SamletestTest av kjøkkenmaskiner 2021

Vi har funnet den aller beste kjøkkenmaskinen

Oppdatert med to nye maskiner.

I disse dager er vi både mer hjemme og spiser flere av måltidene våre innenfor husets fire vegger. Og la oss være ærlige: Vi ønsker kanskje også å kose oss litt ekstra. Da kan det kanskje være en idé å ta til innkjøp av en ny kjøkkenmaskin.

Det norske begrepet «kjøkkenmaskin» er i seg selv ganske ullent. De enkleste kjøkkenmaskinene er ikke annet enn mekaniske eltere av deig. De gjør jobben når du skal bake et brød eller piske litt krem til kakaoen.

De mer avanserte maskinene kan, avhengig av tilleggsutstyret, gjøre alt fra å bake brød, lage iskrem til å kverne kjøtt. De store spørsmålene blir da: Hva trenger du maskinen til, og hvor hyppig har du tenkt til å ta den i bruk?

Sist oppdatert testutvalg: februar 2021: Vi har testet Kenwood Chef XL Titanium Patissier og Wilfa ProBaker. Fjernet også et par modeller som ikke lenger er i salg.

Vi tester basisfunksjonaliteten

I denne testen har vi gått nærmere inn på det rikholdige sortimentet av kjøkkenmaskiner. Vi testet både rimelige og mer eksklusive modeller fra store produsenter som Kenwood og Electrolux, samt noen nye utfordrere fra blant annet Sage, Smeg og Wilfa.

Electrolux EKM6000 lyser godt opp på sparsomt belyste kjøkken.

Flere av maskinene har tilkoblingsmuligheter for et vidt spekter av redskaper, men dette har vi ikke tatt stilling i denne testen. I stedet har vi fokusert på de mest grunnleggende funksjonene, som det å elte deig og å piske krem, samt prøvd ut de ulike funksjonene som kan brukes i forbindelse med disse oppgavene. På den måten har vi fått testet både de finmotoriske og grovmotoriske egenskapene til maskinene.

Mange, inkludert undertegnede, har begrenset plass på kjøkkenet, og da blir forholdet mellom kraft og volum viktig. Høy vekt har vi sett på som et pluss siden dette er med på å hjelpe maskinene å holde seg stødige under bruk.

I forkant av testen skisserte vi også opp en del kriterier vi trodde kom til å bli viktig. Dette inkluderte blant annet støynivå og renhold. I etterkant ser vi at dette ikke har vært så essensielt.

Sage har den eneste kjøkkenmaskinen som kommer med glassbolle.

Samtlige maskiner i testen gir mellom 70 og 80 desibel på maks hastighet. Renhold har heller ikke vist seg å være utslagsgivende på noen måte. Skal man lage en deig er det ikke mye å rengjøre i etterkant, og det er ikke stor forskjell fra maskin til maskin. Kjøkkenmaskiner er generelt sett enkle å renholde, og dessuten kan det meste av utstyret i denne testen vaskes i oppvaskmaskinen.

Når det kommer til tilleggsutstyr så kommer nesten samtlige maskiner med en miksebolle (eller to) og alle kommer med standard utstyr som ballongvisp, eltekrok, blandespade og splashguard (beskyttelse for sprut).

Noen av maskinene kommer også med flatvisp med silikonkant som skal gjøre det enklere å skrape innsiden av bollen. Her er det greit å tenke på hva en selv synes er nødvendig. For noen er det enklere å skrape bollen for hånd, andre synes det er bedre med et eget redskap.

I denne oppdaterte testen med to nye kjøkkenmaskiner – en fra Kenwood og en fra Wilfa – har vi altså gått for god gammeldags gjærbakst, nærmere bestemt speltboller med havregryn. Dette er en ganske tung deig som må eltes skikkelig. Vi har også pisket krem til bollene.

Det finnes mange andre måter å bruke en kjøkkenmaskin på enn til elting og pisking. Enkelte modeller kommer med mulighet for blant annet juicepressing og kjøttkverning, men vi har imidlertid holdt oss til grunnfunksjonalitetene i denne testen siden vi tror det er det de fleste bruker den til.

Dette er maskinene vi har testet:

PrisDimensjoner (H*B*D)VektKapasitetMotorkraftTimerLED-lys/displayPulse-funksjonSplashguardHøydejustering av utstyr
Ankarsrum AKM62306990 kr36 x 26,8 x 40 cm8,2 kg7 liter1500 wattKrysse avByttByttByttKrysse av
Electrolux EKM4300Ca 3600 kr36 x 37 x 21 cm8,7 kg4,8/2,9 liter1000 wattByttKrysse avByttKrysse avKrysse av
Electrolux EKM55404190 kr36 x 21 x 37 cm8,3 kg4,8 liter1200 wattByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Electrolux EKM60004295 kr40,5 x 29,4 x 41,9 cm9,3 kg5,7 liter1200 wattKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Kenwood Chef XL KQL63006495 kr35 x 30 x 43 cm8,2 kg6,7 liter1400 wattByttByttKrysse avKrysse avKrysse av
Kenwood Chef XL Titanium Patissier7999 kr48,5 x 35 x 49 cm14,4 kg5/7 liter1400 wattKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Kenwood KVL8300S5995 kr35,6 x 28,5 x 38 cm10,4 kg6,7 liter1700 wattByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
KitchenAid 5KSM175PS5995 kr35,6 x 22,2 x 36,2 cm11,6 kg4,8 liter300 wattByttByttByttKrysse avKrysse av
Sage Bakery Boss BEM8255795 kr36 x 41 x 21,5 cm7,5 kg4,7/3,8 liter1200 wattKrysse avKrysse avByttKrysse avBytt
Smeg SMF01Ca 4400 kr42 x 42 x 25 cm9 kg4,8 liter800 wattByttByttByttKrysse avBytt
Wilfa ProBaker9500 kr36 x 39,5 x 19,5 cm10,7 kg7 liter700 wattByttByttKrysse avKrysse avBytt

Vår favoritt: Ankarsrum Assistent

Det første som slår oss når vi pakker ut denne kjøkkenmaskinen fra svenske Ankarsrum er det meget spesielle designet. Ikke bare er den utformet helt annerledes enn samtlige kjøkkenmaskiner vi har hatt inne tidligere, men maskinen ser unektelig ut som et slags 50-talls "husmor-romskip". Det er vel heller ikke så rart, siden Assistent-merket har vært på markedet siden 1940-tallet. Tidligere var det Electrolux som brukte navnet og utformingen, men de solgte for noen år siden rettighetene til et annet selskap, og derfor heter den i dag Ankarsrum Assistent.

Designet henger også tett sammen med funksjonaliteten. Denne kjøkkenmaskinen har ikke noen stor toppdel. Istedenfor har den en tynn, men veldig sterk, arm der man kan feste medfølgende utstyr. Her står selve armen stille, mens det er bollen som snurrer rundt. Den unike konstruksjonen kunne lett vært en gimmick, men maskinen takler gjærbaksten vår best av alle.

Maskinen er såpass spesiell at den krever noe forkunnskap. Her er det nok greit å lese seg litt frem i bruksanvisningen. Istedenfor standard eltekrok kommer modellen med en større S-formet eltestang. I tillegg kan man også bruke en såkalt deigrulle. Deigrullen passer best på mindre og lettere deiger, mens eltestangen fungerer som en eltekrok, bare bedre. I vår test brukte vi først rullen mens deigen var løs og så deigkroken etter hvert som deigen ble fastere. Det fungerte utmerket. Den store forskjellen fra flere av de andre maskinene er at deigen virkelig blir knadd og dradd med eltestangen.

Ankarsrum-maskinen har to pisker. Det gjør at det går kjemperaskt å piske krem, for eksempel.

Også det å piske krem fungerer annerledes enn på de andre maskinene. For det første følger det ikke med noen splashguard. For det andre bruker maskinen to visper. Vi kjørte oss opp til maks hastighet på krempiskingen, og ikke én dråpe fløte havnet på kjøkkenbenken. Her kan man lage krem på rekordtid.

Maskinen har to brytere. Den ene er en timer der man kan sette ønsket tid mellom 1 og 12 minutter (eller i "on-posisjon" for kontinuerlig bruk). Den andre bryteren setter farten. Sammen med modellen fra Point var Ankarsrum eneste med timer. Dette synes vi var en nyttig og god funksjon (og viktigere enn blant annet LED-lys, som flere av modellene kan skilte med). Bryterne er også godt integrert i designet, for dem som er opptatt av den slags. I det hele tatt er designet svært godt gjennomtenkt. At maskinen ikke har noen stor toppdel, gjør at den tar mindre plass i høyden. Det gjør det også enkelt å helle i ingredienser underveis hvis man har behov for det.

Denne modellen fra Ankarsrum kommer hverken med lys, LED-display eller masse ekstrautstyr, men maskinen leverer som få andre. Til vanlig bakst har man alt man trenger, og skulle man ønske mer finnes det masse ekstrautstyr å få tak i. Dette er nok en kjøkkenmaskin som kan føles litt uvant helt i begynnelsen. Vi mener likevel at 10 minutter med bruksanvisning er en liten pris å betale for mange år med pur bakeglede.

Ankarsrum Assistent AKM6230
9
Imponerende
Best i test

Ankarsrum Assistent AKM6230

sitat"Rå kraft og unik konstruksjon ga denne modellen fra Ankarsrum topplassering i vår test."

Fordeler

 • Krysse av
  Best på gjærbakst
 • Krysse av
  Spesielt rask krempisking uten søl
 • Krysse av
  Unik konstruksjon med flere fordeler
 • Krysse av
  Timer

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt uvant utforming på maskinen
 • Bytt
  Spesielt design som ikke passer alle

Kraftig og funksjonsrik: Kenwood Chef XL Titanium Patissier

Chef XL Titanium Patissier ser ut som en typisk Kenwood-maskin, men under panseret lurer det noen nye innovative overraskelser. Denne maskinen har nemlig både innebygget vekt og innebygget varmeplate for å smelte smør eller sjokolade. Tidligere har vi testet Kenwood Chef XL Titanium. Denne hadde planetarisk blandefunksjon, men det kan se ut til at dette er sløyfet på denne modellen. I tillegg er motoreffekten senket fra 1700 til 1400 watt.

Vi setter i gang maskinen og touchskjermen lyser opp. Gjennom menyene (også på norsk) kan man velge alt fra hastighet til forhåndsinnstilte programmer. Menyene er intuitive og går stort sett greit å manøvrere seg rundt i. Første steg i oppskriften er å blande de tørre ingrediensene. Siden maskinen har innebygget vekt (både gram og ml) bruker vi naturligvis den. Samtidig kontrollerer vi med en vanlig kjøkkenvekt. Først måler vi opp 1000 gram mel på kontrollvekten og heller det over i bakebollen som også viser 1000 gram. Vekten fungerer. Topp!

Mens vi finner frem de andre ingrediensene oppdager vi noe merkelig. Vekten har begynt å stige. Etter fem minutter ender den opp på 1016 gram. Merkelige saker. Vi gjenoppretter fabrikkinnstillingene for å se om dette kan løse problemet. Etter noen minutter førsøker vi igjen, og nå går det bedre. Vekten tikker riktignok et par gram opp, men stopper der. Ikke perfekt, men heller ikke krise.

Touchskjermen gir deg tilgang til forhåndsinnstilte programmer, vektmåling og andre funksjoner.

Etter dette går vi i gang med smelting av smøret. Her kan man velge mellom 9 ulike varmenivåer der vi vil tippe at det høyeste nivået er cirka like varmt som det laveste eller nest laveste nivået på en kokeplate. Her kan man altså smelte varsomt, eller noe raskere hvis man ønsker det. Maskinen har ikke innebygget varmesensor, så skal man varme opp noe til en viss temperatur, må man bruke termometer i tillegg. Det er også mulig å bruke varmefunksjonen for å heve deig. Vi gjorde dette i vår test og det fungerte som tiltenkt.

Elting av deigen går veldig fint. Dette er en robust og sterk maskin som takler større deigemner. Maskinen beveger seg en del under elting, men dette er tross alt en tung og ganske tørr deig på litt over 2 kg. Det ser litt voldsomt ut, men det virker allikevel som om maskinen takler det greit. Vår erfaring etter å ha testet mange kjøkkenmaskiner er at det kan være lurt å dele deigen i to hvis man grenser opp mot maks kapasitet.

En sak som irriterer oss litt, både når vi pisker krem og elter deig, er at hastigheten låser seg etter et par sekunder. For å endre etter det må man dobbeltklikke på touchskjermen for å kunne velge på nytt. Det går som regel greit, men skal man piske krem eller utføre andre oppgaver som krever mer kontroll så kan det bli litt knotete.

Chef XL Titanium Patissier er en kjøkkenmaskin for deg som er mer enn gjennomsnittlig glad i å bake. Skal du ha nytte av innebygget vekt, og spesielt varmefunksjonen, burde dette være en maskin du ikke bare trekker frem en gang eller to i året. Dette er en kostbar alt-i-ett-løsning, så det naturlige spørsmålet er selvfølgelig om det koster mer enn det smaker. Men tar du deg råd, så er du sikret høy kvalitet!

Kenwood Chef XL Titanium Patissier
8.5
Meget bra
Anbefalt

Kenwood Chef XL Titanium Patissier

sitat"Smart og kraftig kjøkkenmaskin med innebygget varmeplate"

Fordeler

 • Krysse av
  Alt i én maskin
 • Krysse av
  Kraftig elting, god til det meste
 • Krysse av
  Innebygget vekt
 • Krysse av
  Innebygget varmefunksjon
 • Krysse av
  LED-lys og touchskjerm

Ting å tenke på

 • Bytt
  En del bevegelse under elting
 • Bytt
  Noe ustabil vektmåling
 • Bytt
  Hastighet låser seg
 • Bytt
  Kostbar

Rå kraft: Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

Det er ikke til å komme unna: Rå muskelkraft har mye å si. Med sine 1700 watt har denne Titanium-modellen fra Kenwood testens sterkeste motor. Alt føles robust og tungt med denne maskinen. Den massive aluminiumskroppen står fjellstøtt på kjøkkenbenken, og har man plass til det, så vil denne maskinen gi bakeglede i mange år fremover. Nå er det viktig å presisere at utholdenhet ikke har vært en faktor i denne testen, men inntrykket i løpet av testperioden er at denne maskinen er laget for evigheten.

Kenwood er ingen nybegynner i kjøkkenmaskin-gamet, og de vet hvordan de skal bygge en maskin som fikser biffen (og bollene). Likevel kan det se ut til at de har sakket akterut når det kommer til design. Mens flere av de andre maskinene i denne testen har satset hardt på å gjøre kjøkkenmaskinen sexy igjen, minner Kenwood Chef XL Titanium mest om en sementblokk. Men for en sementblokk!

Makskapasiteten på gjærbakst er på hele 2,56 kg deig. Nå skal det sies at maskinen sliter litt med maksimumsmengden, så denne er kanskje satt unødvendig høyt av produsenten. Reduserer man mengden noe, går det med ett mye lettere. Selve maskinen står støtt på kjøkkenbenken og man kan trygt gå fra maskinen mens den gjør seg ferdig. Maskinen får litt trekk for at overdelen på maskinen beveger seg en del under bruk. Samtidig er dette noe som gjelder nesten samtlige maskiner i testen, spesielt når de må håndtere tung gjærbakst.

Likevel, maskinen sakker ikke farten nesten uansett hvor tung baksten blir. Deigen blir dessuten utrolig godt eltet, noe som sannsynligvis er en kombinasjon av kraften til maskinen kombinert med en spesielt godt utformet eltekrok, samt den planetariske blandefunksjonen (verktøyet spinner motsatt vei av hylsen som er festet til mikserhodet).

Maskinen har en innvendig lysring som lyser godt opp. Dessuten er den et stilig visuelt element i den ellers grå massen. Dette er en svært god maskin, men det er synd at maskinen ikke har timer og et noe mer gjennomtenkt design.

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S
8.5
Meget bra
Anbefalt

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

sitat"Kraftfull maskin man kan stole på."

Fordeler

 • Krysse av
  Maskinen med mest kraft i testen
 • Krysse av
  Spesielt robust
 • Krysse av
  Stilig LED-lysring

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kjedelig design
 • Bytt
  Tar mye plass

God kjøkkenmaskin til god pris: Electrolux EKM6000

Electrolux Assistent Pro har uten tvil testens mest spesielle design. Det tar litt tid å venne seg til, og enten så hater man det eller så elsker man det. Vi endte opp med å elske det! Det kan selvfølgelig komme av at maskinen unektelig minner om en Xenomorph fra Alien-filmene med altfor korte armer. Med andre ord: Du finner ikke en bedre gave til kjøkken-nerden enn dette.

Den spesielle utformingen har i stor grad å gjøre med hvordan man fester blandebollen. Istedenfor å skru bollen på plass, så fester man heller bollen på to metallarmer. Med en liten dreiespak får man hevet bollen og satt den på plass. Det er helt unikt og smått genialt. For det første så slipper man at bollen sitter fast i maskinen (noe som var til stort bry under testen av lillebror EKM4300). For det andre så virker det som om bollens plassering gir maskinen en økt stabilitet og en annen vektfordeling. Selv om maskinen gynger forsiktig frem og tilbake når vi forsøker oss på en større gjærbakst, så er bevegelsene mer jevn enn på de andre maskinene.

Både denne og den billigere modellen Electrolux EKM4300 føles veldig robuste. Maskinen er laget i rustfritt stål og kommer i både sort og hvit («Ice White») finish. Det som skiller de to modellene, foruten den kraftigere motoren og den unike festemekanismen, er at EKM6000 også kommer med integrert timer.

Her kan man programmere hvor lenge maskinen skal gå eller man kan holde oversikt over hvor lenge man har holdt på. Det er utrolig nyttig, spesielt hvis man lager oppskrifter der man vet blandetiden. Så slipper man det utrolig kjedelige ritualet med å se på kakemiksen forme seg.

I likhet med EKM 4300 kommer også EKM 6000-modellen med integrert blått LED-lys. Det ser unektelig kult ut, men har kanskje ikke den helt store praktiske funksjonen på et godt opplyst kjøkken. Alt i alt er dette en modell fra Electrolux som virkelig gjør et godt inntrykk. Det eneste verdt å trekke for er at motorstyrken og kapasiteten kanskje kunne vært enda høyere, men det er vi i stor grad villig til å tilgi når prisen er blitt så lav som den er blitt nå. Dessuten er ikke designet for alle.

Electrolux EKM6000
8.5
Meget bra

Electrolux EKM6000

sitat"Smarte løsninger veier opp for noe manglende muskelkraft."

Fordeler

 • Krysse av
  Kult design
 • Krysse av
  Smart feste for blandebollen
 • Krysse av
  Timer
 • Krysse av
  Svært stabil

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kunne hatt mer kraft

Ny norsk utfordrer: Wilfa ProBaker

Wilfa ProBaker er en sylfersk kjøkkenmaskin som skiller seg ut. Den er faktisk så ny at den i skrivende stund (februar 2021) ikke engang er i salg. Maskinen har et flott sort design som tar seg veldig godt ut på kjøkkenbenken. Den er kompakt og relativt tung i forhold til størrelsen. Noen vil kanskje kalle det maskulint, vi kaller det heller for robust.

I motsetning til Kenwoods Patissier som vi også har testet i denne runden, er Wilfa ProBaker en kjøkkenmaskin som hovedsakelig gjør én ting, nemlig å blande ingredienser, enten det er å elte, røre eller piske. Her er det ikke mulig å smelte sjokolade eller veie mel. Vi kunne kanskje ha ønsket oss noe mer funksjonalitet, spesielt timer, men det må sies at maskinen gjør sin ene ting veldig godt. I tillegg til manglende timer er det heller ikke lys til bollen. På et godt opplyst kjøkken er ikke dette noe problem, men enkelte vil kanskje savne det.

På toppen har maskinen et hjul som er til hastighetsjustering. Her kan man stille inn farten fra 0-100% fordelt på 20 trinn. Hastighetshjulet er veldig responsivt og gir en suveren nøyaktighet og kontroll. Dette legger vi spesielt merke til ved pisking av krem der man veldig enkelt kan gå opp og ned i hastighet slik at resultatet blir perfekt. Denne maskinen kommer for øvrig med dobbel visp.

Vi elsket hastighetshjulet til Wilfa.

I eltetesten vår var vi også veldig imponert. Motorkraften er oppgitt til kun 700 watt, men her er det likevel tydelig at maskinen leverer mye kraft. Her må nok den kompakte utformingen og den korte armen ta mye av æren. Maskinen har også et såkalt «dual action»-eltesystem, noe som enkelt forklart betyr at bollen roterer mens det eltes. Dette fungerer utmerket.

Elting av den tunge gjærdeigen går veldig fint og maskinen rører seg knapt mens den elter. Den lager riktignok en del pipelyder ved tung belastning (stillegående ved pisking av krem). Etter 7 minutters elting av bolledeigen vår stopper også maskinen opp på grunn av et overspenningsvern. Denne slår inn for å hindre at motoren overbelastes. Det er en god funksjon, som vi kunne ønske flere maskiner var utstyrt med. At maskinen ikke klarer deigen kunne kanskje blitt sett på som noe negativt, men denne deigen er ganske tørr og tung. Når vi tilsetter det kalde smøret (I manualen anbefales det å begynne med kalde ingredienser siden temperaturen på deigen øker med 1-2 °C per minutt man elter. Derfor eltet vi alt unntatt smøret først for så å elte inn det kalde smøret i terninger til slutt) og fortsetter eltingen går det mye lettere og vi elter videre i 10 minutter uten problemer.

Wilfa ProBaker er en enkel og ukomplisert kjøkkenmaskin som gjør akkurat det den skal, og ikke særlig mer. Den har en utrolig behagelig hastighetskontroll og elter skikkelig godt. Noen vil kanskje savne LED-lys, vekt eller touchskjerm. Andre vil synes det er deilig uten. Vi er blitt forespeilet en pris på 9500 kroner for ProBaker, og selv om dette er en god og kraftig maskin synes vi det er en ganske høy pris for det man får.

Wilfa ProBaker KM1B-70
8
Meget bra

Wilfa ProBaker KM1B-70

sitat"En kjøkkenmaskin som skiller seg ut"

Fordeler

 • Krysse av
  Elter veldig godt
 • Krysse av
  Beveger seg lite
 • Krysse av
  Svært god hastighetsregulering
 • Krysse av
  Flott og kompakt design
 • Krysse av
  Robust

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen ekstra funksjonalitet
 • Bytt
  Ingen timer, ingen LED-lys
 • Bytt
  Ganske kostbar

Sage BEM825

"Power and speed in the clarity of glass".

Det høres unektelig kult ut, men klarer maskinen å leve opp til sin noe pompøse tagline? Svaret er både ja og nei. Men sin stålblå farge og bolle i glass er maskinen alt annet enn traust. Det er naturligvis smak og behag, men undertegnede synes kanskje ikke hverken fargen eller utformingen er spesielt pen (maskinen kommer også i en rekke andre farger).

Når det gjelder bollen av glass føles dette i utgangspunktet som en gimmick for å skille seg ut i mengden av kjøkkenmaskiner. Når det er sagt så er det faktisk nyttig å kunne se om det setter seg fast rester på innsiden av bollen.

For de spesielt interesserte er det også greit å påpeke at dette i utgangspunktet er en maskin fra den australske produsenten Breville. Nå er maskinen inkludert i den anerkjente kokken Heston Blumenthals produktserie Sage.

Når det gjelder elting av deig leverer maskinen rimelig bra. Med sin motor på 1200 watt takler den maksimumsverdien sin ganske så godt (selv om den vibrerer noe). Samtidig, men en prislapp på nesten 6000 kroner skulle det bare mangle. Her betaler man mye for designet og den stilige glassbollen.

Sage Appliances the Bakery Boss
8
Meget bra

Sage Appliances the Bakery Boss

sitat"En maskin som skiller seg ut. Ikke for alle."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilig glassbolle
 • Krysse av
  Timer
 • Krysse av
  Led-lys

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr i forhold til ytelse
 • Bytt
  Ikke mulig å høydejustere redskaper

Billig og ganske god: Electrolux EKM4300

De to maskinene vi har fått inn fra Electrolux Assistent-serien føles, som nevnt før, veldig robuste. Denne rimelige varianten er i tillegg enda mer kompakt enn sin storebror.

Er du usikker på designet på Assistent Pro og samtidig ønsker å spare noen kroner, kan vi trygt anbefale denne modellen. Designet er stilrent – rustfritt stål med sort finish.

Maskinen har en ganske lav maksimumskapasitet på 16 dl mel (tilsvarende 0.8 kg). Den sliter ørlite grann med denne mengden, men ikke nok til at vi ble bekymret.

Når den først kom i gang så fullførte den med stil. I etterkant fikk vi oss en litt ubehagelig overraskelse. Bollen satt fast og var hard å få løs. Dette kan ha vært unikt med akkurat dette eksemplaret, men er likevel verdt å merke seg.

En hyggelig overraskelse med denne maskinen var at den kom med to boller. Flere av de andre produsentene burde følge dette eksempelet. To boller gjør at man kan gjøre mer arbeid samtidig uten å måtte vaske mellom hver økt. Det er veldig greit å kunne la bolledeigen heve i den ene bollen mens man går i gang med krempiskingen.

Electrolux Assistent EKM4300
7.5
Bra

Electrolux Assistent EKM4300

sitat"En rimelig og robust kjøkkenmaskin med godt design."

Fordeler

 • Krysse av
  Robust
 • Krysse av
  2 mikseboller
 • Krysse av
  God pris

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lav kapasitet
 • Bytt
  Defekt feste for blandebolle

Kenwood Limited Chef XL Sense KQL6300

Denne modellen fra Kenwood minner mye om Chef XL Elite. Motorkraften, bollestørrelsen og vekten er tilnærmet lik. Chef XL Sense har et litt annet utseende, men ellers er mye det samme.

Modellen kommer også her med gode, solide redskaper. Både ballongvispen, K-spaden og eltekroken ser ut som om de kan tåle en støyt eller to. Maskinen har ikke timer, men kun et justeringshjul med hastighet.

Designet er ellers ganske enkelt, men vi synes den hvite finishen fungerer godt.

Toppdelen på maskinen beveger seg ganske kraftig når den elter bolledeig, og den lager en del lyd. Likevel står maskinen fjellstøtt på kjøkkenbenken og den får jobben gjort. Kremvispingen går som forventet, her er det få problemer å spore.

Maskinen kommer med splashguard, og ellers med standard utstyr som ballongvisp, K-spade og eltekrok. Oppsummert er Kenwood Chef XL Sense en pålitelig maskin, men ikke blant de beste i testen.

Kenwood Limited Chef XL Sense KQL6300
7.5
Bra

Kenwood Limited Chef XL Sense KQL6300

sitat"Kenwood Chef XL Sense er en pålitelig og robust maskin, men ikke et bakevidunder."

Fordeler

 • Krysse av
  Solide redskaper
 • Krysse av
  Pålitelig og robust maskin

Ting å tenke på

 • Bytt
  Har ikke timer
 • Bytt
  Toppdelen beveger seg endel under bruk

SMEG SMF01

Smeg er en sjelden eksotisk fugl i dette litt triste landskapet av kjøkkenmaskiner. Her har de store produsentene noe å lære, og da spesielt Kenwood.

Med sitt luftskip-inspirerte 50-tallsdesign passer denne pastellblå maskinen like godt inn i en Mad Men-episode som i et hipster-hjem på Grünerløkka. Det er ikke noen dårlig kjøkkenmaskin heller, men her betaler man ganske mye for det innbydende designet.

I bruk er Smeg sin kjøkkenmaskin helt ok. Dette er kanskje ikke maskinen for de heftigste bakejobbene, men den elter mindre bolledeiger på en god måte.

Kremen ble også god og luftig, selv om den medfølgende ballongvispen var i skrøpeligste laget. Det må også sies at dette var den maskinen det sprutet mest fra og der det medfølgende sprutdekselet var altfor tynt til å gi skikkelig beskyttelse. Her kan det nok komme noen seige overraskelser!

Maskinen får også trekk for at det var vanskelig å høydejustere redskapene. Det skal være mulig, men i vår test slo ikke maskinens låsemekanisme inn etter justering.

Modellen kommer i flere forskjellige farger slik at du enkelt kan matche med dine andre kjøkkendingser fra Smeg. Kommer også med mulighet for ekstra tilbehør.

SMEG SMF01
7
Bra

SMEG SMF01

sitat"En kjøkkenmaskin med design i førersetet."

Fordeler

 • Krysse av
  Kjempeflott design
 • Krysse av
  Klarer enkle bakejobber

Ting å tenke på

 • Bytt
  Skrøpelig ballongvisp
 • Bytt
  Svak motor
 • Bytt
  Litt lite kraft for pengene

Electrolux Assistent EKM5540

Med kullgrå finish er denne modellen fra Electrolux en av testens tøffeste. Kroppen er av aluminium, men føles som støpejern. Den er ikke spesielt tung, men føles robust. Maskinen kommer også med integrert LED-lys. Kjekt å ha, selv om det på et godt opplyst kjøkken ikke vil ha så mye å si.

Dessverre kommer maskinen noe til kort når vi går i gang med bolleproduksjonen. Maskinen kommer med den minste eltekroken i testen, og den er såpass liten at deigen fester seg til kroken istedenfor å bli knadd skikkelig. Dette er ikke godt nok.

Her måtte man stoppe maskinen, fjerne deigen fra kroken og så fortsette for å få et brukbart resultat. Heldigvis opplever vi ikke noen problemer med krempiskingen. Maskinen kommer med «splashguard» som effektivt stopper det lille av sprut som kommer.

Som eneste modell i testen kommer Electrolux Assistent med egen bolle for heving av deig. Den heter «PerfectRiseLid» og består egentlig bare en plastbolle med lokk. Den hindrer at deigen tørker og får skorpe (som igjen hindrer gjæringsprosessen). Selv om det er enkelt, er det ingen dårlig idé og det fungerer fint som tilleggsutstyr.

Alt i alt er denne modellen fra Electrolux en god maskin, men som dessverre ser og føles mer robust ut enn resultatet skille tilsi. Prisen er også omtrent den samme som storebror Assistent Pro, og vi ville langt heller valgt den.

Electrolux Assistent EKM5540
7
Bra

Electrolux Assistent EKM5540

sitat"God maskin, men med altfor liten eltekrok der deigen setter seg fast."

Fordeler

 • Krysse av
  Kommer med egen bolle for heving av deig
 • Krysse av
  Har LED-lys

Ting å tenke på

 • Bytt
  Liten eltekrok der deigen fester seg lett
 • Bytt
  Ser mer robust ut enn den er

KitchenAid Artisan 5KSM175

KitchenAid Artisan-serien kommer i en rekke ulike farger og materialer. I denne omgangen har vi testet modellen "Cast Iron Black". Med sitt svarte jernaktige materiale (det oppgis ikke hvilket materiale som faktisk er brukt) må KitchenAid Artisan sies å være den mest maskuline maskinen i testen. Maskinen er dessuten den mest robuste i forhold til størrelsen på de maskinene vi har testet. Så hvis du har veldig liten plass på kjøkkenet, så er dette et av de bedre valgene.

Men så over til selve ytelsen. Dessverre er ikke maskinen like sterk som utseendet skulle tilsi. Motorkraften er på kun 300 watt, noe som er testens aller laveste. Det er likevel viktig å presisere at KitchenAid har motoren plassert på et annet sted enn konkurrentene, og det gjør at en direkte sammenligning ikke er helt rettferdig.

Maskinen elter godt og virker med sine 11,6 kg svært stabil. Den planetariske rotasjonen sørger for en smidig bolledeig. KitchenAid har laget en maskin som presterer godt basert på sine tekniske ferdigheter. Tenk hva denne kunne ha klart med motorkraften til Kenwood!

Maskinen får dessverre trekk for å ha testens desidert minst ergonomiske bryter for justering av hastighet. For det første var den altfor hard og for det andre så var det ekstremt vanskelig å få stilt den inn på riktig hastighet. Dette virker kanskje som småpirk, men denne bryteren var svært irriterende.

KitchenAid Artisan 5KSM175
7
Bra

KitchenAid Artisan 5KSM175

sitat"En robust maskin du får plass til på et lite kjøkken."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært robust i forhold til størrelse
 • Krysse av
  Plassbesparende

Ting å tenke på

 • Bytt
  I dyreste laget
 • Bytt
  Lite kraft for pengene
 • Bytt
  Irriterende hastighetsjustering

Oppdatert 19. desember 2017: Fjernet modeller som er tatt ut av sortiment.

Oppdatert 14. desember 2018: La til Ankarsrum AKM6230, Electrolux Assistent EMK5540, Kenwood KQL6300 og Point Pro POKM55AW.

Oppdatert 24. februar 2021: La til Kenwood Chef XL Titanium Patissier og Wilfa ProBaker. Fjernet to maskiner som var gått ut av salg.

annonse
Electrolux Assistent EKM5540I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
På lager
out of stock
Les også
Beste vaffeljern (dobbelt) 2021: Dette er det beste vaffeljernet
annonse