Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestHTC One M8, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 eller iPhone 5S?

Best av de beste

Hvilket av disse råskinnene kan parkere røkla? Vi har testet de nye toppmodellene.

Innledning, design

Mobilprodusentene slåss om å ha mobiltelefonen som stiller konkurrentene i skyggen. Toppmodellene spekkes med teknologi mens nye skjermer, bedre kameraer og særpreget design skal gi den ene modellen det lille ekstra som gjør at du velger nettopp denne mobilen.

Kameraene skal helst ta gode bilder i mørket. Skjermene skal ha så høy oppløsning at du ikke har nubbesjanse til å se de enkelte bildepunktene, og helst skal du kunne filme i en oppløsning som er så høy at det overgår hva TV-en din er istand til å vise – i alle fall om du har en vanlig Full-HD-TV, slik de aller fleste faktisk har. Fargene skal være klarere, lyden renere og tjenestene nyskapende. Årets flaggskip må selvfølgelig kunne noe fjorårets flaggskip ikke kunne.

Fire slåss om tronen

Ett av disse flaggskipene stikker av med seieren. Men blir det HTC One, iPhone 5S, Sony Xperia Z2 eller Samsung Galaxy S5?

De fire modellene som kjemper om tronen akkurat nå, er Apple iPone 5S, HTC One (M8), Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2. Nokia, LG, Huawei og ZTE har også sine toppmodeller, men her er generasjonsskiftet ennå ikke ferdig. LG G3 kommer antakelig i løpet av sommeren, og Nokia har annonsert at deres nye toppmodell, Lumia 930, kommer i slutten av juli.

Brettmobilen Nokia Lumia 1520 er også et flaggskip, men da snakker vi om en annen klasse. Lumia 1520 hører hjemme blant brettmobiler som Sony Xperia Z Ultra, LG G Flex, Samsung Galaxy Mega og Huawei Ascend Mate.

Det vil alltid være delte meninger om hvilken mobiltelefon som er best, ettersom ulike behov, smak og behag vil spille en viktig rolle i vurderingen. Våre tester er heller ikke udelt objektive, men der vi baserer oss på egne vurderinger bestreber vi oss på å begrunne dette. Så er du selvsagt i din fulle rett til å ha en annen oppfatning enn vi har.

Design

Designdetalj fra iPhone 5S.

På dette området er det to ting vi sammenlikner. Det ene er design bedømt ut fra hva som er funksjonelt. Det handler om plassering av taster, kamera, porter, luker, byggekvalitet, gripevennlighet og så videre. Dernest kommer det som er vanskeligst å vurdere, nemlig hva som tar seg best ut.

Her er meningene mange, og vi forsøker å forholde oss til det vi opplever som gjengs oppfatning. I praksis betyr det at telefoner som lettere kan assosieres med andre luksusprodukter vil ha et fortrinn. Enten vi liker det eller ikke er biler, parfymeflasker, smykker og klesmoter med på å forme våre oppfatninger om material- og fargevalg. Særpreg er viktig, men kan også slå uheldig ut.

De fire modellene vi har sett på har alle særpreg, uten at de blir for sære.

iPhone 5S

iPhone 5S.

Apple har fått mye ros for designen på iPhone 5S. Telefonen er mindre enn de andre tre, og er dermed lettere å håndtere. Med overflater i metall og glass gir den et eksklusivt inntrykk. Linjene er rene, og det er ikke noe tant og fjas. Tasten på fronten har fått et designløft med en diskret metallring som er en del av fingeravtrykk-sensoren i telefonen. Den begrensede størrelsen gjør at du må være mer konsentrert når du bruker telefonens skjermtastatur.

Vi mener iPhone 5S er en lekker mobiltelefon med en nokså tidløs design. Så kan man selvfølgelig innvende at Apple har vist liten evne til å fornye designen. Vi mener likevel iPhone 5S er et designikon.

HTC One (M8) er penest

HTC One (M8).

Vi nøler ikke med å beskrive M8 som den peneste mobiltelefonen som finnes på det norske markedet i dag.

M8 har fått putedesignen HTC først brukte på Windows-mobilen HTC Windows Phone 8X. Det betyr at den er tykkest på midten, og så blir tynnere mot kanten. Kanten er uten sømmer, og resultatet er at telefonen både ser og kjennes tynnere ut enn den egentlig er. Hjørnene er også rundere enn på HTC One (M7) og HTC Windows Phone 8X.

Chassiset er frest ut av ett stykke aluminium, og en spesiell overflatebehandling med børsting og oljepolering gir telefonen et eksklusivt preg. På sidene av telefonen er overflatebehandlingen litt annerledes, uten børstestriper, men fremdeles i en matt og elegant finish.

På toppen av telefonen er det en spalte der HTC har felt inn en smal stripe i blank sort plast. I denne stripen ligger antenner, i tillegg til skjermbryteren som også fungerer som Ir-øye for fjernkontrollfunksjonene i telefonen.

Telefonen har flere lekre detaljer, som de mikrodrillede hullene over stereohøyttalerne som kommer på hver sin side av skjermen når du ser på film, og fresekanten rundt kameraet, som skaper en smal sølvring rundt det sorte objektivet.

Men telefonen er glatt, og ettersom den også er ganske stor, hadde det antakelig vært en fordel om tasten som tenner og slukker skjermen var plassert på siden av telefonen, og ikke oppå. Nå må du skifte grep for å nå den, noe som medfører at du lettere glipper taket i telefonen. Kontakten til ørepluggene sitter i bunnen. Det kan være greit noen ganger, mens det gjør det vanskeligere å bruke tredjepartsutstyr. Ladekontakten sitter heller ikke midt under telefonen, og er i tillegg plassert motsatt vei av alle andre Micro-USB-kontakter.

Samsung Galaxy S5 med gummiert bakside

Sasmung Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 er muligens den av disse fire telefonene som har det kjedeligste utseendet. Ser du kun forsiden på Galaxy S5 skal det godt gjøres å skille den fra forgjengeren. Samsung ser ut til å mene at et svart rektangel ikke kan designes på så mange forskjellige vis, så det er på baksiden den koreanske mobilprodusenten eksperimenterer. Med Galaxy Note 3 innførte de en bakside i imitert skinn, mens nye Galaxy S5 har en gummiert bakside med et rutemønster av små porer.

Siden lansering har meningene vært sterkt delte om denne designen. I den svarte utgaven synes jeg uttrykket er dempet og pent, og telefonen ligger også veldig godt i hånden. Det er nemlig litt forskjell på hvor «myk» gummieringen bakpå er avhengig av hvilken farge du velger. Den hvite utgaven er noe glattere.

En annen fordel er at Galaxy S5 ikke sklir som en curlingstein på isen hver gang du legger den fra deg. Forrige modell hadde en lei tendens til å ende opp på gulvet om du la den på et armlene eller i fanget.

Samsung har plassert tastene slik at du enkelt kan nå dem uten å skifte grep. Dette er også den eneste av Android-telefonene som har en fysisk tast på fronten.

Siden telefonen skal være vanntett, har den en luke over ladekontakten. Luken kan redde mobilen mot drukningsdøden, men mest av alt opplever vi den som litt brysom – særlig fordi dette er den av de fire mobilene som oftest roper eller ladekabelen.

Sony Xperia Z2 holder stilen

Sony Xperia Z2.

Sony Xperia Z2 er en relativt stilren telefon, uten de store designpåfunnene. Den er et svart rektangel omsluttet av en hvit eller sort aluminiumsramme med sølvfargede sidelister. For noen kan den kanskje se litt kjedelig ut, mens for andre er det nettopp dette som er god design.

Det Sony har, som HTC og Apple ikke har, er luker med pakninger. Det skyldes at den i likhet med Samsung Galaxy S5 er laget for å tåle en dukkert. Å besvare en samtale i regn går naturligvis helt fint. Kjøper du en ladekrybbe fra Sony slipper du også å åpne lukene når telefonen skal lades. Av de fire telefonene i denne oversikten er Sony Xperia Z2 uansett den vi lader sjeldnest.

Byggekvaliteten virker svært god.

Teknologi og skjerm

Skillelinjen mellom de teknologiske løsningene i disse fire mobilene går først og fremst mellom iPhone og de som bruker Android.

Android med små variasjoner

De tre Android-mobilene har stort sett den samme teknologien. Sony har spandert på seg en ekstra GB RAM, slik at den totalt har 3 GB arbeidsminne. Samsung kjører litt høyere klokkefrekvens, og har lagt til pulsmåler og fingeravtrykkleser, mens HTC skiller seg fra de andre ved å ha en helt annerledes kamerateknologi. Ellers bruker disse tre det samme brikkesettet fra Qualcomm.

Selv om det er benyttet samme brikkesett, har vi opplevd at den telefonen som er raskest på papiret, også er den som enkelte ganger sliter med at ting henger seg opp. Samsung Galaxy S5 har en utfordring med skrivehastighet til minnet, og i enkelte situasjoner kan dette merkes ved at ting stopper litt opp. Det går raskere å åpne store bildemapper og hente forhåndsvisninger på de andre mobilene vi har med her.

Fingeravtrykk

iPhones menytast kan gjenkjenne fingeravtrykket ditt.

Apple har i likhet med Samsung plassert en fingeravtrykk-sensor i menytasten. Mens du må trekke fingeren over Samsungs sensor, holder du den i ro mot sensoren på iPhone. Ellers er iPhone den telefonen som kommer dårligst ut av det med hensyn til teknologi. Den mangler NFC, har ikke støtte for minnekort, og kan ikke sende og motta filer på tvers av plattformer via Bluetooth. Den støtter ikke åpne standarder som DLNA, men benytter sin egen AirPlay-løsning.

Når det er sagt, er Apples proprietære løsninger gjennomgående svært gode, og om du foretrekker å dele filer på den ene eller andre måten er langt på vei en smakssak.

Apples iPhone 5S er heller ingen sinke, og i praktisk bruk vil du ikke oppleve den som noe tregere enn de andre telefonene. Den har imidlertid bare 1 GB arbeidsminne, men du skal jobbe med store filer/kataloger før dette skaper reelle utfordringer.

Fantastiske skjermer på alle fire, men ...

Foto av skjermbildet på Sony Xperia Z2.

Skjermene er fantastiske på alle disse telefonene. Her er det større forskjeller på teknologiene som er valgt, men de fire mobilene har alle svært kode skjermer. Vi kan ikke benekte at en stor skjerm er bedre å lese på enn en liten, uansett hvor små eller store hender du måtte ha. iPhone har den klart minste skjermen, med et diagonalmål på 4 tommer.

Så stor er den relative forskjellen mellom skjermene på iPhone 5S og Sony Xperia Z2. Totalt har Z2 69 prosent større skjerm enn 5S.

Øker du størrelsen til 5,2 tommer, slik Sony har gjort, får du nesten 70 prosent større skjermflate. La gå at selve telefonen kan bli stor for enkelte med små hender, men den passer fremdeles i en hånd. Vi mener fordelen med denne skjermstørrelsen helt klart oppveier de ulempene størrelsen ellers måtte påføre de tre Android-mobilene i denne sammenlikningen. Telefonene bør imidlertid ikke bli så mye større om de fremdeles skal være praktiske.

Alle de fire skjermene fungerer greit nok i sollys. Best kontrast gir Samsungs AMOLED-skjerm, der det sorte er helt uten bakgrunnsbelysning. Apple treffer godt på fargegjengivelse, men taper på lite format. Sony har lagt inn en teknologi som gjør bildene svært behagelige å se på.

Her er det vanskelig å peke ut en vinner, men vi holder en liten knapp på Samsung, fulgt av Sony, med HTC ikke så langt bak. Med større skjerm på iPhone ville det blitt enda vanskeligere å rangere disse.

Grensesnitt

Skillet mellom brukergrensesnittene på de tre Android-mobilene er ikke stort. Med siste versjon av iOS er heller ikke forskjellen mellom Andoid og iOS så stor som den en gang var. Alle produsentene har beveget seg i retning mot renere og ryddigere ikoner, enklere tilgang til informasjon om hendelser, og raskere tilgang til ulike innstillinger.

Mens Android tidligere fremstod som et juletre du fritt kunne overlesse med pynt, har iPhone kommet ferdig pyntet med begrensede muligheter for endringer. For mye og for lite skjemmer det meste, men velger du Android kan du i langt større grad selv arrangere hjemmeskjermene og velge hvor mange elementer du vil forholde deg til.

Smarte menyendringer hos Sony

Sony Xperia Z2.Skjermdump

Sonys Android-telefoner skiller seg tydelig ut fra både HTCs og Samsungs varianter.

De viktigste synlige forskjellene finner vi i nedtrekksmenyen, og appmenyen. Nedtrekksmenyen er todelt med en del som viser varslinger og pågående handlinger, mens den andre gir tilgang på hurtiginnstillinger. Du kan velge hvilke innstillinger som skal vises i utvalget.

I appmenyen har Sony lagt til et ekstra skjermbilde som dukker opp når du blar helt mot venstre. Her får du en rekke smarte snarveier som lar deg laste ned nye apper, eller organisere de som alt ligger på telefonen. En søkefunksjon som søker i apputvalget ditt er også med.

Med Android 4.4 kom også muligheten for å la skjermtaster forsvinne ut av skjermbildet når du ikke har bruk for dem.

Sonys skjerm kan betjenes med en vanlig penn (krever metalltupp), og dette er også den eneste av telefonene i oversikten som har en egen kameratast. Kameratasten kan aktivere kameraet, og gjør det enklere å ta bilder i regnvær, da kapasitive skjermer ofte får problemer med å registrere alminnelige berøringer på skjermen.

Sony har også gjort det mulig å betjene telefonen med hansker på, slik vi først så det på en smartmobil med kapasitiv skjerm fra Nokia.

Trolldom fra Samsung

Samsung TouchWiz.

Samsungs brukergrensesnitt heter TouchWiz. Kommer du fra en tidligere Galaxy S-modell vil du ikke ha problemer med å kjenne deg igjen, men mange av ikonene har blitt mer minimalistiske. Nedtrekksmenyen og innstillingsmenyen har fått en ganske omfattende overhaling.

Samsung har kuttet ned i mengden apper som ligger på telefonen med det samme du starter den. Dermed er det et relativt nøkternt utvalg av apper som ligger i Galaxy S5 når du tar den i bruk. Ønsker du funksjonene som tilleggsappene byr på, kan du laste dem ned via en snarvei på hjemmeskjermene.

Samsung har levert en forenklet hjemmeskjerm i de siste Touch Wiz-generasjonene. Funksjonen kjent som «Touch Wiz Enkel Start» gir tilgang bare på det mest vesentlige og gjør telefonen lettere å bruke hvis du ikke har hatt smarttelefon tidligere. Denne løsningen finnes også her.

Som vanlig for mobiler i denne prisklassen er menyresponsen for det meste silkemyk. Vi merker imidlertid at det ikke skal så mye til for å stresse telefonen. Ved installering av apper stopper det meste opp. Sporadiske tregheter dukker også opp under menynavigasjonen ellers. Vi blir rett og slett litt skuffet av responsen i det nye Galaxy-flaggskipet.

Ellers har Samsung som før en rekke spesielle funksjoner, som at du kan ta skjermbilde ved å stryke hånden fra høyre til venstre over skjermen, pause film ved å legge hånden over skjermbildet, eller bla i bilder og annet innhold ved å vifte med hånden i lufta over skjermen. Den kan også følge øynene dine for å holde skjermen tent mens du ser på den.

Ellers har telefonen en fysisk menytast, noe de andre Android-telefonene mangler. I denne tasten sitter det en fingeravtrykkleser som husker tre fingeravtrykk. Leseren er imidlertid ganske kresen.

Den sjette sansen

Skjermdump fra HTC One (M8).

HTCs grensesnitt heter Sense, eller «The sixth Sense», som HTC ynder å kalle det. HTC har gjort over hundre endringer fra versjon 5, uten at vi kan se at endringene har gitt brukergrensesnittet noe radikalt nytt.

Blinkfeed er en startskjerm som får startskjermen til å minne om et magasin der du kan rulle gjennom en serie av artikler som alle er tildelt et felt på skjermen. I dette tilfellet bestemmer du selv hvilke nyhetskilder artiklene skal hentes fra, og du kan kombinere aviser og ukebladers nyheter med nyheter fra sosiale medier du er tilknyttet.

En nyhet i HTC Sense 6.0 på M8 er muligheten for å bruke sensorer mens telefonen «sover». Stryk fra kantene eller tapp to ganger på den mørke skjermen, og telefonen vekkes opp. Hva som dukker opp på skjermen avhenger av i hvilken retning du stryker med fingeren, og om du har låst telefonen med passord eller kodemønster.

Du kan altså åpne Blinkfeed eller hjemmeskjermen med et fingerstrøk, selv om skjermen på telefonen er sort.

Mye nytt med iOS 7

Menyene i iPhone 5S ser ganske annerledes ut enn de gjorde på iPhone 5. Årsaken er at den nye telefonen kom med iOS 7. Nå får du riktignok iOS 7 på iPhone 4, 4S og 5 også, men på iPhone 5S var dette med fra første stund.

De viktigste endringene var muligheten for å hente statusinformasjon, i tillegg til at du kan låse opp telefonen eller kjøpe apper ved hjelp av fingeravtrykk istedet for kode.

En bredere oversikt over hvilke nyheter du finner i dette OS-et kan du lese i vår guide til iOS 7 »

Underholdning

Alle disse telefonene er underholdningsmaskiner. På musikksiden er HTC One (M8) vår favoritt, mens vi liker kameraet i Sony Xperia Z2 best. Z2 leveres med de svakeste ørepluggene, men uansett hvilken modell du velger havner nok ørepluggene raskt i en skuff. I alle fall hvis du har tilgang til et bedre headsett, eller kvalitetsøreplugger.

Minikino

Sony Xperia Z2 har en teknologi som gir klare TV-bilder.

Apple har et svært godt tilbud av musikk, filmer og spill til iPhone. Selv om videostøtten er beskjeden, kan telefonen ved hjelp av tilleggsprogrammer med ulike kodeker spille det aller meste av film. Men iPhone fungerer som filmfremviser også rett ut av boksen. Forutsetningen er da at filmene du vil se er konvertert og lastet inn via iTunes, eller at du har kjøpt eller leid dem fra iTunes Store direkte fra telefonen.

Du kan også laste ned og bruke filmapplikasjoner fra Voddler, Viasat, HBO eller Netflix, for å nevne noen av de vanligste. I tillegg fungerer telefonen helt utmerket både med TV2 Sumo og NRK Nett-TV.

Med Apple TV kan du også vise innholdet fra iPhone 5S på en større skjerm.

Triluminos

Triluminos-teknologien i Sony Xperia Z2 kan få de fleste filmer til å se helt strålende ut, også om utgangspunktet er litt rufsete.

Videospilleren tar de fleste formater. Men, vi opplever innimellom at den nekter å spille av lyd til noen av videosnuttene, og det er ikke alle testfilene våre den tar. Her kan det altså være lurt å forsikre seg om at telefonen spiller videoformatene du har før du legger ut på tur. Alternativt kan du laste ned en spiller som tar flere formater fra Google Play.

Med det sagt, telefonen spiller fint H.264, DivX og WMV. Dermed vil den i de fleste tilfeller fungere meget bra.

Samsung kutter i formatstøtten for video

Tradisjonelt har Samsung støttet det som er av lyd- og bildestandarder. Det gjør de dessverre ikke lenger. Støtten for DivX-filer er tatt bort, og det samme er støtten for lydspor kodet i Dolby Digital.

Samsung har redusert formatstøtten, men spiller de vanligste musikk- og videofilene.

Dermed har Samsung beveget seg fra Galaxy S4 som støttet nær sagt hvilken som helst mediefil, til Galaxy S5 som har tydelige hull i mediestøtten. Telefonen gjør fortsatt en meget god jobb som videospiller for innholdet som støttes, men dette er relativt betydelige hull som i praksis gjør at du ikke kan stole på at alle mediefilene dine vil virke med den innbygde videospilleren.

Nå finnes det en haug tredjeparts spillere på Google Play, og du kan selvsagt også bruke ulike strømmetjenester.

HTC med kinolyd

HTC One (M8) har en helt ny forsterker. Denne splitter musikken i tre faser, og forsterker hver fase for seg. Resultatet er at telefonen kan bruke full kraft på å forsterke mellomtone og diskant, også når innspillingen er arrangert med tung bass. Dette gir et klarere og mer naturtro lydbilde, enten du ser film eller hører på musikk.

HTC kjører fremdeles med høyere spenning på lydutgangen enn det konkurrentene gjør. Det åpner for at du får mindre signalstøy, kan bruke mer krevende hodetelefoner, og at du kan spille høyere når du kobler telefonen til AUX-inngangen på bilstereoen.

Musikkspilleren er gruppert sammen med en del andre medierelaterte apper på telefonen. Om du ønsker det kan du selvsagt spre disse, eller du kan legge en musikkwidget rett på startskjermen.

Vi synes imidlertid HTC har gjort dette på en ryddig og fin måte. I gruppen finner du ikke lenger Watch (HTCs film og TV-tilbud på mobilen). Denne er nå erstattet av Googles Play Filmer.

HTC har unektelig den beste musikkspilleren, men ingen av disse telefonene har dårlige musikkspillere. Formatstøtten kan variere noe, men alle spiller de vanligste filformatene. iPhone støtter riktig nok ikke WMA, men du kan konvertere filene med iTunes.

Sony Walkman skuffer ikke

Sony Walkman er en god musikkspiller både når det gjelder lyd, og når det er brukervennlighet som står i fokus.

Walkman-spilleren til Sony er koblet sammen med Sonys egen tjeneste, Music Unlimited. Hvis du ikke ønsker å bruke Music Unlimited kan du skru av tjenesten.

Spilleren er lekker å se til, og ganske enkel i bruk. Du kan velge mellom flere ulike organiseringer av innholdet ditt, men dessverre kan den ikke vise deg mappestrukturen innholdet ligger i. Her gjelder det altså å ha tunga rett i munnen når du organiserer musikken din. Hvis ikke havner alt hulter til bulter, iallfall innledningsvis.

En av de fine egenskapene til denne spilleren er nemlig at den selv kan skaffe til veie informasjonen som trengs om musikken din. Et kjapt menyvalg setter telefonen i gang med å identifisere låter, og å laste ned informasjonen om dem. Du kan få telefonen til å laste ned informasjon for all musikken på en gang, men det tar litt tid om du har et stort bibliotek.

Her er det også funksjoner for å finne frem musikkvideoer på Youtube, artistinformasjon på Wikipedia, og sangtekster for låtene. En artig kuriositet er at telefonen også kan jakte opp karaokevideoer, dersom du skulle føle for å gaule med til favorittlåten.

Sony har satt inn stereohøyttalere i Xperia Z2, og telefonen spiller ganske høyt med de innebygde høyttalerne. Dermed kan den være karaokemaskin helt på egen hånd, om du skulle ønske det. Det er likevel langt fra like mye futt i disse høyttalerne som det er i HTCs Boom Sound-høyttalere på One-modellene. Uansett er det en stor forbedring fra den klassiske bunnmonterte monohøyttaleren.

Bred formatstøtte fra Samsung

Samsung har beholdt den brede formatstøtten i musikkspilleren, med støtte både for FLAC-filer, og Ogg Vorbis. Spilleren er kjapp og intuitiv. Den har også en rekke forskjellige funksjoner. Vi setter pris på at den støtter filvalg direkte fra mappene i filsystemet.

Nytt er en særdeles tett integrering mellom ulike enheter. Integrasjonen bruker Samsung-kontoen din som identifikasjon. Hvis du har flere Samsung-enheter på samme konto, kan du sømløst spille av musikk som ligger lagret på de forskjellige dingsene.

Galaxy S5 har også god lydkvalitet på hodetelefonutgangen. Den driver både øreplugger og relativt heftige hodetelefoner greit. Har du en svært tungdrevet hodetelefon kan det likevel være lurt å se til HTCs nyeste One-modell (M8).

Som i Galaxy S4-modellene har du mulighet til å stille ganske mye på lyden i denne telefonen, gjennom funksjonen Adapt Sound.

iPhone Musikk

Apple var tidlig ute med spillere for digitalmusikk. iPod-appen i iPhone er erstattet med iPhone Musikk.

Musikkspilleren i iPhone heter nå enkelt og greit bare Musikk, og er en av fire apper som ligger fast nederst på alle hjemmeskjermer. Du kan om ønskelig velge den bort til fordel for en annen app, men plaseringen er ikke tilfeldig. Apple vet hvilke apper som brukes mest, og musikk er utvilsomt en av disse.

Apple oppfant den lekre måten å bla i album på, kalt Cover flow. Med iOS 7 har selskapet pusset opp og forenklet det meste av grafikk. Den nye musikkspilleren i iOS 7 har også en del lekre elementer. Men der vi før fant elegante Cover flow, er det nå et rutenett med 3 x 5 albumbilder. Det ser på ingen måte like elegant ut.

Lyden i iPhone 5S er som lyden i iPhone 5 – helt grei. Men vi savner muligheten til å kunne justere lydbildet i forhold til sjanger, hodetelefoner og personlig smak.

Kamera

I forbindelse med denne sammenlikningstesten har vi gjort en omfattende sammenlikning av telefonenes kameraer. Dette skal vi komme tilbake til i en egen artikkel, men vi kommer ikke utenom å nevne noen av konklusjonene her.

Apples flaggskip tar forholdsvis gode bilder uansett forhold. Noen av knappene langs skjermkanten kan være litt vanskelige å betjene, og den har ikke så mange innstillinger. To viktige fordeler er hastigheten bildene tas i, og enkelheten som følger av få valg. Siste generasjon iPhone er fortsatt et solid valg for deg som vil peke og skyte i god kvalitet. Hvis du ønsker deg den aller beste bildekvaliteten, eller flere valg, må du se til konkurrentene.

Rask fokusering

Samsungs vanntette toppmodell tar fabelaktige bilder i godt lys, eller på stativ. I svakt lys blir bildene ofte mørkere og mindre skarpe. Det må bli veldig mørkt før det automatiske fotolyset aktiveres.

Vi noterer oss at den innimellom plundrer litt med etterbehandlingen av bilder, slik at trær og vegetasjon ser litt malerisk ut. Samsung skryter av å ha svært rask fokusering i S5-kameraet, uten at vi synes det gjør merkbart fra eller til med opplevelsen.

Dette er en god kameratelefon, forutsatt at du ikke stoler på automatikken når lyset blir vanskelig.

HTC med dobbelt kamera

Det lille kameraet brukes bare til avstandsmåling.

Nyeste generasjon One fra HTC har et svært spesielt kamera. Her er ekstrem oppløsning forsaket, til fordel for bedre bilder i mørke omgivelser. Det er likevel ikke alltid vi blir like fornøyde med bildene i mørket.

Akkurat som Samsung Galaxy S5 er denne telefonen sparsom med fotolyset i automodus. Bildene på dagtid blir greie, men veldig små sammenliknet med de andre mobilkameraene i testen. Med bare fire megapiksler er det rett og slett litt lite rom for de fine detaljene her. Kameraet har drøssevis av ekstra funksjonalitet, og er ved siden av Apples iPhone 5S sannsynligvis det raskeste mobilkameraet vi har testet.

Sony Xperia Z2 beste kameramobil med Android

Sonys nyeste toppmodell tar meget gode bilder i full automodus. Det betyr også at bildene blir rundt åtte megapiksler store, i stedet for 21. Her har du enkelheten iPhone 5S byr på, paret med enda noen knepp bedre bildekvalitet, og haugevis av valgmuligheter de gangene du trenger dem. I fulle 21 megapikslers oppløsning opplever vi en litt skjemmende digitalstøy i bildene.

Det er knapt merkbart, med mindre du skal ta veldig små utsnitt. Xperia Z2 tar gode bilder også i svakere lys, og er det beste mobilkameraet av de nye Android-telefonene.

Men ingen slår Nokia

Nokia Lumia 1020 hevder seg ikke på noe annet område, og er følgelig ikke med i vår rangering av toppmobilene denne gang. Men vi nevner likevel at Lumia 1020 her et bedre kamera enn noen av de andre vi har testet.

Du får bilder på inntil 38 megapiksler (!) ut av telefonen, og du får dem i RAW-format, hvis du vil gjøre avansert redigering i etterkant. Ikke at det trengs – hvis bildekvalitet er avgjørende når du velger telefon, kommer du ikke utenom Lumia 1020. Den utklasser sine konkurrenter på bildekvalitet under nær sagt alle forhold. Den eneste ulempen er at den bruker litt lang tid på å behandle og på å lagre bildene etter at de er tatt.

Her ser du noen eksempelbilder vi har tatt med de fire mobilene. Trykk på pilen i øverste høyre hjørne for å laste ned i full oppløsning:

Konklusjon

De fire telefonene vi har sett på er Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 og Sony Xperia Z2. Basert på en totalvurdering der vi tar for oss ulike egenskaper ved alle disse telefonene (se artikkel) ender vi opp med denne rangeringen av de fire:

#4 Apple iPhone 5S

Et stilikon som er elsket av noen og hatet av andre. Designen og brukervennligheten trekker opp. Det samme gjør et rikt utvalg av gode applikasjoner. En liten skjerm og mangel på minnekort er det som trekker mest ned i denne sammenligningen. I tillegg har telefonen svakere maskinvare og mindre batteri enn konkurrentene.

Les testen av Apple iPhone 5S

#3 Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5.Foto: Samsung

Designen er ikke så spennende, men skjermen er fantastisk. Telefonen har også funksjoner du ikke finner på noen av de andre, som pulsmåler og øyesensor. Prosessoren er lynkjapp, og telefonen er vanntett. Men vi opplever av og til at ting henger litt, og det trekker selvsagt ned.

Les testen av Samsung Galaxy S5

#2 HTC One (M8)

HTC One M8 .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Er design viktigst skal du velge denne. Du finner heller ingen mobil som har bedre lydkvalitet. Det ekstra kameraet gjør det mulig å legge til spennende fotoeffekter på en enkel måte, og i dårlig lys er det ingen mobilkameraer som tar bedre bilder. Men telefonen er ikke IP-sertifisert, og en lavt antall bildepunkter gjør at kameraet totalt sett kommer litt til kort.

Les testen av HTC One (M8)

#1 Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Tynn, rask, funksjonsrik og vanntett - Sony Xperia Z2 har knapt noen svake punkter å henge seg opp i. Kameraet tar svært gode bilder, lydkvaliteten er utmerket og den er best av de fire på batterikapasitet. Den har den største skjermen og egen kameratast. Gode menyer trekker også opp.

Les testen av Sony Xperia Z2

Spesifikasjonsoversikt

Her er en oversikt over de viktigste funksjonene på de fire modellene vi har sett på i denne sammenlikningen, med priser hentet fra prisguide.no.

annonse