Tek.no

Samletest Beste spill-pc for 10 000 kroner (påsken 2020)

Dette er maskinen som trosset pandemi, kronekollaps og konkurrenter for å imponere deg

Påske-kåringen vår ble ganske annerledes denne gangen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

«Beste spill-PC»-kåringene våre er ekstremt populære ute blant dere lesere. Ikke så rart, for her inviteres butikkene til å levere så kraftige og gjennomførte maskiner som mulig til en fastsatt pris.

Prestisjen av å vinne en Tek-kåring, og danke ut sine konkurrenter i prosessen, har virkelig fått frem konkurranseinstinktet og kreativiteten ute blant butikkene tidligere. Og, uansett hvem som har vunnet, har du som har vært i markedet for en ny spillmaskin alltid vært med på det laget.

For noen uker siden spurte vi derfor våre Instagram-følgere om de ville ha en ny kåring av de beste billige eller dyre spillmaskinene. Resultatet ble et overveldende flertall for de billige til 10.000 kroner, så vi kastet oss rundt og inviterte butikkene inn til ny kåring hos oss.

Kjepper i hjulene

Mange av butikkene var klare, og gledet seg til å sende inn sine kandidater. Her var timeplanen ryddet og alt var klart for å gi mange en god start på påsken, som jo er kjent som spillferien over alle ferier.

Men så gikk alt galt som kunne gå galt.

Pandemi. Historisk oljefall. Valutasmell.

Butikkene stønnet et nærmest unisont «auuuu!». Og e-postene tikket inn:

– Dette får vi bare ikke til. Vi må trekke oss!

– Vi klarer ikke levere i tide, beklager!

Skikkelig kjipt, men med tanke på at komponentene i de allerede prispressede maskinene plutselig hadde gått opp med både hundrelapper og tusenlapper omtrent på en natt var det også forståelig.

Ett lyspunkt

Det finnes likevel ett lyspunkt. Én aktør har nemlig ikke trukket seg fra kåringen! Elkjøp er stadig med med sin HP Pavilion spill-PC:

Så, i stedet for flere maskiner som kjemper mot hverandre – som vi er vant til – skal vi fortelle litt om den maskinen som trosset både pandemi og kronefall for å være med.

Under kan du se Elkjøp-maskinen sammenlignet med de to andre maskinene som var påmeldt og sendt inn, men som senere ble trukket.

Best «på papiret»

Det første vi ser er at Elkjøp-maskinen har det kraftigste grafikkortet blant maskinene som var påmeldt kåringen vår. Dens RTX 2060 Super ville prestert titalls prosent bedre enn maskinene med GTX 1660 Super-grafikkort. I tillegg er det bare «RTX»-grafikkort som har støtte for nye teknologier som strålesporing og DLSS, som du kan lese mer om her.

Grafikkortet er den soleklart viktigste komponenten i en spill-pc, så uansett hvilke andre triks konkurrentene måtte ha kommet med ville Elkjøp-maskinen dermed blitt testens ytelseskonge.

Intel-prosessoren er ikke noen veddeløpshest, men Elkjøps HP-maskin er presset på pris, og i valget mellom å prioritere grafikkort eller prosessor har de truffet spikeren på hodet om det er topp ytelse ut av boksen som står på ønskelista.

Minnehastigheten står i stil til valget av prosessor, og det aller viktigste får Elkjøps HP-maskin til: å få på plass 16 GB heller enn bare 8 GB, som kan være lite om du skal spille og strømme samtidig.

Alle maskinene som var påmeldt har noe begrenset med lagringsplass, men det er snakk om svært rask PCIe-lagring som er festet i et M.2-spor direkte på hovedkortet.

Elkjøps kandidat er en ganske liten sak med Mini ATX-formfaktor. Det er dermed fysisk mindre plass til eventuelle fremtidige oppgraderinger, og hovedkortet dens har begge de to plassene til minnebrikker fylt opp allerede. Du kan maks installere to ekstra lagringsenheter, og da i form av 2,5-tommers SATA-SSD-er.

På «konkurrentenes» større ATX-maskiner ville du fått flere muligheter til oppgradering av både minne og lagringsplass. Men det gikk altså ikke til prisen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Så bra ytelse gir den

Med det beste grafikkortet i vår imaginære samletest, hvor god spillytelse får du for 10.000 kroner, med en knallsterk dollar og komponentmangel ute i verden?

Vel, faktisk veldig god. RTX 2060 Super-grafikkortet gjør sitt til at Elkjøp-maskinen kan notere seg over 100 FPS selv i det relativt tunge Far Cry 5, eller nærmere 190 FPS i det mer lettdrevne Overwatch. Sistnevnte er for øvrig et spill som krever omtrent like mye av maskinen som andre populære titler, som Fortnite og Apex Legends.

Dette er da i Full HD-oppløsning. Om vi skrur opp oppløsningen et knepp, til 1440p, ser vi at maskinen fremdeles leverer varene. 82 FPS i Far Cry 5 og 132 FPS i Overwatch er direkte imponerende til prisen.

Vi utførte samme målinger under vår kåring av «beste spill-PC» for 15.000 kroner før jul. Da vant Komplett med sin maskin som var bygget rundt et kraftigere og mye dyrere RTX 2080 Super-grafikkort. Denne leverte da også mellom 20 og nærmere 40 prosent høyere ytelse, godt hjulpet av en kraftigere prosessor.

Det høres kanskje ut som mye bedre ytelse for 5000 kroner ekstra, og særlig med alle de andre komponentene denne hadde, men husk at denne maskinen trolig ville kostet omtrent det dobbelte av dagens Elkjøp-maskin dersom den fortsatt var for salg. Selvsagt på grunn av den lave kronekursen.

Men apropos lav kronekurs. Har den fått en så stor smell at Elkjøp ikke klarer å levere mer for pengene i dag enn da de deltok i samme kategori for to år siden?

Her har vi ingen sammenlignbare målinger, men støtter vi oss på det vi kan om komponenter er heldigvis svaret at dagens Elkjøp-maskin slår 2018-kandidaten deres med omtrent 15 prosent i spillytelse alene. I tillegg er maskinen forbedret på områder som minne, prosessor og strømforsyning. Så ting går altså fremover.

Er den verdt pengene?

I kåringene våre forsøker ofte noen av deltagerne å satse alt på så høy spillytelse som mulig. Dette gjelder i aller høyeste grad for denne kåringens Elkjøp-maskin, som i enda større grad enn de to andre som skulle vært med i testen strekker seg etter ytelse, ytelse, ytelse.

Det er topp om det er i dag du trenger all guffa. Men ytelsesjaget kommer ofte til en pris:

Færre muligheter for senere oppgradering, slett håndverk eller begge deler.

Dessverre lider Elkjøp-maskinen av begge disse diagnosene.

Det vi liker aller minst med maskinen er at den sliter med støy når den jobber hardt, som under spill. Det er ikke det at viftene i seg selv blir veldig aktive som skaper problemer, men høyfrekvent elektronisk støy. Vi har ikke klart å finne kilden til denne uønskede støyen, men den overdøver i alle fall viftene, er umulig å fjerne og mer irriterende.

Vi misliker også hvordan maskinen er bygget opp på innsiden, med to metallrammer som sperrer for både bytte av komponenter og fremtidige oppgraderinger. Den nedre rammen kan fjernes relativt enkelt, den andre som sperrer for minnemoduler og installasjon av mer lagring kan by på et større prosjekt.

Maskinens størrelse kan være en fordel. Den får plass oppå pulten, og har alt av tilkoblinger de fleste skulle trenge lett tilgjengelig. Den har både wi-fi (riktignok bare Wi-Fi 5) og blåtann bygget inn, og om du vil putte inn et kraftigere grafikkort i fremtiden kan du gjøre det. Strømforsyningen har nemlig plenty av kraftoverskudd, og ledningene som behøves.

Men hovedkortet har bare to spor for minnemoduler, slik at du må kaste dem som allerede er installert om du vil oppgradere med mer kapasitet senere. I tillegg er hovedkortet spesialbygget for kabinettet, blant annet med tilkoblingsporter som stikker ut gjennom fronten. Det er kanskje en ok løsning for produsenten nå, men en løsning som vil stikke kjepper i hjulene for deg om du en dag vil bytte ut hovedkortet og prosessoren med noe bedre.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

For å oppsummere skal Elkjøp ha honnør for å ha klart å levere en såpass ytelsessterk spill-PC til det strenge budsjettet vi satte i disse urolige tider. Du skal slite med å finne en særlig kraftigere maskin akkurat nå, og ytelsen er imponerende både i Full HD- og 1440p-oppløsning.

Denne maskinen vil takle det meste av spill du hiver dens vei i overskuelig fremtid.

Samtidig får du både trådløs mottager og blåtann for tilkobling av spillkontrollere og annet snacks, samt alle porter du skulle trenge. Størrelsen kan også være fristende for mange, der den får plass over alt og er lett å ta med rundt.

Vi kan likevel ikke anbefale maskinen til deg som tenker langsiktig. Til det er den for enkel, med dårlige løsninger for kommende oppgraderinger.

Hadde det ikke vært for den plagsomme elektroniske støyen ville det vært lettere å anbefale maskinen til alle som bare vil ha en maskin som gir masse spillytelse for pengene her og nå. Men der vi ikke har noe å utsette på ytelsen må vi bare gjøre oppmerksom på at du kan angre når du hører maskinen i aksjon.

Den elektroniske støyen opplevde vi nemlig som ganske plagsom, og det skal jo ikke høres sånn ut når man bruker en PC. Kanskje den fungerer om du bruker lukkede hodetelefoner når du spiller, men vi tør ikke stå som garantister for det.

HP Pavilion Gaming
6.5
Helt greit

HP Pavilion Gaming

sitat"Gir deg topp ytelse for pengene her og nå, men skuffer på byggekvalitet og oppgraderingsvennlighet."

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgod spillytelse
 • Krysse av
  Godt med tilkoblinger
 • Krysse av
  Innebygget WiFi og blåtann
 • Krysse av
  Mye minne
 • Krysse av
  Kompakt og plassvennlig
 • Krysse av
  Rask lagring
 • Krysse av
  Strømforsyning med kraftoverskudd

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kabinettet er kronglete og lite fremtidsrettet
 • Bytt
  Vanskelig å oppgradere i fremtiden
 • Bytt
  Støyer en del når du spiller
 • Bytt
  Plagsom elektronisk støy under last
 • Bytt
  Kun to minnespor
 • Bytt
  Lite lagringsplass
Les også
Historisk kursfall kan gi langt dyrere elektronikk
annonse

Les også