SamletestHTC One M8, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 eller iPhone 5S?

Best av de beste

Hvilket av disse råskinnene kan parkere røkla? Vi har testet de nye toppmodellene.

Innledning, design

Mobilprodusentene slåss om å ha mobiltelefonen som stiller konkurrentene i skyggen. Toppmodellene spekkes med teknologi mens nye skjermer, bedre kameraer og særpreget design skal gi den ene modellen det lille ekstra som gjør at du velger nettopp denne mobilen.

Kameraene skal helst ta gode bilder i mørket. Skjermene skal ha så høy oppløsning at du ikke har nubbesjanse til å se de enkelte bildepunktene, og helst skal du kunne filme i en oppløsning som er så høy at det overgår hva TV-en din er istand til å vise – i alle fall om du har en vanlig Full-HD-TV, slik de aller fleste faktisk har. Fargene skal være klarere, lyden renere og tjenestene nyskapende. Årets flaggskip må selvfølgelig kunne noe fjorårets flaggskip ikke kunne.

Fire slåss om tronen

Ett av disse flaggskipene stikker av med seieren. Men blir det HTC One, iPhone 5S, Sony Xperia Z2 eller Samsung Galaxy S5?

De fire modellene som kjemper om tronen akkurat nå, er Apple iPone 5S, HTC One (M8), Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2. Nokia, LG, Huawei og ZTE har også sine toppmodeller, men her er generasjonsskiftet ennå ikke ferdig. LG G3 kommer antakelig i løpet av sommeren, og Nokia har annonsert at deres nye toppmodell, Lumia 930, kommer i slutten av juli.

Brettmobilen Nokia Lumia 1520 er også et flaggskip, men da snakker vi om en annen klasse. Lumia 1520 hører hjemme blant brettmobiler som Sony Xperia Z Ultra, LG G Flex, Samsung Galaxy Mega og Huawei Ascend Mate.

Det vil alltid være delte meninger om hvilken mobiltelefon som er best, ettersom ulike behov, smak og behag vil spille en viktig rolle i vurderingen. Våre tester er heller ikke udelt objektive, men der vi baserer oss på egne vurderinger bestreber vi oss på å begrunne dette. Så er du selvsagt i din fulle rett til å ha en annen oppfatning enn vi har.

Design

Designdetalj fra iPhone 5S.

På dette området er det to ting vi sammenlikner. Det ene er design bedømt ut fra hva som er funksjonelt. Det handler om plassering av taster, kamera, porter, luker, byggekvalitet, gripevennlighet og så videre. Dernest kommer det som er vanskeligst å vurdere, nemlig hva som tar seg best ut.

Her er meningene mange, og vi forsøker å forholde oss til det vi opplever som gjengs oppfatning. I praksis betyr det at telefoner som lettere kan assosieres med andre luksusprodukter vil ha et fortrinn. Enten vi liker det eller ikke er biler, parfymeflasker, smykker og klesmoter med på å forme våre oppfatninger om material- og fargevalg. Særpreg er viktig, men kan også slå uheldig ut.

De fire modellene vi har sett på har alle særpreg, uten at de blir for sære.

iPhone 5S

iPhone 5S.

Apple har fått mye ros for designen på iPhone 5S. Telefonen er mindre enn de andre tre, og er dermed lettere å håndtere. Med overflater i metall og glass gir den et eksklusivt inntrykk. Linjene er rene, og det er ikke noe tant og fjas. Tasten på fronten har fått et designløft med en diskret metallring som er en del av fingeravtrykk-sensoren i telefonen. Den begrensede størrelsen gjør at du må være mer konsentrert når du bruker telefonens skjermtastatur.

Vi mener iPhone 5S er en lekker mobiltelefon med en nokså tidløs design. Så kan man selvfølgelig innvende at Apple har vist liten evne til å fornye designen. Vi mener likevel iPhone 5S er et designikon.

HTC One (M8) er penest

HTC One (M8).

Vi nøler ikke med å beskrive M8 som den peneste mobiltelefonen som finnes på det norske markedet i dag.

M8 har fått putedesignen HTC først brukte på Windows-mobilen HTC Windows Phone 8X. Det betyr at den er tykkest på midten, og så blir tynnere mot kanten. Kanten er uten sømmer, og resultatet er at telefonen både ser og kjennes tynnere ut enn den egentlig er. Hjørnene er også rundere enn på HTC One (M7) og HTC Windows Phone 8X.

Chassiset er frest ut av ett stykke aluminium, og en spesiell overflatebehandling med børsting og oljepolering gir telefonen et eksklusivt preg. På sidene av telefonen er overflatebehandlingen litt annerledes, uten børstestriper, men fremdeles i en matt og elegant finish.

På toppen av telefonen er det en spalte der HTC har felt inn en smal stripe i blank sort plast. I denne stripen ligger antenner, i tillegg til skjermbryteren som også fungerer som Ir-øye for fjernkontrollfunksjonene i telefonen.

Telefonen har flere lekre detaljer, som de mikrodrillede hullene over stereohøyttalerne som kommer på hver sin side av skjermen når du ser på film, og fresekanten rundt kameraet, som skaper en smal sølvring rundt det sorte objektivet.

Men telefonen er glatt, og ettersom den også er ganske stor, hadde det antakelig vært en fordel om tasten som tenner og slukker skjermen var plassert på siden av telefonen, og ikke oppå. Nå må du skifte grep for å nå den, noe som medfører at du lettere glipper taket i telefonen. Kontakten til ørepluggene sitter i bunnen. Det kan være greit noen ganger, mens det gjør det vanskeligere å bruke tredjepartsutstyr. Ladekontakten sitter heller ikke midt under telefonen, og er i tillegg plassert motsatt vei av alle andre Micro-USB-kontakter.

Samsung Galaxy S5 med gummiert bakside

Sasmung Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 er muligens den av disse fire telefonene som har det kjedeligste utseendet. Ser du kun forsiden på Galaxy S5 skal det godt gjøres å skille den fra forgjengeren. Samsung ser ut til å mene at et svart rektangel ikke kan designes på så mange forskjellige vis, så det er på baksiden den koreanske mobilprodusenten eksperimenterer. Med Galaxy Note 3 innførte de en bakside i imitert skinn, mens nye Galaxy S5 har en gummiert bakside med et rutemønster av små porer.

Siden lansering har meningene vært sterkt delte om denne designen. I den svarte utgaven synes jeg uttrykket er dempet og pent, og telefonen ligger også veldig godt i hånden. Det er nemlig litt forskjell på hvor «myk» gummieringen bakpå er avhengig av hvilken farge du velger. Den hvite utgaven er noe glattere.

En annen fordel er at Galaxy S5 ikke sklir som en curlingstein på isen hver gang du legger den fra deg. Forrige modell hadde en lei tendens til å ende opp på gulvet om du la den på et armlene eller i fanget.

Samsung har plassert tastene slik at du enkelt kan nå dem uten å skifte grep. Dette er også den eneste av Android-telefonene som har en fysisk tast på fronten.

Siden telefonen skal være vanntett, har den en luke over ladekontakten. Luken kan redde mobilen mot drukningsdøden, men mest av alt opplever vi den som litt brysom – særlig fordi dette er den av de fire mobilene som oftest roper eller ladekabelen.

Sony Xperia Z2 holder stilen

Sony Xperia Z2.

Sony Xperia Z2 er en relativt stilren telefon, uten de store designpåfunnene. Den er et svart rektangel omsluttet av en hvit eller sort aluminiumsramme med sølvfargede sidelister. For noen kan den kanskje se litt kjedelig ut, mens for andre er det nettopp dette som er god design.

Det Sony har, som HTC og Apple ikke har, er luker med pakninger. Det skyldes at den i likhet med Samsung Galaxy S5 er laget for å tåle en dukkert. Å besvare en samtale i regn går naturligvis helt fint. Kjøper du en ladekrybbe fra Sony slipper du også å åpne lukene når telefonen skal lades. Av de fire telefonene i denne oversikten er Sony Xperia Z2 uansett den vi lader sjeldnest.

Byggekvaliteten virker svært god.