt litt «forsiktig», men til gjengjeld flott til musikk som ikke krever pumpende bass for å engasjere.
Adeles patosrøst kan iblant låte litt skingrende, men de små elementene har stort sett god kontroll i toppen. De sitter også godt og er enkle å få på plass, men uten vinger finnes det bedre alternativer til trening. Likevel: God valuta for pengene.
Jabra Halo Smart
Super batterilevetid og god lyd til en billig penge
Fordeler
- +Velbalansert, flott lyd
- +Knallgod batterilevetid
- +Enkle å få til å sitte på plass i ørene
Ting å tenke på
- —Litt skingrende i toppen av registeret
- —Nakkekragen kan være upraktisk
- —Ingen ørevinger, ikke så joggevennlige
Plantronics Backbeat 100
Backbeat 100 har i likhet med Jabra Halo Smart en plastbøyle som går rundt nakken, men Plantronics har ikke latt seg friste til å smelle inn noe enormt batteri. Her får du «bare» åtte timer, selv om det er i øvre halvdel av modellene vi har testet.
Byggekvaliteten er ikke mye å skrive hjem om, men nakkebøyla er samtidig såpass fleksibel at det nok skal ganske mye til før den knekker. Backbeat 100 er særdeles enkle å få til å sitte i ørene, med veldig myke puter som du nærmest risikerer å dytte så langt inn i øret at lyden forsvinner.
Lyden er presis og god, selv om pluggene er hakket mer forsiktige i bassgjengivelsen enn enkelte av konkurrentene. De har et flott detaljnivå, men en ganske kjølig klang og en øvre mellomtone som er litt vel sprø og mer påtrengende enn behagelig i noen låter. Det låter best til akustisk og mer nedtonet musikk, mens rockefoten nok stimuleres best av en del andre øreplugger.
Plantronics-pluggene har også en viss elektronisk susing mellom låter og i stille partier av film og serier. Det kan være en smule irriterende, men er samtidig ikke så ille at det er avgjørende for totalopplevelsen. Alt i alt rimelig bra, spesielt prisen tatt i betraktning.
Plantronics Backbeat 100
Trådløse øreplugger med svært detaljert lyd og topp passform
Fordeler
- +Detaljert, svært veloppløst lyd
- +Enkle å få til å sitte i ørene
- +Relativt god batterilevetid
Ting å tenke på
- —Ikke akkurat eksklusiv byggekvalitet
- —Litt slitsom mellomtone
- —Nakkekragen virker litt unødvendig
Bose SoundSport Pulse
Bose Soundsport Pulse Wireless er i bunn og grunn et ganske bra produkt, spesielt for deg som foretrekker denne hybridløsningen fremfor plugger som går helt inn i ørekanalen. De sitter veldig godt i øret, men konstruksjonen gjør at de er veldig følsomme for vind når du løper.
Bose-pluggene er litt skarpe i diskanten og har ikke helt det samme basstrøkket som en del kanalplugger, men lyden er likevel detaljert og rimelig god.
Vi synes den øvre mellomtonen lider litt samme skjebnen som diskanten - det låter litt flatt, uraffinert og udynamisk i låter hvor det skjer mye på en gang, mens akustisk, litt roligere musikk stort sett låter veldig fint. Dette er litt uvant til Bose å være, hvor fokuset tidligere har ligget i bunnen og diskanten gjerne har vært litt ullen og i overkant myk.
Pulsmålingen virker å være veldig solid, og batteritiden er omtrent gjennomsnittlig for denne typen øreplugger, med cirka fem timers bruk.
Prisen er kanskje det største ankepunktet. For 2500 kroner forventer vi kanskje hakket mer av lyden enn hva vi får akkurat her. De ser dessuten ganske spesielle ut.
Les hele testen av Bose Soundsport Pulse »
Bose SoundSport Pulse
God trådløs lyd for deg som ikke liker kanalplugger
Fordeler
- +Svært komfortable å ha på
- +God pulsmåler
- +Veloppløst og balansert lyd
Ting å tenke på
- —Utformingen er kanskje ikke akkurat diskret
- —Litt i overkant skarp og lys i diskanten
- —Følsom for vind når du løper
- —Relativt kostbare
Klikk her for å lese om de siste åtte ørepluggene
FitBit Flyer
Fitbits første trådløse øreplugger har en veldig smart anordning som gjør at du kan justere lengden på kabelen med en liten mekanisme direkte på selve kabelen. Problemet er bare at kabelen er fryktelig stiv og har gummi med svært høy friksjon, noe som gjør at den kleber seg til alt av klær og hud.
Ørevingene er dessuten plassert så langt ut på pluggene at de må bøyes innover for å finne plassen sin i øret, og det gjør at pluggene dyttes utover og vekk fra øregangen, noe som gjør at det er vanskelig å få dem til å sitte komfortabelt på plass over tid.
Når du først får dem til å sitte på plass, låter de rimelig godt. Flyer har en treningsvennlig boost i bunnen av registeret, men uten at det går enormt mye utover detaljene i toppen. Lydbildet fremstår imidlertid som litt lukket og trangt, men dette kan bedres noe med for eksempel en equalizer-innstilling som fremhever toppen mer.
Batteritiden er oppgitt til seks timer, og det virker for oss å stemme greit. Kanskje er det også et litt konservativt anslag, i alle fall om vi skal tro batterimåleren på telefonen, mens seks timer plasserer uansett Fitbit Flyer helt i mellomsjiktet i klassen for trådløse øreplugger med nakkebånd.
Oppsummert: Perfekte trådløse øreplugger skal bare være der uten at du trenger å tenke på dem i det hele tatt. Slik er dessverre ikke Fitbit Flyer.
Les hele testen av Fitbit Flyer >>
FitBit Flyer
Fitbits første forsøk på øreplugger har god lyd, men kabelen er et minus
Fordeler
- +Relativt god lyd
- +Stilig design
- +God samtalekvalitet
Ting å tenke på
- —Stiv gummiledning som setter seg fast i alt
- —Mangler litt detaljer i toppen
- —Merkelig utforming av ørevingene
Sony SBH70
Sony-pluggene har tilnærmet helt lik utforming som Apples Earpods, og de låter ikke så veldig ulikt heller. Lyden er relativt velbalansert, men vi savner basspunchen som kanalpluggene har. Vi skulle gjerne også hatt litt mer krisphet og oppløsning i de øvre delene av registeret, men det låter svært behagelig og utfordrer ikke ørene dine på noe vis.
Sony SBH70 sitter også veldig godt på plass i ørene, og de er så lette at du nesten ikke merker at du har dem på deg. Som med Sennheiser-paret helt i toppen fungerer nakkekragen som et slags anker for ledningen, slik at de ikke river og sliter unødig i pluggene. Det gjør at de er veldig komfortable i bruk, og de sitter også bom fast selv på løpetur.
Nakkekragen er også veldig føyelig, og det gjør at de vanlige nakkekrageinnvendingene våre ikke er like gjeldende. Men du må uansett vite at dette ikke bare er en ledning rundt nakken, og spesielt i kombinasjon med skjerf på vintertid kan det være litt problematisk.
Batterilevetiden på 6,5 timer er brukbar, og de støtter både NFC og er vanntette ned til 1 meter (IP57). Til denne prisen, rundt 650 kroner, synes vi definitivt Sony-pluggene bør med i vurderingen – særlig om du ikke liker plugger som går inn i øret.
Sony SBH70
Behagelige å ha på og god lyd for deg som ikke liker kanalplugger
Fordeler
- +Velbalansert lyd
- +Sitter veldig godt i ørene
- +Vanntette
Ting å tenke på
- —Mangler litt basspunch
- —Spiller ikke veldig høyt
JayBird Sport X3
Som med Freedom F5 er det noe med Jaybirds passform som ikke fungerer med undertegnedes ører. Den stive ledningen har i tillegg lett for å rive pluggene ut av øret om du henger dem på tradisjonelt vis under ørene. Da fikk vi mye bedre resultater med å henge pluggene over øret, hvorpå de sitter såpass godt at de faktisk kan brukes til å trene med.
Ledningsklipsene som følger med er også kjekke til å tilpasse ledningen til akkurat ditt hode, slik at den ikke henger og slenger unødvendig. Ørevingene er såpass rigide at det går utover komforten, ved at de begynner å gnage litt etter kort tid.
Ut av eska låter X3 rimelig kjedelig, men med den nevnte Mysound-appen kan du endre lyden betraktelig. Signature-innstillingen gir langt mer trøkk både i topp og bunn, og er langt å foretrekke fremfor Flat-innstillingen som pluggene i utgangspunktet bruker. Samtidig blir det kanskje litt vel mye av det gode, og vi landet et sted mellom de to nevnte signaturene.
Selv med equalizer-hjelp fremstår X3 som litt vel runde i toppen og kanskje litt skarpe i enkelte vokaler. Bassen er dessuten litt tung og sidrumpa, og ikke like kjapp og spretten som vi gjerne liker. Dette er definivt treningsvennlig lyd, men i motsetning til de tre-fire beste i testen ikke noe jeg ville sittet og hørt på i flere timer av gangen.
Batteritiden er oppgitt til åtte timer, og det virker å stemme godt med våre erfaringer. X3 bruker micro-USB til ladingen, men du er som tidligere avhengig av en egen liten adapter som klipses til fjernkontrollen for å lade. Det er upraktisk, men det skal sies at Jaybird har sørget for å feste klipsen med en tråd til selve kabelen.
Alt i alt synes vi Jaybird tar noen steg i riktig retning med X3, men verken lyd eller passform er god nok til å konkurrere med de aller beste.
JayBird Sport X3
Rett og slett for knotete å få til å sitte på plass.
Fordeler
- +Treningsvennlig, basstung lyd
- +Sitter greit når de henger over øret
- +Enormt mange valg av øreputer og vinger
- +Ganske god batterilevetid
Ting å tenke på
- —Mangler oppløsning og luftighet i lydbildet
- —Krever proprietær klips for å lade
- —Stive ørevinger gjør at de lett gnager i ørene
JayBird Freedom F5
Jaybird Freedom F5 har all elektronikken i fjernkontrollen, og det gjør selve pluggene veldig små.
Det gjør også at batterilevetiden blir i tynneste laget – kun fire timer, men den medfølgende «ladeknotten» har også et innebygget batteri som gir fire timer ekstra.
Undertegnede fant uheldigvis aldri et pute- og vingepar som passet for trening, og løpetur ble derfor til en kontinuerlig slåsskamp for å få dem til å sitte i ørene.
Når du får dem på plass har de imidlertid relativt god lyd, med tung bass og nærmest litt «loudness»-preg.
Klangen er kjølig og toppene ofte litt skjærende, men jevnt over er dette ganske bra – om du klarer å få pluggene til å sitte på plass.
Prismessig har disse kommet ned i halvparten av hva de kostet da vi først publiserte denne testen. Nå fås de til under 700 kroner, og det er en langt, langt bedre deal enn tidligere.
JayBird Freedom F5
Relativt god lyd, men samarbeidet ikke med våre ører
Fordeler
- +Tung, treningsvennlig bass
- +Egen equalizer-app
- +Veldig enkelt å bytte puter og vinger
Ting å tenke på
- —Veldig vanskelige å få til å sitte på plass
- —Kort batterilevetid
- —Litt skjærende diskant
Sudio VASA Blå
Sudio Vasa Blå skiller seg ut utseendemessig, med hus i gull eller kobber og ledninger i svart, hvit, rosa eller blå, så dette er definitivt plugger for deg som synes vanlige sorte øreplugger er kjedelige. Det følger også med en lekker oppbevaringspose i ekte lær.
Vasa Blå har en litt uortodoks løsning med fjernkontroll på ledningen på den ene siden, og en egen batteriboks på den andre siden. Det gir såpass mye vekt på ledningen at pluggene dras ut av øret ved den minste bevegelse, og de sitter dermed ikke spesielt godt fast. Løsningen blir derfor å henge pluggene over øret i stedet for under, og da sitter de greit fast. Vi ville nok ikke kjøpt disse om formålet var trening.
Lyden her er definitivt mer etter vår smak enn på Sudios on-ear-modell Regent, som vi testet nylig. Vasa Blå er langt mer veloppløste og velbalanserte, og har et luftigere og romsligere lydbilde. De er nok litt ivrige i fremstillingen av en del lysere vokaler, og det gjør at de kan fremstå som litt skingrende om du skrur opp volumet et knepp for høyt.
Instrumentseparasjonen er dessuten middels, og det flyter litt over i hverandre om det skjer mye på en gang. Vi har også opplevd at de knitrer litt i bassen på enkelte basstunge låter, men det er mer et unntak enn en regel.
Batterilevetiden er oppgitt til åtte timer, og det synes vi stemmer godt med våre observasjoner.
Alt i alt liker vi Sudio Vasa Blå sånn passe godt. De låter veldig godt i begynnelsen, men når du hører nøyere etter hører du at det revner litt i sømmene her og der.
Sudio VASA Blå
Vanskelig å kritisere for så mye, men likevel ikke mer enn...middels.
Fordeler
- +Ser eksklusive ut
- +Helt kurant lyd
- +Ganske god batterilevetid
Ting å tenke på
- —Upraktisk batteriboks på ledningen river pluggene ut av øret
- —Låter litt «uraffinert»
Creative Outlier Sports
Creatives sportsplugger sitter veldig godt i ørene, og de medfølgende vingene har en flott balanse mellom stivhet og komfort.
Det som ikke er så balansert, er lyden. Først og fremst er Outlier Sports litt ivrige i gjengivelsen både av bassen og den nedre mellomtonen, noe som gjør at detaljnivået lider.
Samtidig er de litt skarpe i toppen, spesielt fra iPhone, og noen partier i enkelte låter kan derfor høres litt ut som sandpapir i øret. Lite behagelig, altså, og lydbildet er også litt ullent og trangt.
Basspunchen gir likevel høy morofaktor og ganske gøy lyd til trening, men du må like farger om du vil bruke disse til daglig: De kommer nemlig kun i fargene neongrønn, flammende oransje og midnattsblå.
Batteritiden er på sin side svært god, med rundt 11 timer. Det er bedre enn de fleste i denne kategorien.
Prismessig er de heller ikke så verst, med snaut 700 kroner. Alt i alt en helt grei deal, men topplyd får du altså ikke.
Creative Outlier Sports
Helt greie treningsøreplugger med svært bassfokusert lyd
Fordeler
- +Sitter godt og komfortabelt i ørene
- +God batterilevetid
Ting å tenke på
- —Litt i overkant bassfokusert lyd
- —Litt skingrende i toppen, spesielt fra iPhone
- —Neonfargene er definitivt ikke for alle
Plantronics BackBeat GO 3
I sin markedsføring forteller Plantronics om «stunning audio quality», men BackBeat Go 3 er enda et bevis på at du ikke skal tro alt reklamen forteller deg. Lydkvaliteten er nemlig ganske dårlig. Lyden er spinkel, med fraværende bass og litt «blikkboks»-preg over det hele.
De sitter heller ikke spesielt godt i ørene, og vår tester måtte dytte og vri en del på dem for å få best mulig lyd. Og når de først satt riktig, så skulle det ikke så mye bevegelse til før de endret posisjon og lyden igjen ble dårligere.
Batteritiden er på 6,5 timer, som er midt på treet i dette selskapet, men det er altså langt bedre valg både på lyd og passform.
NB: Du får BackBeat Go 3 både med og uten et oppbevaringsetui som inneholder et ekstra batteri som gjør det mulig å lade øreproppene opptil to ganger når du er på farten, altså 13 timer ekstra batteritid. Versjonen med ladeetui koster rundt 300 kroner ekstra.
Plantronics BackBeat GO 3
Fordeler
- +Enkle å betjene
- +Forholdsvis gode å ha på seg
- +Vannavvisende
Ting å tenke på
- —Dårlig lyd, spesielt bass
- —Kan være vanskelige å få til å sitte skikkelig
Jabees BeatING
Jabees er muligens det beste eksemplet på at du vanligvis får hva du betaler for. De koster bare 499 kroner, men fungerer deretter.
Mellomtonen og den øvre delen av bassregisteret er helt ute av kontroll, og det gjør at musikken høres ut som en tjukk saus fullstendig uten dynamikk og detaljer.
De sitter godt fast i ørene, men ørevingene sitter nesten ikke fast, og vi kan omtrent garantere at du på ett eller annet tidspunkt kommer til å miste dem. Batteritiden er i tillegg i magreste laget med bare fire timer, og stemmeguiden er på kinesisk.
Ett pluss skal de få, og det er at de faktisk fungerer ganske bra til trening. De sitter veldig godt på plass, og den basstunge lyden fungerer bedre til løping enn ellers.
Jabees BeatING
Duger stort sett ikke til noe annet enn trening
Fordeler
- +Sitter godt fast i ørene
- +Brukbar lyd til trening
- +Lav pris
Ting å tenke på
- —Detaljløs lyd, altfor basstunge
- —Ørevingene sitter dårlig fast
- —Kort batterilevetid
Oppdatert 9.03.2018: La til Sennheiser Momentum Free, RHA MA750 og Beats X. Justerte noen karakterer.
Oppdatert 5.10.2017: La til Sony WI-1000X, Fitbit Flyer og RHA MA650. Fjernet Kygo E7/800S. Justerte en del karakterer.
Oppdatert 11.05.2017: La til Sennheiser Momentum In-Ear Wireless, Jaybird X3 og Sudio Vasa Blå. Justerte også en del karakterer ned 0,5 poeng.
Oppdatert: 29.11.2016: La til Plantronics Backbeat 100, Bose Soundsport Pulse og Creative Outlier Sports.