Samletest

Den beste høytrykksspyleren for krevende brukere

Skal du vaske bil, hus eller båt, vil en høytrykksspyler raskt bli din beste venn. Når skitten skal angripes med vann, vil en slik maskin bidra med nok trykk til at møkka må gi tapt. Men det finnes utallige modeller på markedet. Og prisene varierer mye.

Tidligere i år testet vi spylere som kostet under 2000 kroner, enkle og lette maskiner som fungerer utmerket om du ikke skal ta fatt på de aller tyngste oppgavene.

Men legger du på litt, til rundt 3500 kroner, får du maskiner bedre egnet for tyngre jobber og hyppigere og mer langvarig bruk. En klasse vi sist testet tilbake i 2018.

Vi har nå tatt en ny runde, og testet syv maskiner i denne klassen. Dette er høytrykksspylere som gir godt med trykk, og som på papiret skal klare å levere opp mot 500 liter vann i timen.

PS: Artikkelen er oppdatert 22.6 med rettelse av type slange og pumpe på Kärcher sin maskin. I tillegg ble vi gjort oppmerksom på at Kärchers maskin har en slangegjennomføring i front som gjør at den står mer stabilt enn den gjorde da vi testet. Karakteren er av den grunn justert, og vi beklager feilen.

Dette er maskinene som er med:

Til rundt 3500 kroner begynner du å få pondus nok til å ta unna de aller fleste oppgavene du trenger en høytrykksspyler til. Mens maskinene vi testet til under 2000 kroner er ment for lette oppgaver, vil disse være kraftige nok til å for eksempel ta unna den utvendige husvasken.

De er også godt egnet til vasking av biler. Siden du får mer vann ut av maskinen, vil du bli raskere og mer effektivt ferdig med å gjøre bilen ren.

De klarer til dels også de tyngste oppgavene - som å spyle av under båten din etter at sesongen er over. Her trenger du rikelig med krefter, og det vil ta noe mer tid med disse spylerne enn om du velger å gå enda lenger opp i pris.

Dette er maskinene vi har testet:

 • AVA P60 Evolution
 • AVA P60 Smart
 • Biltema HPW 160 DB
 • Husqvarna PW 360
 • Kärcher K5 Premium Full Control Antitwist Flex
 • Nilfisk E150.2
 • Stihl RE 130 Plus

Pass på dette når du kjøper høytrykksspyler

Hvis du ikke passer på kan en høytrykksspyler fort gjøre at terrassen din ser ut som en krigssone – spesielt om du kjøper en dyr spyler som kombinerer høyt trykk med mye vann. Om du i tillegg velger feil dyse, vil du fort kunne ende opp med stygge rifter og sår i treverket ditt.

Selv på harde overflater som asfalt og betong skal man være forsiktig med å sette dysen for nære, spesielt om man bruker en rotordyse. Denne er meget kraftig, og skal i alle fall ikke brukes på bilen din.

Har du planer om gjøre unna vasken på en søndag, eller har en nabo som ikke er spesielt glad i støy, skal du dessuten tenke deg litt om med en høytrykksspyler. De bråker ikke på langt nær like mye som for eksempel en plenklipper, men er likevel høylytte nok til at de kan være til irritasjon.

Husk å sjekke hvor mye strøm spyleren du vurderer å kjøpe trekker. Ofte kan du bruke en kurs på 10 ampere, men for å være på den sikre siden burde du ha en kurs på 16 ampere. I denne testen klarer de fleste maskinene seg med en 10-amperes kurs.

ProductAVA Evolution P60 MediumAVA P60 SmartHusqvarna PW 360Nilfisk E 150.2-10 H X-TRABiltema HPW 160STIHL RE 130 PlusKärcher K5 Premium
annonsePris2990 NOK3295 NOK4390 NOK3590 NOK2299 NOK3215 NOK3999 NOK
Liter i timen456432475475462372429
Oppgitt liter i timen inntil500500500500520500500
Oppgitt trykk i bar (maks)145150160150160135145
Støy (dB)79798181848180
Slangelengde (m)8810108910
Kabellengde (m)5555555
Vekt (kg)22,111,120,819,823.521,213,1
Modulær lanseJa, pistolgrep, forlenger++Ja, pistolgrep, forlenger++Nei, må ha dyseforsatsNei, må ha dyseforsatsNei, må ha dyseforsatsNei, må ha dyseforsatsNei, må ha dyseforsats
KabeltrommelJa, med svingJa, med svingJa, fastJa, fastJa, fastJa, fastJa, tverrstilt på baksiden
SlangetypeStålarmertStålarmertStålarmertStålarmertStålarmertStålarmertFiberarmert
Pumpetype4 sylindre, metallMetallMetallMetallMetallMetallMetallhus med deler i plast (bikompositt)
Garantivarighet (hvis mer enn rekl.)20 år10 år-----
Effekt /sikring (watt / ampere)2100 / 102200 / 102300 / 102100 / 102500 / 162300 / 102100 / 10

Best i test: AVA P60 Evolution

Ava P60 Evolution stikker av med seieren i denne testen.

Dette er en av Ava sine helt nye modeller, og her har selskapet laget en av de aller mest komplette maskinene vi har testet noen gang.

En av få ulemper med maskinen er at den er ruvende og stor, samtidig som den veier en del. Men unntatt av det og manglende mulighet til å justere trykket er det lite å trekke for her. Enkelte ganger hadde det vært hendig å kunne temmet trykket litt.

Ellers er dette en gjennomført maskin hvor det er flust med smarte løsninger, enten det er for å legge fra deg lansen eller å samle sammen slange eller strømkabel. Begge sistnevnte kan enkelt tromles inn i hver sin trommel. Løsningen for strømkabelen er laget slik at du alltid må tromle inn hele kabelen, og tilsvarende trekke ut all kabelen når du skal bruke den. Slik at du unngår at det blir noe form for varmegang i kabelen.

Et praktisk brett til å ha tilbehør på trekker opp, og det samme gjør flere andre praktiske løsninger, så som trommel med sving og en stang som gjør det lett å bære med seg spyleren som en koffert.

Ava fortsetter å bruke de hendige løsningene som at du kan velge å bruke lanse, eller feste dysene rett i pistolgrepet. Det gjør at du har en god frihet til å variere alt ettersom hva du gjør. Skal du vaske bil er det for eksempel hendig å kun ha pistolgrepet når du skal vaske i hjulbuer og så videre.

Denne modellen har dessuten en større trommel, og du kan enkelt hekte på flere meter med slange om du skulle ønske det. Så du kan i teorien hekte på flere titalls meter og dermed ha mulighet til å la maskinen stå på fast plass og kun trenge å trekke frem slangen når det skal vaskes.

Samtidig er det mange små detaljer som er nyttige. Som det nye «serveringsfatet» på maskinen hvor du enkelt kan feste dysene, legge fra deg lansen eller henge fra deg såpekanonen. Og den har store hjul som ruller lett, i tillegg til et håndtak som lar deg bære maskinen horisontalt. Dyser, såpekanon og lanse er godt festet til maskinen når den bæres.

Motoren er også blant de beste i testen. Den bråker lite, og er blant de beste i testen hva gjelder kapasitet på antall liter levert i timen. Så lenge trykket er godt er antall liter det mest vesentlige, og her får du altså godt med begge deler.

Alt i alt er dette maskinen som har flest positive og smarte løsninger. Flere av de andre maskinene i denne testen er også gode til å levere nok trykk og vann. Men de er ikke i nærheten av å ha den samme fleksibiliteten og smarte løsningene som Ava får til med P60 Evolution.

AVA Evolution P60 Medium
9
Imponerende
Best i test

AVA Evolution P60 Medium

sitat"P60 Evolution innfrir med gode praktiske løsninger og topp ytelse i klassen."

Fordeler

 • Krysse av
  Praktisk modulært lansesystem
 • Krysse av
  Kabeltrommel som følger deg
 • Krysse av
  Praktisk løftestang
 • Krysse av
  Brett for enkel tilgang på deler
 • Krysse av
  Store, gode hjul
 • Krysse av
  God skumlegger følger med
 • Krysse av
  Stor trommel med plass til 20 meter slange
 • Krysse av
  Mest stillegående i testen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Stor og tung
 • Bytt
  Kun 8 meter slange med i esken

Anbefalt: AVA P60 Smart

AVA har flere modeller som passer inn i denne prisklassen. Fra før har de P60 Master, som vant forrige samletest vi gjorde, og de har denne nye modellen, P60 Smart.

Dette er også en gjennomført modell, som passer bedre til deg som ønsker en mer kompakt maskin som er lettere å bære med seg, men som fortsatt klarer å levere greit med trykk og vann. Dette er nemlig testens letteste maskin.

Her må du regne med litt enkel montering før du er i gang, men alt du trenger ligger i esken. Noe av det første som slår oss med denne maskinen er at den har såkalt softstart, litt som støvsugeren din, at den ikke slår inn med full kraft i det du starter. I stedet bygger den opp trykket over litt tid, og det gjør den enklere og mer behagelig å bruke.

Igjen får du mye av den samme fleksibiliteten som med Evolution-modellen med tanke på å kunne forlenge lanse eller bare bruke dyser rett fra pistolgrepet. Du får en litt enklere trommel, men som fortsatt er kurant å sveive inn slangen i.

Strømkabelen derimot har ingen trommel å bo i. Den ender derfor opp med å bare vikles sammen på selve maskinen der du finner det for godt. En knagg å henge den på eller tilsvarende løsning hadde vært bedre.

Det følger med den samme skumkanonen som på Evolution-modellen, noe som er en klar fordel om du liker å vaske bil. Da får såpen bedre tid til å løse opp smusset, siden skum blir hengende lenger på lakken.

Alt i alt er dette en maskin som gjør sine saker godt, og med den gjør seg fortjent til et Anbefalt-stempel.

AVA P60 Smart
8.5
Meget bra
Anbefalt

AVA P60 Smart

sitat"Lett og kompakt"

Fordeler

 • Krysse av
  Dempet "rolig" oppstart
 • Krysse av
  Kabeltrommel som følger deg
 • Krysse av
  God skumlegger følger med
 • Krysse av
  Testens letteste maskin
 • Krysse av
  Enkel å rulle med seg
 • Krysse av
  Mest stillegående i testen
 • Krysse av
  Praktisk modulært lansesystem

Ting å tenke på

 • Bytt
  Færre praktiske stativløsninger enn i Evolution
 • Bytt
  Kun 8 meter slange med i esken
 • Bytt
  Savner en enkel måte å samle strømkabelen på
 • Bytt
  Ikke best på vannmengde

Anbefalt: Nilfisk E150.2

Knall ytelse og gode praktiske egenskaper til en forholdsvis rimelig penge gjør Nilfisken til et godt valg for budsjettorienterte.

Denne Nilfisk-modellen stikker også av med et Anbefalt-stempel. Denne gjør en identisk jobb som Husqvarna, men prisen taler i Nilfisk sin favør denne gang.

Oppskriften for denne modellen er den samme som da vi testet den i 2018, og det betyr igjen at du får en vellaget maskin som gjør sine saker godt på det aller meste. Den leverer godt med vann, og bråker dessuten ikke spesielt mye.

Det som skiller denne modellen fra AVA sin testvinner, er at den ikke på langt nær har like god fleksibilitet når det kommer til lanse og generell bruk. Å skifte ut dysene er også her en enkel affære, hvor du bare trykker inn en knapp, men det finnes ingen enkel måte å justere lengden på lansen, og ei heller mulighet til å bruke dysene rett i pistolgrepet.

Nilfisken i testen er enkelt bestykket, men slik er også de fleste av maskinene - et enkelt feste til å surre kabelen opp på, og en holder til å sette den dysen som ikke er i bruk på den ene siden, og oppbevaring for pistol og lanse på andre siden.

Det er også verdt å merke seg at du heller ikke får med en såpekanon. I stedet får du med en såpepålegger, som for all del gjør det enkelt å legge på såpe om du skal vaske bilen din, men det renner nesten like raskt av som du fører det på. Så det blir ikke samme vaske-effekten ut av det, som når du legger på skum som blir hengende og får virke en stund.

Men Nilfisk viser likevel at de kan sine saker godt, og vi har ingen problemer med å anbefale deg denne maskinen.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA
8
Meget bra
Anbefalt

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

sitat"Robust og gjennomført maskin"

Fordeler

 • Krysse av
  Solid konstruksjon
 • Krysse av
  God kabeltrommel
 • Krysse av
  God rekkevidde på slangen (10 meter)
 • Krysse av
  Grei løsning for å samle opp strømkabelen
 • Krysse av
  Gir bra med vann og trykk
 • Krysse av
  Står stabilt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt traurig lanseløsning sammenlignet med AVA
 • Bytt
  Bråker noe mer enn de beste

Mye for pengene: Stihl RE130

Stihl er marginalt svakere enn Nilfisk og Husqvarna på å levere vann, men har til gjengjeld noen hundrelapper lavere prislapp.

En av tingene vi liker med denne modellen, som også skiller den fra Nilfisk og Husqvarna, er en dør på siden av maskinen hvor du kan kveile opp strømkabelen etter bruk. Da slipper du at kabelen henger på siden av maskinen uten beskyttelse.

Utover dette så er lansesystemet mye det samme, annet enn valg av farger. Maskinen presterer ikke fullt så godt når det kommer til å levere vann som verken Nilfisk eller Husqvarna, noe som trekker litt ned. Men prisen veier altså opp i positiv retning. Det kan være verdt å merke seg at slangen på denne modellen er én meter kortere enn på Nilfisk og Husqvarna.

Stihl har laget et lite kabelskap ut av de ellers ordinære kabelkrokene. Det minker sjansen ytterligere for at kabelen kveiler seg ut i garasjen.

Igjen følger det med en såpepålegger. Ikke overraskende lik den som Nilfisk bruker. Vi testet også en egen skumkanon fra Stihl utenom, og den var rett og slett meget god. Så vasker du mye bil, vil denne absolutt være å anbefale.

Alt i alt Stihl leverer en god maskin til en hyggelig pris.

STIHL RE 130 Plus
7.5
Bra
Godt kjøp

STIHL RE 130 Plus

Fordeler

 • Krysse av
  Praktisk skap for å rydde strømkabelen
 • Krysse av
  Slid konstruksjon
 • Krysse av
  Gir godt med vann og trykk
 • Krysse av
  Står stabilt
 • Krysse av
  Testens billigste

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt traurig lanseløsning sammenlignet med AVA
 • Bytt
  Bråker noe mer enn de beste
 • Bytt
  Gir litt mindre vann enn sine "brødre" i Nilfisk og Husqvarna

Husqvarna PW360

Det er lite vondt å si om Husqvarna sin modell, som ikke allerede er nevnt for de to modellene fra Nilfisk og Stihl. Også denne modellen leverer mye vann, og gjør sine saker slik du forventer en maskin til nesten 4000 kroner bør gjøre.

For dette er testens dyreste maskin, og når du ikke får noe mer for de ekstra hundrelappene enn det Nilfisk kan skilte med, blir det vanskelig å anbefale denne maskinen.

Igjen så får du samme lansesystem som hos Nilfisk og Stihl, altså en god løsning, men ikke på langt nær så fleksibel som det Ava sine maskiner gir deg.

Utover det så er maskinen robust satt sammen, og står stødig så lenge du ikke drar for hardt i slangen når du skal ha den ut. Dessuten følger det med 10 meter med slange til denne maskinen, noe som kommer godt med når du for eksempel vasker bil.

Alt i alt er dette en god maskin, like god som Nilfisk sin maskin, men den rangeres altså under på grunn av prisen.

Husqvarna PW 360
7.5
Bra

Husqvarna PW 360

sitat"Like god som Nilfisk sin maskin – men dyrere"

Fordeler

 • Krysse av
  Slid konstruksjon
 • Krysse av
  God kabeltrommel
 • Krysse av
  God rekkevidde på slangen (10 meter)
 • Krysse av
  Grei løsning for å samle opp strømkabelen
 • Krysse av
  Gir bra med vann og trykk
 • Krysse av
  Står stabilt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt traurig lanseløsning sammenlignet med AVA
 • Bytt
  Testens dyreste maskin
 • Bytt
  Bråker noe mer enn de beste

Kärcher K5 Premium Full Control Antitwist Flex

Denne maskinen fra Kärcher er kompakt og lett. Og veier likevel et par kilo mer enn Ava sin P60 Smart-modell.

En hendig funksjon på denne maskinen er en smart løsning i pistolgrepet. Her får du en skala som viser hva slags trykk og bruk de ulike dysene gir deg, så du raskt kan sjekke om du har valgt riktig oppsett til jobben du skal utføre.

En praktisk indikator på dysen viser hva slags trykk du jobber med på en lettfattelig måte.

Du får 10 meter med slange som samles i en trommel på tvers på baksiden av maskinen. Slangen må føres ut via en gjennomføring foran på maskinen, som gjør at den står en god del mer stabilt enn hva den ville gjort om du hadde trukket den rett ut bakfra.

I tillegg har slangen litt giv i seg, som gjør at du kan nappe en del i den uten at spyleren flytter på seg. I motsatt retning for stabilitet trekker naturligvis at Kärcher-spyleren er såpass lett.

Slangen er fiberarmert, og tåler nå langt mer juling enn tidligere. Her har det skjedd en kraftig forbedring siden vi testet samme maskin i 2018.

Strømkabelen har god rekkevidde, men maskinen har ikke en spesielt god måte å samle kabelen på. Det er et nett på baksiden hvor du kan kveile sammen kabelen og legge den ned i. Men det finnes bedre løsninger enn dette.

Maskinen leverer greit med vann, og bråker dessuten ikke mye. Den har en behagelig dur når den brukes.

På Kärcher-maskinen er slangetrommelen plassert sidelengs, men slangen føres ut gjennom et hull i front.
Kärcher K5 Premium Full Control Antitwist Flex
7.5
Bra

Kärcher K5 Premium Full Control Antitwist Flex

Fordeler

 • Krysse av
  Smart styrkekontroll på lanse
 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  God rekkevidde på slangen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak kabelorganisering
 • Bytt
  Ikke allverdens vannmengder

Biltema HPW 160 DB

Biltema leverer den billigste maskinen i denne testen, og det er en helt grei maskin du får for rett under 2300 kroner.

Men den faller litt igjennom sammenlignet med de resterende modellene som er med i denne testen. Om vi starter med selve maskinen, så er denne tyngst av de som er med i testen. Og tyngden kommer ikke maskinen til gode når du skal trekke ut slangen. For maskinen står ikke spesielt stabilt.

Det som dog er en god løsning er hvordan maskinen oppbevarer slangen og strømkabelen. Disse passes på av hver sin trommel, som er en god løsning helt på høyde med testvinneren.

Og denne maskinen leverer godt med vann og trykk. Helt topp til prisen. Men maskinen bråker mest av alle i testen, og det er et bråk av den typen som du kanskje har irritert deg over selv når naboen vasker bilen. Den marg-og-bein-gjennomtrengende harde støyen av en gammeldags høytrykksspylerpumpe.

Maskinen har to såpedispensere, og du kan velge mellom de to ved å vri på en enkel bryter på siden. For å få såpen ut av dysen så må du trekke tuten på lansen ut, og da kan du velge hvor bredt du vil at såpen skal legge seg på. Men det kommer beskjedent med såpe. Også en del mindre enn påleggerne til Nilfisk, Stihl og Husqvarna.

Så er det selve dysen. Du har to å velge mellom, enten en vario-type eller en tradisjonell

Biltema-spyleren har alt-i-ett-dyse som både kan gi vaskestråle og ekstra konsentrert stråle i samme dings. Ulempen er at det er litt uforutsigbart hvor det ene avløser det andre - plutselig står du med en «spikerstråle» rettet mot bilen uten å være forberedt på det.

Maskinen har to såpedispensere, og du kan velge mellom de to ved å vri på en enkel bryter på siden av maskinen. For å få såpen ut av dysen så må du trekke tuten på lansen ut, og da kan du velge hvor bredt du vil at såpen skal legge seg på. Men det kommer beskjedent med såpe. Også en del mindre enn påleggerne til Nilfisk, Stihl og Husqvarna.

Så er det selve dysen. Du har to å velge mellom, enten en vario-type eller en tradisjonell variant. Og det er først og fremst sistnevnte du bruker mest når du for eksempel vasker bilen. Denne kan justeres ved å skru på dysen, men det gjelder å ha tungen rett i munnen. For her går det raskt fra en bred vaskestråle til en «spikerstråle» som kan gjøre stor skade på underlaget. Den er meget kraftig sammenlignet med vaskestrålen.

Biltema HPW 160
6
Helt greit

Biltema HPW 160

sitat"Mest vann per krone, men en spyler med praktiske ulemper."

Fordeler

 • Krysse av
  Leverer masse vann til rimelig penge
 • Krysse av
  Trommel for både slange og kabel
 • Krysse av
  Stålarmert slange er bra til prisen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lanse går fra vaskestråle til "spikerstråle" uten forvarsel
 • Bytt
  Meget svak skumfunksjon
 • Bytt
  Testens mest bråkete
 • Bytt
  Stor og tung

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse